Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
zposao

#5351 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Cortado wrote: 14/03/2020 00:36
Negdje sam onako letimicno preletio preko neke poruke gdje je neko rekao da je s tobom tesko razgovarati. S tobom je bolno razgovarati. Ne znam da li zbog toga sto si tvrdoglav ili si jednostavno kontras. U svakom slucaju, sto se mene tice nosi 4xN95 istovremeno, sta ce biti s tobom je totalno irelevantno, samo nemoj drugima savjetovati da rade to isto jer ih dovodis u opasnost koje nisu ni svjesni. Ljudi poput tebe su najveca opasnost u ovakvim situacijama.
Necu ulaziti u lične obračune, samo me zanima kakva je opasnost od nošenja zaštitne maske?
Pa valjda su svi u Kini nosili maske. I u svim dijelovima svijeta medicinsko osoblje nosi maske. Kako misliš da je opasno?
ElkoM

#5352 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

ElkoM wrote: 14/03/2020 00:32
Cortado wrote: 14/03/2020 00:29

Eh pa hvala ti sto si upravo potvrdio ovo sto sam napisao. Maska je sastavni dio radne uniforme zdravstvenih radnika, i nosi se iz mase razloga, ali maska ne stiti, da ponovim maska NE stiti zdrave osobe od oboljevanja. Tacno je da maske s finim filterom moze fizicki zaustaviti virus, ali ako nemas pokrivene oci, usi, i ostatak tijela, onda je maska potpuno neucinkovita. Uz to sve, nosis masku, dodjes kuci, skines je i ostavis na neko mjesto i sta si dobio tim? Samo si ono sto je s vanjske strane maske prenio na tu povrsinu. Da ne filozofiramo previse, ako znas engleski, https://time.com/5794729/coronavirus-face-masks/
imam N95
ne nosam je jos jer nije zagustilo
kad zagusti nosit ću
kad se vratim kako.kažeš poprskam je sprejem 70% alkohola koji sam isto nabavio

Negdje sam onako letimicno preletio preko neke poruke gdje je neko rekao da je s tobom tesko razgovarati. S tobom je bolno razgovarati. Ne znam da li zbog toga sto si tvrdoglav ili si jednostavno kontras. U svakom slucaju, sto se mene tice nosi 4xN95 istovremeno, sta ce biti s tobom je totalno irelevantno, samo nemoj drugima savjetovati da rade to isto jer ih dovodis u opasnost koje nisu ni svjesni. Ljudi poput tebe su najveca opasnost u ovakvim situacijama.
očekivan odgovor vrludanja, kaži da ništa ne kažeś, kad nemaš argumentaciju
daddy-kool

#5353 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

breba wrote: 14/03/2020 00:38 Maska ima smisla kad ste zaista izlozeni i u direktnom kontaktu sa oboljelim. Inace moze imati kontra efekat u smislu nepotrebnog diranja lica (maske) i zadrzavanja virusa na povrsini.
Virus je zajeban i prenosi se zrakom, zadržava se i do 30 minuta nakon što inicirani rasprši aerosol.
Ko dira lice diraće ga i bez maske.
Matzan

#5354 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Matzan »

daddy-kool wrote: 14/03/2020 00:12
invincible1921 wrote: 14/03/2020 00:09 Izdvojio bih jos jednu bitnu stvar koja dokazuje kolko su ljudi ograniceni...recimo toliko ljudi kupuje maske da bi se zastitili od virusa, a ustvari maske sluze da neko sa virusom ne zarazi druge, a u sustini tebi nista nece pomoc da se ne zarazis
Maske pomažu, ali pošto ih nema dovoljno narodu se preporučuje da ih ne kupuje da bi najugroženiji (zdravstveni radnici i njegovatelji) imali.
Ne kupuju zdravstveni radnici maske po apotekama i AMKU.
Ista stvar i sredstvima za dezinfekciju.
breba

#5355 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

daddy-kool wrote: 14/03/2020 00:38 Image

Kako ovim Kinezima niko nije objasnio da ne nose maske?
Dobro je zatego :-D
daddy-kool

#5356 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Cortado wrote: 14/03/2020 00:38

Pa ako cemo vec tako, evo ja sam ljekar i kazem ti da ti maska nista ne pomaze, niti obicna hirurska, niti N95, ali ti si izgleda toliko ogranicen da se do tebe uopste ne moze doprijeti. I za tebe vrijedi isti savjet kao i za ovog prije tebe, nosi 4xN95 istovremeno, samo nemoj nikome rugom to savjetovati jer dovodis ljude u jos vecu opasnost.
Da li si infektolog?

Jer bez uvrede, nemaš pojma o ovim stvarima.
daddy-kool

#5357 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Matzan wrote: 14/03/2020 00:41
daddy-kool wrote: 14/03/2020 00:12
invincible1921 wrote: 14/03/2020 00:09 Izdvojio bih jos jednu bitnu stvar koja dokazuje kolko su ljudi ograniceni...recimo toliko ljudi kupuje maske da bi se zastitili od virusa, a ustvari maske sluze da neko sa virusom ne zarazi druge, a u sustini tebi nista nece pomoc da se ne zarazis
Maske pomažu, ali pošto ih nema dovoljno narodu se preporučuje da ih ne kupuje da bi najugroženiji (zdravstveni radnici i njegovatelji) imali.
Ne kupuju zdravstveni radnici maske po apotekama i AMKU.
Ista stvar i sredstvima za dezinfekciju.
Bukvalno su to navedeni razlozi zašto se ne preporučuju maske - neće biti dovoljno za medicinske radnike.
Cortado

#5358 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

zposao wrote: 14/03/2020 00:39
Necu ulaziti u lične obračune, samo me zanima kakva je opasnost od nošenja zaštitne maske?
Pa valjda su svi u Kini nosili maske. I u svim dijelovima svijeta medicinsko osoblje nosi maske. Kako misliš da je opasno?

MNemam stvarno snage objasnjavati, imas google i vjerovatno milion stranica koje pisu o tome. A mozes i to sve zanemariti i poslusati ove wannabe strucnjake koji dezinfikuju masku 70% alkoholom
dobojlija81

#5359 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dobojlija81 »

:-)
pročitah komentare ispod svemirkovog videa poželih kakvu kugu da nas sve podavi s kakvim mentolima dišemo jbt

ElkoM

#5360 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

breba wrote: 14/03/2020 00:41
daddy-kool wrote: 14/03/2020 00:38 Image

Kako ovim Kinezima niko nije objasnio da ne nose maske?
Dobro je zatego :-D
ma ta on zna
naši sveznajući forumasi će mu reći da je džaba
jadnik će dirat masku i lice će sjebat te, fasovat vruščinu
Cortado

#5361 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

daddy-kool wrote: 14/03/2020 00:41

Pa ako cemo vec tako, evo ja sam ljekar i kazem ti da ti maska nista ne pomaze, niti obicna hirurska, niti N95, ali ti si izgleda toliko ogranicen da se do tebe uopste ne moze doprijeti. I za tebe vrijedi isti savjet kao i za ovog prije tebe, nosi 4xN95 istovremeno, samo nemoj nikome rugom to savjetovati jer dovodis ljude u jos vecu opasnost.
Da li si infektolog?

Osim ako si ljekar ili drugi zdravstveni radnik, diskusija s tobom ovdje prestaje, jer je jako neozbiljno, a nadasve bezobrazno i licemjerno ljekaru reci da nema pojma o medicini.
daddy-kool

#5363 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Cortado wrote: 14/03/2020 00:46
Osim ako si ljekar ili drugi zdravstveni radnik, diskusija s tobom ovdje prestaje, jer je jako neozbiljno, a nadasve bezobrazno i licemjerno ljekaru reci da nema pojma o medicini.
Pa nemaš pojma ako nisi infektolog, šta ortoped zna o ovome?
Inače pozivanje na argument ja sam ljekar opšte prakse ili čega već ne pije vode.
ElkoM

#5364 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ElkoM »

Da li si infektolog?

jesil ti zaražen
jel nosis masku

ako je nosiš
što je nosiš ako nisi zaražen,
ne možeš zarazit zaraženog

prosta logika
invincible1921

#5365 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

zposao wrote: 14/03/2020 00:39
Buduci da sam ja poceo ovu raspravu...

Nije uopste opasno cak nije ni lose, ALI ITEKAKO JE LOSE STO RAJA MISLI DA SU DOSTA SIGURNIJI JER NOSE MASKE...ukazao sam kolko smo ustvari levati teski. Ne da nisi dosta siguran nego si mizerno , ako je i toliko slucaj.

Recimo to je ko da kazes imam sljem u ratu viricu iz svakog rova,,,u sustini sljem te stiti od krhotina, gelera, zaluatlih metaka, al cak ni od toga svega, dok recimo pogodak iz jurisne puske, cao djaci....u poredjenju sa napisanim maska te stiti slicno tome smao jedno 10 puta manje...
kox

#5366 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

ElkoM wrote: 14/03/2020 00:48

Da li si infektolog?

jesil ti zaražen
jel nosis masku

ako je nosiš

prosta logika
Image
Majke mi nevjerovatno.
Cortado

#5367 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

ElkoM wrote: 14/03/2020 00:48

Da li si infektolog?

jesil ti zaražen
jel nosis masku

ako je nosiš

prosta logika

Tvoja ogranicenost je prosto impresivna, ali iskreno se nadam ne i zarazna. Ali kad si vec pitao, da ti odgovorim. Hirurska maska mi je dio svakodnevne uniforme vec 22 godine. Nosim je jer je primarna svrha hirurske maske zastita pacijenta i preventiva infekcija hirurskih rana bakterijama koje neko od osoblja u operacionoj sali mozda ima.

Za ove normalne (ako ih ima) na forumu, ne ulazite u rasprave s ljudima kao sto su daddy-kool i ElkoM jer povuci ce vas na njihov nivo u diskusiji i pobijediti. Ovi ljudi su ozbiljna opasnost za drustvo.
invincible1921

#5368 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

Da jos dodam iako sam laik, al vako logicki gledano po meni je bolja zasitata imat rukavice nego li masku...pa kad vece hocete neku zasistitu eto rukavice
Edin H.

#5369 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote: 14/03/2020 00:48 Image

ta ce maske
J... ga, kad nije bila u JNA da zaduzi :oops:

Image
breba

#5370 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

Tema HAOS. Fakat trebaju dvije odvojene. Jedne za one sto histriraju i druga za one sto pristojno i razumno razgovaraju.
breba

#5371 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

Edin H. wrote: 14/03/2020 01:02
dječak sa šibicama wrote: 14/03/2020 00:48 Image

ta ce maske
J... ga, kad nije bila u JNA da zaduzi :oops:

Image

:-) Van teme za sekund... Nisam bio u JNA ali stari je bio u rezervi i imao ovu masku. Mirisa (smrada plastike ili ko zna sta) se sjecam ko sad da je nosim. :-)
Cortado

#5372 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Cortado »

daddy-kool wrote: 14/03/2020 00:48
Inače pozivanje na argument ja sam ljekar opšte prakse ili čega već ne pije vode.
Ti po meni trebas dobiti Darwinovu nagradu. Ako nista dobro si me nasmijao. Medicina je ipak malo kompleksnija nego vjerovatno tvoj maksminalni domet tipa GTA ili Fortnite. Ali evo malo besplatne edukcije, da bi zavrsio medicinski fakultet, MORAS poloziti predmete infektivne bolesti, higijena i epidemiologija, tako da i ortoped, ali i internista i traumatolog i oftalmolog, ali i pneumoftiziolog, kao i urolog i abdominalni hirurg, ali i fizijatar znaju i o infektivnim bolestima i o epidemijama. Ipak je to nauka koja se uci godinama, a ne kompjuterska igra koja se savlada za 3 sata aktivnog igranja. Toplo bih ti preporucio studiranje medicine, ali objaktivno (sto se na kraju krajeva vidi iz prilozenog) nemas ti sine kapacitet ni za normalnu diskusiju, a ne za medicinu.
daddy-kool

#5373 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Cortado wrote: 14/03/2020 01:10
daddy-kool wrote: 14/03/2020 00:48
Ti po meni trebas dobiti Darwinovu nagradu. Ako nista dobro si me nasmijao. Medicina je ipak malo kompleksnija nego vjerovatno tvoj maksminalni domet tipa GTA ili Fortnite. Ali evo malo besplatne edukcije, da bi zavrsio medicinski fakultet, MORAS poloziti predmete infektivne bolesti, higijena i epidemiologija, tako da i ortoped, ali i internista i traumatolog i oftalmolog, ali i pneumoftiziolog, kao i urolog i abdominalni hirurg, ali i fizijatar znaju i o infektivnim bolestima i o epidemijama. Ipak je to nauka koja se uci godinama, a ne kompjuterska igra koja se savlada za 3 sata aktivnog igranja. Toplo bih ti preporucio studiranje medicine, ali objaktivno (sto se na kraju krajeva vidi iz prilozenog) nemas ti sine kapacitet ni za normalnu diskusiju, a ne za medicinu.
Drugar moj, ako je zadnji dodir sa infektologijom za tebe bio na fakultetu - a izgleda da jeste, dobro sam te ocjenio.
Ne vidim zašto potreba da pametuješ oko svari gdje nisi kompetentan.
tvojkomsija

#5374 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tvojkomsija »

Senad u emisiju koju gleda velik broj ljudi, u udarnom terminu i za vrijeme konfuzije o covid19 virusu.. dovodi neku budalu da siri teorije zavjere, umjesto da pozove nekog doktora, strucnjaka ili nekog slicno iz kriznog zdravstvenog staba.

Nek ti je na dusu svako ko bude imao posljedica od ovog virusa... pisam te i tvoju televiziju ako su ti vazniji klikovi i lajkovi od informisanja stanovnistva.
invincible1921

#5375 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by invincible1921 »

tvojkomsija wrote: 14/03/2020 01:20 Senad u emisiju koju gleda velik broj ljudi, u udarnom terminu i za vrijeme konfuzije o covid19 virusu.. dovodi neku budalu da siri teorije zavjere, umjesto da pozove nekog doktora, strucnjaka ili nekog slicno iz kriznog zdravstvenog staba.

Nek ti je na dusu svako ko bude imao posljedica od ovog virusa... pisam te i tvoju televiziju ako su ti vazniji klikovi i lajkovi od informisanja stanovnistva.
Mogo je i torabija :D
Locked