Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
skafiskafsnjak

#13476 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

sherbett wrote: 26/03/2020 22:10
ćiribiribela wrote: 26/03/2020 22:06 Mozete sjediti u istoj prostoriji sa zarazenom osobom sat vremena i necete se zaraziti ako ste imali razmak >1,5m. #justsayin

Sutra nam na odjel dolazi nekakav strucnjak (ne znam sta je tacno, virolog, epidemiolog...) koji se sad trenutno bavi samo coronom, pa ako kaze sta zanimljivo podijelit cu.
Znaci u ducanima smo sigurni ako drzimo razmak? Jedino tamo izlazim :skoljka:

Jel znas sto s odjevom i namirnicama?
U slucaju da netko zarazen npr kihne i ode mi na jaknu?

Nama su sad izdali upute za procedure kad se dolazi izvana
I za ic u ducan su mi ubili volju
Kao sto se zadrzi na metalu, tako isto na tkanini moze.
Ja jaknu svaki.put satima na sunce ostavim kad dodjem s vana ahha
freelancerBIH

#13477 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

ćiribiribela wrote: 26/03/2020 22:06 Mozete sjediti u istoj prostoriji sa zarazenom osobom sat vremena i necete se zaraziti ako ste imali razmak >1,5m. #justsayin

Sutra nam na odjel dolazi nekakav strucnjak (ne znam sta je tacno, virolog, epidemiolog...) koji se sad trenutno bavi samo coronom, pa ako kaze sta zanimljivo podijelit cu.
Razmak ne znaci nista ako je zarazeni kasljao po toj prostoriji/kihao.. Virus na tim povrsinama moze opstati danima... Zato i jest toliko zarazan
L3D3NA

#13478 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

MorningStar wrote: 26/03/2020 21:19 Treba listu dezurnih panicara objaviti - evo da pocnemo (ako zelite da se uvjerite samo pregledati im postove koje pisu):

@GAU 8
@zubi
@insaneinthebrain
@daddy-kool
@ElkoM
@Mister__No

PS: Dopunjavati cemo po potrebi.
A tko si ti ono, tek se vratio iz banovića i sada bi upirao prstom u ljude koji se ne slažu s tobom i u ljude koje ne gotiviš, pa ćeš ti upirati prstom u njih, pozivati na linč i kamenovanje,
haj neka te ba, ohani, nije ti ovo KKK tema i hajka na neistomišljenike :roll:
dzipalo

#13479 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

ćiribiribela wrote: 26/03/2020 22:11
Johnny_x wrote: 26/03/2020 22:04

Nevalja ti ta pretpostavka u startu, bolja bi ti bila pretpostavka bila da ljudi nece biti svjesni kao sto nisu i onda se vodis time, eto slucaj iz Novog Travnika, covjek iako je znao da je zarazen i dalje se kretao, i sad cijela njegova zgrada je zatvorena.
Sta bi uradio sa zarazenim pacijentima, pa ubio bih dvije muhe jednim udarcem. Dogovorio sa hotelijerima, iznajmio hotele, i tu smjestio ljude, drzava pomaze hotelijerima koji gube pare zbog ove situacije, cuva radnike, a i ljude smjeste u adekvatne prostore, nisu kod kuce, nemaju straha za svoju porodicu da ce im prenjeti virus.
Super ideja, koja bi mozda funkcionisala u sarajevu i nigdje vise u bosni. Treba biti svjestan cinjenice gdje zivis. Ja sam pozitivno iznenadjena koliko se bosna dobro nosi sa ovom situacijom (ako na trenutak zanemarimo testiranje). Poduzete su jasne mjere, ostalo je na gradjanima.
Ovo i jest nas najveci problem. Sta god je na gradjanima tu smo ga i ispusili.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#13480 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

uglavnomja wrote: 26/03/2020 22:11
Challenger_ wrote: 26/03/2020 21:55 Evropa.

Po broju novoregistrovanih, drama u Ita, Špa i Njem. Ali, po broju umrlih, Italija i Španija - kriza.

A u Švedskoj, kao da se ništa ne dešava, naslov:
Najveći i najriskantniji eksperiment na svijetu:
Djeca idu u školu, sve radi, ljudi putuju, autobusi i tramvaji su puni... Zašto Švedska jedina nije zatvorila svoju zemlju?
juce je samo u stokholmu umrlo 18 ljudi

bio je podugacak intervju sa svedskim ministrom zdravstva, u biti radi se o eksperimentisanju, licnim sttavovima, uvjerenjima ... imaju svoju logiku
zasad gledaju gdje su u odnosu na druge zemlje

puno naroda se ne slaze sa ovim nonsalantnim pristupom ... sami su sebe "zatvorili" u izolaciju
mislim da je cak i vlada bila protiv, ali struka odlucila

a norvezani kazu ovako:
vakcina bi se mogla pojaviti rekordno brzo, za 12- 18 MJESECI
inace je prosjecan period izrade vakcine 8-10 godina

ukratko, sve nagovjestava jos godinu ovog cudnog bitisanja :sad:

za dvije sedmice ce ponovo odluciti da li da produze ove mjere ili ne. a garant hoce

od juce 2500 medicinskih radnika u karantenu, nema ko da lijeci ljude, ni od korone ni od obicnih boolesti, iz novina strse ooglasi: treba nam strucnog osoblja
Bravo na inteligentnoj replici. Sad pogledaj one replike koje to nisu, koje zaskaču ovakve upise i sve će ti se samo kazati: i otkud Fadili i tzv. "Seke", otkud najnesposobnija vlast u Evropi, ko ih bira, itd.

Takve, sestro/brate, samo na ignore ili ćeš i ti zatupiti.
Last edited by Challenger_ on 26/03/2020 22:16, edited 1 time in total.
MorningStar

#13481 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

L3D3NA wrote: 26/03/2020 22:14
MorningStar wrote: 26/03/2020 21:19 Treba listu dezurnih panicara objaviti - evo da pocnemo (ako zelite da se uvjerite samo pregledati im postove koje pisu):

@GAU 8
@zubi
@insaneinthebrain
@daddy-kool
@ElkoM
@Mister__No

PS: Dopunjavati cemo po potrebi.
A tko si ti ono, tek se vratio iz banovića i sada bi upirao prstom u ljude koji se ne slažu s tobom i u ljude koje ne gotiviš, pa ćeš ti upirati prstom u njih, pozivati na linč i kamenovanje,
haj neka te ba, ohani, nije ti ovo KKK tema i hajka na neistomišljenike :roll:
Sto jel se ne smije ? Pa to je sada u modi "vidi ga austrijske tablice garant krsi karantin, komsija voda cuku u toku policijskog sata koji broj da zovem" zasto ne ?? U cemu je problem ? Drzava prekrsi zakon o zastiti podataka i objavi liste ljudi koji su u samoizolaciji - jel to ima posljedica ? Sta je sa vecinom tih ljudi koji postuju tu izolaciju - kako ce to uticati na njih ???? U modi je panika i upiranje prstica pa ajmo onda.
Last edited by MorningStar on 26/03/2020 22:16, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#13482 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

freelancerBIH wrote: 26/03/2020 22:12 Razmak ne znaci nista ako je zarazeni kasljao po toj prostoriji/kihao.. Virus na tim povrsinama moze opstati danima... Zato i jest toliko zarazan
Pa zato i služe maske jebemliga :-) Japanci kada imaju kijavicu nosaju maske, zato što su fensi? Ne, nego da ne zaraze druge....i to rade već otkad-ikad bez da im se naređuje...

A za ostalo dezinfekcija i promaja :oops:
skafiskafsnjak

#13483 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

sherbett wrote: 26/03/2020 22:13
I ja bi da nije pao snijeg
Kod nas u Minkenu sunce ev svaki dan :D
last mohicans

#13484 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

Mister__No wrote: 26/03/2020 21:48
last mohicans wrote: 26/03/2020 21:42 Stoka nesposobna, 21 dan od prvog slučaja, oni jos nisu nabavili dovoljno testova, a da očekujemo respiratore. Sve ove porodice da su pametne i kad se govno smiri kolektivne tuzbe protiv svih odgovornih. Ovo su totalno drugačije situacije od onih u Italiji kad ljudi ulazu vanljudske napore da pokusaju spasiti starce. Kod nas ljudi u pedesetim umiru kao prvi smrtni slučajevi ove epidemije radi nepruzene medicinske usluge, ne radi prebukiranog zdravstvenog sistema,a trebali su je dobiti po svim ljudskim i drustveni standardima. Sta ce biti ako se poveca broj ugrozenijih pacijenata,neka nam je Bog na pomoci.
ljudi su postupili po protokolu
izjavile su dotične da nisu imale kontakte sa potencijalnim prenosiocima zaraze (nekim iz samoizolacije ili ko je doputovao iz kriticnih zemalja)
same su izjavile
iako se izgleda ispostavilo da se kčerka glupača izgleda vucarala sa nekim iz SFORa

ne letite pred rudu

sta da su je primili na plućno !!!!
pa da se desilo kao u Mostaru
tek onda bi bila katastrofa
stoga ne serendajte bezveze
Pa i prvi pacijent iz MO dok je komunicirao je tvrdio da nije imao kontakt niti da je putovao u Italiju, pa je zbog stele primljen, ne radi simptoma sto je trebao biti hospitaliziran. Samo su dolje jos nesposobniji. Da je i ova zena imala stelu, garant bi bila primljena od strane faraonke. Kakav protokol, situacija eskalira i sve sa simptomima treba testirati. Protokol je mogao vaziti prvih 15 dana, sada ljudi minimalno ulaze u zemlju, za razliku od prije 15 dana kad su se masovno vracali. Virus se siri među nama, nije valjda da mislis da samo cirkulise uvezeni virus, onda si u zabludi. Ti znas da se kci vucarala, da imas obraza ne bi tako govorio o mrtvoj zeni braneci pritome protokol. Sta je sa drugim slučajem koji se pojavio jučer, kad je sin oboljele majke digao medije i hampu, a 12 dana ima simptome, po protokolu je trebali testirati jer je dosla iz druge zemlje. Tek tad su je testirali nakon sto je okrenuo desetine telefona i na kraju iz Njemačke zvao CZ da reagira.
Ne mogu da vjerujem da neko moze braniti ovaj (NE)sistem, kad iz dana u dan prave propuste, jos gore sto ih ne priznaju. Najveci klaster direktno vlast napravila i neko se nađe da kaze, eto sta se ima masovno testirati. Pitam te da tvoj neko pocne pokazivati simptome bi li reagirao i trazio testiranje?
ćiribiribela

#13485 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Tehnicki sigurna si svuda ako drzis razmak, ja bih u marketima izbjegavala dodirivanje metalnih povrsina ako nisi u mogucnosti da odmah operes ruke, a u slucaju da se desi, pokusaj da ne diras lice.

Za odjecu i namirnice stvarno ne znam, ali garant se moze izguglati.

@invincible1921 negativna, jucer javili, a vratila se na posao u utorak jer nisam imala simptoma i radila sa maskom. To su sad nove preporuke od RKI za medicinske radnike.
AmirBaa

#13486 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

https://www.index.hr/vijesti/clanak/tre ... 69430.aspx
Vjerovatno nisam strucan da o ovome pricam, ali nije mi jasno. "Premda pacijentica nije bila u samoizolaciji niti su postojali simptomi koji bi ukazivali na prisutnost koronavirusa, tim koji je pacijenticu primio i pregledao odlučio je uzeti uzorak i poslati ga na analizu u Zagreb.

Nakon toga pacijentica je smještena u posebnu jedinicu Objedinjenog hitnog prijema.

Oko 16 sati iz Zagreba je stigao nalaz s dijagnozom da je pozitivna na koronavirus, a sat vremena kasnije pacijentica je preminula."

I zasto se ona stavlja pod zrtvu koronavirusa ? Nije imala nikakve simptome virusa, od prije se borila sa karcinomom. Stvarno ako mi neko moze objasniti bio bih zahvalan.
skafiskafsnjak

#13487 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

ćiribiribela wrote: 26/03/2020 22:16

Tehnicki sigurna si svuda ako drzis razmak, ja bih u marketima izbjegavala dodirivanje metalnih povrsina ako nisi u mogucnosti da odmah operes ruke, a u slucaju da se desi, pokusaj da ne diras lice.

Za odjecu i namirnice stvarno ne znam, ali garant se moze izguglati.

@invincible1921 negativna, jucer javili, a vratila se na posao u utorak jer nisam imala simptoma i radila sa maskom. To su sad nove preporuke od RKI za medicinske radnike.
Ja nokte grizao do prije par mjeseci...

Hvala Bogu pa se rijesih poganosti 8-)
L3D3NA

#13488 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

manuchao91 wrote: 26/03/2020 21:28 nadam se samo da ce najjača medicina na svijetu --američka medicina pronaci lijek za ovo
i da ce americka pop kultura pozitivno utjecat na stanje u svijetu

Hvala Bogu dragom kad postoji mocna sila ko sto je Amerika
:lol: grohotom
Milenkov buraz

#13489 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

AmirBaa wrote: 26/03/2020 22:17 https://www.index.hr/vijesti/clanak/tre ... 69430.aspx
Vjerovatno nisam strucan da o ovome pricam, ali nije mi jasno. "Premda pacijentica nije bila u samoizolaciji niti su postojali simptomi koji bi ukazivali na prisutnost koronavirusa, tim koji je pacijenticu primio i pregledao odlučio je uzeti uzorak i poslati ga na analizu u Zagreb.

Nakon toga pacijentica je smještena u posebnu jedinicu Objedinjenog hitnog prijema.

Oko 16 sati iz Zagreba je stigao nalaz s dijagnozom da je pozitivna na koronavirus, a sat vremena kasnije pacijentica je preminula."

I zasto se ona stavlja pod zrtvu koronavirusa ? Nije imala nikakve simptome virusa, od prije se borila sa karcinomom. Stvarno ako mi neko moze objasniti bio bih zahvalan.
Recimo osoba X ima karcinom u nekoj završnoj fazi, udari je auto na prelazu i premine ubrzo. Pitanje, je li je ubilo auto ili karcinom? Kada odgovriš na ovo znati ćeš i odgovor na svoje postavljeno pitanje.
Last edited by Milenkov buraz on 26/03/2020 22:20, edited 1 time in total.
Johnny_x

#13490 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

dzipalo wrote: 26/03/2020 22:14
ćiribiribela wrote: 26/03/2020 22:11
Johnny_x wrote: 26/03/2020 22:04

Nevalja ti ta pretpostavka u startu, bolja bi ti bila pretpostavka bila da ljudi nece biti svjesni kao sto nisu i onda se vodis time, eto slucaj iz Novog Travnika, covjek iako je znao da je zarazen i dalje se kretao, i sad cijela njegova zgrada je zatvorena.
Sta bi uradio sa zarazenim pacijentima, pa ubio bih dvije muhe jednim udarcem. Dogovorio sa hotelijerima, iznajmio hotele, i tu smjestio ljude, drzava pomaze hotelijerima koji gube pare zbog ove situacije, cuva radnike, a i ljude smjeste u adekvatne prostore, nisu kod kuce, nemaju straha za svoju porodicu da ce im prenjeti virus.
Super ideja, koja bi mozda funkcionisala u sarajevu i nigdje vise u bosni. Treba biti svjestan cinjenice gdje zivis. Ja sam pozitivno iznenadjena koliko se bosna dobro nosi sa ovom situacijom (ako na trenutak zanemarimo testiranje). Poduzete su jasne mjere, ostalo je na gradjanima.
Ovo i jest nas najveci problem. Sta god je na gradjanima tu smo ga i ispusili.
Ali je fazon i sto je na vlasti, i tu smo ga popusili, vlada daje preporuku da se ne organizuje veci skupovi ne odrzavaju, a onda predsjednik te vlade ode na veliki skup. Trenutno najveci klaster u drzavi je Konjic i u vecinu gradova je Korona dosla zbog te povezanosti, Gorazde, Novi Travnik, Visoko, Konjic, itd. Gradjani ispastaju zbog nemara iz vlasti, zbog onih sto ne slusaju svoje preporuke, zbog onih koji se uvode preko veze u bolnicu, zbog toga sto drzava neadekvatno sankcionise one koji ne postuju samoizolaciju.
AmirBaa

#13491 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Milenkov buraz wrote: 26/03/2020 22:19
AmirBaa wrote: 26/03/2020 22:17 https://www.index.hr/vijesti/clanak/tre ... 69430.aspx

Recimo osoba X ima karcinom u nekoj završnoj fazi, udari je auto na prelazu i premine ubrzo. Pitanje, je li je ubilo auto ili karcinom? Kada odgvoriš na ovo znati ćeš i odgovor na svoje postavljeno pitanje.
To ti isto ja mogu reci imao koronu, udarilo ga auto i umro, je li umro od korone? Razumijem ako korona napadne pluca osoba koje su vec jako bolesne, tad mi je jasno, ali gore pise "niti su postojali simptomi koji bi ukazivali na prisutnost koronavirusa". Znaci nije imala upalu pluca, ako je vjerovato tekstu.
skafiskafsnjak

#13492 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

sherbett wrote: 26/03/2020 22:20
skafiskafsnjak wrote: 26/03/2020 22:16
sherbett wrote: 26/03/2020 22:13
I ja bi da nije pao snijeg
Kod nas u Minkenu sunce ev svaki dan :D
Super
Kod nas malo snijeg, kisa, zgrade pa snijeg i tako
U tom slucaju mijenjati odjecu....vjerujem da ostavis jaknu vani jedan dan, to je to.
Nadzorna_ploca

#13493 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Ubio je vozac.
Hvala i laku noc.
Milenkov buraz

#13494 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

AmirBaa wrote: 26/03/2020 22:21
Milenkov buraz wrote: 26/03/2020 22:19

Recimo osoba X ima karcinom u nekoj završnoj fazi, udari je auto na prelazu i premine ubrzo. Pitanje, je li je ubilo auto ili karcinom? Kada odgvoriš na ovo znati ćeš i odgovor na svoje postavljeno pitanje.
To ti isto ja mogu reci imao koronu, udarilo ga auto i umro, je li umro od korone? Razumijem ako korona napadne pluca osoba koje su vec jako bolesne, tad mi je jasno, ali gore pise "niti su postojali simptomi koji bi ukazivali na prisutnost koronavirusa". Znaci nije imala upalu pluca, ako je vjerovato tekstu.
Ja na tvom primjeru nemam dilemu, umro od udara vozila.
1Dante1

#13495 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 1Dante1 »

Kod Amera je ovo tek krenulo a vec haos. :roll:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#13496 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malakh »

u americi bi za deset dana mogla biti katastrofa.
Nadzorna_ploca

#13497 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

Uvesti vizu Amerima sad...
GAU8

#13498 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Kozaracko kolo preselilo malkice u USA.

ima li kakva Americka zastava da projektujemo na vijecnicu

Salu na stranu, iskreno se nadam, da ce se malo uozbiljiti, obzirom da su do sada zatvarali oci manje vise...
1Dante1

#13499 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 1Dante1 »

GAU8 wrote: 26/03/2020 22:41 Kozaracko kolo preselilo malkice u USA.

ima li kakva Americka zastava da projektujemo na vijecnicu

Salu na stranu, iskreno se nadam, da ce se malo uozbiljiti, obzirom da su do sada zatvarali oci manje vise...
Ma sad ce oni, nisu mogli gledat Kinu prvu :D
MorningStar

#13500 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Nadzorna_ploca wrote: 26/03/2020 22:40 Uvesti vizu Amerima sad...
Zabraniti i avionima da slijecu iz amerike:
Image
:bih:
Locked