Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Hajlac

#1601 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Hajlac »

dječak sa šibicama wrote: 26/02/2020 13:16 jedna kona nosi kesu onu od 10 kila brasna i drobi na kasi "ma lazu ljudi kakav virus sta ba"

druga je uvjerava da djeca ne smiju u skolu, ova kaze ma moraju sta kod mene unuka prije dva mjeseca imala 40 temperaturu, i ode po jos ulja

treca prica kako joj je strina od tetkine zaove rekla da na kosevu ima puno zarazenih samo se skriva od naroda a cetvrta kaze da joj je zetova snaha pa njena jetrva od sestrine strine rekla da ima i umrlih ali se sve skriva
:lol: :lol: :lol: :lol:
dječak sa šibicama

#1602 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by dječak sa šibicama »

Da je u pitanju "zombi zaraza" onda ovi u skafanderima ne bi paradirali po San Bonifaciu kao da je kraj svijeta a u pet kilometara udaljenoj Veroni nigdje ni jednog, vec bi kompletnu Italiju zatvorili.

Poenta price je da je zapad iznenadjen brzinom kineske reakcije, da kosooki grad od nekoliko miliona ljudi zatvore u roku odmah, naprave montaznu bolnicu za nekoliko dana, propade prica o masovnoj zarazi u neprijateljskoj Kini pa sad hajde da prepadamo ljude ko ono opasnost nije prosla.

Sto u Austriji ili drugim drzavama u kojima je vec potvrdjen virus, ne hodaju ti sa skafanderima. Valjda ce ih aktivirati kad ovo u Italiji malo slegne kao top story.

Jaranica sa FB ima muza u okolini Verone, radi tamo, upravo u tom jednom od gradica koji su u blokadi. Manje vise vlada strah, slabo ljudi izlaze na ulicu zbog straha od zaraze, u bolnici je karantin, prodavnice vecinom zatvorene mada ima ih koje rade ove manje valjda a veliki centri ne rade uglavnom zbog sprjecavanja sirenja zaraze, i zive ljudi "normalno" koliko je moguce u tim uslovima, samo sa strahom i zebnjom od opasnog virusa.
pemanapemani

#1603 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pemanapemani »

invincible1921 wrote: 26/02/2020 14:23
pemanapemani wrote: 26/02/2020 14:21 Ne dižem paniku, samo me interesuje.

Ako su ovako blagi simptomi, ako su najugroženije rizične grupe itd., zašto se prave kolektivne karantene, zašto ljudi moraju boraviti u samoizolaciji ako su bili u Milanu, zašto se pacijenti moraju ubacivati kroz balkon u izolacijsku prostoriju (staviš mu masku i provedeš kroz hodnik), zašto se slično nije radilo kada se pojavila H1N1, H5N1...?

Ako je ovako kao što se tvrdi, zašto se ne ide sa mjerama - upozorenje ljudima da izbjegavaju veće skupove, peru ruke i unose više vitamina. To bi po meni bili sasvim dovoljne mjere ako je ovaj virus u rangu gripe.

Poznanik prije 20 dana prebolovao virusnu upalu pluća i još fasovao svinjsku gripu na UKCS, a nigdje "astronauta", izolacije i sl. Pojedinci tvrde da je corona manje opasna nego svinjska gripa, a opet se omotaju kao mumije kada prilaze potencijalnom zaraženom.

Znači, nemoj dizati paniku, ali nemoj mi ni šupljirati kako je ovaj virus kao malo jača prehlada. Jednostavno, sve ukazuje na to da nemamo dovoljno informacija o coroni.
Ja mislim da je strah od nepoznatog, ovo sto sad ima od corone je ok, ali mislim da se boje da ne mutira u nesto vece jer nemaju saznanja dovoljno..
Isto mislim.
Jebi ga, onda je red da tako kažeš ljudima, a ne da imaš dvije krajnosti. Isto kao predsjednik Kine i Trump. Prvi tvrdi da je virus demon i da se nada da će ga čovječanstvo pobijediti, a Trump da je ovo obična prehlada koja će nestati sama od sebe.

Jedan dio liječnika tvrdi da je zajebano, drugi dio da je obična gripica.

Opet se postavlja pitanje zašto nisu imali sumnju da će SARS, svinjska i ptičija gripa mutirati. Zašto je ova corona posebnija od ostalih vrsta gripe koje se sporadično pojavljuju i mutiraju?
Dozer

#1604 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

To i ja pitam.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1605 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

RAZLOG ZA BRIGU?
Može li vaš ljubimac oboljeti od koronavirusa i kako ga zaštititi

Je li vaš ljubimac ugrožen?

Za sada nema dokaza da životinje kao što su psi i mačke mogu oboljeti od koronavirusa COVID-19, ali bi se ovo moglo promijeniti kad budemo više znali o samoj njegovoj prirodi. Ipak, ne trebate paničariti. Ako je vaš pas uglavnom kod kuće i nema kontakt s drugim ljubimcima, a niko od ukućana i onih koji su bili u dodiru s njim nema COVID-19, šanse da će oboljeti vrlo su male, ako se ovaj virus uopće može prenijeti na životinje.

Bez obzira na to, preporučuje se da ljudi koji imaju COVID-19 iz opreza izbjegavaju kontakt sa životinjama. Uvijek perite ruke sapunom i vodom nakon kontakta s ljubimcima kako biste izbjegli zaraziti se češćim bolestima kao što su ešerihija koli i salmonela.

Da biste zaštitili svog ljubimca od respiratornih bolesti, odvedite ga kod veterinara da primi vakcinu Bordetella, para influencu ili vakcinu za ljubimce i pitajte veterinara treba li primiti još nešto.
moje mace i cuke :kiss:
Capljina74

#1607 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Capljina74 »

Kada se radi stamping out ne gleda se vakcinalni status kod zivotinje. Sve se ubija.
pici

#1608 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

upravo, to je i bit svega, cemu ovoliki karanteni ako je to na nivou gripe i bezazleno... amerikanci vec prave testove vakcine na ljudima izgleda da su blizu lijeka... ne treba ni pa ničit al ne treba ni hamo vid mu glOve... pa u granap po fasung...
Capljina74

#1609 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Capljina74 »

Mene punica nacerala.

Jako je zalosno, a jos biti tu kada se radi... To nije jedna zivotinja. Sve redom ide.
tranquil

#1610 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

pici wrote: 26/02/2020 14:43 upravo, to je i bit svega, cemu ovoliki karanteni ako je to na nivou gripe i bezazleno... amerikanci vec prave testove vakcine na ljudima izgleda da su blizu lijeka... ne treba ni pa ničit al ne treba ni hamo vid mu glOve... pa u granap po fasung...
Obična gripa NIJE bezazlena, i ova nova bolest isto tako NIJE bezazlena. Od obje umiru ljudi. Ali niti jedno od to dvoje ne opravdava ovakvu paniku.

Sasvim je normalno da se za novu bolest, bez obzira na stepen štetnosti, prave vakcine i lijekovi. Ne znam šta je tu čudno.

Karanteni su postavljeni jer je bolest nova, i još se nije u potpunosti otkrilo sve o njoj, i to je sasvim u redu, to je sasvim normalno i odgovorno ponašanje. Ali što više vremena prolazi, to više otkrivamo da nije u pitanju nikakva apokaliptična boleščura, kako nas neki mediji navode da mislimo.
Ironman_88

#1611 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Ironman_88 »

dječak sa šibicama wrote: 26/02/2020 14:42 ovo je apokalipticna gripa

https://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0panjolska_gripa
A jesu se potrudili na HR-wikipediji, o najvećoj epidemiji nakon kuge napisali 3 rečenice. :lol:
pici

#1612 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

tranquil wrote: 26/02/2020 14:53
pici wrote: 26/02/2020 14:43 upravo, to je i bit svega, cemu ovoliki karanteni ako je to na nivou gripe i bezazleno... amerikanci vec prave testove vakcine na ljudima izgleda da su blizu lijeka... ne treba ni pa ničit al ne treba ni hamo vid mu glOve... pa u granap po fasung...
Obična gripa NIJE bezazlena, i ova nova bolest isto tako NIJE bezazlena. Od obje umiru ljudi. Ali niti jedno od to dvoje ne opravdava ovakvu paniku.

Sasvim je normalno da se za novu bolest, bez obzira na stepen štetnosti, prave vakcine i lijekovi. Ne znam šta je tu čudno.

Karanteni su postavljeni jer je bolest nova, i još se nije u potpunosti otkrilo sve o njoj, i to je sasvim u redu, to je sasvim normalno i odgovorno ponašanje. Ali što više vremena prolazi, to više otkrivamo da nije u pitanju nikakva apokaliptična boleščura, kako nas neki mediji navode da mislimo.
aHa sta sad... jesul se ikad ovako sastali...NIKAD... ovo meni mirise na rat...
U Doboju je počeo sastanak predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i institucija BiH o pojavi koronavirusa s ciljem pravljenja zajedničkog plana kako bi se preventivno djelovali u našoj državi.
Sastanku, kako javlja reporter portala Klix.ba, prisustvuju premijer FBiH Fadil Novalić, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, zapovjednica Štaba civilne zaštite i dopremijerka FBiH Jelka Miličević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo Draženka Malićbegović, kantonalni ministri zdravstva i direktori zdravstvenih ustanova, bolnica i klinika u BiH.
dječak sa šibicama

#1613 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Epidemiolog sa Harwarda Marc Lipsitch tvrdi da se pandemija ne moze sprijeciti i da ce virus zahvatiti izmedju 40 i 70% covjecanstva, ali vecina zarazenih ce imati blage ili nikakve simptome.

Imate pravo jednom pogadjati sta mediji stavljaju u naslov o ovoj vijesti.
Capljina74

#1614 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Capljina74 »

Sta Seka kaze?
He1972

#1615 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by He1972 »

medonja75 wrote: 26/02/2020 13:59
Dozer wrote: 26/02/2020 13:58 Dobro. Sta je tacno corona?
kurčevača

hoš se slikat ba?
jebeš šuplju
Stoji ti nick! Prepravi na međed!
Dozer

#1616 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

Image
tranquil

#1617 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

pici wrote: 26/02/2020 14:58
tranquil wrote: 26/02/2020 14:53

aHa sta sad... jesul se ikad ovako sastali...NIKAD... ovo meni mirise na rat...
U Doboju je počeo sastanak predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i institucija BiH o pojavi koronavirusa s ciljem pravljenja zajedničkog plana kako bi se preventivno djelovali u našoj državi.
Sastanku, kako javlja reporter portala Klix.ba, prisustvuju premijer FBiH Fadil Novalić, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, zapovjednica Štaba civilne zaštite i dopremijerka FBiH Jelka Miličević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo Draženka Malićbegović, kantonalni ministri zdravstva i direktori zdravstvenih ustanova, bolnica i klinika u BiH.
To što su se sastali ne znači da ćemo svi pomrijeti u apokaliptičnoj epidemiji bolesti koja u BiH do sada ima *provjerava bilješke* 0 smrtnih slučajeva i 0 potvrđenih slučajeva zaraze.

To što su se sastali možda znači samo da rade svoj posao. Samo to, niti je za panike, niti za medalje.
pici

#1618 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

Kako se virus širi?

Prema dosadašnjim podacima, COVID-19 uglavnom se prenosi međuljudskim kontaktom. Dovoljno je biti udaljen dva metra od inficirane osobe da biste se zarazili. Prenosi se kašljanjem i kihanjem preko čestica koje se tom prilikom izbace u zrak, a koje drugi udišu, a moguće je i da se osoba zarazi u kontaktu s površinom koja na sebi ima virus, ali su ovi slučajevi rijetki.

Bi li vaš ljubimac trebao nositi masku kada izlazi?

Maske za ljubimce nisu toliko učinkovite u zaštiti od bolesti koje se prenose putem tjelesnih izlučevina. Najbolje ćete ga zaštititi ako primi gore spomenuto cjepivo.

Osim toga, redovito perite ruke prije kontakta s ljubimcima, sapunom i vodom barem 20 sekundi, čisto iz opreza, čak i ako niko u okolini nema COVID-19. Ako ste vani, možete koristiti tekućinu za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, savjetuju iz Svjetske zdravstvene organizacije.
znaci dva metra od mene silo neČista... jooojjj al ja tako voljim da ljubim svoje mace... i ne bacajte ljubimce s nebodera ko kinezi u wuhanu :evil:
invincible1921

#1619 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by invincible1921 »

Tacno ove idiote poput onog banovanog treba nastocat al ono s merakom...

Zasto brate lupas gluposti i dizes paniku eto zasto?

Nedavno zemljotres bio pisu pojedinci sad ce nas pogodit 9 rihterq tako to ide poslije manjih...ZNACI panicaris oko stvari na koju apsolutno nemas nikavkog uticaja, al nikakvog...

Kod mene pozar u zgradi kae lik, koji usput i ne zivi tu, vidim vatrogasci su zabrinuti bjezite dok mozete sve ce izgorit znam ja kod mene amidzic vatrogasac, ako ufati instalacije ode sve u pm...

Ubise ameri iranca, ovo je treci sbjetski rat gledo sam na filmu...

:-) :-)

U ratu sam dijete bio, al mogu mislit kakvih je gluposti tu bilo...nedje pukne granta, eto cetnjka na carsiji piju kafu za sat. Prico mi rodjak on kuha kafe u komandi...
dječak sa šibicama

#1620 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Kako nije namjerno dizanje panike, u gradu Wuhanu koji ima 11 miliona stanovnika, zarazeno je 77000 ljudi, to je manje od 1% ili tacnije 0,7% stanovnika grada, dakle ni svaki stoti stanovnik.

10.000 ih prebolilo (iako lijeka nema, dakle stadij gripe kod oboljelog stvar proslosti, standardnim lijecenjem svake gripe)

Smrtnost je vec i u % izrazena, i oni stariji od 80 godina u 85,2% slucajeva prezive gripu.

I sve ovo samo u slucaju da te virus zarazi, a po Wuhanu je i matematicki jacno da imas 99,3% sanse da te virus nece ni zaraziti iako si u podrucju gdje virus postoji.
I ako imas 85. godina, sansa da ce te virus zaobici je dakle 99,3% ukratko i ako imas 85 sansa da ces prezivjeti cijelu pompu je ravno 99,897%

Ako imas 40 godina, sanse za prezivljavanje su 99,997%

Namjerno dizanje panike, maltene ko da je smrtnost 87%
Veigar

#1621 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Veigar »

dječak sa šibicama wrote: 26/02/2020 14:33
Manje vise vlada strah, slabo ljudi izlaze na ulicu zbog straha od zaraze, u bolnici je karantin, prodavnice vecinom zatvorene mada ima ih koje rade ove manje valjda a veliki centri ne rade uglavnom zbog sprjecavanja sirenja zaraze, i zive ljudi "normalno" koliko je moguce u tim uslovima, samo sa strahom i zebnjom od opasnog virusa.
Ja kad sam bio u italiji prije par godina nisam nešto vidjao svijet ni navečer ni po dani, tako da to njima dodje normalno.
Last edited by Veigar on 26/02/2020 15:28, edited 1 time in total.
Veigar

#1622 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Veigar »

Dozer wrote: 26/02/2020 15:03 Image
Do kraja života je on označen haman. :lol: :lol:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1623 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Matijevic_Vlado »

Jbt kupila vrecu brasna a ni jaje ne zna skuhati. Kaze trebat ce.
Dozer

#1624 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

Pa nije da se ne trudi da odrzi status :D
zigzag

#1625 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by zigzag »

Nisi ništa ako ne slikaš za instagram sa vrećom brašna na leđima.
Locked