Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Sanjarko

#10476 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

piupiu wrote: 01/03/2020 16:17
Sanjarko wrote: 01/03/2020 16:14
espn wrote: 01/03/2020 14:28

Ima ih i ovdje. Pored svakog trznog centra su.
Jbn vakat. Svasta se nesta dogadza.
Ne znam što se iznenadjujete. Veliki broj ljudi će ovdje i ostati, jer neće moći dalje. Juče sam gledala Zlatka Dizadarevića u Novom danu. Kaže da u Srbiji analitičari očekuju da će populacija do 2030 biti 50% domaće stanovništvo, 50% migranti i izbjeglice. I taj će se trend nastaviti, ne samo zbog ratova, već i zbog klimatskih promjena. Možda nam baš migranti riješe permanentnu političku krizu, koja za 10-ak godina više neće imati smisla. Ko zna.

http://ba.n1info.com/Vijesti/a413167/Di ... stoku.html#
Odkud to da ovo mene iznenadzuje. Mislim dobro nisam ni ja sve ovo ocekivao bas ali me neiznenadzuje.

Pisao sam kako su spominjali u nekoj seriji davno "samo sto smo tehnoloski uznapredovali, mislite da se opet mracno doba nemoze desiti i ponoviti". Tako nekako receno u toj seriji.

Ja mislio neka obavjestajna agencija to izjavila. Jest, ali u toj seriji.
howdy

#10477 Re: Migranti u BiH

Post by howdy »

piupiu wrote: 01/03/2020 16:25
Sanjarko wrote: 01/03/2020 16:21 Pisao sam ja o tome ali niko nije upratio. Emirati imaju 4-4,5 puta vise migranata i stranih radnika nego domicilnog stanovnistva sto se tice populacije.
Da, samo tamo ne možeš lako dobiti stvarni stalni boravak čak i ako si kupio nekretnine, ništa ti to pretjerano ne garantuje. Ako izgubiš posao, donji si, ako sam dobro skontala od raje. Ali nisam sigurna da oni primaju izbjeglice i migrante 'nako', više je to jeftina radna snaga, dadilje, čistači, konobari, ovi, oni...

Kljucna rijec: legalni, nema privirit bez vize
Sanjarko

#10478 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

piupiu wrote: 01/03/2020 16:25
Sanjarko wrote: 01/03/2020 16:21 Pisao sam ja o tome ali niko nije upratio. Emirati imaju 4-4,5 puta vise migranata i stranih radnika nego domicilnog stanovnistva sto se tice populacije.
Da, samo tamo ne možeš lako dobiti stvarni stalni boravak čak i ako si kupio nekretnine, ništa ti to pretjerano ne garantuje. Ako izgubiš posao, donji si, ako sam dobro skontala od raje. Ali nisam sigurna da oni primaju izbjeglice i migrante 'nako', više je to jeftina radna snaga, dadilje, čistači, konobari, ovi, oni...
Ma znam. Imaju i izbjeglica samo manje. Vode se vecinom kao radna snaga i oni ako sam dobro upratio. Istina ima ih i sa izbjeglickim statusom mozda. Pripadnici Rohinja naroda u Saudijskoj Arabiji primjerice.

Ima bruka Sirijaca, Iracana itd.
Edin H.

#10479 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

piupiu wrote: 22/02/2020 03:04
Edin H. wrote: 22/02/2020 02:30
Ma da, strasan rizik za tih 50 putnika, a ovaj koji je doveden u situaciju da nema drugog rijesenja nego da pokusa se prebaciti na nacin koji se skoro pa granici sa samoubistvom, ma zlotvor, to on tako iz dosade, bar se vise nece gadjati pepeljarama. Ah da ne zaboravim po gradiciji ljudske tragedije ipak je najgori navodni stres vozaca, jer migranti nemaju drugog posla nego da trgaju dijelove kocionog sistema. Naravno nije problem sto voze stare autobuse, koji se slabo odrzavaju, te je ne tako davno dodjoh iz Beograda Centrotransovim autobusom kojem su se pregrijavale kocnice koje su hladili snijegom pored ceste preko Karaule, a jos u Beogradu su znali da je autobus neispravan, Ali ipak voze.
Jeste, ima raznih gradacija ljudske tragedije. Na primjer kad ljudi iz ove naše vukojebine stoje u redovima pred ambasadama, a onda svaku noć po desetine njih sjeda u autobuse i s djecom odlazi u PM, nakon što su ovdje ratove preživjeli. A onda im se pridružuje jaran iz Pakistana, koji visi ispod autobusa. Ilegalne migracije iz Pakistana, Alžira, Afganistana, Maroka (to nam je većina raje u prolasku) jesu tragične, ali nije za njih kriv Hilmo koji vozi bus za Njemačku, niti ljudi koji idu za istu. Taj tvoj Centrotransov bus iz Beograda prijavi u Istočnom Sarajevu, do njih je.
Ko spominje Istocno Sarajevo?
Je li tebi nepojmljivo da postoji autobuska linija Beograd Sarajevo? :D

Znali su da su kocnice pokvarene, ali ocigledno nisu htjeli ostaviti autobus na opravci u Beogradu.

Kad sam razgovarao sa vozacem (Centrotransa Sarajevo op.a. :D ) kaze: "Sta cu mu ja, vidis koliko kilometara je presao? " :-)
piupiu

#10480 Re: Migranti u BiH

Post by piupiu »

Edin H. wrote: 01/03/2020 16:36 Ko spominje Istocno Sarajevo?

Znali su da su kocnice pokvarene, ali ocigledno nisu htjeli ostaviti autobus na opravci u Beogradu.

Kad sam razgovarao sa vozacem (Centrotransa Sarajevo op.a. :D ) kaze: "Sta cu mu ja, vidis koliko kilometara je presao? " :-)
Nemam pojma odakle ide, prije je išao samo iz Istočnog Sarajeva. Nikad nisam išla busom u Beograd. Za Evropu idu ozbiljna vozila, meni se za 25 godina od rata nikada nije desilo da se Centrotransov autobus pokvario kad sam s njima putovala. Moguće je da sam imala sreće. Ali to nije poanta. Kad ja pratim svoju sestru i njeno dijete na put od 16 sati, nema tog Pakistanca koji ima pravo visiti ispod autobusa da bi ti mogao prosipati demagogiju o pokvarenim autobusima i tudjem rasizmu i svršavati na pomisao o svojoj moralnoj superiornosti. On pravo da ugrožava tudji život NEMA! Toliko.
tap3ah75

#10481 Re: Migranti u BiH

Post by tap3ah75 »

Sanjarko wrote: 29/02/2020 19:07 Idu migranti, ide virus, ide vojska.... :-)

PS. Sve ih je vise u Zenici.
Kad sam juče vidio koliko kovanica jedan izvadi iz džepova u Zenici u Konzumu da mu ukrupne kontam e moj glupi Bošnjo. A nema nijedna žuta, sve marka, dvije.
Znači tek mu je pola "radnog dana" prošlo.
zrakomlat

#10482 Re: Migranti u BiH

Post by zrakomlat »

tap3ah75 wrote: 01/03/2020 17:18
Sanjarko wrote: 29/02/2020 19:07 Idu migranti, ide virus, ide vojska.... :-)

PS. Sve ih je vise u Zenici.
Kad sam juče vidio koliko kovanica jedan izvadi iz džepova u Zenici u Konzumu da mu ukrupne kontam e moj glupi Bošnjo. A nema nijedna žuta, sve marka, dvije.
Znači tek mu je pola "radnog dana" prošlo.
Kolega je u Sarajevu bio iza migranta u nekom merkatoru, migrant došao da nešto kupi i ukupni siću. Ukupni mu radnica stoju, i govori eto sad imaš pesto eura možeš poći u hrvatsku kaže to sam i konto.
I radnica kolegi reče u kraćem razgovoru da taj isti dolazi svaku večer zadnjih nekoliko dana i ukupni mu siću u stoju minimalno.
Sanjarko

#10483 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

Sad stara mi maloprije prica poznanica njena vidila oko 70 km jedan donio da mu ukrupne na kasi.
Edin H.

#10484 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

piupiu wrote: 01/03/2020 16:55
Edin H. wrote: 01/03/2020 16:36 Ko spominje Istocno Sarajevo?

Nemam pojma odakle ide, prije je išao samo iz Istočnog Sarajeva. Nikad nisam išla busom u Beograd. Za Evropu idu ozbiljna vozila, meni se za 25 godina od rata nikada nije desilo da se Centrotransov autobus pokvario kad sam s njima putovala. Moguće je da sam imala sreće. Ali to nije poanta. Kad ja pratim svoju sestru i njeno dijete na put od 16 sati, nema tog Pakistanca koji ima pravo visiti ispod autobusa da bi ti mogao prosipati demagogiju o pokvarenim autobusima i tudjem rasizmu i svršavati na pomisao o svojoj moralnoj superiornosti. On pravo da ugrožava tudji život NEMA! Toliko.
To jeste poanta, jer je veca mogucnost da se nesto lose desi putnicima zbog lose odrzavanog autobusa i neodgovornosti vozaca i kompanije da se isti vozi, nego da ce se nesto destiti putnicima i autobusu zato sto neko visi ispod autobusa, tj, ta osoba rizikuje svoj zivot sa veoma velikim procentom da nece ziva docekati kraj takvog putovanja.

Ono sto me iznenadjuje je da si upravo ti, osoba koja je napisala brojne dobre postove izbacila ovakvu kompletnu zamijenu teza i uklopila se u komformisticki nacin pristupa problemu.

Umjesto da razmisljas kakva nevolja natjera ljude da rizikuju zivote na malim brodicama u Sredozmnom moru ili da prelaze Lamans (preko hiljadu je samo prosle godne izgubilo zivote), sakrivaju se u avionima u prostoru za tockove na -50C te ispadaju iz aviona kada pilot otpusta tockove ili ginu kada se sakrivaju ispod Eurostar voza, ti si zabrinuta, je'l ono bijese za Hilmijin autobus. Ja jos ne cuh da je ikada doslo do udesa jer se neko od ovih ljudi sakrivao niti u jednom od navedenih prevoznih sredstava.

Nedavno sam upoznao sedamnaestogodisnjeg djecaka - musliman iz Eritrije (ako je to bitno) kojega je pregazio kamion pri izlasku, te premda je prezivio. posljedice ce imati ostatak zivota. Ali u konacnici zahtijev za azil mu je odobren, znaci sud je prihvatio da bi njegov zivot bio u opasnosti da je ostao u Eritriji, pa je vjerovatno svojim postupcima spasio svoj zivot.
Ne mozes tek tako uci u zapadnu ambasadu i traziti azil, nego moras proci golgotu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#10485 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Kocnice hladili snijegom :lol:
muha_sa

#10486 Re: Migranti u BiH

Post by muha_sa »

Pokupit ih s ulice i sve i jednog u žicu zatvorit

Gledam maloprije u blizini Bosmala njih nekoliko neku halabuku prave--ganjaju se oko nebodera i deru se :-) neko zvao policiju :thumbup: došli maricom a ovi se razbježali--valjda su dvojicu spengali
Edin H.

#10487 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

_BataZiv_0809 wrote: 01/03/2020 18:08 Kocnice hladili snijegom :lol:
Da si vidio pljeska kad je autobus stigao u Sarajevu sa zakasnjenjem od nekih dva sata, j... Oskar i Danisa Tanovica :D
sinuhe

#10488 Re: Migranti u BiH

Post by sinuhe »

Ali u cemu je problem kad vec par godina dolaze i odlaze iz BiH? Nije sad da im se neko isprijecio.
Sanjarko

#10489 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

sinuhe wrote: 01/03/2020 18:48 Ali u cemu je problem kad vec par godina dolaze i odlaze iz BiH? Nije sad da im se neko isprijecio.
Problem je sto ih je sve vise. A raja se boji.
Russki

#10490 Re: Migranti u BiH

Post by Russki »

Onaj kreten pustio horde ovih manijaka. Uskoro su kod nas. Saš vit' cirkusa.
espn

#10491 Re: Migranti u BiH

Post by espn »

Najebali smo.

Više od 100.000 migranata izašlo iz Turske, Evropska komisija traži hitan sastanak

Evropska komisija zatražila je danas od Hrvatske da sazove hitan sastanak mininistara unutrašnjih poslova EU nakon što je Turska otvorila granicu za migrante koji žele da stignu do Evrope.
Sazivanje hitnog sastanka zatražio je potpredsjednik Evropske komisijee Margaritis Schinas, glavni evropski funkcioner za migrantska pitanja.

Schinas se obratio hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću kako bi zatražio hitni sastanak ministara.

Više od 100.000 migranata prešlo je granicu Turska prema EU nakon odluke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da otvori prelaze, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu.

Stotine migranata okupilo se juče nedaleko od graničnog prelaza Kastanijes na granici Turske i Grčke, a u više navrata došlo je do sukoba sa policijom.

Prema sporazumu iz 2016. godine Turske i EU, Ankara je obećala da će ograničiti migracije u Evropu u zamjenu za finansijsku pomoć bloka.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/vise ... /200301065
Last edited by espn on 01/03/2020 19:13, edited 1 time in total.
Russki

#10492 Re: Migranti u BiH

Post by Russki »

Sanjarko wrote: 01/03/2020 19:07
sinuhe wrote: 01/03/2020 18:48 Ali u cemu je problem kad vec par godina dolaze i odlaze iz BiH? Nije sad da im se neko isprijecio.
A da mu nesto uradis, odgovarao bi pred zakonom. Iako nitko ne zna koga si povrijedio. Ides pod mač. Jer policija radi svoj posao.
muha_sa

#10493 Re: Migranti u BiH

Post by muha_sa »

Sanjarko wrote: 01/03/2020 19:07
Sve go klošar do klošara :-)
Russki

#10494 Re: Migranti u BiH

Post by Russki »

Sad samo cekamo kad ce ovi kozmicki svjetlosni ratnici da nas probude tako sto ce da nas bombardiraju sloganima...I oni su ljudi, pomozite im..bla bla bla...
howdy

#10495 Re: Migranti u BiH

Post by howdy »

Russki wrote: 01/03/2020 19:14 Sad samo cekamo kad ce ovi kozmicki svjetlosni ratnici da nas probude tako sto ce da nas bombardiraju sloganima...I oni su ljudi, pomozite im..bla bla bla...
Nek im pomognu institucije.
A ne fali ni ovde advokata, recimo iz UK gdje možeš uc kad hoces i kako hoces
muha_sa

#10496 Re: Migranti u BiH

Post by muha_sa »

Russki wrote: 01/03/2020 19:14 Sad samo cekamo kad ce ovi kozmicki svjetlosni ratnici da nas probude tako sto ce da nas bombardiraju sloganima...I oni su ljudi, pomozite im..bla bla bla...
Divljaci :-) samo ih zatvorit u žicu il u Neum pa ih na kakav brod potrpat i šutnut tamo odakle su došli-pizda im materina divljacka :-)
Russki

#10497 Re: Migranti u BiH

Post by Russki »

muha_sa wrote: 01/03/2020 19:20
Divljaci :-) samo ih zatvorit u žicu il u Neum pa ih na kakav brod potrpat i šutnut tamo odakle su došli-pizda im materina divljacka :-)
Sto se mene tice, mogu i oni i sva ona bagra koja je odgovorna za njih pomrijet komotno.

Vjerovatno ce biti salva uvreda i osuda za ovu izjavu ali ne interesuje me.

Da malo ljudi razmisljaju svojom glavom, sve bi drukcije bilo.
kamberovica polje

#10498 Re: Migranti u BiH

Post by kamberovica polje »

Problem je što će EU u Hrvatskoj pojačat granicu, a govno Laktaško će, uz blagoslov pičkoustog, ih prebacivat u FBiH.
espn

#10499 Re: Migranti u BiH

Post by espn »

Evo sad na vijestima, 5 hiljada migranata u Bihaću.
muha_sa

#10500 Re: Migranti u BiH

Post by muha_sa »

Russki wrote: 01/03/2020 19:23
muha_sa wrote: 01/03/2020 19:20
Sto se mene tice, mogu i oni i sva ona bagra koja je odgovorna za njih pomrijet komotno.

Vjerovatno ce biti salva uvreda i osuda za ovu izjavu ali ne interesuje me.

Da malo ljudi razmisljaju svojom glavom, sve bi drukcije bilo.
Nema gdje nisam po ovom gradu hodo u svako doba dana i noci, preživjeh i 4 godine opsade i granatiranje al se nikad nisam nesigurno osjeco a veceras mi baš bilo malo guravo :-) ganjaju se divljaci i vrište--kontam sad ce drito na mene a ja u ruci ni kljuca od stana nemam :lol:
Locked