Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- TheWatcher
#776 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
kako prodje karantin na aerodromu jebo im on mater svima 
- OldMayor
#777 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Bilo je pravih zdravih koji su umrli. Dakle pravila nema. Statisticki gledano jeste, najvise je umrlih starijih osoba. Ali to nije pravilo - to je statisticki podatak. Dakle, niko ti moze garantovati da ces ti prav-zdrav prezivjeti. Imas velike sanse naravno, ali nije to bas tako jednostavno.
Procitaj malo o virusima, o njihovoj mutaciji i o tome kako i zdrav organizam moze pregorjeti u borbi sa virusom. Fakticki tvoj zdrav organizam te ubije, ubijajuci viruse.
Tako da mi nije jasno ovo ponasanje pojedinaca, ma hajde ba opasno ko gripa, pa da. I gripa je opasna. I upravo dobra stvar je sto se iz ovoga svega i to naucilo da i gripa ubija, a vakcina postoji.
Samo mediji su kriticni. Jucer klix objavljuje tekst o dezinfekcijskim sredstvima kako mozes ubiti "bakterije od koronavirusa".
- OldMayor
#778 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Mene zivo zanima koliki procenat tih koji udju u drzavu se pridrzava onoga sto im bude receno. Jer ne mozes ti sad nadgledati hiljade ljudi, niti ih izolovati.
Ja tipujem na nekih 70%-30% oni koji lutaju okolo i boli ih qrac, te onih mozda malo odgovornijih.
-
Benjo34
#779 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Po predviđanjima, do sad je trebalo taj virus imati bar 100 miliona ljudi, a broj je daleko manji od toga. Mislim da zapravo, broj je dosta veći od službenog broja ali većina ljudi se ne testira jer nema nikakvih simptoma, i ako imaju to je nešto bezveze, što ima svako kod prehlade. Ono što ljudi treba da shvate da se prenosi kapljičnim putem što ne znači da ćeš proći pored nekog i imati virus. Dokaz je u RS-u, otac i sin imaju, mati nema. Znači slinu od zaraženog preneseš svojim rukama, dodirom u svoj respiratorni sistem. Ova epidemija pokazuje samo koliko čovjek ne brine o ličnoj higijeni, pored svega što mu je na raspolaganju
-
zposao
#780 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
U nas drzava poziva ljude koji su bili u posljednje vrijeme na nekom od kriticnih mjesta u svijetu da se sami jave ili obližnjem domu zdravlja ili cemu vec... A kad se jave puste ih da se sami zatvore u karanten..
Apsolutno nista ne obavezuje neku budalu ili neodgovornu personu da se ne javi da je bio prije 10 dana u Italiji ili da se pridrzava kucne karantene ili da barem smanji radijus kretanja , pa ako oboli da ne oboli pola grada sa njim...
Neki dan sretoh u gradu zenu, dosla iz italije i šeta gradom obavlja poslove...boli je kita za karantene i slicno... Samo se mozemo moliti da ona nije donijela nikakvu zarazu..
Bil hajr, dace Bog, insalah... tako u nas to ide
-
Ali_G
#781 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Samo se bolesni pacijenti zadrzavaju. On je vjerovatno pri ulasku bio zdrav.
Glede kontrolisanja ljudi koji su bili u Italiji, kako mislite da se to izvede?
Glede kontrolisanja ljudi koji su bili u Italiji, kako mislite da se to izvede?
-
zposao
#782 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
I ja se tješim takvim razmišljanjem, ali ne valja smetnuti sa uma jednu stvar oko poređenja korone i sezonske gripe... A to je da se zbog sezonske gripe ne prave gradovi-karantene, ne podizu se stepeni uzbune u svijetu, ne otkazuju se letovi, poslovi, konferencije....Benjo34 wrote: ↑06/03/2020 14:08 Po predviđanjima, do sad je trebalo taj virus imati bar 100 miliona ljudi, a broj je daleko manji od toga. Mislim da zapravo, broj je dosta veći od službenog broja ali većina ljudi se ne testira jer nema nikakvih simptoma, i ako imaju to je nešto bezveze, što ima svako kod prehlade. Ono što ljudi treba da shvate da se prenosi kapljičnim putem što ne znači da ćeš proći pored nekog i imati virus. Dokaz je u RS-u, otac i sin imaju, mati nema. Znači slinu od zaraženog preneseš svojim rukama, dodirom u svoj respiratorni sistem. Ova epidemija pokazuje samo koliko čovjek ne brine o ličnoj higijeni, pored svega što mu je na raspolaganju
Korona je zasad toliko rasirena USPRKOS svim mogucim mjerama zastite i izoliranja virusa... Citav svijet (neko više neko manje) se digo na noge da se suzbije virus, i opet imamo to što imamo...
Da je se to sve pustilo ko tikvu niz vodu i ponasali se ko da je obicna gripa, virus bi dosad sigurno okruzio planetu 15 puta...
A slazem se i ja da ima jako puno vise zarazenih nego sto pokazuju brojke, jer neki ljudi se ne javljaju, prebole na nogama ili ko neku prehladu, a ima i drzava ko sto je nasa koja nema pojma ni o cemu (a ima i gorih).
- mirsek
#783 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Neki bez komplikacija prebole na nogama a neki umru od toga ? Pa onda po tome strucnjaci istrazuju u pogresnom smjeru.zposao wrote: ↑06/03/2020 14:17I ja se tješim takvim razmišljanjem, ali ne valja smetnuti sa uma jednu stvar oko poređenja korone i sezonske gripe... A to je da se zbog sezonske gripe ne prave gradovi-karantene, ne podizu se stepeni uzbune u svijetu, ne otkazuju se letovi, poslovi, konferencije....Benjo34 wrote: ↑06/03/2020 14:08 Po predviđanjima, do sad je trebalo taj virus imati bar 100 miliona ljudi, a broj je daleko manji od toga. Mislim da zapravo, broj je dosta veći od službenog broja ali većina ljudi se ne testira jer nema nikakvih simptoma, i ako imaju to je nešto bezveze, što ima svako kod prehlade. Ono što ljudi treba da shvate da se prenosi kapljičnim putem što ne znači da ćeš proći pored nekog i imati virus. Dokaz je u RS-u, otac i sin imaju, mati nema. Znači slinu od zaraženog preneseš svojim rukama, dodirom u svoj respiratorni sistem. Ova epidemija pokazuje samo koliko čovjek ne brine o ličnoj higijeni, pored svega što mu je na raspolaganju
Korona je zasad toliko rasirena USPRKOS svim mogucim mjerama zastite i izoliranja virusa... Citav svijet (neko više neko manje) se digo na noge da se suzbije virus, i opet imamo to što imamo...
Da je se to sve pustilo ko tikvu niz vodu i ponasali se ko da je obicna gripa, virus bi dosad sigurno okruzio planetu 15 puta...
A slazem se i ja da ima jako puno vise zarazenih nego sto pokazuju brojke, jer neki ljudi se ne javljaju, prebole na nogama ili ko neku prehladu, a ima i drzava ko sto je nasa koja nema pojma ni o cemu (a ima i gorih).
-
Benjo34
#784 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Ma mislim da virus jest opasan za starije i bolesne, problem je sto je ovo virus o kojem čovjek do sad nije znao ništa. Da se razumijemo, i obična gripa je problem, sve što te više od jednog dana izbaci iz normalnog toga života je po meni opasno. Ostaje da se vidi kako ce se ponašati ovaj virus u proljeće
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#785 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
to sam i ja čitao, da se ponaša kao SARS i HIV istovremeno, na umrlim što su gledali, uništen imuni sistemmirsek wrote: ↑06/03/2020 14:23Neki bez komplikacija prebole na nogama a neki umru od toga ? Pa onda po tome strucnjaci istrazuju u pogresnom smjeru.zposao wrote: ↑06/03/2020 14:17I ja se tješim takvim razmišljanjem, ali ne valja smetnuti sa uma jednu stvar oko poređenja korone i sezonske gripe... A to je da se zbog sezonske gripe ne prave gradovi-karantene, ne podizu se stepeni uzbune u svijetu, ne otkazuju se letovi, poslovi, konferencije....Benjo34 wrote: ↑06/03/2020 14:08 Po predviđanjima, do sad je trebalo taj virus imati bar 100 miliona ljudi, a broj je daleko manji od toga. Mislim da zapravo, broj je dosta veći od službenog broja ali većina ljudi se ne testira jer nema nikakvih simptoma, i ako imaju to je nešto bezveze, što ima svako kod prehlade. Ono što ljudi treba da shvate da se prenosi kapljičnim putem što ne znači da ćeš proći pored nekog i imati virus. Dokaz je u RS-u, otac i sin imaju, mati nema. Znači slinu od zaraženog preneseš svojim rukama, dodirom u svoj respiratorni sistem. Ova epidemija pokazuje samo koliko čovjek ne brine o ličnoj higijeni, pored svega što mu je na raspolaganju
a opet koliko još ima zaraženih što nisu ni skontali možda ih i prošlo već...
- mirsek
#786 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Najgore je sto neki budu pregledani par puta i budu nalazi negativni a onda 3-4 put budu pozitivni na koronu. Znaci tapkanje u mraku. Trenutno je jedina zastita vidjeti zasto unistava organizam i raditi protiv toga, ako je to slab imunitet, jacaj maksimalno imunitet svim sto mozes.
- Zox
#787 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Prvi, ne nulti, pacijent u Italiji ima 38 godina, sportista, kaze njegova rodbina stijena od covjeka, a sad je (jos uvijek) intubiran, ne dise samostalno i okopnio je potpuno. Tako da, da, nema pravila.OldMayor wrote: ↑06/03/2020 14:03Bilo je pravih zdravih koji su umrli. Dakle pravila nema. Statisticki gledano jeste, najvise je umrlih starijih osoba. Ali to nije pravilo - to je statisticki podatak. Dakle, niko ti moze garantovati da ces ti prav-zdrav prezivjeti. Imas velike sanse naravno, ali nije to bas tako jednostavno.
Procitaj malo o virusima, o njihovoj mutaciji i o tome kako i zdrav organizam moze pregorjeti u borbi sa virusom. Fakticki tvoj zdrav organizam te ubije, ubijajuci viruse.
Tako da mi nije jasno ovo ponasanje pojedinaca, ma hajde ba opasno ko gripa, pa da. I gripa je opasna. I upravo dobra stvar je sto se iz ovoga svega i to naucilo da i gripa ubija, a vakcina postoji.
Samo mediji su kriticni. Jucer klix objavljuje tekst o dezinfekcijskim sredstvima kako mozes ubiti "bakterije od koronavirusa".![]()
-
Tempo
- ZeModerator
#788 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
dvije slike, rodni list i da te predlozimo za ministra zdravstva.mirsek wrote: ↑06/03/2020 14:41 Najgore je sto neki budu pregledani par puta i budu nalazi negativni a onda 3-4 put budu pozitivni na koronu. Znaci tapkanje u mraku. Trenutno je jedina zastita vidjeti zasto unistava organizam i raditi protiv toga, ako je to slab imunitet, jacaj maksimalno imunitet svim sto mozes.
- mirsek
#789 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Pa ne znam sta drugo, daj ti neki prijedlog . Ovo sa maskama ne pali, jedino da se niko ne krece sedmicama.Tempo wrote: ↑06/03/2020 15:34dvije slike, rodni list i da te predlozimo za ministra zdravstva.mirsek wrote: ↑06/03/2020 14:41 Najgore je sto neki budu pregledani par puta i budu nalazi negativni a onda 3-4 put budu pozitivni na koronu. Znaci tapkanje u mraku. Trenutno je jedina zastita vidjeti zasto unistava organizam i raditi protiv toga, ako je to slab imunitet, jacaj maksimalno imunitet svim sto mozes.
-
Tempo
- ZeModerator
#790 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
prvi prijedlog je da ne jedes govna o stvarima koje ne razumijes. drugi prijedlog je da niko ne jede govna o stavrima koje ne razumije. treci prijedlog je da se svi prikljucimo na sajt svjetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/emergencies/disease ... virus-2019 i pratimo njohova uputstva. cetvrti prijedlog je da ne slusamo glupane i indijance koji jedu govna o stvarima koje ne razumiju. peti prijedlog je da trajno ne jedemo govna o svim stvarima koje ne razumijemo. sesti prijedlog je da pazljivo nademo neku strucnu literaturu, ili nekog doktora, i to pazljivo proucimo da bismo pojacali nivo samozastite.mirsek wrote: ↑06/03/2020 15:42Pa ne znam sta drugo, daj ti neki prijedlog . Ovo sa maskama ne pali, jedino da se niko ne krece sedmicama.Tempo wrote: ↑06/03/2020 15:34dvije slike, rodni list i da te predlozimo za ministra zdravstva.mirsek wrote: ↑06/03/2020 14:41 Najgore je sto neki budu pregledani par puta i budu nalazi negativni a onda 3-4 put budu pozitivni na koronu. Znaci tapkanje u mraku. Trenutno je jedina zastita vidjeti zasto unistava organizam i raditi protiv toga, ako je to slab imunitet, jacaj maksimalno imunitet svim sto mozes.
u protivnom smo najebali.
-
loudness
#791 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
U Čelincu R.S. potvrđen treći slućaj pozitivnosti na Corona virus u BiH. Bio je također radnik u Italiji i u istoj grupi sa onim koji je došao u Banju Luku. Kažu da potiće "iz istog klastera", kao ranija dvojica iz Bl.
Ne znam šta u ovom slućaju predstavlja KLASTER ?!
Ne znam šta u ovom slućaju predstavlja KLASTER ?!
-
kakavdanakneiskustvu
-
Ali_G
#793 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Sva trojica su bila u bliskom medjusobnom kontaktu.
- Jack Be Nimble
#794 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Mozda govore da imaju isti oblik/familiju virus. Sva trojica nose isti virus.loudness wrote: ↑06/03/2020 16:35 U Čelincu R.S. potvrđen treći slućaj pozitivnosti na Corona virus u BiH. Bio je također radnik u Italiji i u istoj grupi sa onim koji je došao u Banju Luku. Kažu da potiće "iz istog klastera", kao ranija dvojica iz Bl.
Ne znam šta u ovom slućaju predstavlja KLASTER ?!![]()
-
macchiato
#795 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
I narod je dosta neodgovoran i bezobrazan.
Jučer čitam na fejsbuku, neka žena napisa kako bi se svi koji dođu iz Italije trebali javiti doktoru i da ih možda stave u karantenu, kad dole ispod tip drsko odgovara (inače radi u Italiji) da mu niko ne može zabraniti da dođe u BiH i šta ima da se on ikome javlja i da ga stavlja u karantenu jer gospodin želi doći na odmor i slobodno se kretati, a ne da ga neko zatvara.
U prevodu, boli mene qurac što potencijalno nosim virus u sebi i što druge mogu zaraziti i životno ugroziti, bitno da sam ja rahat na odmoru.
I šta takvoj neodogovornoj stoki reći, šta uraditi?
Jučer čitam na fejsbuku, neka žena napisa kako bi se svi koji dođu iz Italije trebali javiti doktoru i da ih možda stave u karantenu, kad dole ispod tip drsko odgovara (inače radi u Italiji) da mu niko ne može zabraniti da dođe u BiH i šta ima da se on ikome javlja i da ga stavlja u karantenu jer gospodin želi doći na odmor i slobodno se kretati, a ne da ga neko zatvara.
U prevodu, boli mene qurac što potencijalno nosim virus u sebi i što druge mogu zaraziti i životno ugroziti, bitno da sam ja rahat na odmoru.
I šta takvoj neodogovornoj stoki reći, šta uraditi?
-
Nadzorna_ploca
#796 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Nista, bjezati od njega i njemu slicnih razmisljanja.
- Jack Be Nimble
#797 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Naucnici tvrde da je kina uspjela usporiti epidemiju samo zbog toga sto je narod bio spreman da slusa vladu i sami se stave pod kljuc. Druge zemlje trebali bi prepisati taj recept ali tesko je preko noci natjerati sve pod kljuc i da ne smiju nigdje izaci.
Vlast u kini misli da su sprijecili epidemiju i sada njihovi naucnici putuju u druge zemlje (tipa Iran) da njima pomognu u borbi protiv virusa.
Vlast u kini misli da su sprijecili epidemiju i sada njihovi naucnici putuju u druge zemlje (tipa Iran) da njima pomognu u borbi protiv virusa.
- mO k3
#798 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Zena mi radi u jednoj bolnici u njemackoj , danas su imali miting gdje im je glavni sefn rekao da se ocekuje da ce svaki drugi u njemackoj da se razboli i da ce ovo trajati godinu i po ...
Receno im je jos da ako iko oboli od korona virusa morat ce dolaziti na posao ...
Receno im je jos da ako iko oboli od korona virusa morat ce dolaziti na posao ...
- Sanjarko
#799 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Pitao sam ja. Sta cemo? Potrajati ce ovo izgleda a sta da radimo. Da se zamandalimo ili da nastavimo sa svakodnevnicom?mO k3 wrote: ↑06/03/2020 17:03 Zena mi radi u jednoj bolnici u njemackoj , danas su imali miting gdje im je glavni sefn rekao da se ocekuje da ce svaki drugi u njemackoj da se razboli i da ce ovo trajati godinu i po ...
Receno im je jos da ako iko oboli od korona virusa morat ce dolaziti na posao ...![]()
- mO k3
#800 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH??
Nista nadati se da te nece spopati , ne dizem toliko paniku , ali nakon ove price danas od zene porucio sam putem interneta neke stvari ujedno cu sutra ici se namiriti .....Sanjarko wrote: ↑06/03/2020 17:22Pitao sam ja. Sta cemo? Potrajati ce ovo izgleda a sta da radimo. Da se zamandalimo ili da nastavimo sa svakodnevnicom?mO k3 wrote: ↑06/03/2020 17:03 Zena mi radi u jednoj bolnici u njemackoj , danas su imali miting gdje im je glavni sefn rekao da se ocekuje da ce svaki drugi u njemackoj da se razboli i da ce ovo trajati godinu i po ...
Receno im je jos da ako iko oboli od korona virusa morat ce dolaziti na posao ...![]()
Ovdje gdje sam ja vec su zatvorili 3 skole i sada citam da ima novih slucajeva .....