Recimo osoba Y ima karcinom u nekoj završnoj fazi, odbije je Sebija i KCUS da dobije terapiju koja je možr održavati na životu još 2 godine(jer, kao što znamo, ne primaju se onkološki slučajevi na propisane terapije) i premine ubrzo. Pitanje je, je li je ubila Sebija i KCUS ili karcinom. Kada odgovoriš na ovo.....Milenkov buraz wrote: ↑26/03/2020 22:19Recimo osoba X ima karcinom u nekoj završnoj fazi, udari je auto na prelazu i premine ubrzo. Pitanje, je li je ubilo auto ili karcinom? Kada odgovriš na ovo znati ćeš i odgovor na svoje postavljeno pitanje.AmirBaa wrote: ↑26/03/2020 22:17 https://www.index.hr/vijesti/clanak/tre ... 69430.aspx
Vjerovatno nisam strucan da o ovome pricam, ali nije mi jasno. "Premda pacijentica nije bila u samoizolaciji niti su postojali simptomi koji bi ukazivali na prisutnost koronavirusa, tim koji je pacijenticu primio i pregledao odlučio je uzeti uzorak i poslati ga na analizu u Zagreb.
Nakon toga pacijentica je smještena u posebnu jedinicu Objedinjenog hitnog prijema.
Oko 16 sati iz Zagreba je stigao nalaz s dijagnozom da je pozitivna na koronavirus, a sat vremena kasnije pacijentica je preminula."
I zasto se ona stavlja pod zrtvu koronavirusa ? Nije imala nikakve simptome virusa, od prije se borila sa karcinomom. Stvarno ako mi neko moze objasniti bio bih zahvalan.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- L3D3NA
#13576 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#13577 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Niko ne kaze da ih ne bi bilo, ali bilo bi ih daleko manje. Stvorio bi se kolektivni imunitet, ekonomija bi manje trpila i bilo bi manje umrlih.skafiskafsnjak wrote: ↑26/03/2020 23:50A sta kad ti mladji opet obole?Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑26/03/2020 23:48MorningStar wrote: ↑26/03/2020 21:55 U karantin starije od 60, sprovesti mjere zastite u vidu dezinfekcije,nosenja maski itd - dopustiti postepeno da se inficira "najjaci" sloj stanovnistva i preboluje - kada se ta faza prodje pustiti i starije vani... onda zdravstveni sistem ce imati kapacitete da podnese udar od starijih ako se zadrze mjere zastite (maske dezinfekcija itd)... plan koji se dobro razmatra sudeci po misljenju mnogih politicara i doktora.
![]()
Jedan od boljih planova, ako ne i najboljih za BiH. To je odmah na pocetku trebalo uraditi.
Ima dosta slucajeva onih koji su drugi put fasovali
U medjuvremenu bi dosli i testovi pa bi se vise testiralo. Cak i kada bi stariji izisli vani nakon izolacije manje bi se virus sirio i zdravstvo ne bi bilo zaguseno.
Umrlih bi svakako bilo, kao i za svake gripe, ali bi se ekonomija koliko toliko sacuvala i lake obnovila.
-
biglebovski
#13578 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Smrti usljed bolesti respiratornog sistema u EU za 2016 g. po državama
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic ... XGIErD19pg
-
Nivelacija
#13579 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ima li iko logicki objasnjenje kako u Tokiju, Sangaju, Bejingu i ostalim gradovima istoka sa preko 20 mil ljudi zivot tece nesmetano, guzve na ulicama, avioni slijecu redovno. Kako njima ne prijeti masovna zaraza ?
Danas gledam Tokio live Cam, preko pjesackog 10000 ljudi u isto vrijeme. Kako?
-
Mogy87
#13580 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo da ste pogledali u dno slike vidjeli biste izvor "journal of hospital infection"-link na istrazivanje.
Za nekoga ko nije u stanju pogledati sliku od pocetka do kraja, veoma lako omalovazavate neciji naucno-istrazivacki rad. Pobrojani su naucnici koji stoje iza istrazivanja; nadam se da prestiz casopisa odgovara vasem ukusu:
https://www.journalofhospitalinfection. ... 3/fulltext
Last edited by Mogy87 on 27/03/2020 00:24, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#13581 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Španija i Italija su katastrofa.
Last edited by daddy-kool on 27/03/2020 00:24, edited 1 time in total.
-
breba
#13582 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nemam pojma. Kroz D. Istok ovo vec protutnjalo i zavrsilo svoj prvi ciklus pa imaju kakav takav imunitet u masi?Nivelacija wrote: ↑27/03/2020 00:16 Ima li iko logicki objasnjenje kako u Tokiju, Sangaju, Bejingu i ostalim gradovima istoka sa preko 20 mil ljudi zivot tece nesmetano, guzve na ulicama, avioni slijecu redovno. Kako njima ne prijeti masovna zaraza ?
-
biglebovski
#13583 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije im niko javio da stiže korona, vidjeće oni za deset petnest dana.Nivelacija wrote: ↑27/03/2020 00:16 Ima li iko logicki objasnjenje kako u Tokiju, Sangaju, Bejingu i ostalim gradovima istoka sa preko 20 mil ljudi zivot tece nesmetano, guzve na ulicama, avioni slijecu redovno. Kako njima ne prijeti masovna zaraza ?
- Ironmen
#13584 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam ni sam ija sam o tome razmisljao danas... sve mi je logicnija ova britanska verzija da je vec 30 miliona britanaca prebolilo coronu od pocetka novembra 2019 godine..I kao ovaj novi test na antitijela sto pripremaju za koju sedmicu ce biti dostupan pa ce krenuti masovna testiranja kojim bi se utvrdilo ko je prebolio coronu...Nivelacija wrote: ↑27/03/2020 00:16 Ima li iko logicki objasnjenje kako u Tokiju, Sangaju, Bejingu i ostalim gradovima istoka sa preko 20 mil ljudi zivot tece nesmetano, guzve na ulicama, avioni slijecu redovno. Kako njima ne prijeti masovna zaraza ?
- L3D3NA
#13585 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo-je- ... /200326246dječak sa šibicama wrote: ↑26/03/2020 22:58Ovakve korisne savjete sve rjedje cujemo, a sve cesce neke uzas katastrofa horor poluvijesti.ćiribiribela wrote: ↑26/03/2020 22:06 Mozete sjediti u istoj prostoriji sa zarazenom osobom sat vremena i necete se zaraziti ako ste imali razmak >1,5m. #justsayin
Da, kao i maska, nece te 100% spasiti ali hoce 50%, peri ruke jos koji %, dezinfekcija jos i tako dalje. Dovoljno da das sansu organizmu da se bori sa virusom.
Inace, kazu da su na derneku u Igmanu mijenjali mikrofon, pjevali svi, udisali tudje klice direkt sa mikrofona.

Last edited by L3D3NA on 27/03/2020 00:27, edited 1 time in total.
-
Mogy87
#13586 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neko je na temi jako dobro objasnio, prelistaj malo ranije postove. Ukratko oni su jos uvijek u drugoj fazi jer su uspjeli samoizolacijom, testiranjem suzbiti clustere koji su se pojavljivali. Za vise detalja ima bas dobar post ranije.breba wrote: ↑27/03/2020 00:24Nemam pojma. Kroz D. Istok ovo vec protutnjalo i zavrsilo svoj prvi ciklus pa imaju kakav takav imunitet u masi?Nivelacija wrote: ↑27/03/2020 00:16 Ima li iko logicki objasnjenje kako u Tokiju, Sangaju, Bejingu i ostalim gradovima istoka sa preko 20 mil ljudi zivot tece nesmetano, guzve na ulicama, avioni slijecu redovno. Kako njima ne prijeti masovna zaraza ?
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#13587 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

- MorningStar
- armin071
#13589 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
biglebovski wrote: ↑27/03/2020 00:16 Smrti usljed bolesti respiratornog sistema u EU za 2016 g. po državama
Sad će se samo promjeniti i svi će umrijeti od covida19. Niko više na svijetu ne umire od normalnih bolesti i virusa. Sjebaše idioti čitav svijet u mjesec dana.
-
golman
#13590 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa uzmi najvece metropole na svijetu Sangai,Tokio,Bejing,Mumbai,Rio,Mexico City,..ni u jednoj nema masovne zaraze,jedino u New Yorku.Nivelacija wrote: ↑27/03/2020 00:16 Ima li iko logicki objasnjenje kako u Tokiju, Sangaju, Bejingu i ostalim gradovima istoka sa preko 20 mil ljudi zivot tece nesmetano, guzve na ulicama, avioni slijecu redovno. Kako njima ne prijeti masovna zaraza ?
- asurbanipal
#13591 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Diwan wrote: ↑26/03/2020 23:14 Nekad je čovjek 'čeznuo' za ovom tišinom u okruženju, poznavajući naš narod i kako se pridržava pravila o poštivanju javnog reda i mira, ali sad ovaj sablasni muk, vani i doma, nije nimalo prijatan. Huk i muk straha, nečeg teškog i mučnog što se uvuklo u narod. Pali smo na ispitu.
Strah i psihoze i opasnost od virusa nisu uopšte u srazmjeru. Mnogo više je psihološkog u svemu ovome.
Danas su me vratili iz prodavnice, jer sam ušao bez maske.
Masku ne nosim nikako, niti je namjeravam nositi.
Iz revolta sam obukao kompletnu ABHO opremu iz JNA i upao kao posljednji mohikanac...
Fakat ljudi preseravaju s ovim.
- emigrazione
#13592 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo lagano prelazi u kolektivnu sizofreniju, komsiluk mi je otisao u 3pm, na pocetku mi je bilo simpaticno, sad mi opasno ide na kurac...
- MorningStar
#13593 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja kontam il sam ja lud ili oni... al ne predajem se djaba im snaga u brojevimaemigrazione wrote: ↑27/03/2020 00:39 Ovo lagano prelazi u kolektivnu sizofreniju, komsiluk mi je otisao u 3pm, na pocetku mi je bilo simpaticno, sad mi opasno ide na kurac...
-
biglebovski
#13594 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I šta kažu naučnici dole u discussion, prije conclusion?Mogy87 wrote: ↑27/03/2020 00:17 Samo da ste pogledali u dno slike vidjeli biste izvor "journal of hospital infection"-link na istrazivanje.
Za nekoga ko nije u stanju pogledati sliku od pocetka do kraja, veoma lako omalovazavate neciji naucno-istrazivacki rad. Pobrojani su naucnici koji stoje iza istrazivanja; nadam se da prestiz casopisa odgovara vasem ukusu:
Data on the transmissibility of coronaviruses from contaminated surfaces to hands were not found.
Ili u prevodu: podaci o prenosivosti korona virusa sa zaraženih površina nisu pronađeni.
No data were found to describe the frequency of hands becoming contaminated with coronavirus, or the viral load on hands either, after patient contact or after touching contaminated surfaces.
Ili u prevodu: Nisu pronađeni podaci koji bi opisali frekventnost kontaminacije ruku sa korona virusom, kao ni podaci o virusnom naboju na rukama, nakon kontakta među pacijentima ili nakon diranja zaraženih površina.
Last edited by biglebovski on 27/03/2020 00:46, edited 1 time in total.
-
breba
#13595 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Engleski naucnici su vec smanjili svoje procjene o najgorem slucaju sa 500,000 umrlih na 20,000.
Amerikanci isto procjenjuju da je smrtnost manja nego sto se mislilo i cini se da ce Trump uskoro smanjiti mjere predostroznosti.
I tako sve izgleda da nije Italije i Spanije koji se bas ne uklapaju u te modele.
Amerikanci isto procjenjuju da je smrtnost manja nego sto se mislilo i cini se da ce Trump uskoro smanjiti mjere predostroznosti.
I tako sve izgleda da nije Italije i Spanije koji se bas ne uklapaju u te modele.
-
dert
#13596 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
cuj , ne smijes rukama dirati lice, nema sanse .........kako ce Bosanac onda copati nos
...nogom
- armin071
#13597 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi jednostavno nisu htjeli da učestvuju u ovoj kolektivnoj psihozi i šizofreniji. Znaju da je vrijeme virusa kao i svake godine. Narod je miran, nema panike. Ko se i razboli ostaje kući i miruje dok se tijelo ne izbori sa virusom. Teži slučajevi završe u bolnici. To je procentualno tako mali broj da bolnice nisu pretepane. Nema biranja koga da prime jer mlađi i jači pacijenti uopšte nisu tu. Nažalost mi nikad nećemo saznati šta bi se desilo da o ovom virusu nije izvještavao niko. Jedna strana kaže da bi obolilo i umrlo ljudi ko što umire i svake godine, dok drugi tvrde da bi nas pola planete pomrlo. E sad je do tebe kome ćeš vjerovati ali da ovaj virus prati opasna medijska mašinerija u to sumnje nema.Nivelacija wrote: ↑27/03/2020 00:16 Ima li iko logicki objasnjenje kako u Tokiju, Sangaju, Bejingu i ostalim gradovima istoka sa preko 20 mil ljudi zivot tece nesmetano, guzve na ulicama, avioni slijecu redovno. Kako njima ne prijeti masovna zaraza ?
- MorningStar
#13598 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
armin071 wrote: ↑27/03/2020 00:51Ljudi jednostavno nisu htjeli da učestvuju u ovoj kolektivnoj psihozi i šizofreniji. Znaju da je vrijeme virusa kao i svake godine. Narod je miran, nema panike. Ko se i razboli ostaje kući i miruje dok se tijelo ne izbori sa virusom. Teži slučajevi završe u bolnici. To je procentualno tako mali broj da bolnice nisu pretepane. Nema biranja koga da prime jer mlađi i jači pacijenti uopšte nisu tu. Nažalost mi nikad nećemo saznati šta bi se desilo da o ovom virusu nije izvještavao niko. Jedna strana kaže da bi obolilo i umrlo ljudi ko što umire i svake godine, dok drugi tvrde da bi nas pola planete pomrlo. E sad je do tebe kome ćeš vjerovati ali da ovaj virus prati opasna medijska mašinerija u to sumnje nema.Nivelacija wrote: ↑27/03/2020 00:16 Ima li iko logicki objasnjenje kako u Tokiju, Sangaju, Bejingu i ostalim gradovima istoka sa preko 20 mil ljudi zivot tece nesmetano, guzve na ulicama, avioni slijecu redovno. Kako njima ne prijeti masovna zaraza ?

- emigrazione
#13599 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Fakat ne nosim one gumene rukavice, gade mi se, a maska me guši i nema teorije da ja to nosim, to sam naglasio svima jos na pocetku kada se tek krenulo suskati o ovome, a tacno sam znao kakvo ludilo slijedi...ma kakva maska daaaaj, ko ce to ba, brzo ce ovo proci dan dva, sad me gledaju ko da sam šugav...danas sam se jednoj kornjaci najebo majke, da je bila musko bio bi teski nokaut...niko u mahali nije zarazen milion posto, niti ko gdje kada idi niti im ko dolazi, niko nikakve simptome nicega nema, svi pravi zdravi, a svi se ponasaju ko u doba bubonske kuge, ono smrt iza coska vreba, masovni pomor....MorningStar wrote: ↑27/03/2020 00:41Ja kontam il sam ja lud ili oni... al ne predajem se djaba im snaga u brojevimaemigrazione wrote: ↑27/03/2020 00:39 Ovo lagano prelazi u kolektivnu sizofreniju, komsiluk mi je otisao u 3pm, na pocetku mi je bilo simpaticno, sad mi opasno ide na kurac...![]()
![]()
-
Mogy87
#13600 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Fokus istrazivanja nije bio prenos vec koliko dugo opstaje na povrsinama. To je valjda opste poznato. A naucni rad se cita od pocetka do kraja pa u uvodu kaze:biglebovski wrote: ↑27/03/2020 00:43I šta kažu naučnici dole u discussion, prije conclusion?Mogy87 wrote: ↑27/03/2020 00:17 Samo da ste pogledali u dno slike vidjeli biste izvor "journal of hospital infection"-link na istrazivanje.
Data on the transmissibility of coronaviruses from contaminated surfaces to hands were not found.
Ili u prevodu: podaci o prenosivosti korona virusa sa zaraženih površina nisu pronađeni.
No data were found to describe the frequency of hands becoming contaminated with coronavirus, or the viral load on hands either, after patient contact or after touching contaminated surfaces.
Ili u prevodu: Nisu pronađeni podaci koji bi opisali frekventnost kontaminacije ruku sa korona virusom, kao ni podaci o virusnom naboju na rukama, nakon kontakta među pacijentima ili nakon diranja zaraženih površina.
"Transmission of coronaviruses from contaminated dry surfaces has been postulated including self-inoculation of mucous membranes of the nose, eyes or mouth [4,5], emphasizing the importance of a detailed understanding of coronavirus persistence on inanimate surfaces [6]....The aim of the review was therefore to summarize all available data on the persistence of all coronaviruses including emerging SARS-CoV....
Kljucno je "prenos korona virusa sa suhih povrsina je POSTULAT (something assumed without proof as being self-evident or generally accepted- nesto sto se smatra ociglednim i kao tako se ne mora dokazivati).
S obzirom na to da su drugi naucnici dokazali tu tvrdnju nije je potrebno dokazivati. Kao referencu, pozivaju se na ovaj rad:
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 0115003679
Last edited by Mogy87 on 27/03/2020 01:09, edited 2 times in total.