deda slao zahtjev u Sloveniju u svezi penzije , pa dobio danas odgovor , mene zanima ovo što sam markirao , šta treba povodom ovog , složiti se ili ne,da ne bi sebi skakali u stomak s odgovorom koji ide kontra nas
Moderator: _BataZiv_0809

link:nKrkan wrote:
deda slao zahtjev u Sloveniju u svezi penzije , pa dobio danas odgovor , mene zanima ovo što sam markirao , šta treba povodom ovog , složiti se ili ne,da ne bi sebi skakali u stomak s odgovorom koji ide kontra nas
@moonca- o ukusima i dubini dzepa, u pravilu, nikad ne raspravljam. Ko hoce, hoce, ko moze- moze...LikeLike wrote:Ne znam gdje da pitam, nadam se da ce mi ovdje neko znati odgovoriti.
Planiramo kupovinu kolica za bebu. Model koji nam se svidja smo u Hrvatskoj nasli za 300 i vise maraka jeftinije nego u Sarajevu. Za te pare mi se ne isplati peglati, ali me zanima kako ide sa povratom PDV-a? Da li meni kao strancu oni vrate taj iznos PDV-a? Da li ja onda moram kod nas platiti PDV ili kako to vec ide? Koliki je PDV u HR? Kolica kostaju vise od 2000KM.
Nije mi bila namjera raspravljati.... ali, eto moradoh napisati---kuli1961 wrote: @moonca- o ukusima i dubini dzepa, u pravilu, nikad ne raspravljam. Ko hoce, hoce, ko moze- moze...
..
Za 2000KM sumnjam da mozes kupiti auto, mozda sanduk pa da pravo u njemu pokopajumoonca wrote:2.000 kolica za bebe- pa nije auto--
LikeLike wrote:Za 2000KM sumnjam da mozes kupiti auto, mozda sanduk pa da pravo u njemu pokopajumoonca wrote:2.000 kolica za bebe- pa nije auto--
![]()
Za prvo dijete su nas kolica izasla oko 3000 i s obzirom da ih bas koristimo i putujemo i da smo ih polovne prodali skoro 2000KM meni se isplati kupiti dobra kolica.
Kupis u njihovoj radnji vani, a dogovoriš da preuzmes u njihovoj radnji u BiHLikeLike wrote:Na kraju kad se sve sabere i oduzme ne isplati se s tim peglati. Najvjerovatnije cu kod nas u radnji traziti da mi daju isti popust jer su ovlasteni uvoznik za tu marku i mislim da su nabavne cijene svima iste.
LikeLike wrote:Ne znam gdje da pitam, nadam se da ce mi ovdje neko znati odgovoriti.
Planiramo kupovinu kolica za bebu. Model koji nam se svidja smo u Hrvatskoj nasli za 300 i vise maraka jeftinije nego u Sarajevu. Za te pare mi se ne isplati peglati, ali me zanima kako ide sa povratom PDV-a? Da li meni kao strancu oni vrate taj iznos PDV-a? Da li ja onda moram kod nas platiti PDV ili kako to vec ide? Koliki je PDV u HR? Kolica kostaju vise od 2000KM.
Zavisi kakva su i šta želiš, možeš kupiti kolica i za 100 maraka a možeš i za 3000. Kod mene su bila 1600 ali sa sjedalicom i isofix bazom.moonca wrote:LikeLike wrote:Za 2000KM sumnjam da mozes kupiti auto, mozda sanduk pa da pravo u njemu pokopajumoonca wrote:2.000 kolica za bebe- pa nije auto--
![]()
Za prvo dijete su nas kolica izasla oko 3000 i s obzirom da ih bas koristimo i putujemo i da smo ih polovne prodali skoro 2000KM meni se isplati kupiti dobra kolica.e nece me- ja cu u pepeo..
Oh, zbilja nisam znala da su tako visoke cijene- sad, razmisljam -da otvorim radnju![]()
Svakako, za valjan razlog - dobro je ulaganje- sretno dalje.
Nije to stvar "budzeta"; neki i na kredit kupe, hoce da ih se "vidi" u takvim kolicima; stedit ce na hrani za dijete - kasnje ih prodaju za 1/4 cijene.teuta06 wrote:poznanica u inostranstvu živi.. kolica za dijete platila je 2000 eurai na kraju nije bila zadovoljna njima.. neke zakačke joj brzo popustile... govorila je da ce ici reklamirati... da li je isla ne znam...
nisam jos stigla do kupovanja kolica, ali dati 2000 maraka ili eura na kolica....ne znam bas.... svaka cast tko ima takav budzet pa moze
taman htjedoh reci- ovoj temi nije ovdje mjesto..biggrin wrote:zanimljiva tema, "ubila se" za pf "umjetnost življenja"
Pogledaj cl. 54. i 55. Tu je objasnjeno da sad ne prepricavamteuta06 wrote:može li mi netko objasniti član 22. Zakona o platama i naknadama u institucijama BIH... npr ima ovaj pocetni - nulti koeficijent 2,10 i zasto imaju ovi koeficijenti veci i kada se oni primjenjuju za stručnog suradnika, ali tako i za ostale pozicije?
Zavisi gdje radis i kojeg je kolektivnog ugovora potpidnik podlodavac.ovo_mi_je_nick wrote: ↑06/03/2020 13:55 Imam ugovor sa koeficientom 1.50. Aneksom sam dobio da pored standardnih poslova obavljam i dodatne tj dodatno radno mjesto gdje je bod veci tj 2.00.
Eh sada, da li isplata place ide na osnovu glavnog radnog mjesta ili ovog dodatnog ?
Molim pravnike za pravni propis.