Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1576 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Chmoljo »

Logovan wrote: 12/03/2020 06:57
channel10 wrote: 12/03/2020 06:54 Izgleda da je i Tom Hanks fasovao koronu...
I on i njegova zena.
Rijetko omiljen lik. Izdrži tome.

I jerry nek se drži.
Euridika
Globalna šefica

#1577 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Euridika »

Milenkov buraz wrote: 12/03/2020 08:06
Ima razlike od škole do škola koji je sistem izabrala ali svi imaju tu mogućnost na ovaj ili onaj način još prije ove krize sa virusom, to je bila moja poenta.
Da, u većini osnovnih škola se započelo s uvođenjem online nastave prošle godine kad je bio proljetni raspust, ali je to bilo neuhodano. A ove godine su sve škole morale uvesti pravu opciju online nastave još za vrijeme zimskog raspusta, kad se vodila polemika hoće li biti odgođen početak II polugodišta zbog zagađenja zraka u KS. Zanimljivo je to da njima uvijek treba neka kriza da ih motivira da uvode neke novine i progres.
statixx

#1578 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by statixx »

Haris.ba wrote: 12/03/2020 06:59
daddy-kool wrote: 12/03/2020 04:25 Vrlo brzo bi mogli gledati lockdown citave Evrope, kao u Italiji. Sto bi i bilo dobro da se ovo nekontrolisano sirenje zaustavi.
Hoće li se kladionice zatvoriti? :bih:
Hoce jer nece biti ponude... :D
oldtajmer

#1579 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by oldtajmer »

statixx wrote: 12/03/2020 08:27
daddy-kool wrote: 12/03/2020 04:25 Vrlo brzo bi mogli gledati lockdown citave Evrope, kao u Italiji. Sto bi i bilo dobro da se ovo nekontrolisano sirenje zaustavi.
nece ne brini, vise raja igra bingo i trke pasa :D
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2164334
izgleda da smo jebali jeza u ledja kako god :-?
daddy-kool

#1580 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by daddy-kool »

Lockdown u Italiji znači da rade samo supermarketi, bezinske i apoteke. Sve ostale trgovačke aktivnosti za javnost su zatvorene. Isto tako kina, bazeni, pozorišta, kafići, restorani, pa pretpostavljam i kladionice, su zatvoreni.
daddy-kool

#1581 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by daddy-kool »

Uzevši u obzir kojom se brzinom ovo odvija, lockdown čitave Evrope je moguć do ponedjeljka.
statixx

#1582 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by statixx »

Ali realno nema bolje mjere od zatvaranja kladionica na odredjeni period.
daddy-kool

#1583 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by daddy-kool »

statixx wrote: 12/03/2020 08:37 Ali realno nema bolje mjere od zatvaranja kladionica na odredjeni period.
Hoćeš reći na neodređeni.
statixx

#1584 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by statixx »

Da :D
statixx

#1585 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by statixx »

Jedna olovka promjeni stotinu ruku dnevno. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1586 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Chmoljo »

statixx wrote: 12/03/2020 08:37 Ali realno nema bolje mjere od zatvaranja kladionica na odredjeni period.
Izborna godina. HDZ na aparatima. Respiratornim.
Zeleni12

#1587 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Zeleni12 »

daddy-kool wrote: 12/03/2020 08:32
Lockdown u Italiji znači da rade samo supermarketi, bezinske i apoteke. Sve ostale trgovačke aktivnosti za javnost su zatvorene. Isto tako kina, bazeni, pozorišta, kafići, restorani, pa pretpostavljam i kladionice, su zatvoreni.
Jesu li to i banke u Italiji zatvorene ili bankomati? Treba dizati malo kesovine za slucaj italijanskog scenarija u BiH, jer u BiH nemaju svi opciju placanja preko kartice.
statixx

#1588 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by statixx »

Nisu banke.
oldtajmer

#1589 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by oldtajmer »

Zox

#1590 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Zox »

statixx wrote: 12/03/2020 08:46 Nisu banke.
U stvari, dosta toga nije. Trafike, duhandzije, cak i hemijske cistionice iz nekog razloga. Platni promet ide, dostava i brza dostava idu.
Moja sestra je jucer krenula na groblje pa su joj carabinieri rekli moze ali samo ako je godisnjica.
Sto je glupo i samo pokazuje kako ozbiljno shvataju cijelu pricu.
kakavdanakneiskustvu

#1591 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by kakavdanakneiskustvu »

OldMayor wrote: 11/03/2020 23:32
kakavdanakneiskustvu wrote: 11/03/2020 21:37
Milenkov buraz wrote: 11/03/2020 21:07

Djeca dobiju na e-mail ili putem portala materijal, nauče, popune listiće i vrate nazad.
to pod uslovom da dijdte u drugom razredu ima e mail,ili njegovi roditelji?
Ako ima mobitel, a mora ga imati. Onda ima i e-mail.

Koristenje telefona bez e-mail adrese je nemoguce.
dijete mora imati mobitel,ili roditelj?
kakavdanakneiskustvu

#1592 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by kakavdanakneiskustvu »

Milenkov buraz wrote: 11/03/2020 22:59
kakavdanakneiskustvu wrote: 11/03/2020 21:37
Milenkov buraz wrote: 11/03/2020 21:07

Djeca dobiju na e-mail ili putem portala materijal, nauče, popune listiće i vrate nazad.
to pod uslovom da dijdte u drugom razredu ima e mail,ili njegovi roditelji?
Sve škole u KS imaju portale putem kojih roditelji vide njihove ocjene "elektronski dnevnik" i putem kojih djeca dobivaju mailove odnosno imaju pristup portalu gdje dobivajuinače materijal za vježbu tokom redovne nastave. Naravno roditelj/staratelj dobije obavijest na mail i link na taj materijal.

Npr...
Image

Pa ipak je 2020. godina, ne znam što se neko čudi ta taj sistem već ima i funkcioniše?

Inače srednje škole imaju u svom nastavnom planu za svaki razred po jednu sedmicu online nastave redovne ali i osnovne škole od 6. razreda mislim ili tako nešto.
ma nije da se cudim nego sam prije 30 godina skolu zavrsio,dijdte mi tek u spetembru treba krenuti u školu pa ne znam za te stvari
tandmand

#1593 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by tandmand »

Zbogom, djede i bako!
Igor BOŽOVIĆ

Ovi naši mamlazi su nesposobni organizirati prikupljanje komunalnog otpada, nesposobni pustit kolektor otpadnih voda u promet ... I oni da mi uvedu red u suzbijanje epidemije. Nema šanse.

Kako sam govorio, što se tiče respiratorne bolesti koju izaziva novel korona virus, nema straha za paniku, ukoliko se na vrijeme pozdravite sa svojim starijim članovima obitelji, odvedete ih najbližem notaru i napravite oporuku. Gotovo isključivo ovoj bolesti podliježu stariji od 60, uz iznimke koje su uglavnom druge krizne skupine. Što se tiče mlađih – sve OK, redovita gripa, grlobolja ili upala pluća. Nadalje, potvrđuju se i proročanstva istaknutih vjerskih mislilaca, youtube propovjednika: ovo je Božja kazna što Kinezi proganjaju katolike i muslimane. Kako vidimo, gdje god su vjerske dogme daleko od božanskog nauka, dolazi do nereda s koronom. Logično, osim Kine stradali su opako Iran i Italija. Ostaje još Biblijski pojas u SAD-u pa da je proročanstvo ispunjeno u cijelosti. Opet, Međugorje potpuno pusto, bravo, tako se iskazuje vjerovanje u jedinoga istinskog svemoćnog sveznajućeg, a ne tamo neki nevidljivi virus što se vozi u Fordu. Novel korona virus pokazao je i zavidno poznavanje granica, dakle, poharao je čitav svijet, osim Kosova, unatoč najavljenom carinskom rasterećenju. Virus je, osim proglašenja samostalnosti od Vučićeve Srbije, uspio i nemoguće – očistiti zrak iznad Kine, zakrpiti ozonske rupe i smanjiti potrošnju goriva unatoč nevjerojatnom pojeftinjenju svugdje, jel, osim u Bosni i Hercegovini. Skidam kapu novel korona virusu jer je naučio ljude da slinavi radnik treba ostati kući na bolovanju, a ne da bolovanje uzme pa da prekopava vinograd i provodi vikend u šopingu u Italiji. Na kraju, što se virusa tiče, imao je pozitivne učinke i na bonton – napokon ste počeli prati ruke, a istodobno ste prestali s iritantnim grljenjima, cmakanjima i vrištanjima kad se sretnete. Lijepo dakle, samo naklon glavom, dozirano, ionako te prijateljstvo ne zanima, nego si dobar s njima samo da te tko ima zamijeniti u smjeni i donijeti ti jabuku u svatove. Na kraju, moj najbolji prijatelj Linux računalo i ja napokon smijemo bez stida reći da nema ni najmanjeg razloga za brigu od virusā, što virtualnih što bioloških, ionako jedini istinski kontakt ostvarujemo međusobno.

Podići spomenik koroni

Nadalje, ovaj od Boga poslani virus učinio je i zanimljive preokrete u domaćoj ekonomiji, čitam o ovom poduzeću Arox iz Ljubuškog koje traži radnike koji šiju jer ne mogu osvojiti narudžbe zaštitnih maski. Jesi li naučio, druže Dragane, kako se pokreće domaća proizvodnja, a ne kao ti u Sokolu i Aluminiju? Kakvi inputi, kakav repromaterijal, skupštine dioničara, subvencije cijena... Ideja, inovativnost, prepoznavanje trenutka, preorijentacija proizvodnje... Treba li crtati ili ti je dovoljno jasno?!

Ukoliko uskoro muževi vikendom prestanu spolno općiti sa 50-inčnim televizorima na kojima ide Serija A, bit će to i veliki blagoslov za obnovu obitelji. Ukinu li sve utakmice, možda krenu posvećivati pozornost svojim suprugama, razgovarati s njima, provoditi vrijeme s njima, družiti se s njima, i isto tako one skrenu pozornost s instagrama na njih i djecu i dogodi se reforma obiteljskih vrijednosti. Možda nam to izliječi iks noge u djece, možda prestanu nositi naočale od buljenja u mobitele, nauče izgovarati R i govoriti u kraticama (WTF OMG LOL). Ako se još i to dogodi, onda treba koroni podići spomenik u svakom našem malom mistu. I onda skladati pjesme koroni kao što smo svojedobno Titu, pionirske zakletve, sletovi... ah, OK, možda ne baš sletovi, to su događaji s više od 1000 zvanica, to nije u redu. Ma šta nije u redu, majke ti kako svate u Hercegovini napraviti bez 1000 zvanica?! E sad to me već malo brine.

Ako zora ne svane

Uostalom, ja razumijem i blagu zabrinutost, ne baš paniku, ali zabrinutost da. Uče li nas tako otkako smo bili punoglavci? Collinsine Igre gladi, distopijski serijal Veronice Roth, Mathesonov Ja sam legenda, serije Pleme s prijelaza stoljeća, Djevojčica iz budućnosti iz nama poslijeratnih godina. Pa čak i posljednjih godina serija 100. U svim tim nekim mračnim scenarijima dođe neka boleščina ili slična kataklizma koja potamani većinu odraslog stanovništva i onda se društvo nanovo formira. Odgojili su nas bolan da ovako umiremo, barem generaciju koja je gledala televizijski program u pubertetu. I sad kaže, nemojte dizati paniku. Pa nećemo, samo ćemo malo dizati paniku. Kako nećemo dizati paniku!!!!!!! Svijet se sprema za drugu španjolsku gripu, a u Bosni i Hercegovini glavne su teme i dalje predsjedništvo, referendum, apelacija. Smijali ste se Kinezima, oni su zaustavili epidemiju, korona je tamo u stagnaciji. Vidite koje je rasulo u Italiji, počelo se prelijevati na Zapad. Nas iskreno štiti samo činjenica da smo zaostali, ali eto korone i kod nas, nije ona ni rasist ni nacionalšovinist, niti razlikuje bogate od siromašnih. Nego što ćemo mi kad kod nas u punoj snazi i zamahu dođe? Ovi naši mamlazi su nesposobni organizirati prikupljanje komunalnog otpada, nesposobni pustit kolektor otpadnih voda u promet, nesposobni prodati sasvim funkcionalno poduzeće za proizvodnju metalnih legura, nesposobni osigurati pozitivno poslovanje bolnica, nesposobni u konačnici odlučiti koji su neradni dani u državi, helou!!! I oni da mi uvedu red u suzbijanje epidemije. Nema šanse. Nego ti ja svaki dan nazovem svoju mater i ćaću, ako se već ne vidimo, ispričam se s njima kao da sutra neće biti i predam se pravom Bogu, ne ovom iz crkvi i džamija nego pravom Onom što se ne plaši viroza, da upravi sa mnom ukoliko zakašljem ili ne daj Bože kihnem. Eto, čitatelji moji, ako i ne bude tjednog promišljanja i iduće hefte, ako pokrepamo svi od korone, volim vas sve makar 'vake. Skupa s veleposlanicom Spaljenom. I onom prznicom Komšićem. I pjevačem Milom. I najboljim jaranima Baketom i Gagim. Da ih nema, možda nam čak i ne bi bilo bolje. Ali jedno je sigurno, čak i s njima ovako nesposobnima, ukoliko nas pokosi korona kao Tale, financijski će se oporaviti zavodi mirovinskog i invalidskog osiguranja. Svako zlo za neko dobro. Gledajmo to s vedrije strane, nije lako ni podizat penzije.
:thumbup:
DaffyDuck

#1594 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by DaffyDuck »

Sve skole u KS pore platforme e-dnevnik cije log podatke ima roditelj, a ne dijete postoji i platforma za online nastavu i svakom djetetu je dodijeljen licni e-mail sa imenom i podatcima skole u nazivu. Koriste platformu office i microsoft teams. Zadatke u grupi koja cini njihov razred salje uciteljica ili nastavnik/profesor na osnovu koje ucenici rade zadatke. Zadatci mogu biti da se nesto uradi u sveskama, ali se vrlo cesto i koristi recimo word u manjim razredima sa opcijom downloaduj, edituj, spasi, posalji sto je prakticnije i edukativnije od nastavnog plana i programa informatike npr.
tap3ah75

#1595 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by tap3ah75 »

Imamo nešto sitno love na dječijoj štednji.
Jebi ti njega odoh ja danas to sve podići.
Heller

#1596 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Heller »

espn wrote: 12/03/2020 02:43 Indijci spalili koronavirus u obliku demona.

Image

Image

https://www.businessinsider.com/coronav ... bai-2020-3
Ako nas ovo ne spasi ništa neće, još za svaki slučaj u Miljanovce po zapis kod hodže.
Logovan

#1597 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Logovan »

Četiri nova slučaja u RS-u.
zposao

#1598 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

statixx wrote: 12/03/2020 08:27
Što ne bi bilo ponude jebo ga ti :D

Fino se kvote stave na inficiranost virusom u pojedinim zemljama :lol:

Ko se hoce kladiti nađe načina
Haris.ba

#1599 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Haris.ba »

tap3ah75 wrote: 12/03/2020 09:29 Imamo nešto sitno love na dječijoj štednji.
Ako ce ti srce biti na mjestu podigni. Ali problem sa parama nece biti. Moze samo biti problem sa ponudom robe.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1600 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mk ultra »

Haris.ba wrote: 12/03/2020 09:52
tap3ah75 wrote: 12/03/2020 09:29 Imamo nešto sitno love na dječijoj štednji.
Ako ce ti srce biti na mjestu podigni. Ali problem sa parama nece biti. Moze samo biti problem sa ponudom robe.
i to ne sad, vec za 1mj, radi manjka uvoza ovih dana...
Locked