Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dangubic

#5526 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Dangubic »

zapamti wrote: 14/02/2014 09:15 Pored mnoštva upozorenja, evo i ovakvo; kome je upućeno, naći će se.

Zar je davno bilo kada ljudi nisu uzimali svjedočanstvo od čovjeka koji laže životinju?
Zar je samo nekada važilo da ljudi dobro provjere informacije koje do njih dođu?

Šta je ljudima?

Učiš propise o vjeri na forumu. Zamisli samo svoje stanje kada budeš polagao račun za svoje djelo, i, ti kažeš da si to radio zato što je neko napisao na forumu da tako treba.
Neuzubillah.
Da odem i malo dalje od foruma za primjer autoriteta; pa kažeš tada, zato što je rekao taj i taj autoritet kod naroda o tome tako. A dobro ti je poznato da njegova djela u velikom dijelu su suprotna sa Uputom.

Pa još, na njih treba upozoravati. Licemjeri kafiri koji će biti na dnu džehennema. Kafir kao kafir; dok ovi spomenuti licemjeri kažu da su muslimani. Dok su u stvari među najljućim neprijateljims Islama.
Zamislite kako je njemu drago za ovakvu temu gdje, otvorena su i njemu vrata da odgovara.
Allah najbolje zna koliko su puta naveli čak i neki izvor, a kada ga potražiš, nula rezultata da to postoji. To je samo dijelić nereda…
Hoće li unositi nered među ljude svojim pisanjem, nema sumnje za zdravog promišljenog.

Zar pored toliko ljudi koji praktikuju vjeru i čiji život je osvjedočen znanjem ili praktikovanje tog ispravnog znanja; te pored razne tehnike koja omogućava olakšanu komunikaciju među ljudima…
Zar pored toga ljudi se sjete foruma za vjerska pitnja? Neuzubillah!

Zatim ljudi čija su srca bolesna. Zar se niste do sada uvjerili u to da šejtan navraća ljude da govore ono što ne znaju ili da pričaju o vjeri bez znanja. Pa to na forumu je bez sumnje istaknuto u ogromnoj mjeri.
Raspredaju o Islamu kao da je to neka, da Allah sačuva, kao da je to neka birtiljska priča pa sad treba je razapeti ne bi li šta novo dokučilo ili zaključili o istoj. Neuzubillah!
Kakvo nidopoštovanje. Za razumit je kada džahili raspredaju o svojoj zabludi (ili preciznije za npr. politici, demokratiji, komunizmu itd. uzduž i poprijeko). To je tako kada su u šejtanskoj uputi. Pa nagađaju.

Allahova Uputa je kompletna , samo je treba naučiti i primjeniti! Uputa za nas ljudska bića. Dozovite se pameti, šta vam je!?

Pa gdje su tek otvoreni kafiri i njihova tmina lutanja; kako će tek oni da koriste temu kao i svaku drugu da nešto kažu ili upute a ni sami nisu upućeni.
Kako oni prave nered na Zemlji dok misle da uspostavljaju red, zar se niste osvjedočili do sada; neuzubillah! Pa zar ne dijelimo isti dunjaluk i ovaj internet sa njima.

Naravno, ni malo za iznenaditi da će se naći neko koga će šejtan potkovati tastaturom da napiše kako je tema u redu i potrebna.

Neće šejtan prokletnik nikada ostati bez materijala za zavođenje za onoga ko hoće da bude zaveden.

Čuj to, na javnu brbljaonicu (uglavnom za to služi, ili za besposlice) postaviti pitanja i odgovore o Islamu. Da nam Allah podari utočište od svake zablude; a ko hoće, utočištu kod Allaha će poći.
Svako treba da može postavljati pitanja samo ne treba nikog vrijeđati. Ako si siguran u ono što vjeruješ i nemaš ništa da kriješ, trebaš da budeš sretan da neko postavlja pitanja. Želio bi znati kako je moguće da svi vjernici preuzimaju vjeru od roditelja i ta je samo ispravna. Nije bitno koja religija ali svi vjeruju u ono što su im roditelji vjerovali i to je ono pravo a što drugi vjeruju nije. Interesuje me kako vjernici gledaju na druge vjernike, (budiste, hinduse,katolike,muslimane) nije bitno. Po vjeri su nevjernici izgubljeni i biće kažnjeni. Da li to vrijedi i za druge vjernike koji ne pripadaju tvojoj vjeri.?
GAU8

#5527 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by GAU8 »

duga puska wrote: 05/01/2020 02:27 Maloprije vidim lik postavio na FB prije dva dana da ide na Umru, a onda vidim danasnje slike iz Meke...
Tog lika cekam 4 godine da mi vrati 6000 KM, koje mi je na kvaran nacin ostao suzan. Cak sta vise, prije nekoliko dana se potrudim da ga nadjem jer sam saznao gdje radi i opali mi frajer kuknjavu kao nije dobar bas sa zdravljem, socijala i to. Znaci ganjam ga godinama, kako ja, tako i bruka raje sto je izvarao dok je drzao radnju...
Ne znam, ali od muke ovo napisah. Sta covjek da radi u ovakvim slucajevima
Ti kao vjernik treba da se pazis ogovaranja. :oops:
Diwan

#5528 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

GAU8 wrote: 24/03/2020 10:11
duga puska wrote: 05/01/2020 02:27 Maloprije vidim lik postavio na FB prije dva dana da ide na Umru, a onda vidim danasnje slike iz Meke...
Tog lika cekam 4 godine da mi vrati 6000 KM, koje mi je na kvaran nacin ostao suzan. Cak sta vise, prije nekoliko dana se potrudim da ga nadjem jer sam saznao gdje radi i opali mi frajer kuknjavu kao nije dobar bas sa zdravljem, socijala i to. Znaci ganjam ga godinama, kako ja, tako i bruka raje sto je izvarao dok je drzao radnju...
Nije to nikakvo ogovaranje . nije spomenuo ime, a čak i da jeste, to je upozorenje za druge s kim imaju posla. Nije vjera 'Nemoj ga naš je'. Takva filozofija, pogrešna interpretacija vjere i manipulacija, razumijevanje i politika je dovela do mnogih negativnih stvari. Znači, moraš trpiti nepravdu da kao ne bi ogovarao. Ne, to nema veze s vjerom.

S druge strane čovjek ima pravo na svoje pare.
Pryda

#5529 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Pryda »

Diwan wrote: 25/03/2020 17:28
Nije to nikakvo ogovaranje . nije spomenuo ime, a čak i da jeste, to je upozorenje za druge s kim imaju posla. Nije vjera 'Nemoj ga naš je'. Takva filozofija, pogrešna interpretacija vjere i manipulacija, razumijevanje i politika je dovela do mnogih negativnih stvari. Znači, moraš trpiti nepravdu da kao ne bi ogovarao. Ne, to nema veze s vjerom.

Idi onda utjeraj dug sto piskaras po forumu.
Tuži ga ili polomi noge ili nesto treće ovo sto radiš je pljuvanje po Islamu jer ti je glavna u priči išao na umru nije mi vratio dug kakav je to Musliman. Nista bukvalno drugo nisi postigao s obzirom da nisi naveo ime dotičnog Jel poruka da se pazimo Muslimana koji idu na umru?

Edit nisam vidio da ovo nije citirani forumas napisao već da brani ovog gore sry
duga puska

#5530 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by duga puska »

Pryda wrote: 25/03/2020 17:34
Diwan wrote: 25/03/2020 17:28

Idi onda utjeraj dug sto piskaras po forumu.
Tuži ga ili polomi noge ili nesto treće ovo sto radiš je pljuvanje po Islamu jer ti je glavna u priči išao na umru nije mi vratio dug kakav je to Musliman. Nista bukvalno drugo nisi postigao s obzirom da nisi naveo ime dotičnog Jel poruka da se pazimo Muslimana koji idu na umru?

Edit nisam vidio da ovo nije citirani forumas napisao već da brani ovog gore sry
Vidi majstore. Ja nisam jos uvijek usao u vjeru na nacin na koji bi vjerovatno trebao. Nadam se da hocu. Posto ti ovdje dajes savjete,ocigledno se osjecas mjerodavnim za pitanja koja se ticu konkretno Islama. Mislim da su ti preteske rijeci da ja pljujem po Islamu. Takodjer savjet da polomim noge doticnom mislim isto da se kosi sa nacelima vjere. Vidi, ti ocigledno nisi imao u zivotu kroz posao problema koje sam ja imao. Nazalost, veliki broj ljudi sa kojima sam imao probleme krili su se iza vjere. Veliki broj mojih prijatelja imao je slicne probleme. Meni kao individui, koja kazem nije vjerski obrazovana, nenormalno je da ljudi koji su deklarisani vjernici rade stvari koje rade. Covjek koji je isao na hadz prije nekih desetak godina, u datom trenutku bio duzan mom prijatelju nekoliko stotina hiljada maraka,mojoj firmi par desetaka hiljada, a ukupno je milonski duznik na nacin da nije u stanju to vratiti za tri zivota,mrtav hladan izjavi ovom kojem je najvise duzan da on nikom nije duzan,te ide obaciti hadz. Biva, nije on duzan,duzna je njegova firma. Imam sad jos par hiljada duga od covjeka kojeg su vehabija zvali zbog nacina zivota i svega sto ide iz taj cesto pogrdni pridjev.Da ne zalazim dalje,ne znam sto i ovo pisem, nazalost ogroman je broj ljudi danas koji vjerom rjesavaju statuse. Koji vjeru interpretiraju kako im odgovara i svrhu interesa. Hocu da kazem da vrvi od laznih vjernika. Moje nije da sudim, ali kad oprzi moram puhati i kad nemam nacina rijesiti normalnim problem, lakse mi se ovako malo olaksati.
allem_77

#5531 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

duga puska wrote: 26/03/2020 17:01

Vidi majstore. Ja nisam jos uvijek usao u vjeru na nacin na koji bi vjerovatno trebao. Nadam se da hocu. Posto ti ovdje dajes savjete,ocigledno se osjecas mjerodavnim za pitanja koja se ticu konkretno Islama. Mislim da su ti preteske rijeci da ja pljujem po Islamu. Takodjer savjet da polomim noge doticnom mislim isto da se kosi sa nacelima vjere. Vidi, ti ocigledno nisi imao u zivotu kroz posao problema koje sam ja imao. Nazalost, veliki broj ljudi sa kojima sam imao probleme krili su se iza vjere. Veliki broj mojih prijatelja imao je slicne probleme. Meni kao individui, koja kazem nije vjerski obrazovana, nenormalno je da ljudi koji su deklarisani vjernici rade stvari koje rade. Covjek koji je isao na hadz prije nekih desetak godina, u datom trenutku bio duzan mom prijatelju nekoliko stotina hiljada maraka,mojoj firmi par desetaka hiljada, a ukupno je milonski duznik na nacin da nije u stanju to vratiti za tri zivota,mrtav hladan izjavi ovom kojem je najvise duzan da on nikom nije duzan,te ide obaciti hadz. Biva, nije on duzan,duzna je njegova firma. Imam sad jos par hiljada duga od covjeka kojeg su vehabija zvali zbog nacina zivota i svega sto ide iz taj cesto pogrdni pridjev.Da ne zalazim dalje,ne znam sto i ovo pisem, nazalost ogroman je broj ljudi danas koji vjerom rjesavaju statuse. Koji vjeru interpretiraju kako im odgovara i svrhu interesa. Hocu da kazem da vrvi od laznih vjernika. Moje nije da sudim, ali kad oprzi moram puhati i kad nemam nacina rijesiti normalnim problem, lakse mi se ovako malo olaksati.
Da te malo utješim. :D Nisi jedini koji pozajmi novac čovjeku, a za kojeg misliš da je bolji vjernik od tebe. Imam i ja takvih dužnika. Kao prvo, mi smo ti koji griješimo. U Kur'anu piše da se pozajmica daje uz ugovor, svjedoke... a mi dajemo na obraz. Kasnije se ispostavi da ti ljudi imaju đon - obraz.
duga puska

#5532 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by duga puska »

allem_77 wrote: 26/03/2020 17:34

Da te malo utješim. :D Nisi jedini koji pozajmi novac čovjeku, a za kojeg misliš da je bolji vjernik od tebe. Imam i ja takvih dužnika. Kao prvo, mi smo ti koji griješimo. U Kur'anu piše da se pozajmica daje uz ugovor, svjedoke... a mi dajemo na obraz. Kasnije se ispostavi da ti ljudi imaju đon - obraz.
Hvala na pojasnjenju
Pryda

#5533 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Pryda »

Sam si sebi dao sve odgovore.

To sto on tebi dodje pare nema veze s vjerom.
Ni to sto se krije iza vjere nema veze s vjerom.
Ni to sto ti postavljaš ovakvo pitanje na Islamska pitanja nema veze sa Islamom.
Ni ti drugi ljudi sto su izvarali tvoje prijatelje nemaju veze s vjerom i Islamom.
To je jednostavno pokvaren covjek i imaš ih na sve strane u svim vjerama od Tokija do San Franciska.

Nego ako imaš živaca i vremena traži sebi najbolji način da riješiš taj dug. Ako nemaš halali I tjt.

Vidim pišeš da firma dodje tu bi trebao imat papir crno na bijelo za dug. I najbolje onda preko suda. Ako nema da plati može ti satisfakciju donijet sto neće više nikad moći firmu vodit dok ne isplati dugovanja.
Irsar

#5534 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

Jesus, kakav je ovo gigantski avatar? :D
Pryda

#5535 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Pryda »

Irsar wrote: 28/03/2020 20:02 Jesus, kakav je ovo gigantski avatar? :D
Nisi prvi koji pita :D :D

Ovo su dali sa foruma ima jedno 150 avatara za birat. Na mobilnom browseru ok izgleda a na desktop je to ogromno.

Vidjecu da promijenim ako bas tako smeta.

I idi na onu temu ispod odgovaraj ljudima ti imaš živaca za one gluposti sto pišu :-)
Irsar

#5536 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

duga puska wrote: 26/03/2020 17:01 Da ne zalazim dalje,ne znam sto i ovo pisem, nazalost ogroman je broj ljudi danas koji vjerom rjesavaju statuse. Koji vjeru interpretiraju kako im odgovara i svrhu interesa. Hocu da kazem da vrvi od laznih vjernika.
Naravno, ali ovaj život - kako kaže Kur'an - je "samo dan, ili dio dana", i još kada se uporedi sa Vječnošću biva nešto neznatno, malo, skoro pa da nije ni spomena vrijedno. To kažem jer, dok se lako razmahivati svojom vanjštinom i ljude obmanjivati, Allah svakako sve vidi i sve zna, a vrijeme naplate duga će doći kad-tad. Nije bez razloga što, kako neki hadisi navode, će suđenje na Sudnjem Danu trajati milenijima, dok se ne naplate sva dugovanja među ljudima.

Nego, nije li zanimljivo kada kažu "ne znaš ti šta je u njegovom/njenom srcu, možda je on/ona veliki vjernik"? Da, možda. A možda je i totalni nevjernik, šejtan sam. Nego se ne treba oslanjati na *tuđu* možebitnu (ne)vjeru u davanju povjerenja dotičnom ili dotičnoj, već uvijek biti oprezan i znati povući granice taman da je svetac sam u pitanju. Jer, ako je već svetac/evlija, neka onda zatraži od Boga pomoć, pa će mu pomoć i doći, a ne da ljude uokolo bihuzuri i dosađuje im. Pomalo je grubo ovo šta govorim, da, ali ne bez svog značaja.
allem_77

#5537 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

Irsar wrote: 29/03/2020 18:14
Nego se ne treba oslanjati na *tuđu* možebitnu (ne)vjeru u davanju povjerenja dotičnom ili dotičnoj, već uvijek biti oprezan i znati povući granice taman da je svetac sam u pitanju. Jer, ako je već svetac/evlija, neka onda zatraži od Boga pomoć, pa će mu pomoć i doći, a ne da ljude uokolo bihuzuri i dosađuje im. Pomalo je grubo ovo šta govorim, da, ali ne bez svog značaja.
Šta odgovoriti kada neko traži pozajmicu, odnosno traži još, a već ti je dužan. A nije ispunio rok vraćanja prethodnog duga, koji je sam odredio. Znaš da je u takvoj situaciji da ćeš se načekati dok vrati dug. Velika mu rata kredita, djeca, žena... plus radni kolega.
Da li je pošteno odgovoriti, imam ali ti ne želim pozajmiti ( možda će se naljutiti) ili slagati, reći mu nemam ( neće se naljutiti). Znam da je zabranjeno lagati. :D
Irsar

#5538 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

allem_77 wrote: 29/03/2020 19:26
Irsar wrote: 29/03/2020 18:14
Nego se ne treba oslanjati na *tuđu* možebitnu (ne)vjeru u davanju povjerenja dotičnom ili dotičnoj, već uvijek biti oprezan i znati povući granice taman da je svetac sam u pitanju. Jer, ako je već svetac/evlija, neka onda zatraži od Boga pomoć, pa će mu pomoć i doći, a ne da ljude uokolo bihuzuri i dosađuje im. Pomalo je grubo ovo šta govorim, da, ali ne bez svog značaja.
Šta odgovoriti kada neko traži pozajmicu, odnosno traži još, a već ti je dužan. A nije ispunio rok vraćanja prethodnog duga, koji je sam odredio. Znaš da je u takvoj situaciji da ćeš se načekati dok vrati dug. Velika mu rata kredita, djeca, žena... plus radni kolega.
Da li je pošteno odgovoriti, imam ali ti ne želim pozajmiti ( možda će se naljutiti) ili slagati, reći mu nemam ( neće se naljutiti). Znam da je zabranjeno lagati. :D
"Ne mogu ti posuditi." mi se čini kao neutralno. A tvoje pravo je da pod "nemogućnost posudbe" svrstaš i "nemanje želje za posudbom", jer dobra djela se ne stiču silom niti uz neki prigovor ili žaljenje ili osvrtanje za istim.
Yenna

#5539 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Yenna »

16 dana do Ramazana :sad:
Baš mi je tužna ta činjenica i ovo stanje koje nas okružuje.
allem_77

#5540 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

Irsar wrote: 11/04/2020 20:25
Primjerice, Bog ne može ne biti Dobar, i samim time Bog ne može ne komunicirati i ne ispoljavati tu Dobrotu. Primjerice kroz stvaranje, ili svoju Milost.

On je Sebi propisao da bude milostiv.
El-En'am, 12.

Ako ti nije mrsko da malo obrazložiš svoj post.
Izgleda da ja nisam dobro razumio ovaj ajet.
Ako je Bog sebi propisao da bude milostiv, mogao je isto tako odrediti da ne bude milostiv?
Irsar

#5541 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Irsar »

allem_77 wrote: 11/04/2020 21:53
Irsar wrote: 11/04/2020 20:25
Primjerice, Bog ne može ne biti Dobar, i samim time Bog ne može ne komunicirati i ne ispoljavati tu Dobrotu. Primjerice kroz stvaranje, ili svoju Milost.

On je Sebi propisao da bude milostiv.
El-En'am, 12.

Ako ti nije mrsko da malo obrazložiš svoj post.
Izgleda da ja nisam dobro razumio ovaj ajet.
Ako je Bog sebi propisao da bude milostiv, mogao je isto tako odrediti da ne bude milostiv?
Postavlja se pitanje *zašto* je Allah sebi propisao da bude milostiv? Prije nego se postavi pitanje "je li Allah mogao učiniti ovo ili ono", treba se napraviti pauza i razmisliti zašto tačno je od svih tih stvari koje navodno Allah "može učiniti"... upravo odlučio da učini to što jeste? Sigurno je da Allah ne radi po nekom hiru, i s obzirom da je Allah neovisan od Stvorenog onda On nema potrebe niti da bude ovakav ili onakav; na određeni način, šta god da učini, niko Allahu ne može uzvratiti u vidu osvete i slično. Allah je toliko neovisan od Stvorenog, da bi (teoretski) mogao sve ljude baciti u Vatru i niko se ne bi mogao požaliti na nepravdu, a ujedno niko ne bi mogao to da spriječi ili na neki način da našteti Allahu.

Dakle zašto?

Zato jer je Allah Dobar i jer Njegova Riječ može biti samo Istina i ništa više. A milost, zar imati milost (u pravilu) nije dobro, zar biti milostiv nije nešto lijepo, nešto dobro; dakle, zar nije istina da je milost u relaciji sa dobrom? Ako je biti milostiv nešto dobro, onda je i očekivati i nužno je da Onaj koji je Dobar sebi propiše milost, jer Dobar će "željeti" i htjeti da bude milostiv, jer bez milostivosti zapravo i nema Dobra. Bog ne može ne biti Dobar, ne *zato* jer je "primoran" da bude Dobar i ne zato jer kao "nema izbora" da bude loš... već zato jer "biti Dobar" je Božanska "priroda" kao takva, odnosno "biti Dobar" je biti Bogom najjednostavnije rečeno.

Negdje sam napisao da bi se čak moglo reći da Bog "nema izbor" u nekim stvarima, ali u biti radi se više o jezičkoj konstrukciji radije nego logičkoj. Cilj je naglasiti poentu. A ona je ta da Bog može biti Bog samo ako je Dobar, te samim time Bog "mora" biti Dobar i "nema izbor" da bude loš; da se razumijemo, onaj koji je dobar svakako i ne želi da bude loš, niti bi ikada želio tako nešto. Pitanje "izbora" ovdje je pitanje nečije prirode. Baš kao što čovjek nema izbor da ne bude čovjek. No to ne znači da je čovjek na neki način time lišen slobode, jer biti čovjekom samo po sebi nije moralno loše.

Ukratko: Allah je milostiv jer je Dobar (Dobar = savršeno dobar u svakom smislu), a biti Dobar je ono što je biti Bogom i samim time je neizbježno. Onaj koji je Dobar, odnosno Onaj koji je Bog, će samim time činiti ono što i pristoji "biti Bogom", a to znači biti milostiv a ne nemilosrdan, biti pravedan a ne nepravedan i drugo. Drugačije ne može biti, jer da bi bilo onda Bog mora prvo ne biti Bogom, a Bog ne može istovremeno biti i ne biti, biti i ne biti Bogom. I pitanje šta je moguće a šta ne se tiče Boga, Bog sam sobom unaprijed definiše šta jeste moguće a šta ne, i Bog sam sobom definiše da ne može biti boga osim Boga, te samim time Bog ne može ne biti Bog.
Yenna

#5542 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Yenna »

Irsar wrote: 12/04/2020 09:35
... sobom unaprijed definiše šta jeste moguće a šta ne, i Bog sam sobom definiše da ne može biti boga osim Boga, te samim time Bog ne može ne biti Bog.
Neuzubillah, ti si se malo zapetljao meščini, neke stvari se i ne izgovaraju a kamoli tvrde i pišu.
Bloo
Globalna šefica

#5543 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Yenna wrote: 12/04/2020 10:05
Irsar wrote: 12/04/2020 09:35
... sobom unaprijed definiše šta jeste moguće a šta ne, i Bog sam sobom definiše da ne može biti boga osim Boga, te samim time Bog ne može ne biti Bog.
Neuzubillah, ti si se malo zapetljao meščini, neke stvari se i ne izgovaraju a kamoli tvrde i pišu.
Samo je parafrazirao sta pise u svetim knjigama.
King Theoden

#5544 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by King Theoden »

@Irsar
Je li ta milost o kojoj pišeš generalna tj obuhvata sva bića, ili je selektivna?
zijancer

#5545 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

jer da bi bilo onda Bog mora prvo ne biti Bogom, a Bog ne može istovremeno biti i ne biti, biti i ne biti Bogom. I pitanje šta je moguće a šta ne se tiče Boga, Bog sam sobom unaprijed definiše šta jeste moguće a šta ne, i Bog sam sobom definiše da ne može biti boga osim Boga, te samim time Bog ne može ne biti Bog.

Meni se ponekad cini da Irsar nije jedna osoba. Isto kao da neko drugi povremeno preuzme kontrolu nad komandnom tablom.
Last edited by zijancer on 12/04/2020 13:44, edited 2 times in total.
Ludzak

#5546 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Yenna wrote: 06/04/2020 20:16 16 dana do Ramazana :sad:
Ne treba da ti je tužna činjenica. Pa sve vam je od boga. Virus, ova situacija, ovaj sistem u državi, sve je to određeno od njeg. Ne znam zašto bi trebala biti tužna. :?
skafiskafsnjak

#5547 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Ludzak wrote: 12/04/2020 12:49
Ne treba da ti je tužna činjenica. Pa sve vam je od boga. Virus, ova situacija, ovaj sistem u državi, sve je to određeno od njeg. Ne znam zašto bi trebala biti tužna. :?
Pa ne mora znaciti da moras biti sretan sa svim .
Sretan sam sto sam vjernik i sto lakse shvatam ovu situaciju .... i shvatam da je sve od NJega . Ali to sve ne mora znaciti da ne mozes tuzan biti . Naravno da rastuzuje cinjenica da nece biti namaza itd itd .
Covjek nekad mora uraditi neko stvari koje ne voli, a da bi mu poslije bilo dobro ...to ne mora nuzno biti vezano za vjeru .
HakanSukur

#5548 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by HakanSukur »

Da bi se izbjegla traktatska apologetika, u komunikaciji sa fanatičnim ličnostima koje nastupaju sa pozicije sveznalica, udara se u kost pitanjima, dok ih ne svedeš do nivoa da kažu to samo Allah zna, devastiraš im "logiku", tu priznaju nemoć i poraz, diskusija se završava, a oni neka slobodno i dalje vjeruju u šta hoće, to uopšte nije sporno, samo kada krene teološko palamuđenje, u kost i nikako drugačije, inače će smarati i tegobiti do iznemoglosti.
skafiskafsnjak

#5549 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

HakanSukur wrote: 12/04/2020 13:17 Da bi se izbjegla traktatska apologetika, u komunikaciji sa fanatičnim ličnostima koje nastupaju sa pozicije sveznalica, udara se u kost pitanjima, dok ih ne svedeš do nivoa da kažu to samo Allah zna, devastiraš im "logiku", tu priznaju nemoć i poraz, diskusija se završava, a oni neka slobodno i dalje vjeruju u šta hoće, to uopšte nije sporno, samo kada krene teološko palamuđenje, u kost i nikako drugačije, inače će smarati i tegobiti do iznemoglosti.
Znas sta meni nije jasno...
Zasto se ama bas svako trudi meni nesto objasniti , u suprotno me uvjeriti. Covjece,tebi tvoje meni moje...ti ne vjerujes - postujem. Ja vjerujem - postuj i ne omalovazavaj.

:skoljka:
Yenna

#5550 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Yenna »

Ludzak wrote: 12/04/2020 12:49
Ne bih komentirala.
To je bio moj osjećaj, što apsolutno nema veze sa tvojom provokativnom teorijom.
I da, naravno da je odredjeno, što ne mora značiti da nemam pravo biti u momentu tužna.
Post Reply