Ja tvrdim da su ti ljudi sebični! I neka su!MarlboroGold wrote: ↑03/03/2020 19:25Nije ti to u redu. Kad donosiš životne odluke donosiš ih za sebe i šta ti želiš (naravno ako hoće i partner u slučaju djece), a ne šta društvo ili mahala kažu. Svako ima pravo da radi sa svog života šta on želi. Ako to uključuje odluku da ne žele imati djecu trebaš to i poštovati. Nisi ti osoba koja bi trebala drugima govoriti šta trebaju ili ne trebaju raditi, jer si i ti donijela odluku isključivo za sebe - da želiš imati djecu i niko ti nije a rekao. Tu se sva priča završava.Euridika wrote: ↑03/03/2020 11:46Iskustvo. Pa evo vidiš objašnjenja - nemam djecu jer hoću da se ja ponašam kao dijete, da radim šta hoću. Smetaju mi drugi koji su ozbiljni jer pričaju o životnim situacijama i problemima. Eto s djecom se ne može ni putovati ni budalesati.MarlboroGold wrote: ↑03/03/2020 11:16
A šta je problem u toj sebičnosti kad je u pitanju to da ne žele djecu? (uostalom ne mora značiti da je sebičnost)
Kako zaključi da su sebični i po svemu drugom?![]()
Ovo je bijeg od ozbiljnosti života, djeca su ovdje izgovor.
Ja lično želim imati djecu, ali poštujem one koji se odluče da ne žele imati. Razlozi su mi potpuno jasni.
To da su sebični i po svemu drugom... ne znam odakle ti to čak i iz iskustva kako kažeš. Bojim se da je kod tebe u pozadini nešto skroz drugo što samo ti znaš, pa gajiš takvu averziju prema tim ljudima.
Jer ono što je dobro kod toga je da su oni svjesni koliko su sebični, pa ne žele imati djecu! Bar su iskreni. Možemo ih zvati sebičnim, neozbiljnim, djetinjastim, pa šta.
Bolje da ih nemaju, nego da ih rađaju reda radi i ostavljaju bakama, komšijama i inim ljudima, čisto zato da uduvolje zajednici koja će ih osuditi jer nemaju djece.
Djeca trebaju biti željena, djecu treba planirati, za djecu treba biti spreman, a ne ih rađati zato jer se to očekuje po nekim društvenim normama.
Svi oni koji ih ne žele imaju sva prava da ih ne žele.