Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Locked
Novak20

#626 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Mlaka reakcija i priopćenje HNS u situaciji kada se u nezakonju gubi politička konstitutivnost Hrvata u BiH. Mislim, Bakir će ove iz HNS zamijeniti Komšićevim bakalarima za dvije ili šest godina.

Svejedno je.

https://hms.ba/odluka-o-izboru-i-stupan ... ezakonita/
Politički predstavnici bošnjačkog naroda predvođeni Strankom demokratske akcije (SDA) na jučer održanoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH nastavili su grubo urušavati funkcioniranje pravne države Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Stranka demokratske akcije (SDA) i „nova većina“ u Zastupničkom domu, po pitanju Središnjeg izbornog povjerenstva, nastavlja proces nepoštivanja zakona i procedura, degradirajući institucije Bosne i Hercegovine, stvara iznova nove krize i pukotine između legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH”, priopćeno je.

Iz HNS-a poručuju da ovakvomu ponašanju, kao i nepoštivanju zakona i procedura Bosne i Hercegovine, mora doći kraj!

-SDA uvijek iznova iznenadi svojim odlukama, grubo kršeći dogovore i pokušaj stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini. Jednostranim potezima SDA ruši temelje i budućnost Bosne i Hercegovine. Pokazuje kako ne drži do partnerstva i ne želi napredak ovoj zemlji., stoji u priopćenju.

Kažu da je ovakvo postupanje dokaz da SDA želi BiH samo za sebe i Bošnjake.

-Urušavanje institucije demokratskog odlučivanja, imenovanje novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH bez zakonskog uporišta, dužnosnici SDA samo su pokazali pravo lice u nastojanjima da Bosnu i Hercegovinu imaju samo za sebe i Bošnjake, navedeno je iz HNS-a.

“Hrvatski narodni sabor poziva dužnosnike SDA da povuku Odluku o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Komisija za izbor članova SIP-a po zakonom predviđenoj proceduri mora nastaviti raditi i donositi odluke”, stoji u priopćenju.

Navedeno je da će HNS preispitati buduću suradnju sa SDA.

“Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora ozbiljno će razmotriti sve mogućnosti kao i buduću suradnju sa SDA. Odgovor na ovu krizu, HNS će ponudit nakon zasjedanja svih tijela Hrvatskog narodnog sabora, donošenjem jedinstvenog stava, po našem mišljenju, ogromnog problema daljnjeg funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju te se dodaje:

“Suradnja, međusobno uvažavanje, kompromis uz poštivanje zakona i procedura, jedino su moguće rješenje za sve nestabilnosti i pokušaj bilo kakve manipulacije a jamčit će nam stabilnost i dugoročni razvoj Bosne i Hercegovine, stalni je poziv Hrvatskog narodnog sabora”, priopćeno je iz krovnog političkog tijela bh. Hrvata./HMS/
amko761

#627 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by amko761 »

Pa šta si očekivao kad vaši predstavnici samo znaju bacati šuplju priču o evropskom putu i bla bla.

Biće vama evropski put, kad pretvorimo federaciju u bošnjački entitet :D
palermo

#628 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by palermo »

Novak20 wrote: 12/03/2020 15:20 Bakir će ove iz HNS zamijeniti Komšićevim bakalarima za dvije ili šest godina.
I treba da zamijeni.

Jer politika koju vodi Čović i kamarila oko njega nije više glupa nego smiješna. Juče svi kantoni/županije sa hrvatskom većinom plus ovi mješoviti (jer se naravno zbog HDZ-a ne može donijeti odluka) donose odluku o nastavku nastave u osnovnim i srednjim školama samo zato da bi pokazali da njima Federacija ne može naređivati. Odnosno federalni krizni štab (pričam o coroni) u kojem su by the way glavni ljudi Hrvati (HDZ-ovci da ne bude sumnje).
BHCluster

#629 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

Ono kad NVO donese zakljucak i ocekuje da ga drugi sprovede. :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#630 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Chmoljo »

samo da pitam je li i onu sirovinu od direktora kliničkog u mostaru nametnulo političko sarajevo?
kakavdanakneiskustvu

#631 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by kakavdanakneiskustvu »

Chmoljo wrote: 18/03/2020 21:25 samo da pitam je li i onu sirovinu od direktora kliničkog u mostaru nametnulo političko sarajevo?
konkretno komšić
video

#632 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by video »

Pa eto, afizaga hvali brku, kae cova 1/1.

A ovo oko stozernikovog badze nece da komentarise 8)
Seyfo

#633 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Seyfo »

I njega ce da nahvali,evo samo da smisli....i kako ono rece, balvan nece nikome da podilazi,nije ga briga sta ko misli,to je iskonski on. Genijalno ! :thumbup:
Seyfo

#634 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Seyfo »

Chmoljo wrote: 18/03/2020 21:25 samo da pitam je li i onu sirovinu od direktora kliničkog u mostaru nametnulo političko sarajevo?
Pa na bljesku i poskoku hladno optuzise Bosnjake da su unistili Aluminij i to samo zato sto je to hrvatska firma. Sirovinu ce malo ignorisati,malo braniti,a kad se vise ne bude moglo ni trebalo to raditi,hladno optuziti Bosnjake za sve,naravno i za koronu u Mostaru.
BHCluster

#635 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

Image
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#636 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

video wrote: 18/03/2020 22:31 Pa eto, afizaga hvali brku, kae cova 1/1.

A ovo oko stozernikovog badze nece da komentarise 8)
Da @hafizaga ne hvali sebe? :?: On kaze da je neki dotur, al' nista mu nije za vjerovati. :lol:
Skijaš

#637 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Skijaš »

Novak20 wrote: 12/03/2020 15:20 Mlaka reakcija i priopćenje HNS u situaciji kada se u nezakonju gubi politička konstitutivnost Hrvata u BiH.
Što se tiče reakcije, mislim da si i ti zaglavio u devedesetim pa vjeruješ da HDZ može više.

Što se tiče teze o gubljenju političke konstitutivnosti Hrvata, to je kao da poraz Hitlerove ideologije smatraš porazom i njemačkog identiteta. Realnost je takva da jedini put ka očuvanju hrvatstva u BiH vodi preko pogaženog i razvaljenog HDZ-a. Kao što se Nijemce, protiv njihove volje moralo osloboditi jedne bolesne ideologije, tako će se i Hrvate morati osloboditi utjecaja HDZ-a. Takvu je realnost sam HDZ nametnuo insistirajući na etnoteritorijalizaciji kao jedinom mogućem modelu.
Novak20

#638 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Skijaš wrote: 19/03/2020 22:45
Novak20 wrote: 12/03/2020 15:20 Mlaka reakcija i priopćenje HNS u situaciji kada se u nezakonju gubi politička konstitutivnost Hrvata u BiH.
Što se tiče reakcije, mislim da si i ti zaglavio u devedesetim pa vjeruješ da HDZ može više.

Što se tiče teze o gubljenju političke konstitutivnosti Hrvata, to je kao da poraz Hitlerove ideologije smatraš porazom i njemačkog identiteta. Realnost je takva da jedini put ka očuvanju hrvatstva u BiH vodi preko pogaženog i razvaljenog HDZ-a. Kao što se Nijemce, protiv njihove volje moralo osloboditi jedne bolesne ideologije, tako će se i Hrvate morati osloboditi utjecaja HDZ-a. Takvu je realnost sam HDZ nametnuo insistirajući na etnoteritorijalizaciji kao jedinom mogućem modelu.
:-)

Po glupostima koje valjaš, vidim da si zaglavio u četrdesetim pa vjeruješ da si u nekakvoj oslobodilačkoj misiji. Problem je što tvoju misiju ne vode Titovi partizani, nego SDA i njihova ideologija za koju današnji "partizani" rade.

Realnost nije nametnuta HDZ-om nego DMS-om, Ustavom i etničkim politikama - strankama sva tri naroda u BiH. Kada pogaziš i razvališ SDA i SNSD/SDS oslobađajući Bošnjake i Srbe onda se javi da objasniš Hrvatima koji je jedini put ka očuvanju hrvatstva u BiH.

Uzgred, spomenuo sam HNS misleći na sve hrvatske stranke (kakve su da su) u BiH, a ne na HDZ kako imputiraš.
Maraschino

#639 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Maraschino »

Novak20 wrote: 20/03/2020 09:12

Po glupostima koje valjaš, vidim da si zaglavio u četrdesetim pa vjeruješ da si u nekakvoj oslobodilačkoj misiji. Problem je što tvoju misiju ne vode Titovi partizani, nego SDA i njihova ideologija za koju današnji "partizani" rade.

Realnost nije nametnuta HDZ-om nego DMS-om, Ustavom i etničkim politikama - strankama sva tri naroda u BiH. Kada pogaziš i razvališ SDA i SNSD/SDS oslobađajući Bošnjake i Srbe onda se javi da objasniš Hrvatima koji je jedini put ka očuvanju hrvatstva u BiH.

Uzgred, spomenuo sam HNS misleći na sve hrvatske stranke (kakve su da su) u BiH, a ne na HDZ kako imputiraš.
Image
pemanapemani

#640 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by pemanapemani »

Ista priča kao kod istomišljenika u druga dva naroda - hajde ti prvo objasni njima, pa onda objašnjavaj nama. Hajde prvo razvali kleptomanske nacionalističke stranke kod drugih, pa onda dođi razvaljuj kod nas. Samo nemoj da mi sami nešto moramo raditi. :-)

Onaj zlotvor skrene tok Radobolje, razjebe Aluminij, stavi neotesanog dibidus krkana za direktora stolnog Kliničkog centra..., ali jok, vidi šta rade drugi.

Nevjerovatno.
Skijaš

#641 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Skijaš »

I u redovima partizana je bilo oportunista, što ni tada, a ni sada, ne diskredituje samu ideju vrijednosti multietničkog društva. Ideja valja ili ne valja, ja mogu podržati i neku inicijativu SDS-a ako nam se u tom trenutku interesi poklope.
Realnost nije nametnuta HDZ-om nego DMS-om
To je tvoje (i Čovićevo) tumačenje, etnoteritorijalizacija je u suprotnosti sa Ustavom a tri su naroda konstitutivni na tlu čitave države.
Novak20

#642 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Skijaš wrote: 20/03/2020 23:20

I u redovima partizana je bilo oportunista, što ni tada, a ni sada, ne diskredituje samu ideju vrijednosti multietničkog društva. Ideja valja ili ne valja, ja mogu podržati i neku inicijativu SDS-a ako nam se u tom trenutku interesi poklope.
Realnost nije nametnuta HDZ-om nego DMS-om
To je tvoje (i Čovićevo) tumačenje, etnoteritorijalizacija je u suprotnosti sa Ustavom a tri su naroda konstitutivni na tlu čitave države.
Nisu se Tito i partizani borili sa četnicima protiv ustaša ili sa ustašama protiv četnika. Ideologija Titu nije dala da služi jednim nac(ional)istima u borbi protiv drugih nac(ional)ista i bio je u pravu. Sadašnji "titoisti" služe SDA kao organ za lupanje po gloginjama, odnosno SDA "partnerima u vlasti" i sestrinskim strankama SNSD/HDZ. Uzgred, može se njime opucati i po NS, SDP, NiP.....

Od '90.-e do 2010. sam se čudio kako su ljudi mogli glasati za etničke stranke ali kad je SDP i Lagumdžija 2011. spasio SDA nakon izbornog poraza, kada je SDP najnormalnije u vlast uveo hrvatskog kriminalca i ustaše iz HSP i kada u izvršnu vlast Sarajeva nije postavio niti jednog Hrvata iz svojih redova uz ono cinično "biramo sposobne, a ne podobne", dotvorile su mi se oči.

Ideja je jedno, praksa je drugo. Praksa bez uređene i pravne države te demantira.

Kada je DF-Ž.K. pomogao SDA u rušenju Vlade KS i stranaka koje nisu koalirale sa SDA, nisam se čudio i znao sam to min. godinu unaprijed. To je po tebi (i Komšiću) vjerojatno taj oportunizam koji ne diskreditira multikulturnu i građansku ideju kada se "interesi" poklapanju sa SDA ???

Druga stvar, znam da su narodi u BiH konstitutivni na tlu čitave države (u teoriji) ali nisam znao da je "etnoteritoralizacija" što god pod njom podrazumijevao u suprotnosti sa Ustavom/ima. Čemu onda dva asimetrična entiteta i deset kantona/županija ?

Možda se netko za.ebao u pisanju/prijevodu/potpisivanju DMS i Ustava ili je u pitanju nešto drugo/treće, što možeš logično protumačiti ?
Skijaš

#643 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Skijaš »

Novak20 wrote: 21/03/2020 02:44
Skijaš wrote: 20/03/2020 23:20

Nisu se Tito i partizani borili sa četnicima protiv ustaša ili sa ustašama protiv četnika. Ideologija Titu nije dala da služi jednim nac(ional)istima u borbi protiv drugih nac(ional)ista i bio je u pravu.
Slažem se. Sarađivati sa SDS-om, HDZ-om, SDA ili bilo kojom drugom strankom treba samo onoliko koliko ti se interesi poklapaju s njihovim. Komšić griješi kada bira SDA na štetu Naše Stranke, ali ti je i takav hatljav bliži od Čovića. Ili bi trebao biti.
Od '90.-e do 2010. sam se čudio kako su ljudi mogli glasati za etničke stranke ali kad je SDP i Lagumdžija 2011. spasio SDA nakon izbornog poraza, kada je SDP najnormalnije u vlast uveo hrvatskog kriminalca i ustaše iz HSP i kada u izvršnu vlast Sarajeva nije postavio niti jednog Hrvata iz svojih redova uz ono cinično "biramo sposobne, a ne podobne", dotvorile su mi se oči.

Ideja je jedno, praksa je drugo. Praksa bez uređene i pravne države te demantira.
A uređene države neće biti sve dok insistiramo na zapišavanju teritorije. Do stabilizacije društva zaokruživanjem monoetničkih teritorija je moguće doći samo ako postoji dogovor oko toga šta je čije, a tog dogovora niti ima niti ga može biti.
Druga stvar, znam da su narodi u BiH konstitutivni na tlu čitave države (u teoriji) ali nisam znao da je "etnoteritoralizacija" što god pod njom podrazumijevao u suprotnosti sa Ustavom/ima. Čemu onda dva asimetrična entiteta i deset kantona/županija ?
Decentralizacija je neizbježna i neophodna, ne vidim da sam to ikad sporio. Meni ne smeta ni postojanje dva entiteta ni deset (ni pedeset) kantona, smeta mi svojatanje tih administrativnih jedinica jer to niti je moralno, niti je utemeljeno u Ustavu.
BHCluster

#644 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

Image
Testovi su iz Južne Koreje trebali stići već u petak, ali ugovor koji je morao biti potpisan u srijedu odložen je uz obrazloženje da se "Krizni štab nije mogao usaglasiti"

Oslobođenje saznaje da ke Krizni štab naprasno smijenjen zbog toga što je dopremijerka Jelka Milićević, inače ministrica finansija Federacije BiH i kadar HDZ-a BiH, blokirala već dogovorenu nabavku 150.000 testova. Testovi su iz Južne Koreje trebali stići već u petak, međutim ugovor koji je morao biti potpisan u srijedu odložen je uz obrazloženje da se "Krizni štab nije mogao usaglasiti, pa se čeka sjednica Vlade FBiH".

U međuvremenu se ispostavilo da je dobavljač pod pritiskom, sve s upitima o količinama koje bi mogle biti isporučene

Hrvatskoj ali i SBK Mostar koji je u teškoj situaciji?!

S obzirom da su garancije već date i da je dobavljač - da se ne lažemo - mogao zaraditi na preprodaji ekstremno tražene robe, u cijelu su se priču uključili i neki od najmoćnijih ambasadora u BiH. Tako se klupko počelo raspetljavati, ekspresno je smijenjen Krizni štab, a našem izvoru, inače iz međunarodne zajednice, najavljeno kako će koliko sutra ugovor biti potpisan i nadamo se, krenuti i isporuka testova.

Iako preko volje, izvori bliski Kriznom štabu i Vladi FBiH priznali su nam da pokušavaju učiniti šta se može kako bi testovi stigli avionom do Sarajeva.

Dopremijerka Milićević i dalje upravlja Kriznim štabom, ali pod usaglašenijim uvjetima?!
Image
Novak20

#645 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Tko zna što je po srijedi i što je blokirala Jelka Miličević.

Nekako mi nema logike da nakon smjene Kriznog stožera/štaba Jelka bude imenovana za šefa ako u igrama oko nabavke testova ima negativnu ulogu.

Nema mi logike ni vijest da je po Sebiji trebalo nabaviti 150 tisuća testova na Covid-19, a sada se za iste pare nabavlja 170 tisuća testova + zaštitna oprema.
https://www.dnevnik.ba/vijesti/prva-odl ... ronavirusa
Na današnjoj 7. izvanrednoj sjednici FSCZ, uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH, donijeta je Odluka o nabavci materijala i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) u vrijednosti od 7.128.012,00 KM. Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcionog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170 tisuća testova za detekciju koronavirusa pod nazivom "nCov-2019 all in one test/kit/RNA".

Podsjetimo da je u prethodnim najavama bilo riječi o 150.000 testova koji bi trebali doći u BiH ovog ili sljedećeg tjedna.
Mogao je to biti i nekakav kriminal jer razlika od 20 tisuća testova je cca 1 milijun. Ako je Jelka uradila ili pokušala uraditi nekakav kriminal, brzo će se pokazati. Ako je to bio netko od Bošnjaka, brzo će se zataškati.

Image
BHCluster

#646 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

Novak20 wrote: 25/03/2020 22:29 Tko zna što je po srijedi i što je blokirala Jelka Miličević.

Nekako mi nema logike da nakon smjene Kriznog stožera/štaba Jelka bude imenovana za šefa ako u igrama oko nabavke testova ima negativnu ulogu.

Nema mi logike ni vijest da je po Sebiji trebalo nabaviti 150 tisuća testova na Covid-19, a sada se za iste pare nabavlja 170 tisuća testova + zaštitna oprema.
https://www.dnevnik.ba/vijesti/prva-odl ... ronavirusa
Na današnjoj 7. izvanrednoj sjednici FSCZ, uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH, donijeta je Odluka o nabavci materijala i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) u vrijednosti od 7.128.012,00 KM. Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcionog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170 tisuća testova za detekciju koronavirusa pod nazivom "nCov-2019 all in one test/kit/RNA".

Podsjetimo da je u prethodnim najavama bilo riječi o 150.000 testova koji bi trebali doći u BiH ovog ili sljedećeg tjedna.
Mogao je to biti i nekakav kriminal jer razlika od 20 tisuća testova je cca 1 milijun. Ako je Jelka uradila ili pokušala uraditi nekakav kriminal, brzo će se pokazati. Ako je to bio netko od Bošnjaka, brzo će se zataškati.

Image
Slabo ti to kontas, proslog petka smo mogli imati 150 000, medjutim ova iz HDZ-a blokirala pa evo sedmicu kasnije nabavljaju sta mogu. Nesposobnost HDZ-ovi kadrova nas sve stavlja u jos vecu opasnost.
Novak20

#647 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

BHCluster wrote: 25/03/2020 23:30
Slabo ti to kontas, proslog petka smo mogli imati 150 000, medjutim ova iz HDZ-a blokirala pa evo sedmicu kasnije nabavljaju sta mogu. Nesposobnos HDZ-ovi kadrova nas sve stavlja u jos vecu opasnost.
A sposobnost kadrova SDA je u tome da nabavi 20 tisuća testova manje i ko zna koliko zaštitne opreme za iste ili veće pare.

Prije će biti da je netkome od njih izmakla provizija od cca 1 - 1,5 milijuna pa mu malo krivo na HDZ. Naravno, ne tvrdim da sam u pravu jer je i HDZ vješt u tim poslovima. Vidjet ćemo tko je tvrdio pazar u narednim danima.

Najprije će biti netko od onih 12 koji su od F. N. Maske dobili nogu iz Kriznog stožera/štaba.
BHCluster

#648 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

Novak20 wrote: 25/03/2020 23:48
BHCluster wrote: 25/03/2020 23:30
Slabo ti to kontas, proslog petka smo mogli imati 150 000, medjutim ova iz HDZ-a blokirala pa evo sedmicu kasnije nabavljaju sta mogu. Nesposobnos HDZ-ovi kadrova nas sve stavlja u jos vecu opasnost.
A sposobnost kadrova SDA je u tome da nabavi 20 tisuća testova manje i ko zna koliko zaštitne opreme za iste ili veće pare.

Prije će biti da je netkome od njih izmakla provizija od cca 1 - 1,5 milijuna pa mu malo krivo na HDZ. Naravno, ne tvrdim da sam u pravu jer je i HDZ vješt u tim poslovima. Vidjet ćemo tko je tvrdio pazar u narednim danima.

Najprije će biti netko od onih 12 koji su od F. N. Maske dobili nogu iz Kriznog stožera/štaba.
Kani se tog fake news portala i njihovi lazi.
Oslobođenje saznaje da ke Krizni štab naprasno smijenjen zbog toga što je dopremijerka Jelka Milićević, inače ministrica finansija Federacije BiH i kadar HDZ-a BiH, blokirala već dogovorenu nabavku 150.000 testova. Testovi su iz Južne Koreje trebali stići već u petak, međutim ugovor koji je morao biti potpisan u srijedu odložen je uz obrazloženje da se "Krizni štab nije mogao usaglasiti, pa se čeka sjednica Vlade FBiH".

U međuvremenu se ispostavilo da je dobavljač pod pritiskom, sve s upitima o količinama koje bi mogle biti isporučene

Hrvatskoj ali i SBK Mostar koji je u teškoj situaciji?!

S obzirom da su garancije već date i da je dobavljač - da se ne lažemo - mogao zaraditi na preprodaji ekstremno tražene robe, u cijelu su se priču uključili i neki od najmoćnijih ambasadora u BiH. Tako se klupko počelo raspetljavati, ekspresno je smijenjen Krizni štab, a našem izvoru, inače iz međunarodne zajednice, najavljeno kako će koliko sutra ugovor biti potpisan i nadamo se, krenuti i isporuka testova.

Iako preko volje, izvori bliski Kriznom štabu i Vladi FBiH priznali su nam da pokušavaju učiniti šta se može kako bi testovi stigli avionom do Sarajeva.

Dopremijerka Milićević i dalje upravlja Kriznim štabom, ali pod usaglašenijim uvjetima?! :lol:
Federalna vlada je, danas donesenim Rješenjem, za komandanta Federalnog štaba civilne zaštite postavila zamjenicu premijera FBiH i federalnu ministricu finansija Jelku Milićević. Dopremijerka Miličević ostaje na čelu Krznog štab po "sili zakona", mada je Federlna vlada njen rad negativno ocijenila.
Sramotno i katastrofalno ponasanje HDZ-ovi kadrova! A da mozda saceka dok pandemija prodje pa da ih naruci 500 000 za iste pare?
Point.

#649 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Point. »

Stoka iz HDZ još jednom pokazuje kolika su stoka i koje su hinje.

Ovom gaboru pod imenom Jelka se vidi na čehri da je stranački boot i hinja.
Novak20

#650 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Zakoračite nasmijani u novo jutro uz naš odabir vica dana (Slobodna Bosna)
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/14 ... atima.html
Pričaju Mujo i Suljo telefonom u vrijeme izolacije.

Mujo:
„Jarane, ova kućna izolacija najlakše je pala Hrvatima“!

Suljo:
"Kako to misliš" ?

"Pa, oni su decenijama za dom spremni", Ispali Mujo kao iz topa !
https://hms.ba/milicevic-nisam-blokiral ... onavirusa/
Povodom medijskih spekulacija, nastalih nakon imenovanja novog Federalnog stožera civilne zaštite i obrazloženja da prethodni saziv „nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme“, zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević najoštrije je osudila pokušaje dezinformiranja javnosti i tvrdnje da je ona osoba zbog koje kasne određene odluke, a na štetu zdravlja građana.

– Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju korona virusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja – naglasila je Miličević.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala javnosti se daje na uvid Odluka o nabavi materijala i opreme od 20. ožujka 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavu 30.000 komada testova za detekciju Cov 2019 odobrava 1.386.600,00 KM, a koji se u FBiH očekuju već tijekom sutrašnjeg dana.

– O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog stožera sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim razinama – istaknula je zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite, naglasivši da su sredstva u proračunu Federacije BiH za borbu protiv koronavirusa osigurana i neupitna.

Milićević je pozvala sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i liječničke struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji rade zajedno na dobrobit svih građana i poštuju sve preporuke nadležnih tijela jer je to jedini način da “sačuvamo zdravlje svih nas”, priopćeno je iz Ministarstva financija FBiH./Fena/HMS/
Locked