Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
muhafuca

#5901 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muhafuca »

Janjicar wrote: 23/03/2020 09:15
muhafuca wrote: 23/03/2020 00:46
law2 wrote: 23/03/2020 00:35 Image
modeli generalno jesu zabavni i sve to ali su rjetko tacni i pouzdani (cak cesto daleko od toga)

budemo vidjeli do 30og doduse.

izvor youtube link
:D
Pa jesil posjetio taj link ? Znaš li ko je uradio graf i ko je dao kompletnu analizu ?
upravo na to sam i ukazao - ne pada mi na pamet da kucam link slovo po slovo

a imao sam zelju pogledati metodologiju metode cisto jer su modeli uvijek zabavni.

ako tebi ne bude mrsko kucati slovo po slovo - postavi link i za nas ostale :D
Nivelacija

#5902 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Vidimo da su gradjani odgovorili i vise nego odlicno zadnjih 5 dana barem u Sarajevu i Zenici sto vidim, zanima me jesu li pocele socijalne mjere pored brutalnih restrikcija. Mi nismo Australija i Kina da imamo milijarde za pomoc stanovništvu pa me zanima kako i sta ce isplaćivati od pocetka aprila. Svakom penzioneru na minimalnoj penziji povecati za 100 KM, i paket na kucnu adresu? Jesu li svjesni hajvani da ako ovako nastave bez socijalnih i ekonomskih mjera da ce posljedice biti 5 X teze od corona virusa.
Novalic kaze nesto 10% smanjenje plata, sprda se sa narodom, 70% je ono sto mora barem za mart i april sebi i svojima uskratiti jer svi oni imaju stek od nekoliko hiljada.
Last edited by Nivelacija on 23/03/2020 09:41, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5903 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote: 23/03/2020 09:07
Tomahawk11 wrote: 23/03/2020 08:59 Nek je Nikšić napisao kilometarski post da zaštiti direktora Džahida, lahko ćemo za koronu.
Nije se problem sjetiti Neke. Treba. Ali promasen ti je udarac.

Ne moze ga Neka smijeniti, nije vise premijer. :bih:

Udaraj gdje treba.
Što je promašen?
Onaj post samo podsjeća gdje živimo i da i u ovakvom vaktu (možda više nego i u normalnoj situaciji) imaju oni koji su povlašteni i koji imaju imunitet od ovog ili onog.
Umjesto da se trudi da ga zaštiti ko bijelog medvjeda, trebao je pozvati na odgovornost i dati primjer drugima.
Niko njemu ne oduzima zasluge koje dosad ima, o tome ne bi trebalo ni biti priče.
Treba biti o neodgovornom potezu sa proslavom kojim je ugrozio cijelu BiH.
U normalnoj državi bi snosio sankcije i on i Nikšić!
Haris.ba

#5904 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

Ama Niksic samo moze snositi sancije u pogledu neglasanja za njega. Zna se ko je premijer, ko predstavlja vlasnika u drzavnim firmama po samoj funkciji.

Niksic to nije.
muhafuca

#5905 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muhafuca »

lacrima wrote: 23/03/2020 01:13
law2 wrote: 23/03/2020 00:35 Image
modeli generalno jesu zabavni i sve to ali su rjetko tacni i pouzdani (cak cesto daleko od toga)

izvor youtube link :D
Nazalost mi vec idemo unaprijed, imamo oko 130 slucajeva, 23. je mart. Znaci 50tak slucajeva vise nego na simulaciji.
idemo - nije to problem - ako je model napravljen prije recimo 5 dana (nagadjanje jer nisam pogledao izvor - mrsko mi kucat

taj youtube link slovo po slov) prvu fazu nije tesko predvidjeti. Ne moras biti narocito strucan - ko god prati, mogao je predvidjeti,

otprilike, kratku progresiju prema situacijama iz drugih zemalja. No kako se odmicemo dalje od dana kreacije samog modela

moje predvidjanje je da cemo se sve vise odmicati od tacki koje su ovdje postavljene.

Jer se to skoro uvijek desava sa modelima - pa se cesto priskace i "metodi" "revizija originalnog modela usljed novonastale situacije,

novootkrivenih faktora, nepredvidjenih situacija .....itd" :D
sumirprimus

#5906 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Nama treba pendrek a ne socijalne mjere trenutno.
I dalje se dio populacije a koji nije malen ponasa ignorantno i samim svojim ponasanjem produzava agoniju svima.
Prvo glava na ramenima pa ave ostalo.
Imacete priliku kaznit ih sve al na izborima a tad vecina zakaze dakle u prazno pricate .
Gledajte da ne izlazite bez potrebe i da budete rscionalni u namicanju namirnica. Bez javnih proslava okupljanja i rostiljanja.strpite se nije ovo dno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5907 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

high_volume wrote: 23/03/2020 09:21
Tomahawk11 wrote: 23/03/2020 08:59 Nek je Nikšić napisao kilometarski post da zaštiti direktora Džahida, lahko ćemo za koronu.
Može Nailovoj materi pisati, ovog idiota treba krivično goniti. Da nije napravio skup ljudi u vrijeme vanrednog stanja i pojačanih mjera na zaštiti od biloške opasnosti, coronavirus u BiH bi bio pod potpunom kontrolom. Banja Luka se izborila i stavila zarazu pod kontrolu, Mostar takođe, ali poslije Konjica coronavirus se proširio na Konjic, Sarajevo, Novi Travnik, Bugojno, i ko zna gdje još... I sad ga treba štititi kao dobrog direktora. "Ma hajte molim vas" :-)
Niko ga ne napada kao dobrog direktora i ono što je on uradio za Konjic, regiju, odnosno BiH općenito.
Ali mi je baš zasmetalo da se Nikšić našao da priča priču o dobrom direktoru i vojnom komandantu u momentu kad je ta osoba direktni krivac za širenje virusa u BiH.
Pa imaj bar malo obraza :roll:
Tomahawk11
Globalni moderator

#5908 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote: 23/03/2020 09:43 Ama Niksic samo moze snositi sancije u pogledu neglasanja za njega. Zna se ko je premijer, ko predstavlja vlasnika u drzavnim firmama po samoj funkciji.

Niksic to nije.
Premijer je svakako saučesnik u ovome pošto je i on bio na eventu.
Ja pišem o onom što je Nikšić pisao, a SDP Konjic na fb prenio.
sumirprimus

#5909 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Ko god ne postuje mjere zastite ne zasluzuje da ga se brani. Tacka
zubi

#5910 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

muhafuca wrote: 23/03/2020 09:43 idemo - nije to problem - ako je model napravljen prije recimo 5 dana (nagadjanje jer nisam pogledao izvor - mrsko mi kucat

taj youtube link slovo po slov) prvu fazu nije tesko predvidjeti. Ne moras biti narocito strucan - ko god prati, mogao je predvidjeti,

otprilike, kratku progresiju prema situacijama iz drugih zemalja. No kako se odmicemo dalje od dana kreacije samog modela

moje predvidjanje je da cemo se sve vise odmicati od tacki koje su ovdje postavljene.

Jer se to skoro uvijek desava sa modelima - pa se cesto priskace i "metodi" "revizija originalnog modela usljed novonastale situacije,

novootkrivenih faktora, nepredvidjenih situacija .....itd" :D
Gledaj.

Nivelacija

#5911 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

sumirprimus wrote: 23/03/2020 09:46 Nama treba pendrek a ne socijalne mjere trenutno.
I dalje se dio populacije a koji nije malen ponasa ignorantno i samim svojim ponasanjem produzava agoniju svima.
Prvo glava na ramenima pa ave ostalo.
Imacete priliku kaznit ih sve al na izborima a tad vecina zakaze dakle u prazno pricate .
Gledajte da ne izlazite bez potrebe i da budete rscionalni u namicanju namirnica. Bez javnih proslava okupljanja i rostiljanja.strpite se nije ovo dno.
Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta tvrdi da u opštinama Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo nema brašna i da lokalni prodavci nemaju gdje da ga nabave.

Gladan je jaci od bilo koje puske i pendreka na svijetu, svi sada vidimo da ce ovo trajati do kraja godine minimalno.
Shvatas valjda kakva nas bijeda i glad, neimastina ocekuje? Ali eto uveli su policijski sat, rade nesto pa jel.
Imam osjećaj kao da zivite u paralelnoj stvarnosti da niste svjesni da stotine hiljada ljudi ne mogu dalje finasijski izdržati od pocetka aprila kada im dodju kirije, rezije, nove nabavke a niko ne radi.
sumirprimus

#5912 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

A jeste zapeli za brasno.
Ne moras meni pricat sta je glad. Imam osjecaj da ti ne znas sta je glad. Sad je vaznija glava na ramenima nas i nasih najmilijih.
Upravo zbog te panike o gladi i nema brasna u radnjama.pa sad neko ima i 50o kila a ja ni 2 kile.al nema veze.prezivjece se.izvucemo se nekako.
A onda kad dodje vrijeme sjetite se mjera i sta su izabranici na vlasti uradili za vas kad je bilo najteze.Tad nemojte biti nojevi i zabijat glave u pijesak i glasat po nacionalnom i stranackom savu. Sad ne mozes nista osim cuvat sebe i najblize.
sumirprimus

#5913 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Sreca pa me zena vec par godina priprema na obroke bez hljeba :lol:
Sve suho i peceno bez problema. Kuhanje malo teze al potpodim fafaronkom i rakijicom ide ko nevrijeme :izet:
asurbanipal

#5914 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by asurbanipal »

mk ultra wrote: 23/03/2020 03:30

izvor youtube link :D
Nazalost mi vec idemo unaprijed, imamo oko 130 slucajeva, 23. je mart. Znaci 50tak slucajeva vise nego na simulaciji.
Koliko od toga je ovdje zarazeno a koliko je dlslo zarazeno?
Ja mislim da je ovo vec odavno ovuda, i da je vec dobar dio nas ovo i prosao

mO k3

#5915 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

sumirprimus wrote: 23/03/2020 10:07 Sreca pa me zena vec par godina priprema na obroke bez hljeba :lol:
Sve suho i peceno bez problema. Kuhanje malo teze al potpodim fafaronkom i rakijicom ide ko nevrijeme :izet:
sto jeli i tebe tvoja hranila po 5 dana uzastopice sa mrkvom#ßß :shock:
LionKing

#5916 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by LionKing »

Nivelacija wrote: 23/03/2020 09:39 Vidimo da su gradjani odgovorili i vise nego odlicno zadnjih 5 dana barem u Sarajevu i Zenici sto vidim, zanima me jesu li pocele socijalne mjere pored brutalnih restrikcija. Mi nismo Australija i Kina da imamo milijarde za pomoc stanovništvu pa me zanima kako i sta ce isplaćivati od pocetka aprila. Svakom penzioneru na minimalnoj penziji povecati za 100 KM, i paket na kucnu adresu? Jesu li svjesni hajvani da ako ovako nastave bez socijalnih i ekonomskih mjera da ce posljedice biti 5 X teze od corona virusa.
Novalic kaze nesto 10% smanjenje plata, sprda se sa narodom, 70% je ono sto mora barem za mart i april sebi i svojima uskratiti jer svi oni imaju stek od nekoliko hiljada.
Kako misliš od nekoliko hiljada? :D
muha_sa

#5917 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote: 23/03/2020 10:07 Sreca pa me zena vec par godina priprema na obroke bez hljeba :lol:
Isti sam--ne bih pecenje hljebom pokvario nema tih para :D
King Theoden

#5918 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by King Theoden »

vjesticanametli wrote: 22/03/2020 23:31
bas sad na n24 o ovim kreditima.....oni su isto izgubljeni....sve je stalo..... bice jebeno i u njemackoj.....jesil ti bolje
[/quote]

Ma šta znam. Jučer se probudio ono što se kaže zdrav, ali se u toku dana vratio kašalj. Još uvijek kašljem, ali je dobro što izbacujem pomalo šlajma.
Update u vezi one radnice...
Najbolja prilika da se vidi o kakvom je javašluku riječ.
Jutros je nazvala svoju doktoricu.
Ova joj čak nije dopustila da do kraja ispriča slučaj neko joj rekla da DOĐE po Krankenschein koji će važiti sedam dana :-)
Zamisli debilizma kazati osobi koja ima simptome korone da dođe po taj Schein.
Kad joj je ova kazala da valjda mora ostati kod kuće jer je rečeno iz Amta da ne izlazi, vrla doktorica je kazala da nekoga pošalje kako bi taj uzeo papir.
Da nije žalosno, bilo bi smiješno.
Radnica ponovo nazove Gesundheitsamt, ispriča šta je bilo, da podatke doktorice i ovi obećaju da će se posavjetovati sa istom i javiti joj šta i kako :-)
sumirprimus

#5919 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

mO k3 wrote: 23/03/2020 10:10
moj moke , mrkvica rotkvica prasica zarica kad im pocne tepat koroniziro bi se :lol:
mO k3

#5920 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

sumirprimus wrote: 23/03/2020 10:13
moj moke , mrkvica rotkvica prasica zarica kad im pocne tepat koroniziro bi se :lol:
ja sam moju pitao nakon petog dana mrkva dijete , koji joj je zasto u zadnjih 5 dana mrva a kada ce ona meni hladno
"kada radis ko zeko , onda jedes ko zeko".... :shock: :lol: :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#5921 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

E sad...ja ovdje vidim jedan recimo hvale vrijedan pokušaj koji ne znači da će uspjeti ali se barem ne sjedi skrštenih ruku.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic ... /200323036

E sad ono što meni smeta izjava ovog profesora i odmah u startu ubijanje "đe ćemo mi to" i "imaju procedure"

Prvo - siguran sam da naši ljudi mogu iskopirati jbni ventilator da bude isti pa i bolji znajući nas.

Drugo - Badnjević jeste u pravu kad kaže da imaju procedure koje traju godinu i više ali ovo je Vandredno stanje i ukoliko mi država ne može nabaviti respiratora (a po svemu sudeći ne može jer je potražnja za njima nevjerovatna) onda se treba i mora snalaziti na bilo koji drugi način da bi se sačuvao život pacijenata.

Gospodin Badnjević kaže da niti jedan doktor ne bi priključio ŽIVOTNO ugroženog pacijenta na takav uređaj što je meni apsolutno nelogično jer ako imaš pacijenta koji pred tobom umire jer nije u stanju da diše i svi znaju da je krajnji ishod te muke kroz koju prolazi smrt a opet sa druge strane obaveza ljekara je da spasi život ja tu ne vidim dilemu.
Pa u nekom najgorem slučaju može se tražiti saglasnost porodice.

Uglavnom vidjeli smo kako Italijani u nedostatku ventila za respiratore kopiraju iste na 3D printerima bez ikakvih "procedura" od godinu dana. A i sami ventili su veoma bitan dio respiratora i ako samo za mikron bude pogrešna mjera oni ne služe svojoj svrsi nego su šteta.

E zbog čega mi ne možemo pođoniti respirator? Zbog čega bi recimo naš pođoneni respirator (ako ga ikad napravimo) bio rizičniji od ručne respiracije pacijenta pomoću balona?

Jbm ga u ratu su naši ljudi napravili medicinskih uređaja kakvih u svijetu nije postojalo. Moj rahmetli punac je za bolnicu u ratu napravio električni skalpel od običnog skalpela i žica i sam bio operisan sa njim kasnije. Pa se sjetimo našeg fiksatora koji je dobio nagrade za dizajn i inovativnost.
A tada nije bilo ništa.

Et iznerviraše me drugi ljudi jutros pa se ja evo istresoh na ovome :skoljka:
high_volume

#5922 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

King Theoden wrote: 23/03/2020 10:12 Jučer se probudio ono što se kaže zdrav, ali se u toku dana vratio kašalj. Još uvijek kašljem, ali je dobro što izbacujem pomalo šlajma.

Ova joj čak nije dopustila da do kraja ispriča slučaj neko joj rekla da DOĐE po Krankenschein koji će važiti sedam dana :-)
Kad joj je ova kazala da valjda mora ostati kod kuće jer je rečeno iz Amta da ne izlazi, vrla doktorica je kazala da nekoga pošalje kako bi taj uzeo papir.
Radnica ponovo nazove Gesundheitsamt, ispriča šta je bilo, da podatke doktorice i ovi obećaju da će se posavjetovati sa istom i javiti joj šta i kako :-)
Kralju, ovo je tema o coronavirusu u BiH... Puk'o si :( Koncentriši se malo :-)
muha_sa

#5923 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote: 23/03/2020 10:13
:lol: :lol:

eeeeeeeeeeeee :-) nikad nisam luk iz lijehe ubro a u toku opsade ispod prozora u parku lijehu napravio i lukac posadio (il posijo.veze nemam :lol: ) kako je sladak bio a i pokoji prolaznik koju perku klepio--osevapio sam se da mi bog dragi u sevap upiše :D
daddy-kool

#5924 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

King Theoden wrote: 23/03/2020 10:12
vjesticanametli wrote: 22/03/2020 23:31
bas sad na n24 o ovim kreditima.....oni su isto izgubljeni....sve je stalo..... bice jebeno i u njemackoj.....jesil ti bolje

Ma šta znam. Jučer se probudio ono što se kaže zdrav, ali se u toku dana vratio kašalj. Još uvijek kašljem, ali je dobro što izbacujem pomalo šlajma.
To bi ona organizovana Njemačka?
Last edited by daddy-kool on 23/03/2020 10:17, edited 1 time in total.
Halcyon

#5925 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Halcyon »

asurbanipal wrote: 23/03/2020 10:08
mk ultra wrote: 23/03/2020 03:30
Koliko od toga je ovdje zarazeno a koliko je dlslo zarazeno?
Ja mislim da je ovo vec odavno ovuda, i da je vec dobar dio nas ovo i prosao

Ako je u decembru bio u Italiji onda sam ubijeđen da je i u Bosni i Hercegovini bio prije nego su počela zvanična testiranja.

Last edited by Halcyon on 23/03/2020 10:18, edited 1 time in total.
Locked