Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
detroit-mercy

#17576 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

NecuVise wrote: 27/02/2020 17:59 Po tog logici da treba profit ostati domaćem gazdi radnici u Bingu, na Hifi (hifama), AS GROUP i drugim domaćim firmama bi imali najbolje uslove i plate a mi najbolje i najpovoljnije usluge a daleko od toga.

Domaće firme bi najbrže i najbolje radile autoput itd.
A ubit raja se slomi da radi za strane firme, osim naravno ovih familijarnih tipa telekom, posta i sl :mrgreen:
Naslovnica

#17577 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

NecuVise wrote: 27/02/2020 17:59 Po tog logici da treba profit ostati domaćem gazdi radnici u Bingu, na Hifi (hifama), AS GROUP i drugim domaćim firmama bi imali najbolje uslove i plate a mi najbolje i najpovoljnije usluge a daleko od toga.

Sve stoji. Ali to je pitanje zašto su naše gazde takve...
Svakom Nijemcu je draže i bolje da je vlasnik biznisa Nijemac, da je investitor Nijemac, da su pare iz Njemačke banke, siguran sam, nego da je u pitanju kineski kapital. Ako ništa, zbog lokal patriotizma.
U banana državi kao što je naša važe skroz druga pravila.
detroit-mercy

#17578 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Naslovnica wrote: 27/02/2020 18:00 Ma jok, ili si me pogrešno razumio, ili sam se ja pogrešno izjasnio.
Sve što si nabrojao stoji, i sve to stoji bez obzira ko je vlasnik.
I da te pitam - po čemu je pogled na svijet ZAO ako mislim da bi bilo bolje da sve bude u rukama domaćih???
Iskustvo :mrgreen:.
Evo ti licni primjer, ja radim za multinacionalnu kompaniju i odnos i uslvoi koji mi pruzamo nasim radnicima od Mexica preko Kine do drugih zemalja se ne moze porediti sa domacim firmama iz iste branse.
Mi imamo jedan standard koji se primjenjuje u cijelom svijetu, znaci kad gradimo fabriku, kvalitet objekta i uslova u njemu je isti u Kini, Mexicu, USA, Njemackoj, Slovackoj i sl. Cak stavise, obzirom da su nam sve novije fabrike u Kini i Mexicu, uslovi tamo su sada referentni za nove fabrike u USA ili Evropi.
Svi lokalni zakoni o radu se postuju doslovno cak stavise po benfeficijama smo vazda za par kopalja ispred domacih poslodavaca.
O domacim gulikozama vec znam dosta toga :mrgreen: .
Tempo
ZeModerator

#17579 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

Naslovnica wrote: 27/02/2020 18:04

Svakom Nijemcu je draže i bolje da je vlasnik biznisa Nijemac, da je investitor Nijemac, da su pare iz Njemačke banke, siguran sam, nego da je u pitanju kineski kapital. Ako ništa, zbog lokal patriotizma.
koja druga pravila?
NecuVise

#17580 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by NecuVise »

Ja ne mislim da je to zao pogled, ako si se meni obraćao i ja bih najviše volio da bude u domaćim rukama i da ti domaći se prema nama i uposlenicima odnose kao brižna majka prema djetetu ali to uglavnom bude kao zla maćeha.
Kakve fajde imam od jake domaće firme ako radnici imaju gore uslove, ako je usluga lošija, ako svoj status iskoriste za razne nečasne radnje itd?

Kakve fajde od jakog domaćeg vlasnika kad smanjuju plate i kvalitet gdje dođu?

Kakve fajde od domaćeg kad je moj komšija morao dati otkaz u domaćoj firmi podizvođaču na autoputu iz moralnih razloga, jer je dobio instrukcije da vara na materijalima?

Tako da taj pogled nije zao ali je pomalo, da izvineš, naivan, jer naši nisu dostojni toga.

Nijemac zna da njegov sugrađanin ima ljudske i poslovne kvalitete kojim je zaslužio da bude ispred Kineza, Amerikanca ili nekog drugog. Kod nas je daleko od toga.
detroit-mercy

#17581 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Totalni promasaj, svakom Nijemcu je prvo draze i bolje da radi za onog ko mu ponudi bolje uslove, pod uslovima se zna sta. Za pare, cijenu kapitala, ko ponudi najjeftiniji kapital i da ne nastavljam dalje.
Totalno fulas loptu. Mislis da ce jedan Nijemac izabrati neku sklj njemacku firmu radije nego npr. Microsoft u Njemackoj koji mu obezbjedjuje bolje uslove :mrgreen:, jesi li ti svjestan koliko je stranih firmi prisutno u Njemackoj :mrgreen:.
detroit-mercy

#17582 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Tempo wrote: 27/02/2020 18:09

koja druga pravila?
Neka pita radnike cementare u Kaknju koja su to druga pravila jer rade za Svabu.
A kakva bi tek pravila bila da je Brankovic ili slicni poklopio cementaru :mrgreen:
Naslovnica

#17583 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Tempo wrote: 27/02/2020 18:09

koja druga pravila?
Zakoni.
Izrabljivanje radnika.
Zavlačenje dobavljača.
Šiljenje tendera.
Projekti gdje investitor radi za izvođača u smislu da mu pogoduje na svaki način, pri tome idući na vlastitu štetu (doduše, imaju nepresušan izvor kreditiranja zadužujući unuke naše djece, bitno je uzeti lovu danas).
Nema potrebe da nastavljam niz, ko je u tim vodama i ko zna šta se radi - razumjeće.
Naslovnica

#17584 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

detroit-mercy wrote: 27/02/2020 18:13

Totalni promasaj, svakom Nijemcu je prvo draze i bolje da radi za onog ko mu ponudi bolje uslove, pod uslovima se zna sta. Za pare, cijenu kapitala, ko ponudi najjeftiniji kapital i da ne nastavljam dalje.
Totalno fulas loptu. Mislis da ce jedan Nijemac izabrati neku sklj njemacku firmu radije nego npr. Microsoft u Njemackoj koji mu obezbjedjuje bolje uslove :mrgreen:, jesi li ti svjestan koliko je stranih firmi prisutno u Njemackoj :mrgreen:.
Naravno da neće izabrati lošije.
Ali ako može da bira između Njemačke ili Kineske (sa istim uslovima), koju će izabrati?
Tempo
ZeModerator

#17585 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

Naslovnica wrote: 27/02/2020 18:17

Ali ako može da bira između Njemačke ili Kineske (sa istim uslovima), koju će izabrati?
onu koja mu ponudi vise para ili bolje uslove. haj prestani se bosnjacit.
Naslovnica

#17586 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Sve sam objasnio, ko želi da razumije - razumjeće.
Ko ne želi, nemam više namjeru da objašnjavam.
Pročitajte moju prepisku zadnjih stranicu-dvije, od riječi do riječi i ne izvlačite nešto iz konteksta.
detroit-mercy

#17587 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Naslovnica wrote: 27/02/2020 18:17

Iskreno zaboli ga, uvijek postoji nesto sto ce prevagnuti u korist jedne ili druge firme. Cija je firma je zadnje na toj listi, postoji hejbe drugih stvari koje ce prije prevagnuti u odluci za koga da radis.
Pa je tako DM najpozeljniji poslodavac u BiH a sto ne bi to bio Bingo, domaceg lole firma. Posto vidim da imas odgovore na ta pitanja, mozes li nam reci kako da je firma od zlog stranca najpozeljniji poslodavac.
Sad u vezi autoputa, cementara, zeljezara, kamenlomi sve su to domace firme, bez obzira ko je vlasnik. Bio je ovdje clanak da 95% materijala za autoput u Bosni dolazi iz BH firmi a u Crnoj Gori skoro nista, sve uvoze iz BiH, Srbije ili drugih zemalja. Nigdje ne kazu da cement ili zeljezo dolazi iz Njemacke ili Luxembourga, vec iz BiH :mrgreen: .
Da se ponovo vratimo i na kredit koji si pomenuo, svaka marka tog kredita se multiplicira sa 4, jer kada ubacis taj novac u izgrdanju od toga korist ima masa ovih pobrojanih, od firmi, preko usluznih biznisa do drzave.
I opet, kamo srece da sto vise stranih firmi dolazi i ulaze u BiH jer bi benficije od tih ulaganja osjetio svaki segment drustva. Ovako vrijeme prolazi a raja odlazi.
Naslovnica

#17588 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Heidelberg Cement i Mittal su BH firme koliko i Coca-Cola. ;-)
95% domaćeg materijala ugrađeno u naš autoput?
Može jedino ako bi se mjerilo u težini tampona i betona. ;-)
Ne možeš ti meni iz USA objašnjavati šta je ugrađeno u naš autoput, kako se pravi, kako se zadužuje, kako se plaća, kako se tu vrte pare, ko pije a jo plaća, koliko kojeg materijala je ugrađeno, kakav je kvalitet izvedenih radova i sve vezano uz to, kada sam ja učestvovao, što direktno, što indirektno, u skoro svakom kilometru njegove izgradnje.
Na autoputu svakodnevno plaćam jednu od najskupljih putarina u Evropi, uz registraciju plaćam doprinose za puteve, plaćam akcize na gorivo zbog autoputeva, i povrh svega zadužuju moje praunuke.
I ti se našao iz USA meni objašnjavati kako ovdje stvari funkcionišu ili kako bi trebale funkcionisati.
Radio sam i ja za američku firmu 12 godina, znam vrlo dobro kako stvari funkcionišu.
Usput, mogu ti odmah nabrojati 10 firmi u BiH koje su bolji poslodavci od DM-a, ali nemaju potrebu za takvom vrstom reklame. To njihovi zaposlenici najbolje znaju. O Bingu kao poslodavcu je suvišno pričati. Ne znam zašto očekuješ da ti ja sada objašnjavam zašto i kako je DM "najpoželjniji" poslodavac u BiH a nije domaći Bingo? Sve što o tome mislim već sam objasnio na prethodnim stranicama. I HIFA je jedan od "najpoželjnijih" poslodavaca. Stani na pumpu pa pitaj njihove radnike šta misle o tome. ;-)
Ti si prvi počeo priču da su stranci zlo i ne izvrći priču kako tebi odgovara, ja to nigdje nisam napisao. Napisao sam da ako imam dvije banke istih referenci, dvije firme, dvije "bilo čega", uvijek treba dati prednost domaćem. To bi uradio i nijemac. Ako mu kinez da iste uslove kao i nijemac, ako je sve isto, preovladaće lokalno. Zar bi drugačije trebalo da bude?
Za tvoj posljednji dio se apsolutno slažem.
Naslovnica

#17589 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Pišem s mobitela pa se izvinjavam sto sve izgleda nabacano,.
:-)
drug_profi

#17590 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Jebla vas priča...
Hajvan

#17591 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

moze li kartki sinopsis, da ne citam sve

:lol:
Ci-Nick

#17592 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Postoji kod nas mantra da je za sve najbolje kad je vlasnik kapitala, firme domaći... Ta teorija odgovara domaćim robovlasnicima jer samo njima odgovara takva vlasnička struktura a uposlenicima i fondovima kao i budžetu to je lošija opcija.
Prosječna plata u Mittalu je preko 1.000 KM a u Cementari vjerovatno i 1.500 KM pa sad to uporediš sa platama i uplaćenim doprinosima po uposlenom u Bingu ili npr u Almy-u koji se bavi sličnom djelatnošću.
I sve bi trebalo da bude jasno.
Ja od 100 miliona dobiti vlasnika Binga nemam ništa a ni uposlenici koji jedva sastavljaju kraj sa krajem
Last edited by Ci-Nick on 27/02/2020 20:39, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#17593 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Naslovnica wrote: 27/02/2020 19:19 Heidelberg Cement i Mittal su BH firme koliko i Coca-Cola. ;-)
95% domaćeg materijala ugrađeno u naš autoput?
Može jedino ako bi se mjerilo u težini tampona i betona. ;-)
Ne možeš ti meni iz USA objašnjavati šta je ugrađeno u naš autoput, kako se pravi, kako se zadužuje, kako se plaća, kako se tu vrte pare, ko pije a jo plaća, koliko kojeg materijala je ugrađeno, kakav je kvalitet izvedenih radova i sve vezano uz to, kada sam ja učestvovao, što direktno, što indirektno, u skoro svakom kilometru njegove izgradnje.
Na autoputu svakodnevno plaćam jednu od najskupljih putarina u Evropi, uz registraciju plaćam doprinose za puteve, plaćam akcize na gorivo zbog autoputeva, i povrh svega zadužuju moje praunuke.
I ti se našao iz USA meni objašnjavati kako ovdje stvari funkcionišu ili kako bi trebale funkcionisati.
Radio sam i ja za američku firmu 12 godina, znam vrlo dobro kako stvari funkcionišu.
Usput, mogu ti odmah nabrojati 10 firmi u BiH koje su bolji poslodavci od DM-a, ali nemaju potrebu za takvom vrstom reklame. To njihovi zaposlenici najbolje znaju. O Bingu kao poslodavcu je suvišno pričati. Ne znam zašto očekuješ da ti ja sada objašnjavam zašto i kako je DM "najpoželjniji" poslodavac u BiH a nije domaći Bingo? Sve što o tome mislim već sam objasnio na prethodnim stranicama. I HIFA je jedan od "najpoželjnijih" poslodavaca. Stani na pumpu pa pitaj njihove radnike šta misle o tome. ;-)
Ti si prvi počeo priču da su stranci zlo i ne izvrći priču kako tebi odgovara, ja to nigdje nisam napisao. Napisao sam da ako imam dvije banke istih referenci, dvije firme, dvije "bilo čega", uvijek treba dati prednost domaćem. To bi uradio i nijemac. Ako mu kinez da iste uslove kao i nijemac, ako je sve isto, preovladaće lokalno. Zar bi drugačije trebalo da bude?
Za tvoj posljednji dio se apsolutno slažem.
Matori, za ucesce domaceg materijala u putevima, rekoh neko je ranije postavio taj clanak pa sam citirao. Koji je kvalitet radova i dalje necu da ulazim u to jer me ne interesuje ali posto ti dajes prednost domacim firmama (a one su ga uglavnom radile) onda predpostavljam da je dobar. Svaki puta kada pocnes sa time, ti iz Amerike nasao meni objasnjavat mislim da bi trebali zavrsiti svaku konverzaciju. Cementara Kakanj, Mittal Zenica su domace firme u vlasnistvu stranog kapitala. Cija je KUKA, njemacka ili kineska firma? Imas masu firmi, koje su potekle iz njemacke i jos uvijek su u Njemackoj i smatraju se njemackim firmama ali koje su u vlasnistvu stranog kapitala, jesu li one manje njemacke od firmi koje su vlasnistvu nekog svabe. Cija je firma Opel? Ciji je Chrysler? Je li Chrysler italijanski ili americki :mrgreen:.
Masa kompanija su u vlasnistvu investiconih fondova ciji vlasnici kapitala su od sheika do banaka preko penzionih fondova razlicitih drzava. U danasnje vrijeme je ta linija vlasnistvo/kome pripada puno razudjenija nego u neka druga vremena. Gdje vlasnik sjedi je potpuno drugo pitanje. Mitalli su Indijci koji zive u Londonu, firme su svugdje po svijetu. Mitall US je americka firma, Mercedes US je americka firma jer je registrovana u US, placa porez u US i posluje po US zakonim a ne po zakonima Indije ili Njemacke. Je li Sarajevski Kiseljak BH ili hrvatska firma, sta je sa Bimal Brcko :mrgreen:. Bimal skoro kupio neku firmu u Vojvodini, cija je sad ta firma :? Srpska, Bosanska, Austrijska :?
Ko je vise/manje BH firma Mitall Zenica ili Sarajevski Kiseljak :mrgreen:.
Naslovnica

#17594 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Sve si u pravu, najljepši, najinteligentniji, najnačitaniji, sve prošao, sve vidio, nema dalje, svaka čast!
Živ i zdrav bio! :thumbup:
Tempo
ZeModerator

#17595 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

naslovnica pati od nacionalnih iluzija karakteristicnih za 19 vijek, a kod nas za kraj 20. i pocetak 21.
studeni76

#17596 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Pa generalno najgora opcija po naseg radnika je da mu je vlasnik firme domaci tajkun!
kurty

#17597 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Niko nista o prekjucerasnjem otvaranju ponuda... HI, EA, Čajnezi.... :lol:

P. S. Neka stranaca, ali neka i nasih... Mi, inzenjeri, smo sa strancima plate podigli haman na nivo ovih sto rade na naplatim mjestima :skoljka:
detroit-mercy

#17598 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Naslovnica wrote: 27/02/2020 21:02
Sve si u pravu, najljepši, najinteligentniji, najnačitaniji, sve prošao, sve vidio, nema dalje, svaka čast!
Nigdje ne tvrdim :mrgreen: samo ti postavlja jednostvno pitanje, cija je firma Sarajevski Kiseljak ili Bimal Brcko kao i cija firma ona secerana ili uljara u Vojvodini sto ju kupio Bimal :mrgreen:.
Naslovnica

#17599 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Tempo wrote: 27/02/2020 21:05 naslovnica pati od nacionalnih iluzija karakteristicnih za 19 vijek, a kod nas za kraj 20. i pocetak 21.
Majstore, hajde popusti Naslovnicu i ne dovodi ga u bilo kakve "nacional" ovo ili ono kontekste.
Ako je iko na ovom forumu i u životu operisan od toga - to sam ja.
Ti si, ili potpuno pogrešno razumio ono što sam napisao, ili nisi sve pročitao. Treća opcija je da si zlonamjeran, a u to ne bih da vjerujem.
Poyy!
Naslovnica

#17600 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

detroit-mercy wrote: 27/02/2020 21:14
Naslovnica wrote: 27/02/2020 21:02
Nigdje ne tvrdim :mrgreen: samo ti postavlja jednostvno pitanje, cija je firma Sarajevski Kiseljak ili Bimal Brcko kao i cija firma ona secerana ili uljara u Vojvodini sto ju kupio Bimal :mrgreen:.
Pretpostavljam da je Kiseljak u vlasništvu neke ruske banke, a što se tiče uljare u Vojvodini, pitanje je u čijem je vlasništvu Bimal.
Ako je firma u privatnom vlasništvu BH građanina jedino onda je smatram za BH firmu.
I ja sam tebe pitao čija je Coca-Cola na Mostarskom? 8-)
Po tvojoj logici je i Energopetrol BH firma? Jeste, isto koliko je i INA u hrvatska firma.
Šta Hrvatska ima od INA profita ili šta Vlada FBiH ima od profita Energopetrola? Šampi se ja na HIFA-u, ali on kada zaradi, profit, po nekoj logici, ostaje u BiH. On može investirati gdje hoće ali je BH državljanin a ne neki tamo indijac ili rus.
Post Reply