piupiu wrote: ↑01/03/2020 16:55
Edin H. wrote: ↑01/03/2020 16:36
Ko spominje Istocno Sarajevo?
Je li tebi nepojmljivo da postoji autobuska linija Beograd Sarajevo?
Znali su da su kocnice pokvarene, ali ocigledno nisu htjeli ostaviti autobus na opravci u Beogradu.
Kad sam razgovarao sa vozacem (Centrotransa Sarajevo op.a.

) kaze: "Sta cu mu ja, vidis koliko kilometara je presao? "
Nemam pojma odakle ide, prije je išao samo iz Istočnog Sarajeva. Nikad nisam išla busom u Beograd. Za Evropu idu ozbiljna vozila, meni se za 25 godina od rata nikada nije desilo da se Centrotransov autobus pokvario kad sam s njima putovala. Moguće je da sam imala sreće. Ali to nije poanta. Kad ja pratim svoju sestru i njeno dijete na put od 16 sati, nema tog Pakistanca koji ima pravo visiti ispod autobusa da bi ti mogao prosipati demagogiju o pokvarenim autobusima i tudjem rasizmu i svršavati na pomisao o svojoj moralnoj superiornosti. On pravo da ugrožava tudji život NEMA! Toliko.
To jeste poanta, jer je veca mogucnost da se nesto lose desi putnicima zbog lose odrzavanog autobusa i neodgovornosti vozaca i kompanije da se isti vozi, nego da ce se nesto destiti putnicima i autobusu zato sto neko visi ispod autobusa, tj, ta osoba rizikuje svoj zivot sa veoma velikim procentom da nece ziva docekati kraj takvog putovanja.
Ono sto me iznenadjuje je da si upravo ti, osoba koja je napisala brojne dobre postove izbacila ovakvu kompletnu zamijenu teza i uklopila se u komformisticki nacin pristupa problemu.
Umjesto da razmisljas kakva nevolja natjera ljude da rizikuju zivote na malim brodicama u Sredozmnom moru ili da prelaze Lamans (preko hiljadu je samo prosle godne izgubilo zivote), sakrivaju se u avionima u prostoru za tockove na -50C te ispadaju iz aviona kada pilot otpusta tockove ili ginu kada se sakrivaju ispod Eurostar voza, ti si zabrinuta, je'l ono bijese za Hilmijin autobus. Ja jos ne cuh da je ikada doslo do udesa jer se neko od ovih ljudi sakrivao niti u jednom od navedenih prevoznih sredstava.
Nedavno sam upoznao sedamnaestogodisnjeg djecaka - musliman iz Eritrije (ako je to bitno) kojega je pregazio kamion pri izlasku, te premda je prezivio. posljedice ce imati ostatak zivota. Ali u konacnici zahtijev za azil mu je odobren, znaci sud je prihvatio da bi njegov zivot bio u opasnosti da je ostao u Eritriji, pa je vjerovatno svojim postupcima spasio svoj zivot.
Ne mozes tek tako uci u zapadnu ambasadu i traziti azil, nego moras proci golgotu.