Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#10301 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

romim wrote: 15/03/2020 09:56
haso hasic wrote: 15/03/2020 07:27 Vec je piplica pisao ali posto neces da se vratis i procitas evo da ja kazem.
U njega je kuca prizemna,zidana ytongom,16cm stiropola vanjske izolacije,nema nikakvih hladnih mostova,odlicna stolarija,na tavanu preko ploce
20cm staklene vune.Podno grijanje preko toplotne pumpe mitsubishi.
Ne uzimam samo njega za primjer.
Drugo on je vjerovatno jedan jedini sa tim tipom gradnje.
Ko ima na forumu kucu stan zidan ytongom, stiropor 16cm, podno grijanje i toplotnu pumpu?
Ne moze se on porediti sa ostalim koji imaju drugi tip gradnje, izolacije i nacin grijanja.
On se nadovezao na pricu o potrosnji kod mehkoce, a njih dvojica nista nemaju zajednicko da bi im i potrosnja bila ista.

Druze koliko stranica ima ovaj forum?
Koliko vremena treba da se lista sve redom i trazi gdje je neko napisao kakav mu je objekat?
Jeli lakse da on napise dvije recenice kao sto si napisao ti?
Usput, imam pitanje.
Treba da radim izolaciju. Mozes li mi reci sta bi mogao i kako uraditi da ostavim pripremu za klimu, da posle ne busim izolaciju i da se ne vide cijevi.
Postave se predmontazne kutije u koje se dovede instalacija.Kasnije kad se sve zavrsi samo se nabaci unutrasnja,nema kablova ,kanalica po zidovima.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
haso hasic

#10302 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

NecuVise wrote: 15/03/2020 18:12 Je li za ovo TP zrak voda ide isto podno grijanje kao i za standardno na ugalj i pelet?

Koliko to otprilike košta po kvadratu?
Ne racuna se po kvadratu,nego po toplotnim gubitcima objekta koji se grije.
Kad budes znao tu info onda se raspitaj za cijene.
Kod nas je naskuplja mitsubishi zubadan serija.
Ne gubi snagu do - 15 stepeni,cop je tad opadne ali snaga ostaje.
Mada ove zime je mogla proci bilo koja jeftinija.
NecuVise

#10303 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

haso hasic wrote: 15/03/2020 19:49
NecuVise wrote: 15/03/2020 18:12 Je li za ovo TP zrak voda ide isto podno grijanje kao i za standardno na ugalj i pelet?

Mislim da me nisi razumio. Ja sam pitao za cijenu podnih instalacija, za podno grijanje, ne za cijenu toplotne pumpe. Trebam raditi podove u kući pa sam kontao da odmah odradim podno grijanje pa nek stoji, možda nekad ubacim tu toplotnu pumpu.
haso hasic

#10304 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Bitno da je razmak izmedju cijevi 10 cm a ako vanjskih zidova i stolarije prvih par krugova se stave jos uzi razmak.
A cijena ti zavisi od kvalitete samog materijala,cijevi stiroplola itd.
Da ne nabrajam sada ,odi ,obidji par firmi koje prodaju opremu i sve ce ti biti jasnije.
Ermin ZM

#10305 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Mike Ross wrote: 15/03/2020 15:29 Znas li slucajno jel moguce prikljuciti toplotnu pumpu na postojecu instalaciju na radijatore a pri tom ne iskljuciti pec iz sistema, vec nekako staviti ventile kojim se regulise koji je sistem u pogonu?
Moguce je naravno, kod mene je tako. Ostavio sam pec na cvrsto gorivo u slucaju nestanka struje.
[/quote]

E super onda. Znas koja ti je jacina peci u kw i koja t.p.
Kako si to odradio, sam il preko neke firme?
I koju drzis izlaznu temperaturu vode na t.p?
[/quote]

Nisam sam radio, firma je radila. Pumpa je Vaillant, prema modelu mozes naci specifikacije.
Image

Zadana temperatura:
Image

Potrosnja za grijanje i toplu vodu od 1. oktobra do 1. marta. Griju se tri stana/sprata, sve ukupno preko 200m2.
Image
[/quote]

Hvala na konkretnim informacijama. Ja cu sebi najvjerovatnije Panasonic Aquareu stavit u skorijoj buducnoati, 2300 eura, 5kw,(jos na to cu porez vratit) za moj sprat dovoljno,mozda.i roditeljima sta tako onda nastiklam, zato me interesovalo mozel na postojece instalacije
Maraschino

#10306 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

haso hasic wrote: 15/03/2020 19:49

Ti tako radis proracun?
Toplotni gubici su jedan od elemenata u proracunu snage grejnih tijela.

...i svaka instalacija koja se polaze koso je dundjerski posao. Izvini ali sam morao.
haso hasic

#10307 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Mislio sam da pita za cijenu toplotne pumpe a ne instalacije.
U iducem postu je on pojasnio.
Maraschino

#10308 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

haso hasic wrote: 15/03/2020 21:00 Mislio sam da pita za cijenu toplotne pumpe a ne instalacije.
U iducem postu je on pojasnio.
ok
NecuVise

#10309 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

haso hasic wrote: 15/03/2020 20:15 Bitno da je razmak izmedju cijevi 10 cm a ako vanjskih zidova i stolarije prvih par krugova se stave jos uzi razmak.
A cijena ti zavisi od kvalitete samog materijala,cijevi stiroplola itd.
Da ne nabrajam sada ,odi ,obidji par firmi koje prodaju opremu i sve ce ti biti jasnije.
Hvala ti na odgovoru :thumbup:
_Reds_

#10310 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Moze li neko dati prosjecnu cjenu toplotne pumpe zrak - voda sa grijanja dvoetaznog stana sa podnim grijanjem.

Tri vanjske strane, zid 15cm, stiropor 15 cm, alu stolarija tri stakla.
Dvije etaže po cca 80 kvadrata.

Da li je pomlje da TP bude na dijelu ravnog krova ili pored kuće ?

I ako neko zna, okvirno koliko bi bilo skuplje od podnog grijanja na pelet?
Ermin ZM

#10311 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

_Reds_ wrote: 15/03/2020 22:55 Moze li neko dati prosjecnu cjenu toplotne pumpe zrak - voda sa grijanja dvoetaznog stana sa podnim grijanjem.

Nije skuplje od peleta, jeftinije je po iskustvima korisnika. Pogotovo sto je podno pa ti ne mora bit izlazna temperatura visoka, idealno za t.p. Nego otkud 15cm zid to mi nekako tanko zvuci, koji je to materijal?
_Reds_

#10312 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Ermin ZM wrote: 16/03/2020 08:29
_Reds_ wrote: 15/03/2020 22:55 Moze li neko dati prosjecnu cjenu toplotne pumpe zrak - voda sa grijanja dvoetaznog stana sa podnim grijanjem.

Nije skuplje od peleta, jeftinije je po iskustvima korisnika. Pogotovo sto je podno pa ti ne mora bit izlazna temperatura visoka, idealno za t.p. Nego otkud 15cm zid to mi nekako tanko zvuci, koji je to materijal?
Pogriješio sam ja, izolacija je 15 cm, zid je termo blok 20cm.
Ermin ZM

#10313 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

_Reds_ wrote: 16/03/2020 09:01

Pogijrešio sam ja, izolacija je 15 cm, zid je termo blok 20cm.
Dobra ti je izolacija, jos samo nez imas li izolaciju na plafonu tog drugog sprata , to jako bitno. Al pogledaj koji post gore
covjek je stavio tabelu potrosnje, 200 kvadrata grije za sad oko 800 km potrosio
_Reds_

#10314 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Ermin ZM wrote: 16/03/2020 09:06

Dobra ti je izolacija, jos samo nez imas li izolaciju na plafonu tog drugog sprata , to jako bitno. Al pogledaj koji post gore
covjek je stavio tabelu potrosnje, 200 kvadrata grije za sad oko 800 km potrosio
Nije objekat još završen u ptpunosti, ići će spušteni strop sa izolacijom, vjerovatno staklena vuna 10cm.
Mislim da je TP dosta skuplja od peleta. Mislim na početno ulaganje, COPEX.
Ermin ZM

#10315 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

_Reds_ wrote: 16/03/2020 09:14
Ermin ZM wrote: 16/03/2020 09:06

Nije objekat još završen u ptpunosti, ići će spušteni strop sa izolacijom, vjerovatno staklena vuna 10cm.
Stoji, al msm da se vrati kroz nekoliko grijnih sezona, a plus, komfornije i uzmi da cijene peleta skacu a kvalitet opada.
mehkoca

#10316 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

romim wrote: 14/03/2020 09:24
mehkoca wrote: 13/03/2020 14:51
romim wrote: 13/03/2020 12:17 ...
Ti izvoli pa budi pametniji od mene i dokazi da lazem, a nemoj lagati ljude zbog svoje bolesti.
...
Pripazi malo sa rječnikom, pametniji si od mene!
Da ne prijetis mozda?
Kažem da pripaziš na rječnik, jer vrijeđaš, nazivaš bolesnim nekoga koga i ne poznaješ! Ako nisi u stanju razgovarati na civiliziran način, onda nemoj nikako sa mnom. Ko je god nešto napisao, ne vjeruješ mu i to je OK, ali nemoj vrijeđati. Evo, čovjek reče da uopšte ne grije spavaću sobu i čak drži prozor na kipu, pa zar bismo mi trebali ga nazvati bolesnim? To su njegove potrebe, ne moje ili tvoje, i ja mu potpuno vjerujem. Svakoga pitaš koliko grije, koja kvadratura, a ti nisi rekao kakva je tvoja gradnja, koji blok, cigla, da li griješ sve prostorije u kući, da li imaš za to potrebe? Reče da na tri sprata imaš 11 radijatora i kuća ti je duža za pola metra od moje? Kako si se grijao prije ili si odmah išao na pelet? Ja na dva sprata imam toliko radijatora, pa mi to nekako nelogično, ali hajde. Na potrošnju utiču mnoge stvari, tako da ne možeš ništa generalizovati. Praviš neke proračune za gubitke za moju sobu, ali sa pogrešnim pretpostavkama. Ja nemam potrebu da grijem spavaću sobu 24 sata, čak ni dnevni boravak, jer su to moje potrebe i super mi je na 23 stepena.

P.S. Drago mi je da ipak nećeš uzeti dva grijača od 10 KM ili fen da se griješ, jer očigledno i ti prezališ na klime, pa barem u ''prelaznom'' periodu.
mehkoca

#10317 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Puno skuplja je pumpa od kotla! Primjer, kada sam ja htio da se riješim uglja, pitao sam koja je cijena TP zrak-voda-zrak, i bila je čini mi se preko 10.000 KM sama pumpa (Mitsubishi), a sad skontaj koja je cijena kotlova na pelet (meni je tada data ponuda za Ekoline, mislim 4800 KM samo kotao). Međutim, to se brzo ''vrati'', a o komforu se nema šta pričati. Dobro je sve to isplanirati kada već možeš da biraš.
Ermin ZM

#10318 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

mehkoca wrote: 16/03/2020 10:01

Puno skuplja je pumpa od kotla! Primjer, kada sam ja htio da se riješim uglja, pitao sam koja je cijena TP zrak-voda-zrak, i bila je čini mi se preko 10.000 KM sama pumpa (Mitsubishi), a sad skontaj koja je cijena kotlova na pelet (meni je tada data ponuda za Ekoline, mislim 4800 KM samo kotao). Međutim, to se brzo ''vrati'', a o komforu se nema šta pričati. Dobro je sve to isplanirati kada već možeš da biraš.
Poskupe su kod nas. Msm isplati se na duze staze u svakom slucaju. Onda ja nemam sta razmisljat, 2300 eura monoblock 5kw(-porez) je prejeftino onda. Samo nez kolike su dimenzije, valjda moze u auto stat
skriveni

#10319 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by skriveni »

mehkoca wrote: 16/03/2020 09:36
romim wrote: 14/03/2020 09:24
mehkoca wrote: 13/03/2020 14:51

Pripazi malo sa rječnikom, pametniji si od mene!
Da ne prijetis mozda?
Kažem da pripaziš na rječnik, jer vrijeđaš, nazivaš bolesnim nekoga koga i ne poznaješ! Ako nisi u stanju razgovarati na civiliziran način, onda nemoj nikako sa mnom. Ko je god nešto napisao, ne vjeruješ mu i to je OK, ali nemoj vrijeđati. Evo, čovjek reče da uopšte ne grije spavaću sobu i čak drži prozor na kipu, pa zar bismo mi trebali ga nazvati bolesnim? To su njegove potrebe, ne moje ili tvoje, i ja mu potpuno vjerujem. Svakoga pitaš koliko grije, koja kvadratura, a ti nisi rekao kakva je tvoja gradnja, koji blok, cigla, da li griješ sve prostorije u kući, da li imaš za to potrebe? Reče da na tri sprata imaš 11 radijatora i kuća ti je duža za pola metra od moje? Kako si se grijao prije ili si odmah išao na pelet? Ja na dva sprata imam toliko radijatora, pa mi to nekako nelogično, ali hajde. Na potrošnju utiču mnoge stvari, tako da ne možeš ništa generalizovati. Praviš neke proračune za gubitke za moju sobu, ali sa pogrešnim pretpostavkama. Ja nemam potrebu da grijem spavaću sobu 24 sata, čak ni dnevni boravak, jer su to moje potrebe i super mi je na 23 stepena.

P.S. Drago mi je da ipak nećeš uzeti dva grijača od 10 KM ili fen da se griješ, jer očigledno i ti prezališ na klime, pa barem u ''prelaznom'' periodu.
Mozda covjek ima duze radijatore, nece postavljat 20 malih bespotrebno, ti si jako tezak, sad tu pises ne grijem 24h, palis po nekad, a na forumu napises da ti je ta klima potrosila 50kw za mjesec dana, pa kad malo bolje prokontas ta klima nije radila mjesec dana vec mozda ukupno 5-10 dana, a ti brze bolje na forum i odma mlatnes da je potrosila za mjesec... I stvaras ljudima pogresnu sliku o klimama, ne moze za 20 km grijati u januaru..
_Reds_

#10320 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Ermin ZM wrote: 16/03/2020 10:44
mehkoca wrote: 16/03/2020 10:01

Poskupe su kod nas. Msm isplati se na duze staze u svakom slucaju. Onda ja nemam sta razmisljat, 2300 eura monoblock 5kw(-porez) je prejeftino onda. Samo nez kolike su dimenzije, valjda moze u auto stat
Mislis kupovati u HR? Pa vraćati porez? I šta ako ti naši naplat. i carinu i porez.
mehkoca

#10321 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

@skriveni, logično je da klima nije radila mjesec dana, rekao sam da mi nijedna klima ne radi non stop. Ova jedna klima u jednoj spavaćoj sobi je potrošila za zadnji mjesec 50 kWh, ne kontam kako je to nekome pogrešna slika. Kažem, ovo je moja potrošnja i za moje potrebe, za moju kuću i uslove gdje se ona nalazi, što odgovara meni i mojoj porodici. Prija par dana odem do prijatelja koji ima pelet, drži temperaturu na 21 stepen. Meni hladno, ali njemu nije i to su njegove potrebe, što ja poštujem!
piplica
Grijem se na: Ćumur

#10322 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kada vec radis postavi min 20cm, vuna nije skupa, norma je sada 30cm.

Kada pricamo o peletu, niko ne spominje dodatnu prostoriju koju moras imati i koja je trajno zauzeta sa kotlom, ostalom skalamerijom i smeestaj peleta, koliko to kosta?
Ne kosta sigurno 100km ta prostorija?
Ovako HB ti moze stajati u kuhinji.

Ako je 8kw negdje oko 10000KM, pelet sa svim sto ti treba je oko 6500-7000KM, plus ta jedna prostorija neka je i ona 2000KM, a vise je eto te bara bara sa cijenom.

Ja sam svoju kotlovnicu planirao 13m2, sada je kako sam napisao na smjestaj aparature za grijanje odpada nista, vec se koristi kao dio stambenog prostora.
Maraschino

#10323 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Grijanje inverterima je najjeftinije ali sigurno nije najbolje.
Ko voli neka izvoli.
skriveni

#10324 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by skriveni »

mehkoca wrote: 16/03/2020 11:42 @skriveni, logično je da klima nije radila mjesec dana, rekao sam da mi nijedna klima ne radi non stop. Ova jedna klima u jednoj spavaćoj sobi je potrošila za zadnji mjesec 50 kWh, ne kontam kako je to nekome pogrešna slika. Kažem, ovo je moja potrošnja i za moje potrebe, za moju kuću i uslove gdje se ona nalazi, što odgovara meni i mojoj porodici. Prija par dana odem do prijatelja koji ima pelet, drži temperaturu na 21 stepen. Meni hladno, ali njemu nije i to su njegove potrebe, što ja poštujem!
Pa ista je situacija i kod mog prijatelja, on isto drzi oko 21-22, pelet, a kad dodjem kod njega moram da se dobro obucem, al jbg on se naviko i sta ja tu mogu, kod mene fh35 radi 24/7, i kad me nema kuci 2 dana ona radi, i to na 24c, a kad su veci minusi znam stavit i 25... Al nemogu ja znati kad ti palis i gasis klime ako to ne naglasis uz potrosnju, jer ovaj podforum ima preko 400 stranica i skoro je nemoguce naci ko je sta pisao prije mjesec dana..
_Reds_

#10325 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

piplica wrote: 16/03/2020 11:43
Kada vec radis postavi min 20cm, vuna nije skupa, norma je sada 30cm.

Kada pricamo o peletu, niko ne spominje dodatnu prostoriju koju moras imati i koja je trajno zauzeta sa kotlom, ostalom skalamerijom i smeestaj peleta, koliko to kosta?
Ne kosta sigurno 100km ta prostorija?
Ovako HB ti moze stajati u kuhinji.

Ako je 8kw negdje oko 10000KM, pelet sa svim sto ti treba je oko 6500-7000KM, plus ta jedna prostorija neka je i ona 2000KM, a vise je eto te bara bara sa cijenom.

Ja sam svoju kotlovnicu planirao 13m2, sada je kako sam napisao na smjestaj aparature za grijanje odpada nista, vec se koristi kao dio stambenog prostora.
Što se tiče stropa. Visina diktira. Vidjecu da li više mogu spustiti.

A tu prostoriju bi vec imao. Cca 6kv. Ali bi pelet morao lagerovati u garazu i to mi se ne svidja.

Imao bi opciju i postavljanja na krovu. Sada je pita je da ll bi tp bilo bolje postaviti na krovu?
I jos nesto ima li kakva opcija postavljanja na te pumpe nutrasnje jedinice na zrak? Recimo ljeti zbog hladjenja?
Post Reply