Upravo sve ovo napisano. Samo zdrav razum. Poenta je da se smanji brzina infektivnosti kako se naš jadni sistem ne bi preopteretio. Kad najrazvijeniji dio Italija - Lombardija krahira zbog preopterečenosti onda će nas satrati i 200 slučajeva.zposao wrote: ↑11/03/2020 15:17Pa koliko se iz dosadašnjih informacija može shvatiti, najveći problem i jest upravo to opterećenje svih resursa... Nebi toliko strašan problem (možda?) bio da se i zarazi u nekom dužem periodu veliki dio populacije, ali kada ne bi svi odjedanput.BadBoy wrote: ↑11/03/2020 15:00 Joj kad vidim ove sveznalice fol šta dižete paniku. Nije panika samo drav razum da SMANJIŠ KRETANJE JEBENIH MJESEC DANA. Neće nikome glava otpasti ako ostane kući.
Poenta je smanjiti stepen infektivnosti da zdravstveni sistem ima šansu da se izbori. Naše zdravstvo ne može podnijeti ni 1.000 istovremeno zaraženih ni u najboljim snovima.
Koliko se da cuti iz Italije (koju svi podcjenjuju) najveci problem je preopterecenost sustava zdravstva. Eno piše na zadnjoj tabeli da ima skoro 900 kritičnih... Šta ti tu možeš? Samo gledat u njih i plakat.
Ljudi su stoka i nikako da shvate da se mora pridržavati uputa strogo zato da ne bi svi odjedanput obolili pa da se nikome ne može pomoć.
To ufati šetat, obilazit svu rodbinu, kafiće, simpozijume...kao u inat koroni... Jebo im 8 Mart mater vazda nedokazanu..
Mene strah prići starijim ljudima, babama ostavljam kese sa nafakom ispred vrata...
Ja neznam šta je toliko teško:
1)držati pristojnu i uljuđenu distancu jedni od drugih. To je i stvar kulture a ne samo higijene. U nas se stokla navikla unositi u facu dok ti priča doslovno možeš vidjeti šsta je ručao prekjučer.
2)smanjiti radijus kretanja na samo neophodno. Jebemu pa imamo svu mogucu tehnologiju za čuti se danas... Zar se mora ici u pune kaafane, šiša barove, utakmice, proteste... Kad ionako nikad ne protestiramo, nema sad šta protestirat i slično...
3) NE DIRATI LICE RUKAMA NIKAKO. I meni je teško jer sam navikao stapno se dirati po očima i nosu, po bradi i sl... Ali kazu da je to glavni nacin prenosenja virusa.
I svako malo prati ruke taman i da nisu prljave, opet periodično prati.
Isto tako dezinficirati svako malo predmete tipa mobitela koji su stapno u rukama i blizu glave, a odlažu se po stolovima, stolicama, džepovima, podovima, autima...nema gdje se ne spuste...
4)kada se kiše ili kašlje, okrenuti se u suprotnom smjeru od drugih ljudi. Kihati/kašljati u maramicu ili u lakat ili u unutrasnjost jakne ili majice.. glavno da ne raspršiš sve viruse u radijusu 5 metara koji stoje još pola sata u zraku.
Al jok....
Treba obrnutu psihologiju prema nekima koristit...
Al jok, šta širite paniku NEČE MEN NIKO GOVORIT DA JA NEMOGU HODAT.