Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2226 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Chmoljo »

dale cooper wrote: 14/03/2020 22:48
kakavdanakneiskustvu wrote: 14/03/2020 21:45
Jack Be Nimble wrote: 14/03/2020 21:31 U grad kada odem ko Rick na konju kada ulazi u Atlantu. Nigdje zive duse.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
:lol:

10 sezona patnje i gledanja Walking Deada nije bilo uzaludno. :mrgreen:
:lol: :lol: :thumbup:

ali, ne znam za ostale, meni ova korona malo vraća vjeru u ljudski rod. svi ćemo na svojoj koži osjetiti ovu pandemiju, ako ništa kroz recesiju, ali opet se poduzimaju mjere da se zaštite najugroženije kategorije. i to ne mladi, nego stari. naravno da niko ne može dopustiti da ljudi umiru kao muhe, ali cijenim što ne primjetim new age preseravanja tipa bunta zbog ograničavanja sloboda kretanja, zatvaranja uslužnih objekata i sl.

i nekako na društvenim mrežama vidim dosta ljudi koji NE šire paniku.

ko zna, ako nas potrefi kakva invazija malih zelenih, možda se i snađemo.

možda. :D
denimb

#2227 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

Valjda ovdje ima i neki pravnik pa ti objasni sta znaci biti Drzavljanin, u ovom slucaju BiH.
Valjda ima i neki pravnik da objasni tebi sta je vanredna situacija, pandemija, i koliko tvoja prava i papiri sa drzavljanstvom vrijede u tom slucaju, vrijede onoliko koliko ces ti da postujes upute same te drzave, pa bio to sator ili ne.
Ne mora se nista osim zastititi gradjane od pandemija, a to svoje drzavljanstvo uokviri i objesi na zid.
bubobih
Grijem se na: plutonij-239 (239Pu)
Vozim: NCC-1701-D
Horoskop: Elf

#2228 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bubobih »

LionKing wrote: 14/03/2020 23:42
zposao wrote: 14/03/2020 23:28
Palmalma wrote: 14/03/2020 23:20

Ja sam se vratila, radi braka, prije nekog vremena, u BiH. Nemam ja ni znanja ni potrebe da pomazem sa svojim znanjem nikome ovdje. Sve ostalo sto pises je nebitno.
Ne nabija niko ovdje tebi na nos što si se vratila u BiH... Ja stvarno nemam ništa lično protiv tebe. Naprotiv želim ti sve najbolje.

Ono što mi ovdje kritikujemo je nagla ljubav prema domovini ili "redovni posjet rodbini" u stanju globalne pandemije.

Kao što kolega ispred reče, zanima i mene:

Bi li se hiljade naših gastarbajtera potrčalo vratiti u Bosnu da je slučajno ovdje prvo izbila epidemija a da je stanje u drugim državama normalno?

Odgovor svi znamo..
Ja ti mogu reći da se 99% studenata iz Ljubljane vratilo kućama jer im je dosadno bit zatvoren ovdje, a ne jer bi se osjećali sigurnije kući.

Prije nego što me zaspete kamenjem, ja sam ostao u Ljubljani.
Svaka cast ma iz kojeg razloga ostao. Ja licno bi isto ostao jer sam svjestan da samo potencionalno sirim zarazu, nisam jedan od onih koji misle samo na svoju guzicu.
zposao

#2229 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

TheRealist wrote: 14/03/2020 23:40
ćiribiribela wrote: 14/03/2020 23:38 Diamond princess, ili kakogod da se zove onaj kruzer, je primjer da ljude ne treba na takav nacin grupisati.

Svaka osoba sa imalo zdravog razuma nece bespotrebno putovati u vrijeme pandemije.
To pokušavam objasniti, ali ne možeš ti dokazati pojedincima, još usput misle da ako krenu vrijeđati, da će im postovi izgledati inteligentiji, a ustvari samo pokazuju koliko su se prepali (što je njihovo pravo, naravno), da ne mogu razmišljati racionalno.

Ko kaže da sve koji ulaze u Bih treva grupisat?
Dovoljno bi bilo kada bi se svi drzali samoizolacije. A u slucaju da se ne drze, grupiši ih i zatvori negdje, pa neka se onda žali na ljudska prava...
Svakome smo dali da na ljudski način sam sebe izolira na 2 sedmice i suzdrzi se potencijalog širenja epidemije...
Ako ne ide, hajde onda svi skupa u jednu karantenu.

Evo šta kažu u Hrvatskoj. Skoro svi slučajevi su uvezeni izvana.

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2165217
TheRealist

#2230 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

denimb wrote: 14/03/2020 23:43 Ne mora se nista osim zastititi gradjane od pandemija, a to svoje drzavljanstvo uokviri i objesi na zid.
Pa kako si ih zaštitio ako si ih stavio u šatore i pustio da se svi zaraze, vjerovatnomih dosta umre radi toga, blokirao time osoblje, respiratore,....
bubobih
Grijem se na: plutonij-239 (239Pu)
Vozim: NCC-1701-D
Horoskop: Elf

#2231 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by bubobih »

Državljani Bosne i Hercegovine koji večeras od 20 sati uđu na područje Republike Hrvatske moraće 14 dana da borave u izolaciji ukoliko ne namjeravaju nastaviti svoje putovanje u druge zemlje.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman naglasio je da to važi samo za državljane Bosne i Hercegovine koji namjeravaju da se zadrže u Hrvatskoj.

– Državljanima Bosne i Hercegovine koji samo prolaze kroz Hrvatsku na svom putu, to će biti dozvoljeno odnosno neće morati provoditi vrijeme u 14-odnevnoj izolaciji – rekao je Hofman.

Ove mjere važe za čak 73 države svijeta, uključujući gotovo sve evropske zemlje i sve zemlje regije – Sloveniju, Srbiju i Crnu Goru.

Posebna bezbjednosna mjera za osobe koje ulaze u Hrvatsku odnosi se na sljedeće zemlje: Kina, Južna Koreja, Japan, Singapur, Australija, Malezija, Filipini, Vijetnam, Kambodža, Novi Zeland, Italija, Španija, Francuska, Njemačka, Švajcarska, Danska, Švedska, Nizozemska, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske, Austrija, Belgija, Norveška, Češka, Finska, Grčka, Izrael, Irska, San Marino, Island, Slovenija, Poljska, Rumunija, Portugal, Slovačka, Mađarska, Bjelorusija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, BiH, Tajland, Indija, Indonezija, Maldivi, Iran, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak, Egipat, Libanon, Pakistan, Bangladeš, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Brazil, Čile, Kostarika, Alžir, Kamerun, Peru, Ekvador, Andora, Albanija, Kipar, Crna Gora, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako, Srbija, Turska i Ukrajina.

Ovim potezom Zagreb je suzio prostor kretanju građana BiH u vrijeme visokog opreza zbog korona virusa.
tandmand

#2232 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

LionKing wrote: 14/03/2020 23:42 Ja ti mogu reći da se 99% studenata iz Ljubljane vratilo kućama jer im je dosadno bit zatvoren ovdje, a ne jer bi se osjećali sigurnije kući.

Prije nego što me zaspete kamenjem, ja sam ostao u Ljubljani.
Sve si rekao. Bitno je zadovoljiti svoju sebičnu potrebu za zabavom, a porodicu, lokalno stanovništvo i ostale, ko jebe.

Kad mu kažeš, moraš 14 dana u šator .... u konačnici to se ne svodi na prava njega kao državljanina BiH, na ljudska prava ... nego na prava na njegovu zabavu.
Last edited by tandmand on 14/03/2020 23:49, edited 1 time in total.
denimb

#2233 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

TheRealist wrote: 14/03/2020 23:46
denimb wrote: 14/03/2020 23:43 Ne mora se nista osim zastititi gradjane od pandemija, a to svoje drzavljanstvo uokviri i objesi na zid.
Pa kako si ih zaštitio ako si ih stavio u šatore i pustio da se svi zaraze, vjerovatnomih dosta umre radi toga, blokirao time osoblje, respiratore,....
Pricam o samoizolaciji koji mnogi ne postuju, za satore karikiram.
Milenkov buraz

#2234 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

TheRealist wrote: 14/03/2020 23:40
ćiribiribela wrote: 14/03/2020 23:38 Diamond princess, ili kakogod da se zove onaj kruzer, je primjer da ljude ne treba na takav nacin grupisati.

Svaka osoba sa imalo zdravog razuma nece bespotrebno putovati u vrijeme pandemije.
To pokušavam objasniti, ali ne možeš ti dokazati pojedincima, još usput misle da ako krenu vrijeđati, da će im postovi izgledati inteligentiji, a ustvari samo pokazuju koliko su se prepali (što je njihovo pravo, naravno), da ne mogu razmišljati racionalno.
denimb wrote: 14/03/2020 23:47
TheRealist wrote: 14/03/2020 23:46
Pricam o samoizolaciji koji mnogi ne postuju, za satore karikiram.

Razapet će jedan šator na granici 2x2 i natrpati u njega 500 ljudi. :oops: :zid:
Last edited by Milenkov buraz on 14/03/2020 23:49, edited 1 time in total.
TheRealist

#2235 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

zposao wrote: 14/03/2020 23:44 Ko kaže da sve koji ulaze u Bih treva grupisat?
Dovoljno bi bilo kada bi se svi drzali samoizolacije. A u slucaju da se ne drze, grupiši ih i zatvori negdje, pa neka se onda žali na ljudska prava...
Svakome smo dali da na ljudski način sam sebe izolira na 2 sedmice i suzdrzi se potencijalog širenja epidemije...
Ako ne ide, hajde onda svi skupa u jednu karantenu.

Evo šta kažu u Hrvatskoj. Skoro svi slučajevi su uvezeni izvana.

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2165217
Pa šta je šator, ako njih grupisanje, a svi idu u njega? Oni hoće da svi koji dođu, idu tu, neselektivno.

A virus je iz Kine došao, logično da je uvezen.
Palmalma

#2236 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Palmalma »

bubobih wrote: 14/03/2020 23:46 Državljani Bosne i Hercegovine koji večeras od 20 sati uđu na područje Republike Hrvatske moraće 14 dana da borave u izolaciji ukoliko ne namjeravaju nastaviti svoje putovanje u druge zemlje.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman naglasio je da to važi samo za državljane Bosne i Hercegovine koji namjeravaju da se zadrže u Hrvatskoj.

– Državljanima Bosne i Hercegovine koji samo prolaze kroz Hrvatsku na svom putu, to će biti dozvoljeno odnosno neće morati provoditi vrijeme u 14-odnevnoj izolaciji – rekao je Hofman.

Ove mjere važe za čak 73 države svijeta, uključujući gotovo sve evropske zemlje i sve zemlje regije – Sloveniju, Srbiju i Crnu Goru.

Posebna bezbjednosna mjera za osobe koje ulaze u Hrvatsku odnosi se na sljedeće zemlje: Kina, Južna Koreja, Japan, Singapur, Australija, Malezija, Filipini, Vijetnam, Kambodža, Novi Zeland, Italija, Španija, Francuska, Njemačka, Švajcarska, Danska, Švedska, Nizozemska, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske, Austrija, Belgija, Norveška, Češka, Finska, Grčka, Izrael, Irska, San Marino, Island, Slovenija, Poljska, Rumunija, Portugal, Slovačka, Mađarska, Bjelorusija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, BiH, Tajland, Indija, Indonezija, Maldivi, Iran, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak, Egipat, Libanon, Pakistan, Bangladeš, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Brazil, Čile, Kostarika, Alžir, Kamerun, Peru, Ekvador, Andora, Albanija, Kipar, Crna Gora, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako, Srbija, Turska i Ukrajina.

Ovim potezom Zagreb je suzio prostor kretanju građana BiH u vrijeme visokog opreza zbog korona virusa.
Logicna mjera. BiH treba primjeniti isto, ili vec primjenjuje, prama Hrvatskoj i ostalim zemljama sa liste.
TheRealist

#2237 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

Milenkov buraz wrote: 14/03/2020 23:48 Razapet će jedan šator na granici 2x2 i natrpati u njega 500 ljudi. :oops: :zid:
Neće jedan, ali neće ni svako biti posebno izolovan.

Nemaš pojma o čemu pričaš, nemaš pojma kakve posljedice bi nam to napravilo, ali stavljaj smajlije, ako ti je lakše.

Grupisanje ne funkcioniše u ovoj situaciji i to se pokazalo.
lacrima

#2238 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by lacrima »

Sator je samo mjera odbijanja ljudi da i pomisle da treba da putuju u ovakvoj situaciji. Po meni opravdano
MMM1977

#2239 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

A zašto se dijaspora vraća? Osim što nam, dokazano, donosite zarazu treba da dodatno vršite pritisak na i onako slabo zdravstvo i koristite i onako malo respiratora?

Ostanite tamo gdje plaćate zdravstvo i gdje su od tog novca kupljeni ti isti respiratori. Ili to ili šatori, livada, šta god.
ćiribiribela

#2240 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

TheRealist wrote: 14/03/2020 23:52
Milenkov buraz wrote: 14/03/2020 23:48 Razapet će jedan šator na granici 2x2 i natrpati u njega 500 ljudi. :oops: :zid:

Nemaš pojma o čemu pričaš, nemaš pojma kakve posljedice bi nam to napravilo, ali stavljaj smajlije, ako ti je lakše.

Vecina ljudi ovdje apsolutno ne shvata ni kako se virus prenosi, ni kakva njega treba pacijentima koji imaju plucne probleme, ni kakve bi eventualne posljedice ovakva glupost imala na, ionako klimav, zdr sistem u bosni.

Al hajd, stavite satore, trpajte ljude ko stoku.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2241 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Entropio »

MMM1977 wrote: 14/03/2020 23:54 A zašto se dijaspora vraća? Osim što nam, dokazano, donosite zarazu treba da dodatno vršite pritisak na i onako slabo zdravstvo i koristite i onako malo respiratora?

Ostanite tamo gdje plaćate zdravstvo i gdje su od tog novca kupljeni ti isti respiratori. Ili to ili šatori, livada, šta god.
Precjenjujes prosjecnog dijasporasa. Libo njega tuki za tebe. On je planirao doci i dolazi. Kakva ba korona, treba se osisati, kupiti krompira za ponijeti, udariti ogradu oko kuce i eventualno i zube udariti ako se stigne.
Milenkov buraz

#2242 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Nema idealnog riješenja, ljudi ni u zgradama nisu izolovani u posebnim prostorijama pa ni u najboljim izolatorijima po bolnicama. Postoji više metoda razvrstavanja po manjim grupama, recimo do 10 osoba i sl. ima više metoda. To kako ti zamišljaš da sve srtpaju u jedan šator ili da svako ima svoj je presmješno, kod tebe nema sredine, ali da ne pišem dalje jer vidi se da razmišljaš na nivou djeteta od 5 godina. Pozdrav i molim te nemoj mi se obračati više.
512MB

#2243 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by 512MB »

Dakle danas imamo 21 zaraženih u BiH. Ako računamo sa growth rate od 33%, koji je diljem EU otprilike isti, to znači da će oko 15. Aprila biti oko:

50.000 zaraženih.
denimb

#2244 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by denimb »

ćiribiribela wrote: 14/03/2020 23:57

Vecina ljudi ovdje apsolutno ne shvata ni kako se virus prenosi, ni kakva njega treba pacijentima koji imaju plucne probleme, ni kakve bi eventualne posljedice ovakva glupost imala na, ionako klimav, zdr sistem u bosni.

Neka se samo drze samoizolacije i nema potrebe za satorima, ali rodjo je navikao izaci do carsije, pa na dzumu, i onda poslije jos jedna kahva uz koju ce da pametari kako je sve to pretjerivanje, i kako je u Italiji sve ok samo to mediji stvaraju paniku.
A on se sjetio da dodje poslije 7 godina u BiH.

Ljudi stoka i jesu, zao mi je ali izgleda da je tako.
MMM1977

#2245 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

Entropio wrote: 14/03/2020 23:58
MMM1977 wrote: 14/03/2020 23:54 A zašto se dijaspora vraća? Osim što nam, dokazano, donosite zarazu treba da dodatno vršite pritisak na i onako slabo zdravstvo i koristite i onako malo respiratora?

Precjenjujes prosjecnog dijasporasa. Libo njega tuki za tebe. On je planirao doci i dolazi. Kakva ba korona, treba se osisati, kupiti krompira za ponijeti, udariti ogradu oko kuce i eventualno i zube udariti ako se stigne.
I mene zaboli kita za njih, nek sjedi gdje jeste ili da ide u šator, na livadu - svejedno
StelaVrti

#2246 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by StelaVrti »

512MB wrote: 15/03/2020 00:00 Dakle danas imamo 21 zaraženih u BiH. Ako računamo sa growth rate od 33%, koji je diljem EU otprilike isti, to znači da će oko 15. Aprila biti oko:

50.000 zaraženih.
ako računamo da ih je testirano 30
ćiribiribela

#2247 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

denimb wrote: 15/03/2020 00:00

Neka se samo drze samoizolacije i nema potrebe za satorima, ali rodjo je navikao izaci do carsije, pa na dzumu, i onda poslije jos jedna kahva uz koju ce da pametari kako je sve to pretjerivanje, i kako je u Italiji sve ok samo to mediji stvaraju paniku.
A on se sjetio da dodje poslije 7 godina u BiH.

Ljudi stoka i jesu, zao mi je ali izgleda da je tako.
Pa vec sam rekla da niko sa zdravim razumom nece ni putovati u vrijeme pandemije, ali sator nije rijesenje.
StelaVrti

#2248 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by StelaVrti »

ćiribiribela wrote: 14/03/2020 23:57

gdje ovdje? jesi li ovdje?
ćiribiribela

#2249 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ćiribiribela »

StelaVrti wrote: 15/03/2020 00:08
gdje ovdje? jesi li ovdje?
Ovdje na forumu.
TheMule

#2250 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheMule »

Chmoljo wrote: 14/03/2020 23:43
dale cooper wrote: 14/03/2020 22:48
kakavdanakneiskustvu wrote: 14/03/2020 21:45

:lol: :lol: :lol: :thumbup:
:lol:

10 sezona patnje i gledanja Walking Deada nije bilo uzaludno. :mrgreen:
:lol: :lol: :thumbup:

ali, ne znam za ostale, meni ova korona malo vraća vjeru u ljudski rod. svi ćemo na svojoj koži osjetiti ovu pandemiju, ako ništa kroz recesiju, ali opet se poduzimaju mjere da se zaštite najugroženije kategorije. i to ne mladi, nego stari. naravno da niko ne može dopustiti da ljudi umiru kao muhe, ali cijenim što ne primjetim new age preseravanja tipa bunta zbog ograničavanja sloboda kretanja, zatvaranja uslužnih objekata i sl.

i nekako na društvenim mrežama vidim dosta ljudi koji NE šire paniku.

ko zna, ako nas potrefi kakva invazija malih zelenih, možda se i snađemo.

možda. :D
:lol: A vidi ih na ovoj temi sto su se prepali :) Za sekundu mrznja isplivala, dezinformacije se sire. Sta da im je ko 92? glad, granate, hilljade mrtvih, totalna neizvjesnost, pa i zaraza i bolest? Nemoj da ti se vraca ta "vjera u ljudski rod" samo ces sebi nauditi
Locked