Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
dale cooper

#6976 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dale cooper »

GAU8 wrote: 16/03/2020 21:55
dale cooper wrote: 16/03/2020 21:40
cLo wrote: 16/03/2020 21:30

Ja nisam izuzetak. Ne da nisam paničar što se ovog virusa tiče, nego doslovno ne hajem (u smislu da mislim da je sve besramno prenapuhano i da ne "otpuhava" živote kao maslačak, osim onih koji su svejedno u jako lošem, istrošenom i kritičnom stanju). Ali, opet, sva ova situacija, izolacija, bojazan i panika drugih, kolektivno bezumlje, mahnita i dezorijentirana kupovina, mi baš udara na psihu.
Da, osjećaj neke nelagode i iščekivanja (ničega posebnog) je i kod mene prisutan. :|
Najveći problem je što se ne zna ni približno koliko dugo će ova globalna hibernacija trajati ni koje efekte će imati. Ko je mogao prije samo 4 mjeseca zamisliti ovo?? Jedan relativno blagi virus (da recimo napada golubove ili vrane, ne bi niko ništa primijetio) doveo je svijet u standby modus.
Da, sve je krajnje neizvjesno, što je još jedan od faktora koji doprinosi ovom osjećaju koji imam u stomaku. :|
cLo

#6977 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cLo »

sherbett wrote:
Meni konkretno na psihu udara situacija u obitelji gdje od jednog posla koji je isao donekle i svi imali place, sada svi mogu ostati bez prihoda jer je posao usko vezan za trzne centre koji su pusti.
Kapitalisticka govna ne zatvaraji centar iako nitko nema prometa a moraju trgovine biti otvorene.
Place teku, enormni najam tece roba stoji nema opticaja nema prometa i kako nadoknaditi gubitak ako svi racuni dodju na naplatu?
Kljuc u bravu znaci gubitak radnih mjesta za 12 ljudi od kojih ih je 5 iz moje kuce.

I to je samo jedan primjer za koji znam iz prve ruke.

A tako ce biti svima .. od kafica do hotela.

Tko ce to sanirati?
Feel Ya :sad:
Imam i sama važne stvari koje su zbog ovoga odložene, pa iako nisu egzistencijalne prirode, nije nimalo jednostavno.
oldtajmer

#6978 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by oldtajmer »

onako potpuno laicki me zanima nesto, jer ranije i nisam bas pratio puno situaciju dok je korona u kini bila u ekspanziji
kako su kinezi uspjeli u tome da se virus ne rasiri po cijeloj kini, jer ipak ni oni nisu promptno djelovali, a vjerujem da je cirkulacija ljudi tamo ogromna, a evo sad cemo imati cijelu eu u karanteni i haos u svakoj zemlji bez izuzetka
L3D3NA

#6979 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

p206 wrote: 16/03/2020 21:56
sherbett wrote: 16/03/2020 21:37
cLo wrote: 16/03/2020 21:30

Ja nisam izuzetak. Ne da nisam paničar što se ovog virusa tiče, nego doslovno ne hajem (u smislu da mislim da je sve besramno prenapuhano i da ne "otpuhava" živote kao maslačak, osim onih koji su svejedno u jako lošem, istrošenom i kritičnom stanju). Ali, opet, sva ova situacija, izolacija, bojazan i panika drugih, kolektivno bezumlje, mahnita i dezorijentirana kupovina, mi baš udara na psihu.
Meni konkretno na psihu udara situacija u obitelji gdje od jednog posla koji je isao donekle i svi imali place, sada svi mogu ostati bez prihoda jer je posao usko vezan za trzne centre koji su pusti.
Kapitalisticka govna ne zatvaraji centar iako nitko nema prometa a moraju trgovine biti otvorene.
Place teku, enormni najam tece roba stoji nema opticaja nema prometa i kako nadoknaditi gubitak ako svi racuni dodju na naplatu?
Kljuc u bravu znaci gubitak radnih mjesta za 12 ljudi od kojih ih je 5 iz moje kuce.

Tko ce to sanirati?
zbog toga mislim da je ovo fingirano...jbt prosjek godina umrilih preko 65, o čemu pričamo. Kad umre neki sportista koji je u naponu snage onda ću povjerovati da je ovo govno opasno. Do tada ga smatram običnom gripom, koja može lakše nego obična da uzrokuje upalu pluća, i ništa više.
Ovdje je riječ o globalnoj ekonomiji ne o virusu i životima, a Italija dođe ko kolateralna šteta kojoj ovo i nije bilo namjenjeno.
:run:

jer oni preko 65 nek umru
L3D3NA

#6980 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

cLo wrote: 16/03/2020 21:57
sherbett wrote:

Tko ce to sanirati?
Feel Ya :sad:
Imam i sama važne stvari koje su zbog ovoga odložene, pa iako nisu egzistencijalne prirode, nije nimalo jednostavno.
jah, užas, ostali nemaju
cLo

#6981 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cLo »

L3D3NA wrote:

jah, užas, ostali nemaju
Ne, samo nas dvije imamo. Ostali nemaju. :D Šta'š sad?
daddy-kool

#6982 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

MorningStar wrote: 16/03/2020 21:39 Neka saniraju ovi sto panicare
A ko to paničari?
Predsjedništvo BiH?
Kompletna vlast po vertikali?
Italija, Njemačka, Francuska, Španija, Amerika, ...?

Smiješna je ta priča o panici.
TheRealist

#6983 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

Svi koji rade direktno sa pacijentima tim, ili koji će raditi ako se desi nešto govore kako se treba dobro paziti, a onda dođu ovi iza tastature i govore da je sve panika bespotrebna, da je sve zavjera, bla, bla.... :roll: .
p206

#6984 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by p206 »

L3D3NA wrote: 16/03/2020 22:06
sherbett wrote: 16/03/2020 21:37

Tko ce to sanirati?
zbog toga mislim da je ovo fingirano...jbt prosjek godina umrilih preko 65, o čemu pričamo. Kad umre neki sportista koji je u naponu snage onda ću povjerovati da je ovo govno opasno. Do tada ga smatram običnom gripom, koja može lakše nego obična da uzrokuje upalu pluća, i ništa više.
Ovdje je riječ o globalnoj ekonomiji ne o virusu i životima, a Italija dođe ko kolateralna šteta kojoj ovo i nije bilo namjenjeno.

znam šta pišem
do prije samo 70 godina, ljudi su živjeli prosječno 50-60 godina (u Rusiji je životni vijek muškaraca do prije 10 godina bio 58 godina zbog nezdravog života)
u Africi i dan danas velika većina ih jedva napuni 50
druga stvar, u ovom trenutku dok pišemo na svijetu živi najveći broj ljudi IKAD na kugli zemaljskoj...i normalno je da stariji ljudi umiru više nego ikad ranije, bilo od ovog ili onog virusa
L3D3NA

#6985 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

cLo wrote: 16/03/2020 22:13
L3D3NA wrote:

jah, užas, ostali nemaju
10 upola s lukom i kajmakom ofskroz :D
mO k3

#6986 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Ne mogu da shvatim da pojedini ovdje nisu shvatili koliko je ozbiljna ova situacija ....

Strasno ..
Pandakonda

#6987 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Pandakonda »

oldtajmer wrote: 16/03/2020 22:06 onako potpuno laicki me zanima nesto, jer ranije i nisam bas pratio puno situaciju dok je korona u kini bila u ekspanziji
kako su kinezi uspjeli u tome da se virus ne rasiri po cijeloj kini, jer ipak ni oni nisu promptno djelovali, a vjerujem da je cirkulacija ljudi tamo ogromna, a evo sad cemo imati cijelu eu u karanteni i haos u svakoj zemlji bez izuzetka
Cim se malo povecao broj stavili su dva glavna mjesta (wuhan i hubei) pod karantin, nema izlaska ni ulaska. Imaju ogromnu populaciju tako da su ekspresno pravili bolnice koje su bile dizajnirane samo za koronu tako da su imali kapacitet da ljude i sa manjim simptomima istraze i brzo djeluju na zaražane. Na kraju krajeva broj zaraženih i nije bio velik, 80,880 zaraženih naspram njihove populacije je skroz mala brojka i brzo su mogli to da odrade
cLo

#6988 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cLo »

L3D3NA wrote: 16/03/2020 22:18
L3D3NA wrote:

jah, užas, ostali nemaju
MoRe! Samo pohiti dok nije Mujo zamandalio. :D
daddy-kool

#6989 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

TheRealist wrote: 16/03/2020 22:17 Svi koji rade direktno sa pacijentima tim, ili koji će raditi ako se desi nešto govore kako se treba dobro paziti, a onda dođu ovi iza tastature i govore da je sve panika bespotrebna, da je sve zavjera, bla, bla.... :roll: .
Što je najgore doći će zaražen pacijent nehotice na nespremne ljekare koji to nisu ni očekivali, pa je tek onda belaj. Vidiš kako je u HR već troje zaraženih. Po meni svi ljekari sada moraju sve pacijente tretirati kao zarazne i pokušati se maksimalno zaštiti, spram mogućnosti naravno.
mO k3

#6990 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Pandakonda wrote: 16/03/2020 22:23
oldtajmer wrote: 16/03/2020 22:06 onako potpuno laicki me zanima nesto, jer ranije i nisam bas pratio puno situaciju dok je korona u kini bila u ekspanziji
Cim se malo povecao broj stavili su dva glavna mjesta (wuhan i hubei) pod karantin, nema izlaska ni ulaska. Imaju ogromnu populaciju tako da su ekspresno pravili bolnice koje su bile dizajnirane samo za koronu tako da su imali kapacitet da ljude i sa manjim simptomima istraze i brzo djeluju na zaražane. Na kraju krajeva broj zaraženih i nije bio velik, 80,880 zaraženih naspram njihove populacije je skroz mala brojka i brzo su mogli to da odrade
iskreno , ja ne vjerujem njihovim brojkama
freelancerBIH

#6991 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

L3D3NA wrote:

jah, užas, ostali nemaju
Cure to vi u karanteni jedete cevape? :D
ćiribiribela

#6992 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

TheRealist wrote: 16/03/2020 22:17 Svi koji rade direktno sa pacijentima tim, ili koji će raditi ako se desi nešto govore kako se treba dobro paziti, a onda dođu ovi iza tastature i govore da je sve panika bespotrebna, da je sve zavjera, bla, bla.... :roll: .
Kod nas su danas poslali kuci sve radnike koje imaju prekovremene sate, na citavom odjelu kojem je kapacitet oko 50- 60 kreveta, bilo je 7 pacijenata, jeziva mirnoca. I da napomenem da po smjeni imamo pravo na jednu masku, a radi se o drugoj najvecoj bolnici u Düsseldorfu.
mO k3

#6993 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

ćiribiribela wrote: 16/03/2020 22:27
Kod nas su danas poslali kuci sve radnike koje imaju prekovremene sate, na citavom odjelu kojem je kapacitet oko 50- 60 kreveta, bilo je 7 pacijenata, jeziva mirnoca. I da napomenem da po smjeni imamo pravo na jednu masku, a radi se o drugoj najvecoj bolnici u Düsseldorfu.
Moja bolja polovica je danas imala slbodno , vidjecemo sta ce mi sutra ispricati...
TheRealist

#6994 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

daddy-kool wrote: 16/03/2020 22:24 Što je najgore doći će zaražen pacijent nehotice na nespremne ljekare koji to nisu ni očekivali, pa je tek onda belaj. Vidiš kako je u HR već troje zaraženih. Po meni svi ljekari sada moraju sve pacijente tretirati kao zarazne i pokušati se maksimalno zaštiti, spram mogućnosti naravno.
Pokušavamo mi to, ali je problem što ne dobijamo uvijek informacije kako treba, a da izolujemo ljude sve, ne ide, da nosimo po cijeli dan opremu preventivno, stvarno ne ni to ide (niti ima toliko opreme). Ovdje je najbitnije da su pacijenti iskreni i ruku na srce preko 99% njih jeste, samo što je problem što i oni nekade nenamjerno daju pogrešnu informaciju. Ali eto, za sada ide sve nekako, još kad bi malo više discipline među pacijentima bilo.
L3D3NA

#6995 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

p206 wrote: 16/03/2020 22:17
L3D3NA wrote: 16/03/2020 22:06

znam šta pišem
do prije samo 70 godina, ljudi su živjeli prosječno 50-60 godina (u Rusiji je životni vijek muškaraca do prije 10 godina bio 58 godina zbog nezdravog života)
u Africi i dan danas velika većina ih jedva napuni 50
druga stvar, u ovom trenutku dok pišemo na svijetu živi najveći broj ljudi IKAD na kugli zemaljskoj...i normalno je da stariji ljudi umiru više nego ikad ranije, bilo od ovog ili onog virusa
eto te ujede samu sebe :D
do prije Samo 70 godina...vidiš, i ti što umiru imaju Samo 45/55/65/75 godina...samo...

a eto ti ćeš povjerovati koliko je ovo opasno kada sportisti u naponu snage počnu padati mrtvi, lmfao...

no comment, aj ostaj mi zdravo :D
L3D3NA

#6996 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by L3D3NA »

cLo wrote: 16/03/2020 22:23

MoRe! Samo pohiti dok nije Mujo zamandalio. :D
aj ti Fato prva, ja ću kad uvedu zabranu kretanja, krišom :D
daddy-kool

#6997 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

TheRealist wrote: 16/03/2020 22:29
daddy-kool wrote: 16/03/2020 22:24 Što je najgore doći će zaražen pacijent nehotice na nespremne ljekare koji to nisu ni očekivali, pa je tek onda belaj. Vidiš kako je u HR već troje zaraženih. Po meni svi ljekari sada moraju sve pacijente tretirati kao zarazne i pokušati se maksimalno zaštiti, spram mogućnosti naravno.
Pokušavamo mi to, ali je problem što ne dobijamo uvijek informacije kako treba, a da izolujemo ljude sve, ne ide, da nosimo po cijeli dan opremu preventivno, stvarno ne ni to ide (niti ima toliko opreme). Ovdje je najbitnije da su pacijenti iskreni i ruku na srce preko 99% njih jeste, samo što je problem što i oni nekade nenamjerno daju pogrešnu informaciju. Ali eto, za sada ide sve nekako, još kad bi malo više discipline među pacijentima bilo.
:thumbup:
moa

#6998 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by moa »

Da oni nisu reagovali kako su reagovali citav svijet bi sada bio u haosu. Oni su tada bili na kolekivnom GO i nije niko radio zato se to nije tako brzo ni prosirilo.
TheRealist

#6999 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

ćiribiribela wrote: 16/03/2020 22:27 Kod nas su danas poslali kuci sve radnike koje imaju prekovremene sate, na citavom odjelu kojem je kapacitet oko 50- 60 kreveta, bilo je 7 pacijenata, jeziva mirnoca. I da napomenem da po smjeni imamo pravo na jednu masku, a radi se o drugoj najvecoj bolnici u Düsseldorfu.
Slično se radi ovdje sa pacijentima, oni koji ne moraju biti, otpuštaju se, ali je promet pacijenata i dalje povelik, s tim da mi ne možemo poslati ljude sa viškom sati kući, jer imamo hroničan manjak ljudi u zdravstvu :D, jedino što postoje sada pripravne grupe, u slučaju da se nešto dogodi i ti ljudi su pošteđeniji, jer su stalno u pripravnosti. Samo vjerujem da kod vas ljudi lakše prihvataju situaciju, nego kod nas :D, iako je odgovor relatino dobar i ovdje.
Diwan

#7000 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Uzmi pa vrišti, možda te dovoljno ne čuju ...
Locked