Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
TheWatcher

#776 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by TheWatcher »

kako prodje karantin na aerodromu jebo im on mater svima :oops:
OldMayor

#777 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by OldMayor »

zlo zlo wrote: 06/03/2020 10:45 pa zar u italiji nije najmlađi umrli imao 55 godina i bio bolestan i ovako, ostali umrli između 65-80 godina, svi po bolnicama bili.
Bilo je pravih zdravih koji su umrli. Dakle pravila nema. Statisticki gledano jeste, najvise je umrlih starijih osoba. Ali to nije pravilo - to je statisticki podatak. Dakle, niko ti moze garantovati da ces ti prav-zdrav prezivjeti. Imas velike sanse naravno, ali nije to bas tako jednostavno.

Procitaj malo o virusima, o njihovoj mutaciji i o tome kako i zdrav organizam moze pregorjeti u borbi sa virusom. Fakticki tvoj zdrav organizam te ubije, ubijajuci viruse.

Tako da mi nije jasno ovo ponasanje pojedinaca, ma hajde ba opasno ko gripa, pa da. I gripa je opasna. I upravo dobra stvar je sto se iz ovoga svega i to naucilo da i gripa ubija, a vakcina postoji.

Samo mediji su kriticni. Jucer klix objavljuje tekst o dezinfekcijskim sredstvima kako mozes ubiti "bakterije od koronavirusa". :roll:
OldMayor

#778 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by OldMayor »

TheWatcher wrote: 06/03/2020 13:58 kako prodje karantin na aerodromu jebo im on mater svima :oops:
Mene zivo zanima koliki procenat tih koji udju u drzavu se pridrzava onoga sto im bude receno. Jer ne mozes ti sad nadgledati hiljade ljudi, niti ih izolovati.

Ja tipujem na nekih 70%-30% oni koji lutaju okolo i boli ih qrac, te onih mozda malo odgovornijih.
Benjo34

#779 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Benjo34 »

Po predviđanjima, do sad je trebalo taj virus imati bar 100 miliona ljudi, a broj je daleko manji od toga. Mislim da zapravo, broj je dosta veći od službenog broja ali većina ljudi se ne testira jer nema nikakvih simptoma, i ako imaju to je nešto bezveze, što ima svako kod prehlade. Ono što ljudi treba da shvate da se prenosi kapljičnim putem što ne znači da ćeš proći pored nekog i imati virus. Dokaz je u RS-u, otac i sin imaju, mati nema. Znači slinu od zaraženog preneseš svojim rukama, dodirom u svoj respiratorni sistem. Ova epidemija pokazuje samo koliko čovjek ne brine o ličnoj higijeni, pored svega što mu je na raspolaganju
zposao

#780 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

OldMayor wrote: 06/03/2020 14:04
TheWatcher wrote: 06/03/2020 13:58 kako prodje karantin na aerodromu jebo im on mater svima :oops:
Mene zivo zanima koliki procenat tih koji udju u drzavu se pridrzava onoga sto im bude receno. Jer ne mozes ti sad nadgledati hiljade ljudi, niti ih izolovati.

Ja tipujem na nekih 70%-30% oni koji lutaju okolo i boli ih qrac, te onih mozda malo odgovornijih.
U nas drzava poziva ljude koji su bili u posljednje vrijeme na nekom od kriticnih mjesta u svijetu da se sami jave ili obližnjem domu zdravlja ili cemu vec... A kad se jave puste ih da se sami zatvore u karanten..
Apsolutno nista ne obavezuje neku budalu ili neodgovornu personu da se ne javi da je bio prije 10 dana u Italiji ili da se pridrzava kucne karantene ili da barem smanji radijus kretanja , pa ako oboli da ne oboli pola grada sa njim...
Neki dan sretoh u gradu zenu, dosla iz italije i šeta gradom obavlja poslove...boli je kita za karantene i slicno... Samo se mozemo moliti da ona nije donijela nikakvu zarazu..

Bil hajr, dace Bog, insalah... tako u nas to ide
Ali_G

#781 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Ali_G »

Samo se bolesni pacijenti zadrzavaju. On je vjerovatno pri ulasku bio zdrav.
Glede kontrolisanja ljudi koji su bili u Italiji, kako mislite da se to izvede?
zposao

#782 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by zposao »

Benjo34 wrote: 06/03/2020 14:08 Po predviđanjima, do sad je trebalo taj virus imati bar 100 miliona ljudi, a broj je daleko manji od toga. Mislim da zapravo, broj je dosta veći od službenog broja ali većina ljudi se ne testira jer nema nikakvih simptoma, i ako imaju to je nešto bezveze, što ima svako kod prehlade. Ono što ljudi treba da shvate da se prenosi kapljičnim putem što ne znači da ćeš proći pored nekog i imati virus. Dokaz je u RS-u, otac i sin imaju, mati nema. Znači slinu od zaraženog preneseš svojim rukama, dodirom u svoj respiratorni sistem. Ova epidemija pokazuje samo koliko čovjek ne brine o ličnoj higijeni, pored svega što mu je na raspolaganju
I ja se tješim takvim razmišljanjem, ali ne valja smetnuti sa uma jednu stvar oko poređenja korone i sezonske gripe... A to je da se zbog sezonske gripe ne prave gradovi-karantene, ne podizu se stepeni uzbune u svijetu, ne otkazuju se letovi, poslovi, konferencije....

Korona je zasad toliko rasirena USPRKOS svim mogucim mjerama zastite i izoliranja virusa... Citav svijet (neko više neko manje) se digo na noge da se suzbije virus, i opet imamo to što imamo...
Da je se to sve pustilo ko tikvu niz vodu i ponasali se ko da je obicna gripa, virus bi dosad sigurno okruzio planetu 15 puta...

A slazem se i ja da ima jako puno vise zarazenih nego sto pokazuju brojke, jer neki ljudi se ne javljaju, prebole na nogama ili ko neku prehladu, a ima i drzava ko sto je nasa koja nema pojma ni o cemu (a ima i gorih).
mirsek

#783 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mirsek »

zposao wrote: 06/03/2020 14:17
Benjo34 wrote: 06/03/2020 14:08 Po predviđanjima, do sad je trebalo taj virus imati bar 100 miliona ljudi, a broj je daleko manji od toga. Mislim da zapravo, broj je dosta veći od službenog broja ali većina ljudi se ne testira jer nema nikakvih simptoma, i ako imaju to je nešto bezveze, što ima svako kod prehlade. Ono što ljudi treba da shvate da se prenosi kapljičnim putem što ne znači da ćeš proći pored nekog i imati virus. Dokaz je u RS-u, otac i sin imaju, mati nema. Znači slinu od zaraženog preneseš svojim rukama, dodirom u svoj respiratorni sistem. Ova epidemija pokazuje samo koliko čovjek ne brine o ličnoj higijeni, pored svega što mu je na raspolaganju
I ja se tješim takvim razmišljanjem, ali ne valja smetnuti sa uma jednu stvar oko poređenja korone i sezonske gripe... A to je da se zbog sezonske gripe ne prave gradovi-karantene, ne podizu se stepeni uzbune u svijetu, ne otkazuju se letovi, poslovi, konferencije....

Korona je zasad toliko rasirena USPRKOS svim mogucim mjerama zastite i izoliranja virusa... Citav svijet (neko više neko manje) se digo na noge da se suzbije virus, i opet imamo to što imamo...
Da je se to sve pustilo ko tikvu niz vodu i ponasali se ko da je obicna gripa, virus bi dosad sigurno okruzio planetu 15 puta...

A slazem se i ja da ima jako puno vise zarazenih nego sto pokazuju brojke, jer neki ljudi se ne javljaju, prebole na nogama ili ko neku prehladu, a ima i drzava ko sto je nasa koja nema pojma ni o cemu (a ima i gorih).
Neki bez komplikacija prebole na nogama a neki umru od toga ? Pa onda po tome strucnjaci istrazuju u pogresnom smjeru.
Benjo34

#784 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Benjo34 »

Ma mislim da virus jest opasan za starije i bolesne, problem je sto je ovo virus o kojem čovjek do sad nije znao ništa. Da se razumijemo, i obična gripa je problem, sve što te više od jednog dana izbaci iz normalnog toga života je po meni opasno. Ostaje da se vidi kako ce se ponašati ovaj virus u proljeće
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#785 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mk ultra »

mirsek wrote: 06/03/2020 14:23
zposao wrote: 06/03/2020 14:17

Neki bez komplikacija prebole na nogama a neki umru od toga ? Pa onda po tome strucnjaci istrazuju u pogresnom smjeru.
to sam i ja čitao, da se ponaša kao SARS i HIV istovremeno, na umrlim što su gledali, uništen imuni sistem
a opet koliko još ima zaraženih što nisu ni skontali možda ih i prošlo već... :shock:
mirsek

#786 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mirsek »

Najgore je sto neki budu pregledani par puta i budu nalazi negativni a onda 3-4 put budu pozitivni na koronu. Znaci tapkanje u mraku. Trenutno je jedina zastita vidjeti zasto unistava organizam i raditi protiv toga, ako je to slab imunitet, jacaj maksimalno imunitet svim sto mozes.
Zox

#787 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Zox »

OldMayor wrote: 06/03/2020 14:03
zlo zlo wrote: 06/03/2020 10:45 pa zar u italiji nije najmlađi umrli imao 55 godina i bio bolestan i ovako, ostali umrli između 65-80 godina, svi po bolnicama bili.
Bilo je pravih zdravih koji su umrli. Dakle pravila nema. Statisticki gledano jeste, najvise je umrlih starijih osoba. Ali to nije pravilo - to je statisticki podatak. Dakle, niko ti moze garantovati da ces ti prav-zdrav prezivjeti. Imas velike sanse naravno, ali nije to bas tako jednostavno.

Procitaj malo o virusima, o njihovoj mutaciji i o tome kako i zdrav organizam moze pregorjeti u borbi sa virusom. Fakticki tvoj zdrav organizam te ubije, ubijajuci viruse.

Tako da mi nije jasno ovo ponasanje pojedinaca, ma hajde ba opasno ko gripa, pa da. I gripa je opasna. I upravo dobra stvar je sto se iz ovoga svega i to naucilo da i gripa ubija, a vakcina postoji.

Samo mediji su kriticni. Jucer klix objavljuje tekst o dezinfekcijskim sredstvima kako mozes ubiti "bakterije od koronavirusa". :roll:
Prvi, ne nulti, pacijent u Italiji ima 38 godina, sportista, kaze njegova rodbina stijena od covjeka, a sad je (jos uvijek) intubiran, ne dise samostalno i okopnio je potpuno. Tako da, da, nema pravila.
Tempo
ZeModerator

#788 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Tempo »

mirsek wrote: 06/03/2020 14:41 Najgore je sto neki budu pregledani par puta i budu nalazi negativni a onda 3-4 put budu pozitivni na koronu. Znaci tapkanje u mraku. Trenutno je jedina zastita vidjeti zasto unistava organizam i raditi protiv toga, ako je to slab imunitet, jacaj maksimalno imunitet svim sto mozes.
dvije slike, rodni list i da te predlozimo za ministra zdravstva.
mirsek

#789 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mirsek »

Tempo wrote: 06/03/2020 15:34
mirsek wrote: 06/03/2020 14:41 Najgore je sto neki budu pregledani par puta i budu nalazi negativni a onda 3-4 put budu pozitivni na koronu. Znaci tapkanje u mraku. Trenutno je jedina zastita vidjeti zasto unistava organizam i raditi protiv toga, ako je to slab imunitet, jacaj maksimalno imunitet svim sto mozes.
Pa ne znam sta drugo, daj ti neki prijedlog . Ovo sa maskama ne pali, jedino da se niko ne krece sedmicama.
Tempo
ZeModerator

#790 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Tempo »

mirsek wrote: 06/03/2020 15:42
Tempo wrote: 06/03/2020 15:34
Pa ne znam sta drugo, daj ti neki prijedlog . Ovo sa maskama ne pali, jedino da se niko ne krece sedmicama.
prvi prijedlog je da ne jedes govna o stvarima koje ne razumijes. drugi prijedlog je da niko ne jede govna o stavrima koje ne razumije. treci prijedlog je da se svi prikljucimo na sajt svjetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/emergencies/disease ... virus-2019 i pratimo njohova uputstva. cetvrti prijedlog je da ne slusamo glupane i indijance koji jedu govna o stvarima koje ne razumiju. peti prijedlog je da trajno ne jedemo govna o svim stvarima koje ne razumijemo. sesti prijedlog je da pazljivo nademo neku strucnu literaturu, ili nekog doktora, i to pazljivo proucimo da bismo pojacali nivo samozastite.

u protivnom smo najebali.
loudness

#791 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by loudness »

U Čelincu R.S. potvrđen treći slućaj pozitivnosti na Corona virus u BiH. Bio je također radnik u Italiji i u istoj grupi sa onim koji je došao u Banju Luku. Kažu da potiće "iz istog klastera", kao ranija dvojica iz Bl.
Ne znam šta u ovom slućaju predstavlja KLASTER ?! :-)
Ali_G

#793 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Ali_G »

Sva trojica su bila u bliskom medjusobnom kontaktu.
Jack Be Nimble

#794 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Jack Be Nimble »

loudness wrote: 06/03/2020 16:35 U Čelincu R.S. potvrđen treći slućaj pozitivnosti na Corona virus u BiH. Bio je također radnik u Italiji i u istoj grupi sa onim koji je došao u Banju Luku. Kažu da potiće "iz istog klastera", kao ranija dvojica iz Bl.
Ne znam šta u ovom slućaju predstavlja KLASTER ?! :-)
Mozda govore da imaju isti oblik/familiju virus. Sva trojica nose isti virus.
macchiato

#795 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by macchiato »

I narod je dosta neodgovoran i bezobrazan.

Jučer čitam na fejsbuku, neka žena napisa kako bi se svi koji dođu iz Italije trebali javiti doktoru i da ih možda stave u karantenu, kad dole ispod tip drsko odgovara (inače radi u Italiji) da mu niko ne može zabraniti da dođe u BiH i šta ima da se on ikome javlja i da ga stavlja u karantenu jer gospodin želi doći na odmor i slobodno se kretati, a ne da ga neko zatvara.
U prevodu, boli mene qurac što potencijalno nosim virus u sebi i što druge mogu zaraziti i životno ugroziti, bitno da sam ja rahat na odmoru.

I šta takvoj neodogovornoj stoki reći, šta uraditi? :roll:
Nadzorna_ploca

#796 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Nadzorna_ploca »

Nista, bjezati od njega i njemu slicnih razmisljanja.
Jack Be Nimble

#797 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Jack Be Nimble »

Naucnici tvrde da je kina uspjela usporiti epidemiju samo zbog toga sto je narod bio spreman da slusa vladu i sami se stave pod kljuc. Druge zemlje trebali bi prepisati taj recept ali tesko je preko noci natjerati sve pod kljuc i da ne smiju nigdje izaci.

Vlast u kini misli da su sprijecili epidemiju i sada njihovi naucnici putuju u druge zemlje (tipa Iran) da njima pomognu u borbi protiv virusa.
mO k3

#798 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mO k3 »

Zena mi radi u jednoj bolnici u njemackoj , danas su imali miting gdje im je glavni sefn rekao da se ocekuje da ce svaki drugi u njemackoj da se razboli i da ce ovo trajati godinu i po ...

Receno im je jos da ako iko oboli od korona virusa morat ce dolaziti na posao ... :shock:
Sanjarko

#799 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by Sanjarko »

mO k3 wrote: 06/03/2020 17:03 Zena mi radi u jednoj bolnici u njemackoj , danas su imali miting gdje im je glavni sefn rekao da se ocekuje da ce svaki drugi u njemackoj da se razboli i da ce ovo trajati godinu i po ...

Receno im je jos da ako iko oboli od korona virusa morat ce dolaziti na posao ... :shock:
Pitao sam ja. Sta cemo? Potrajati ce ovo izgleda a sta da radimo. Da se zamandalimo ili da nastavimo sa svakodnevnicom?
mO k3

#800 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??

Post by mO k3 »

Sanjarko wrote: 06/03/2020 17:22
mO k3 wrote: 06/03/2020 17:03 Zena mi radi u jednoj bolnici u njemackoj , danas su imali miting gdje im je glavni sefn rekao da se ocekuje da ce svaki drugi u njemackoj da se razboli i da ce ovo trajati godinu i po ...

Pitao sam ja. Sta cemo? Potrajati ce ovo izgleda a sta da radimo. Da se zamandalimo ili da nastavimo sa svakodnevnicom?
Nista nadati se da te nece spopati , ne dizem toliko paniku , ali nakon ove price danas od zene porucio sam putem interneta neke stvari ujedno cu sutra ici se namiriti .....

Ovdje gdje sam ja vec su zatvorili 3 skole i sada citam da ima novih slucajeva .....
Locked