Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
allem_77

#201 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by allem_77 »

King Theoden wrote: 19/03/2020 11:10
allem_77 wrote: 19/03/2020 01:23
MaksprotivMarksa wrote: 19/03/2020 00:46
kao sto se treba znati i da su banke u BiH i vise nego likvidne,
Pa to i jeste problem, što su previše likvidne. Treba taj novac negdje upumpati. Čak je i Iran zatražio pomoć od MMF - a. Kada oslabe ekonomiju, ne samo u BiH, nego i u nekim drugim državama, priča o koroni će završiti. Tada nastupa MMF, Svjetska banka... Saud diže cijenu nafte i kreće oporavak. :D
Kako to misliš da banke upimpaju novac u tržište?
Ko će vratiti te kredite ako su prihodi = 0?
Pa neće prihodi uvijek biti 0
Ja ovdje govorim o državama. Dužničko ropstvo i te stvari.
Oslabiš ekonomiju i nakon virusa imaš izbor. Odnosno biraš kojoj ćeš državi dati kredit.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ir ... ut-od-1962

https://www.poslovni.hr/hrvatska/vlada- ... je-4219097

http://hr.n1info.com/Biznis/a491465/MMF ... ugova.html

Itd... :D
Last edited by allem_77 on 19/03/2020 11:37, edited 1 time in total.
King Theoden

#202 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Tambure wrote: 19/03/2020 11:16 to i jesu preporuke ... da se poslodavcima olaksaju krediti da mogu plaćati radnike koje nece otpustiti a ne rade
Evo da im besplatno izmislim moto pod kojim će davati kredite sa velikodušnih 3% kamate...

Živite danas, platite kasnije :!: :mrgreen:

A u donjem uglu napisati kako će ovo "kasnije" doći prije nego misliš :mrgreen:
E, onda ide kuku lele :lol:
MorningStar wrote: 19/03/2020 11:19 Ajmo strucnjaci - ocemo mirno spavati :lol:

https://www.klix.ba/biznis/mmf-povlace ... /200319042
Prostim jezikom rečeno, ako pipneš rezerve, ide jebena inflacija koja će te sjebati, al baš sjebati.
Da, da, oni će pomoći tako što će nam uvaliti "povoljne" kredite. Bem li im famaliju.
Nego, treba ih upitati kolika je pokrivenost marke eurom, je li 110 ili 120%?
Koliko je maraka u opticaju?
Šta je sa dugoročnim depozitom građana?
To su prava pitanja koja se trebaju postaviti i u kojima je rješenje da ko iz pičke riješiš krizu, a ne da uzimaš nove kredite kako bi uz muku i bezbroj otkaza spasio krnjavu privredu.
coco1

#203 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

pici wrote: 19/03/2020 09:03 ovo bi po najoptimisticnijim prognozama moglo potrajat tri mjeseca... znaci rigorozni karanteni, vojska i policija na ulicu (psiholoski efekat), zdravstveni radnici maksimalna zastita, zatvoriti sve sem prehrambrenih proizvoda, reduzirati kredite, racune, komunalije itd... privatnom sektoru odgoditi placanja poreznih obaveza i dat im podrsku u neotpustanju radnika, uhljebljeni sektor reducirat tople obroke, karte za prevoz i usmjeriti u socijalni i privatni sektor da se ne otpustaju radnici i da imaju makar minimalne plate, privatnicima koji otpuste radnika uvest rigorozan sistem placanja svega kad se ovo zavrsi cak im povecati i poreze 7nek se jebu kad su stoka) itd... ako se ne solidarisemo, svi ce mo propast.
izvini ako sam previse slobodan, ali, ako mogu pitati: sta i gdje ti radis?

mislis da onaj viskovic i nasi pojedinci cvile da se ne otpustaju radnici zbog samih radnika? garantujem ti da ne cvile zbog toga, nego sto ce opasti priliv sredstava u budzet, te ce se ti radnici prijaviti za naknadu, sto znaci manje love za vlastodrsce. jebe se njima za radnicima, a i sitnim "gazdama" . ako to nisi skontao i prije ove situacije, zao mi je.

sinoc sam pisao na glavnoj temi, pa se necu previse ponavljati, ali, moja 3 radnika su na godisnjem do kraja mjeseca, ako ne pocnemo sa radom do 01.04., idu na biro i naknadu. ne sto ja to zelim, nego MORAM uraditi. jel trebam mjesecno "bacati" preko 5.000 KM, da me neko na forumu ne bi nazivao supkom i stokom? prihodi su mi, bukvalno 0 KM, jer mi drzava ne dozvoljava rad i shvatam, u potpunosti, zasto je to tako. ali, ocekivati od mene da podnesem sav teret ove situacije, da bi me neko potapsao i pohvalio? pa, nisam lud. jel treba da glumim humanitarca i socijalnog radnika, pa da, ako ovo potraje 2-3 mjeseca, potrosim svu lovu koju imam, pa da i ja zavisim od te socijale sa biroa? momcima su, kad se ovo smiri, vrata otvorena i saglasni su sa svim ovim, jer znaju da ne vrtimo hiljadama maraka dobiti i da nemam negdje zastekanu vrecu para, pa sad kontam odrjesiti je ili ne.

a, ulozio sam mnogo vlastitog novca, vremena, truda... da radim to sto radim. do sada sam dva puta tonuo i kretao s 0, treci put necu, sigurno. taman "ispeko" zanat, platio tu skolu "zestoko" i sad se trebam prepeci. neka hvala.

dobro sinoc @MorningStar rece, lahko je tudjim gloginje mlatit.
King Theoden

#204 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

allem_77 wrote: 19/03/2020 11:30 Pa neće prihodi uvijek biti 0
Tačno. Pitanje za milion ćuna glasi: koliko će potrajati kriza i koliko će malim i srednjim preduzećima trebati da se vrate na nivo od prije krize?
da ne idemo u najcrnji scenario po kojem se nikada neće vratiti.
A država traži svoje. Radnik traži svoje. Banka traži svoje.
A tebi fali mjesec dana redovnih prihoda. Ili dva mjeseca.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#205 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pici »

coco1 wrote: 19/03/2020 11:41
pici wrote: 19/03/2020 09:03 ovo bi po najoptimisticnijim prognozama moglo potrajat tri mjeseca... znaci rigorozni karanteni, vojska i policija na ulicu (psiholoski efekat), zdravstveni radnici maksimalna zastita, zatvoriti sve sem prehrambrenih proizvoda, reduzirati kredite, racune, komunalije itd... privatnom sektoru odgoditi placanja poreznih obaveza i dat im podrsku u neotpustanju radnika, uhljebljeni sektor reducirat tople obroke, karte za prevoz i usmjeriti u socijalni i privatni sektor da se ne otpustaju radnici i da imaju makar minimalne plate, privatnicima koji otpuste radnika uvest rigorozan sistem placanja svega kad se ovo zavrsi cak im povecati i poreze 7nek se jebu kad su stoka) itd... ako se ne solidarisemo, svi ce mo propast.

mislis da onaj viskovic i nasi pojedinci cvile da se ne otpustaju radnici zbog samih radnika? garantujem ti da ne cvile zbog toga, nego sto ce opasti priliv sredstava u budzet, te ce se ti radnici prijaviti za naknadu, sto znaci manje love za vlastodrsce. jebe se njima za radnicima, a i sitnim "gazdama" . ako to nisi skontao i prije ove situacije, zao mi je.

sinoc sam pisao na glavnoj temi, pa se necu previse ponavljati, ali, moja 3 radnika su na godisnjem do kraja mjeseca, ako ne pocnemo sa radom do 01.04., idu na biro i naknadu. ne sto ja to zelim, nego MORAM uraditi. jel trebam mjesecno "bacati" preko 5.000 KM, da me neko na forumu ne bi nazivao supkom i stokom? prihodi su mi, bukvalno 0 KM, jer mi drzava ne dozvoljava rad i shvatam, u potpunosti, zasto je to tako. ali, ocekivati od mene da podnesem sav teret ove situacije, da bi me neko potapsao i pohvalio? pa, nisam lud. jel treba da glumim humanitarca i socijalnog radnika, pa da, ako ovo potraje 2-3 mjeseca, potrosim svu lovu koju imam, pa da i ja zavisim od te socijale sa biroa? momcima su, kad se ovo smiri, vrata otvorena i saglasni su sa svim ovim, jer znaju da ne vrtimo hiljadama maraka dobiti i da nemam negdje zastekanu vrecu para, pa sad kontam odrjesiti je ili ne.

a, ulozio sam mnogo vlastitog novca, vremena, truda... da radim to sto radim. do sada sam dva puta tonuo i kretao s 0, treci put necu, sigurno. taman "ispeko" zanat, platio tu skolu "zestoko" i sad se trebam prepeci. neka hvala.

zato sam i napisao da drzava mora snositi teret, smanjiti realnom sektoru davanja, budjetlijima a privatnom kao sto je tvoj slucaj omoguciti egzistenciju i tebi i radnicima... ne placanje komunalija, smanjenje ili odgoda bilo kakvog poreza, itd da bi kad ovo stane mogao ponovo da se pokrenes ako nisi u stanju sam onda uz podrsku drzavnih sredstava ne kreditima nego bespovratnim sredstvima da bi zaposlio ponovo radnike i poceo da doprinosis ko i prije... kazne se odnose na one koji vec otpustaju radnike a imaju nekih sredstava pogotovo bogati tajkuni... radnici na crno su najebali.pozz.
Veigar

#206 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Veigar »

King Theoden wrote: 19/03/2020 11:44
Tačno. Pitanje za milion ćuna glasi: koliko će potrajati kriza i koliko će malim i srednjim preduzećima trebati da se vrate na nivo od prije krize?
Mene ako pitaš ako pravilno iskoristimo ovu krizu, već za dvije godine mogli bi i prebaciti dosadašnji industrijski output. ;)

Kad kažem iskoristimo, mislim na državu. Poduzetnici će odradit svoj dio posla siguran sam. ;)
allem_77

#207 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by allem_77 »

King Theoden wrote: 19/03/2020 11:44
Potrajati će onoliko koliko oni procijene. Nije njima u interesu da predugo traje. Jer bi tada i oni mogli najebati, urušavanje finansijskog sistema kojeg trenutno poznajemo.
U tom slučaju oni otpisuju neke kredite kako bi sačuvali ono što su godinama gradili.

Vidi... ja nisam ekonomista. Ovo lupam na osnovu onoga što pročitam. I to je moje trenutno mišljenje, a što ne znači da je tačno. :D
coco1

#208 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

pici wrote: 19/03/2020 11:51

zato sam i napisao da drzava mora snositi teret, smanjiti realnom sektoru davanja, budjetlijima a privatnom kao sto je tvoj slucaj omoguciti egzistenciju i tebi i radnicima... ne placanje komunalija, smanjenje ili odgoda bilo kakvog poreza, itd da bi kad ovo stane mogao ponovo da se pokrenes ako nisi u stanju sam onda uz podrsku drzavnih sredstava ne kreditima nego bespovratnim sredstvima da bi zaposlio ponovo radnike i poceo da doprinosis ko i prije... kazne se odnose na one koji vec otpustaju radnike a imaju nekih sredstava pogotovo bogati tajkuni... radnici na crno su najebali.pozz.
ovdje je problem sto je uvrjezeno misljenje da ko god nesto privatno radi ima love ko u prici. vjerovao ili ne, vrlo rijetki su takvi.

od ove i ovakve drzave, ne ocekujem nista, izuzev da trazi placanje svih nameta. to sto ce oni, eventualno, prolongirati placanje necega, meni nista ne znaci. opet ce se nakupit obaveze koje ce se nekad morati platiti, a prihoda za to placanje nema. citam neki dan, ovim pausalcima nesto kao smanjili, sa 70 na 35 KM. e, jesu ih pripazili, u pm. valjda da im za strika ostane.

evo, ja sam spreman da drzava placa ovim mojim radnicima minimalac, a ja cu placat doprinose na to. jest da je i to cca milja mjesecno, koju ja moram, bukvalno, iz svoje kuce iznijeti i platiti, al halal, nek im se ne prekida radni odnos i staz. a, moze i obrmuto, ja cu placat minimalac, a nek se drzava odrekne doprinosa. mislim da je to posteno i bio bih spreman tako raditi 3 mjeseca, do tada ce se, valjda, znati sta i kako dalje.
King Theoden

#209 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Veigar wrote: 19/03/2020 11:52 Mene ako pitaš ako pravilno iskoristimo ovu krizu, već za dvije godine mogli bi i prebaciti dosadašnji industrijski output
De malo konkretnije. Šta bi to država trebala da uradi?
allem_77 wrote: 19/03/2020 11:54 Potrajati će onoliko koliko oni procijene. Nije njima u interesu da predugo traje. Jer bi tada i oni mogli najebati, urušavanje finansijskog sistema kojeg trenutno poznajemo.
U tom slučaju oni otpisuju neke kredite kako bi sačuvali ono što su godinama gradili.
Govoriš za BiH?
jahh

#210 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by jahh »

Ja u svoj ovoj frci zamijenio svoj stan za kucu uz poveliku razliku cijene koju trebam doplatiti. Notar spremio ugovor, vlasnici kuce spakovali stvari, i sutra trebam potpisati ugovor :roll: :sad:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#211 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pici »

coco1 wrote: 19/03/2020 12:05
pici wrote: 19/03/2020 11:51

ovdje je problem sto je uvrjezeno misljenje da ko god nesto privatno radi ima love ko u prici. vjerovao ili ne, vrlo rijetki su takvi.

od ove i ovakve drzave, ne ocekujem nista, izuzev da trazi placanje svih nameta. to sto ce oni, eventualno, prolongirati placanje necega, meni nista ne znaci. opet ce se nakupit obaveze koje ce se nekad morati platiti, a prihoda za to placanje nema. citam neki dan, ovim pausalcima nesto kao smanjili, sa 70 na 35 KM. e, jesu ih pripazili, u pm. valjda da im za strika ostane.

evo, ja sam spreman da drzava placa ovim mojim radnicima minimalac, a ja cu placat doprinose na to. jest da je i to cca milja mjesecno, koju ja moram, bukvalno, iz svoje kuce iznijeti i platiti, al halal, nek im se ne prekida radni odnos i staz. a, moze i obrmuto, ja cu placat minimalac, a nek se drzava odrekne doprinosa. mislim da je to posteno i bio bih spreman tako raditi 3 mjeseca, do tada ce se, valjda, znati sta i kako dalje.
evo bas na tvsa poslodavci traze od drzave da im izadju u susret... sutra je sjednica vlade pa ce vidjeti sta dalje...
King Theoden

#212 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

coco1 wrote: 19/03/2020 12:05 ovdje je problem sto je uvrjezeno misljenje da ko god nesto privatno radi ima love ko u prici. vjerovao ili ne, vrlo rijetki su takvi.
Koliko primjećujem, privatnici u bih rade sa dosta rizika.
Naravno da svi mi koji radimo privatno imamo određenu dozu rizika, ali isti ne smije biti toliki da će ti u slučaju blage krize ugroziti egzistenciju.
Recimo kolega forumaš koji je prije par dana pisao o ratama za kamione koje je kupio.
Što se mene tiče, to je ogroman rizik.
Kalkulacija je takva da ih je uzeo sa vjerom da će tadašnja situacija potrajati tj bez da je uzeo u obzir moguću krizu.
Takvih je dosta i oni su prvom mrazu ručak.
Rad na krajnjim kapacitetima bez mogućnosti stvaranja zalihe za krizna vremena je prvi korak u bankrot.

Lično sam birao drugi put. Dakle, daleko manji rast uz stvaranje depozita koji bi amortizovao krizu.
Danas gubim, ali vidim da gube i direktni konkurenti.
Ako kriza potraje do sredine aprila, svi ćemo krenuti maltene tamo gdje smo stali.
Ali, ako potraje, ja sam spreman za šest mjeseci.
Pitanje je jesu li i oni :wink:
King Theoden

#213 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

jahh wrote: 19/03/2020 12:07 Ja u svoj ovoj frci zamijenio svoj stan za kucu uz poveliku razliku cijene koju trebam doplatiti. Notar spremio ugovor, vlasnici kuce spakovali stvari, i sutra trebam potpisati ugovor :roll: :sad:
Zašto se ne povučeš?
U vremenu u kojem je svima potreban keš, nije pametno ulagati u mrtvi kapital.
allem_77

#214 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by allem_77 »

[quote
Last edited by allem_77 on 19/03/2020 12:32, edited 1 time in total.
jahh

#215 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by jahh »

King Theoden wrote: 19/03/2020 12:29
jahh wrote: 19/03/2020 12:07 Ja u svoj ovoj frci zamijenio svoj stan za kucu uz poveliku razliku cijene koju trebam doplatiti. Notar spremio ugovor, vlasnici kuce spakovali stvari, i sutra trebam potpisati ugovor :roll: :sad:
Zašto se ne povučeš?

Debelo razmisljam o tome. Nezgodno je sto dogovor traje vec tri sedmice (prije tri sedmice situacija nije bila ni slicna), ljudi iznose stvari. Smatram i ja da je tako najbolje, ali eto i mi se odavno nadamo prelasku u kucu ...
allem_77

#216 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by allem_77 »

King Theoden wrote: 19/03/2020 12:06
Veigar wrote: 19/03/2020 11:52 Mene ako pitaš ako pravilno iskoristimo ovu krizu, već za dvije godine mogli bi i prebaciti dosadašnji industrijski output
De malo konkretnije. Šta bi to država trebala da uradi?
allem_77 wrote: 19/03/2020 11:54 Potrajati će onoliko koliko oni procijene. Nije njima u interesu da predugo traje. Jer bi tada i oni mogli najebati, urušavanje finansijskog sistema kojeg trenutno poznajemo.
Govoriš za BiH?
Jok, :D ne za BiH. Postavio sam ti link. Oni su sami napisali 1000 milijardi. Ne znam ja koliko ta njihova štamparija za novac može dnevno izbaciti novčanica. :lol:

http://hr.n1info.com/Biznis/a491465/MMF ... ugova.html

A što se tiče BiH, evo friška informacija. Ne daju oni da se uruši sistem. Nego kažu mi smo spremni da vam pomognemo.

https://www.bljesak.info/gospodarstvo/n ... rhe/305546
coco1

#217 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 19/03/2020 12:26
coco1 wrote: 19/03/2020 12:05 ovdje je problem sto je uvrjezeno misljenje da ko god nesto privatno radi ima love ko u prici. vjerovao ili ne, vrlo rijetki su takvi.
Koliko primjećujem, privatnici u bih rade sa dosta rizika.
Naravno da svi mi koji radimo privatno imamo određenu dozu rizika, ali isti ne smije biti toliki da će ti u slučaju blage krize ugroziti egzistenciju.
Recimo kolega forumaš koji je prije par dana pisao o ratama za kamione koje je kupio.
Što se mene tiče, to je ogroman rizik.
Kalkulacija je takva da ih je uzeo sa vjerom da će tadašnja situacija potrajati tj bez da je uzeo u obzir moguću krizu.
Takvih je dosta i oni su prvom mrazu ručak.
Rad na krajnjim kapacitetima bez mogućnosti stvaranja zalihe za krizna vremena je prvi korak u bankrot.

Lično sam birao drugi put. Dakle, daleko manji rast uz stvaranje depozita koji bi amortizovao krizu.
Danas gubim, ali vidim da gube i direktni konkurenti.
Ako kriza potraje do sredine aprila, svi ćemo krenuti maltene tamo gdje smo stali.
Ali, ako potraje, ja sam spreman za šest mjeseci.
Pitanje je jesu li i oni :wink:
stvar je u tome sto sam ja u trenutnom poslu 2 godine i jos uvijek nisam uspio izvrsiti kompletan povrat ulozenog za ulazak u isti.do kraja ove godine sam, po svim proracunima, trebao doci tu negdje, na 0 u odnosu na ulozeno i da pocnem zaradjivati.

mogu i ja istrpiti 3 mjeseca zadrzavanja radnika i placanja svih dazbina, ali nakon toga kljuc u radnju, a bogami, i u kucu, jer moram to sve placati lovom sa mog privatnog racuna, lovu ubaciti kao pozajmicu u firmu. jbg, ova sezona nije ni pocela, a zadesi ovo sto zadesi.

ne znam cime se ti bavis i imas li trenutno prihode. ja ih nemam, totalna 0, jer je ugostiteljstvo u pitanju. da ima ikakvih prihoda, da se nesto vrti, sve bi drugacije bilo. ovako, kako je trenutno, razum mi govori da ne moze drugacije, nego kako sam vec pisao. opet kazem, ne sto zelim, nego sto moram, ako sebi zelim dobro.
balks

#218 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by balks »

Jučer u Austriji 50 tisuća ljudi prijavljeno na zavod za zapošljavanje.
Većinom to jesu sezonci koji su radili na skijalištima i turističkim mjestima, ugostitelji...
Ali brojka je ogromna.
Našim firmama narudžbe pale, dobar dio ih od vikenda prekida proizvodnju (ne pričam o ugostiteljima, prijevoznicima i slično, već o firmama koje rade ozbiljne poslove i izvoze).
Samo se nadati da ovo što kraće traje, ali za sada ništa ne upućuje na to, već je tek počelo.
ExNihilo

#219 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by ExNihilo »

MorningStar wrote: 19/03/2020 11:19 Ajmo strucnjaci - ocemo mirno spavati :lol:

https://www.klix.ba/biznis/mmf-povlace ... /200319042
Nemaš ti pojma ni šta si pročitao. :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#220 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Entropio »

jahh wrote: 19/03/2020 12:31
Zašto se ne povučeš?

Debelo razmisljam o tome. Nezgodno je sto dogovor traje vec tri sedmice (prije tri sedmice situacija nije bila ni slicna), ljudi iznose stvari. Smatram i ja da je tako najbolje, ali eto i mi se odavno nadamo prelasku u kucu ...
Ako je dobra cijena, ako ti odgovara kuca, uzmi i zavrsi to. Ova situacija ce proci i bice ti drago sto si uzeo kucu koja ti odgovara. Zamisli, za 3 mjeseca se sve smiri, kucu uzme neko drugi i ti se kajes.
jahh

#221 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by jahh »

Entropio wrote: 19/03/2020 13:39
jahh wrote: 19/03/2020 12:31

Zašto se ne povučeš?

Ako je dobra cijena, ako ti odgovara kuca, uzmi i zavrsi to. Ova situacija ce proci i bice ti drago sto si uzeo kucu koja ti odgovara. Zamisli, za 3 mjeseca se sve smiri, kucu uzme neko drugi i ti se kajes.
Zamjenu sam dogovorio za dobru cijenu, i 40% razlike isplacujem odmah, a ostatak na rate bez kamata. To me tjesi, da imam cisti kapital i da s njim kupujem kucu vjerovatno bih odustao. Jedino sto me strah je ostati bez kesa/ustedjevine, a moze doci bas nezgodno vrijeme. Posao mi je poprilicno siguran narednih 4-5 mjeseci.
King Theoden

#222 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

allem_77 wrote: 19/03/2020 12:31 Postavio sam ti link. Oni su sami napisali 1000 milijardi. Ne znam ja koliko ta njihova štamparija za novac može dnevno izbaciti novčanica
Pa? To nije nešto loše.
Fed finansira amere, evropska centralna evropu, japanska japan, itd. Usudio bih se reći da je to ustvari blagoslov.
Al et, ono što spašava amere i evropu, ne bi funkcionisalo u bih :zoka: kažu :-)
Nama će pomoći privatne banke. Kreditima. Parama koje moramo vratiti bez da znamo hoće li doći do oporavka i (najvažnije!) nužnog rasta kako bi se servisirali ti krediti :zoka:
coco1 wrote: 19/03/2020 12:41 stvar je u tome sto sam ja u trenutnom poslu 2 godine i jos uvijek nisam uspio izvrsiti kompletan povrat ulozenog za ulazak u isti.do kraja ove godine sam, po svim proracunima, trebao doci tu negdje, na 0 u odnosu na ulozeno i da pocnem zaradjivati.
Ja to ne gledam na taj način.
Novac koji čuči na računima ili u slamarici je mrtav.
Doduše i sa tendencijom smanjivanja, što zbog inflacije i nikakve kamate na štednju, što zbog neplaniranih troškova.
Kad god sam nešto ulagao, razmišljao sam na način kao da ulažem tuđe pare.
Moje je ono što dođe svakog mjeseca tj ono što zaradim.
Ako je ta zarada ok i konstantna tj ako sam zadovoljan istom, jebe mi se za uloženo.
Ne vjerujem da će ovo sranje potrajati i nakon aprila.
Ako možeš izdržati taj period i ako vjeruješ da ćeš se vratiti na ono od prije krize, stisni zube i pričekaj.

Kod nas je bolje iako svaki dan gubim oko 60%
Barem će država preuzeti 50% troškova za radnike.
Isto tako, nude nam skroz jeftine kredite i ja ću ići na to da uzmem 100k
Magarac bio ako im vratim više od 30% :mrgreen:
King Theoden

#223 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

jahh wrote: 19/03/2020 13:43 40% razlike isplacujem odmah
Da sam na tvom mjestu, revidirao bih ugovor i gledao da tu svotu podijelim na dva dijela.
Jbg, kriza je. 20% sad, 20% za tri mjeseca.
mali jomu

#224 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mali jomu »

SJEDNICA VLADE FBiH: Mjere za očuvanje radnih mjesta, stabilnosti PIO i bankarskog sektora

“Cilj uvođenja moratorija na otplatu kredita je uspostava okvira za restruktuiranje kreditnih aranžmana fizičkih i pravnih osoba kod kojih bude utvrđeno da su nastupile otežavajuće okolnosti za servisiranje kredita usljed širenja korona virusa. Uzimajući u obzir važeći zakonski okvir o nezavisnosti Agencije za bankarstvo FBiH, Vlada će zatražiti od ove institucije, kao i nadležnih državnih tijela da donesu regulatorne mjere za osiguranje moratorija na otplatu i restruktuiranje kreditnih aranžmana”, navode iz Vlade FBiH.

http://izdvojeno.ba/sjednica-vlade-fbih ... g-sektora/
mali jomu

#225 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mali jomu »

OLAKŠICE

Evo kome će biti odgođeno plaćanje rata za kredit na tri mjeseca

Image

Vijest da će banke u Federaciji Bosne i Hercegovine uvesti tromjesečni moratorij na plaćanje kredita fizičkim i pravnim licima izazvala je veliko interesovanje javnosti.

https://faktor.ba/vijest/evo-kome-ce-bi ... seca/74904
Locked