Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- JThomas
#11626 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
imbecila ima svugdje i to je sad vidljivije nego ikad, ali kod nas su premijeri, ministri i direktori civilne zaštite...
- zomri
#11627 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
u švicarskoj se smanjuje broj slučajeva, izgleda da su obuzdali epidemiju
-
Milenkov buraz
#11628 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sa druge teme...svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 12:55sumirprimus wrote: ↑23/03/2020 12:52Znaci med.radnik.svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 12:26
Ako se meni obraćaš: Ne radim na proizvodnji respiratora. Radim na korištenju istih. I odlično znam o čemu govorim.
Odlicno . ako ljudi od tehnike kazu da mogu pustite ih nek probaju. Sitnice cine razliku.
Jedno je koristit ili prodavat a drugo proizvodit nesto. Ma koliko se cinilo komplkovanim.
Nikakav problem nije. Kad to naprave i donesu neka ga onda i oni upotrijebe. Skupa sa tobom. Niko neće imati ništa protiv da se vi malo igrate. Bujrum.
-
sumirprimus
#11629 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dobro to je teska i neprimjerena rijec. Ljudi stranacki postavljeni vecinom nesposobni za posao oji obavljaju.nas najveci problem.
Nisam u politici i nemam od njih koristi samo da se zna
- skafiskafsnjak
#11630 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moze li se nekome ovo prijaviti ?
- King Theoden
#11631 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa i ovaj dom staraca u kojem radi njen muž traži potvrdu da je negativan.ćiribiribela wrote: ↑23/03/2020 13:14 dino, ja ih pokusavam dobiti od jutros, hocu da idem sutra na posao, nema sanse. Da sam pozitivna vjerovatno bi mi javili do sad, ali treba mi officially da sam negativna da mogu raditi.
Gesundheitsamt mu rekao da je dovoljna njihova preporuka (mündlich) i da smije na posao.
Jebe lud zbunjenog
On će taj broj tel odnijeti na svoj posao, pa sa se njegov poslodavac čuje sa amtom
A šta ako su pogriješili sa telefonskom(
Biće pomor kao u bayernu.
Kakva stoka.
-
Milenkov buraz
#11632 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znači i u Njemačkoj srenje kao i kod nas...King Theoden wrote: ↑23/03/2020 13:21Pa i ovaj dom staraca u kojem radi njen muž traži potvrdu da je negativan.ćiribiribela wrote: ↑23/03/2020 13:14 dino, ja ih pokusavam dobiti od jutros, hocu da idem sutra na posao, nema sanse. Da sam pozitivna vjerovatno bi mi javili do sad, ali treba mi officially da sam negativna da mogu raditi.
Gesundheitsamt mu rekao da je dovoljna njihova preporuka (mündlich) i da smije na posao.
Jebe lud zbunjenog
On će taj broj tel odnijeti na svoj posao, pa sa se njegov poslodavac čuje sa amtom
A šta ako su pogriješili sa telefonskom() dijagnozom i ako čovjek ima koronu pa je unese u Altenheim?
Biće pomor kao u bayernu.
Kakva stoka.
-
Mogy87
#11633 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ono sto potenciras zove se "appeal to authority". Upravo je to ljepota naucnog procesa: sve je podlozno reviziji od strane kolega ako neko to moze dokazati. Gospodja je postavila niz pitanja, nije dala odgovore. Desila se nova epidemija, dosli smo do novih saznanja, neki drugi naucnici su dali odgovore. Dostupni podaci, provedeni testovi i analize su zasigurno detaljnije u slucaju Juzne Koreje nego u slucaju Bliskog Istoka.salik79 wrote: ↑23/03/2020 13:16I ti tvrdis da je gomila gluposti, izvucenih iz konteksta, plasirana na zvanicnoj stranici jednog renomiranog univerziteta?Mogy87 wrote: ↑23/03/2020 10:35Naravno. Cak sam otvorila i samu studiju jer mi je neozbiljno razgovarati na temelju nekog lose napisanog teksta.
Sama studija se pita kako i ne daje apsolutno nikakve odgovore na pitanja koja postavlja. Znaci nista nije dokazano vec postavlja pitanja i ne daje odgovore.
Clanak koji si postavio odnosi se na izbijanje MERSa u Saudijskoj Arabiji. Nakon toga izbio je i u Juznoj Koreji za koju imamo vise podataka i kvalitetnije analize. Odgovori na kljucna pitanja u tekstu koji si postavio kako se siri data su sljedecoj analizi gdje su kljucni superprenosioci za koje je dokazano da su zarazili jako veliki broj ljudi:
"The MERS outbreak in South Korea involved both intra- and interhospital transmission.9 The index case visited four hospitals whilst symptomatic between 11th and 20th May 2015, when he was diagnosed with MERS. During this period, he infected 28 people. Patient 14 was likely to have been infected during his stay at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 17th May 2015. He was subsequently admitted to the emergency room at Samsung Medical Centre on 20th May 2015, and was diagnosed with MERS on 30th May 2015. During his stay at Samsung Medical Centre, he infected 81 patients; he then infected a further four patients at Good-morning Hospital, Pyeongtaek. Patient 16 was also infected at St. Mary's Hospital, Pyeongtaek between 15th and 16th May; he then infected 23 people at Konyang University Hospital and Daejeon Hospital (Figure 2)."
https://www.journalofhospitalinfection. ... mobileUi=0
Pricajmo o argumentima, ne o autorima.
- svjezi_ustipak
#11634 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To je to. Istog sam mišljenja.Cortado wrote: ↑23/03/2020 13:08Pa to je ono o cemu sam ja i govorio, u ovakvim uslovima, dok god ima AMBU balona niko ne bi trebao umrijeti.ćiribiribela wrote: ↑23/03/2020 13:05Na kraju ce biti ambu balon i volonteri.Cortado wrote: ↑23/03/2020 12:50
Pa mozda mogu napraviti aparat koji ce se oslanjati samo na upuhivanje zraka u odredjenom volumenu, ali ako uzmemo u obzir da je za ovakve situacije potrebna PEEP ventilacija, onda se tu prestaje avantura BH respiratora. Pokusati razviti nas respirator je super stvar, jer sutra BiH moze donijeti velike prihode, ali to ipak nije nesto sto se razvija i izradi za 10 dana.
Slazem se da bi bilo super razviti nas respirator, ali stvarno treba biti realan.
Umjesto da prepuste onima koji znaju oni se igraju. Ovo sa respiratorom je isto kao da noć pred ispit iz trosemestralog predmeta sjedneš i počneš učiti....
-
The 51st State
#11635 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ok, to je prilicno argumentirano oponiranje njegovoj inicijativi, nadam se da imaju sve te faktore u vidu kada su pristupili ovom poduhvatu, e sad pitanje je koliko ima ljudi koji bi se mogli tome posvetiti u kratkom vremenu da poluci rezultat, zelim vjerovati da obicni copy paste jesmo u stanju napraviti, po mom laickom razmisljanju tu bi trebo biti najveci problem softver, a obicnu mehaniku i elektroniku ne bi trebo biti strasan problem podjoniti.itekako wrote: ↑23/03/2020 12:50naravno da cu svaku besmislen ideju sasjeci u korjenu, posebno u ovakvim situacijama.The 51st State wrote: ↑23/03/2020 12:26nije raspravljanje, ti samo sasijecas aktivnost u korijenu koja bi mogla pomoci, niko ne spori kompleksnost i rizik poduhvata, zato se pravis pametan.
ako ne vidis da je ovo najobicniji populizam prvog covjeka Vlade, SUODGOVORNOG za stvaranje klastera u Konjicu, ja ne znam sta da ti kazem.
predpostavimo da ce epidemija trajati jos godinu dana. da li zaista vjerujes da u tom vremenskom roku cak i uz kopiranje 1:1 mozemo napraviti i ispitati takav uredjaj prije nego ga pustimo da radi ono sto mu je namjena?
kako cemo kopirati procesor, elektroniku, softver?
to nije realno!!!
ne kazem da nismo u stanju napraviti takav uredjaj. medjutim za to bi nam trebalo daleko vise vremena, godine, resursi, pamet..... a vremena nemamo.
praviti takvu vrstu uredjaja za vrijeme nakon epidemije je ekonomski neopravdano jer na trzistu vec postoji desetine svjetskih kompanija koje to vrhunski rade vec desetljecima. ne zaboravi da se radi o proizvodu koji je danas jako trazen a za kojim ce potraznja znacajno pasti prolaskom epidemije.
ukratko, populizam aktuelnog premijera bez ikakve sanse da ostvari.
za sluzbeno vozilo koje on koristi mozemo kupiti tri respiratora.
- drag_gost
#11636 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kazes da si se obrazovao... Ocito nista nisi naucio. Zali Boze utrosene energije...Dozer wrote: ↑23/03/2020 13:06Kazes da si gledao Dark Waters... Ocito nista iz njega nisi shvatio. Zali boze 2h potrosenog vremena...drag_gost wrote: ↑23/03/2020 12:59 Nigdje veze je onaj tekst, kao i tvoja logika. To da je padao snijeg je cinjenica, to da je 5G stetan je glupost. I nakon te gluposti i elementarne nepismenosti treba da pricamo o ostatku teksta. Ta "irelevantna stvar" je u tekstu. Znaci to je irelevantno, a ostatak teksta je relevantan. Po kojoj logici? Je li i ti mislis da je 5G stetan? Hoce li nas cipovati? Je li Pepeljuga ustvari Korona? Je li na Antartiku zive vanzemaljci? Je li Zemlja ravna?
Nigdje veze.
- Lincoln-Burrows
#11637 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dok ne zatvore granicu džaba sve prijave, u Hrvatskoj se više ne može iz grada u grad.
- piupiu
#11638 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije za software, nego za kompletnu mašinu.Dozer wrote: ↑23/03/2020 13:15Software je tu, mislim, najmanji problem... Hardware je vec nesto drugopiupiu wrote: ↑23/03/2020 13:13 Evo počeo Open source hackaton da se dizajnira respirator.
https://hackaday.com/2020/03/12/ultimat ... entilator/
[img]https://hackaday.com/wp-content/uploads ... ?w=475[img]![]()
Open-source hardware is hardware whose design is made publicly available so anyone can study, modify, distribute, make and sell the design or the hardware based on that design. Some open-source hardware projects can potentially be used as active medical devices. The open-source approach offers a unique combination of advantages, including reducing costs and faster innovation. This article compares 10 of open-source healthcare projects in terms of how easy it is to obtain the required components and build the device.
https://www.researchgate.net/publicatio ... al_devices
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#11639 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hebo vas hebeni respirator. Kakve trice i kučine kad je nužda.
Moj primjer. Imao sam jaku alergijsku reakciju usljed ujeda i početak gušenja. Dođem kod doktora i ovaj hladno kaže: Okasnio si mi, ako ti ne dam duplu dozu ne isplati mi se da ti išta dajem. Sestra je tada rekla nešto u stila da postoji velik rizik da mi otkaže srce. Pristao sam i evo me. Nisam mogao reći da pristajem nego sam samo klimnuo. Nije po zakonu ali nužda zakon mjenja.
Ne kažem da respirator iz STAR TREKa nije bolji ali imamo dovoljno pametnih glava koje znaju napraviti stvari da rade.
Možda će oni koji prežive kasnije imati nekih posljedica ali će biti ŽIVI, a ako vas budu slušali NEĆE BITI ŽIVI.
Nije to nuklearna nauka. Par ventila, cijevi, senzora i neko da sve nadzire. Ne kažem da Dragerov nije bolji ali komšija ima Ladu Nivu staru preko 30 godina koja pali iz prve. Drugi komšija već mjesec dana čeka dio za svoj HI-TECH Mercedes koji prdi na trotoaru..
Moj primjer. Imao sam jaku alergijsku reakciju usljed ujeda i početak gušenja. Dođem kod doktora i ovaj hladno kaže: Okasnio si mi, ako ti ne dam duplu dozu ne isplati mi se da ti išta dajem. Sestra je tada rekla nešto u stila da postoji velik rizik da mi otkaže srce. Pristao sam i evo me. Nisam mogao reći da pristajem nego sam samo klimnuo. Nije po zakonu ali nužda zakon mjenja.
Ne kažem da respirator iz STAR TREKa nije bolji ali imamo dovoljno pametnih glava koje znaju napraviti stvari da rade.
Možda će oni koji prežive kasnije imati nekih posljedica ali će biti ŽIVI, a ako vas budu slušali NEĆE BITI ŽIVI.
Nije to nuklearna nauka. Par ventila, cijevi, senzora i neko da sve nadzire. Ne kažem da Dragerov nije bolji ali komšija ima Ladu Nivu staru preko 30 godina koja pali iz prve. Drugi komšija već mjesec dana čeka dio za svoj HI-TECH Mercedes koji prdi na trotoaru..
- King Theoden
#11640 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam više šta da kažem.
A ja konj dvanaesti dan u karanteni i to na osnovu preporuke doktora tj bez urađenog testa.
Idem i ja napolje, libo me racku.
Stvarno ne vjerujem u teorije zavjera, ali ovo što rade zvanične institucije je strašno.
Isto kao da idu u zataškavanje.
Who kaže- testiraj, a oni odbijaju.
Pa, mater im, koga će testirati ako ne ljude koji imaju simptome?!
-
Cortado
#11641 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Samo sto ono sto je opisano nije respirator, nego nazalna kanila, a razlika je kao izmedju automobila i space shuttla. Oxigenator ili optiflow ili airflow je samo ovlazeni zrak zagrijan na 37 stepeni C u jednolicnom toku bez pritiska potrebnog za izvrsenje inspirijuma.piupiu wrote: ↑23/03/2020 13:13 Evo počeo Open source hackaton da se dizajnira respirator.
The problem gets tricky when it comes to what kind of respirator is needed CPAP, BIPAP, or Hi-Flo oxygen NIV are all out. These systems aerosolize the virus making it almost guaranteed that anyone around them will get infected.
What we need is a Nasal cannula-based NIV. This system humidifies air, mixes it with oxygen and then pushes a constant stream of it into people’s lungs. If we can design a simple and working system we can give those plans to factories around the globe and get these things made. If the factories fail us, let’s also have a version people can make at home.![]()
-
Ermin ZM
#11642 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam skeptik za te respiratore. Nije to basnjednostavna tehnologija, pa svi bi ih stancali ko na traci sad, pogotovo Kina. Plus citam jedan njemacki clanak, nije samo problem respirator vec kadar za njegovo upravljanje. Nije to bas pritisni dugme i hepek.The 51st State wrote: ↑23/03/2020 13:26ok, to je prilicno argumentirano oponiranje njegovoj inicijativi, nadam se da imaju sve te faktore u vidu kada su pristupili ovom poduhvatu, e sad pitanje je koliko ima ljudi koji bi se mogli tome posvetiti u kratkom vremenu da poluci rezultat, zelim vjerovati da obicni copy paste jesmo u stanju napraviti, po mom laickom razmisljanju tu bi trebo biti najveci problem softver, a obicnu mehaniku i elektroniku ne bi trebo biti strasan problem podjoniti.itekako wrote: ↑23/03/2020 12:50naravno da cu svaku besmislen ideju sasjeci u korjenu, posebno u ovakvim situacijama.The 51st State wrote: ↑23/03/2020 12:26
nije raspravljanje, ti samo sasijecas aktivnost u korijenu koja bi mogla pomoci, niko ne spori kompleksnost i rizik poduhvata, zato se pravis pametan.
ako ne vidis da je ovo najobicniji populizam prvog covjeka Vlade, SUODGOVORNOG za stvaranje klastera u Konjicu, ja ne znam sta da ti kazem.
predpostavimo da ce epidemija trajati jos godinu dana. da li zaista vjerujes da u tom vremenskom roku cak i uz kopiranje 1:1 mozemo napraviti i ispitati takav uredjaj prije nego ga pustimo da radi ono sto mu je namjena?
kako cemo kopirati procesor, elektroniku, softver?
to nije realno!!!
ne kazem da nismo u stanju napraviti takav uredjaj. medjutim za to bi nam trebalo daleko vise vremena, godine, resursi, pamet..... a vremena nemamo.
praviti takvu vrstu uredjaja za vrijeme nakon epidemije je ekonomski neopravdano jer na trzistu vec postoji desetine svjetskih kompanija koje to vrhunski rade vec desetljecima. ne zaboravi da se radi o proizvodu koji je danas jako trazen a za kojim ce potraznja znacajno pasti prolaskom epidemije.
ukratko, populizam aktuelnog premijera bez ikakve sanse da ostvari.
za sluzbeno vozilo koje on koristi mozemo kupiti tri respiratora.
- piupiu
#11643 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da, to im je neko odmah prokomentarisao u prvom komentaru na poziv. Pa onda ide ispod čitava rasprava. Ko zna šta će oni na kraju dizajnirati. Ali, eto, vrijedi pratiti.Cortado wrote: ↑23/03/2020 13:32Samo sto ono sto je opisano nije respirator, nego nazalna kanila, a razlika je kao izmedju automobila i space shuttla. Oxigenator ili optiflow ili airflow je samo ovlazeni zrak zagrijan na 37 stepeni C u jednolicnom toku bez pritiska potrebnog za izvrsenje inspirijuma.piupiu wrote: ↑23/03/2020 13:13 Evo počeo Open source hackaton da se dizajnira respirator.
The problem gets tricky when it comes to what kind of respirator is needed CPAP, BIPAP, or Hi-Flo oxygen NIV are all out. These systems aerosolize the virus making it almost guaranteed that anyone around them will get infected.
What we need is a Nasal cannula-based NIV. This system humidifies air, mixes it with oxygen and then pushes a constant stream of it into people’s lungs. If we can design a simple and working system we can give those plans to factories around the globe and get these things made. If the factories fail us, let’s also have a version people can make at home.![]()
- Dozer
#11644 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pravi si primjerak M92 spin "genijalaca"
Za razliku od tebe, ja sam svasta naucio. Na prvom mjestu da pokupim sto vise detalja o necemu, i za i protiv, pa da uporedim s onim sto vidim, cujem i osjetim, i tek onda onda da donosim zakljucke
Hajd' vozdra.
-
invincible1921
#11645 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Eo ovi u Mostaru u teskom stanju...
Nijedna rijec o tome sto su u teskom stanju, dal ima neki raniji uzrok, sta im je tacno sad jesul pluca ili nesto trece, kolilo im je godina... Dal ce se oporavit, dje su smjesteni..
Nego bacio PANICBOMB recenicom da su u teskom stanju i poceo nake lijeve podatke pricat.
Nijedna rijec o tome sto su u teskom stanju, dal ima neki raniji uzrok, sta im je tacno sad jesul pluca ili nesto trece, kolilo im je godina... Dal ce se oporavit, dje su smjesteni..
Nego bacio PANICBOMB recenicom da su u teskom stanju i poceo nake lijeve podatke pricat.
Last edited by invincible1921 on 23/03/2020 13:43, edited 1 time in total.
- svjezi_ustipak
#11646 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi dovoljna je sekunda i eto barotraume pluća. Ne treba se igrati. Primum non nocere! Ko je taj ko će na nepoznatu mašinu staviti čovjeka i otići drugom pacijentu?! Naučna fantastika. Neka traže ko ima da proda/posudi, zato su tu. A ove predstave za javnost su najblaže rečeno smiješne.piupiu wrote: ↑23/03/2020 13:35Da, to im je neko odmah prokomentarisao u prvom komentaru na poziv. Pa onda ide ispod čitava rasprava. Ko zna šta će oni na kraju dizajnirati. Ali, eto, vrijedi pratiti.Cortado wrote: ↑23/03/2020 13:32Samo sto ono sto je opisano nije respirator, nego nazalna kanila, a razlika je kao izmedju automobila i space shuttla. Oxigenator ili optiflow ili airflow je samo ovlazeni zrak zagrijan na 37 stepeni C u jednolicnom toku bez pritiska potrebnog za izvrsenje inspirijuma.piupiu wrote: ↑23/03/2020 13:13 Evo počeo Open source hackaton da se dizajnira respirator.
![]()
-
omar little
#11647 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
ne mogu listati temu, puno ima svega i necu da citam mahalaske kretenoide koji jos uvijek drve o gripi, gdje uzimate onu tabelu sa dnevnim brojevima? moke je stavlja cesto i ona svester elke
iz njemacke je zna staviti.
hvala 
- piupiu
#11648 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovo je medjunarodna inicijativa, koliko sam skontala. Neovisno o našem Fadilu i njegovim snovidjenjima.svjezi_ustipak wrote: ↑23/03/2020 13:42 Ljudi dovoljna je sekunda i eto barotraume pluća. Ne treba se igrati. Primum non nocere! Ko je taj ko će na nepoznatu mašinu staviti čovjeka i otići drugom pacijentu?! Naučna fantastika. Neka traže ko ima da proda/posudi, zato su tu. A ove predstave za javnost su najblaže rečeno smiješne.
-
1Dante1
#11649 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.worldometers.info/coronavirus/omar little wrote: ↑23/03/2020 13:43 ne mogu listati temu, puno ima svega i necu da citam mahalaske kretenoide koji jos uvijek drve o gripi, gdje uzimate onu tabelu sa dnevnim brojevima? moke je stavlja cesto i ona svester elkeiz njemacke je zna staviti.
hvala
![]()
Na ovo mislis?
- piupiu
#11650 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Je l' ovo?omar little wrote: ↑23/03/2020 13:43 ne mogu listati temu, puno ima svega i necu da citam mahalaske kretenoide koji jos uvijek drve o gripi, gdje uzimate onu tabelu sa dnevnim brojevima? moke je stavlja cesto i ona svester elkeiz njemacke je zna staviti.
hvala
![]()
https://www.worldometers.info/coronavirus/