Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#12426 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 24/03/2020 21:55
Mogy87 wrote: 24/03/2020 21:49
salik79 wrote: 24/03/2020 21:38

Rece likusa i izvrnu moje rijeci/prijevod, a koje glase:
Italijanski doktor, prof. Walter Ricciardi tvrdi da u otpusnim listovima svih smrtnih slucajeva u Italiji, samo u 12% njih stoji da je uzrok smrti virus korone, dok se u javnim medijima sve smrti onih koji su u bolnicama umrli sa korona virusom navode kao zrtve korona virusa. Prema prof. Ricciardiju sve brojke koje se navode bi trebale biti za 8 puta umanjene da bi dobili realnu sliku umrlih od korona virusa. Tim bi imali najvise nekoliko desetaka smrtnih slucajeva po danu, u poredjenju sa normalnom smrtnoscu od 1800 po danu (godisnji prosjek) i prosjekom od 20000 umrlih od sezonske gripe.
https://www.telegraph.co.uk/global-heal ... ied-italy/

Sta reci?!
Ali ne kaze to. Kaze da:
"Prilikom revizije samo 12% smrtnih listova ima DIREKTNU KAUZALNOST korone, dok 88% pacijenata koji su preminuli ima bar jos jedan komorbiditet.
Ipak, to ne znaci da korona nije doprinjela smrti pacijenta vec dokazuje da je stopa smrtnosti u Italiji tako visoka jer veliki procenat pacijenata imaju prethodna oboljenja."
To sto si napisao nije prevod teksta koji si postavio. Ovo jeste. Od rijeci do rijeci.
Zakljucak je, doslovno, isti. Ja sam samo detaljnije pojasnio o cemu je rijec. Nisam citirao tekst. I, zasto letis pred rudu?

Usput, daj nam prevedi i onaj dio gdje cemo sve smrtne slucajeve SA korona virusom morati dijeliti sa najmanje 8 da bi dobili realnu sliku umrlih OD korona virusa!
Tebi je isti zakljucak ako je neko umro od korone i imao jos neku bolest ili nije umro od korone? Jer to si napisao.
Nisi ti pojasnio vec izvrnuo. To mozes osobama koje ili ne znaju strane jezike ili nemaju elementarnu logiku.
A sta cemo sa zemljama koje primjenjuju tvoju metodu pa ako si imao neku drugu bolest, dobijes koronu, umees, oni to pripisu prvoj bolesti? Ne rade obdukcije osim po nalogu tuzilastva. Daje li to realnu sliku?
Bluemore

#12427 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

GAU8 wrote: 24/03/2020 19:10 Sta mislite hipoteticki o sljedecoj strategiji: "Sada sto prije se namjerno inficirati, prije nego bolnice postanu pretrpane"? :run:
Ruski rulet
salik79

#12428 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Mogy87 wrote: 24/03/2020 22:00
Mogy87 wrote: 24/03/2020 21:49

Ali ne kaze to. Kaze da:
"Prilikom revizije samo 12% smrtnih listova ima DIREKTNU KAUZALNOST korone, dok 88% pacijenata koji su preminuli ima bar jos jedan komorbiditet.
Ipak, to ne znaci da korona nije doprinjela smrti pacijenta vec dokazuje da je stopa smrtnosti u Italiji tako visoka jer veliki procenat pacijenata imaju prethodna oboljenja."
To sto si napisao nije prevod teksta koji si postavio. Ovo jeste. Od rijeci do rijeci.
Zakljucak je, doslovno, isti. Ja sam samo detaljnije pojasnio o cemu je rijec. Nisam citirao tekst. I, zasto letis pred rudu?

Usput, daj nam prevedi i onaj dio gdje cemo sve smrtne slucajeve SA korona virusom morati dijeliti sa najmanje 8 da bi dobili realnu sliku umrlih OD korona virusa!
Tebi je isti zakljucak ako je neko umro od korone i imao jos neku bolest ili nije umro od korone? Jer to si napisao.
Nisi ti pojasnio vec izvrnuo. To mozes osobama koje ili ne znaju strane jezike ili nemaju elementarnu logiku.
A sta cemo sa zemljama koje primjenjuju tvoju metodu pa ako si imao neku drugu bolest, dobijes koronu, umees, oni to pripisu prvoj bolesti? Ne rade obdukcije osim po nalogu tuzilastva. Daje li to realnu sliku?

De, Boga ti, prvo uporedi ono sto si ti prevela i ono sto sam ja napisao, pa mi ukazi na sustinsku razliku! Sve ostalo je suplja.
Horcrux

#12429 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Horcrux »

salik79 wrote: 24/03/2020 21:51 Ne, ne bih, kao sto ga i ti ne bi promijenio, da ne znam sta da stavim ovdje. Je li tako?
Eh pa tu se razilazimo. Ja uopste nemam jaka misljenja po ovom pitanju, ni u dzep ni iz dzepa sto bi ljudi rekli. Nisam ekspert u ovom polju, slusam sta kaze mnogo pametnijeg i strucnijeg svijeta, slijedim njihove upute, drzim se izolacije, usput googlam neke stvari kao i ti, mozda idem dalje trazim sta ljudi kazu s kojima se ne slazem i slicno.

Ako se pokaze da je ovo sve otislo izvan proporcija - super, prihvatam to, svijet ce nauciti lekciju, neke stvari ce se promijeniti da se to vise ne desi i bit cemo mnogo pametniji drugi put. A ako ces iskreno, ja bih i volio da je ovo svijet pruvelicao, jer bi to kasnije dovelo do nekih promjena i vjerovatno bi ubuduce drzali medije na nekim visim standardima, sto bi, slozit ces se, bilo prilicno dobro.

Doduse, u ovom trenutku ne vidim da je preuvelicano cini se kao ozbiljna situacija, ali, sto kazes, vidjet cemo.
neko_sa_strane

#12430 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Svi mi koji se godinama gušimo zimi u smogu imamo predispozicije da ne prođemo samo sa blažim simptomima.
Milenkov buraz

#12431 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 24/03/2020 21:59
Milenkov buraz wrote: 24/03/2020 21:55
salik79 wrote: 24/03/2020 21:48

Ne presucujem, navodim ono sto je do sada poznato, a te brojke i procenti ce se svakako mijenjati, kada se konacno sve iskristalise (procitati prilog italijanskog doktora, koji sam postavio, u kojem stoji da ce se cifre umrlih sa korona virusom u italiji morati dijeliti sa najmanje 8, da bi dobili realnu sliku o umrlim od korona virusa.)

Ne znam u cemu je fazon vas ad-hominemovaca, da uvijek povlacite Iran, Homeinija, islam, kada diskutujete sa mnom na bilo kojoj temi?!! :?

Posto nikada nikoga nisam prijavljivao, necu ni tebe, a neka moderacija ocijeni ciji su upisi "problematicni" po bilo kojem pitanju.
Ne, ne, ti upravo prešućuješ iz izvućeš jedan pasusu i kažeš evo to je to, vidiš da je obična gripa manje zarazna, piše WHO. A onda se praviš lud na dio gdje kaže da je sekundarna zaraznos jednog pojedinca 2 do 2.5 puta veća nego kod gripe. Prešućuješ i relativiziraš da je smrtnost kod COVID-19 nekoliko desetina puta veća u odnosu na gripu pričom da će se te brojek mijenjati. A za prenosivost kao neće? :lol: :mrgreen:

Ti si ono danas jelde postavljao isto tako video onog lika iz AFD-a? :-) :roll:
Zato sto je ono sto sam naveo jedino fakt, a sve ostale cifre ce se tek morati revidirati, kao sto je to obrazlozio prof. Ricciardi.

Cuj lika iz AfDa?! Kako te nije stid?
Čuješ li se Saliče besramni? Upravo si sam potvrdio da izvlačiš iz konteksta pasuse iz Bog te pito kojih motiva i razloga. Postaviš izvještaj WHO na koji se pozivaš i samo to što ti lupiš ima fakt a sve ostalo nema? :shock: Eto o tome govorim, izvlačiš iz konteksta i zbog toga trebaš biti uklonjen jer dezavujišeš ljude. Ja za razliku od tebe ništa ne tvrdim već samo pročitam cijeli tekst i razmišljam. Ima ljudi koji ne znaju engleski ni njemački pa bi zbog tvog laganja neko mogao stradati.

A onaj mazlum kojeg si postavio je iz AFD-a, simpatizer i pristalica i čovjek ti je to danas dokazao pa si se povukao da ne kažem kao ko.
Mogy87

#12432 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

salik79 wrote: 24/03/2020 22:02

De, Boga ti, prvo uporedi ono sto si ti prevela i ono sto sam ja napisao, pa mi ukazi na sustinsku razliku! Sve ostalo je suplja.
Sustinska razlika je da ti tvrdis da ih je samo 12% umrlo od korone, a covjek kaze da samo 12% nije imalo neka prethodna stanja, dok ih je 88% imalo neka stanja te su svi (100%) umrli od korone. Tim stanjima se objasnjava visa stopa smrtnosti neho u drugim drzavama.
Molim te da mi odgovoris na drugo pitanje koje sam ti postavila. Hvala.
Ripicipi

#12433 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ripicipi »

U USA ce biti debelog sranja :roll:
Zamisli, imaju 20 hiljada respiratora u magacinima, ali ne zele da daju dio new yorku, a ovi mole :?
Mogy87

#12434 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Milenkov buraz wrote: 24/03/2020 22:05

Ne, ne, ti upravo prešućuješ iz izvućeš jedan pasusu i kažeš evo to je to, vidiš da je obična gripa manje zarazna, piše WHO. A onda se praviš lud na dio gdje kaže da je sekundarna zaraznos jednog pojedinca 2 do 2.5 puta veća nego kod gripe. Prešućuješ i relativiziraš da je smrtnost kod COVID-19 nekoliko desetina puta veća u odnosu na gripu pričom da će se te brojek mijenjati. A za prenosivost kao neće? :lol: :mrgreen:

Zato sto je ono sto sam naveo jedino fakt, a sve ostale cifre ce se tek morati revidirati, kao sto je to obrazlozio prof. Ricciardi.

Čuješ li se Saliče besramni? Upravo si sam potvrdio da izvlačiš iz konteksta pasuse iz Bog te pito kojih motiva i razloga. Postaviš izvještaj WHO na koji se pozivaš i samo to što ti lupiš ima fakt a sve ostalo nema? :shock: Eto o tome govorim, izvlačiš iz konteksta i zbog toga trebaš biti uklonjen jer dezavujišeš ljude. Ja za razliku od tebe ništa ne tvrdim već samo pročitam cijeli tekst i razmišljam. Ima ljudi koji ne znaju engleski ni njemački pa bi zbog tvog laganja neko mogao stradati.

A onaj mazlum kojeg si postavio je iz AFD-a, simpatizer i pristalica i čovjek ti je to danas dokazao pa si se povukao da ne kažem kao ko.
Pa meni pred ocima tvrdi da prevod koji sam prevela od rijeci do rijeci i ima ga iznad je isto kao njegova izvrnuta konstrukcija.
salik79

#12435 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Milenkov buraz wrote: 24/03/2020 22:05

Samo ti nastavi...

A ovo na kraju i dalje lazes - ko je i kada dokazao da je lik iz AfDa?! O cemu pricas?
King Theoden

#12436 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

Ovo sam dobio sa našeg ukc.
Ako neko želi, mogu slikati i poslati mu slike svake stranice. Ima ih 40.

Image
Milenkov buraz

#12437 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

@Salik

Evo ti ga :oops: I ovo govno koje usput na svoje video uretke ne dozvoljava komentare treba da bude refernca.

Image

De bolan prouči koju dovu, radi nešto, gledaj TV, bilo šta, ostavi se Corove. Sramota je to što radiš a i grijeh. :oops:
Mogy87

#12438 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

ćiribiribela wrote: 24/03/2020 21:40 Ja stvarno ne znam sta vise da mislim. Mislim, u bolnici su poduzete sve moguce vjere, ali kad nema indikacija naravno da se necemo svi potpuno zastiti jer nemamo materijala. To je ono sto sam na pocetku pisala, da ne kupujete maske i dezinfekciona. Konkretno za ovaj slucaj od danas, glupa mama od djeteta nije rekla da ceka rezultate za coronu, jer da je i postojala najmanja sumnja, drukcije bi se tu postupalo. Najmanje 4-5 hirurga je bilo sa njim u kontaktu, jedan ili dva anesteziologa, i nemam pojma koliko sestara i ostalog osoblja. I opet me nije strah jer sam sigurna da cemo svi to uskoro imati, ali ppet cudan je osjecaj.
Jako mi je zao zbog svega sto ti se desava. Meni je u ovome svemu pored brige za najblize najteze palo koliko su ljudi bezobzirni i sebicni. Kontaminirali su JILove, pulmologije, eto i pedijatriju kod tebe. Nikako ne mogu da razumijem kako mogu biti toliko sebicni pa bolest donijeti u bolnicu. Hvala ti za sve sto radis za pacijente, pratila sam koliko ti je bilo tesko bez posla. Ti cinis svijet boljim mjestom i djeca koju njegujes su sretna sto te imaju. :)
Last edited by Mogy87 on 24/03/2020 22:15, edited 1 time in total.
Johnny_x

#12439 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

Ma pustite Salika on je vjerovatno pod uticajem iranskih medija i sta se tamo plasira, tamosnja vlast je gora od nase sto se tice upravljanja epidemijom. Ljudi usli nepripremljeno kao i mi i sad se zele izvaditi, neke statistike izvrtatit i te price. Dok im nisu poceli oboljevati ljudi iz vlasti plasirali su narodu pricu da je to sve maslo zapada u udaru na iransko drustvo. Sta se desavalo u Iranu pogledajte.
King Theoden

#12440 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

Milenkov buraz wrote: 24/03/2020 22:11 Evo ti ga
Hajmo u koju god hoćeš opkladu da nije član afd, pa čak ni simpatizer.
Ja ti dam njegov kontakt pa provjeriš.
JThomas

#12441 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JThomas »

a sad je kombinacija maslo zapada i smrtnost je precijenjena. ono umrli bi ionako.
Milenkov buraz

#12442 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

King Theoden wrote: 24/03/2020 22:15
Milenkov buraz wrote: 24/03/2020 22:11 Evo ti ga
Hajmo u koju god hoćeš opkladu da nije član afd, pa čak ni simpatizer.
Ja ti dam njegov kontakt pa provjeriš.
Zato ga AFD drži na svojoj starnici i rado citiraju, čudi me da HDZ ne drži Bakira na svojoj stranici. :oops: Evo da uzmemo da nije oficijelno član AFD ali po nome što svaki laik može izguglati i vidjeti o ovom liku na kojeg se Salik referira da je njegov stav i način razmišljanaj vrlo blizak AFD-u. Evo da i to zanemarima meni njegovi stavovi nemaju logike pogotovo što frajer dolazi iz svijeta berze i finansija a sada bi kao trebao biti relevantan za virusnu infekciju. Ma daj, hoćemo li se protiv ove virusne ifnekcije početi boriti hodžinim zapisima? De se malo dozovite ljudi. :oops:
Point.

#12443 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Dajte malo pozitive, bilo šta, ubište negativom.
zomri

#12444 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

Dakle imas secer i udari te auto, podlegnes i umro si od secera :lol:
Mogy87

#12445 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zomri wrote: 24/03/2020 22:21 Dakle imas secer i udari te auto, podlegnes i umro si od secera :lol:
"Umro bi svakako za 10 godina ha ja" tako razmisljaju
Milenkov buraz

#12446 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Mogy87 wrote: 24/03/2020 22:23
zomri wrote: 24/03/2020 22:21 Dakle imas secer i udari te auto, podlegnes i umro si od secera :lol:
"Umro bi svakako za 10 godina ha ja" tako razmisljaju
:-) Suštinski mi smo svi mrtvi samo čekamo u redu da se ukopamo. :mrgreen:
salik79

#12447 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Mogy87 wrote: 24/03/2020 22:05
salik79 wrote: 24/03/2020 22:02

Sustinska razlika je da ti tvrdis da ih je samo 12% umrlo od korone, a covjek kaze da samo 12% nije imalo neka prethodna stanja, dok ih je 88% imalo neka stanja te su svi (100%) umrli od korone. Tim stanjima se objasnjava visa stopa smrtnosti neho u drugim drzavama.
Molim te da mi odgovoris na drugo pitanje koje sam ti postavila. Hvala.
E, necemo tako. Glasi ovako:

But Prof Ricciardi added that Italy’s death rate may also appear high because of how doctors record fatalities.

“The way in which we code deaths in our country is very generous in the sense that all the people who die in hospitals with the coronavirus are deemed to be dying of the coronavirus.

“On re-evaluation by the National Institute of Health, only 12 per cent of death certificates have shown a direct causality from coronavirus, while 88 per cent of patients who have died have at least one pre-morbidity - many had two or three,” he says.
Moj upis, samo zbog ostalih forumasa:
Italijanski doktor, prof. Walter Ricciardi tvrdi da u otpusnim listovima svih smrtnih slucajeva u Italiji, samo u 12% njih stoji da je uzrok smrti virus korone, dok se u javnim medijima sve smrti onih koji su u bolnicama umrli sa korona virusom navode kao zrtve korona virusa.
Doslovno sam sve sumirao sto je covjek rekao. Recimo, neko je umirao od leukemije i usput se zarazio koronom, nakon sto je umro objavljeno je da je umro od korone. I tako 88% pacijenata. Samo 12% njih je umrlo od komplikacija nastalih nakon zaraze. A, opet, svi ti su u prosjeku bili 81-godisnjaci.
Bloo
Globalna šefica

#12448 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

SIDA/AIDS
Level 3 zaraze HIVom
Umres od upale pluca
Bluemore

#12449 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

ćiribiribela wrote: 24/03/2020 21:40 Ja stvarno ne znam sta vise da mislim. Mislim, u bolnici su poduzete sve moguce vjere, ali kad nema indikacija naravno da se necemo svi potpuno zastiti jer nemamo materijala. To je ono sto sam na pocetku pisala, da ne kupujete maske i dezinfekciona. Konkretno za ovaj slucaj od danas, glupa mama od djeteta nije rekla da ceka rezultate za coronu, jer da je i postojala najmanja sumnja, drukcije bi se tu postupalo. Najmanje 4-5 hirurga je bilo sa njim u kontaktu, jedan ili dva anesteziologa, i nemam pojma koliko sestara i ostalog osoblja. I opet me nije strah jer sam sigurna da cemo svi to uskoro imati, ali ppet cudan je osjecaj.
Neodgovorno od nje ceka test i salje dijete u bolnicu
I da nikom nista ne bude moze izbaciti tim od 10 ljudi na par sedmica van funkcije
A Sta da radi Mama drugog djeteta da ceka....
ne znam mogu li je rebnuti kaznom
Da druge opomenu drugacije ne dolaze pameti
Milenkov buraz

#12450 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Bloo wrote: 24/03/2020 22:27 SIDA/AIDS
Level 3 zaraze HIVom
Umres od upale pluca
Da, HIV kao i COVID19 ne ubije direktno već zbog komplikacija usljed infekcije.
Locked