Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
BadBoy

#1501 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by BadBoy »

°u° wrote: 11/03/2020 19:59
BadBoy wrote: 11/03/2020 15:00 Joj kad vidim ove sveznalice fol šta dižete paniku. Nije panika samo drav razum da SMANJIŠ KRETANJE JEBENIH MJESEC DANA. Neće nikome glava otpasti ako ostane kući.

Poenta je smanjiti stepen infektivnosti da zdravstveni sistem ima šansu da se izbori. Naše zdravstvo ne može podnijeti ni 1.000 istovremeno zaraženih ni u najboljim snovima.
Samo da podebljam i podvučem ovo.

Plus da dodam. Federacija ima 141 respirator! Šta ako, ne dao Bog, bude trebalo više, što je sasvim realna situacija?
Na novinarsko pitanje o respiratorima koji su potrebni najtežim bolesnicima s obzirom na to da koronavirus može agresivno napasti pluća, Krizni štab je potvrdio da se na tlu FBiH nalazi 141 respirator te da je taj broj "sasvim dovoljan". :-)
https://www.klix.ba/vijesti/bih/fbih-pr ... /200311081

Treba ovaj broj imat na umu svaki put kad neki politički šupak naumi da kupi novi skupi auto isl.
Smrtnost nije samo od COVID-19. Šta će se desiti ako bolnice budu prebukirane zaraženima od Coronavirusa a nekoga strefi infarkt? Mi smo bolesna nacija generalno, ima jako puno oboljelih ljudi od hroničnih i opasnih bolesti (karcinomi, srčani bolesnici, dijabetičari, itd). Svi oni su indirektno ugroženi što od samog virusa što od kraha zdravstvenog sistema.

TREBA SMANJITI BRZINU ŠIRENJA VIRUSA. NAJBOLJI NAČIN ZA TO JE SMANJENJE DRUŠTVENOG KONTAKTA - IZOLACIJA.

Što se više smanji brzina širenja virusa, veće su šanse da se zdravstvo izbori sa istim i da se razvije vakcina i da se ostatak društva imunizira.
espn

#1502 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by espn »

U Italiji u posljednja 24 sata od koronavirusa preminulo još 196 osoba

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-it ... /200311197
ElkoM

#1503 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by ElkoM »

Image
zposao

#1504 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

BadBoy wrote: 11/03/2020 17:37 https/medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99c

Pročitati 20x i vidjeti šta ograničavanje kontakta znači.

Najbolji članak koji sam dosad pročitao. Sve pokrijepljeno egzaktnim brojevima, grafovima i razumljivom matematikom. Bez naprđivanja, bez nekakvih nerealnih nagađanja.
Svaka čast.

Najstravičniji su mi ovi zadnji grafovi

Image

Image

Stravično koliko SAMO JEDAN DAN RANIJE uvedene mjere ograničavanja kontakata između ljudi donose razlike u smrtnosti na kraju epidemije... Jeza me prošla...

To je upravo ono što sam ja cijelo vrijeme bez ikakvih podataka sam od sebe naslućivao - da kada imaš par slučajeva u državi...to nije par slučajeva, nego ih ima na stotine ako ne i puno više, koji slobodno setaju i šire zarazu, a sve će se pokazati tek nakon 2 tjedna...

U stvari najveća pouka ovoga što je čovjek napisao je da stvarno stanje postane svima jasno tek nakon cca 12 dana...
Koliko god da je prijavljenih slucajeva, tek ce se vidjeti za 10-12 dana koliko je taj dan ZAPRAVO bilo slučajeva u stvarnosti...

To je upravo ono što ja vrištim ko debil, da se ne smije čekati dok broj prijavljenih bude dvoznamenkast ili nedaj Bože troznamenkast... Nego se treba ponašati kao da je broj zaraženih pola populacije...i prema tome donositi mjere..

Zeznuto je i to što i pozitivne mjere koje pomažu suzbijanju virusa postaju vidljive tek nakon 2 tjedna...dotad broj prijavljenih sličajeva raste i čini se kako da je sve uzalud..
Ali tek poslje se vidi koliko pojedine mjere imaju dramatičan učinak.
BadBoy

#1505 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by BadBoy »

@zposao

Sve tačno što si napisao. Članak treba lijepiti svugdje i poslati ga svim donosiocima odluka.

Meni je isto strašan grafik usporedbe slučajeva za koje su vlasti u Kini znale i stvarnog broja slučajeva.

Npr. u jednom danu su imali 400 novih potvrđenih slučajeva (kad su odlučili zatvoriti Wuhan) a u stvarnosti je bilo 2.500 slučajeva TOG DANA ZA KOJE NISU ZNALI.

Edit:

I ne kontam naše debile. Ne trebaš biti sega-mega-giga stručnjak u tom kriznom štabu: samo vidi šta su zemlje koje su uspješno suzbile epidemiju uradile (npr. Tajvan) a šta su zemlje kod kojih je epidemija mega razmjera pogrešno uradile (npr. Italija).

Uradi sve što su ovi prvi i zabrani sve što su ovi drugi. Kraj priče.
Sonac

#1506 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Sonac »

ElkoM wrote: 11/03/2020 20:18 Image
Ako me, sudeći po ovome moje matematičke (ne)sposobnoti ne varaju, procenat smrtnosti u Italiji je skoro 7%?
Edit: I primjeti se rast sa 5% 08.03. na 7% 11.03. :zoka:
statixx

#1507 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by statixx »

BadBoy wrote: 11/03/2020 20:23 @zposao

Sve tačno što si napisao. Članak treba lijepiti svugdje i poslati ga svim donosiocima odluka.

Meni je isto strašan grafik usporedbe slučajeva za koje su vlasti u Kini znale i stvarnog broja slučajeva.

Npr. u jednom danu su imali 400 novih potvrđenih slučajeva (kad su odlučili zatvoriti Wuhan) a u stvarnosti je bilo 2.500 slučajeva TOG DANA ZA KOJE NISU ZNALI.

Edit:

I ne kontam naše debile. Ne trebaš biti sega-mega-giga stručnjak u tom kriznom štabu: samo vidi šta su zemlje koje su uspješno suzbile epidemiju uradile (npr. Tajvan) a šta su zemlje kod kojih je epidemija mega razmjera pogrešno uradile (npr. Italija).

Pa kako da urade ako su nabavili 1000 testova. Slovenija je testirala vec preko 2000 ljudi.
bunk

#1508 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by bunk »

Vrijeme za reakciju je bilo ODMAH po izbijanju problema u Kini.
Jer lijepo je objasnila danas Dr.Nela iz Padove,pocetkom januara ko zna koliko stotina ili hiljada kineza se vratilo u Italiju sa proslave Nove godine,ni jedan nije bio testiran.Nakon 10-12 dana nastupio je pakao u Italiji.
Ne znam kako je to kod nas .
zposao

#1509 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

Da @BadBoy to je ono što svako sa imalo razuma vidi.
Ovaj grafik je ključan.
Kao što reče autor teksta, prekasno je za istrijebiti pandemiju korona virusa, ali ono što se može uraditi je djelovati HITNO da se smanji smrtnost i da ne dođe do potpunog sloma sustava.

Neki su prije stavljali slične slike i bacali usporedbe da je jednaka površina (broj zaraženih) i u slučaju da epidemija odmah bukne do svog maksimuma, ili da se postepeno povećava.... Nije isto za čitavo društvo i za zdravstvo. Ako odjednom imamo eksponecijalnu progresiju slučajeva dolazi do kolapsa zdravstvenog sustava i vece smrtnosti.

NIJE UPITNO UOPĆE HOĆEMO LI SE U VELIKOM PROCENTU ZARAZITI. UPITNO JE SAMO HOĆEMO LI DRŽATI SVE POD KONTROLOM I HOĆE LI SE SVIM SLUČAJEVIMA PRUŽITI ADEKVATNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ILI ĆE LJUDI UMIRATI KO MUHE NA CESTI ILI HODNICIMA BOLNICA.
A neposredno kao što već rekoste , pri kolapsu sustava če ugroženi biti i svi ostali hronični bolesnici i hitni slučajevi.

Image
BadBoy

#1510 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by BadBoy »

statixx wrote: 11/03/2020 20:39
BadBoy wrote: 11/03/2020 20:23 @zposao

Edit:

Pa kako da urade ako su nabavili 1000 testova. Slovenija je testirala vec preko 2000 ljudi.
Nema to veze sa testovima. Smanjiti kontakt svim ljudima i zdravim i potvrđeno zaraženim i potencijalno zaraženim. Time si značajno usporio širenje virusa što je glavni cilj u ovakvim situacijama. Za mjesec-dva ćemo već imati i cjepivo.
Last edited by BadBoy on 11/03/2020 20:47, edited 2 times in total.
emirolini

#1511 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by emirolini »

Odlican clanak, veoma konkretan i bez pretjerivanja, stravicno tacan.

Ja sam i prije pisao KINA je sila, oni ce se iz ovoga izvuci jer su disciplinovali, kada vlada kaze ostani kod kuce, ne mrdaj, to tako i urade, ima par njih koji ne uradi ali ih odmah hapse. Gledam snimke iz Italije likovi hodaju bez maski, bez rukavica, setaju. Kao i nasi ljudi, ovo je ozbiljno, mozda se ti neces razboliti, mozda ces prenjeti i mozda upravo zbog tebe umre 1000 ljudi.
BadBoy

#1512 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by BadBoy »

zposao wrote: 11/03/2020 20:45 Da @BadBoy to je ono što svako sa imalo razuma vidi.
Ovaj grafik je ključan.
Kao što reče autor teksta, prekasno je za istrijebiti pandemiju korona virusa, ali ono što se može uraditi je djelovati HITNO da se smanji smrtnost i da ne dođe do potpunog sloma sustava.

Neki su prije stavljali slične slike i bacali usporedbe da je jednaka površina (broj zaraženih) i u slučaju da epidemija odmah bukne do svog maksimuma, ili da se postepeno povećava.... Nije isto za čitavo društvo i za zdravstvo. Ako odjednom imamo eksponecijalnu progresiju slučajeva dolazi do kolapsa zdravstvenog sustava i vece smrtnosti.

NIJE UPITNO UOPĆE HOĆEMO LI SE U VELIKOM PROCENTU ZARAZITI. UPITNO JE SAMO HOĆEMO LI DRŽATI SVE POD KONTROLOM I HOĆE LI SE SVIM SLUČAJEVIMA PRUŽITI ADEKVATNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ILI ĆE LJUDI UMIRATI KO MUHE NA CESTI ILI HODNICIMA BOLNICA.
A neposredno kao što već rekoste , pri kolapsu sustava če ugroženi biti i svi ostali hronični bolesnici i hitni slučajevi.

Image
Potpis. Uz napomenu kao što rekoh u prethodnom postu, ako se uspori širenje virusa, za mjesec-dva se može već pojaviti i prvo cjepivo a onda je virusu šut-karta.
oldtajmer

#1513 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by oldtajmer »

fakat kad vidim kako se ovo sve razvija oko nas bojim se da bi za sedmicu/dvije mogli imati bas jebenu krizu,volio bi da se varam :-?
kotor88

#1514 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by kotor88 »

Da li neko razmišlja da objedini dvije teme o virusu???

Što se tiče naše regije, još uvijek nije alarmantno... Da li će postati, vidjećemo.

Čini mi se da su ljudi u par dana prilično podigli interesovanje i svijest...

U marketu srećem gospođe kako kupuju zalihe...
Sanjarko

#1515 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Sanjarko »

emirolini wrote: 11/03/2020 20:46 Odlican clanak, veoma konkretan i bez pretjerivanja, stravicno tacan.

Ja sam i prije pisao KINA je sila, oni ce se iz ovoga izvuci jer su disciplinovali, kada vlada kaze ostani kod kuce, ne mrdaj, to tako i urade, ima par njih koji ne uradi ali ih odmah hapse. Gledam snimke iz Italije likovi hodaju bez maski, bez rukavica, setaju. Kao i nasi ljudi, ovo je ozbiljno, mozda se ti neces razboliti, mozda ces prenjeti i mozda upravo zbog tebe umre 1000 ljudi.
Jarane ili jaranice oni u Kini imaju fakticki BI uveden odavno kako znam. Mi u Bosni nemozemo ni SP da dobijemo mnogi. Evo ja bolestan deceniju i vise mozda i nemam SP. Nemam nikakvo pravo. Stara isto tako nema.

Da stane stara s radom bio bi ja i moji gladni, jer ne znam sta bi bilo sa sestrom i sestricnom isto tako.
Last edited by Sanjarko on 11/03/2020 20:53, edited 1 time in total.
statixx

#1516 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by statixx »

BadBoy wrote: 11/03/2020 20:45
Nema to veze sa testovima. Smanjiti kontakt svim ljudima i zdravim i potvrđeno zaraženim i potencijalno zaraženim. Time si značajno usporio širenje virusa što je glavni cilj u ovakvim situacijama. Za mjesec-dva ćemo već imati i cjepivo.
Za cjepivo se nista jos ne zna.

I procitaj zasto Koreja ima dobar trend. Oni su testirali daleko najveci broj slucajeva dnevno, bez cekanja pojave simptoma, a pozitivne odma izolovali i nastavljali sa testranjem onih koji su s njima bili u kontaktu.
ElkoM

#1517 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by ElkoM »

bunk wrote: 11/03/2020 20:41 Vrijeme za reakciju je bilo ODMAH po izbijanju problema u Kini.
Jer lijepo je objasnila danas Dr.Nela iz Padove,pocetkom januara ko zna koliko stotina ili hiljada kineza se vratilo u Italiju sa proslave Nove godine,ni jedan nije bio testiran.Nakon 10-12 dana nastupio je pakao u Italiji.
Ne znam kako je to kod nas .
jesil dalje čito
jebiga da se ne bi uvrijedili drugovi Kinezi
i kod nas su vršljali
samo nas je puka sreća spasila
i da li je ?
čut će se za 15-20 dana
virus je podmukao, i do 15 dana bez ikakvih simptoma a čovje je kliconosa, rasipa oko sebe milione virusa i ne znajući ni on sam
Zbog političke korektnosti, da se netko ne bi slučajno uvrijedio ili da ne bismo ušli u pojam rasizma, ostavili smo otvorena vrata i dovoljno vremena da veliki postotak ljudi sa i bez simptoma cirkulira slobodno. Velik broj ljudi nije imao simptome.
i ovdje se filozofiralo o rasiznu
pogotovo kad su prikazivani yt video kako frajeri jedu žive miševe, zmije...
ko đe ćeš ti njega prozivat za "tradicionalne" gurmanske navike

a SARS 1 dokazano nastao u istom tom Wuhanu zbog prenosa sa šišmiša na cibetku a onda na čovjeka
Last edited by ElkoM on 11/03/2020 21:03, edited 1 time in total.
zposao

#1518 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

oldtajmer wrote: 11/03/2020 20:48 fakat kad vidim kako se ovo sve razvija oko nas bojim se da bi za sedmicu/dvije mogli imati bas jebenu krizu,volio bi da se varam :-?
U tome je fazon, što je lik izračunao na osnovu dosadašnjih iskustava, da PRAVO stanje na današnji dan ćemo znati tek za 2 tjedna kada se svi koji su inficirani razbole...
kotor88 wrote: 11/03/2020 20:49
Što se tiče naše regije, još uvijek nije alarmantno... Da li će postati, vidjećemo.

Kasno je kada postane alarmantno. Tada je stvarni broj zaraženih (koji još to neznaju) toliki da možemo svi zajedno sjest i plakat ili počet kopat jame za sebe...

Lik je upravo o tome napisao fantastičan članak gdje kaže da niko živ na svijetu ne zna stvarni borj zaraženih, tek ce se znati za nekih 2 tjedna (u prosjeku toliko treba da se covjek razboli)...
Tako da sve treba gledati sa tim otklonom od 2 hefte.

Ako sada ima par slučajeva u bolnicama, to znaci da ih je desetine ili par stotina na ulicama u ovom trenutku, a da ni ne znaju da su inficirani...

Zato su potrebne hitne mjere ograničavanja kretanja i kontakata između ljudi...
Tako je i u italiji bilo... Na dan kada je bilo prijavljenih do 100 oboljelih stvarni broj je bio preko 1000 ali svi su se osjećali sasvim dobro i normalno su vodili život...
Tek poslje su vidili koliko je u pocetku zaraženih ljudi šetalo okolo
emirolini

#1519 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by emirolini »

Sanjarko wrote: 11/03/2020 20:52
emirolini wrote: 11/03/2020 20:46 Odlican clanak, veoma konkretan i bez pretjerivanja, stravicno tacan.

Jarane ili jaranice oni u Kini imaju fakticki BI uveden odavno kako znam. Mi u Bosni nemozemo ni SP da dobijemo mnogi. Evo ja bolestan deceniju i vise mozda i nemam SP. Nemam nikakvo pravo. Stara isto tako nema.

Da stane stara s radom bio bi ja i moji gladni, jer ne znam sta bi bilo sa sestrom i sestricnom isto tako.
Tacno. Tamo se drzava brine o ljudima. Dostave hrane oboljelim da ne izlaze, sve pokriveno...
Milenkov buraz

#1521 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Milenkov buraz »

kakavdanakneiskustvu wrote: 11/03/2020 21:06 https://www.klix.ba/vijesti/bih/obavjes ... /200311225

šta se podraumijeva pod online nastavom?
Djeca dobiju na e-mail ili putem portala materijal, nauče, popune listiće i vrate nazad.
espn

#1522 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by espn »

Ma jok to je nas samo Tito razmazio, inace je normalna potpuno nefunkcionalna drzava, (kako da ne). :lol:
Milenkov buraz

#1523 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Milenkov buraz »

kotor88 wrote: 11/03/2020 20:49 Da li neko razmišlja da objedini dvije teme o virusu???

Čini mi se da su ljudi u par dana prilično podigli interesovanje i svijest...

U marketu srećem gospođe kako kupuju zalihe...
Slažem se 100% da ove teme treba objediniti i ne samo to već je zakucati na vrh. Ovdje trebamo razmijenjivati savjete i informacije provjerene naravno jer ko zna na šta bi ovo moglo otići. Nravno treba biti pozitivan i pridržavati se uputu te ne izigravati Tarzana.
espn

#1524 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by espn »

Donald Trump razmišlja o proglašavanju nacionalne katastrofe

Image

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/dona ... /200311228
ElkoM

#1525 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by ElkoM »

Milenkov buraz wrote: 11/03/2020 21:13
..u te ne izigravati Tarzana.
prije bih reko noja koji zabija glavu u pijesak
Locked