Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
mO k3

#6951 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Diwan wrote: 16/03/2020 20:57
mO k3 wrote: 16/03/2020 20:54 @Diwan a ko je vlada iz sjenke ?
Malo i sam čitaj i informiši se. Problem je što kod nas, a i inače, svijet ni u šta ne vjeruje, osim od onog što piše u avazu i kažu na dnevniku.
Da to je najlakše reci informisi se , ne čitaj avaz ...

Daj informacije , dajte mani se te spike informisi se
Vitezanin

#6952 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vitezanin »

sherbett wrote: 16/03/2020 20:53 Nego, zasto Kosovo nema oboljelih a ima valjda najvecu dijasporu, i to bas sad kad se Bondsteel puni americkim vojnicima koji su opsjeli kontinent?

Putine, zasto spavas?
Merkelico, udri sakom o stol!
Kino, silo poderi ih preko Pacifika

Tko ce nama sve ovo platit?
Kod nas su otkazi krenuli ma veliko.
Imaju trenutno 15 slučajeva i zatvorili su aerodrom za sve komercijalne letove.
zippoo87

#6953 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zippoo87 »

ovaj virus ce poderati sve ekonomije...ne znam zasto ali oko ovog virusa se digla najveca panika i ludilo...pa pola drzava svijeta je uvelo vanredno stanje i to u miru...to se bas bas bas rijetko desava
evo i kod nas pocinje zatvaranje svega,kafica,restorana,trznih centara...firme se isto vec zatvaraju (privremeno,ne bukvalno) i najgore od svega je sto niko ne zna koliko ce ovo da traje

evo i avio kompanije kao i ostali prevoznici sve zaustavljaju...ja pocetkom aprila trebao putovati i najvjerovatnije od toga nece biti nista

ne mirise na dobro
mO k3

#6954 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Moj Depot je -50%.... kada ti svaki dan pada depot po 2000 euro onda boli .... ali tu vidim i šansu počeo sam kupovati ponovo
Hiran

#6955 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hiran »

Slovenija: Ko namjerno širi zarazu dobija 15 godina robije!

https://avaz.ba/vijesti/bih/554990/slov ... ina-robije
Bluemore

#6956 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

sherbett wrote: 16/03/2020 20:57
Bluemore wrote: 16/03/2020 20:55 :-) Sta je sa crnom gorom
Nula slucajeva a ne rade sutra
Lijeni i da rade testove a i da rade :)
Treba im Crna gora da sa Kosova izadju na more, do Otranta
Kome ba nisam ja u toku
Bluemore

#6957 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

cLo wrote: 16/03/2020 21:00
Diwan wrote: a inače čini se da ovaj virus, sudeći po psihozi i panici kod mnogih, najviše udara na mozak...
def! :thumbup:
Malo ptsp malo anksioznost
Ipak je stanovnistvo svasta prezivjelo
Bluemore

#6958 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

mO k3 wrote: 16/03/2020 21:12 Moj Depot je -50%.... kada ti svaki dan pada depot po 2000 euro onda boli .... ali tu vidim i šansu počeo sam kupovati ponovo
Teufelskreis El classico

Spasite privatnika Rahmana :-)
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6959 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mk ultra »

zippoo87 wrote: 16/03/2020 21:08 ovaj virus ce poderati sve ekonomije...ne znam zasto ali oko ovog virusa se digla najveca panika i ludilo...pa pola drzava svijeta je uvelo vanredno stanje i to u miru...to se bas bas bas rijetko desava
evo i kod nas pocinje zatvaranje svega,kafica,restorana,trznih centara...firme se isto vec zatvaraju (privremeno,ne bukvalno) i najgore od svega je sto niko ne zna koliko ce ovo da traje

evo i avio kompanije kao i ostali prevoznici sve zaustavljaju...ja pocetkom aprila trebao putovati i najvjerovatnije od toga nece biti nista

ne mirise na dobro
Ko ne radi? Sve radi, osim turizma
Prica mi civjek sinoc mu kamion stigao u Veneciju regularno, cekao u Slo 3 dana na granici, u italiji regularno isao
mO k3

#6960 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Bluemore wrote: 16/03/2020 21:18
mO k3 wrote: 16/03/2020 21:12 Moj Depot je -50%.... kada ti svaki dan pada depot po 2000 euro onda boli .... ali tu vidim i šansu počeo sam kupovati ponovo
Teufelskreis El classico

Spasite privatnika Rahmana :-)
Tv Kaiser :)
denimb

#6961 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

Pa neka se javi kome si prodao vrecu brasna za 1000KM :oops:
piupiu

#6962 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

spinel_ wrote: 16/03/2020 20:26
spinel_ wrote: 16/03/2020 13:27 Ne znam jel ko objavio vec:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... /10096921/
Nakon ovoga jos 2 lijeka u istom danu :-) :-) lud zbunjenog

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-am ... /200316244

https://mondo.ba/Sport/Fudbal/a942423/D ... virus.html
Pa nije lud zbunjenog. Kina je odmah počela dijeliti informacije sa svjetskom mrežom ljekara i naučnika i ozbiljne zemlje su odmah pristupile radu, zato i imaju naučnike, laboratorije, institucije za istraživanja, fondove za Research & Devlopment, sve misaone imenice u ovoj korumpiranoj sadaka državi budžetskih sisača i mediokriteta koji se 30 godina zabavljaju kradjom i srednjovjekovnim bajkama.

Samo mi čekamo da rješenja padnu s neba... napisala sam prije koju stranu, da smo Kina, već bi Bosnalijek mućkao ove dokazano efikasne lijekove, ako ih nemamo od koga tražiti, kupiti, dobiti...

Saradnja farma kompanija u razvoju vakcine

https://www.pharmaceutical-technology.c ... ntibodies/

Serološki test napravljen u Singapuru

https://www.sciencemag.org/news/2020/02 ... infections

Australijski naučnici otkrili imune ćelije koje tijelo proizvodi da se bori protiv coronavirusa su iste ćelije koje tijelo koristi za borbu protiv gripe, ako sa dobro skontala

https://www.abc.net.au/news/2020-03-17/ ... 9/12059266
Last edited by piupiu on 16/03/2020 21:22, edited 1 time in total.
ragib

#6963 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ragib »

Kako stvari stoje danas, 10 posto manje zaraznenih nego jucer i 10 posto manje umrlih, sta god to znacilo
MorningStar

#6964 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

@sherbett

Zato sto on te lupi motkom sa 3000 kilometara prije nego nit razmislis da ih ugrozis nit skupis snage da to uradis.

Politka izolacije je bila ok do svjetskih ratova - da je neko pogazio evropu - pogodi ko je sljedeci.

A mi pametni narodi cekamo da pokuca neprijatelj na vrata pa onda kontamo sta i kako.

Rezultati pokazuju ... mi ka**na oni najjaca ekonomija i sila na svijetu - ajmo dalje.Dok gledamo farmu - i ostale “rijalitije” i lijeci nas torabi.
Last edited by MorningStar on 16/03/2020 21:25, edited 1 time in total.
mO k3

#6965 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

denimb wrote: 16/03/2020 21:21
Pa neka se javi kome si prodao vrecu brasna za 1000KM :oops:
Vreću ?? 5 kg za 1000 km
cLo

#6966 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cLo »

Bluemore wrote: 16/03/2020 21:16
Diwan wrote: a inače čini se da ovaj virus, sudeći po psihozi i panici kod mnogih, najviše udara na mozak...
Ja nisam izuzetak. Ne da nisam paničar što se ovog virusa tiče, nego doslovno ne hajem (u smislu da mislim da je sve besramno prenapuhano i da ne "otpuhava" živote kao maslačak, osim onih koji su svejedno u jako lošem, istrošenom i kritičnom stanju). Ali, opet, sva ova situacija, izolacija, bojazan i panika drugih, kolektivno bezumlje, mahnita i dezorijentirana kupovina, mi baš udara na psihu.
pizarro

#6967 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pizarro »

meni najvise udara na psihu sto su sva bitna nogometna takmicenja zaustavljena.
MorningStar

#6968 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Neka saniraju ovi sto panicare
dale cooper

#6969 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dale cooper »

cLo wrote: 16/03/2020 21:30

Ja nisam izuzetak. Ne da nisam paničar što se ovog virusa tiče, nego doslovno ne hajem (u smislu da mislim da je sve besramno prenapuhano i da ne "otpuhava" živote kao maslačak, osim onih koji su svejedno u jako lošem, istrošenom i kritičnom stanju). Ali, opet, sva ova situacija, izolacija, bojazan i panika drugih, kolektivno bezumlje, mahnita i dezorijentirana kupovina, mi baš udara na psihu.
Da, osjećaj neke nelagode i iščekivanja (ničega posebnog) je i kod mene prisutan. :|
Cortado

#6970 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:06 Da se i ja kao predstavnik sedme sile oglasim :licka:

Iako ne vjerujem u teorije zavjere, vanzemaljce, iluminate i sličnu prejebačinu iz žute štampe, ova situacija sa koronom mi malo smrducka... :hmpf:

Oko kineskog grada Wuhana izbija epidemija virusa tipa korona. Virus se munjevito širi i prenosi se u EU, Iran i USA. Zaraznost je velika, zaraženih je na hiljade, broje se mrtvi, nastaje panika, karantin itd....Ali sve ovo ima dosta nelogičnosti.
I ja sam razmisljao o tome neko vrijeme, posebno o toj mogucnosti da Ameri ili Englezi stoje iza ovoga, da je virus usmjeren na Kinu i Iran, da su Italija i ostale drzave kolateralna steta, ali ipak ako se drzimo samo cinjenica i onoga sto je opipljivo i fizicki dokazivo, onda barem ova teorija pada u vodu. Ja ipak vjerujem u vanzemaljce, jer ako smo mi najinteligentnija vrsta u svemiru, onda jebi ga..

Ali krenimo redom...
Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:061. Nekoliko dana po izbijanju epidemije u Kini zna se o kom se virusu radi, izdvojen je i identifikovan (korona grupa ima više virusa za njih se zna od 80tih). Za većinu virusa koji su izazivali epidemije je potrebno određeno vrijeme da se nađe uzročnik i izoluje, ovdje je to urađeno ekspresno, npr stručnjacima je trebalo dvije godine da izoluju uzročnih HIV-a :-? Kako se znalo tačno i žarište i uzročnik za jako kratko vrijeme, a simptomi su gotovo bezazleni?
Poredis tehnologiju 80-ih godina i danas. Kina je jedna od vodecih sila na polju molekularne biologije, iupravo u Wuhanu se nalazi laboratorij s najvisim nivoem bioloske sigurnosti, sto znaci da ljudi koji tamo rade, znaju sta rade. Netacno je da se nekoliko dana po izbijanju zna koji je virus. Prvi slucajevi netipicne upale pluca su registrovane krajem novembra 2019.- ako se ne varam 29. novembra. Masovnija pojava iste netipicne upale pluca pojavila se 31. decembra 2019. 1. januara 2020 zatvara se pijaca morskih plodova jer su svi pacijenti imali neku vezu s pijacom, ili su radili ili su bili u kontaktu s nekim ko se tamo nalazio, ili su kupovali na toj pijaci. 5. januara su objavili da netipicna upala pluca ne pripada nije klasifikovana niti kao SARS niti kao MERS. 7. januara su izolovali novi corona virus koji je tada nazvan 2019-nCov

Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:062. Korona virusom su pored Kine najviše pogođeni Iran i Italija. Iran je kao što znamo za USA osovina zla i reže jedni na druge zadnjih mjeseci, Iran je pod debelim ekonomskim sankcijama i inflacijom, a sad kao šlag na kraju dolazi epidamija koja stvara haos :-? Italija i Kina su nedavno potpisali sporazum o ekonomskoj saradnji sa kojim Italija postaje ekonomski nezavisna od USA i EU politike. Zanimljivo.... :? Kao primjer uzeću auto industriju: Italijani drže dobar dio USA automobilske industrije kroz FCA grupaciju, razvija samostalno električna vozila čiji je najveći uvoznik, gle čuda, Kina :zoka: Ko se oteo sferi uticaja USA politike fasovao je pandemiju. Baš neobično... :mastakazes:
Moje misli su isle na to da su Ameri ili Englezi odgovorni za virus, ali s obzirom da viruse koje su vjestacki napravljeni otkriva struktura RNK, sto ovdje nije slucaj, moja dalja spekulacija u tom pravcu je stala. Naravno, nisam licno vidio niti lanac RNK, niti RNK sekvencu, ali moramo vjerovati onome sto naucna zajednica objavi.
Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:063. Simptomi smrtonosne korone su malte ne čudni :? Tenperatura, bolovi u mišićima, ponekad šmrcanje, glavobolja, suhi kašalj koji može napraviti komplikacije....to su simptomi obične sezonske gripe u 99% slučajeva. E sad, kada objaviš takve simptome smrtonosne zaraze na sve medije i društvene mreže većina neukog naroda kojima se pridružuju rizični hronični bolesnici i hipohondri (a ima ih ohoho samo u BL hitnoj pomoći svako veče) dolazi do panke i stampeda u bolnice i centre hitne pomoći. Na žalost najveći broj umrlih su rizične kategorije ljudi (stari i hronični bolesnici) iz razloga što im i obični sezonski grip predstavlja opasnost, a zbog navale gore pomenutih ne mogu doći na red i primiti adekvatnu terapiju i pomoć. Imamo crnu statistiku i paniku, a radi se o napučenim milionskim gradovima tako da su cifre prilično velike.
Simptomi ukazuju i na orehladu i na gripu, pa ne smijemo iskljuciti niti jedan simptom, mada po onome sto cujem od ljudi koji su oboljeli, najvise lici na prehladu. Mediji su u ovom slucaju odigrali sramotnu ulogu, upravo jer su ljudima priblizili neke stvari koje nisu smjeli, tako da je sda fokus ljudi uprt u respiratore i broj kreveta u JIT. Glorifikacija respiratora danas poprima epske razmjere, i svi gledaju u tu jednostavnu masinu kao siguran znak prezivljavanja. Bez obzira kolio im objasnjavas da niti je to garancija prezivljavanja, a ni posljedicne infekcije mehanicke ventilacije nisu bas za zanemariti, gledaju te zabezeknuto kao da im objasnjavas proces sondiranja trudne zmije. Ne shvataju da se svaka bolesnicka soba, pa i obicna prostorija moze preurediti u JIT opremom i kadrom koje je osposobljeno za to.
Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:064. Testovi za otkrivanje zaraze su napravljeni za jako kratko vrijeme, a pošto korona grupa ima više virusa ko nam garantuje da obična kijavica i sezonska gripa neće pokazati pozitivan rezultat? To znači npr od deset testitranih na koje se sumnja su pozitivni, a da uopšte nemaju korona virus nego običnu hunjavicu. Strah i panika među prjateljima, porodicom, radnim kolegama. Testovi za koronu su već dostupni na Aliexpresu, možete pogledati :-) a niko ne govori da li je to stvarno ili prevara. Uvrnuto...
Ovdje si djelimicno u pravu. S obzirom da bakterioloski testovi funkcionisu za principu zasijavanja, viruse otkrivamo prisustvom antitijela u organizmu. Brzi testovi na koje aludiras oslanjaju se na detekciju ili imunoglobulinM ili imunoglobulinG ili prisustvo oba IgM i IgG antitijela sto potvrdjuje prisustvo virusa, ali ne i kog. Detaljnija analiza ukljucuje PCR analizu kojom se potvrdjuje o kom se tacno virusu radi.

Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:065. Mediji uveliko podgrijavaju haos i umjesto da staišavaju oni podižu paniku. Većina članaka koje pišu ozbilnji stručnjaci u kojima se pokušava objasniti da nema mjesta panici, da to nije kuga, ebola i sl. se skoro nigdje ne eksponiraju ili se vrlo brzo skinu sa mreža i demantuju. Na jedan stručan članak dolazi deset paničarskih apokaliptičnih. Kad se široka rasprostranjenost vijesti na netu i društvenim mrežama uklopi sa gore navedenim rizičnim i pseudorizičnim grupama nastaje haos i panika. Kome odgovara ovakav haos?
Ovdje su misljenja podjeljena. Slazem se da (jos uvijek) nema mjesta panici, ali se isto tako ne slazem da je ovo nesto sto treba prihvatiti kao obicnu gripu ili prehladu.
Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:066. Utvrđeno je da ibuproven pogoršava simptome koronem ali je to zataškavano od strane farmaceutske mafije, dok podaci o tome nisu procurili u medije. Znači virus je "prirodan" a kad uzmeš tabletu za bolove i snižavanje temperature bude ti još gore :? A najveći broj preparata za prehladu i gripu sadrži upravo navedenu supstancu. Nema logike...Upozorenje o neuzimanju ljekova sa ibuprofenom je izdao i UKC BL na portalu grada BL koji je Dozer postavio i - jako brzo je skinut! Takođe svi članci i studije o virusima SARS i ptičijeg gripa (koji pripadaju grupi korona) u kojim sa navodi kako velike količine askorbitinske kiseline zaustavljaju razvoj virusa su ili skinuti sa portala ili se proglašavaju šarlatanskim iako su rezultat ozbiljnih studija...
Ovo je za sada samo hipoteza koju su postavili kineski sitrazivaci i bazira se na povecanoj koncetraciji enzima ACE2 uslijed koristenja lijekova za prevenciju i tretman nefropatije kod dijabeticara i pacijenata s hipertenzijom. Ibuprofen je usput spomenut jer isto tako dovodi do povecanja ACE2 vrijednosti koja MOZE dovesti do znatno pogorsane klinicke slike COVID-19. Cak sta vise, isti ti istrazivaci su svoju hipotezu usmjerili najvise prema osobama azijskog porijekla koji recimo mogu imati genetsku sklonost za povecane vrijednosti ACE2. ACE2 se inace smatrao potentnim nacinom za lijecenje upalnih procesa pa cak i karcinoma. Interesantno je da su se svi fokusirali na Ibuprofen, a niko, ali doslovno NIKO nije pitao koji jos lijekovi dovode po povecane koncetracije ACE2.
Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:067. Sve je više naslova kako se oboljeli osjećaju dobro i nemaju problema, što je malo kontradiktorno za smrtonosnu bolest. Djeca ne pokazuju gotovo nikakve simptome ili komplikacije i najmanje su rizčna grupa, što nam govori da virus ne može naškoditi osobama sa dobrim imunitetom. Svi umrli od od komplikacija korona virusa su bili, kako se naknadno ispostavi srčani, plućni ili bolesnici sa hipertenzijom i tumorima, koju imaju velike šanse da podlegnu od obične sezonske gripe :-? Prema podacima WHO svake godine od sezonskog gripa i komplikacija što uzrokuje u svijetu umre do 650 hiljada ljudi, a prošle godine je od gripe u Njemačkoj umrlo oko 12 hiljada ljudi. Zašto se to spominje nigdje? Nije dovoljno zanimljivo medijima ili da bi se mogla dići velika frka oko aktuelne zaraze?
Daleko od toga da su svi umrli hronicni bolesnici, ali najvecim dijelom jesu. Jedina starosna grupa u kojoj nema zabiljezenih letalnih izshoda je 0-9 godina. Cak ni svi hronicni bolesnici ne zavrsavaju niti na bolnickom, ni intenzivnom lijecenju, niti u prosekturi. Veliki fikus na ovaj virus nije smrtnost, nego brzina sirenja i koeficijent priliva pacijenata koji zahtjevaju bolnicko lijecenje. Fokus nije uopste na bolesti koju izaziva, nego na tome sto toliki priliv pacijenata baca i najrazvijenije zdravstvene sisteme na koljena, sto mozemo vidjeti svakodnevno u Italiji, Kini...
Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:068. U Rusiji i Bjelorusiji panike i brige gotovo gotovo uopšte nema. Sve normalno radi, ljudi izlaze, provode se, putuju - nikakvih problema. Ljudi sa kojima sam u kontaktu iz Bjelorusije su potpuno opušteni i gotovo da se čude dešavanju kod nas. Ne boje se epidemije koja se brzo širi?
Vjerovatno jer virus jos nije dospio do njih, ali i to je samo pitanje vremena, ako ne u ovoj sezoni, onda u slijedecoj. Da ce ih zaobici, sigurno nece.
Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:069. Dok je Evropa u karantinu i granice se zatvaraju zbog pandemije u Italiju se iskrcavaju USA vojnici pod punom ratnom opremom i to u crvenim zonama :shock: bez ikakve zaštite, maski i slično silaze u Trstu...Ili su USA vojnici imuni na virus ili generali smatraju da mladi ljudi neće pokupiti zarazu :? Iz Italije se pojavljuju snimci vojnih kolona i kompozicija sa nakrcanim oklopnim vozilima US armije, a u Štutgartu je smiljena kompozicija nakrcana oklopom Bundesvera i ti snimci se veoma brzo brišu sa portala i društvenih mreža :? Prema nezvaničnim podacima velike snage se kreću prema istoku. Zašto na istok kada su ugrožena područja na suprotnoj strani Evrope ako se radi o sprečavanju haosa i slično kao što poneki mediji tvrde :?
Kalendar NATO vjezbi je dostupan na https://shape.nato.int/nato-exercises

Lajavikrelac wrote: 16/03/2020 20:06Prije mjesec dana je dogovorena velika je najavljena velika vojna vježba koja će simulirati brzo reagovanje u kriznim uslovima a protivnik je naravno Rusija ( a ko bi drugi). Ovo stavljanje Evrope u karantin i izolaciju je idealan uslov za vojnu vježbu u kriznim situacijama, a širenje panike je idealno da se odvrati pozornost sa pokreta hiljada vojnika sa drugog kontinenta i kompletne tehnike, kako bi se izbjegla neprijatna pitanja i uzbuna na drugoj strani. Svi se brinu o zarazi i karantinu i samo se o tome 24 sata govori, a u zaražene crvene zone se iskrcavaju vojnici ležerno kao za paradu...Sve ovo je dimna zavjesa i paravan za nešto veliko, a čim vježba (ako je vježba) bude završena epidemija će biti zaustavljena i karantini će se postepeno ukidati ;-) Čak su i plasiranje vijesti o potencijalnom cjepivu koje je testirano i u pripremi je :novine:
I opet https://shape.nato.int/nato-exercises
Last edited by Cortado on 16/03/2020 21:50, edited 1 time in total.
tandmand

#6971 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

sherbett wrote: 16/03/2020 21:37 Meni konkretno na psihu udara situacija u obitelji gdje od jednog posla koji je isao donekle i svi imali place, sada svi mogu ostati bez prihoda jer je posao usko vezan za trzne centre koji su pusti.
Kapitalisticka govna ne zatvaraji centar iako nitko nema prometa a moraju trgovine biti otvorene.
Place teku, enormni najam tece roba stoji nema opticaja nema prometa i kako nadoknaditi gubitak ako svi racuni dodju na naplatu?
Kljuc u bravu znaci gubitak radnih mjesta za 12 ljudi od kojih ih je 5 iz moje kuce.

I to je samo jedan primjer za koji znam iz prve ruke.

A tako ce biti svima .. od kafica do hotela.

Tko ce to sanirati?
Države su trebale proglasiti moratorij - NE ODGODU- na fiskne troškove (doprinosi, kirije, porezi ...) i narediti zatvaranje u suprotnom rizikuju propadanje malih biznisa koji i njih financiraju.
Ako vlasnik zatvori objekat država će imati dodatni teret u vidu nadoknade za nezaposlene koji se prijave na biro za zapošljavanje i općenito smanjenje javne potrošnje.
Ove sada mjere da se radi skraćeno radno vrijeme je ništa drugo nego mrcvarenje vlasnika, radnika i izlika da sa obrtu naplate dadžbine, jer kao "pa radili ste".
Last edited by tandmand on 16/03/2020 21:49, edited 1 time in total.
denimb

#6972 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

MorningStar wrote: 16/03/2020 21:39 Neka saniraju ovi sto panicare
Eno ti Dodik i Dzaferovic panice veceras, sinoc Vucic, prije par dana Merkelova, Italija ne da panici nego se raspada...to ti znas nesto sto oni ne znaju? Podijeli to sa Merkelovom prvo, mislim da ni ona ne bi volila da pravi lockdown u DE ako vec imas neki info iz prve ruke?
cLo

#6973 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cLo »

dale cooper wrote:
Da, osjećaj neke nelagode i iščekivanja (ničega posebnog) je i kod mene prisutan. :|
Mislim da je ovo ono što zovu LIMBO! :D
Uvijek sam se pitala kakav je to osjećaj, sada, nažalost znam, makar neka korist od ove zbrke.
GAU8

#6974 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

dale cooper wrote: 16/03/2020 21:40

Najveći problem je što se ne zna ni približno koliko dugo će ova globalna hibernacija trajati ni koje efekte će imati. Ko je mogao prije samo 4 mjeseca zamisliti ovo?? Jedan relativno blagi virus (da recimo napada golubove ili vrane, ne bi niko ništa primijetio) doveo je svijet u standby modus.
p206

#6975 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by p206 »

sherbett wrote: 16/03/2020 21:37

Meni konkretno na psihu udara situacija u obitelji gdje od jednog posla koji je isao donekle i svi imali place, sada svi mogu ostati bez prihoda jer je posao usko vezan za trzne centre koji su pusti.
Kapitalisticka govna ne zatvaraji centar iako nitko nema prometa a moraju trgovine biti otvorene.
Place teku, enormni najam tece roba stoji nema opticaja nema prometa i kako nadoknaditi gubitak ako svi racuni dodju na naplatu?
Kljuc u bravu znaci gubitak radnih mjesta za 12 ljudi od kojih ih je 5 iz moje kuce.

I to je samo jedan primjer za koji znam iz prve ruke.

A tako ce biti svima .. od kafica do hotela.

Tko ce to sanirati?
zbog toga mislim da je ovo fingirano...jbt prosjek godina umrilih preko 65, o čemu pričamo. Kad umre neki sportista koji je u naponu snage onda ću povjerovati da je ovo govno opasno. Do tada ga smatram običnom gripom, koja može lakše nego obična da uzrokuje upalu pluća, i ništa više.
Ovdje je riječ o globalnoj ekonomiji ne o virusu i životima, a Italija dođe ko kolateralna šteta kojoj ovo i nije bilo namjenjeno.
Locked