Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
TheRealist

#2251 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

Milenkov buraz wrote: 14/03/2020 23:59 Nema idealnog riješenja, ljudi ni u zgradama nisu izolovani u posebnim prostorijama pa ni u najboljim izolatorijima po bolnicama. Postoji više metoda razvrstavanja po manjim grupama, recimo do 10 osoba i sl. ima više metoda. To kako ti zamišljaš da sve srtpaju u jedan šator ili da svako ima svoj je presmješno, kod tebe nema sredine, ali da ne pišem dalje jer vidi se da razmišljaš na nivou djeteta od 5 godina. Pozdrav i molim te nemoj mi se obračati više.
Ne možeš ti nekoga citirati prvi, stalno vrijeđati i onda reći da ti se neobraća. Razumijem ja zašto ti vrijeđaš i OK, prepao se, a nerazumiješ se u materiju, ali to ne znači da ti se ne treba odgovoriti.

Samoizolacija, koja se provodi kako treba je itekako efikasna. U zgradama je to 10x bolje, nego u šatorima. Zašto bi stavljali ljude u grupe po 10, ako jedno ima samo simptome, ili niko nema u grupi. Ko bi njih opsluživao, kako bi to funkcionisalo, higijena, hrana, čuvari, medicinska pomoć....

Primjer je Diamond Princess, imali su čak i sobe, ali posluga bila zaražena, katastrofa se desila. Imamo godinama katastrofe po kampovima, jer eto, oni su baš uspješno se pokazali za suzbijanje ovakvih stvari.

Ja ovdje ne govorim o pravima ljudi, govorim o tome šta bi to vjerovatno donijelo zdravstvenom sistemu, ako bi se više ljudi u kampu nakupilo (a ne znam zašto kamp praviti za "10 ljudi") i da bi vjerovatno samo otežalo situaciju. Kažnjavaj ih rigorozno ako se kreću, pritvori ako treba, ali ne grupiši, pogotovo što mi nismo u mogućnosti brzo testirati, pa puštati grupu po grupu.
MMM1977

#2252 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

ćiribiribela wrote: 15/03/2020 00:08
denimb wrote: 15/03/2020 00:00

Neka se samo drze samoizolacije i nema potrebe za satorima, ali rodjo je navikao izaci do carsije, pa na dzumu, i onda poslije jos jedna kahva uz koju ce da pametari kako je sve to pretjerivanje, i kako je u Italiji sve ok samo to mediji stvaraju paniku.
A on se sjetio da dodje poslije 7 godina u BiH.

Ljudi stoka i jesu, zao mi je ali izgleda da je tako.
Pa vec sam rekla da niko sa zdravim razumom nece ni putovati u vrijeme pandemije, ali sator nije rijesenje.
Nije rješenje, bolje bi bilo da ih nikako ne puštamo u BiH a da ih Hrvati neće nazad. Nek budu u međugraničnoj zoni.

Sjedite gdje jeste, ne navaljujte se na kosti našem krhkom zdravstvu.
StelaVrti

#2253 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by StelaVrti »

TheRealist wrote: 15/03/2020 00:15
Milenkov buraz wrote: 14/03/2020 23:59 Nema idealnog riješenja, ljudi ni u zgradama nisu izolovani u posebnim prostorijama pa ni u najboljim izolatorijima po bolnicama. Postoji više metoda razvrstavanja po manjim grupama, recimo do 10 osoba i sl. ima više metoda. To kako ti zamišljaš da sve srtpaju u jedan šator ili da svako ima svoj je presmješno, kod tebe nema sredine, ali da ne pišem dalje jer vidi se da razmišljaš na nivou djeteta od 5 godina. Pozdrav i molim te nemoj mi se obračati više.
Ne možeš ti nekoga citirati prvi, stalno vrijeđati i onda reći da ti se neobraća. Razumijem ja zašto ti vrijeđaš i OK, prepao se, a nerazumiješ se u materiju, ali to ne znači da ti se ne treba odgovoriti.

Samoizolacija, koja se provodi kako treba je itekako efikasna. U zgradama je to 10x bolje, nego u šatorima. Zašto bi stavljali ljude u grupe po 10, ako jedno ima samo simptome, ili niko nema u grupi. Ko bi njih opsluživao, kako bi to funkcionisalo, higijena, hrana, čuvari, medicinska pomoć....

Primjer je Diamond Princess, imali su čak i sobe, ali posluga bila zaražena, katastrofa se desila. Imamo godinama katastrofe po kampovima, jer eto, oni su baš uspješno se pokazali za suzbijanje ovakvih stvari.

Ja ovdje ne govorim o pravima ljudi, govorim o tome šta bi to vjerovatno donijelo zdravstvenom sistemu, ako bi se više ljudi u kampu nakupilo (a ne znam zašto kamp praviti za "10 ljudi") i da bi vjerovatno samo otežalo situaciju. Kažnjavaj ih rigorozno ako se kreću, pritvori ako treba, ali ne grupiši, pogotovo što mi nismo u mogućnosti brzo testirati, pa puštati grupu po grupu.
Ja sam za šatore
ili neka ostanu gdje jesu
ćiribiribela

#2254 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

StelaVrti wrote: 15/03/2020 00:22

Ja sam za šatore
ili neka ostanu gdje jesu
To samo dokazuje koliko ti, i jos neki pojedinci veze nemate. :sax:
tandmand

#2255 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

Neka se samo drze samoizolacije i nema potrebe za satorima, ali rodjo je navikao izaci do carsije, pa na dzumu, i onda poslije jos jedna kahva uz koju ce da pametari kako je sve to pretjerivanje, i kako je u Italiji sve ok samo to mediji stvaraju paniku.

Pa vec sam rekla da niko sa zdravim razumom nece ni putovati u vrijeme pandemije, ali sator nije rijesenje.
Ali vidiš da putuju, i da rizikuje da se pritom zarazi. Ti imaš neku idealiziranu sliku djasporca koji razmišlja logično. Saam sam bio vani i znam kako to funkcionira. Ako si se ikada vozila busom koji ide/iz za EU, tu si mogla vidjeti konkretne primjere kurcobolje. On i samo on, daj mu stani da kupi jesti, da kupi Jägermeister .. mora zapalit. Čak ih ima upute se bez novca .. nešto minimalno. Isto tako ako ide svojim vozilom, on ima samo svoje planove i svoje potrebe. Ti sad misliš on promišlja o interesima kolektiva? Jašta je.
Ako šator nije rješenje nije ni to da na granici dobije papir o samoizolaciji i onda hoda okolo.
ćiribiribela

#2256 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

tandmand wrote: 15/03/2020 00:26
Ali vidiš da putuju, i da rizikuje da se pritom zarazi. Ti imaš neku idealiziranu sliku djasporca koji razmišlja logično. Saam sam bio vani i znam kako to funkcionira. Ako si se ikada vozila busom koji ide/iz za EU, tu si mogla vidjeti konkretne primjere kurcobolje. On i samo on, daj mu stani da kupi jesti, da kupi Jägermeister .. mora zapalit. Čak ih ima upute se bez novca .. nešto minimalno. Isto tako ako ide svojim vozilom, on ima samo svoje planove i svoje potrebe. Ti sad misliš on promišlja o interesima kolektiva? Jašta je.
Ako šator nije rješenje nije ni to da na granici dobije papir o samoizolaciji i onda hoda okolo.
Pa i ja sam dijasporac pa sam otkazala roditelje zbog ovoga, i ne pada mi na pamet da putujem u bosnu dok se situacija ne rijesi.

Zabraniti apsolutno sva putovanja koja nisu hitna, papir o samoizolaciji, svijest gradjana da informisu nadlezne ustanove u slucaju da primjete da se izolacija ne postuje, i rigorozne novcane kazne... puno bolje rjesenje od satora.
denimb

#2257 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

Upravo to, zbog neodgovornih ljudi imas 18 slucajeva u BL...nije se taj virus sigurno sam stvorio tamo, i onda kad lik ispali pricu o satorima, ide kmecanje do neba, kao nije to rijesenje, pa sta je onda da ima das potvrdu a oni da hodaju po gradu sa svojom kurcoboljom.
Palmalma

#2258 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Palmalma »

Piše: Kemal Dizdarević
Strah od neizvjesnosti je u u osnovi straha od smrti. Virus nazvan SARS-CoV2 ne poznajemo dovoljno, pa iako bolest Covid-19, koju ovaj virus uzrokuje,nije ništa strašnija po ishodu odobične gripe zatvorili smo sve svoje puteve da je slučajno ili namjerno ne susretnemo.

Ali Englezi obično imaju orginalan odgovor. Britanija je i dalje otvorena. Samo oni sa perzistentnim kašljem i povišenom temperaturom ostaju izolirani u kućnim uvjetima.
Bolnice im se ne preporučuju jer su one, što je općepoznato, rizična mjesta. Ovaj pristup se oslanja na činjenicu da će izlaganje velike proporcije populacije ovom virusu pomoći u razvijanju kolektivnog imuniteta.

Ako pogledamo brojke vidimo da je smrtnost od Covid-19, za prepoznate slučajeve, 2-3 %. Mnoge je više onih koji nisu prepoznati, koji su inficirani, ali nemaju simptome i znake, tako da je stvarna smrtnost signifikantno niža od pomenute brojke. Od 7.700.000.000 ljudi na svijetu zaraženo je oko 130.000. Broj novih slučajeva u Kini danas iznosi samo 11 (ukupna populacija u Kini je preko 1.350.000.000).

Tri su problema koje implicira ovaj virus: strah od nepoznatog, virulentnost odnosno lako širenje, te nepostojanje specifične terapije (ovo posljednje posebno potencira neizvjesnost). Covid-19 ima veći potencijal za širenje od SARS-a i MERS-a, bolesti koje su se zaustavile za nekoliko mjeseci, ali čija je smrtnost bila značajno veća. SARS-CoV2 je uspješan virus, što znači da se lako širi, ali da slabo ubija. Kada se 1972. godine jedan hadžija vratio iz Meke u tadašnju Jugoslaviju buknula je epidemija velikih boginja (variola virus) što je vjerovatno posljednji slučaj ove bolesti u Evropi (globalna eradikacija bolesti je postignuta 1980.godine). Ozbiljnim pristupom i karantinom (inače izumom dubrovčana) bolest je brzo suzbijena. Rizik smrti od velikih boginja je bio preko 30 % uz sljepilo kao moguću dugoračnu sekvelu kod preživjelih.

Svaki problem traži pristup proporcionalan njegovoj ozbiljnosti. SARS-CoV2 nije variola, a paranoja nije u osnovi realnosti, ona je u osnovi strah od realnosti.
JanuaryJones

#2259 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JanuaryJones »

Bolikurac mentalitet u neraskidivoj simbiozi sa bahatošću i šta-mi-ko-može stavom. Isti ti poštuju sve zakone po EU a čim predju granicu baca se smeće kroz prozor auta, hrače se po trotoaru, ne poštuju saobraćajni propisi itd. Eto baš će poštovati komad papira o samoizolaciji. Kako da ne.
alipasijaner

#2260 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by alipasijaner »

Nego sta uraditi sa zalihama hrane kad prođe frka s virusom?
denimb

#2261 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

alipasijaner wrote: 15/03/2020 00:56 Nego sta uraditi sa zalihama hrane kad prođe frka s virusom?

:jedekolac:
Guadalajara

#2262 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

alipasijaner wrote: 15/03/2020 00:56 Nego sta uraditi sa zalihama hrane kad prođe frka s virusom?
Ja svojima redovno zalihe pravim. Kupim im za 10tak dana...ove osnovne namirnice... :-D
JanuaryJones

#2263 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by JanuaryJones »

Ovi što dolaze iz Europe “na odmor” u BiH u ovo vrijeme pandemije:

1. Ako živite i radite gore i imate zdravstveno, koji ćete k.... u Bosni bez zdravstvenog?

2. Pokupite virus usput, u dugim redovima za čekanje, dodjete i fino rodbini raširite kao zabilježeni slučajevi u Banja Luci i Zenici.

3. Jeste li vi normalni?

Sjedite kući. Drž’te se Europe. Jeb’la vas Bosna.
Sanjarko

#2264 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Je li karantin na snazi u Bosni izmedzu sela, gradova, kantona i entiteta?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2265 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

Sanjarko wrote: 15/03/2020 01:11 Je li karantin na snazi u Bosni izmedzu sela, gradova, kantona i entiteta?
Nije
Sanjarko

#2266 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

plain vanilla wrote: 15/03/2020 01:12
Sanjarko wrote: 15/03/2020 01:11 Je li karantin na snazi u Bosni izmedzu sela, gradova, kantona i entiteta?
Nije
A distrikt Brcko?
Sanjarko

#2267 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Guadalajara wrote: 15/03/2020 01:15
ima ovih minskih polja :mrgreen:
Pitam jer mi stara treba da ide u Brcko.
Guadalajara

#2268 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

Sanjarko wrote: 15/03/2020 01:17
Nek stavi masku/Sal/neke rukavice zbog sebe, ako bude vise putnika u busu.
Sanjarko

#2269 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Guadalajara wrote: 15/03/2020 01:18
Sanjarko wrote: 15/03/2020 01:17
Nek stavi masku/Sal/neke rukavice zbog sebe, ako bude vise putnika u busu.
Reko joj da ponese masku. Dobili je od sestre.
plain vanilla

#2270 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

Sanjarko wrote: 15/03/2020 01:14
Nije
A distrikt Brcko?
Pa i Brcko je u Bosni :mrgreen:
Zasad nije, ali nek ne putuje ako bas ne mora.
Guadalajara

#2271 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

Zajebano, valja ici poslom medju ljude... :-)
Sanjarko

#2272 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

plain vanilla wrote: 15/03/2020 01:21
Sanjarko wrote: 15/03/2020 01:14

Nije
A distrikt Brcko?
Pa i Brcko je u Bosni :mrgreen:
Zasad nije, ali nek ne putuje ako bas ne mora.
Mora.
plain vanilla

#2273 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by plain vanilla »

Guadalajara wrote: 15/03/2020 01:23 Zajebano, valja ici poslom medju ljude... :-)
Nije jos, tek ce da bude. Svakodnevni nasi stizu iz Europe. Danas sam cula da putnici koji dodju busom ne budu svi evidentirani, odnosno ne dobiju naredbu za samoizolaciju.
A vec znamo da vecina ni ne postuje samoizolaciju.
Pitanje je dana kad ce kod nas porasti broj zarazenih.
StelaVrti

#2274 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by StelaVrti »

Nije tema, al odjebaus, na mostu poginule Suada i Olga, moj otac ranjen, skoro iskrvario, nikad nije prestao govoriti da je želio da je on poginuo umjesto njih.
Haj ba nastavi sa svojim opisima rata iz podruma negdje drugo i tamo se ukidaj od smijeha :D
Guadalajara

#2275 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Guadalajara »

plain vanilla wrote: 15/03/2020 01:29
Guadalajara wrote: 15/03/2020 01:23 Zajebano, valja ici poslom medju ljude... :-)
Nije jos, tek ce da bude. Svakodnevni nasi stizu iz Europe. Danas sam cula da putnici koji dodju busom ne budu svi evidentirani, odnosno ne dobiju naredbu za samoizolaciju.
A vec znamo da vecina ni ne postuje samoizolaciju.
Pitanje je dana kad ce kod nas porasti broj zarazenih.
Imam info da stotine nasih iz Azije koji su tamo na radu trebaju doći u BiH. :roll:
Locked