Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
BadBoy

#1451 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by BadBoy »

zposao wrote: 11/03/2020 15:17
BadBoy wrote: 11/03/2020 15:00 Joj kad vidim ove sveznalice fol šta dižete paniku. Nije panika samo drav razum da SMANJIŠ KRETANJE JEBENIH MJESEC DANA. Neće nikome glava otpasti ako ostane kući.

Poenta je smanjiti stepen infektivnosti da zdravstveni sistem ima šansu da se izbori. Naše zdravstvo ne može podnijeti ni 1.000 istovremeno zaraženih ni u najboljim snovima.
Pa koliko se iz dosadašnjih informacija može shvatiti, najveći problem i jest upravo to opterećenje svih resursa... Nebi toliko strašan problem (možda?) bio da se i zarazi u nekom dužem periodu veliki dio populacije, ali kada ne bi svi odjedanput.

Koliko se da cuti iz Italije (koju svi podcjenjuju) najveci problem je preopterecenost sustava zdravstva. Eno piše na zadnjoj tabeli da ima skoro 900 kritičnih... Šta ti tu možeš? Samo gledat u njih i plakat.

Ljudi su stoka i nikako da shvate da se mora pridržavati uputa strogo zato da ne bi svi odjedanput obolili pa da se nikome ne može pomoć.

To ufati šetat, obilazit svu rodbinu, kafiće, simpozijume...kao u inat koroni... Jebo im 8 Mart mater vazda nedokazanu..

Mene strah prići starijim ljudima, babama ostavljam kese sa nafakom ispred vrata...

Ja neznam šta je toliko teško:

1)držati pristojnu i uljuđenu distancu jedni od drugih. To je i stvar kulture a ne samo higijene. U nas se stokla navikla unositi u facu dok ti priča doslovno možeš vidjeti šsta je ručao prekjučer.

2)smanjiti radijus kretanja na samo neophodno. Jebemu pa imamo svu mogucu tehnologiju za čuti se danas... Zar se mora ici u pune kaafane, šiša barove, utakmice, proteste... Kad ionako nikad ne protestiramo, nema sad šta protestirat i slično...

3) NE DIRATI LICE RUKAMA NIKAKO. I meni je teško jer sam navikao stapno se dirati po očima i nosu, po bradi i sl... Ali kazu da je to glavni nacin prenosenja virusa.
I svako malo prati ruke taman i da nisu prljave, opet periodično prati.
Isto tako dezinficirati svako malo predmete tipa mobitela koji su stapno u rukama i blizu glave, a odlažu se po stolovima, stolicama, džepovima, podovima, autima...nema gdje se ne spuste...

4)kada se kiše ili kašlje, okrenuti se u suprotnom smjeru od drugih ljudi. Kihati/kašljati u maramicu ili u lakat ili u unutrasnjost jakne ili majice.. glavno da ne raspršiš sve viruse u radijusu 5 metara koji stoje još pola sata u zraku.

Al jok....
Treba obrnutu psihologiju prema nekima koristit...
Upravo sve ovo napisano. Samo zdrav razum. Poenta je da se smanji brzina infektivnosti kako se naš jadni sistem ne bi preopteretio. Kad najrazvijeniji dio Italija - Lombardija krahira zbog preopterečenosti onda će nas satrati i 200 slučajeva.

Al jok, šta širite paniku NEČE MEN NIKO GOVORIT DA JA NEMOGU HODAT.
statixx

#1452 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by statixx »

BadBoy wrote: 11/03/2020 15:23 Poenta je da se smanji brzina infektivnosti kako se naš jadni sistem ne bi preopteretio. Kad najrazvijeniji dio Italija - Lombardija krahira zbog preopterečenosti onda će nas satrati i 200 slučajeva.
:thumbup:
geralt

#1453 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by geralt »

zposao wrote: 11/03/2020 15:17
BadBoy wrote: 11/03/2020 15:00 Joj kad vidim ove sveznalice fol šta dižete paniku. Nije panika samo drav razum da SMANJIŠ KRETANJE JEBENIH MJESEC DANA. Neće nikome glava otpasti ako ostane kući.

Poenta je smanjiti stepen infektivnosti da zdravstveni sistem ima šansu da se izbori. Naše zdravstvo ne može podnijeti ni 1.000 istovremeno zaraženih ni u najboljim snovima.
Pa koliko se iz dosadašnjih informacija može shvatiti, najveći problem i jest upravo to opterećenje svih resursa... Nebi toliko strašan problem (možda?) bio da se i zarazi u nekom dužem periodu veliki dio populacije, ali kada ne bi svi odjedanput.

Koliko se da cuti iz Italije (koju svi podcjenjuju) najveci problem je preopterecenost sustava zdravstva. Eno piše na zadnjoj tabeli da ima skoro 900 kritičnih... Šta ti tu možeš? Samo gledat u njih i plakat.

Ljudi su stoka i nikako da shvate da se mora pridržavati uputa strogo zato da ne bi svi odjedanput obolili pa da se nikome ne može pomoć.

To ufati šetat, obilazit svu rodbinu, kafiće, simpozijume...kao u inat koroni... Jebo im 8 Mart mater vazda nedokazanu..

Mene strah prići starijim ljudima, babama ostavljam kese sa nafakom ispred vrata...

Ja neznam šta je toliko teško:

1)držati pristojnu i uljuđenu distancu jedni od drugih. To je i stvar kulture a ne samo higijene. U nas se stokla navikla unositi u facu dok ti priča doslovno možeš vidjeti šsta je ručao prekjučer.

2)smanjiti radijus kretanja na samo neophodno. Jebemu pa imamo svu mogucu tehnologiju za čuti se danas... Zar se mora ici u pune kaafane, šiša barove, utakmice, proteste... Kad ionako nikad ne protestiramo, nema sad šta protestirat i slično...

3) NE DIRATI LICE RUKAMA NIKAKO. I meni je teško jer sam navikao stapno se dirati po očima i nosu, po bradi i sl... Ali kazu da je to glavni nacin prenosenja virusa.
I svako malo prati ruke taman i da nisu prljave, opet periodično prati.
Isto tako dezinficirati svako malo predmete tipa mobitela koji su stapno u rukama i blizu glave, a odlažu se po stolovima, stolicama, džepovima, podovima, autima...nema gdje se ne spuste...

4)kada se kiše ili kašlje, okrenuti se u suprotnom smjeru od drugih ljudi. Kihati/kašljati u maramicu ili u lakat ili u unutrasnjost jakne ili majice.. glavno da ne raspršiš sve viruse u radijusu 5 metara koji stoje još pola sata u zraku.

Al jok....
Treba obrnutu psihologiju prema nekima koristit...
:thumbup:

S tim da je ovo pod 3 za mene nemoguca misija. Svako malo se zateknem sa rukom na bradi, ili kako ceskam nos, ili trljam oci...
zposao

#1454 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

BadBoy wrote: 11/03/2020 15:23
Upravo sve ovo napisano. Samo zdrav razum. Poenta je da se smanji brzina infektivnosti kako se naš jadni sistem ne bi preopteretio. Kad najrazvijeniji dio Italija - Lombardija krahira zbog preopterečenosti onda će nas satrati i 200 slučajeva.

Al jok, šta širite paniku NEČE MEN NIKO GOVORIT DA JA NEMOGU HODAT.
Pa to je to, ali ti nemožeš nepismenoj, bezobraznoj i neodgovornoj seljačini to objasnit...

Svi se smiju Italiji...nedo Bog da nas pogodi ko i italiju...mogli bi kolektivno svi sebi počet jame kopat...

Sjever Italije jedno od najbogatijih i najrazvijenijih podrucja... Jedino što su se zajebali je što su zbog političke korektnosti pustili ljudima koji su se vracali sa kineske nove godine da ne budu u karanteni... Bojali se da ne ispadnu rasisti i sve otislo u kurac krasni zbog tog...

A mi smo MLOGO pametniji, bogatiji i sposobniji..
fidoremilienko

#1455 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by fidoremilienko »

Ako kod nas dodje korona, samo sucuraj i duraj.
zposao

#1456 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

geralt wrote: 11/03/2020 15:28
S tim da je ovo pod 3 za mene nemoguca misija. Svako malo se zateknem sa rukom na bradi, ili kako ceskam nos, ili trljam oci...
Ma i ja, ali se trudim... Barem ako cu dirnuti, onda ili otrčim oprat ruke u wc ili dirnem lice gornjom stranom dlana... Al šta ćeš..
Zox

#1457 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Zox »

Na danasnjem trajektu Ancona Split blokirano ukupno 40 ljudi koji ce se staviti u karantin, medju njima i sest bosanaca.
Hvala braco hrvati!
Jack Be Nimble

#1458 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Jack Be Nimble »

mk ultra wrote: 11/03/2020 12:44

ako je u italiji manji broj oboljelih, znači da je tamo isto virus prilično zaustavljen
u najbližem slučaju znaju za sve što su bili u italiji 10 dana prije i više
da ima virusa u BiH koliko se misli da ga ima, vidjelo bi se to, kako se u italiji vidjelo, a prošao je dobar vremenski period, sigurno 25 dana od havarije u Italiji. Do sad bi se pokazali oboljeli i simptomi garantujem.
Mislim da prave problem veći nego što jeste, treba opreza, ali ako Britanija, Francuska, Njemačka nemaju potrebu za svim ovakvim mjerama, zašto mi imamo?
Kod mene dosao covjek iz wuhana 16. Januara. Na aerodromu odma kazao odakle je dosao i stavili ga u karantin. Bio pozitivan. Sve ljude sa kojima je bio u kontaktu stavili u karantin. Neki bili pozitivni, neki ne uglavnom svi ozdravili. Sve super.

6 sedmica kasnije djecak koji nije nigdje putovao ili imao kontakt sa osobom koja je dosla iz kine/italije ima virus. Slijedeci dan prva osoba umire od virusa. Treci dan jos dvoje mrtvih. I sada je broj oko 20 a to se sve desilo u zadnje dvije hefte.

Kada su uporedili novi val virusa sa onim sto je sletio 16. Janura uspostavilo se da je to njegov virus. Sve ide nazad ka toj osobi. Mislilo se da su rijesili problem u januaru a virus se sirio 6 sedmica bez ikakvih znakova.

Tih 20 dana ne znaci nista, ali nadajmo da nece biti kao u italiji.
statixx

#1459 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by statixx »

Ima li istrazivanje na kojem smo mjestu po kopanju nosa. :D
zposao

#1460 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

Jack Be Nimble wrote:
....
Gdje je to, koja država?
BadBoy

#1461 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by BadBoy »

statixx wrote: 11/03/2020 15:39 Ima li istrazivanje na kojem smo mjestu po kopanju nosa. :D
Naš rudarski sektor je uvijek bio jak i stabilan. :D
duh_sa_sjekirom

#1462 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by duh_sa_sjekirom »

Pretjerujete bezze
Čovjek se zavali bruku para, ode u Italiju da kupi novu garderobu i kad treba obići rodbinu i ponosno pokazati šta se kupilo dođe nekakav struĆnjak i kaže da se što manje kreće.
E neće vala...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1464 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mk ultra »

Mogu buđetlije, jedva docekali ide sezona krečenja, a šta će neko ko radi u privatnoj firmi, dobit ce kurac za taj mjesec
Zox

#1465 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Zox »

Pa to se fino uredi, ko u italiji. Stopiraju se rezije i krediti, dijelom se pokrije i plata (nevjerovatno ali istinito) i nema otpustanja dok ovo ne prodje.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1466 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Entropio »

Zox wrote: 11/03/2020 16:08 Pa to se fino uredi, ko u italiji. Stopiraju se rezije i krediti, dijelom se pokrije i plata (nevjerovatno ali istinito) i nema otpustanja dok ovo ne prodje.
Heh, pa i sad imaju zakoni pa ih poslodavci ne postuju. Sigurno ce postovati kad im kazu moras platiti radnika dok odmara kod kuce, a ti gubis lovu.
RtrnOfSalisbury

#1467 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by RtrnOfSalisbury »

... jel se ocitovala vidjelica 8-) imal kakvije vijesti sa najvisog nivoa :?:
512MB

#1468 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by 512MB »

Entropio wrote: 11/03/2020 16:09
Zox wrote: 11/03/2020 16:08 Pa to se fino uredi, ko u italiji. Stopiraju se rezije i krediti, dijelom se pokrije i plata (nevjerovatno ali istinito) i nema otpustanja dok ovo ne prodje.
Heh, pa i sad imaju zakoni pa ih poslodavci ne postuju. Sigurno ce postovati kad im kazu moras platiti radnika dok odmara kod kuce, a ti gubis lovu.
U Italiji država preuzima 80% plate, u A 100%.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1469 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Entropio »

512MB wrote: 11/03/2020 16:13
U Bosni ce pokriti 100%, i jos ce dati 20% na kafu.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1470 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mk ultra »

Britanija pokriva sve ali samo ko je obolio
Zox

#1471 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Zox »

Super, onda je najbolje da se svi zarazimo.
Majke mi, mi cuvamo ekonomiju ko da smo japan.
seoBIH

#1472 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by seoBIH »

512MB wrote: 11/03/2020 16:13 U Italiji država preuzima 80% plate, u A 100%.
Paušalne informacije. Postoje uslovi koji se moraju ispuniti...recimo ugostiteljski objekti, barem oni za koje ja imam informacije, nece imati nadoknadu države.
512MB

#1473 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by 512MB »

seoBIH wrote: 11/03/2020 16:40
512MB wrote: 11/03/2020 16:13 U Italiji država preuzima 80% plate, u A 100%.
Paušalne informacije. Postoje uslovi koji se moraju ispuniti...recimo ugostiteljski objekti, barem oni za koje ja imam informacije, nece imati nadoknadu države.
O čemu ti pričaš?
seoBIH

#1474 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by seoBIH »

Kako o čemu, o informaciji da država pokirva 100% plate. Ne pokriva za sve, za dio da. Znači radnici ugostiteljskog objekta neće imati nadoknadu.

Da se ne dopisujemo, Italija, Verona @512MB
Last edited by seoBIH on 11/03/2020 16:54, edited 1 time in total.
512MB

#1475 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by 512MB »

mk ultra wrote: 11/03/2020 16:39

Britanija pokriva sve ali samo ko je obolio
Ne znam kako je van EU :)

Uglavnom u A ako si obolio, ako čuvaš djecu koja su obolila, ako si u karanteni il čuvaš djecu koja su u karanteni, ako ne možeš na posao jer je cijeli grad u karanteni, dobijaš 100% plate od firme dok firma to može kasnije tražiti od države nazad.

Za to postoji posebni zakon (Epidemiegesetz)
Locked