Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
geralt

#5901 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Cortado wrote: 15/03/2020 10:59 I to je relativno. Ne znam da li ce ti ista znaciti ali, u zavisnosti od lokalnog nalaza pluca, ABS-a i ostalh parametara se procjenjuje vrijeme provedeno na mehanickoj ventilaciji. Ne znam odakle ta informaija "2 sedmice", ali i da je tacna (a nije jer je relativna), kakve to veze ima. U ratu sam ponekad provodio cijelu sate rucno ventilirajuci pacijente u toku operacija i ko zna koliko noci sjedeci pored necijeg kreveta i rucno ventilirajuci pacijenta da bi prezivio jer nije bilo struje, O2, slobodnog respiratora, da sestre mogu odmoriti... NIKO NIKOG NECE PUSTITI DA UMRE jer nema slobodnog respiratora. Naravno, postoji i trijaza i objektivna procjena stanja pacijenta, starosti pacijenta, lokalnih nalaza i svega drugog na osnovu cega se odjredjuje prioritet, ali dok god kapaciteti nisu preoptereceni sa 1000% i vise, i dok god ima ijedan slobodan AMBU balon, niko nece umrijeti, osim ako Bog nije odlucio da ga uzme sebi, jer svaki od nas ce potrositi zadnji atom snage da pomognemo. Stoga, budi miran abrem po tom pitanju.
Vidis, kriteriji te trijaze su ono sto mene brine. Ili nas stvarno zelis ubijediti da ce zdrav 40-godisnjak iz radnicke klase imati prednost nad 90-godisnjom majkom SDA/HDZ/SBB/DF funkcionera nakon sto Seka ili Sanko dobiju SMS?
daddy-kool

#5902 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Cortado wrote: 15/03/2020 11:48
Dobro obratite paznju, zbog ovakvih marginalaca kao sto je daddy-kool ljudi i umiru i siri se panika oko irelevantnih stvari. Ono sjedi iza ekrana u nekoj pripizdini i zna sta se i kako radi u Italiji. Cuvajte se ljudi ovakvih delegata, klasicnih petokolonasa cija uloga i jeste unositi paniku.
Uvrede ubuduće izostavi, ovo šta ja govorim je realnost.
soxx

#5904 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by soxx »

ćiribiribela wrote: 15/03/2020 12:19 500 novih slucajeva u nrw od jucer, isti broj umrlih. Njemacka se super drzi.

Image
Od ova 3 umrla u BW jedan je iz mog mjesta.
Göppingen, inace nema tu cini mi se puno zarazenih al eto umro je jedan.
Hudnik 1935 godiste allahrahmetilje
moa

#5905 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by moa »

Sta je sa onim oboljelim iz Zenice, kako se oporavljaju, hocel ljudi kuci u karantin poslije bolnice? Koja je procedura, ponovo testirat poslije 14 dana pa ako budi negativni pustiti kuci ili sta?
dječak sa šibicama

#5906 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

sherbett wrote: 15/03/2020 11:41
dječak sa šibicama wrote: 15/03/2020 11:33 Ako je covjek u izolaciji, ko mu dostavlja hranu???

Jel i to policija ili su oni samo za pisanje kazni?

Da umre od gladi ili sta.
Samoizolacija je za one koji sumnjaju da su oboljeli i imaju opravdanu sumnju. U vecini slucajeva se radi o onima koji su bili u kontaktu s nekim ili dolaze s puta. Kad dobiju simptome idu na testiranje i dok cekaju nalaz su kriticni i strogo moraju biti izolirani.

Mislim da je dostava hrane najmanji problem. No i ja se pitam dal je pametno da budu s drugim ukucanima u istom prostoru.

Meni se sad rodjak vraca prijevremeno s Kube i morat ce 2 tjedna u izolaciju

Jadnika nitko ne zeli :lol:
Vjerovatno ce unajmit apartman ili sobu
:D

pa da, to su realni problemi, sta ako je bolestan tata, mama i imaju dijete, sta da rade... da gledaju dijete kako umire od gladi, ok sad ce neko reci pa sto nisu kupili zalihe... da svi krenemo grabiti po prodavnicama, opet nema dovoljno za sve, jer ti sto grabe nerealno kupuju, vecinu toga ce vjerovatno baciti ali oni nemaju obzira prema drugima, on grabi i kupuje jer je uspanicen.

Dodje covjek sa Kube, niko mu nece prici ko da je gubav, a samo prati smjernice i vjerovatno nije ni bolestan.

Zato treba smirivati paniku, pustiti nadlezne da rade svoje, ali dzaba govoriti. Imas one koji sire paniku namjerno i to je to.
Ali_G

#5907 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Ne znam da li je vec kacio neko, ne mozes upratiti

https://amp.theguardian.com/world/2020/ ... -infection
Mogy87

#5908 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Dobna granica je pomaknuta u Evropi. Od 300 pacijenata u bolnicama u Francuskoj 50% je ispod 50 godina. Najmladji pacijent u Italiji na respiratoru ima 18 godina.
daddy-kool

#5909 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.nytimes.com/2020/03/12/worl ... -care.html

Image
The mayor of one town complained that doctors were forced to decide not to treat the very old, leaving them to die. In another town, patients with coronavirus-caused pneumonia were being sent home. Elsewhere, a nurse collapsed with her mask on, her photograph becoming a symbol of overwhelmed medical staff.

....
Zato je ključno djelovati preventivno, niko se ne može izboriti sa ovolikim prilivom pacijenata. Zato i sve ove mjere evropskih zemalja u zadnjih 7 dana. Ključno je ovo staviti pod kontrolu.
statixx

#5910 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

ćiribiribela wrote: 15/03/2020 12:19 500 novih slucajeva u nrw od jucer, isti broj umrlih. Njemacka se super drzi.

Image
Cujem da kukaju jer nece imati dovoljno kreveta za intenzivnu, a Britanci kazu da imaju 1/4 kapaciteta Njemacke.
Ali_G

#5911 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ali_G »

Mogy87 wrote: 15/03/2020 12:28 Dobna granica je pomaknuta u Evropi. Od 300 pacijenata u bolnicama u Francuskoj 50% je ispod 50 godina. Najmladji pacijent u Italiji na respiratoru ima 18 godina.
Moze izvor informacije?
Mogy87

#5912 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

geralt wrote: 15/03/2020 12:21
Cortado wrote: 15/03/2020 10:59 I to je relativno. Ne znam da li ce ti ista znaciti ali, u zavisnosti od lokalnog nalaza pluca, ABS-a i ostalh parametara se procjenjuje vrijeme provedeno na mehanickoj ventilaciji. Ne znam odakle ta informaija "2 sedmice", ali i da je tacna (a nije jer je relativna), kakve to veze ima. U ratu sam ponekad provodio cijelu sate rucno ventilirajuci pacijente u toku operacija i ko zna koliko noci sjedeci pored necijeg kreveta i rucno ventilirajuci pacijenta da bi prezivio jer nije bilo struje, O2, slobodnog respiratora, da sestre mogu odmoriti... NIKO NIKOG NECE PUSTITI DA UMRE jer nema slobodnog respiratora. Naravno, postoji i trijaza i objektivna procjena stanja pacijenta, starosti pacijenta, lokalnih nalaza i svega drugog na osnovu cega se odjredjuje prioritet, ali dok god kapaciteti nisu preoptereceni sa 1000% i vise, i dok god ima ijedan slobodan AMBU balon, niko nece umrijeti, osim ako Bog nije odlucio da ga uzme sebi, jer svaki od nas ce potrositi zadnji atom snage da pomognemo. Stoga, budi miran abrem po tom pitanju.
Prije svega veliko hvala za sve sto ste radili/radite. Ja ZNAM da ce svaki savjestan ljekar dati sve da pacijenti prezive. Ali u pitanju je kolaps medicinskog sistema. Koga zanima vise na ovom linku je odlicna diskusija strucnjaka gdje se javljaju ljekari iz Italije:

statixx

#5913 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

Mogy87 wrote: 15/03/2020 12:28 Dobna granica je pomaknuta u Evropi. Od 300 pacijenata u bolnicama u Francuskoj 50% je ispod 50 godina. Najmladji pacijent u Italiji na respiratoru ima 18 godina.
Jucer sam procitao na nekom italijanskom portalu da se prosjecna dob umrlih spustila sa 81 na 78.
ćiribiribela

#5914 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

statixx wrote: 15/03/2020 12:29

Cujem da kukaju jer nece imati dovoljno kreveta za intenzivnu, a Britanci kazu da imaju 1/4 kapaciteta Njemacke.
Sinoc sam pisala o tome, otkazane su sve operacije radi mjesta na intenzivnoj, bas se pripremaju, sutra cu nazad na posao pa vam javim kakvo je stanje.
Cortado

#5915 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Vidis, kriteriji te trijaze su ono sto mene brine. Ili nas stvarno zelis ubijediti da ce zdrav 40-godisnjak iz radnicke klase imati prednost nad 90-godisnjom majkom SDA/HDZ/SBB/DF funkcionera nakon sto Seka ili Sanko dobiju SMS?
Razumijem te u potpunosti, ali u ovoj situaciji, nadam se, da bi kolega kojem bi bilo naredjeno da to uradi nasao nacin, pa ako nista onda licno se pobrinuo da i taj 40-godisnjak dobije onaj tretman koji treba, naravno poslije toga obavijestio javnost i tuzilastvo o svemu tome. Ali se iskreno nadam da u ovakvoj situaciji do toga ne bi doslo.
dječak sa šibicama

#5916 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Mahala radi na 33, slusam jutros nekog lika u prodavnici, on zna "pouzdano" da na KCUS naplacuju ljudima 150 do 200 maraka ako zelis biti hospitaliziran, zapravo nisam ga ni razumio sta se tacno placa ne zna ni on objasniti, ali zna cifru.
Mogy87

#5918 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Ali_G wrote: 15/03/2020 12:35
Moze izvor informacije?
Oprostite ispod 60 godina je ipak
Za Francusku:
50% OF PATIENTS IN RESUSCITATION ARE UNDER 60 YEARS OLD"

During his press briefing this Saturday evening, the Director General of Health Jérôme Salomon deplored "300 serious cases in intensive care, more than 50% of which are under 60 years of age". Among the 91 deaths in France, "71 are over 75".
Google translate je u pitanju, a ovo je izvor;
https://www.lci.fr/sante/en-direct-coro ... 43314.html
Sinoc u 21:55
Cortado

#5919 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Mogy87 wrote: 15/03/2020 12:38
Prije svega veliko hvala za sve sto ste radili/radite. Ja ZNAM da ce svaki savjestan ljekar dati sve da pacijenti prezive. Ali u pitanju je kolaps medicinskog sistema. Koga zanima vise na ovom linku je odlicna diskusija strucnjaka gdje se javljaju ljekari iz Italije:

Ovo sto Italija sada prezivljava, s brojem pacijenata i pritiskom na zdravstveni sistem, je ono sto smo mi prezivjeli u bonicama 1992-1996 godine. Ko je tada dolazio u sarajevske bolnice (KCUS, DB i Bolnicu Dobrinja), zna da su pacijenti lezali po hodnicima, po podu, da su se najhitnije operacije isto tako radile po hodnicima, a sve u cilju da se nekome spasi zivot. I tada su sarajevske bolnice imale dnevni priliv od 50+ novih pacijenata. Naravno, uvijek moze biti gore, ali ne vjerujem da obim posla moze nadmasiti taj period. Interesantno da tada niko nije ni znao sta je respirator...
Mogy87

#5920 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Cortado wrote: 15/03/2020 12:53
Mogy87 wrote: 15/03/2020 12:38

Ovo sto Italija sada prezivljava, s brojem pacijenata i pritiskom na zdravstveni sistem, je ono sto smo mi prezivjeli u bonicama 1992-1996 godine. Ko je tada dolazio u sarajevske bolnice (KCUS, DB i Bolnicu Dobrinja), zna da su pacijenti lezali po hodnicima, po podu, da su se najhitnije operacije isto tako radile po hodnicima, a sve u cilju da se nekome spasi zivot. I tada su sarajevske bolnice imale dnevni priliv od 50+ novih pacijenata. Naravno, uvijek moze biti gore, ali ne vjerujem da obim posla moze nadmasiti taj period. Interesantno da tada niko nije ni znao sta je respirator...
Jos jednom naklon do poda zaista.
Zato je kljucno da se mjerama izolacije i savjesnog ponasanja gradjana epidemija "razvuce" sto je moguce vise da se udar na sistem smanji. Jer epidemija ce doci, to je neminovno.
Mogy87

#5921 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

sherbett wrote: 15/03/2020 13:00
A ko je reko da mladji ne mogu oboliti? Receno je da za mladje nije smrtonosno.
Kod nas je oboljelo vrticko dijete
Nisu ovo "samo" oboljeli. Ovo su ljudi primljeni na intenzivno lijecenje tj. teski slucajevi koji zahtijevaju intenzivnu njegu koja cesto ukljucuje i asistirano disanje. Ja se bas ne veselim respiratoru, radje cu se pricuvati.
dječak sa šibicama

#5922 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Nije da nije smrtonosno, do sada koliko ja znam jedino nema umrle djece ispod 10 godina.

Preko toga, ima slucajeva umrlih, samo sto je u prosjeku smrtnost da tako kazem na strani starijih ljudi. Sto je i logicno, kao i gripa koja pokosi uglavnom stare i bolesne. Stvar imuniteta, to je bar opcepoznato.

Umiru i mladi, ako imas 20, 30 ili 40 godina, ne znaci da ces prezivjeti. Samo su ti puno vece sanse nego onome ko ima 70.
Mogy87

#5923 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

statixx wrote: 15/03/2020 12:29

Image
Strategija Velike Britanije od prije dva dana je da ne testiraju slucajeve osim hospitalizirane. Preporuka je cak ni NE ZVATI ljekara ako se pojave simptomi. Ovo je politicka, a ne zdravstvena odluka i imat ce katastrofalne posljedice.
tandmand

#5924 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

Mogy87

#5925 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

dječak sa šibicama wrote: 15/03/2020 13:05 Nije da nije smrtonosno, do sada koliko ja znam jedino nema umrle djece ispod 10 godina.

Preko toga, ima slucajeva umrlih, samo sto je u prosjeku smrtnost da tako kazem na strani starijih ljudi. Sto je i logicno, kao i gripa koja pokosi uglavnom stare i bolesne. Stvar imuniteta, to je bar opcepoznato.

Umiru i mladi, ako imas 20, 30 ili 40 godina, ne znaci da ces prezivjeti. Samo su ti puno vece sanse nego onome ko ima 70.
Apsolutno dijelim misljenje.
Samo ima jos jedna zackoljica - citokinska oluja. Kada taj zdravi mladi organizam i jak imunitet pocne raditi protiv tebe. To je spansku gripu ucinilo toliko smrtonosnom. Zato, bolje ovo suzbijati dok se jos moze.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hr ... cni-585397
Locked