Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
statixx

#3176 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by statixx »

hadzinicasa wrote: 10/03/2020 09:25
statixx wrote: 10/03/2020 09:24
hadzinicasa wrote: 10/03/2020 09:21 kod mene u pred'zecu, vratila se zenska iz Italije jucer (iz drugog odjela) i dosla na posao.
Poslao je njen sef 7 dana u karantenu. Zna li neko koliko traje period inkubacije.
Zasto ne prijavi i trazi testiranje?
kao sto rekoh, poslao je kuci. nema simptoma.
bila dusha na skijanju :)
Nije on ljekar, njeno je da prijavi ako je dosla iz rizicnog podrucja, a neka oni odluce trebali je testirati.
freelancerBIH

#3177 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

Tomahawk11 wrote: 10/03/2020 08:57
freelancerBIH wrote: 10/03/2020 08:44
Tomahawk11 wrote: 10/03/2020 08:36 Ovo sa Italijom nije stvar paničenja nego činjenica.
Tu nam je, pred nosom, ljudi zatvaraju državu, stopiraju sve skupove....čekam kad će teorija da je sve to zavjera i da neko hoće da se obogati, preuzme neka preduzeća...doduše i talijanska privreda je u q, morebit je to da se resetuju :roll:
Tomahawk - ovaj me gore grmalj tranquil proziva vec 5-6 i kusur dana kako sam panicar -a zapravo sam realista. Cijenim najvise ljudske zivote i volim ljude, da se mene pita stavio bi svaki ljudski zivot iznad ekonomije. Ali ne, evo tipovi poput ovog gore "trainquila" - uvijek mogu da s... :roll:

Sta kaze panicarenje - a 1000 kilometara zapadno od nas cijela drzava u karantini :roll:
Kako bismo nazvali pretjerani realizam?

Ja za sebe ne bih rekao da sam paničar.

Opet čovjek ne može biti ravnodušan na ovo što se dešava.

Dosad nisam ništa promijenio u svom životu u smislu da pravim neke zalihe, nisam čak ni to neko dezinfekciono sredstvo uzeo. Dakle ne poduzimam nikakve mjere jer smatram da to kod nas još uvijek nije potrebno.

Da je stvar ozbiljna, itekako.
Ma ne znam brate, ali evo podji od sebe - vjerovatno imas roditelje , svi ih imamo.. Ovi sto kazu "Ah pa gledaj prosjecna starosna dob umrlih je 60-80" , niko mladji ne umre ( a bilo je slucajeva).

Ja ne znam kako bismo mi ovdje konkretno uveli disciplinu kao sto je karantin na 15 dana, to je apsolutno nemoguce - osim ako ljude ne obavijestis unaprijed sta ih mozda ceka.. Ja se licno nadam da nece doci do scenarija kao u Kini i Italiji... Ali opet.. Sa nasom vlascu i zdravstvenim sistemom kakav jest, sve se moze ocekivati :roll:

Ja se prvi evo brinem zbog svojih roditelja, a vjerovatno si i ti, pogotovo ako imas dedu-nanu ... Ne moze ti biti svejedno kad cujes da umre 1 osoba, a kamo li skoro 500 ljudi u Italiji za 5-6 dana, ma koje god starosne dobi bile..
Last edited by freelancerBIH on 10/03/2020 09:37, edited 1 time in total.
wewa

#3179 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by wewa »

hadzinicasa wrote: 10/03/2020 09:21 kod mene u pred'zecu, vratila se zenska iz Italije jucer (iz drugog odjela) i dosla na posao.
Poslao je njen sef 7 dana u karantenu. Zna li neko koliko traje period inkubacije.
14 dana.

sef je kretencic, haman.
Nisrin

#3180 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Nisrin »

muha_sa wrote: 10/03/2020 09:14

U mene mi hanuma juce u apoteci na Cvili kupila

Image

nije karnister vec ovaj u bocici :D
Moram do Dine danas :D Danke :P
Hiran

#3181 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hiran »

tranquil wrote: 10/03/2020 09:21
wewa wrote: 10/03/2020 09:13 zafrkavajte se s tabelom koliko hocete, ali pogledajte kako opisuje progresiju - u ovom trenutku zaista imamo nesto oko 110.000 potvrdjenih slucajeva i oko 4.000 mrtvih.

broj zarazenih se udvostrucuje svakih 48 sati u Italiji, recimo.
Po tabeli, tih 110.000 je trebalo biti negdje 04.02., što je prije mjesec i heftu, tako da je ta progresija iz tabele, narodski rečeno, kurčeva.

Na svakom novom području virus u ranom širenju ima geometrijsku progresiju, poslije opadne, vidite Wuhan. Italija trenutno ima 9.000 zaraženih, i koliko god vam to mnogo izgledalo, to je 0,015% stanovništva Italije, i može se reći da je tamo virus još uvijek, uprkos panici, u relativno ranoj fazi, i zato progresija. Ali kao i u slučaju Kine, očekujte da će širenje opasti, možda opet skočiti ako se proširi u nekom većem do sada nezahvaćenom gradu, i opet padati.

To je zbog uvedenog karantena u Wuhanu, nije virus sam od sebe prestao da se širi. Sad kad su i u Italiji počeli ozbiljno da shvataju situaciju može se očekivati pad broja zaraženih.
wewa

#3183 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by wewa »

wewa wrote: 10/03/2020 09:13 zafrkavajte se s tabelom koliko hocete, ali pogledajte kako opisuje progresiju - u ovom trenutku zaista imamo nesto oko 110.000 potvrdjenih slucajeva i oko 4.000 mrtvih.

Po tabeli, tih 110.000 je trebalo biti negdje 04.02., što je prije mjesec i heftu, tako da je ta progresija iz tabele, narodski rečeno, kurčeva.

Na svakom novom području virus u ranom širenju ima geometrijsku progresiju, poslije opadne, vidite Wuhan. Italija trenutno ima 9.000 zaraženih, i koliko god vam to mnogo izgledalo, to je 0,015% stanovništva Italije, i može se reći da je tamo virus još uvijek, uprkos panici, u relativno ranoj fazi, i zato progresija. Ali kao i u slučaju Kine, očekujte da će širenje opasti, možda opet skočiti ako se proširi u nekom većem do sada nezahvaćenom gradu, i opet padati.
mislis da je Italija spremna reagovati na virus onako kako je to Kina ucinila? da ne velim kako cemo mi biti u stanju ili voljni reagovati...

ne velim ja da je tabela apsolutna istina, ali jeste cinjenica da se korona siri mnogo vise i brze nego smo ocekivali - bar ja. pri tom uopste nisam u panici, samo vjerujem da je malo zdravog razuma dobrodoslo. tipa, izbjegavati putovanja i javne skupove dok epidemija ne mine.
tranquil

#3184 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

Hiran wrote: 10/03/2020 09:37

To je zbog uvedenog karantena u Wuhanu, nije virus sam od sebe prestao da se širi. Sad kad su i u Italiji počeli ozbiljno da shvataju situaciju može se očekivati pad broja zaraženih.
Poenta je da se i u samom Wuhanu, koji je bio otsječen, nije desila apokalipsa. Grad ima 9 miliona stanovnika.
He1972

#3185 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by He1972 »

pizarro wrote: 10/03/2020 09:16 ako je bas kriza, imaju na netu recepti kako npr. od votke napraviti sredstvo za dezinfekciju.
to za unutrašnju dezinfekciju, šta ćemo s' vana
Hiran

#3186 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hiran »

tranquil wrote: 10/03/2020 09:44

Poenta je da se i u samom Wuhanu, koji je bio otsječen, nije desila apokalipsa. Grad ima 9 miliona stanovnika.
To i kažem , nije se desila apokalipsa jer su ozbiljno shvatili situaciju i uveli drakonske mjere da spriječe širenje virusa.
tranquil

#3187 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

wewa wrote: 10/03/2020 09:38

mislis da je Italija spremna reagovati na virus onako kako je to Kina ucinila? da ne velim kako cemo mi biti u stanju ili voljni reagovati...

ne velim ja da je tabela apsolutna istina, ali jeste cinjenica da se korona siri mnogo vise i brze nego smo ocekivali - bar ja. pri tom uopste nisam u panici, samo vjerujem da je malo zdravog razuma dobrodoslo. tipa, izbjegavati putovanja i javne skupove dok epidemija ne mine.
Tabela ne da nije apsolutna istina, nego je već odavno dokazana apsolutna laž, i služi samo da širi paniku kod ljudi koji ignorišu datume i gledaju samo projicirane brojeve žrtava.

U Italiji je zaraženo 0,015% stanovništva, svoju paniku uskladite prema tim brojevima. "Šta bi bilo kad bi bilo" nije argument za paniku.
tranquil

#3188 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

Hiran wrote: 10/03/2020 09:51

To i kažem , nije se desila apokalipsa jer su ozbiljno shvatili situaciju i uveli drakonske mjere da spriječe širenje virusa.
Nije se desila apokalipsa zato što virus nije toliko opasan koliko se to iz reakcije javnosti da zaključiti. Poduzete mjere su obuzdale širenje.
zposao

#3189 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by zposao »

wewa wrote: 10/03/2020 09:34
14 dana.

sef je kretencic, haman.
To je uzeto kao neki prosjek. Prijavljeni su sličajevi u svijetu gdje su ljudi pokupili virus i tek nakon 25 dana razvili simptome...

Tako da ta karantena od 7 dana je smijurija... Ni 14 dana nije 100% sigurno, ali je poprilično sigurno.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3190 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

hadzinicasa wrote: 10/03/2020 09:25
statixx wrote: 10/03/2020 09:24
Zasto ne prijavi i trazi testiranje?
kao sto rekoh, poslao je kuci. nema simptoma.
bila dusha na skijanju :)
Poruci ti tom sefu fa bi mogo biti bjen a i ta glupaca nek se ne pojavljuje dvije hefte na posao il ih prijavite ima broj za prijavu
512MB

#3191 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by 512MB »

ćiribiribela wrote: 10/03/2020 09:07 @Tomahawk11

Pa mozemo samo cekati i vidjeti hoce li i kako ce mutirati. Ja se iskreno nadam da ce sa toplijim vremenom i ovo prestati, i da ce se narod skulirati. :mrgreen:
Ranije sam stavio link, zadnji "update" iz Kine:

Coronavirus can travel twice as far as official ‘safe distance’ and stay in air for 30 minutes, Chinese study finds.

The researchers also found that it can last for days on a surface where respiratory droplets land, raising the risk of transmission if unsuspecting people touch it and then rub their face.

The length of time it lasts on the surface depends on factors such as temperature and the type of surface, for example at around 37C (98F), it can survive for two to three days on glass, fabric, metal, plastic or paper.

Bojim se da temperatura ovdje neće toliko pomoći...
Hiran

#3192 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hiran »

tranquil wrote: 10/03/2020 09:54

Nije se desila apokalipsa zato što virus nije toliko opasan koliko se to iz reakcije javnosti da zaključiti. Poduzete mjere su obuzdale širenje.
Zašto poduzimati drakonske mjere za obuzdavanje širenja virusa koji nije "toliko opasan"?

Prema onome što do sada znamo:
- Virus je 20-30 puta ubojitiji od gripe
- Virus je novi i niko na njega nema razvijen imunitet
- Virus izaziva komplikacije u oko 20% slučajeva
- Virus se može prenositi asimptomatično, tako da je sprečavanje širenja izuzetno teško

Čak i da se ispostavi da je smrtnost značajno manja nego što je trenutno procijenjeno , postoji realna opasnost od preopterećenja zdravstvenog sistema s obzirom na broj oboljelih i visok procenat slučajeva sa komplikacijama, što onda može značajno povećati procenat smrtnosti.
512MB

#3193 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by 512MB »

wewa wrote: 10/03/2020 09:34
14 dana.

sef je kretencic, haman.
Do 27 dana.
tranquil

#3194 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

Hiran wrote: 10/03/2020 10:07
tranquil wrote: 10/03/2020 09:54
Zašto poduzimati drakonske mjere za obuzdavanje širenja virusa koji nije "toliko opasan"?

Prema onome što do sada znamo:
- Virus je 20-30 puta ubojitiji od gripe
- Virus je novi i niko na njega nema razvijen imunitet
- Virus izaziva komplikacije u oko 20% slučajeva
- Virus se može prenositi asimptomatično, tako da je sprečavanje širenja izuzetno teško

Čak i da se ispostavi da je smrtnost značajno manja nego što je trenutno procijenjeno , postoji realna opasnost od preopterećenja zdravstvenog sistema s obzirom na broj oboljelih i visok procenat slučajeva sa komplikacijama, što onda može značajno povećati procenat smrtnosti.
Skrenuću pažnju da je "drakonska mjera" bilo odsijecanje grada od ostatka Kine. Ljudi unutar grada su prepušteni sebi, i opet, mali dio građana je uopće dobio virus, od čega je samo opet mali dio podlegao.

Što se tiče "ubojitosti", ne bih komentarisao brojeve izvučene iz guzice.
drag_gost

#3195 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by drag_gost »

20 ili 30 puta? Mislim, kada vec pricamo o statistikama i milionima...
wewa

#3196 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by wewa »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... usa/369780
Kako se COVID-19, odnosno novi soj koronavirusa, širi diljem Europe, reakcije su različite.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasila ozbiljnost situacije, a cijela Italija je pod svojevrsnom karantenom, život mnogih drugih Europljana nastavlja se sasvim normalno.

No, liječnik iz Bergama, na sjeveru Italije, upozorio je na društvenim mrežama što bi se moglo dogoditi svim ostalim zemljama ako se i u njima značajno proširi epidemija novog soja koronavirusa, piše World Economic Forum.

Prema posljednjim informacijama, u Italiji je 9.172 zaraženih, a 463 osobe su umrle. Trenutna stopa smrtnosti na sjeveru Italije je oko 5 posto, što je mnogo veća brojka od prvotnih procjena koje su predviđale da će se smrtnost kretati oko 2 posto. Prema WHO-u, jedna petina zaraženih ima ozbiljnije simptome i potrebno im je bolničko liječenje. Takva situacija mogla bi dovesti do prenapučenosti i djelomičnog kolapsa zdravstvenog sistema.
"Nakon mnogo razmišljanja o tome hoću li pisati o tome što nam se događa, shvatio sam da šutnja nije odgovor. Pokušat ću prenijeti ljudima što se događa u Bergamu u vrijeme epidemije koronavirusa. Jasno mi je da panika nije uvijek najbolje rješenje, no prođu me trnci kada vidim da ozbiljnost ove situacije ne dopire do ljudi", napisao je na Facebooku liječnik Daniele Macchini, koji radi na intenzivnom odjelu u Bergamu.

"I sam sam s nekim čuđenjem prošloga tjedna promatrao reorganizaciju čitave bolnice, kada još nije bilo tih razmjera oboljenja. Polako smo počeli prazniti odjele i oslobodili smo što više kreveta na intenzivnoj njezi kako bismo se mogli pripremiti za epidemiju. Hodnici su na početku bili prazni, a mnogi, uključujući i mene, nisu očekivali da bi nas mogla snaći neka ozbiljnija katastrofa.

Točno se sjećam noćnog poziva prije tjedan dana kada sam čekao rezultate brisa i kada sam bio u panici zbog prvog mogućeg slučaja zaraze. A sada je situacija u najmanju ruku dramatična", kaže Macchini.

"Ploče s imenima pacijenata su sve crvene"
"Rat s virusom je doslovce eksplodirao tijekom noći, a bitke već danima traju bez prestanka. Sada je potreba za slobodnim krevetima postala očita. Jedno za drugim, počeli su se popunjavati svi odjeli predviđeni za izolaciju. Ploče s imenima pacijenata (koje inače imaju različite boje, ovisno o odjelima) sada su skoro sve crvene. Umjesto oznake za operaciju vidite dijagnozu, koja je uvijek prokleto ista: bilateralna pneumonija (upala pluća uzrokovana koronavirusom).

Sad mi lijepo objasnite koji virus gripe može uzrokovati ovakvu dramatičnu eskalaciju? Kod nas se događa epidemiološka katastrofa. Nema više kirurga, urologa, ortopeda. Svi smo postali dio jedinstvenog liječničkog tima koji se suočava s ovim tsunamijem. Slučajevi zaraze se doslovce množe, imamo ih otprilike 15 do 20 dnevno. Rezultati brisa sada dolaze jedan za drugim: pozitivni, pozitivni, pozitivni. Odjel za hitne slučajeve je pred raspadom", opisao je uznemireno talijanski liječnik.

"Za neke je prekasno. Svaki respirator postaje poput zlata"
"Razlozi dolaska uvijek su isti: vrućica, poteškoće s disanjem, groznica i kašalj. Radiološki nalazi su također skoro pa identični: bilateralna pneumonija, bilateralna pneumonija, bilateralna pneumonija. I sve ih treba hospitalizirati.

Nekoga se intubira i ide na intenzivnu njegu. Za druge je prekasno ... Svaki respirator postaje poput zlata. Osoblje je iscrpljeno. Liječnici premještaju krevete i prebacuju pacijente, umjesto medicinskih sestara primjenjuju terapije. Medicinske sestre su sa suzama u očima jer ne možemo sve spasiti. Na vitalnim parametrima nekoliko pacijenata odmah je jasna njihova sudbina. Nema više smjena, nema više sati. Društveni život nam je na čekanju. Više ne viđamo svoje obitelji iz straha da ćemo ih zaraziti. Neki od nas već su oboljeli, unatoč svoj zaštiti", piše Macchini.

"Ne razumijem ovaj rat s panikom"
"Neki od naših kolega koji su zaraženi također imaju zaraženu rodbinu, a neki od njihovih rođaka već se bore za život. Dakle, budite strpljivi i oprezni, nemojte ići u kazališta, muzeje ili teretanu. Razmišljajte o bezbroj starijih ljudi koje biste mogli zaraziti i ubiti.

Mi se trudimo biti korisni. I vi biste trebali učiniti isto: u našim rukama su životi mnogih ljudi. Molim vas, podijelite ovu poruku. Moramo svima dati na znanje što se zbiva u Italiji.

Zaključit ću s komentarom na paniku. Ne razumijem ovaj rat s njom. Jedini razlog za to, koji vidim, jest nedostatak zaštitnih maski za lice, ali ionako ih više nema u prodaji. Nemamo puno studija na tu temu, no je li panika stvarno gora od zanemarivanja posljedica epidemije ovakve vrste?",
napomenuo je liječnik, objavio je Index.hr.
Zox

#3197 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Zox »

Tjese me dvije stvari. Nas zdravstveni sistem i nasa drustvena odgovornost.
"Nakon mnogo razmišljanja o tome hoću li pisati o tome što nam se događa, shvatio sam da šutnja nije odgovor. Pokušat ću prenijeti ljudima što se događa u Bergamu u vrijeme epidemije koronavirusa. Jasno mi je da panika nije uvijek najbolje rješenje, no prođu me trnci kada vidim da ozbiljnost ove situacije ne dopire do ljudi", napisao je na Facebooku liječnik Daniele Macchini, koji radi na intenzivnom odjelu u Bergamu.

I sam sam s nekim čuđenjem prošloga tjedna promatrao reorganizaciju čitave bolnice, kada još nije bilo tih razmjera oboljenja. Polako smo počeli prazniti odjele i oslobodili smo što više kreveta na intenzivnoj njezi kako bismo se mogli pripremiti za epidemiju. Hodnici su na početku bili prazni, a mnogi, uključujući i mene, nisu očekivali da bi nas mogla snaći neka ozbiljnija katastrofa.

Točno se sjećam noćnog poziva prije tjedan dana kada sam čekao rezultate brisa i kada sam bio u panici zbog prvog mogućeg slučaja zaraze. A sada je situacija u najmanju ruku dramatična", kaže Macchini.

"Ploče s imenima pacijenata su sve crvene"

"Rat s virusom je doslovce eksplodirao tijekom noći, a bitke već danima traju bez prestanka. Sada je potreba za slobodnim krevetima postala očita. Jedno za drugim, počeli su se popunjavati svi odjeli predviđeni za izolaciju. Ploče s imenima pacijenata (koje inače imaju različite boje, ovisno o odjelima) sada su skoro sve crvene. Umjesto oznake za operaciju, vidite dijagnozu koja je uvijek prokleto ista: bilateralna pneumonija (upala pluća uzrokovana koronavirusom).

Sad mi lijepo objasnite koji virus gripe može uzrokovati ovakvu dramatičnu eskalaciju? Kod nas se događa epidemiološka katastrofa. Nema više kirurga, urologa, ortopeda. Svi smo postali dio jedinstvenog liječničkog tima koji se suočava s ovim tsunamijem. Slučajevi zaraze se doslovce množe, imamo ih otprilike 15 do 20 dnevno. Rezultati brisa sada dolaze jedan za drugim: pozitivni, pozitivni, pozitivni. Odjel za hitne slučajeve je pred raspadom", opisao je uznemireno talijanski liječnik.

"Za neke je prekasno. Svaki respirator postaje poput zlata"

"Razlozi dolaska uvijek su isti: vrućica, poteškoće s disanjem, groznica i kašalj. Radiološki nalazi su također skoro pa identični: bilateralna pneumonija, bilateralna pneumonija, bilateralna pneumonija. I sve ih treba hospitalizirati.

Nekoga se intubira i ide na intenzivnu njegu. Za druge je prekasno... Svaki respirator postaje poput zlata. Osoblje je iscrpljeno. Liječnici premještaju krevete i prebacuju pacijente, umjesto medicinskih sestara primjenjuju terapije. Medicinske sestre su sa suzama u očima jer ne možemo sve spasiti. Na vitalnim parametrima nekoliko pacijenata odmah je jasna njihova sudbina. Nema više smjena, nema više sati. Društveni život nam je na čekanju. Više ne viđamo svoje obitelji iz straha da ćemo ih zaraziti. Neki od nas već su oboljeli, unatoč svoj zaštiti", piše Macchini.

"Ne razumijem ovaj rat s panikom"

"Neki od naših kolega koji su zaraženi također imaju zaraženu rodbinu, a neki od njihovih rođaka već se bore za život. Dakle, budite strpljivi i oprezni, nemojte ići u kazališta, muzeje ili teretanu. Razmišljajte o bezbroj starijih ljudi koje biste mogli zaraziti i ubiti.

Mi se trudimo biti korisni. I vi biste trebali učiniti isto: u našim rukama su životi mnogih ljudi. Molim vas, podijelite ovu poruku. Moramo svima dati na znanje što se zbiva u Italiji.

Zaključit ću s komentarom na paniku. Ne razumijem ovaj rat s njom. Jedini razlog za to, koji vidim, jest nedostatak zaštitnih maski, ali ionako ih više nema u prodaji. Nemamo puno studija na tu temu, no je li panika stvarno gora od zanemarivanja posljedica epidemije ovakve vrste?" napomenuo je liječnik.
tranquil

#3198 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

Panika nije gora od nereagovanja.

Ali šta ako vam kažem da to nisu jedine dvije opcije.
Hiran

#3199 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hiran »

tranquil wrote: 10/03/2020 10:10 Skrenuću pažnju da je "drakonska mjera" bilo odsijecanje grada od ostatka Kine. Ljudi unutar grada su prepušteni sebi, i opet, mali dio građana je uopće dobio virus, od čega je samo opet mali dio podlegao.

Osnovna mjera sprečavanja širenja virusa je minimiziranje kontakta između ljudi , što uključuje i ograničavanje kretanja, a to je učinjeno u Wuhanu i drugim gradovima po cijeni ogromnih ekonomskih gubitaka.
Razlog zbog kojih je mali dio građana obolio i podlegao su uvedene mjere. Nije virus sam od sebe prestao da se širi.

A što se tiče ubojitosti, imaš informacije WHO. Ne znam odakle ti izvlačiš svoje brojeve.
Last edited by Hiran on 10/03/2020 10:40, edited 1 time in total.
tranquil

#3200 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

Hiran wrote: 10/03/2020 10:32
tranquil wrote: 10/03/2020 10:10 Skrenuću pažnju da je "drakonska mjera" bilo odsijecanje grada od ostatka Kine. Ljudi unutar grada su prepušteni sebi, i opet, mali dio građana je uopće dobio virus, od čega je samo opet mali dio podlegao.

Osnovna mjera sprečavanja širenja virusa je minimiziranje kontakta između ljudi , što uključuje i ograničavanje kretanja, a to učinjeno u Wuhanu i drugim gradovima po cijeni ogromnih ekonomskih gubitaka.
Razlog zbog kojih je mali dio građana obolio i podlegao su uvedene mjere. Nije virus sam od sebe prestao da se širi.

A što se tiče ubojitosti, imaš informacije WHO. Ne znam odakle ti izvlačiš svoje brojeve.
Ograničeno je i u Italiji, šta sad?

Ja nisam postavio nikakve brojeve, pogotovo ne poput tebe, bez izvora.
Locked