Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
Ricken

#102426 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

Tomahawk11 wrote: 19/03/2020 08:33 Pa i vi se busate da je stadion Grbavica vaš, ali kad šta treba raditi onda je malo i državni jel :D

Da hoće ovo stati da se krene sa utakmicama :roll:
Mi se buraz ne busamo, nego imamo Z.K. izvadak. Kad treba raditi, radimo mi, a onome ko radi, ljudi vole i pomoći, to su ti neki socio-psihološki fenomeni u koje se baš ne razumijem, ali sam prilično siguran da je učešće države u tome cca 10%. Nažalost, neće stati brzo. Valja nam se durat.
Tomahawk11
Globalni moderator

#102427 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

Ricken wrote: 19/03/2020 08:38
Tomahawk11 wrote: 19/03/2020 08:33 Pa i vi se busate da je stadion Grbavica vaš, ali kad šta treba raditi onda je malo i državni jel :D

Mi se buraz ne busamo, nego imamo Z.K. izvadak. Kad treba raditi, radimo mi, a onome ko radi, ljudi vole i pomoći, to su ti neki socio-psihološki fenomeni u koje se baš ne razumijem, ali sam prilično siguran da je učešće države u tome cca 10%. Nažalost, neće stati brzo. Valja nam se durat.
:mrgreen:
Ricken

#102428 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

Tomahawk11 wrote: 19/03/2020 08:40
Ricken wrote: 19/03/2020 08:38

:mrgreen:
Ako pod novcem poreznih obveznika, ubrajaš i onaj od UEFA, onda je taj smajli opravdan.
Tomahawk11
Globalni moderator

#102429 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

Nemoj me pogrešno shvatiti, nemam ništa protiv da se izgradi ko Alianz Arena.
Ako imaš pristup koliko je utrošeno, onda :thumbup:
strong69

#102430 Re: Premijer liga BiH

Post by strong69 »

Ricken wrote: 19/03/2020 08:30

Ne znam buraz, pitaj grad Zagreb, grad Beograd i slične koji na isti način alociraju sredstva svojim klubovima, a od svega pobrojanog imaju puno više.

Ako misliš da u tome ima nešto nelegalno, bujrum podnesi krivične prijave. Ako je priča u domenu kafansko- mahalske mudrolije, onda prvo krenite od sebe.

Vrlo jednostavno.

Mene puno više čudi zašto se novcem građana finansiraju privatni pravni subjekti. Ko ima pravo odlučiti da se privatnom pravnom subjektu omoguće povoljniji uslovi korištenja društvene imovine?

Prvo da riješimo to pitanje, pa ćemo rješavati pitanje alokacije društvenih sredstava, na društevene subjekte u od javnog značaja.
Prica nije kafanska a ja nisam nigdje napisao da Sarajevo treba izuzeti od ovoga o cemu pisem nego ih nedvosmisleno navodim. Zagreb i Beograd nisu dobri primjeri ali jeste EU. Specificno Madjarska i Spanija, odnosno Evropska komisija. Novac poreskih obveznika koristi se za aktivnosti skola fudbala, amaterskih sportskih klubova iz iste porodice i za promovisanje i razvoj sporta. Kao primjer navodim da je evropska komisija ustanovila da se sredstva poreznih obveznika trose nenamjenski u Spaniji za sticanje prednosti i povecanje konkuretnosti velikih klubova. U Madjarskoj je to jos bolje definisano kroz "Tax benefit" semu a tice se upotrebe tog novca.

A sto se tice vlasnistva, ko je to vlasnik Zeljeznicara? Hoces reci da je drzavni klub i da je u interesu drzave?
budzetlija

#102431 Re: Premijer liga BiH

Post by budzetlija »

Ne vrijedi, FK Zeljeznicar je ono sto treba biti u datom momentu, trenutno je humanitarna ustanova kojoj treba hitno pomoc da prezivi, poslije krize ako prezivi ce biti radnicki klub koji je sve ostvario sa svojih 10 prstiju, pa ce opet malo biti budzetski kad zapne da koji dinar kapne i tako u krug.

Zasto drzava ili kanton nisu spasili Bosnu u oba sporta, nego koprcanje u mulju i dan danas :roll: Neka se Amar odrekne onog sto mu se duguje i eto mesije spasioca, ha mu dugovali pola miliona, ha milion, dva.... nije bitno.

P. S. Amin Boze :izet:
. U situaciji kad su izvori financiranja klubova skoro u potpunosti zaustavljeni, krajnje je neprihvatljivo da zbog prekida u prvenstvu, te kasnijeg, produženja klubovi dođu u situaciju da bankrotiraju", zaključio Admir Džubur.
Ricken

#102432 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

strong69 wrote: 19/03/2020 08:46
Ricken wrote: 19/03/2020 08:30

Ne znam buraz, pitaj grad Zagreb, grad Beograd i slične koji na isti način alociraju sredstva svojim klubovima, a od svega pobrojanog imaju puno više.

Ako misliš da u tome ima nešto nelegalno, bujrum podnesi krivične prijave. Ako je priča u domenu kafansko- mahalske mudrolije, onda prvo krenite od sebe.

Vrlo jednostavno.

Mene puno više čudi zašto se novcem građana finansiraju privatni pravni subjekti. Ko ima pravo odlučiti da se privatnom pravnom subjektu omoguće povoljniji uslovi korištenja društvene imovine?

Prvo da riješimo to pitanje, pa ćemo rješavati pitanje alokacije društvenih sredstava, na društevene subjekte u od javnog značaja.
Prica nije kafanska a ja nisam nigdje napisao da Sarajevo treba izuzeti od ovoga o cemu pisem nego ih nedvosmisleno navodim. Zagreb i Beograd nisu dobri primjeri ali jeste EU. Specificno Madjarska i Spanija, odnosno Evropska komisija. Novac poreskih obveznika koristi se za aktivnosti skola fudbala, amaterskih sportskih klubova iz iste porodice i za promovisanje i razvoj sporta. Kao primjer navodim da je evropska komisija ustanovila da se sredstva poreznih obveznika trose nenamjenski u Spaniji za sticanje prednosti i povecanje konkuretnosti velikih klubova. U Madjarskoj je to jos bolje definisano kroz "Tax benefit" semu a tice se upotrebe tog novca.

A sto se tice vlasnistva, ko je to vlasnik Zeljeznicara? Hoces reci da je drzavni klub i da je u interesu drzave?
Zagreb i Beograd su uvijek dobri primjeri jer su tranzicijska društva kao i mi.

Kada naša država sistemski uredi svoje porezne zakone tako da ulaganja u sport budu donosila i određene poreske olakšice onda možemo pričati o jasnoj društvenoj strategiji. Ali to su pitanja koja se u BiH rješavaju na nivou entiteta, a zadnjih 20 godina, niti jedan porezni zakon nije predviđao bilo kakve porezne olakšice za ulaganja u sportske kolektive, pa se implicitno izvlači zaključak da je država preuzela brigu o sportu.

Inače i u EU porezna pitanja su pitanja koja se rješavaju unutar pojedinih zemalja, sa izuzetkom PDVa i indirektnih poreza koji je riješen na nivou EU, EU direktivama, pa je vrlo upitno koliku težinu imaju laprdanja Briselske administracije.

U svakom slučaju, ako pričamo o društvenom odnosu prema sportu, onda prvo treba rješavati puno širi zakonski okvir, a takav pristup trenutno ne postoji.

Što se tiče tvog pitanja o vlasništvu, možeš i sam odgovoriti na njega, nakon "transformacije" vašeg kluba, i derogiranja zakona o udruženjima i fondacijama, vi ste jedini meritorni da dajete odgovore na takva pitanja. Mi na tu temu, se jedino možemo poslužiti starom narodnom:
"Mi smo Željini, Željo je naš".
Ricken

#102433 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

budzetlija wrote: 19/03/2020 08:53 Ne vrijedi, FK Zeljeznicar je ono sto treba biti u datom momentu, trenutno je humanitarna ustanova kojoj treba hitno pomoc da prezivi, poslije krize ako prezivi ce biti radnicki klub koji je sve ostvario sa svojih 10 prstiju, pa ce opet malo biti budzetski kad zapne da koji dinar kapne i tako u krug.

Zasto drzava ili kanton nisu spasili Bosnu u oba sporta, nego koprcanje u mulju i dan danas :roll: Neka se Amar odrekne onog sto mu se duguje i eto mesije spasioca, ha mu dugovali pola miliona, ha milion, dva.... nije bitno.

. U situaciji kad su izvori financiranja klubova skoro u potpunosti zaustavljeni, krajnje je neprihvatljivo da zbog prekida u prvenstvu, te kasnijeg, produženja klubovi dođu u situaciju da bankrotiraju", zaključio Admir Džubur.
Ah, nismo mi krivi što vi ne shvatate ekonomske posljedice krize. Isto će se i vama desiti, samo niste svjesni toga. Kao privrednik ti kažem da smo u situaciji kada je aposlutno sve u pitanju na globalnom nivou. U pitanju je hoćeš li idući mjesec imati mogućnost kupiti vreću brašna, ili paštetu, jer smo mi društvo koje dominantno uvozi, a svjetska proizvodnja dobara je na najnižem mogućem nivou.

I ako misliš da ovo neće ostaviti duboke posljedice na bogatstvo g. Tana kao većinskog silent vlasnika, grdno se varaš. A prema finansijskim izvještajima iz 2018. godine, 5 puta smo finansijski jači od vas, jer se vi isključivo finansirate iz zajmova i imate konstantan godišnji minus od 4 miliona KM.

Pričati o našim dugovima prema Amaru, a zaboraviti na 22. miliona KM iskazanog duga prema g. Kinezu je degutantno.

https://www.fksarajevo.ba/assets/img/ar ... igraca.pdf
Tomahawk11
Globalni moderator

#102434 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

Kakve bolan krize, ne igra se koliko, druga sedmica tek, već nastupila kriza :-)
Ne bi trebao niko propasti mjesec dana da se sve zaustavi....ako potraje onda se može pričati o krizi.
kakotakonikako

#102435 Re: Premijer liga BiH

Post by kakotakonikako »

emigrazione wrote: 18/03/2020 22:25
kakotakonikako wrote: 18/03/2020 21:06
emigrazione wrote: 18/03/2020 20:07 Evo željezničari javno traže lovu od države, kažu dobro je što gurate za stadion, ali nije to dovoljno treba još love egzistencija je ugrozena
Ti stvarno imas kompleks od FK Zeljeznicar.

Jos nekoliko puta procitaj clanak, pa mozda shvatis sta je gosp. Dzubur rekao. Pomoc svim klubovima.
Kako ću imati komplex od nečega što se zove željezničar, pa ja dok sam živ nikada to neću naučiti izgovoriti kako treba...uz kruscic niz kruscic na vrh kruscica je pičkin dim za željezničar
I sada ovim dokazujes da imas kompleks. Ne moze se to sakriti, pa makar se penjao i spustao niz kruscic. :D
The 51st State

#102436 Re: Premijer liga BiH

Post by The 51st State »

ovog dzubura treba uhapsiti zbog sirenja opasnosti za javno zdravlje, cuj ti njega priziva nastavak prvenstva u ovim okolnostima, valjda su i zukanovica dosad spengali.
Tomahawk11
Globalni moderator

#102437 Re: Premijer liga BiH

Post by Tomahawk11 »

Videokonferencija :D
Ricken

#102438 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

Tomahawk11 wrote: 19/03/2020 09:27 Kakve bolan krize, ne igra se koliko, druga sedmica tek, već nastupila kriza :-)
Ne bi trebao niko propasti mjesec dana da se sve zaustavi....ako potraje onda se može pričati o krizi.
Ne govorim o fudbalu, nego o ekonomiji globalno.

Sa aspekta nekog malog biznisa, potpuno si upravu.
mosa rajvosa

#102439 Re: Premijer liga BiH

Post by mosa rajvosa »

budzetlija wrote: 19/03/2020 06:52 UDBI su odoljeli, ugasice ih Corona 😱
Nekad u buducnosti kad stasaju novi mali plavi pa kad krene mitomanija vezana za ovogodisnju titulu :lol: :lol: :lol:
Charuga
Globalni moderator

#102440 Re: Premijer liga BiH

Post by Charuga »

emigrazione wrote: 19/03/2020 00:31 Sadaka Ogata...

dajte ziro racun da vam se uplati egzistencija, ipak ste vi radnicka klasa fukaraština je vaše drugo ime, sve mi razumijemo...
ka'e imaš kompleks od željezničara, od prosjaka....
Banned user for reason “Kršenje pravila foruma, nepoštivanje upozorenja”
» emigrazione

7 dana

perscitus wrote: 19/03/2020 00:59 Kod mene djevojčica, maksum, osnovna škola, vuče me za rukav i pita tata zašto onaj čiko traži pare za sport a cijela nam država u ekonomskom kolapsu? Tata, jesu li oni paraziti društva? Jesu sine. A kakvi su paraziti, jesu li monokseni paraziti? Sine, i monokseni i autoheterokseni, trihinela našega doba. I dok mi upumpavamo strani kapital u ovo bezvlađe, bezakonje, rasulo, mrtvilo, jednoumlje, oni traže novac za svoj nerad iz džepova ovih napaćenih građana umjesto da kažu prije svakog obroka Name naš, hljeb naš nasušni daj nam danas, oni opleli ko zadnje hulje prema ruci koja ih hrani. Barabe (ne govorim za forumski puk)!
I pazi, molim te, onaj ne govori u svoje ime, već u ime svih klubova!? Kao da mi nemamo usta da pričamo, kao da Velež i Sloboda ne znaju tražiti za sebe pa ovaj mora govoriti u ime svih nas. Bezobrazluk.
Banned user for reason “Kršenje pravila foruma, nepoštivanje upozorenja”
» perscitus

14 dana

Ne znam je li do izolacije, nehodanja, ili nešto treće, ali počeli ste baš pisati nebuloze. Smirite malo, stanite na loptu, nema potrebe za takvim načinom.
strong69

#102441 Re: Premijer liga BiH

Post by strong69 »

Ricken wrote: 19/03/2020 09:12

Zagreb i Beograd su primjer kriminala i zloupotrebe javnih sredstava.
Logovan

#102442 Re: Premijer liga BiH

Post by Logovan »

Pametni banovi. Bolje sada, nego kada počne liga. :D
budzetlija

#102443 Re: Premijer liga BiH

Post by budzetlija »

Ricken wrote: 19/03/2020 09:20
budzetlija wrote: 19/03/2020 08:53 Ne vrijedi, FK Zeljeznicar je ono sto treba biti u datom momentu, trenutno je humanitarna ustanova kojoj treba hitno pomoc da prezivi, poslije krize ako prezivi ce biti radnicki klub koji je sve ostvario sa svojih 10 prstiju, pa ce opet malo biti budzetski kad zapne da koji dinar kapne i tako u krug.

Ah, nismo mi krivi što vi ne shvatate ekonomske posljedice krize. Isto će se i vama desiti, samo niste svjesni toga. Kao privrednik ti kažem da smo u situaciji kada je aposlutno sve u pitanju na globalnom nivou. U pitanju je hoćeš li idući mjesec imati mogućnost kupiti vreću brašna, ili paštetu, jer smo mi društvo koje dominantno uvozi, a svjetska proizvodnja dobara je na najnižem mogućem nivou.

I ako misliš da ovo neće ostaviti duboke posljedice na bogatstvo g. Tana kao većinskog silent vlasnika, grdno se varaš. A prema finansijskim izvještajima iz 2018. godine, 5 puta smo finansijski jači od vas, jer se vi isključivo finansirate iz zajmova i imate konstantan godišnji minus od 4 miliona KM.

Pričati o našim dugovima prema Amaru, a zaboraviti na 22. miliona KM iskazanog duga prema g. Kinezu je degutantno.

https://www.fksarajevo.ba/assets/img/ar ... igraca.pdf
Bolan ne bio i ti privrednik jel, e tesko nama :run: pa i ne cudi onda sto Dzubur place sta ce i kako ce.

Te pare koje je davao Tan ili sto sad daje Nam se lagano pretvore u uloge ili ti u dionice kad dodje vrijeme za njih i time ustvari dokapitalizujes klub, dizes mu vrijednost, to je vec objasnjeno.

A mozemo prikazati i kao "donacije", zasto ne 😂
ganjeta

#102444 Re: Premijer liga BiH

Post by ganjeta »

Ode leganes i šatro čaršijaner :lol:
Ricken

#102445 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

@budzetlija:

Vidi se da si budžetlija. :lol: Ono bi nešta pretvaralo i muljalo.

Kako ćeš bolan pretvorit pozajmice u udjele ili dionice kod Udruženja građana koje ne poznaje kategoriju udjela ili dionica, niti poznaje kategoriju osnivačkog kapitala, jer ne poznaje kategoriju vlasništva?

Druga stvar, evo i da se to nekako omogući, a neće, kako će se zajam pretvoriti u stavku kapitala, kad naš Zakon o preduzećima (Službene novine 81/15) zabranjuje takav način uplate udjela ili dionica. Naime, član 311. Zakona o gospodarskim društvima propisuje:

311. Uplata uloga
(1) Član društva dužan je u roku i na način određen osnivačkim aktom, statutom i odlukama skupštine društva izvršiti uplatu uloga.
(2) Obaveza iz stava (1) ovog člana ne može se prebiti sa bilo kojim potraživanjem člana prema društvu ili drugim članovima društva, niti
se ulog može povući samovoljno.

Znači u našem zakonodavstvu nije moguće izvršiti konverziju duga u kapital.

Kao donacije možete prikazati, naravno, ali za to nije bilo prepreka ni prije 4 godine, niti ima prepreka danas. Znači nema prepreka za donaciju, ukoliko imate donatora. Ali donatora očigledno nemate.

Inače nastat će pravi cirkus sa novim Zakonom o porezu na dohodak, kad fizičko lice koje daje pare postane obavezno plaćati porez na dohodak na kamatu koja se smatra tržišnom (član 16, novog Zakona o porezu na dohodak, da ne bude da pričam na pamet).
Ricken

#102446 Re: Premijer liga BiH

Post by Ricken »

strong69 wrote: 19/03/2020 12:52
Ricken wrote: 19/03/2020 09:12

Zagreb i Beograd su primjer kriminala i zloupotrebe javnih sredstava.
Da, da, a mi smo jedna čista i nevina sredina. :lol:
Charuga
Globalni moderator

#102447 Re: Premijer liga BiH

Post by Charuga »

Stoga su se navijači dva najpopularnija bh. kluba Željezničara i Sarajeva stavili na raspolaganje građanima kojima je potrebna pomoć.
https://sportsport.ba/fudbal/navijaci-b ... nje/355578

:thumbup:
Charuga
Globalni moderator

#102448 Re: Premijer liga BiH

Post by Charuga »

https://sportsport.ba/fudbal/u-seriji-a ... bih/355585

Da se tako nešto traži od igrača u ovim vremenima. Sirotinja ... 8-)
Logovan

#102449 Re: Premijer liga BiH

Post by Logovan »

Charuga wrote: 19/03/2020 16:20
Stoga su se navijači dva najpopularnija bh. kluba Željezničara i Sarajeva stavili na raspolaganje građanima kojima je potrebna pomoć.
https://sportsport.ba/fudbal/navijaci-b ... nje/355578

:thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
mosa rajvosa

#102450 Re: Premijer liga BiH

Post by mosa rajvosa »

Charuga wrote: 19/03/2020 16:24 https://sportsport.ba/fudbal/u-seriji-a ... bih/355585

Da se tako nešto traži od igrača u ovim vremenima. Sirotinja ... 8-)
Prvo da ustanovimo kod koga su redovne plate :D
Locked