Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#26001 Re: Pitamo Mehanicare ?
jesi li primijetio da negdje ima goriva po crijevima,oko filtera? da je vlazno? da se osjeti nafta?
pregledaj sve brze konektore na filteru .
-
sarajlija120
#26002 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da, bilo je tragova friškog goriva kod elektromagnetnog ventila na bosch pumpi i dijagnostika je njega pokazala. Međutim promijenio sam kompletnu pumpu i sad mi se čini ok ta stvar. Plovak je isto zamijenjen, odnosno pumpa goriva u rezervoaru.bitanga_sa_otesa wrote: ↑26/02/2020 20:52 jesi li primijetio da negdje ima goriva po crijevima,oko filtera? da je vlazno? da se osjeti nafta?
Ostaje mi jedino da pogledam detaljno crijeva, senzore, motorić ler gasa, više ni sam ne znam odakle početi.
Ovo sam našao na jednoj stranici: "Motorić za upravljanje praznog hoda, koji se također naziva i motorić ler-gasa, kontrolira protok zraka u gorivo, osiguravajući time da brzina motora ne prijeđe minimalnu vrijednost. Sprječava motor da se ugasi nakon oslobađanja papučice gasa. Motorić neprestano baca gorivo u oba smjera. Jedan od najčešćih uzroka kvarova je ugljik (čađa). Kvar možete prepoznati ako imate problema prilikom pokretanja motora, gašenjem prilikom praznog hoda ili ako motor neuravnotešeno radi."
Nisam pametan...
- kabal1337
#26003 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja mislim da taj motoric o kojem pricas se nalazi na klapni gasa
-
dragonborn2712
#26004 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ono sto sam primjetio da auto bolje vuce kad se iskljuci protokomjer,takodje pritisak turbine fino prati referentnu vrijednost..Nzm da li moze biti do njega jer kad je ukljucen auto ne prijavljuje ni jednu gresku..
-
tempuser
#26005 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni to ugrubo lici da si imao dva problema, jedan sa bosch poumpom, povratom, plavim dimom i sl, koji si zamjenom pumpe rjesio i drugi da ti negdje na vodu nafte falsira zrak i da vraca naftu u rezervoar jer su sve to simptomi kad auto ostane bez goriva. Za pocetak ja bih pogledatao crijeva i vodove od rezervoara prema pumpi i motoru.sarajlija120 wrote: ↑26/02/2020 23:43Da, bilo je tragova friškog goriva kod elektromagnetnog ventila na bosch pumpi i dijagnostika je njega pokazala. Međutim promijenio sam kompletnu pumpu i sad mi se čini ok ta stvar. Plovak je isto zamijenjen, odnosno pumpa goriva u rezervoaru.bitanga_sa_otesa wrote: ↑26/02/2020 20:52 jesi li primijetio da negdje ima goriva po crijevima,oko filtera? da je vlazno? da se osjeti nafta?
Ostaje mi jedino da pogledam detaljno crijeva, senzore, motorić ler gasa, više ni sam ne znam odakle početi.
Ovo sam našao na jednoj stranici: "Motorić za upravljanje praznog hoda, koji se također naziva i motorić ler-gasa, kontrolira protok zraka u gorivo, osiguravajući time da brzina motora ne prijeđe minimalnu vrijednost. Sprječava motor da se ugasi nakon oslobađanja papučice gasa. Motorić neprestano baca gorivo u oba smjera. Jedan od najčešćih uzroka kvarova je ugljik (čađa). Kvar možete prepoznati ako imate problema prilikom pokretanja motora, gašenjem prilikom praznog hoda ili ako motor neuravnotešeno radi."
Nisam pametan...![]()
- drndalo
#26006 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nego vako, drugu mi se upalio Check endJin, u ovlastenom kazu da valjda treba uraditi regeneraciju DPFa, ali nista ne garantuju, cak ga ohladise pricom da pri tome moze biti ostecena turbina i slicno...
E sad, znam za "samoregeneraciju" istog, ali ne znam kako taj proces ide i rade u servisu...? Rizici, preporuke, upozorenja, itd...? Hvala
E sad, znam za "samoregeneraciju" istog, ali ne znam kako taj proces ide i rade u servisu...? Rizici, preporuke, upozorenja, itd...? Hvala
- bitanga_sa_otesa
#26007 Re: Pitamo Mehanicare ?
nek naspe litar ateefa u rezervar i pun gas na autoput,nesto se mora desit 
- drndalo
#26008 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako sam ga dobro shvatio u safe mod se prebacio, nece ni na autoputu >100 u petoj, u nizoj uspori...
- bitanga_sa_otesa
#26009 Re: Pitamo Mehanicare ?
onda se neDŽe zaĆepilo
- drndalo
#26010 Re: Pitamo Mehanicare ?
Izgleda. Ne znam kako ide to prisilno u servisu, jos mi je cudnije da u ovlastenom ne garantuju nista...
- bitanga_sa_otesa
#26011 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne znam ni ja kako ide,al sta ti se cuditi kad tamo rade laici i djeca ,svi sto znaju ista rade kuci ili po hr i njemackoj 
-
Naslovnica
#26012 Re: Pitamo Mehanicare ?
Promijenio sam egr i klapnu, sve novo stavljeno. Očišćen nekakav senzor usisa ili kako se već zove. Urađen mali servis.
Nikakva promjena.
Motor i dalje pomalo nemirno radi i ponekad počnu da variraju obrtaji u leru. Krene da se ugasi pa doda gas, i tako nekoliko puta, kako počnu tako i prestanu, sami od sebe.
Dijagnostika ne pokazuje ništa ili je ovi papci nisu znali očitati kako treba. Kažu nigdje nisu uočili neki vakum da vuče. Neće niko da se zajebava sa grobovima.
Kada bude plata otići ću do onih "piknalog" meščini negdje na Dobrinji, svašta nešto obećavaju da mogu uraditi pa ćemo vidjeti.
Auto inače vozi normalno, ubrzava normalno, ne troši nešto više nego što mislim da bi trebao.
Nikakva promjena.
Motor i dalje pomalo nemirno radi i ponekad počnu da variraju obrtaji u leru. Krene da se ugasi pa doda gas, i tako nekoliko puta, kako počnu tako i prestanu, sami od sebe.
Dijagnostika ne pokazuje ništa ili je ovi papci nisu znali očitati kako treba. Kažu nigdje nisu uočili neki vakum da vuče. Neće niko da se zajebava sa grobovima.
Kada bude plata otići ću do onih "piknalog" meščini negdje na Dobrinji, svašta nešto obećavaju da mogu uraditi pa ćemo vidjeti.
Auto inače vozi normalno, ubrzava normalno, ne troši nešto više nego što mislim da bi trebao.
-
sarajlija120
#26013 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koje ti je auto? Ja sam upravo post ili dva ranije posvetio istom problemu. Čak sam i bosch pumpu s velikom dozom skeptičnosti promijenio i krhnuo lovu.Naslovnica wrote: ↑27/02/2020 21:13 Promijenio sam egr i klapnu, sve novo stavljeno. Očišćen nekakav senzor usisa ili kako se već zove. Urađen mali servis.
Nikakva promjena.
Sad sam naručio na svoj zahtjev motorić ler gasa, odnosno motorić za upravljanje praznog hoda čiji je zadatak da reguliše protok zraka u gorivo. Zbog neispravnog motorića motor neuravnoteženo radi i obrtaji variraju, auto se gasi na leru i kad je odvojen na kvačilu, čak u najgorem slučaju i kad je papučica podignuta sa gasa, u vožnji. Može biti to, a i ne mora. Ja sam odlučio da ga majstor promijeni na moje insistiranje, pa ćemo vidjeti.
-
Naslovnica
#26014 Re: Pitamo Mehanicare ?
Seat Altea 1.6 75kW beMzin (BGU oznaka motora).
Isto se ponaša i na plinu i na benzinu.

Meni je u toku vožnje OK, i u leru se nikada neće ugasiti. Samo krenu obrtaji dole, pa ih nabije na 1500-2000. Tako nekoliko puta i prestane. Fakat počinjem da sumnjam na procesor, a ako je to u pitanju, jbtga onda, tako je kako je.
Meni je u toku vožnje OK, i u leru se nikada neće ugasiti. Samo krenu obrtaji dole, pa ih nabije na 1500-2000. Tako nekoliko puta i prestane. Fakat počinjem da sumnjam na procesor, a ako je to u pitanju, jbtga onda, tako je kako je.
-
sarajlija120
#26015 Re: Pitamo Mehanicare ?
Budi oprezan, nemoj da ti se desi kao meni. Ja nisam vjerovao da je pumpa i na kraju sam bio upravu, al gotovo kad je promijenih i pare dadoh. Problem se vratio. Pronađi nekog iskusnog majstora, za Seata ga bar nije teško naći i svako ih radi. Sva crijeva provjeri od sistema goriva, provjeri MAF senzor isto tako, klimu (možda smiješno zvuči ali znam šta pričam) i termostat.Naslovnica wrote: ↑27/02/2020 21:33 Seat Altea 1.6 75kW beMzin (BGU oznaka motora).
Ja svoj problem još nisam riješio, ali sam uvjeren da nije nešto puno veliko. Ima nekoliko stvari koje mogu utjecati na to. Procesor ne crkava tek tako lagano, moraš biti veliki baksuz, ali nije nemoguće. Ići ću jedno po jedno, lagano.
-
channel10
#26016 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jel se to kod tebe desava samo kad je hladan ili nema pravila?Naslovnica wrote: ↑27/02/2020 21:33 Seat Altea 1.6 75kW beMzin (BGU oznaka motora).
-
Naslovnica
#26017 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nema pravila.channel10 wrote: ↑27/02/2020 21:57Jel se to kod tebe desava samo kad je hladan ili nema pravila?Naslovnica wrote: ↑27/02/2020 21:33 Seat Altea 1.6 75kW beMzin (BGU oznaka motora).
-
NediM17
#26018 Re: Pitamo Mehanicare ?
Naslovnice jesi probao sa drugim motoricem ler gasa?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#26019 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja vjerujem da je takav kvar izazvan necim, sto ne kosta vise od 20 KM, ali da se dodje do njega potrebne su stotine KM a mozda i hiljadu KM, zato, ignorisi.

-
Naslovnica
-
sarajlija120
#26021 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gore sam ti iznad napisao da sam ja sebi naručio da zamijenim na vlastiti zahtjev.Naslovnica wrote: ↑27/02/2020 22:36Je li to unutar te klapne ili ne, slabo se razumijem. Klapna je koNplet zamjenjena, ne znam za otaj ler.
![]()
Imaš isti problem kao i ja, pa te potpuno razumijem.
Ovaj gore što reče da je kvar 20 KM, sasvim je upravu, al dok se do njega dođe - promijeni ti komplet auto. MoRe bit i alternator da ne puni dobro i ne opskrbljuje elektroniku kako treba.
Ja sam rekao idem sa ovim Citroenom do kraja, pa ko koga prije ubije, on mene il' ja njega.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#26022 Re: Pitamo Mehanicare ?
Citroenovci su inace mazohisti teski..... 
-
Naslovnica
#26023 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma neće niko da gubi vrijeme i da se zajebava sa takvim kvarovima. Što kae bitanga, njemu malo 200KM što će izgubiti 2 dana, a meni puno. Apsolutno razumijem razmišljanje.sarajlija120 wrote: ↑27/02/2020 21:45Budi oprezan, nemoj da ti se desi kao meni. Ja nisam vjerovao da je pumpa i na kraju sam bio upravu, al gotovo kad je promijenih i pare dadoh. Problem se vratio. Pronađi nekog iskusnog majstora, za Seata ga bar nije teško naći i svako ih radi. Sva crijeva provjeri od sistema goriva, provjeri MAF senzor isto tako, klimu (možda smiješno zvuči ali znam šta pričam) i termostat.Naslovnica wrote: ↑27/02/2020 21:33 Seat Altea 1.6 75kW beMzin (BGU oznaka motora).
Ja svoj problem još nisam riješio, ali sam uvjeren da nije nešto puno veliko. Ima nekoliko stvari koje mogu utjecati na to. Procesor ne crkava tek tako lagano, moraš biti veliki baksuz, ali nije nemoguće. Ići ću jedno po jedno, lagano.![]()
Eto kada u ovlaštenom kažu da je sve OK - a nije.
U Strong Autu u Zenici digli ruke. Očito neće da gube vrijeme ili veze nemaju.
Otići ću još kod ovih "piknalog" na dijagnostiku da vidimo šta oni misle.
Išao sam kod jednog našeg forumaša na dijagnostiku, pokazivalo je da pedala gasa ne ide od 0-100% nego od cca 15% do nekih 90 i kusur. Vidjećemo i to. Mada bi onda problem s variranjem bio stalno prisutan.
Ne znam.
- amar1994
#26024 Re: Pitamo Mehanicare ?
@konektovan
nisu jedini,poyy
taj pinkalog,zar on nije specijalista za poliranje farova ?
nisu jedini,poyy
taj pinkalog,zar on nije specijalista za poliranje farova ?
-
sale07
#26025 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zar to sve ima na autu, ja konto mogu otici dizne, zamajac, turbina i podizači stakala