Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Cortado

#5876 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Zox wrote: 15/03/2020 10:43 Problem je sto oporavak na respiratoru traje dvije sedmice. Sretno s rucnom ventilacijom.
I to je relativno. Ne znam da li ce ti ista znaciti ali, u zavisnosti od lokalnog nalaza pluca, ABS-a i ostalh parametara se procjenjuje vrijeme provedeno na mehanickoj ventilaciji. Ne znam odakle ta informaija "2 sedmice", ali i da je tacna (a nije jer je relativna), kakve to veze ima. U ratu sam ponekad provodio cijelu sate rucno ventilirajuci pacijente u toku operacija i ko zna koliko noci sjedeci pored necijeg kreveta i rucno ventilirajuci pacijenta da bi prezivio jer nije bilo struje, O2, slobodnog respiratora, da sestre mogu odmoriti... NIKO NIKOG NECE PUSTITI DA UMRE jer nema slobodnog respiratora. Naravno, postoji i trijaza i objektivna procjena stanja pacijenta, starosti pacijenta, lokalnih nalaza i svega drugog na osnovu cega se odjredjuje prioritet, ali dok god kapaciteti nisu preoptereceni sa 1000% i vise, i dok god ima ijedan slobodan AMBU balon, niko nece umrijeti, osim ako Bog nije odlucio da ga uzme sebi, jer svaki od nas ce potrositi zadnji atom snage da pomognemo. Stoga, budi miran abrem po tom pitanju.
Milenkov buraz wrote: 15/03/2020 10:44
Cortado wrote: 15/03/2020 10:39
StelaVrti wrote: 15/03/2020 00:45

Jarane. doktore, de ba
nitko se ne prima na dezinformacije, ljudi pitaju, ako imaš informaciju o broju slobodnih respiratora, reci...
ako nemaš, nemoj ciljano braniti one koji isto rade na destabilizaciji države
Broj slobodnih respiratora je varijabilan, jer ako je neki zauzet, ne mora znaciti da ce biti zauzet za pola, 2 ili 8 sati, i obratno, tako da taj podatak nikome nista ne znaci. Ne znam kakvu ulogu ima broj respiratora i to slobodnih? Bilo da ih je 2, 19 ili 32, to je sve relativno. Nema razloga za brigu oko respiratora. Ni u ratu to nije bio problem, ako nema respiratora, ima AMBU balon i ruke i rucna ventilacija. Naravno u tom slucaju nema nekih drugih opcija koje postoje u mehanickoj ventilaciji, ali primarna uloga respiratora je odrzati kontinuitet disanja, sto nije problem. Iskreno se nadam, ako vec dodje do toga, da ce bolnice koje nisu pogodjene koronom staviti svojs resurse na raspolaganje drugima kojima je to potrebno i da entitetska linija nece biti kineski zid u ovoj situaciji.
Ja sam htio nešto slično napisati ali onda se povukao jer kome objašnjavati. Na kraju svako od nas bi volio da BiH ima 20.000 raspiratora slobodnihu svakom trenutku ali to je SF tako da se moramo snalaziti sa onim što imamo. Pogotovo mi se sviđa to razmišljanje sa AMBU balonom, nekima rat niej bio dovoljna škola a to iskustvo nam u ovom trenutku najviše može koristiti. Razmišljanje izvan kutije i iskorištavanje priručnh sredstva. Bravo! :thumbup: :bih:
Mislim da drzava BiH ima onoliko respiratira koliko joj je potrebno za pokrivanje kapaciteta postojecih JIT. Mislim da su ljudi pogresno shvatili ulogu respiratora i da je malo previse glorificiran. Dostupnost respiratora nije garancija prezivljavanja. Supljiranje Vucica kako je porucio 500 respiratora je recimo samo psiholoski efekat kako bi umirio narod, jer prvo ako danas svi porucuju respiratore, nema te fabrike niti dobavljaca koji iz rukava moze izvuci 500 respiratora, nije nije to uredjaj koji se tek tako nabavlja niti mijenja. Naravno, alternativa je rucna ventilacija, sasvim dovoljno za veliku vecinu paicijenata, i nije potrebna nikakva posebna obuka, ventiliras u skladu sa svojim disanjem - nikakva atomska fizika. :)
Zox

#5877 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

Milenkov buraz wrote: 15/03/2020 10:59
Zox wrote: 15/03/2020 10:53 Da. Izradili nas dobavljaci. Zasto? Jer smo nesposobni.
Dobro hajde mogu se i složiti sa tobom oko te konstatacije i nesposobnosti vlasti ali da li to pomaže? Umjesto kuknjave za raspiratorima pitao sam te šta ti predlažeš a ti lupiš da ih kupimo. :( Mislim ok, imaš pravo na takvo razmišljanje ali svijet tako ne funkcioniše u kriznim situacijama. Sretno!
Vidi, da su krenuli rjesavati kad je trebalo, bilo bi respiratora. I dan danas, lideri se snalaze. Oni sposobniji ce dobiti vise respiratora. Ali ovi nasi imaju izgovor, i to je sasvim dovoljno.
itekako

#5878 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by itekako »

plain vanilla wrote: 15/03/2020 01:31
sherbett wrote: 15/03/2020 01:27

Neki dan je tip vodio dijete na hitan prijem u djecju bolnicu a propisana mu je samoizolacija.
Ukoliko je zarazen i time ugrozio ili zarazio nekoga, dobiva i do 3ngodine zatvora.
Takvog bi Tito streljao za primjer ostalima.
hladno, ubistvo ili pokušaj ubistva iz nehata.
duga zatvorska kazna.
Cortado

#5879 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

GAU8 wrote: 15/03/2020 10:48
StelaVrti wrote: 15/03/2020 00:45

Jarane. doktore, de ba
nitko se ne prima na dezinformacije, ljudi pitaju, ako imaš informaciju o broju slobodnih respiratora, reci...
ako nemaš, nemoj ciljano braniti one koji isto rade na destabilizaciji države
Broj slobodnih respiratora je varijabilan, jer ako je neki zauzet, ne mora znaciti da ce biti zauzet za pola, 2 ili 8 sati, i obratno, tako da taj podatak nikome nista ne znaci. Ne znam kakvu ulogu ima broj respiratora i to slobodnih? Bilo da ih je 2, 19 ili 32, to je sve relativno. Nema razloga za brigu oko respiratora. Ni u ratu to nije bio problem, ako nema respiratora, ima AMBU balon i ruke i rucna ventilacija. Naravno u tom slucaju nema nekih drugih opcija koje postoje u mehanickoj ventilaciji, ali primarna uloga respiratora je odrzati kontinuitet disanja, sto nije problem. Iskreno se nadam, ako vec dodje do toga, da ce bolnice koje nisu pogodjene koronom staviti svojs resurse na raspolaganje drugima kojima je to potrebno i da entitetska linija nece biti kineski zid u ovoj situaciji.
Problem je sto pacijenti oboljeli od coronavirusa zavise dugo vremena od respiratora. Stoga ce biti jako malo ili nimalo "slobodnih" u kratkom roku, ako sirenje bude eksplozivno.

Ko ce pumpati balon 3 sedmice?? I to za 100-200 pacijenata...
Civilna zastita, civili, vojnici, svi ce pumpati ako bude potrebno. Ne trebas biti astronaut da upuhujes zrak u skladu sa svojim disanjem. Ovo je kolektivna kriza, tako se treba i odnositi prema ovome, trebamo svi pomoci koliko mozemo ako bude potrebno. I ja sam pumpao danima i nocima, pa sam ziv, nista mi ne fali.
dječak sa šibicama

#5880 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Slovenci su vec poceli sa praksom "smanjenog testiranja", prakticno ako se zalis na respiratorne probleme, posalju te kuci i kazu 14 dana izolacije dobijes neke lijekove, sta vec daju cisto za spustanje temperature i protiv upale, smijes van sa maskom do prodavnice eventualno mada ni to ne preporucuju... iskreno ne znam kako se to izoliras od ukucana i ako si sam ko ti hranu dostavlja... ne primaju vise takve pacijente u bolnicu, niti testiraju, samo ako ti ne bude bolje onda si registrovan u bolnici.

Nemaju kapaciteta, zapravo niko nema kapacitete, i Svicarska slicno postupa. Niko nema toliko bolnickih kapaciteta koliko je trenutno potreb no, logicno jer niko ovo nije ocekivao.
Milenkov buraz

#5881 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Cortado wrote: 15/03/2020 10:59
Zox wrote: 15/03/2020 10:43 Problem je sto oporavak na respiratoru traje dvije sedmice. Sretno s rucnom ventilacijom.
I to je relativno. Ne znam da li ce ti ista znaciti ali, u zavisnosti od lokalnog nalaza pluca, ABS-a i ostalh parametara se procjenjuje vrijeme provedeno na mehanickoj ventilaciji. Ne znam odakle ta informaija "2 sedmice", ali i da je tacna (a nije jer je relativna), kakve to veze ima. U ratu sam ponekad provodio cijelu sate rucno ventilirajuci pacijente u toku operacija i ko zna koliko noci sjedeci pored necijeg kreveta i rucno ventilirajuci pacijenta da bi prezivio jer nije bilo struje, O2, slobodnog respiratora, da sestre mogu odmoriti... NIKO NIKOG NECE PUSTITI DA UMRE jer nema slobodnog respiratora. Naravno, postoji i trijaza i objektivna procjena stanja pacijenta, starosti pacijenta, lokalnih nalaza i svega drugog na osnovu cega se odjredjuje prioritet, ali dok god kapaciteti nisu preoptereceni sa 1000% i vise, i dok god ima ijedan slobodan AMBU balon, niko nece umrijeti, osim ako Bog nije odlucio da ga uzme sebi, jer svaki od nas ce potrositi zadnji atom snage da pomognemo. Stoga, budi miran abrem po tom pitanju.
Milenkov buraz wrote: 15/03/2020 10:44

Ja sam htio nešto slično napisati ali onda se povukao jer kome objašnjavati. Na kraju svako od nas bi volio da BiH ima 20.000 raspiratora slobodnihu svakom trenutku ali to je SF tako da se moramo snalaziti sa onim što imamo. Pogotovo mi se sviđa to razmišljanje sa AMBU balonom, nekima rat niej bio dovoljna škola a to iskustvo nam u ovom trenutku najviše može koristiti. Razmišljanje izvan kutije i iskorištavanje priručnh sredstva. Bravo! :thumbup: :bih:
Mislim da drzava BiH ima onoliko respiratira koliko joj je potrebno za pokrivanje kapaciteta postojecih JIT. Mislim da su ljudi pogresno shvatili ulogu respiratora i da je malo previse glorificiran. Dostupnost respiratora nije garancija prezivljavanja. Supljiranje Vucica kako je porucio 500 respiratora je recimo samo psiholoski efekat kako bi umirio narod, jer prvo ako danas svi porucuju respiratore, nema te fabrike niti dobavljaca koji iz rukava moze izvuci 500 respiratora, nije nije to uredjaj koji se tek tako nabavlja niti mijenja. Naravno, alternativa je rucna ventilacija, sasvim dovoljno za veliku vecinu paicijenata, i nije potrebna nikakva posebna obuka, ventiliras u skladu sa svojim disanjem - nikakva atomska fizika. :)
Hvala za ovo boldirano u ratnim okolnostima, takve ljude i stavove trebamo. Nemam medicinsku edukaciju ali ja bih prvio sutra pomagao u bolnici, ili improvizovanoj bolnici kome treba pomoć pa makar to značilo da se zarazzim ali što se mora mora se da bi spasili društvo. Ovo za raspiratore imaš pravo, ljudi ne razumiju da to nije mikser za jaja pa hajde naštancaj 500 ili 50.000 komada. Kakva kupovina raspiratora sada., kamo sreće da je to sada moguće.
mO k3

#5882 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Nekidan sam gledao intervju od jednog proizvodjaca respiratora koji je rekao da su već u februaru prodali koliko su bili planirali za čitavu godinu i većina je otišla za kinu
Cortado

#5883 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Milenkov buraz wrote: 15/03/2020 11:03
Hvala za ovo boldirano u ratnim okolnostima, takve ljude i stavove trebamo. Nemam medicinsku edukaciju ali ja bih prvio sutra pomagao u bolnici, ili improvizovanoj bolnici kome treba pomoć pa makar to značilo da se zarazzim ali što se mora mora se da bi spasili društvo. Ovo za raspiratore imaš pravo, ljudi ne razumiju da to nije mikser za jaja pa hajde naštancaj 500 ili 50.000 komada. Kakva kupovina raspiratora sada., kamo sreće da je to sada moguće.
Ma to je utopija, jer se proculo da su ljudi na respiratorima, i kad pomnozis koliko je kriticnih pacijenata, shvatis da nema toliko respiratora. A vlada to koristi samo da bi sprijecila paniku. Nikome ne pada na pamet ima li slobodnih respiratora dok nije bilo korone, niti kako se ventiliraju pacijenti ako nestane struje ili ako nema slobodnog respiratora, ali sada je respirator vrijedniji od svega na svijetu - u prevodu, nigdje veze. Siguran sam da danas niko ne moze kupiti ni 100, a ne 500 respiratora. Prvo jer nema toga toliko na lagerima, a drugo, trasnport, nije respirator velicine mobitela pa spakujes 500 komada u 5 kutija i posaljes postom, a trece, za toliki broj respiratora treba imati infrastrukturu kompresovanog zraka i O2, sto znaci nije kisikana koja opsluzuje 40 operacionih sala i 40 mjesta u JIT, dovoljna da opsluzi jos dodatnih 100 respiratora. Da ljudi samo malo ukljuce logiku shvatili bi koliko je bezpredmetno raspravljati konkretno o ovome.
muha_sa

#5884 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

Cortado wrote: 15/03/2020 11:09
Ma to je utopija, jer se proculo da su ljudi na respiratorima, i kad pomnozis koliko je kriticnih pacijenata, shvatis da nema toliko respiratora. A vlada to koristi samo da bi sprijecila paniku. Nikome ne pada na pamet ima li slobodnih respiratora dok nije bilo korone, niti kako se ventiliraju pacijenti ako nestane struje ili ako nema slobodnog respiratora, ali sada je respirator vrijedniji od svega na svijetu - u prevodu, nigdje veze. Siguran sam da danas niko ne moze kupiti ni 100, a ne 500 respiratora. Prvo jer nema toga toliko na lagerima, a drugo, trasnport, nije respirator velicine mobitela pa spakujes 500 komada u 5 kutija i posaljes postom, a trece, za toliki broj respiratora treba imati infrastrukturu kompresovanog zraka i O2, sto znaci nije kisikana koja opsluzuje 40 operacionih sala i 40 mjesta u JIT, dovoljna da opsluzi jos dodatnih 100 respiratora. Da ljudi samo malo ukljuce logiku shvatili bi koliko je bezpredmetno raspravljati konkretno o ovome.
Tebi hvala što si uzeo ucešce na temi :thumbup:
Dinostula

#5885 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dinostula »

Eno UK pravi vakcinu sve ce ovo biti gotovo za mjesec.Doduse prvo su napravili virus pa ce sad da zgrnu milijarde. :izet:
muha_sa

#5886 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

uglavnomja wrote: 15/03/2020 11:14
do sad 3 mrtva, (juce ii prekjuce umrla 2) , 1127 zarazenih
kompletno rukovodstvo zavoda za javno zdrravstvo u karantinu, jedan zarazen
puno tj. najvise slucajeva medju medicinskim osobljem

svaki dan nova zabrana kretanja, skole zatvorene danima, sve usluzne firme zatvorene, ljudi rade od kuce ako je moguce
preporucuje se neizlazenje iz kuce
sad je na smazi zabrana privatnih zurki, ne smije se na vikendicu u dugi kanton ...
sjever zemlje automatski trpa sve u karantin koji dodju sa juga zemlje
putovati izvan zemlje se moze samo ako je apsoutno neophodno
pozivaju se svi koji su izvan norveske da se vrate (a tu ih ceka karantin, uglavnom kucni), za strance je spremljen hotel sa 350 soba na erodromu

apokalipsa :-)
zivog roba na ulici nema, mjesta za parking nema, svi kod kuce
nema revozora u javnom prevozu
nema ni ovog lika sto stavlja kazne za pogresno parkiranje

ali ima nesto pozitivno: doci ce wc papir u ponedelajk, tako pise u radnjama

sto se svedske tice, imaju manje zarazenih u %, skole nisu zatvorene, manje vise sve kao obicno, nemaju nekih strasnih zabrana i mjera
i finska nesto slicno
ali je danska prva ili druga, poslije ceske, zatvorila granice
Cortado

#5887 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

sherbett wrote: 15/03/2020 11:17
spreca wrote: 15/03/2020 09:12
sherbett wrote: 15/03/2020 02:28
A nego sta s takvim idiotom???
Takvog po hitnom postupku u zatvor na desetak godina pogotovu ako se pokaze da je bio pozitivan
Tokom istog tog dana su mu stigli pozitivni nalazi.

Ja ne kuzim ni ovog sto ga tu na forumu brani

Kao dijete je u pitanju

Pa ne znam tko je veci idioz
Ovaj sto nije zvao hitnu i objasnio situaciju pa pozitivan na koronu provede 2 sata u djecjoj bolnoci ili ovaj zu sto misli da je dijete jednog bitnije od sve ostale djece koja su na hitnoj u djecjoj bolnici plus medicinsko osoblje.

Kakvi debili boze sacuvaj!

U Klaicevoj bolnoci su i djeca s rijetkim bolestima. Gore moze lezati neko dijete sa cisticnom fibrozom

Ovdje se osoblje moglo zarazit. Bolnicko, medicinsko osoblje u djecjoj bolnici sa djecom koja boluju od karcinoma nadalje

Naravno, to su oni ljudi JA, PA JA, PA JA i SAMO JA, PA OPET JA! Najgora vrsta ljudi, i zivi su samo jer je protiv zakona ubiti ih.
spreca

#5888 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spreca »

...
Last edited by spreca on 15/03/2020 11:29, edited 1 time in total.
spreca

#5889 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spreca »

sherbett wrote: 15/03/2020 02:28
A nego sta s takvim idiotom???
Takvog po hitnom postupku u zatvor na desetak godina pogotovu ako se pokaze da je bio pozitivan

Kao dijete je u pitanju

Ovaj sto nije zvao hitnu i objasnio situaciju pa pozitivan na koronu provede 2 sata u djecjoj bolnoci ili ovaj zu sto misli da je dijete jednog bitnije od sve ostale djece koja su na hitnoj u djecjoj bolnici plus medicinsko osoblje.

U Klaicevoj bolnoci su i djeca s rijetkim bolestima. Gore moze lezati neko dijete sa cisticnom fibrozom

Ovdje se osoblje moglo zarazit. Bolnicko, medicinsko osoblje u djecjoj bolnici sa djecom koja boluju od karcinoma nadalje
Glupo mi je ono pa dijete je u pitanju,bas zato nebi smeo da to radi radi osoblja koje pazi tu djecu a i sama djeca,ko ce da pazi tu djecu ako se nedaj boze osoblje razboli,sad bi trebao biti prioritet da se cim bolje zastiti medicinsko osoblje i tako dalje po prioritetu,to ti je kao u avionu ako dodje razgermetizacije kabine,prvo sebi masku pa onda djetetu sto je logicno,a ovaj nesrecnik nije mozda ni svjestan staje ucinio ili mogao uciniti a ako je svjestan svog postupka onda ga treba motkama goniti
spreca

#5890 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spreca »

sherbett wrote: 15/03/2020 11:28
Cortado wrote: 15/03/2020 11:21

Kao dijete je u pitanju

Naravno, to su oni ljudi JA, PA JA, PA JA i SAMO JA, PA OPET JA! Najgora vrsta ljudi, i zivi su samo jer je protiv zakona ubiti ih.

E pa fino ako je debil nekog zarazio moze dobit do 3 god zatvora

Kod nas su vec 60_ak ljudi kaznili zbog krsenja samoizolacije[/b

Fino te policija legitimira, ako si u sustavu-kazna!
:thumbup: :thumbup:
dječak sa šibicama

#5891 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Ako je covjek u izolaciji, ko mu dostavlja hranu???

Jel i to policija ili su oni samo za pisanje kazni?

Da umre od gladi ili sta.
daddy-kool

#5892 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Kakvo ručno pupmanje kakvi bakrači.
Nema dovoljno zaštitne opreme za postojeće osoblje a kamoli nekakve vojnike ili civile, pa da neko pumpa 2-3 sedmice 24 sata dnevno.

Kao da to ne bi u Italiji radili, a ne radili trijažu i određivali ko neće dobiti respirator.
Cortado

#5893 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

daddy-kool wrote: 15/03/2020 11:35
Kakvo ručno pupmanje kakvi bakrači.
Nema dovoljno zaštitne opreme za postojeće osoblje a kamoli nekakve vojnike ili civile, pa da neko pumpa 2-3 sedmice 24 sata dnevno.

Kao da to ne bi u Italiji radili, a ne radili trijažu i određivali ko neće dobiti respirator.
Dobro obratite paznju, zbog ovakvih marginalaca kao sto je daddy-kool ljudi i umiru i siri se panika oko irelevantnih stvari. Ono sjedi iza ekrana u nekoj pripizdini i zna sta se i kako radi u Italiji. Cuvajte se ljudi ovakvih delegata, klasicnih petokolonasa cija uloga i jeste unositi paniku.
Hiran

#5894 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hiran »

Ajdinović potvrdio za "Avaz": Apoteka kažnjena sa 10.000 KM zbog trostruko viših cijena.

https://avaz.ba/vijesti/bih/554544/ajdi ... sih-cijena
statixx

#5895 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by statixx »

In the past 24 hours, 1,209 new cases have been confirmed ... with 113 deaths in the past 24 hours, the death toll has reached 724," Alireza Vahabzadeh, an adviser to Iran's health minister, tweeted.
Cortado

#5896 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

Hiran wrote: 15/03/2020 12:02 Ajdinović potvrdio za "Avaz": Apoteka kažnjena sa 10.000 KM zbog trostruko viših cijena.

https://avaz.ba/vijesti/bih/554544/ajdi ... sih-cijena
:thumbup:

Mada treba biti oprezan, masa je proizvodjaca podigla svoje prodajne cijene uslijed poskupljenja sirovina za proizvodnju dezinekcionih sredstava.

Ako nekog zanima kako jednostavno u kucnoj radinosti napraviti dezinfekciono sredstvo, evo uputstva. Mjere se moraju postovati, ovdje nema mjesta "odokativnoj" mjeri:
https://www.who.int/gpsc/5may/Guide_to_ ... uction.pdf
Mogy87

#5898 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

spreca wrote: 15/03/2020 11:28

Kao dijete je u pitanju

Glupo mi je ono pa dijete je u pitanju,bas zato nebi smeo da to radi radi osoblja koje pazi tu djecu a i sama djeca,ko ce da pazi tu djecu ako se nedaj boze osoblje razboli,sad bi trebao biti prioritet da se cim bolje zastiti medicinsko osoblje i tako dalje po prioritetu,to ti je kao u avionu ako dodje razgermetizacije kabine,prvo sebi masku pa onda djetetu sto je logicno,a ovaj nesrecnik nije mozda ni svjestan staje ucinio ili mogao uciniti a ako je svjestan svog postupka onda ga treba motkama goniti
Uz to je idiot skrivio da su u karantinu 100+ djece iz vrtica sa posebnim potrebama.
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2164956
Direktor je jedne velike firme pa mu se moze
ćiribiribela

#5900 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

500 novih slucajeva u nrw od jucer, isti broj umrlih. Njemacka se super drzi.

Image
Locked