Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
512MB

#3451 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by 512MB »

kakavdanakneiskustvu wrote: 10/03/2020 21:56 u italiju se ne moze nikako uci više?
Ni ući ni izaći.
Zrinko1

#3452 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Zrinko1 »

freelancerBIH wrote: 10/03/2020 20:50
drag_gost wrote: 10/03/2020 20:46
dječak sa šibicama wrote: 10/03/2020 17:21 Image

ups dej did it egen

simpsoni epizoda iz 1993. godine
ups dej didnt

https://www.politifact.com/factchecks/2 ... ronavirus/
Kako znaju ljudi da se ovo ne odnosi na SARS 1.0 ? :lol: Smijesno stvarno haha .. Nidje veze... Manimo se tih teorija zavjera pa se fino uhvatimo kako da se rijesimo ovog govneta od virusa.
šta znaju nepismeni
korona virusi otkriveni 60-tih godina
npr. SARS 1 je peti soj
MERS je šesti
SARS Cov 2 je sedmi soj
CPT

#3453 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by CPT »

kakavdanakneiskustvu wrote: 10/03/2020 21:56 u italiju se ne moze nikako uci više?
danas je to jos uvijek moguce, iducih danas samo transportni promet
kakavdanakneiskustvu

#3454 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by kakavdanakneiskustvu »

CPT wrote: 10/03/2020 22:02
hvala
kakavdanakneiskustvu

#3455 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by kakavdanakneiskustvu »

512MB wrote: 10/03/2020 22:00
Ni ući ni izaći.
hvala
Zrinko1

#3456 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Zrinko1 »

Hiran wrote: 10/03/2020 12:37
tranquil wrote: 10/03/2020 12:21
Hiran wrote: 10/03/2020 11:24

Prema podacima CDC za 2018 godinu smrtnost od gripe u USA : 0.14 % ( 61099 / 44802629) https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2017-2018.htm

Prema podacima ZZJZFBiH za 2018 godinu smrtnost od gripe u FBiH : 0.05 % (15/31609) https://www.zzjzfbih.ba/wp-content/uplo ... vatski.pdf

Prema procjeni WHO smrtnost COVID 19 je : 3-4 % https://www.who.int/docs/default-source ... 96b04adf_2

Covid19 / gripa u USA = 3% / 0.14 % = 21.43 puta veća smrtnost
Covid19 / gripa u FBiH = 3% / 0.05% = 60 puta veća smrtnost
Babe i žabe :-)

Kod gripe koristiš čvrsto izračunatu smrtnost na sve slučajeve.

Kod korone tako nešto još nije izračunato, pa si samo podijelio broj mrtvih sa brojem hospitalizovanih poznatih slučajeva.

Broj zaraženih je sigurno mnogo veći, broj umrlih ne, tako da je realna stopa mnogo manja, i trenutno nemoguća za izračunati.

Zato te i pitam za informacije o smrtnosti, znam i ja podijeliti dva broja, ali to nije to.

Čisto za informaciju, smrtnost kod hospitalizovanih slučajeva obične gripe je 6-7%.
Naveo sam ti zvanične podatke , zvaničnih zdravstvenih institucija, a ti izvlačiš brojeve iz guzice.
Smrtnost gripe je broj smrtnih slučajeva u odnosu na broj registrovanih slučajeva, smrtnost COVID19 je procjena WHO , a ne moja procjena.
Smrtnost hospitaliziranih slučajeva je irelevantna jer nisi naveo koji procenat oboljelih od Covid19 i gripe su slučajevi koji zahtijevaju hospitalizaciju , niti si naveo podatak o smrtnosti hospitaliziranih slučajeva kod Covid 19. Naravno fali ti i izvor informacija. :wink:
Naučnici predviđaju da bi koronavirusom moglo biti pogođeno tri milijarde ljudi

Američko bolničko udruženje predvidjelo je da bi moglo biti do 96 milijuna slučajeva zaraze,
4,8 milijuna hospitalizacija te 480.000 smrtnih ishoda samo u Sjedinjenim Američkim Državama
.
https://www.akta.ba/pauza/naucnici-pred ... udi/114416
last mohicans

#3457 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by last mohicans »

Diwan wrote: 10/03/2020 20:03 Od ovih silnih mrtvih koji su do sada zabilježeni, osim brojki koje se neprestano vrte i uvečavaju, ne vidjeh dženaze, sahrane, masovne ukope ili šta već. Ima li neko da je to upratio. Neki intervju od ukučana i rodbine, ožalošćene porodice ... Samo se vrte brojke.
Vidio ja na twitteru neke slike iz Irana. Strahota, slike i klipovi su iz mrtvačnice, desetine crnih vreca koje bolničari upakovani kao u Cernobilu prebacuju. Podsjetilo me na ratne slike iz mrtvačnice na kliničkom.
Poslije je prikazan ukop, sve zajedničke grobnice po više tijela zajedno. Ni hodze, ni dzenaze. To je ono što sam ja vidio.
Zrinko1

#3458 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Zrinko1 »

Bobi wrote: 10/03/2020 21:34
bubobih wrote: 10/03/2020 21:06 S druge strane, dobro je znati da virus Wuhan ili Corona-virus nije otporan na toplinu i umire na temperaturi od 26 do 27 stupnjeva. Stoga pijte puno vruće vode poput čaja i infuzija. Nije lijek, ali je dobar za tijelo. Pijenje tople vode učinkovito je u uništavanju svih virusa. Pokušajte ne piti s ledom.
Normalna tjelesna temperatura je 36-37 *C..po tome ne bi se trebao niko zaraziti :mrgreen:
rijec je vanjskoj temperaturi na kojoj virus može preživjet dok ne nađe novog domaćina
i tu se pretpostavlja da opstaje i do 37 stepeni
The length of time it lasts on the surface depends on factors such as temperature and the type of surface, for example at around 37C (98F), it can survive for two to three days on glass, fabric, metal, plastic or paper.
https://www.scmp.com/news/china/science ... e-and-stay
CPT

#3459 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by CPT »

kakavdanakneiskustvu wrote: 10/03/2020 22:04
CPT wrote: 10/03/2020 22:02
hvala
Danas su jos uvijek masovno prelazili u shopping i po jeftnije gorivo. Ceka se dozvola EU za blokiranje granice. Pored toga sto jos ne postoje fizicki uslovi za zatvaranje prometa. Blokada ce nece vaziti za transportni promet koji je najbrzi nacin da se siri virus.
He1972

#3460 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by He1972 »

Zrinko1 wrote: 10/03/2020 22:01
freelancerBIH wrote: 10/03/2020 20:50
Kako znaju ljudi da se ovo ne odnosi na SARS 1.0 ? :lol: Smijesno stvarno haha .. Nidje veze... Manimo se tih teorija zavjera pa se fino uhvatimo kako da se rijesimo ovog govneta od virusa.
šta znaju nepismeni
korona virusi otkriveni 60-tih godina
npr. SARS 1 je peti soj
MERS je šesti
SARS Cov 2 je sedmi soj
iiiiiiiiii, evooooo nam jasne ponovo, u epizodi povratak paničarskog trolla
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3461 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

512MB wrote: 10/03/2020 21:50
pici wrote: 10/03/2020 20:06 fasunga uzeta, snadbio se za tri mjeseca sad ide rakija i suho... vi se guzvajte

Image
Prije ćeš ti zakinut od te hrane neg mi od corone :mrgreen:
jooo jeBate evo mastim neku poljsku votku... dze taj korona da ga prebijem... gledam u merkatoru puklo pivo korona nema vise na stanju... tamam se hotio slikovat su njom...
Diwan

#3462 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Diwan »

last mohicans wrote: 10/03/2020 22:13
Diwan wrote: 10/03/2020 20:03 Od ovih silnih mrtvih koji su do sada zabilježeni, osim brojki koje se neprestano vrte i uvečavaju, ne vidjeh dženaze, sahrane, masovne ukope ili šta već. Ima li neko da je to upratio. Neki intervju od ukučana i rodbine, ožalošćene porodice ... Samo se vrte brojke.
Vidio ja na twitteru neke slike iz Irana. Strahota, slike i klipovi su iz mrtvačnice, desetine crnih vreca koje bolničari upakovani kao u Cernobilu prebacuju. Podsjetilo me na ratne slike iz mrtvačnice na kliničkom.
Poslije je prikazan ukop, sve zajedničke grobnice po više tijela zajedno. Ni hodze, ni dzenaze. To je ono što sam ja vidio.
Inače je sve što je vezano za Iran jako pouzdano, počev od slinih propagandinih fotografija unazad godina što kruže internetom. I baš iz Irana veliš...
CPT

#3463 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by CPT »

Diwan wrote: 10/03/2020 22:22
Inače je sve što je vezano za Iran jako pouzdano, počev od slinih propagandinih fotografija unazad godina što kruže internetom. I baš iz Irana veliš...
A ti nisi cuo za Google...

Image
Medical staff with the coffin containing the body of Assunta Pastore, 87, who died at the Garden hotel in Laigueglia, north-west Italy, on Sunday. Photograph: AP

Inace:
It also advised that transport for families of the deceased, “eg limousines and saloons”, should not be provided and that funeral instructions should be given to undertakers by bereaved families “over the phone only”.

Relatives of the deceased “should not be permitted to attend the funeral director’s offices or funeral homes”, it added.

The deceased “should always be removed from the place of death in a body bag which is not reopened” and “removal vehicles should be hygienically cleaned after the removal of remains and all gloves and other disposable equipment should be disposed of safely”.

https://www.irishtimes.com/news/social- ... -1.4197904
ja71

#3464 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

Ako ovim tempom nastavi za 10-tak dana neće karantene ni izolacije ništa pomagati
Zrinko1

#3465 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Zrinko1 »

s prve linije
ako on ne zna kako je, forumasi klixa sigurno će mu objasnit

Potresna ispovijest ljekara iz Italije koji je na prvoj liniji borbe protiv virusa

Kako se COVID-19, odnosno novi soj koronavirusa, širi diljem Europe, reakcije su različite.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasila ozbiljnost situacije, a cijela Italija je pod svojevrsnom karantenom, život mnogih drugih Europljana nastavlja se sasvim normalno.

No, liječnik iz Bergama, na sjeveru Italije, upozorio je na društvenim mrežama što bi se moglo dogoditi svim ostalim zemljama ako se i u njima značajno proširi epidemija novog soja koronavirusa, piše World Economic Forum.

Prema posljednjim informacijama, u Italiji je 9.172 zaraženih, a 463 osobe su umrle. Trenutna stopa smrtnosti na sjeveru Italije je oko 5 posto, što je mnogo veća brojka od prvotnih procjena koje su predviđale da će se smrtnost kretati oko 2 posto. Prema WHO-u, jedna petina zaraženih ima ozbiljnije simptome i potrebno im je bolničko liječenje. Takva situacija mogla bi dovesti do prenapučenosti i djelomičnog kolapsa zdravstvenog sistema.

"Nakon mnogo razmišljanja o tome hoću li pisati o tome što nam se događa, shvatio sam da šutnja nije odgovor. Pokušat ću prenijeti ljudima što se događa u Bergamu u vrijeme epidemije koronavirusa. Jasno mi je da panika nije uvijek najbolje rješenje, no prođu me trnci kada vidim da ozbiljnost ove situacije ne dopire do ljudi", napisao je na Facebooku liječnik Daniele Macchini, koji radi na intenzivnom odjelu u Bergamu.

"I sam sam s nekim čuđenjem prošloga tjedna promatrao reorganizaciju čitave bolnice, kada još nije bilo tih razmjera oboljenja. Polako smo počeli prazniti odjele i oslobodili smo što više kreveta na intenzivnoj njezi kako bismo se mogli pripremiti za epidemiju. Hodnici su na početku bili prazni, a mnogi, uključujući i mene, nisu očekivali da bi nas mogla snaći neka ozbiljnija katastrofa.

Točno se sjećam noćnog poziva prije tjedan dana kada sam čekao rezultate brisa i kada sam bio u panici zbog prvog mogućeg slučaja zaraze. A sada je situacija u najmanju ruku dramatična", kaže Macchini.

"Ploče s imenima pacijenata su sve crvene"

"Rat s virusom je doslovce eksplodirao tijekom noći, a bitke već danima traju bez prestanka. Sada je potreba za slobodnim krevetima postala očita. Jedno za drugim, počeli su se popunjavati svi odjeli predviđeni za izolaciju. Ploče s imenima pacijenata (koje inače imaju različite boje, ovisno o odjelima) sada su skoro sve crvene. Umjesto oznake za operaciju vidite dijagnozu, koja je uvijek prokleto ista: bilateralna pneumonija (upala pluća uzrokovana koronavirusom).

Sad mi lijepo objasnite koji virus gripe može uzrokovati ovakvu dramatičnu eskalaciju? Kod nas se događa epidemiološka katastrofa. Nema više kirurga, urologa, ortopeda. Svi smo postali dio jedinstvenog liječničkog tima koji se suočava s ovim tsunamijem. Slučajevi zaraze se doslovce množe, imamo ih otprilike 15 do 20 dnevno. Rezultati brisa sada dolaze jedan za drugim: pozitivni, pozitivni, pozitivni. Odjel za hitne slučajeve je pred raspadom", opisao je uznemireno talijanski liječnik.

"Za neke je prekasno. Svaki respirator postaje poput zlata"

"Razlozi dolaska uvijek su isti: vrućica, poteškoće s disanjem, groznica i kašalj. Radiološki nalazi su također skoro pa identični: bilateralna pneumonija, bilateralna pneumonija, bilateralna pneumonija. I sve ih treba hospitalizirati.

Nekoga se intubira i ide na intenzivnu njegu. Za druge je prekasno ... Svaki respirator postaje poput zlata. Osoblje je iscrpljeno. Liječnici premještaju krevete i prebacuju pacijente, umjesto medicinskih sestara primjenjuju terapije. Medicinske sestre su sa suzama u očima jer ne možemo sve spasiti. Na vitalnim parametrima nekoliko pacijenata odmah je jasna njihova sudbina. Nema više smjena, nema više sati. Društveni život nam je na čekanju. Više ne viđamo svoje obitelji iz straha da ćemo ih zaraziti. Neki od nas već su oboljeli, unatoč svoj zaštiti", piše Macchini.

"Ne razumijem ovaj rat s panikom"

"Neki od naših kolega koji su zaraženi također imaju zaraženu rodbinu, a neki od njihovih rođaka već se bore za život. Dakle, budite strpljivi i oprezni, nemojte ići u kazališta, muzeje ili teretanu. Razmišljajte o bezbroj starijih ljudi koje biste mogli zaraziti i ubiti.

Mi se trudimo biti korisni. I vi biste trebali učiniti isto: u našim rukama su životi mnogih ljudi. Molim vas, podijelite ovu poruku. Moramo svima dati na znanje što se zbiva u Italiji.

Zaključit ću s komentarom na paniku. Ne razumijem ovaj rat s njom. Jedini razlog za to, koji vidim, jest nedostatak zaštitnih maski za lice, ali ionako ih više nema u prodaji. Nemamo puno studija na tu temu, no je li panika stvarno gora od zanemarivanja posljedica epidemije ovakve vrste?",

napomenuo je liječnik, objavio je Index.hr.
Last edited by Zrinko1 on 10/03/2020 22:37, edited 1 time in total.
512MB

#3466 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by 512MB »

Rođak javlja iz Italije ako ne dođe do poboljšanja od ponedeljka karantena kao u Wuhanu, svaki stan/kuća dobija jedno zaštitno odijelo i samo jedan član na dan smije napustiti stan do apoteke il prodavnice. Večeras javili da se životinje zatvore i veš skloni jer će avioni špricat cijelu noć...
AmirBaa

#3467 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by AmirBaa »

Stavio neko na FB clanak: https://www.google.com/amp/s/www.theloc ... a-week/amp

Da ne ulazim u rasprave sta je opasnije, korona jeste opasnija i tu nema govora, ali je bilo govora kako se korona puno brze prenosi od obicne gripe. Kaze 480 hiljada zarazenih od gripe za 7 dana. Da li je tacan ovaj clanak, i to je pitanje :-)
last mohicans

#3468 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by last mohicans »

Diwan wrote: 10/03/2020 22:22
Vidi, jarane. Pitao si, ja ti kazao šta sam vidio. Ne mogu sad da nađem, bilo je na nekom portalu, sharovani sa twittera. Snimci su krišom i mobitelom snimani. Taman bi državne vlasti te zemlje to kao fake objavljivali. Klipovi su objavljeni na jednoj od društvenih mreza,ne na javnoj TV
Sad je do tebe hoces li vjerovati ili ne. Eno ni Biba Kerla ne vjeruje da taj virus uopce ne postoji.
cyprus

#3469 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by cyprus »

"Ne razumijem ovaj rat s panikom"
Really? :roll:
Zrinko1

#3470 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Zrinko1 »

AmirBaa wrote: 10/03/2020 22:36 Stavio neko na FB clanak: https://www.google.com/amp/s/www.theloc ... a-week/amp

Da ne ulazim u rasprave sta je opasnije, korona jeste opasnija i tu nema govora, ali je bilo govora kako se korona puno brze prenosi od obicne gripe. Kaze 480 hiljada zarazenih od gripe za 7 dana. Da li je tacan ovaj clanak, i to je pitanje :-)
dođemo li mi do te faze
piši totalna katasrrofa
ni filmovi apokalipse neće bit ravni
Dozer

#3471 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

pici wrote: 10/03/2020 20:27 tek se zakuhava... odo kruške drmnut i suhoga zameziti... imam za po godine minimum a vi se batrgajte... dze mi je @Dozer da otimamo od drugih kad nestane... meni sijač spreman...
Ma no sikiriki, here I am, magazines loaded and ready (all 8x19).
MedicinskiBrat

#3472 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by MedicinskiBrat »

Banujte Zrinka. Ista osoba, ista budala.
denimb

#3473 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by denimb »

Nesto imam osjecaj da se kod nas po navici gleda visi stranacki cilj pa onda reaguje, sva mi ova prica iz Zenice itekako smrdi.
Kao bila zena na proslavi 8. mart folovi golovi, objavljuju jedni, cak kazu koristila i javni prijevoz, da bi sat poslije toga na klixu bio objavljen clanak da zarazeni nisu bili u kontaktu s drugim ljudima. Ok i jedni i drugi objavljuju sve za pare to znamo, ali vise mi se cini da je ono vadiona kriznog staba koji je vjerovao da ce te 3 osobe ostati u samoizolaciji.
Usli su rekose 5. u BiH pa gdje su bili, gdje zive, na smetovima u planinskom domu? Pa i gore bi dosli u kontakt s ljudima...i koliko je jos takvih koji su usli u BiH, mogu mozda i na nogama da odboluju koronu ali su kliconose...

Mogu brate sve, ali ovim nasim strucnjacima medju kojim ima i onih sa kupljenim diplomama ne vjerujem sekunde.

Kao sprijeci paniku, a ti sam ne znas jesil dos'o il' si pos'o...

Upravu je Pici sto kupi fasungu, zlu ne trebalo...da bar hoce zatvoriti skole na 20-tak dana, ne bi propao za to vrijeme niko ali bar bi djeca bila sigurnija, dok ne vidimo ko laze, a ko se pere.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3474 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

ja pjan ko gujca... alajhmanet svijete vidimo se u čitulji... živjeli
Zrinko1

#3475 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Zrinko1 »

denimb wrote: 10/03/2020 22:47
ali bar bi djeca bila sigurnija, dok ne vidimo ko laze, a ko se pere.
djeca su sigurna svakako sama od sebe, bar u smislu da iako dobiju virus preležaće bez većih posljedica
poenta je da ne šire virus medusobno a škole kao takve su odlične za to, a onda naknadno
prenesu na populacije po koje je opasno, na oca, mater, djeda, nenu...
Last edited by Zrinko1 on 10/03/2020 22:53, edited 1 time in total.
Locked