Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
- alibaba_i_30_godina
#3551 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
@vjesticanametli očekujem nesrećo detaljan breakdown troškova kako bih vidio da li da odmah repliciram iskustvo ili malo kasnije. 
- vjesticanametli
#3552 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Hocu napisacualibaba_i_30_godina wrote: ↑12/03/2020 11:17 @vjesticanametli očekujem nesrećo detaljan breakdown troškova kako bih vidio da li da odmah repliciram iskustvo ili malo kasnije.![]()
-
Alles-Tamam
#3553 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Joj Malera, dobiješ 7 sedmica godišnjeg zbog Corone i ne možeš nigdje 
- So What!
#3554 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Posljednji dan našeg boravka u Portugalu, preostalo nam je da detaljnije obiđemo Porto i tako smo zaključili da nam treba još minimalno tri dana da vidimo sve što smo željeli u tom gradu.
Ja sam ujutro odlučio da se šetam ulicama Starog grada, što je uključivalo naselja Cedofeita, Boavista, Lapa, Bolhao i Santo Ildefonso, a to su ujedno i centralna naselja Portoa.
Kao što sam ranije spominjao, ova naselja su veoma jednostavna, obiluje tradicionalna portugalska arhitektura i pločice na fasadama u raznim bojama i dezenima. Treba napomenuti da je mnogo napuštenih objekata, a poslovni prostori su prečesto prazni.
Uglavnom, postoji mnoštvo manjih trgova i parkova, fino ukrašenih, ali uglavnom ništa specijalno, dok je namoderniji trg koji sam posjetio u ovom dijelu grada bio trg Trinidade koji je ujedno i dom jedne od najprometnijih metro stanica u Portu.

Pored zaista odmarajuće atmosfere i neizmjerne ljepote koju ovaj grad nudi, jedna od prednosti Portoa jeste što je čak i za nas turiste iz Bosne i Hercegovine, jedno budget friendly mjesto, a već ranije spominjani Aveiro i Braga su još više cijenovno prilagođeni.
Supermarketa, kao što sam već nije govorio i nema puno, ali u centralnom dijelu grada postoje manje prodavnice, poneke suvenirnice imaju ponude mini marketa, ali definitivno najbolji sueprmarketi u Portu, pripadaju najvećem portugalskom lancu supermarketa, Pingo Doce.
Izrazito jeftino voće, sokovi sa sadržajem 100% narandže, slatkiši i ogromna ponuda voćnih jogurta u svim oblicima, po veoma pristupačnim cijenama. Lidl, Aldi i Spar, postoje negdje na periferiji grada i tamo nisam bio, ali je ponuda Pingo Doce marketa zaista dovoljna za sve potrebe.
Pored toga, kafa rijetko gdje košta preko 1,50 eura, a obično je 1,20 eura, tako da možete uklopiti i kroasan koji košta obično po 0,80 eura. U McDonaldsu, obični espresso košta 0,80 centi i to je najjeftiniji na koji sam naišao.
Do sada nisam vidio naciju izvan Balkana, da ima tako snažnu pekarsku kulturu, pekare i peciva se prodaju svagdje i iznimno su jeftini i ukusni. Mogao bih se usuditi da kažem da su peciva u supermarketima jeftinija nego kod nas.
Jedan od specijaliteta Porta je francesinha, sendvič sa svinjskom šunkom i sirom, pečen u pivi, ali s obzirom da ne jedem svinjetinu nisam bio u mogućnosti da to probam. Na nekim mjestima sam viđao omleti i hamburgeri da se prodaju za 2-3 eura, što nigdje do sada u Europi nisam vidio.
Jedino sam ostao iznenađen da nemaju neke specifične slatkiše, jedva sam pronašo neke obične portugalske čokolade koje sam mogao poklanjati raji ovamo.
Vina ima svagdje i smiješno je jeftino, mi smo u apartmanu dobili flašu vina u znak dobrodošlice, a prodaje ga gotovo svaka radnja i može se naručiti u gotovo svakom ugostiteljskom objektu.

Ja sam ujutro odlučio da se šetam ulicama Starog grada, što je uključivalo naselja Cedofeita, Boavista, Lapa, Bolhao i Santo Ildefonso, a to su ujedno i centralna naselja Portoa.
Kao što sam ranije spominjao, ova naselja su veoma jednostavna, obiluje tradicionalna portugalska arhitektura i pločice na fasadama u raznim bojama i dezenima. Treba napomenuti da je mnogo napuštenih objekata, a poslovni prostori su prečesto prazni.
Uglavnom, postoji mnoštvo manjih trgova i parkova, fino ukrašenih, ali uglavnom ništa specijalno, dok je namoderniji trg koji sam posjetio u ovom dijelu grada bio trg Trinidade koji je ujedno i dom jedne od najprometnijih metro stanica u Portu.

Pored zaista odmarajuće atmosfere i neizmjerne ljepote koju ovaj grad nudi, jedna od prednosti Portoa jeste što je čak i za nas turiste iz Bosne i Hercegovine, jedno budget friendly mjesto, a već ranije spominjani Aveiro i Braga su još više cijenovno prilagođeni.
Supermarketa, kao što sam već nije govorio i nema puno, ali u centralnom dijelu grada postoje manje prodavnice, poneke suvenirnice imaju ponude mini marketa, ali definitivno najbolji sueprmarketi u Portu, pripadaju najvećem portugalskom lancu supermarketa, Pingo Doce.
Izrazito jeftino voće, sokovi sa sadržajem 100% narandže, slatkiši i ogromna ponuda voćnih jogurta u svim oblicima, po veoma pristupačnim cijenama. Lidl, Aldi i Spar, postoje negdje na periferiji grada i tamo nisam bio, ali je ponuda Pingo Doce marketa zaista dovoljna za sve potrebe.
Pored toga, kafa rijetko gdje košta preko 1,50 eura, a obično je 1,20 eura, tako da možete uklopiti i kroasan koji košta obično po 0,80 eura. U McDonaldsu, obični espresso košta 0,80 centi i to je najjeftiniji na koji sam naišao.
Do sada nisam vidio naciju izvan Balkana, da ima tako snažnu pekarsku kulturu, pekare i peciva se prodaju svagdje i iznimno su jeftini i ukusni. Mogao bih se usuditi da kažem da su peciva u supermarketima jeftinija nego kod nas.
Jedan od specijaliteta Porta je francesinha, sendvič sa svinjskom šunkom i sirom, pečen u pivi, ali s obzirom da ne jedem svinjetinu nisam bio u mogućnosti da to probam. Na nekim mjestima sam viđao omleti i hamburgeri da se prodaju za 2-3 eura, što nigdje do sada u Europi nisam vidio.
Jedino sam ostao iznenađen da nemaju neke specifične slatkiše, jedva sam pronašo neke obične portugalske čokolade koje sam mogao poklanjati raji ovamo.
Vina ima svagdje i smiješno je jeftino, mi smo u apartmanu dobili flašu vina u znak dobrodošlice, a prodaje ga gotovo svaka radnja i može se naručiti u gotovo svakom ugostiteljskom objektu.

Last edited by So What! on 12/03/2020 16:56, edited 1 time in total.
- So What!
#3555 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
I uspijevamo doći do kraja priče ovog izrazito prijatnog šestodnevnog putovanja. Dakle zadnji dan boravka tamo, vrijeme je zaista bilo prelijepo, kao i prethodnih dana, a do podne sam obavljao uglavnom kupovinu, te sam pritom obilazio Stari grad.
Oko podne prijatelji i ja smo se dogovorili da ćemo se naći u ulici Via Catarina, koja je jedno od većih šetališta u Starom gradu, a tamo je smješteno više gradskih atrakcija.
Između ostalog tu je Via Catarina shopping centar, smješten u prolazu između zgrada, a fasadu mu ukrašava jedno dvadeset bronačnih skulptura ljudi, postavljenih vertikalno. Nikada ranije zaista nisam vidio ovakvu dekoraciju na nekoj zgradi. Via Catarina shopping centar je i iznutra odlično ukrašen te ima bogatu ponudu u svim segmentima. Tu sam između ostalog kupio karticu za mobilni internet.
U blizini ovog shopping centra se nalazi Cafe Majestic, vjerovatno najposjećeniji ugostiteljski objekat u Portou. Ovaj cafe postoji skoro 100 godina, te u svojoj bogatoj historiji je često mijenjao izgled, ali je oduvijek bio namijenjen elitnoj klijenteli.
Otkako je postao velika atrakcija, klijentela su uglavnom turisti, a ja kad sam sam ga posjetio to su bili uglavnom turisti iz azijskih zemalja. Kafa tamo košta oko 5 eura, ali je njihov najveći specijalitet francuski tost, koji ne samo da lijepo izgleda, već ima i odličan ukus te bih ga definitivno preporučio.

Nakon što sam se sastao sa prijateljima, odlučili smo posjetiti Livrariu Lello, jednu od najljepših, ako ne i najljepšu knjižaru na svijetu. Osnovna je 1881. godine, a unutrašnjost joj krase predivne drvene dekoracije. Prostor unutra i nije tako veliki, ali je konstantno pretrpan turistima.
Kako bi se reducirale gužve, uvedena je ulaznica u obliku vaučera od 5 eura, koji se kasnije može potrošiti pri kupovini neke knjige u istom iznosu.
Za one koji ne znaju, J.K. Rowling je živila u Portu kao profesorica engleskog, te je upravo ovdje započela pisanje prve knjige o Harry Potteru. Iako vjerovatno zbog autorskih prava to ne smiju navoditi, ali vjeruje se da je upravo ova knjižara poslužila kao jedna od inspiracija za ovu knjigu.
I ako se ne navodi nigdje veza knižare i Harry Pottera, ipak u ovoj knjižari se daju natuknice o tome, te postoji posebna prostorija posvećena Harry Potteru, te nevjerovatan izbor štampanih izdanja iz serijala i vezanih za serijal, jer da se razumijemo, fanovi Harry Pottera čine većinu posjetilaca.

Ostatak dana smo proveli hodajući strmim ulicama grada, šetalištima i pred večer smo došli do šetalište uz obalu rijeke Duro. Tamo smo i posmatrali zalazak sunca i tamam kada je sunce zašlo, otišli smo na posljednju atrakciju koju smo željeli posjetiti, Porto Legends.
To je multimedijalno, multidimenzionalno iskustvo, smješteno u jedan od hangara uz rijeku Duro. U principu, show traje oko sat vremena i priča 10 legendi o Portu, a narator na engleskom jeziku je oskarovac Jeremy Irons. Ja bih svakako preporučio i ovu atrakciju, ako budete imali vremena kada budete posjećivali Porto.
I nakon toga smo se vratili u grad, ispijali kafe te smo se pripremali za povratak nazad, uglavnom isksutvo je bilo predivno, Porto je predivan, i želim da se što prije vratim tamo.

Oko podne prijatelji i ja smo se dogovorili da ćemo se naći u ulici Via Catarina, koja je jedno od većih šetališta u Starom gradu, a tamo je smješteno više gradskih atrakcija.
Između ostalog tu je Via Catarina shopping centar, smješten u prolazu između zgrada, a fasadu mu ukrašava jedno dvadeset bronačnih skulptura ljudi, postavljenih vertikalno. Nikada ranije zaista nisam vidio ovakvu dekoraciju na nekoj zgradi. Via Catarina shopping centar je i iznutra odlično ukrašen te ima bogatu ponudu u svim segmentima. Tu sam između ostalog kupio karticu za mobilni internet.
U blizini ovog shopping centra se nalazi Cafe Majestic, vjerovatno najposjećeniji ugostiteljski objekat u Portou. Ovaj cafe postoji skoro 100 godina, te u svojoj bogatoj historiji je često mijenjao izgled, ali je oduvijek bio namijenjen elitnoj klijenteli.
Otkako je postao velika atrakcija, klijentela su uglavnom turisti, a ja kad sam sam ga posjetio to su bili uglavnom turisti iz azijskih zemalja. Kafa tamo košta oko 5 eura, ali je njihov najveći specijalitet francuski tost, koji ne samo da lijepo izgleda, već ima i odličan ukus te bih ga definitivno preporučio.

Nakon što sam se sastao sa prijateljima, odlučili smo posjetiti Livrariu Lello, jednu od najljepših, ako ne i najljepšu knjižaru na svijetu. Osnovna je 1881. godine, a unutrašnjost joj krase predivne drvene dekoracije. Prostor unutra i nije tako veliki, ali je konstantno pretrpan turistima.
Kako bi se reducirale gužve, uvedena je ulaznica u obliku vaučera od 5 eura, koji se kasnije može potrošiti pri kupovini neke knjige u istom iznosu.
Za one koji ne znaju, J.K. Rowling je živila u Portu kao profesorica engleskog, te je upravo ovdje započela pisanje prve knjige o Harry Potteru. Iako vjerovatno zbog autorskih prava to ne smiju navoditi, ali vjeruje se da je upravo ova knjižara poslužila kao jedna od inspiracija za ovu knjigu.
I ako se ne navodi nigdje veza knižare i Harry Pottera, ipak u ovoj knjižari se daju natuknice o tome, te postoji posebna prostorija posvećena Harry Potteru, te nevjerovatan izbor štampanih izdanja iz serijala i vezanih za serijal, jer da se razumijemo, fanovi Harry Pottera čine većinu posjetilaca.

Ostatak dana smo proveli hodajući strmim ulicama grada, šetalištima i pred večer smo došli do šetalište uz obalu rijeke Duro. Tamo smo i posmatrali zalazak sunca i tamam kada je sunce zašlo, otišli smo na posljednju atrakciju koju smo željeli posjetiti, Porto Legends.
To je multimedijalno, multidimenzionalno iskustvo, smješteno u jedan od hangara uz rijeku Duro. U principu, show traje oko sat vremena i priča 10 legendi o Portu, a narator na engleskom jeziku je oskarovac Jeremy Irons. Ja bih svakako preporučio i ovu atrakciju, ako budete imali vremena kada budete posjećivali Porto.
I nakon toga smo se vratili u grad, ispijali kafe te smo se pripremali za povratak nazad, uglavnom isksutvo je bilo predivno, Porto je predivan, i želim da se što prije vratim tamo.

- vjesticanametli
- exliberal-ex
#3557 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Jesi se to vec vratila?....mi smo danas imali sastanak u vezi toga i planiramo ko i kako moze radit od kuce.vjesticanametli wrote: ↑12/03/2020 21:15
![]()
eh i firma mi je zatvorena al sam se vratila .....kazu komp imate radite od kuce
![]()
![]()
![]()
Na "srecu" moj odjel mora biti na poslu ,jos uvijek nisam uskladio ko ce kad dolazit .
Sad je pitanje moj odmor, znaju da idem za 12 dana i ako odem ko ce onda da vodi deparment jer postoji velika sansa da cu morat u self isolation kad se vratim..znaci 7 dana godisnji dodaj jos 14 radit od kuce...ako otkazem nema para nazad, ako oni otkazu onda cu barem dobit credit za buduca putovanja.
sranje opste.
- drndalo
#3558 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Provjeri da li bi sada otkaz puta bio "tvoj" ili bi bio visa sila...? Da ne moras putovati ako ti se ne putuje...
- vjesticanametli
#3559 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Dosla....nije bilo frke a firmu su vec rasputili dok meexliberal-ex wrote: ↑13/03/2020 01:17Jesi se to vec vratila?....mi smo danas imali sastanak u vezi toga i planiramo ko i kako moze radit od kuce.vjesticanametli wrote: ↑12/03/2020 21:15
![]()
eh i firma mi je zatvorena al sam se vratila .....kazu komp imate radite od kuce
![]()
![]()
![]()
Na "srecu" moj odjel mora biti na poslu ,jos uvijek nisam uskladio ko ce kad dolazit .
Sad je pitanje moj odmor, znaju da idem za 12 dana i ako odem ko ce onda da vodi deparment jer postoji velika sansa da cu morat u self isolation kad se vratim..znaci 7 dana godisnji dodaj jos 14 radit od kuce...ako otkazem nema para nazad, ako oni otkazu onda cu barem dobit credit za buduca putovanja.
sranje opste.![]()
Nije bilo.....danas zadnji dan da uzmemo prnje iz biroa za rad od kuce.....slo cu danas vidjet otkazujem li i mislim da oni moraju vratit lovu sada il dat neki kredit.....vidjecemo...... bas svi pobudalise
- vjesticanametli
#3560 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Eh nema vise putovanja
zatvorise i skole i firme QQ
stacmo sad
-
statixx
#3561 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ne sekiraj se, buknu ce neke druge teme, npr sta ste danas kuhali (ili dokle ste sa zalihama), gledali ste film, kako karanten utice na vas seksualni zivot, itd.vjesticanametli wrote: ↑13/03/2020 13:45 Eh nema vise putovanjazatvorise i skole i firme QQ
stacmo sad
- vjesticanametli
#3562 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Naravnostatixx wrote: ↑13/03/2020 13:52Ne sekiraj se, buknu ce neke druge teme, npr sta ste danas kuhali (ili dokle ste sa zalihama), gledali ste film, kako karanten utice na vas seksualni zivot, itd.vjesticanametli wrote: ↑13/03/2020 13:45 Eh nema vise putovanjazatvorise i skole i firme QQ
stacmo sad
![]()
-
Dangubic
#3563 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Trebam 19og da idem 2 sedmice u Španiju, već sam se pripremio da nema ništa od toga.Alles-Tamam wrote: ↑12/03/2020 12:58 Joj Malera, dobiješ 7 sedmica godišnjeg zbog Corone i ne možeš nigdje![]()
- exliberal-ex
#3564 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ja danas otkazujem isto....a tako sam spreman za jedan kratki godisnjiDangubic wrote: ↑13/03/2020 19:05Trebam 19og da idem 2 sedmice u Španiju, već sam se pripremio da nema ništa od toga.Alles-Tamam wrote: ↑12/03/2020 12:58 Joj Malera, dobiješ 7 sedmica godišnjeg zbog Corone i ne možeš nigdje![]()
-
Dangubic
#3565 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ne otkazujem ja ništa ali očekujem da avioni neće letjetiexliberal-ex wrote: ↑13/03/2020 19:49Ja danas otkazujem isto....a tako sam spreman za jedan kratki godisnjiDangubic wrote: ↑13/03/2020 19:05Trebam 19og da idem 2 sedmice u Španiju, već sam se pripremio da nema ništa od toga.Alles-Tamam wrote: ↑12/03/2020 12:58 Joj Malera, dobiješ 7 sedmica godišnjeg zbog Corone i ne možeš nigdje![]()
![]()
- exliberal-ex
#3566 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Otkazano sve...Dangubic wrote: ↑13/03/2020 19:51Ne otkazujem ja ništa ali očekujem da avioni neće letjetiexliberal-ex wrote: ↑13/03/2020 19:49Ja danas otkazujem isto....a tako sam spreman za jedan kratki godisnji![]()
- vjesticanametli
#3567 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
I ja sam NEotisla na welnes
bas nesto sad zamisljam masaze i saune
Svi su neOtisli
Svi su neOtisli
- vjesticanametli
#3568 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ev ugruboalibaba_i_30_godina wrote: ↑12/03/2020 11:17 @vjesticanametli očekujem nesrećo detaljan breakdown troškova kako bih vidio da li da odmah repliciram iskustvo ili malo kasnije.![]()
300 eur hotel
300 eur let hh lisabon
100 eur auto 2 dana sa tagom za autoput i full osig.
300 eur depozit u sixt za auto
150 eur benzin ....presla skoro 1500 km
100 eur putarine njihove
300 eur ca. jeli i pili vani DZe smo stigli...cijene bogovske
100 eur kojekakve tvrDZave i ulazi ....magneti
U hop on hop of bus u portu usli bez karte
Ev malo cijena....nisam sve slikala

-
Dangubic
#3569 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
19.03 2 sedmice za Španiju otkazano 20.04 bi trebao da letim za Bosnu valjda ce to uspjeti.exliberal-ex wrote: ↑13/03/2020 23:39Otkazano sve...Dangubic wrote: ↑13/03/2020 19:51Ne otkazujem ja ništa ali očekujem da avioni neće letjetiexliberal-ex wrote: ↑13/03/2020 19:49
Ja danas otkazujem isto....a tako sam spreman za jedan kratki godisnji![]()
sad mi preostaje da gledam slike sa proslih odmora
![]()
- mousstapha
#3570 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ja imam vec let sredinom aprila za Bosnu, ali to racunam da se nece desiti. Trazim datum za nekad u Junu. Ako i to bude realno.
- Vitezanin
#3571 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Wizz izgleda otkazuje sve letove za i iz BiH.
- exliberal-ex
#3572 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ma ovo ode sve u materinu....a tako sam cekao odmor.....
- alibaba_i_30_godina
#3573 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
vjesticanametli wrote: ↑14/03/2020 21:06Ev ugruboalibaba_i_30_godina wrote: ↑12/03/2020 11:17 @vjesticanametli očekujem nesrećo detaljan breakdown troškova kako bih vidio da li da odmah repliciram iskustvo ili malo kasnije.![]()
300 eur hotel
300 eur let hh lisabon
100 eur auto 2 dana sa tagom za autoput i full osig.
300 eur depozit u sixt za auto
150 eur benzin ....presla skoro 1500 km
100 eur putarine njihove
300 eur ca. jeli i pili vani DZe smo stigli...cijene bogovske![]()
100 eur kojekakve tvrDZave i ulazi ....magneti
U hop on hop of bus u portu usli bez karte![]()
Ev malo cijena....nisam sve slikala
![]()
Skup im možda jedino taj autoput, 100 eurica.
- vjesticanametli
#3574 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Pa ne znam sta bih ti rekla...od lisabona do porta 25,60 eura jer smo nesto skretali u palacio nacional de penna pa haj sintra
a u povratku 22
E a od lisabona do lagosa i faro opet ca 22 i u povratku isto....dobre ceste ma nije mi zao....uzmi dobro auto i ozezi
Nije ni skupo kad skontam da sam prosla cijelu obalu i fakat se nauzivala.....vrijedi
ja cu opet 
E a od lisabona do lagosa i faro opet ca 22 i u povratku isto....dobre ceste ma nije mi zao....uzmi dobro auto i ozezi
Nije ni skupo kad skontam da sam prosla cijelu obalu i fakat se nauzivala.....vrijedi
- alibaba_i_30_godina
#3575 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Jučer sam te bas spominjao. Kontali gdje bi mogli opet guzlati I ja predložio Portugal. 
Samo sto ćemo šipak ići igdje sada izgleda.
Sta mislis da li bi se moglo tamo možda i ljetovati?
Samo sto ćemo šipak ići igdje sada izgleda.
Sta mislis da li bi se moglo tamo možda i ljetovati?