Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
O'zone
Globalni moderator

#4876 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Kantonalni štab civilne zaštite KS održao je danas konferenciju za medije, a ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko kazao je da je kršenje mjera samoizolacije ravno pokušaju ubistva.
Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazala je da su dvije ženske i jedna muška osoba koji su zaražene u Sarajevu u stabilnom stanju. Podsjetila je da su oni povezani sa oboljelim u Konjicu.

"Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila pandemiju koronavirusa, a 11. marta, uprkos svim našim upozorenjima, u Konjicu je održan skup sa 300 zvanica. Epidemiološka situacija se usložnjava. Svi oni koji su bili na sastanku u Konjicu neka čekaju pozive službi, nema potrebe da sami zovu. Mi ćemo pozvati bliže kontakte. Testova prema preporuci WHO-a ima dovoljno", kazala je Pilav.

Istakla je da nema potrebe za panikom i brzim testiranjima. Najavila je da će danas biti donesena mjera o zakonskoj kućnoj izolaciji za osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima. Ta mjera će značiti da cijele porodice moraju biti u kućnoj izolaciji.

Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko kazao je da svi oni koji krše samoizolaciju trebaju biti najoštrije kažnjeni.

"Ako neko krši samoizolaciju, za mene je to zločin, najveće krivično djelo, pokušaj ubistva. To su tempirane bombe jer zbog jedne osobe desetine mogu biti zaražene. Moramo poslati jasnu poruku da oni koji su dobili instrukciju o samoizolaciju moraju to poštovati, oni koje ne budu poštovali trebaju se najoštrije kazniti. Ovo više nije apel, nego naredba", kazao je Jusko.

Istakao je da su potpuno netačne informacije da djeca nisu podložna zarazi i da virus nestaje na višim temperaturama. Pozvao je sve građane na samodisciplinu jer je to jedini način na koji se virus može staviti pod kontrolu.
Hakiz

#4877 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

avenija wrote: 21/03/2020 11:24
Hakiz wrote: 21/03/2020 11:16
avenija wrote: 21/03/2020 10:37 Solak a i Lukac i kompanija dokazuju svoju glupost i dalje.
Efekat policijskog sata od 20 sati navecer do ujutru NE POSTOJI jer se niko ne krece uopste osim ko mora. Napravit ce jos vece guzve u prodavnicama i apotekama zbog nebuloznih odluka. Vidim ide i snijeg citavu iducu sedmicu sto znaci da na ulicama nece biti cuke a kamoli covjeka.
Jel se oni skrivaju iza ovih odluka da se kaze kao da nesto rade ? Zasto ne dijele hranu ugrozenim zasto ne obilaze stare preko 65 koji zive same ? Znate li da nemaju svi stek od par hiljada da preguraju krizu ? Solak Novalic Jelicevic i slicni ce izazvati vecu stetu nego pomoci.
Eno u Srbiji stan od straca nekog se zapalio sinoc, vec sest mrtvih i desetine povrijedjenih. LJUDI STARIJI SU PREPUSTENI NA MILOST I NEMILOST.
Morat ce odgovarati za ove odluke sto donose.
Znači ovako: Nekom starcu će neko donijeti hranu jer on ne smije da izlazi. Odlično. Tu hranu treba platiti. Kako će taj starac doći do novca da plati onome ko mu je donio hranu ako ne smije d obanke da podigne penziju? Nemaju svi rodbinu ili nekoga kome mogu platiti kada sve prođe.

A ako još uvedu policijski sat. Neko ko će otići pješke na posao, pješke se vratiti sa posla, mora pješke otići da svom starom roditelju pomogne, kupi stvari itd i na kraju pješke se vrati kući sve do policijskog sata. Onda kažu dovedi roditelje kući. Da, kada bi to svi mogli, ali nisu svi u situaciji koju su u svjim glavama zamislili ovi što donose odluke. A zamislite nekoga ko ima dvoje starih roditelja, razvedenih, koji žive u različitim dijelovima grada. Stari, bolesni, treba neko da bira danas ću jednom, sutra drugom. Ili da kaže, pomoću majci, a oca šta zadesi, zadesi.

Ne možeš sve zabraniti, i prevoz i period kada se smiješ kretati. Jer ti treba vrijeme, ako ogrančiš period kada je dozvoljeno kretanje onda moraš pustiti prevoz da se ljudi brže kreću u tom periodu. Ako ograničiš prevoz, onda moraš dati dovoljno vremena da ljudi obave šta moraju, ne smiješ ograničiti period u kojem je dozvoljeno kretanje. Nemaju svi automobile, neko će morati trčati sa Dobrinje na Marin dvor ili dužu relaciju da pomogne roditeljima. A plaćati nekoliko puta taksi svaki dan, ode novac. Uz to ako i ideš taksijem, kako držati distancu, na 50 cm si udaljen od osobe koja je sa tobom u vozilu?

Fakat kada vidim pojedine odluke, izgleda da u ovoj situaciji neki liječe duboke frustracije, ostvaruju vlažne snove "Eh, da sam ja vlast".
Pa hiljade ljudi radi i zivi u Sarajevu a imaju roditelje van Sarajeva, koji ce morati poslije posla otici roditeljima sa namirnicama i lijekovima poslije posla. Ograniciti cistim i savjesnim ljudima kretanje kroz policijski cas bi napravilo nesagledive stete po zdravlje svih penzionera.
KRIZNI STAB DONOSI POPULISTICKE ODLUKE ZA KOJE CE MORATI ODGOVARATI KADA SE SVE SMIRI. Zadovoljavaju javnost umjesto pomoci i rjesavanja problema.
Upravo tako.
SmokingMan

#4878 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

boshniak wrote: 21/03/2020 10:27
SmokingMan wrote: 21/03/2020 09:33 Jedva čekam da ovo prođe pa da jednu djevojku izvedem na večeru. Oh, oh. :gnjavim:
Nagovori je da ti dođe u stan, imaš izgovor zašto ne možete vani.
Druže, ne ide to tako kod mene. :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#4879 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Evo ovo je naš problem "vikend" Vlada kasni sa odlukama jer je bio vikend sad ovi ne carine krucijalnu robu jer je vikend a proglašeno Vanredno stanje
Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo sigurnosti BiH traži da direktor Uprave za indirektno oporezivanje gospodin Miro Džakula poduzme mjere u roku odmah da njegov ured u Sarajevu deblokira sredstva i opremu Međunarodne organizacije IOM, kojim bi se hitno formiralo karantinsko naselje za 1.000 ilegalnih migranata.
Time bi se i preostali migranti sklonili sa sarajevskih ulica.

Služba za poslove sa strancima BiH upoznala je Ministarstvo sigurnosti BiH da su im dežurni carinici u Sarajevu saopštili kako će robu koja čeka, cariniti tek prvi radni dan, u ponedjeljak.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kao predsjednik Koordinacionog tijela traži od svih državnih uposlenika da zaborave vikende, slobodne dane i vikend odnos prema poslu, jer se radi o minutama važnim za javno zdravlje.

Ministar Radončić je čak i lično zvao i čeka da mu se javi nadležni šef carinarnice. Ministarstvo sigurnosti BiH će koristiti javnost kao najvećeg saveznika kako bi prestala situacija u kojoj smo dovedeni da prvi čovjek Ministarstva i Koordinacionog tijela BiH mora lično da zove da bi pojedine institucije imale odgovoran odnos prema pandemiji.

Zbog ovoga će Koordinaciono tijelo tražiti do direktora UIO Mire Džakule da ispita situaciju, naredi puno funkcionisanje carine i vikendom, jer će ovakvih situacija da svi carinici moraju raditi vikendom, biti sve više.
statixx

#4880 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Jimmy McNulty wrote: 21/03/2020 11:03
statixx wrote: 21/03/2020 10:58 ovo je pretjerivanje i pokazatelj da vlast najbolje zna koliko su urusili zdravstveni sistem.
Pa baš zato nije pretjerivanje. Da evo i nije korona, nego virus obične prehlade, naš zdr. sistem bi krahir'o.

Zato je bolje uvest sve ove mjere jer ako dođeš u situaciju ko Italijani padat ćemo ko muhe. To je valjda svima jasno.
Pa sta zdtavstvo radi, zbog njih cemo i padati. Jos uvijek nemaju objekat mimo bolnica predvidjen za testiranje onih sa simptomima. Znaci satori ne mogu pomoci da virus udje u bolnice. U Becu i Zagrebu imaju takve objekte.
kakavdanakneiskustvu

#4881 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Hakiz wrote: 21/03/2020 11:19
kakavdanakneiskustvu wrote: 21/03/2020 11:14
lacrima wrote: 21/03/2020 11:11
Ako su mahalska djeca moguce je i da zna cija su. A kad roditeljima jednom dodje policija na vrata nece im past na pamet vise da ih puste.
da,evo i ja sa 18. sprata gledao i opsovah boga,5 tinejdžera hoda sa ruksacima
Imaju li ti tinejdžeri 18 ili 19 godina?

Dan razlike tinejdžera čini osobom kojoj je kretanje zabranjeno ili dozvoljeno. Kao i nekoga ko sutra slavi 65. rođendan, danas smije hodati, sutra ne smije.
meni sa mog balkona izgledaju kao osobe od 14-15-16 godina maksimalno
Hakiz

#4882 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

O'zone wrote: 21/03/2020 11:30

Ma kome će ko odgovarati? Daj se uozbilji. Niko nije odgovarao kad su pokupljene pare sa računa CZFBIH prije poplava pa smo najebali ko niko i da se raja nije samomorganizovala sad bi još uvijek lizali rane.

Ma znamo da neće odgovarati. Ovo je više da kažemo kako mislimo da ne donose najbolje odluke.

U svakom slučaju, ako ljudi vode brigu o nekome i ne mogu to nastaviti raditi zato što zabranom i prevoza i ograničavanjem perioda u kojem će se smjeti kretati gube mogućnost da to rade, nemaju vremena da stignu sve obaviti, a ne mogu je prebaciti kod sebe, i osoba o kojoj se vodi briga strada, na dušu svi ti stradali donosiocima odluka.

Neće ih to zabrinuti, znam, ali eto.
kamberovica polje

#4883 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kamberovica polje »

Nakon što prođe ovo stanje, ko god glasa za ovu istu treba ga momentalno proglasiti ludim i stroat u neku ustanovu.
ćiribiribela

#4884 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

Kako je moguce da je USK testirao samo 8 ljudi? Znaci na citav kanton, na 8 opstina oni su testirali 8 ljudi. Kanton gdje je pola naroda u inostranstvu i dolaze kuci svaki vikend. Znaci u usk je od broja testiranih 25% pozitivno.

Zajebana statistika :mrgreen:
biscanka2

#4885 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biscanka2 »

Intervju sa osobama medicinarima iz Spanije i Italije (koje tamo rade).
https://youtu.be/LeYnrhtxQgY?t=4756
statixx

#4886 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

ćiribiribela wrote: 21/03/2020 11:43 Kako je moguce da je USK testirao samo 8 ljudi? Znaci na citav kanton, na 8 opstina oni su testirali 8 ljudi. Kanton gdje je pola naroda u inostranstvu i dolaze kuci svaki vikend. Znaci u usk je od broja testiranih 25% pozitivno.

Zajebana statistika :mrgreen:
Mislim da ju u Konjicu 70%.
O'zone
Globalni moderator

#4887 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Hakiz wrote: 21/03/2020 11:42

Ma kome će ko odgovarati? Daj se uozbilji. Niko nije odgovarao kad su pokupljene pare sa računa CZFBIH prije poplava pa smo najebali ko niko i da se raja nije samomorganizovala sad bi još uvijek lizali rane.

Ma znamo da neće odgovarati. Ovo je više da kažemo kako mislimo da ne donose najbolje odluke.

U svakom slučaju, ako ljudi vode brigu o nekome i ne mogu to nastaviti raditi zato što zabranom i prevoza i ograničavanjem perioda u kojem će se smjeti kretati gube mogućnost da to rade, nemaju vremena da stignu sve obaviti, a ne mogu je prebaciti kod sebe, i osoba o kojoj se vodi briga strada, na dušu svi ti stradali donosiocima odluka.

Tačno. Ali sad zamisli kako je ljudima koji donose odluke. Ako se zajebu i idu previše blago rizikuju scenarij Italije a pošto znamo naš zdravstveni sistem to bi značilo ogroman broj mrtvih. Jel im želja da to nose na duši? Ja sam siguran da nije. Ovo je bezbolnija odluka koliko god loše zvučala i daje veću šansu za manje posljedice nego da se pustilo da ide gdje ko hoće i kad hoće.
To smo najbolje vidjeli kod ovih sa riješenjima za samoizolaciju gdje sad strepimo gdje su bili i sa koliko su ljudi bili.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4888 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

O'zone wrote: 21/03/2020 11:37 Evo ovo je naš problem "vikend" Vlada kasni sa odlukama jer je bio vikend sad ovi ne carine krucijalnu robu jer je vikend a proglašeno Vanredno stanje
Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo sigurnosti BiH traži da direktor Uprave za indirektno oporezivanje gospodin Miro Džakula poduzme mjere u roku odmah da njegov ured u Sarajevu deblokira sredstva i opremu Međunarodne organizacije IOM, kojim bi se hitno formiralo karantinsko naselje za 1.000 ilegalnih migranata.
Time bi se i preostali migranti sklonili sa sarajevskih ulica.

Služba za poslove sa strancima BiH upoznala je Ministarstvo sigurnosti BiH da su im dežurni carinici u Sarajevu saopštili kako će robu koja čeka, cariniti tek prvi radni dan, u ponedjeljak.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kao predsjednik Koordinacionog tijela traži od svih državnih uposlenika da zaborave vikende, slobodne dane i vikend odnos prema poslu, jer se radi o minutama važnim za javno zdravlje.

Ministar Radončić je čak i lično zvao i čeka da mu se javi nadležni šef carinarnice. Ministarstvo sigurnosti BiH će koristiti javnost kao najvećeg saveznika kako bi prestala situacija u kojoj smo dovedeni da prvi čovjek Ministarstva i Koordinacionog tijela BiH mora lično da zove da bi pojedine institucije imale odgovoran odnos prema pandemiji.

Zbog ovoga će Koordinaciono tijelo tražiti do direktora UIO Mire Džakule da ispita situaciju, naredi puno funkcionisanje carine i vikendom, jer će ovakvih situacija da svi carinici moraju raditi vikendom, biti sve više.
prvo sto ne znaju raditi svoj posao, drugo to su sve uhljebljeni kadrovi i klimoglavci... nek nam je bog na pomoci... ovo ako se prosiri ko u italiji... bice katastrofa a niko ti ne moze pomoci svi su se zabavili sami sa sobom...
Hakiz

#4889 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hakiz »

O'zone wrote: 21/03/2020 11:48

Tačno. Ali sad zamisli kako je ljudima koji donose odluke. Ako se zajebu i idu previše blago rizikuju scenarij Italije a pošto znamo naš zdravstveni sistem to bi značilo ogroman broj mrtvih. Jel im želja da to nose na duši? Ja sam siguran da nije. Ovo je bezbolnija odluka koliko god loše zvučala i daje veću šansu za manje posljedice nego da se pustilo da ide gdje ko hoće i kad hoće.
To smo najbolje vidjeli kod ovih sa riješenjima za samoizolaciju gdje sad strepimo gdje su bili i sa koliko su ljudi bili.
Znam. I sada:

A: Imam 50 i imam roditelje od 85 i ako se zaraze mogu lako umrijeti i svaku restriktivnu mjeru pozdravaljam.

B: Imam 50 i imam roditelje od 85 i sa restriktivnim mjerama ne mogu voditi brigu o njima, i opet mogu lako umrijeti.

Koji roditelji, iz situacije A ili situacije B, imaju veće pravo na život? Koje pustiti šta im bude a koje osigurati?
NediM17

#4890 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NediM17 »

E cuj carinit ce prvi radni dan. :fazlija: Uhljebi, ali nema s napoleonom zajebancije. :napoleon:
Reglan

#4891 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Reglan »

Pun qrac penzionera je na ulici, maloprije iz pekare svaki drugi gradjanin je penzioner.
pici

#4892 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

strasan intervju... nas ljekar iz italije, u svemirskim odijelima lijece pacijente takorekuc... ovdje sa maskama i rukavicama... ako udje u bolnice, najebali smo.
okanomalo

#4893 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by okanomalo »

Tomahawk11 wrote: 21/03/2020 10:20
sumirprimus wrote: 21/03/2020 10:18 U Tuzli penzionera na ulici kamara . Ko svaki dan. Nadam se da necemo lekciju ucit na tezi nacin.
:-)
Odluka ništa!?
Ima li gdje kakve policije?
penzionere nema kuce za sta da ujede.naravno da ce izaci da kupe sebi kruha.ko to da im uradi? ovi sto bi ih hapsili? :roll: u ovoj drzavi se donose odluke a da nikakvog smisla nemaju. imamo li dovoljan broj volontera? zasto se ne dozvoli starim osobama da mogu do trgovine bar jedan dan u tjednu kao sto su to uradili u srbiji? ima tu puno vise problema nego samo nek ostanu u kucamo i hajmo napadati te lude starkelje.
O'zone
Globalni moderator

#4894 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by O'zone »

Hakiz wrote: 21/03/2020 11:59
O'zone wrote: 21/03/2020 11:48

Znam. I sada:

A: Imam 50 i imam roditelje od 85 i ako se zaraze mogu lako umrijeti i svaku restriktivnu mjeru pozdravaljam.

B: Imam 50 i imam roditelje od 85 i sa restriktivnim mjerama ne mogu voditi brigu o njima, i opet mogu lako umrijeti.

Koji roditelji, iz situacije A ili situacije B, imaju veće pravo na život? Koje pustiti šta im bude a koje osigurati?
Opcija B je kako god pogledaš bolja.

Zašto?

Prvi što bih ih opcija A bacila na postelju, ti bi morao rizikovati svoje zdravlje i zdravlje svoje supruge i djece da se brineš o njima sa velikom šansom da se i ti zaraziš. A na kraju stopa smrtnosti je veća na opciju A nego na opciji B.

U opciji B ako su ljudi izolovani uvijek postoji šansa da im se dostavi hrana, lijekovi i sve što im je potrebno a puno je veća šansa da ih virus neće potkačiti i da će živjeti još godina.

Imam majku 80 godina, dvoje djece 8 i 2 godine i apsolutno podržavam ograničenja jer znam da je za njihovo dobro i ja radim na prevenciji koliko god mogu. Klince skoro 20 dana nisam izveo iz kuće, majka je i onako skoro nepokretna pa ne izlazi nigdje ali joj treba svakodnevna pomoć. Bitno mi je da se sve što prije završi i zbog ukućana i zbog posla i svega ostalog
pici

#4895 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Reglan wrote: 21/03/2020 12:14 Pun qrac penzionera je na ulici, maloprije iz pekare svaki drugi gradjanin je penzioner.
nama jedino pendrek more u glavu da se dodje tobe, koje kazne i kurci, to samo pendrečiti... kinezi su pendrečili i to kazna cak i smrtna, tek onda se primirili i poceo virus opadat... ne znam nek nam je bog na pomoči, očekujmo italijanski scenario, europa čitava.
dječak sa šibicama

#4896 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Oni vec govore o totalnoj izolaciji, jesu li oni normalni jbt, na osnovu cega izolacija a nikoga ne testiraju, sta zatvorice ljude u kuce pa ko izadje ziv za mjesec dana, ziv.

To sto su guzonje zderali janjetin u u Konjicu, sad trebaju gradjani Konjica ispastati.

Eto ti drzave, jebo joj ja mater sto puta. Tacno sam znao da ce lopovi koji vladaju drzavom, napraviti veci haos nego virus.
Nadzorna_ploca

#4897 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

U nas policajci ne znaju pendreciti. A ovi iz vojske znaju samo nacionalisticke pjesme pjevati. Tako da to nije opcija. :oops:
Benjo34

#4898 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Benjo34 »

Neka obezbjede narodu neku jednokratnu novčanu pomoć, da se ljudi mogu prehraniti tokom totalne izolacije, i onda nek zatvore. Mnogi ljudi prezivljavaju od dnevnica, neki su bez posla ostali itd itd pa čak i ovi koji rade, mnoge firme ne mogu obezbijediti plate ljudima za nerad. Totalna izolacija je riješenje možda najbolje ali i najskuplje ako hoćemo da ne bude na kraju mjeseca više umrlih od gladi
S4mpion

#4900 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by S4mpion »

Mislim da bi najbolje bilo da se ovih 50-ak testova, koji se dnevno provode među 300 hiljada ljudi, smanji na 10-ak, biće manje oboljelih.
Locked