Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
dječak sa šibicama

#12751 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Zeleni12 wrote: 25/03/2020 14:20 Za 10-ak dana pocinje isplata penzija.
Ako ovo stanje ostane ovakvo kakvo jeste, a po svemu sudeci hoce, onda penzioneri 65+ koji primaju penziju preko banke, a nisu nikom dali punomoc, nece moci dici penziju.
Penzioneri hodaju okolo ko i prije zabrane, podici ce oni penzije.
kakavdanakneiskustvu

#12752 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Najveći karantin na svijetu: Indija potpuno zabranjuje izlazak iz kuće za 1,3 milijarde ljudi
Cortado

#12753 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

piupiu wrote: 25/03/2020 13:50
Cortado wrote: 25/03/2020 12:27 Par stranica unazad:
Cortado wrote: 24/03/2020 09:36
Prof. pominje posljedice boravka na respiratoru (ono sto sam ja vec spominjao), gdje nakon 4 sata boravka na respiratoru, 16% pacijenata razvije ARDS (akutni respiratorni distres sindrom) od kojih polivina zavrsava letalno, a drugi uzrok visoke smrtnosti su sekundarne bakterijske infekcije koje su posljedica destruktivnog virusnog djelovanja na epitelne celije koje sprjecavaju bakerijske infekcije.

Vec sam nekoliko puta ponovio, broj respiratora je potpuno irelevantan jer respirator NIJE garancija prezivljavanja. I evo opet da ponovim, tretman respiratorom nije nesto sto treba olako uzeti!
Pa šta nam je, zapravo, spas? Da se inficiramo minimalnom količinom virusa i prebolimo infekciju kao gripu?
Problem s ovakvih virusnim oboljenjima je taj sto ne postoji ciljana terapija, samo simptomatska. Idealna strategiija bi bila masovno testiranje i stavljanje u izolaciju pacijenata koji su zarazeni ili onih koji su bili u kontaktu s njima i drzanje situacije pod kontrolom. Imunitet krda je izvodljiv u odredjenim situacijama, ali ne i u kataklizmi ovih razmjera, jer to stvara influx pacijenata koji niti jedan zdravstveni sistem ne moze podnjeti. Zato se i nastoji mjerama ogranicavanja kretanja smanjiti fizicki kontakt i mogucnost masovnog sirenja virusa, a u medjuvremenu ocekujemo vakcinu koja nam moze pruziti imunitet, ali koja ce u prvom mahu stititi samo od SARS-CoV-2, ali ne i od mutacija koje ce nastati do slijedece grpne sezone.

Neminovno je da ce veliki broj ljudi u svijetu oboliti, ali je cilj da se tempo infekcije drzi koliko-toliko pod kontrolom. Za sada najbolja opcija je odrzavati zadovoljavajucu licnu higijenu, fizicku distancu (ne znam zasto to zovu socijalnim distanciranjem kad je to nesto drugo) s drugim ljudima, ali i dalje se kretati i zivjeti (odnosi se na zdrave ljudi koji nisu u izolaciji, karantinu ili suspektni na Covid-19). Oni koji su inficirani ili suspektni, fizicki se distancirati od sviju, obavezno kontaktirati epidemiolosku sluzbu, RECI ISTINU o kontaktima u posljednjih 14 dana, tretirati infekciju po potrebi simptomatskom terapijom, kod tezih simptoma kontaktirati dezurnog ljekara ili ZHMP.
piupiu

#12754 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

itekako wrote: 25/03/2020 13:57 postali smo mekani da ne kazem, pickice
Nismo mi, nego zapadne zemlje. Glad, epidemije, ratovi... to je za njih uvijek negdje drugdje.
Pandakonda

#12755 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pandakonda »

Ima li neko video intervjua onog makedonskog profesora sa našim titlovima ?
piupiu

#12756 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Pandakonda wrote: 25/03/2020 14:25 Ima li neko video intervjua onog makedonskog profesora sa našim titlovima ?
Ima na prethodnoj strani, stavila sam ja, ima titlove.

Pardon na str 519.
Last edited by piupiu on 25/03/2020 14:26, edited 1 time in total.
Euphoria

#12757 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Euphoria »

Riddle wrote: 25/03/2020 11:38
Tomahawk11 wrote: 25/03/2020 11:18Zašto u ovom članku piše da je kćerka slagala da je bila u Italiji?
Da bi joj mamu testirali, jer nakon 12 dana nije bila testirana sudeci po ovom tekstu. Upitnom, da napomenem.
jefff wrote: 25/03/2020 11:19Gdje god. Odslikava nase stanje do perfekcije. Drage vodje su vam izjavile sucut i ostavljaju vas da poskapate.
Znam ja za tu pricu jos od sinoc. A bitno mi je gdje je objavljeno, jer mi nije svaki izvor istog kredibiliteta.
12 dana je zena imala temperaturu, bila lose, gubila svijest, molila za pomoc. Nije niko bio u Italiji. Sumnja se da je bio neko sa njenog posla. Inače je radila u racunov agenciji sa jos 30 ljudi. Firma je slala dopis da se testiraju, odbijeni su. I ona i kcerka su zvale, molile da se testiraju, rekli su da nema potrebe, slali ih po ambulantama.

Kcerku nisu testirali, čak ni nakon smrti majke, sinoc su je poslali kuci. Porodica zove, traze da se testiraju svi, ali do sada niko ne reaguje. Od njene sestre kcerka mora hitno srce operisati, zamislite kroz sta ti ljudi prolaze i svi mi oko njih.

Neka nabije sebi Sebija u dupe svoje testove i respiratore, da se ovako nekulturno izrazim, kada ljudi kojima su potrebni nisu im dostupni.
Ako je iko trebao biti u izolatoriju, na respitratoru to je zena koja je preminula. Niko niti testira ljude oko nje, niti sprovodi ikakve mjere osim što se ambulanta u Hrasnici zatvorila.
Ja prva sam prije 20 dana s njom bila, kafu pila. I jos jako puno ljudi. Bile smo kod njene sestre kada se prikupljala pomoć za operaciju djevojčice.
Inače njena sestra je udata za mog rodjaka, cijela moja familija je dole dolazila, prikupljali smo pomoc, vidjali se, kontaktirali. Žena koja je preminula stalno je bila tu, pomagala u svemu, bila je potpuno zdrava. Nije starija zena, imala je 52 godine.
Zadnjih 10 dana svi smo mirni, nismo imali kontakta medjusobno skoro nikako, ali ipak.... ne znamo ni od koga je dobila ni koliko je dugo bila nosilac.
Šta možemo? NIŠTA! Svi smo u izolaciji svakako i molimo Boga da se nikome ništa ne desi i da sve najbolje završi.
last mohicans

#12758 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

armin071 wrote: 25/03/2020 14:13
dzipalo wrote: 25/03/2020 13:38
dječak sa šibicama wrote: 25/03/2020 13:22 Citam i u Hrvatskoj haos, ljudi lazu da nisu bolesni, skrivaju, u Osijeku takva jedna budala napravila haos u bolnici, u Pozegi zena usla u punu apoteku i tek kad je dala zdravstvenu karticu vide da je pozitivna, ona pobjegne, svi iz apoteke u izolaciju, okupljaju se tajno druze se... sve budala do budale, koje ce zivota kostati mnoge.

Tako je i vani, gdje god pogledas. Talijani zarazili Svicarsku, u Spaniji nova vijest preko 700 mrtvih za dan, u skandinaviji se niko nicega ne pridrzava kaze prijatelj u Helsinkiju sve radi ko da je normalno doba, a imaju skoro 1000 oboljelih pri tome i on kaze da je broj sigurno veci nego ne testiraju sve, u Francuskoj su kaze brojevi mrtvih puno veci nego se biljeze samo bolnicki slucajevi, bar tako kazu Francuzi.
Svi smo mi isto sebicno smece, u ovakvim situacijama to jasno dodje do izrazaja.
ElRe wrote: 25/03/2020 13:25 Žena iz Sokolović Kolonije koja je preminula bila je sekretarica jednog direktora koji je bio na proslavi u Konjicu i nisu je htjeli testirati. Zbog toga je lagala da je bila u Italiji, ali ni tada je nisu testirali.

To je 100% tako bilo.
To je vec 10-a verzija price i svi kazu 100% je ovako. Zar zena nije iz Hrasnice?
Ma to su ti te priče 100%.

Žena je stvarno iz Hrasnice i zvala je debile sto puta ali oni su bukvalno ostavili ženu da umre kući. Nije uspjela ni do bolnice da dođe. Njena ćerka je samo lagala za Italiju ne bi li idioti došli da vide šta je sa njom. Imaš intervju sa doktorom Hošićem koji je involviran u ovaj slučaj. I on i njegova žena su isto tako sada u izolaciji. Ali dok se ne napravi obdukcija ne može se reći od čega je žena tačno umrla. Doduše mogu ovi internet doktori, ali ozbiljniji ljudi su ipak skloni da ne lupaju bez dokaza posebno kada su ovakve osjetljive stvari u pitanju. Ali ova smrt definitivno ide na dušu Srbije i Co. jer su bukvalno ostavili ženu kući da umre nebitno sad da li od Korone ili od infarkta pluća.
KCUS je napisao da je iz Kolonije, KLix je to prenio i svi. Kad se plasira netačna informacija, stotine demanta je neće opovrgnuti. To je ludilo zvano internet. Zena je iz Kovača, Hrasnica. Nije ni bitno odakle je. Važno je da relativno mlada žena puštena da umre.
eltroxin

#12759 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by eltroxin »

seoBIH wrote: 25/03/2020 12:26 Da li je taj doktor stvarn, ili je izmisljen, kao sto inace avaz radi? :)
Stvaran ne Dzevad iz Zenice. Dobar je Dzevdo doktor..
Image
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#12760 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

Mogu li se postavljati vijesti o međunarodnoj solidarnosti, ili da se pravimo da toga nema?
piupiu

#12761 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Cortado wrote: 25/03/2020 14:23
piupiu wrote: 25/03/2020 13:50
Cortado wrote: 25/03/2020 12:27 Par stranica unazad:
Pa šta nam je, zapravo, spas? Da se inficiramo minimalnom količinom virusa i prebolimo infekciju kao gripu?
Problem s ovakvih virusnim oboljenjima je taj sto ne postoji ciljana terapija, samo simptomatska. Idealna strategiija bi bila masovno testiranje i stavljanje u izolaciju pacijenata koji su zarazeni ili onih koji su bili u kontaktu s njima i drzanje situacije pod kontrolom. Imunitet krda je izvodljiv u odredjenim situacijama, ali ne i u kataklizmi ovih razmjera, jer to stvara influx pacijenata koji niti jedan zdravstveni sistem ne moze podnjeti. Zato se i nastoji mjerama ogranicavanja kretanja smanjiti fizicki kontakt i mogucnost masovnog sirenja virusa, a u medjuvremenu ocekujemo vakcinu koja nam moze pruziti imunitet, ali koja ce u prvom mahu stititi samo od SARS-CoV-2, ali ne i od mutacija koje ce nastati do slijedece grpne sezone.

Neminovno je da ce veliki broj ljudi u svijetu oboliti, ali je cilj da se tempo infekcije drzi koliko-toliko pod kontrolom. Za sada najbolja opcija je odrzavati zadovoljavajucu licnu higijenu, fizicku distancu (ne znam zasto to zovu socijalnim distanciranjem kad je to nesto drugo) s drugim ljudima, ali i dalje se kretati i zivjeti (odnosi se na zdrave ljudi koji nisu u izolaciji, karantinu ili suspektni na Covid-19). Oni koji su inficirani ili suspektni, fizicki se distancirati od sviju, obavezno kontaktirati epidemiolosku sluzbu, RECI ISTINU o kontaktima u posljednjih 14 dana, tretirati infekciju po potrebi simptomatskom terapijom, kod tezih simptoma kontaktirati dezurnog ljekara ili ZHMP.
Hvala. Da, shvatam, to je otprilike i slika koju nam ljekari ovdje daju. Problem je što neće da testiraju kada nazoveš epidemiološku službu. Samo te upute da ostaneš kući i pratiš simptome. To sam čula već od nekoliko ljudi koje poznajem, koji su imali neke simptome.
pizarro

#12762 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pizarro »

O'zone wrote: 25/03/2020 14:14 Indija ide u karantenu

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/najv ... /200325117
i indijci konacno popustili :D
piupiu

#12763 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Challenger_ wrote: 25/03/2020 14:28 Mogu li se postavljati vijesti o međunarodnoj solidarnosti, ili da se pravimo da toga nema?
Stavljali smo već ili ne? Ono da su Italiji EU rekli ne, i ovo o Rusima, Kinezima, Kubancima i Brazilcima. To je pravo dobra tema, zapravo politička tema, zasebna. Čak i ova naša medjubalkanska dinamika.
Last edited by piupiu on 25/03/2020 14:31, edited 1 time in total.
JThomas

#12764 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

dječak sa šibicama wrote: 25/03/2020 14:23
Zeleni12 wrote: 25/03/2020 14:20 Za 10-ak dana pocinje isplata penzija.
Ako ovo stanje ostane ovakvo kakvo jeste, a po svemu sudeci hoce, onda penzioneri 65+ koji primaju penziju preko banke, a nisu nikom dali punomoc, nece moci dici penziju.
Penzioneri hodaju okolo ko i prije zabrane, podici ce oni penzije.
:mrgreen: ako bude para za iste.
Challenger_

#12765 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

piupiu wrote: 25/03/2020 14:31
Challenger_ wrote: 25/03/2020 14:28 Mogu li se postavljati vijesti o međunarodnoj solidarnosti, ili da se pravimo da toga nema?
Stavljali smo već ili ne? Ono da su Italiji EU rekli ne, i ovo o Rusima, Kinezima, Kubancima i Brazilcima. To je pravo dobra tema, zapravo politička tema, zasebna. Čak i ova naša medjubalkanska dinamika.
Pa pomoć nije stala. Šta više, intenzivira se. Upravo.
RtrnOfSalisbury

#12766 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by RtrnOfSalisbury »

glede i u svezi rata, protiv granata i snajpera se mnogo lakse borit sem ako nisi mirko i slavko pa jurisas na bunkere goloruk :D .... protiv ovog sranja se moze borit al bogme tesko izborit. huzeir je reko (jedan od vidjenije u nas, on sto kaze takoe) da su sanse 50:50 u najboljem slucaju. ako se u demokratskoj kini pocne povecavat broj zarazenije i oni koji nisu pametni ko huzeir ce moci zakljucit da smo u vecem problemu neg sto se misli :roll: jedna veca grupa se bavi oporavljenima al tapkaju u mraku
itekako

#12767 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

piupiu wrote: 25/03/2020 14:24
Nismo mi, nego zapadne zemlje. Glad, epidemije, ratovi... to je za njih uvijek negdje drugdje.
zapadnjaci me ne cude... lijepo su zivjeli posljednih 50ak godina. ovo im je šok.
mene cude ove nasi koji su zaboravili kako izgleda pogled na svijet kroz UNHCR foliju na prozoru, ili preko nisanske musice.
RtrnOfSalisbury

#12768 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by RtrnOfSalisbury »

itekako wrote: 25/03/2020 14:33

zapadnjaci me ne cude... lijepo su zivjeli posljednih 50ak godina. ovo im je šok.
mene cude ove nasi koji su zaboravili kako izgleda pogled na svijet kroz UNHCR foliju na prozoru, ili preko nisanske musice.
zbog nas ce jevreji mort korigovat ono: dabogda imo pa nemo u 'dabogda imo pa nemo pa opet imo i jope nemo i ... popizdio na kraju'
piupiu

#12769 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Mislim da je upravo to. Imaju ljudi PTSP i anksioznost, primijetila sam kod nekoliko ljudi totalno neočekivane reakcije.
amidzazeher

#12770 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by amidzazeher »

Od rata proslo 25 godina. Kad sam dobio djecu tek sam shvatio kako je bilo mojim roditeljima! Koliko sam skratio zivot i jednom i drugom. Meni tada to nije bilo toliko strasno, islo se na liniju ko i svi moji jarani, jelo se sta se imalo, pa i keks iz 68.
Ljudi se mijenjaju, situacije, prioriteti.
Challenger_

#12771 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

Italija je poslala pomoć Hrvatskoj, iz regije Furlanija-Julijska krajina, put Zagreba stižu šatori i druga oprema a dolaze i italijanski vojnici, pripadnici civilne zaštite.
Tako da ta priča da se ne može jer si sam u problemu, pada u vodu. Može se, itekako. Ako se hoće, naravno.
sumirprimus

#12772 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Ne znaju djeca za rat a i mi smo stariji. Normalno da imas straha za bliznje.
armin071

#12773 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Challenger_ wrote: 25/03/2020 15:00
Italija je poslala pomoć Hrvatskoj, iz regije Furlanija-Julijska krajina, put Zagreba stižu šatori i druga oprema a dolaze i italijanski vojnici, pripadnici civilne zaštite.
Tako da ta priča da se ne može jer si sam u problemu, pada u vodu. Može se, itekako. Ako se hoće, naravno.
Ja bih smio ruku dati da kad se ovo malo smiri Italija izlazi iz EU i to u petoj brzini. Solidarnost EU je definitivno pala na ispitu što su rusi i kinezi samo tako iskoristili. Jebiga takav poklon od EU govnara se ne propušta...
GAU8

#12774 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Miss Moonlight wrote: 25/03/2020 14:26
Riddle wrote: 25/03/2020 11:38
Tomahawk11 wrote: 25/03/2020 11:18Zašto u ovom članku piše da je kćerka slagala da je bila u Italiji?
Da bi joj mamu testirali, jer nakon 12 dana nije bila testirana sudeci po ovom tekstu. Upitnom, da napomenem.
jefff wrote: 25/03/2020 11:19Gdje god. Odslikava nase stanje do perfekcije. Drage vodje su vam izjavile sucut i ostavljaju vas da poskapate.
Znam ja za tu pricu jos od sinoc. A bitno mi je gdje je objavljeno, jer mi nije svaki izvor istog kredibiliteta.
12 dana je zena imala temperaturu, bila lose, gubila svijest, molila za pomoc. Nije niko bio u Italiji. Sumnja se da je bio neko sa njenog posla. Inače je radila u racunov agenciji sa jos 30 ljudi. Firma je slala dopis da se testiraju, odbijeni su. I ona i kcerka su zvale, molile da se testiraju, rekli su da nema potrebe, slali ih po ambulantama.

Kcerku nisu testirali, čak ni nakon smrti majke, sinoc su je poslali kuci. Porodica zove, traze da se testiraju svi, ali do sada niko ne reaguje. Od njene sestre kcerka mora hitno srce operisati, zamislite kroz sta ti ljudi prolaze i svi mi oko njih.

Neka nabije sebi Sebija u dupe svoje testove i respiratore, da se ovako nekulturno izrazim, kada ljudi kojima su potrebni nisu im dostupni.
Ako je iko trebao biti u izolatoriju, na respitratoru to je zena koja je preminula. Niko niti testira ljude oko nje, niti sprovodi ikakve mjere osim što se ambulanta u Hrasnici zatvorila.
Ja prva sam prije 20 dana s njom bila, kafu pila. I jos jako puno ljudi. Bile smo kod njene sestre kada se prikupljala pomoć za operaciju djevojčice.
Inače njena sestra je udata za mog rodjaka, cijela moja familija je dole dolazila, prikupljali smo pomoc, vidjali se, kontaktirali. Žena koja je preminula stalno je bila tu, pomagala u svemu, bila je potpuno zdrava. Nije starija zena, imala je 52 godine.
Zadnjih 10 dana svi smo mirni, nismo imali kontakta medjusobno skoro nikako, ali ipak.... ne znamo ni od koga je dobila ni koliko je dugo bila nosilac.
Šta možemo? NIŠTA! Svi smo u izolaciji svakako i molimo Boga da se nikome ništa ne desi i da sve najbolje završi.
Ako se sada poklopimo i prepustimo na nemilost provalicu i kompaniji...
Treba prijetiti okupacijom KCUS-a ako ne pocnu radit svoj posao...
spree

#12775 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spree »

Na Mauricijusu policijski sat 24 sata, a imaju samo 50ak slucajeva i dvoje mrtvih.
Locked