eno ima onaj murikanac on/ona nas zove balkancima, dodatno se distancirao od "podrijetla"
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- He1972
- muha_sa
#3152 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Hajd i nekako balkanac--al Bošnjo je baš baš izrugivanje
Ko skonto skonto
- ćiribiribela
#3153 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Pa da se obicna gripa pojavila prvi put sad, vjerovatno bi ista reakcija bila.Tomahawk11 wrote: ↑10/03/2020 08:42 Sve ok, što se onda zbog epidemije obične gripe ne otkazuju prvenstva, ne zatvaraju gradovi, blokira život na neki način?
Naravno da treba biti oprezan, tragicno je i kad jedna osoba umre a moglo se nesto poduzeti, ali treba biti i realan. Panika ne pomaze nikome, panicari trenutno opterecuju zdravstveni sistem svake drzave u kojima ima slucajeva corone, zbog panicara je postalo jako tesko nabaviti dezinfekcijska sredstva i maske ustanovama kojima trebaju da bi nirmalno funkcionisale.
Ja trenutno radim nocne, u 4 smjene imala sam 6 pacijenata koji su zvali hitnu zbog temperature ispod 39 (radim na pedijatriji), i kad dodju prvo pitanje je "je li corona". Jedna hitna, tj sanitet kosta osiguranje 600€, pa ti racunaj.
- tranquil
#3154 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Jer je virus relativno nepoznat. Jer su odgovorni. Takođe, jer su podlegli pritisku uspaničene javnosti, i žele prikazati da odlučno rade. Naročito u Italiji, gdje je rano širenje korone i veliki broj žrtava prouzrokovan kiksovima u bolnicama gdje su rani pacijenti bili neizolovani od drugih teških bolesnika, što je omogućilo "Variola Vera" scenario.Tomahawk11 wrote: ↑10/03/2020 08:42 Sve ok, što se onda zbog epidemije obične gripe ne otkazuju prvenstva, ne zatvaraju gradovi, blokira život na neki način?
Blokada Italije je čisti dokaz koliko je panika zarazna. Mnogo ljudi je do juče bilo "ok jeste epidemija, ali nije toliko strašno", Italija uvede blokadu, ljudi postanu "ŽIVOT SE PREKIDA OVO JE NEŠTO OYBILJNO!!!!1111111".
Realno, u Italiji se, što se tiče bolesti, nije desio drastičniji razvoj, porastao je broj oboljelih, ali ne drastično. I vlada je uvela neke mjere koje bi trebale ograničiti širenje.
Sjetite se januara, tada je bilo "GRAD OD 9 MILIONA BLOKIRAN ŠTA SE DEŠAVA!!!!!!!!!!!!!1111111". Internetom (i ovom temom) su kružili najgori scenariji, da tamo ljudi padaju kao muhe.
Na kraju šta je bilo, u čitavoj Kini, koliko, 80.000 oboljelih?
Italija još nije nivo Wuhana po broju zaraženih, a Kinezi su spasili Wuhan.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3155 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Kako bismo nazvali pretjerani realizam?freelancerBIH wrote: ↑10/03/2020 08:44Tomahawk - ovaj me gore grmalj tranquil proziva vec 5-6 i kusur dana kako sam panicar -a zapravo sam realista. Cijenim najvise ljudske zivote i volim ljude, da se mene pita stavio bi svaki ljudski zivot iznad ekonomije. Ali ne, evo tipovi poput ovog gore "trainquila" - uvijek mogu da s...Tomahawk11 wrote: ↑10/03/2020 08:36 Ovo sa Italijom nije stvar paničenja nego činjenica.
Tu nam je, pred nosom, ljudi zatvaraju državu, stopiraju sve skupove....čekam kad će teorija da je sve to zavjera i da neko hoće da se obogati, preuzme neka preduzeća...doduše i talijanska privreda je u q, morebit je to da se resetuju![]()
Sta kaze panicarenje - a 1000 kilometara zapadno od nas cijela drzava u karantini![]()
Ja za sebe ne bih rekao da sam paničar.
Opet čovjek ne može biti ravnodušan na ovo što se dešava.
Dosad nisam ništa promijenio u svom životu u smislu da pravim neke zalihe, nisam čak ni to neko dezinfekciono sredstvo uzeo. Dakle ne poduzimam nikakve mjere jer smatram da to kod nas još uvijek nije potrebno.
Da je stvar ozbiljna, itekako.
- tranquil
#3156 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ma jok, nisi paničar.freelancerBIH wrote: ↑10/03/2020 08:44Tomahawk - ovaj me gore grmalj tranquil proziva vec 5-6 i kusur dana kako sam panicar -a zapravo sam realista. Cijenim najvise ljudske zivote i volim ljude, da se mene pita stavio bi svaki ljudski zivot iznad ekonomije. Ali ne, evo tipovi poput ovog gore "trainquila" - uvijek mogu da s...Tomahawk11 wrote: ↑10/03/2020 08:36 Ovo sa Italijom nije stvar paničenja nego činjenica.
Tu nam je, pred nosom, ljudi zatvaraju državu, stopiraju sve skupove....čekam kad će teorija da je sve to zavjera i da neko hoće da se obogati, preuzme neka preduzeća...doduše i talijanska privreda je u q, morebit je to da se resetuju![]()
Sta kaze panicarenje - a 1000 kilometara zapadno od nas cijela drzava u karantini![]()
Pa vidi šta si neki dan - u martu - objavljivao: prognoze iz januara da će u februaru biti milioni mrtvih, i to si objavio neironično, kao još uvijek validnu prognozu, samo si rekao "ignorišite datum"
freelancerBIH wrote: ↑08/03/2020 00:02 I da se jos jednom prisjetimo brojki:
A ako se zaista obistini do kraja godine 70% zarazeno ljudske populacije - ~ 150 miliona bi moglo umrijeti uz trenutnu stopu smrtnosti .... Zastrasujuce brojke![]()
P.S. Ignorisite ove datume, ove su brojke samo odgodjene par mjeseci...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3157 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
@ćiribiribela , @tranquil da, to što je nepoznat, što se ne zna da li ide na nešto više od ovog poslije, kakve su opcije mutacije virusa....samim time ima se razlog za stavljanje u karantin cijele države.
- tranquil
#3158 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ma treba biti oprezan, naravno.Tomahawk11 wrote: ↑10/03/2020 08:57Kako bismo nazvali pretjerani realizam?freelancerBIH wrote: ↑10/03/2020 08:44Tomahawk - ovaj me gore grmalj tranquil proziva vec 5-6 i kusur dana kako sam panicar -a zapravo sam realista. Cijenim najvise ljudske zivote i volim ljude, da se mene pita stavio bi svaki ljudski zivot iznad ekonomije. Ali ne, evo tipovi poput ovog gore "trainquila" - uvijek mogu da s...Tomahawk11 wrote: ↑10/03/2020 08:36 Ovo sa Italijom nije stvar paničenja nego činjenica.
Ja za sebe ne bih rekao da sam paničar.
Opet čovjek ne može biti ravnodušan na ovo što se dešava.
Dosad nisam ništa promijenio u svom životu u smislu da pravim neke zalihe, nisam čak ni to neko dezinfekciono sredstvo uzeo. Dakle ne poduzimam nikakve mjere jer smatram da to kod nas još uvijek nije potrebno.
Da je stvar ozbiljna, itekako.
I ja sam uzeo nešto više nekih namirnica zadnji put u kupovini, ne pola skladišta nego samo nešto više nego obično, ne zato što strahujem od virusa, nego strahujem od nestašice kada usplahirene seke-perse poput ovog gore krenu da gomilaju svoja skladišta za iduću godinu.
A virus ko virus, proći će.
- Herr Flick
#3159 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Kinu vise niko i ne spominje jbt
Sta su ti rec mediji
U Italiji prosjecna starost umrlih 80 godina i ljudi vec imali neke bolesti, nisam cuo ni vidio da je neko prav zdrav umro od ovog tzv.virusa
- ćiribiribela
#3160 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
@Tomahawk11
Pa mozemo samo cekati i vidjeti hoce li i kako ce mutirati. Ja se iskreno nadam da ce sa toplijim vremenom i ovo prestati, i da ce se narod skulirati.
Pa mozemo samo cekati i vidjeti hoce li i kako ce mutirati. Ja se iskreno nadam da ce sa toplijim vremenom i ovo prestati, i da ce se narod skulirati.
- pizarro
#3161 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
ova tabela je definitivno najjaci argument evertranquil wrote: ↑10/03/2020 08:58Ma jok, nisi paničar.freelancerBIH wrote: ↑10/03/2020 08:44Tomahawk - ovaj me gore grmalj tranquil proziva vec 5-6 i kusur dana kako sam panicar -a zapravo sam realista. Cijenim najvise ljudske zivote i volim ljude, da se mene pita stavio bi svaki ljudski zivot iznad ekonomije. Ali ne, evo tipovi poput ovog gore "trainquila" - uvijek mogu da s...Tomahawk11 wrote: ↑10/03/2020 08:36 Ovo sa Italijom nije stvar paničenja nego činjenica.
Pa vidi šta si neki dan - u martu - objavljivao: prognoze iz januara da će u februaru biti milioni mrtvih, i to si objavio neironično, kao još uvijek validnu prognozu, samo si rekao "ignorišite datum"![]()
freelancerBIH wrote: ↑08/03/2020 00:02 I da se jos jednom prisjetimo brojki:
A ako se zaista obistini do kraja godine 70% zarazeno ljudske populacije - ~ 150 miliona bi moglo umrijeti uz trenutnu stopu smrtnosti .... Zastrasujuce brojke![]()
P.S. Ignorisite ove datume, ove su brojke samo odgodjene par mjeseci...
-
statixx
#3162 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
The UK will see “many thousands of people” contract coronavirus, the deputy chief medical officer told Sky.
Dr Jenny Harries said the fatality rate will rise before it drops again in the early stages of the outbreak.
Speaking to Sky’s Kay Burley @ Breakfast, Harries said:
We will have significant numbers in a way which I think the country is not used to... so large numbers of the population will become infected but because its a naive population, nobody has got antibodies to this virus currently.
Having said that, 99% of those will almost certainly get better and most people will have a really quite mild disease and will not need to be in hospital and can be managed very safely and appropriately at home.
The important thing for us is to make sure that we manage those infections and make sure that those individuals who are most affected so are elderly people particularly those with chronic underlying conditions get in touch and get treatment and we support other people in the home environment.
- Nisrin
#3163 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Panika jer NEMA CJEPIVA...za sezonsku gripu i ostale vrste postoje cjepiva i svi se mozemo cijepiti ako zelimo...ovo nema i jos mutira nepoznato, mnogi su prenosioci, prenosi se izgleda lakse od obicne gripe itd..
Umiru i od sezonske gripe mnogi, ali postoji cjepivo pa smo sami krivi ako umremo
Ne mogu naci dezinfekciju nigdje, ni u DMu, ni Bingi ni apotekama...u spreju i za ruke! Dosla sam iz Njemacke, gdje isto nestalo, ali im dobavljac opet nabavlja..a kod nas ni dobavljaci nemaju?!

Umiru i od sezonske gripe mnogi, ali postoji cjepivo pa smo sami krivi ako umremo
Ne mogu naci dezinfekciju nigdje, ni u DMu, ni Bingi ni apotekama...u spreju i za ruke! Dosla sam iz Njemacke, gdje isto nestalo, ali im dobavljac opet nabavlja..a kod nas ni dobavljaci nemaju?!
-
kakavdanakneiskustvu
- wewa
#3165 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
zafrkavajte se s tabelom koliko hocete, ali pogledajte kako opisuje progresiju - u ovom trenutku zaista imamo nesto oko 110.000 potvrdjenih slucajeva i oko 4.000 mrtvih.
broj zarazenih se udvostrucuje svakih 48 sati u Italiji, recimo.
broj zarazenih se udvostrucuje svakih 48 sati u Italiji, recimo.
- muha_sa
#3166 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
U mene mi hanuma juce u apoteci na Cvili kupilaNisrin wrote: ↑10/03/2020 09:10 Panika jer NEMA CJEPIVA...za sezonsku gripu i ostale vrste postoje cjepiva i svi se mozemo cijepiti ako zelimo...ovo nema i jos mutira nepoznato, mnogi su prenosioci, prenosi se izgleda lakse od obicne gripe itd..
Ne mogu naci dezinfekciju nigdje, ni u DMu, ni Bingi ni apotekama...u spreju i za ruke! Dosla sam iz Njemacke, gdje isto nestalo, ali im dobavljac opet nabavlja..a kod nas ni dobavljaci nemaju?!![]()
![]()
nije karnister vec ovaj u bocici
- tranquil
#3167 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Pošto izgleda malo ko ovdje shvata prirodu mutacija, moram da opet objašnjavam.Tomahawk11 wrote: ↑10/03/2020 09:01 @ćiribiribela , @tranquil da, to što je nepoznat, što se ne zna da li ide na nešto više od ovog poslije, kakve su opcije mutacije virusa....samim time ima se razlog za stavljanje u karantin cijele države.
Svaki virus ima "opciju" mutiranja. Obična gripa se, teoretski, mutacijom može pretvoriti u nešto mnogo gore od koronavirusa. Ovaj virus nije ništa gori od toga.
Zapravo, to što se koronavirus tek pojavio kod čovjeka, znači čak da mutacije koje možemo očekivati nisu opasne, nego povoljne za čovjeka.
Konkretno, svaki virus mutira na taj način da su uspješnije mutacije one koje:
- omogućavaju lakše širenje
- omogućava domaćinu da više preživi - idealan virus ne bi imao nikakve ozbiljne posljedice za domaćina, a imao bi visoku stopu širenja.
Prva mutacija, lakše širenje, u jednu ruku jeste nepovoljna, ali skraćuje vrijeme inkubacije, tako da se to "balansira". Druga mutacija čini virus manje opasnim, i naročito je izražena u slučajevima kada je virus "novi", tj. preselio se na čovjeka sa neke životinje, opasan je za čovjeka, i onda se virus mutacijom "prilagođava" novom organizmu, tj. postaje manje opasan za njega.
Postoje indicije da se to već desilo: postoje već dvije varijante novog koronavirusa. Većina zaraženih pripada varijanti koja se brže širi ali je manje opasna, i koja je po svemu sudeći novija.
Toliko o tim "strašnim" mutacijama.
- pizarro
#3168 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
ako je bas kriza, imaju na netu recepti kako npr. od votke napraviti sredstvo za dezinfekciju.
-
statixx
#3169 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Kako su nasi mediji groznicavo i marljivo izvjestavali kada je rijec o sirenju na drugim mjestima, a sad kad imamo slucaj u Zenici - muk. U HR izadje premijer i dadne saopstenje, objasni slucaj i mjere koje ce biti poduzete, u BL slicno, a Fadila i Sebije nigdje. Valjda je red kazati koliko ce povezanih osoba biti testirano zbog ovog slucaja.
- tranquil
#3170 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Po tabeli, tih 110.000 je trebalo biti negdje 04.02., što je prije mjesec i heftu, tako da je ta progresija iz tabele, narodski rečeno, kurčeva.
Na svakom novom području virus u ranom širenju ima geometrijsku progresiju, poslije opadne, vidite Wuhan. Italija trenutno ima 9.000 zaraženih, i koliko god vam to mnogo izgledalo, to je 0,015% stanovništva Italije, i može se reći da je tamo virus još uvijek, uprkos panici, u relativno ranoj fazi, i zato progresija. Ali kao i u slučaju Kine, očekujte da će širenje opasti, možda opet skočiti ako se proširi u nekom većem do sada nezahvaćenom gradu, i opet padati.
- hadzinicasa
#3171 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
kod mene u pred'zecu, vratila se zenska iz Italije jucer (iz drugog odjela) i dosla na posao.
Poslao je njen sef 7 dana u karantenu. Zna li neko koliko traje period inkubacije.
Poslao je njen sef 7 dana u karantenu. Zna li neko koliko traje period inkubacije.
-
statixx
#3172 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Isto mislim...
As the whole of Italy goes into lockdown, there are some reassuring signs that measures are starting to work. Across the 11 towns that went into quarantine over two weeks ago, the number of cases is beginning to fall.
“In the province of Lodi, and even more so, in Codogno, there’s a net reduction in the number of positive cases,” said Giulio Galleria, the welfare councillor for Lombardy, the region worst affected.
The 38-year-old man from Codogno who was Italy’s first locally transmitted case, was also moved out of intensive care on Monday. The number of people to have so far overcome the virus is 724.
-
statixx
#3173 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Zasto ne prijavi i trazi testiranje?hadzinicasa wrote: ↑10/03/2020 09:21 kod mene u pred'zecu, vratila se zenska iz Italije jucer (iz drugog odjela) i dosla na posao.
- hadzinicasa
#3174 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
kao sto rekoh, poslao je kuci. nema simptoma.statixx wrote: ↑10/03/2020 09:24Zasto ne prijavi i trazi testiranje?hadzinicasa wrote: ↑10/03/2020 09:21 kod mene u pred'zecu, vratila se zenska iz Italije jucer (iz drugog odjela) i dosla na posao.
bila dusha na skijanju
Last edited by hadzinicasa on 10/03/2020 09:27, edited 1 time in total.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#3175 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Dobar dio pahistorijskih virusa je toliko mutirao da "živi" u simbiozi sa našim tijelom štiteći ga kao svoje jedino stanište. To je dio urođenog imuno sistema. Masa mikroorganizama prilikom prelaska na čovjeka bude uništena od strane tih virusa s kojima se rodimo, živimo i umremo.tranquil wrote: ↑10/03/2020 09:14Pošto izgleda malo ko ovdje shvata prirodu mutacija, moram da opet objašnjavam.Tomahawk11 wrote: ↑10/03/2020 09:01 @ćiribiribela , @tranquil da, to što je nepoznat, što se ne zna da li ide na nešto više od ovog poslije, kakve su opcije mutacije virusa....samim time ima se razlog za stavljanje u karantin cijele države.
Svaki virus ima "opciju" mutiranja. Obična gripa se, teoretski, mutacijom može pretvoriti u nešto mnogo gore od koronavirusa. Ovaj virus nije ništa gori od toga.
Zapravo, to što se koronavirus tek pojavio kod čovjeka, znači čak da mutacije koje možemo očekivati nisu opasne, nego povoljne za čovjeka.
Konkretno, svaki virus mutira na taj način da su uspješnije mutacije one koje:
- omogućavaju lakše širenje
- omogućava domaćinu da više preživi - idealan virus ne bi imao nikakve ozbiljne posljedice za domaćina, a imao bi visoku stopu širenja.
Prva mutacija, lakše širenje, u jednu ruku jeste nepovoljna, ali skraćuje vrijeme inkubacije, tako da se to "balansira". Druga mutacija čini virus manje opasnim, i naročito je izražena u slučajevima kada je virus "novi", tj. preselio se na čovjeka sa neke životinje, opasan je za čovjeka, i onda se virus mutacijom "prilagođava" novom organizmu, tj. postaje manje opasan za njega.
Postoje indicije da se to već desilo: postoje već dvije varijante novog koronavirusa. Većina zaraženih pripada varijanti koja se brže širi ali je manje opasna, i koja je po svemu sudeći novija.
Toliko o tim "strašnim" mutacijama.
Prilagodili su se čovjeku, a čovjekov DNK "ima informaciju" o njima i ne postoji sukob.
To možete posmatrati kao OS i aplikativni software. Prve verzije obično nas dovode do ludila, a kasnije su ugrađene kompatibilnosti do te mjere da funkcionišu kao jedno.