Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
zposao
#3476 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Da su ljudi odgovorni prema sebi i drugima ne bi uopće ni dolazilo do širenja epidemije.
Dovoljna ti je jedna budala kojoj je savjetovano da bude u samoizolaciji da se toga ne pridržava nego da hoda okolo, pa da napravi darhmar i zarazo desetine ljudi...
Naravno da su ljudi neodgovorni, lažljivi i stoka. Da se svi pridržavaju, nestalo bi epidemije. Epidemija se i širi nepoštivanjem preporuka i instrukcija
Dovoljna ti je jedna budala kojoj je savjetovano da bude u samoizolaciji da se toga ne pridržava nego da hoda okolo, pa da napravi darhmar i zarazo desetine ljudi...
Naravno da su ljudi neodgovorni, lažljivi i stoka. Da se svi pridržavaju, nestalo bi epidemije. Epidemija se i širi nepoštivanjem preporuka i instrukcija
-
zposao
- denimb
#3478 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
A na to sam i mislio, nose to djeca kuci pa onda dalje, ali i ona to trebaju da preleze...nije bas da ce kihnuti dva puta i to je to.
- Zox
#3479 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Pa cim sam cuo da se ljudi trebaju dobrovoljno javiti, znao sam da nema nista od te ljubavi.
Isto i u Italiji. Zabranjeno se kretati, osim u slucaju neodlozivih obaveza. Kako ces policajcu dokazati da imas neodloznu obavezu? Tako sto ces na licu mjesta sam sebi napisati opravdanje.
I shit you not.
Isto i u Italiji. Zabranjeno se kretati, osim u slucaju neodlozivih obaveza. Kako ces policajcu dokazati da imas neodloznu obavezu? Tako sto ces na licu mjesta sam sebi napisati opravdanje.
I shit you not.
-
Zrinko1
#3480 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
pa takva budala je i sjebala Italiju i Evropu oraktičnozposao wrote: ↑10/03/2020 22:52 Da su ljudi odgovorni prema sebi i drugima ne bi uopće ni dolazilo do širenja epidemije.
majmun nastavio raznosit picu, boli ga kitica

[/quote]
- Dozer
#3481 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Nisam p'jan, al' jesam sukn'o. Anti-virus predterapija
Cuh dobar maloprije, kaze - Kakvo je vrijeme doslo, ljudi vise strahuju od "Bongiorno" nego od Allah uekber
----
A sto se neodgovornosti tice, evo primjer od prije 5 dana - Lik dosao iz Italije da proslavi kcerkin rodjendan, i nakon 2 dana sazvao dernek i 30 ljudi. Ovo znam jer mi je jaran sa zenom trebao ici, ali je izvrdao. Naravno, ovaj se nije nigdje ni prijavio, ni testirao, a o samoizolaciji da ne pricamo...
Sad cekamo prvi slucaj u Sarajevu, a onda za njim jos jedno 50 za 2 dana kasnije...
Last edited by Dozer on 10/03/2020 23:05, edited 1 time in total.
-
Zrinko1
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#3483 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Joj pa nije svako koje bio u Italiji zaražen. Imaju 10000 oboljelih a preko 60 miliona stanovnika.Dozer wrote: ↑10/03/2020 23:00Nisam p'jan, al' jesam sukn'o. Anti-virus predterapija
Cuh dobar maloprije, kaze - Kakvo je vrijeme doslo, ljudi vise strahuju od "Bongiorno" nego od Allah uekber
----
A sto se neodgovornosti tice, evo primjer od prije 5 dana - Lik dosao iz Italije da proslavi kcerkin rodjendan, i nakon 2 dana sazvao dernek i 30 ljudi. Ovo znam jer mi je jaran sa zenom trebao ici, ali je izvrdao. Naravno, ovaj se nije nigdje ni prijavio, ni testirao, a o samoizolaciji da ne pricamo...
Sad cekamo prvi slucaj u Sarajevu, a onda za njim jos jedno 50 za 2 dana kasnije...
Ja sam bio prije tri sedmice u Milanu službeno i nije mi ništa bilo. Taman sam izašao dan prije nego je sve počelo. Proveo sam tri dana tamo. Sve normalno bilo. I sve kolege iz fabrike u Milanu su dobro. Niko nema nikakve simptome
-
Vidal89
#3484 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Nas doktor u Lombardiji
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ljek ... ook+status
"Virus je najgori kod starijih ljudi, posebno onih koji imaju srčane i bubrežne probleme. Kada dođe do pluća, onda nastaje haos. Kroz 24 do 48 sati on tako agresivno napada pluća i zatvara sve bronhije, što dovodi do smrti. Strašno je agresivan virus, a pri tome nema nikakve specifične terapije. Antibiotikom se ne može postići ništa. Skidamo temperaturu i rješavamo ono što možemo", kaže Kadić.
Znaci nema lijek, bukvalno sve je do organizma kako ce se izvuci s upalom pluca, ako ne moze odgovoriti onda smrt.
"Virus je najgori kod starijih ljudi, posebno onih koji imaju srčane i bubrežne probleme. Kada dođe do pluća, onda nastaje haos. Kroz 24 do 48 sati on tako agresivno napada pluća i zatvara sve bronhije, što dovodi do smrti. Strašno je agresivan virus, a pri tome nema nikakve specifične terapije. Antibiotikom se ne može postići ništa. Skidamo temperaturu i rješavamo ono što možemo", kaže Kadić.
Znaci nema lijek, bukvalno sve je do organizma kako ce se izvuci s upalom pluca, ako ne moze odgovoriti onda smrt.
Last edited by Vidal89 on 10/03/2020 23:12, edited 1 time in total.
- denimb
#3485 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
parappa wrote: ↑10/03/2020 23:09Joj pa nije svako koje bio u Italiji zaražen. Imaju 10000 oboljelih a preko 60 miliona stanovnika.Dozer wrote: ↑10/03/2020 23:00Nisam p'jan, al' jesam sukn'o. Anti-virus predterapija
----
Ja sam bio prije tri sedmice u Milanu službeno i nije mi ništa bilo. Taman sam izašao dan prije nego je sve počelo. Proveo sam tri dana tamo. Sve normalno bilo. I sve kolege iz fabrike u Milanu su dobro. Niko nema nikakve simptome
Molio bih moderatore da ovo rijese
-
Zrinko1
#3486 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Prekid rada zbog virusa Korona od 12..03.2020 do subote 25.03.2020 za sve zaposlene na teritoriji Bosne i Herzegovine. Više informacija na linku
-
zposao
#3487 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
parappa wrote: ↑10/03/2020 23:09
Joj pa nije svako koje bio u Italiji zaražen. Imaju 10000 oboljelih a preko 60 miliona stanovnika.
Poštuješ li samoizolaciju u trajanju od 14 dana da ne bi širio epidemiju ako slučajno nosiš virus?
To što nemaš simptoma ne znači nista, kod nekih slučajeva je inkubacija trajala i 27 dana
-
Vidal89
#3488 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Idi bolan javi se sad doktor Kadic iz lombardije kaze da kod nekih pacijenata simptoma nema ni nakon 3 sedmice ali su pozitivni. Otidji testiraj se mozda si nekome prenio ko ce prenijeti nekome drugom i taj ce umrijeti. Sutra ce te covjek kriviti za smrt svog bliznjeg valja ti s tim zivjeti do kraja zivota.parappa wrote: ↑10/03/2020 23:09Joj pa nije svako koje bio u Italiji zaražen. Imaju 10000 oboljelih a preko 60 miliona stanovnika.Dozer wrote: ↑10/03/2020 23:00Nisam p'jan, al' jesam sukn'o. Anti-virus predterapija
----
-
zposao
#3489 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
To je ta naša nonšalancija i "bolikurac" stav... Ja nisam bio u Izaliji, pa sam smanjio radijus kretanja a starije i bolesne osobe ne obilazim nego samo odnesem do vrata šta im je potrebno.
- denimb
#3490 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Nece ba nas, nije to sve tako...kurcobolja par ekselans, koliko je takvih jos u BiH? Poslovno smo itekako vezani za Italiju, pa vi skontajte, nije dzaba danas Radonjcic dobio saglasnost sa svih nivoa BiH da uradi neke stvari.
-
Vidal89
#3491 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
A to bas
Last edited by Vidal89 on 10/03/2020 23:25, edited 1 time in total.
-
Zrinko1
#3492 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
ovo je veliki problemVidal89 wrote: ↑10/03/2020 23:11 Nas doktor u Lombardiji
Javljaju nam se i sa simptomima i bez simptoma. Neki pacijenti dva, tri dana ništa ne osjećaju, drugima se u jednom danu jave simptomi, a neki i do sedam dana ništa ne osjećaju, zavisno od inkubacije. Ni ljekari ovdje nisu sigurni koliko traje inkubacija. Kažu da je od 14 do 21 dan, ali ni to nije sigurno", dodaje Kadić.
- ladacoko
#3493 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
isti qrc se desio u njujorku a sad se ocekuje da tamo bukne gore nego u italiji,salju nacionalnu gardu.
U mom stateu samo 3 slucaja ali vec od sutra se skole,koledzi zatvaraju i gotovo sve kompanije koje imaju mogucnost ce natjerat radnike da rade od kuce.
-
Zrinko1
#3494 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako bi između 60 i 70 posto populacije moglo biti zaraženo koronavirusom,
prenosi Anadolu Agency (AA).
Njemački mediji su javili kako je Merkel na sastanku parlamentarne grupe stranaka Kršćanske unije CDU/CSU, govorila i o epidemiji koronavirusa.
Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a Merkel je, prema pisanju medija koji se pozivaju na učesnike skupa, kazala kako će borba protiv koronavirusa u Njemačkoj dugo trajati.
‘Virusom bi se moglo zaraziti između 60 i 70 posto ljudi u Njemačkoj’, rekla je Merkel.
Dodala je kako je neophodno otkazati dodatne aktivnosti kako bi se spriječilo širenje virusa.
Podsjetila je kako se mnogi susreti u Bundesligi igraju pred praznim tribinama.
‘Susreti pred praznim tribinama nisu najgora stvar koja se može dogoditi ovoj zemlji’, rekla je Merkel.
Prema podacima Instituta Robert-Koch u zemlji je koronavirusom zaražno 1.296 osoba, a potvrđena su dva smrtna slučaja uzrokovana zarazom.
prenosi Anadolu Agency (AA).
Njemački mediji su javili kako je Merkel na sastanku parlamentarne grupe stranaka Kršćanske unije CDU/CSU, govorila i o epidemiji koronavirusa.
Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a Merkel je, prema pisanju medija koji se pozivaju na učesnike skupa, kazala kako će borba protiv koronavirusa u Njemačkoj dugo trajati.
‘Virusom bi se moglo zaraziti između 60 i 70 posto ljudi u Njemačkoj’, rekla je Merkel.
Dodala je kako je neophodno otkazati dodatne aktivnosti kako bi se spriječilo širenje virusa.
Podsjetila je kako se mnogi susreti u Bundesligi igraju pred praznim tribinama.
‘Susreti pred praznim tribinama nisu najgora stvar koja se može dogoditi ovoj zemlji’, rekla je Merkel.
Prema podacima Instituta Robert-Koch u zemlji je koronavirusom zaražno 1.296 osoba, a potvrđena su dva smrtna slučaja uzrokovana zarazom.
-
MMM1977
#3495 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Update: Djeca danas redovno išla u školu. Područna škola Dobrinje
- Dozer
#3496 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Naravno da nije svako zarazen, ali prije 3 mjeseca i prije 5 dana - situacija je drasticno razlicita tamo. Samim tim vjerovatnoca da je neko ko danas dodje otamo zarazen, mnogostruko je veca od one prije 3 mjeseca.parappa wrote: ↑10/03/2020 23:09 Joj pa nije svako koje bio u Italiji zaražen. Imaju 10000 oboljelih a preko 60 miliona stanovnika.
Prije 3 mjeseca nisu ni postojale preporuke o samoizolaciji, karantinu, testiranju... Prije 5 dana i te kako jesu.
- denimb
#3497 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
-
Vidal89
#3498 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Takva neodgovorna stoka prema djeci vlastitoj i treba da pomre, samo je steta sto ce zarazit druge.
-
MMM1977
#3499 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ovdje baš dolazi do izražaja naša zatucanost, nemar i neobzirnost prema drugima. Ali država je ta koja treba to da spriječi, na samim granicama / aerodromima jer prepustiti bilo kakvo odlučivanje našoj savjesti je katastrofalan potez.
- JanuaryJones
#3500 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Mentalitet ovog podneblja je takav da će prosječan korisnik Facebooka uzeti za relevantno status prijatelja ili rodjaka ili starlete ili neku izreku koji su ustvrdili da se radi o običnoj gripi - nije ništa strašno - nemam nikakvih simptoma, dobro sam i slično, a neće otići na službenu stranicu vlade, pokrajine, Crvenog križa i informisati se kako treba postupiti za opšte dobro. Ljudima ovdje internet ne služi za stvarno informisanje nego za mahalanje.
Opšte dobro za prosječnog stanovnika ove države ne postoji i to se najbolje vidi u odnosu prema prirodi, smeću, zagadjenju, sobraćaju, drugom i drugačijem.
Ja sam došao/la iz Italije i mora čaršija vidjeti da sam došao/la. Mora se malo hadžijat pred fukarom, provozat koji krug u novom autu. Pljuc.
Opšte dobro za prosječnog stanovnika ove države ne postoji i to se najbolje vidi u odnosu prema prirodi, smeću, zagadjenju, sobraćaju, drugom i drugačijem.
Ja sam došao/la iz Italije i mora čaršija vidjeti da sam došao/la. Mora se malo hadžijat pred fukarom, provozat koji krug u novom autu. Pljuc.