Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
skafiskafsnjak

#6201 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Pa logicno da ima. Ako smanje javni prevoz, zatvore skole.. savjetuju manje kretanja, to sve znaci manje kontakta medju ljudima... Sto u konacnici znaci manje prenosenja virusa
mO k3

#6202 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Logovan wrote: 15/03/2020 20:55
freelancerBIH wrote: 15/03/2020 18:35 Ljudi sta se ovo desava u Italiji , 368 danas umrlo :-)
Oni baš u govnima do grla. :roll: :(
Napisao sam ranije to doktori , sestrice ne idu kuci kao da se nalaze u ratu bukvalno

Oni spavaju u bolnicama

Kažem šta se dešava u bolnici gdje mi žena radi zatvorili su par soba za pacijente gdje će osoblje da spava , svi u stanju pripravnosti ....

Materijal se kupuje gdje se šta može dobiti ....
sumirprimus

#6203 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Vitezanin wrote: 15/03/2020 20:54
sumirprimus wrote: 15/03/2020 20:36
GAU8 wrote: 15/03/2020 20:33
Brzina širenja mora biti spora da se ne uguši zdravstveni sistem. Inače neće biti stopa 1% nego će u mukama umirati svako čije stanje se zakomplikuje. A to je preko 10%
Realno i iskreno o tom nek brine zdr.sistem i njegovi zakonodavci politicari i ostali..
Sto bi mi razbijali glave?
Je li zaista moguće da hladne glavi mozes ovako nesto napisati?
Naravno.
Koliko ste ih puta prokleli opsovali?
Sta sad hocete?sve u krcu sad dolazi na naplatu.
dobojlija81

#6204 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dobojlija81 »

fasovo je jedan gazda kafića iz Banjaluke preko puta glavne pošte, leži zaražen i konobari takodje, inače malo elitniji kaf sa velikim protokom gostiju, sad se samo može nagadjati je li i koliko gostiju pokupilo.
ako ima ko iz BL znat ce koji je kafic u pitanju
spreca

#6205 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spreca »

evo sada procitah ovaj komentar na Hayatu,dali je ovo istina?ili neko siri paniku?
Korina je izmišljen virus .
Direktori klinika slobodne liječnike javno pozivaju da se jave u klinike. Nikad ovoliko patrola i dugih cijevi nije bilo u Sarajevu. Ljudi se zatvaraju u kuće i stanove, pust grad.
Ljudi što se događa
denimb

#6206 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

Sta se desilo veceras, u pola sata svi se na balkanu oglasavaju sa tim zatvaranjem, od Beograda, BL, Sa, Podgorice :roll:

Doslo im u glavu?
seoBIH

#6208 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

Drug upravo stigao u Sloveniju. Na granici mu mahnuli da prodje, kaže nikakvih kontrola. Isto je bilo prije tri dana kada je u BiH došao. Ne znam sta misliti.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6209 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

bunk wrote: 15/03/2020 20:54
plain vanilla wrote: 15/03/2020 20:53
"Biće izuzeetan program, jedan od najboljih u Evropi. Nećemo verovatno otvarati škole do kraja godine, to je epidemiolog Predrag Kon bio u pravu. Zato smo se trudili da to što više odložimo, jer deca nisu u opasnosti, već oni kod kojih deca idu."
Vucic
Nema skole do 2021?
Jel ima nesto da mi ne znamo?
Vjerovatno misli na skolsku godinu.

Btw, kod nas samo Klas podigao cijene brasna, 5 kg 8 KM.
dječak sa šibicama

#6211 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Poenta izolacije je da ne ides u kontakt sa drugim ljudima, bez okupljanja, mahalanja, ljubakanja i zagrljaja, vanredna je situacija i drzi se nekih pravila ja stvarno ne vidim sta je tu problem za ove sto kazu nece meni neko naredjivati... idite brate okupljajte se svi takvi negdje na livadi, medjusobno se zarazite, postedite normalan narod.

Zapadnjacima je to sigurno veci sok, oni nisu imali ni rat ni nestasice, mi smo navikli bar mi stariji od 30 godina, jeo si jebeni podbjel i koprivu, gladni bili u ratu. Pa i nije neki sok, oni nisu navikli, posebno mladje generacije koje su naucile da su danas sa ruksakom u Italiji, sutra u Grckoj, prekosutra u Ceskoj, oni sto rade lete tamo amo, sad odjednom moraju ograniciti kretanje.

Jedina panika sa kojom se definitivno slazem, naprimjer, uraditi neku reklamu tipa "sam biraj, izolacija ili rehabilitacija, ako bude mjesta za tebe na aparatu". Pa izvolite.
Vitezanin

#6212 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vitezanin »

Zovite inspekciju i recite koja je lokacija i koji proizod.
mO k3

#6213 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

dobojlija81 wrote: 15/03/2020 21:01 fasovo je jedan gazda kafića iz Banjaluke preko puta glavne pošte, leži zaražen i konobari takodje, inače malo elitniji kaf sa velikim protokom gostiju, sad se samo može nagadjati je li i koliko gostiju pokupilo.
Onaj novi kako mu ime ?? Terasa :$(
Mogy87

#6214 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

mO k3 wrote: 15/03/2020 20:59
Logovan wrote: 15/03/2020 20:55
freelancerBIH wrote: 15/03/2020 18:35 Ljudi sta se ovo desava u Italiji , 368 danas umrlo :-)
Oni baš u govnima do grla. :roll: :(
Napisao sam ranije to doktori , sestrice ne idu kuci kao da se nalaze u ratu bukvalno

Oni spavaju u bolnicama

Kažem šta se dešava u bolnici gdje mi žena radi zatvorili su par soba za pacijente gdje će osoblje da spava , svi u stanju pripravnosti ....

Materijal se kupuje gdje se šta može dobiti ....
Image
Ovo je stanje u Italiji
dječak sa šibicama

#6215 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

seoBIH wrote: 15/03/2020 21:02 Drug upravo stigao u Sloveniju. Na granici mu mahnuli da prodje, kaže nikakvih kontrola. Isto je bilo prije tri dana kada je u BiH došao. Ne znam sta misliti.
Poslovni kolega, ima desetak dana dosao iz Milana, svima govori da nije bio tamo iako ja znam da jeste jer sam mu kartu svojim ocima gledao, sad otisao do Slovenije i vraca se ovamo.

Takve umlatiti treba. Raja ga uglavnom izbjegava, ko zna nosi li taj covjek virus. Ja licno sam i za "dubrovacki metod", oni se kuge spasili tako sto su placali spijunima. Prijavis budalu koja se ne drzi pravila izolacije, drzava ti plati a njega pritvore.
dobojlija81

#6216 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dobojlija81 »

mO k3 wrote: 15/03/2020 21:05
dobojlija81 wrote: 15/03/2020 21:01 fasovo je jedan gazda kafića iz Banjaluke preko puta glavne pošte, leži zaražen i konobari takodje, inače malo elitniji kaf sa velikim protokom gostiju, sad se samo može nagadjati je li i koliko gostiju pokupilo.
Onaj novi kako mu ime ?? Terasa :$(
Jova bar
denimb

#6217 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

dječak sa šibicama wrote: 15/03/2020 21:06
seoBIH wrote: 15/03/2020 21:02 Drug upravo stigao u Sloveniju. Na granici mu mahnuli da prodje, kaže nikakvih kontrola. Isto je bilo prije tri dana kada je u BiH došao. Ne znam sta misliti.
Poslovni kolega, ima desetak dana dosao iz Milana, svima govori da nije bio tamo iako ja znam da jeste jer sam mu kartu svojim ocima gledao, sad otisao do Slovenije i vraca se ovamo.

Takve umlatiti treba. Raja ga uglavnom izbjegava, ko zna nosi li taj covjek virus. Ja licno sam i za "dubrovacki metod", oni se kuge spasili tako sto su placali spijunima. Prijavis budalu koja se ne drzi pravila izolacije, drzava ti plati a njega pritvore.
Prijavi ga!
emirolini

#6218 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by emirolini »

Cortado wrote: 15/03/2020 19:56
GAU8 wrote: 15/03/2020 19:48
Hajlac wrote: 15/03/2020 19:45 Claim: ‘Face masks don’t work’
Wearing a face mask is certainly not an iron-clad guarantee that you won’t get sick – viruses can also transmit through the eyes and klix viral particles, known as aerosols, can penetrate masks. However, masks are effective at capturing droplets, which is a main transmission route of coronavirus, and some studies have estimated a roughly fivefold protection versus no barrier alone (although others have found lower levels of effectiveness).

If you are likely to be in close contact with someone infected, a mask cuts the chance of the disease being passed on. If you’re showing symptoms of coronavirus, or have been diagnosed, wearing a mask can also protect others. So masks are crucial for health and social care workers looking after patients and are also recommended for family members who need to care for someone who is ill – ideally both the patient and carer should have a mask.

However, masks will probably make little difference if you’re just walking around town or taking a bus so there is no need to bulk-buy a huge supply.

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... ts-checked
Jos jednom da se ponovi.

Maske funkcionisu u Hong Kongu i Koreji perfektno. Zasto? Zato jer ih SVI nose, sa pretpostavkom da je svako potencijalno zarazen.
Ove obicne maske sluze da bolesnik ne siri virus oko sebe a ne da sprijece da zdravi pokupi virus

Utuvite to jedno u glavu
Ne, ne postoji niti jedan jedini dokaz da maska na zdravim osobama imaju ikakav uticaj na sirenje zaraze. The Guardian vs. WHO, US Surgeon General... dovoljno? U Aziji ih nose primarno kako ne bi udisali mikro cestice zgadjenja, a sekundarno bolesni kako ne bi zarazili druge, sto je dio azijske kulture.

Utuvi to jedno u glavu!
Pa ljekaru, upravo si napisao da ljudi nose maske da ne zaraze jedni druge. Svi prijatelji koji su doktori kazu da se preporucuje da se nose jer ovaj virus ne pokaze simptome odmah, i mozes nekome prenjeti zarazu i sa rijecima dobar dan ako je blizu.
strucnjakdemagog

#6219 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by strucnjakdemagog »

bunk wrote: 15/03/2020 20:54
plain vanilla wrote: 15/03/2020 20:53
"Biće izuzeetan program, jedan od najboljih u Evropi. Nećemo verovatno otvarati škole do kraja godine, to je epidemiolog Predrag Kon bio u pravu. Zato smo se trudili da to što više odložimo, jer deca nisu u opasnosti, već oni kod kojih deca idu."
Vucic
Nema skole do 2021?
Jel ima nesto da mi ne znamo?

Do kraja školske godine.
AmirBaa

#6220 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

spreca wrote: 15/03/2020 21:01 evo sada procitah ovaj komentar na Hayatu,dali je ovo istina?ili neko siri paniku?
Korina je izmišljen virus .
Direktori klinika slobodne liječnike javno pozivaju da se jave u klinike. Nikad ovoliko patrola i dugih cijevi nije bilo u Sarajevu. Ljudi se zatvaraju u kuće i stanove, pust grad.
Ljudi što se događa
istina, meni duge cijevi pasos trazili kad sam sa malte na cengic vilu presao.
seoBIH

#6221 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

MA Hajd sve I prijava, ali gdje je sistem I kontrole i evidencija na granici?
macchiato

#6222 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by macchiato »

Koje dezinfikaciono sredstvo se može uzeti, prvenstveno za ruke, a i da se mogu prebrisati stvarčice koji su leglo bakterija poput mobitela i ostalih stvari?

Neki dan sam pokušala naći bilo šta u DM ili CM, ali nema, kaže radnica da se oni antibakterijski gelovi opušu onog momenta čim dođu u radnju.

Ima li nešto u apotekama, pod kojim nazivom, šta da tražim? :D
avenija

#6223 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Image

Image

Nas bosnjak dobri
mO k3

#6224 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

macchiato wrote: 15/03/2020 21:09 Koje dezinfikaciono sredstvo se može uzeti, prvenstveno za ruke, a i da se mogu prebrisati stvarčice koji su leglo bakterija poput mobitela i ostalih stvari?

Neki dan sam pokušala naći bilo šta u DM ili CM, ali nema, kaže radnica da se oni antibakterijski gelovi opušu onog momenta čim dođu u radnju.

Ima li nešto u apotekama, pod kojim nazivom, šta da tražim? :D
Loza :)
breba

#6225 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

Kako ide V. Britaniji? Oni su neki dan rekli da zivot ide dalje, nema nikakvih posebnih mjera i maltene koga pokosi, pokosi, ostali ce da postanu imuni. Je li im ide ista gore nego u ostatku Evrope gdje se uvode drasticne mjere? Koliko ja vidim, za sada ne, ali nije bas da sam upucen previse.
Ako im eksperiment uspije, bice vrlo dobro po njih s sobzirom da ekonomija nece biti ni blizu pogodjena kao u drugim drzavama.
Locked