Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
exliberal-ex

#3451 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

sherbett wrote: 23/02/2020 16:36 Joj ne znam za vas al mene strah sad putovat
Evo mi se pola familije vratilo iz Italije i to ko za vraga Milano i Venezia

Kaze ministar da ce se za njih izreci posebne mjere.. Boze pomozi.. sedite de ste
Ma jok....ovo ispade epidemija kao gotov si ako se razbolis...a rijetko se cuje da od obicne gripe umre na desetine hiljada ljudi svake godine.
Nije bezveze ali nije ni kraj svijeta....
Connaisseur Karlin

#3452 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Connaisseur Karlin »

Hakiz wrote: 23/02/2020 15:45
Connaisseur Karlin wrote: 23/02/2020 14:08 da, blizu , oko 500 metara :) zahvali se sad :oops: , a put svakako ti placas, svadja je ukljucena :lol:
Naravno da je uklučena, zar nismo već počeli?

Hajde, gdje ćemo se naći da ti zahvalim?

Joj, ima na onom forumu jedna Venera, rek'o bi čo'ek...

:D
alibaba_i_30_godina

#3453 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

sherbett wrote: 23/02/2020 16:36 Joj ne znam za vas al mene strah sad putovat
Evo mi se pola familije vratilo iz Italije i to ko za vraga Milano i Venezia

Kaze ministar da ce se za njih izreci posebne mjere.. Boze pomozi.. sedite de ste
A ja ove sedmice imam 2 leta, jedan službeni, a jedan privatni.... Valjda neće zatvoriti sve granice prije nego se vratim. :mrgreen:

Možda doduše ne bi ni bilo loše da ostanem u EU. :lol:
Connaisseur Karlin

#3454 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Ebola je bila kriticnija vrsta epidemije :)
Vitezanin

#3455 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Good_Fella wrote: 21/02/2020 16:56
Vitezanin wrote: 13/01/2020 23:35 Evo mini putopis iz Soluna uz usputne stanice, Skopje (koji je posebno opisan u prethodnom blogu tj putovanju) i Niš.

:)

https://angotrips.com/2020/01/13/solun-kolo-na-ulici/

Grad toplo preporučujem.

Procitao sam skoro sve postove na blogu, hvala na informacijama i utiscima.

Planirao sam krajem ove godine ili naredne, sve zavisi od obaveza u Lviv. Vozom kao sto si i ti, ali sam mislio dodati tu i Krakow. Kontam nije skup voz Lviv-Krakow.

Medjutim do sada nisam nikad putovao sam, pa ono sta mislis o toj lokaciji za neko prvo solo putovanje? Najvise me zanima kakvi su sa poznavanjem Engleskog jezika?

Inace kako si opisao djeluje mi kao super iskustvo i zanimljiv grad. Pogotovo kad sam vidio Masoch Cafe dobio sam volju da odem. Djeluje mi kao super opustena sredina, bez previse konzervativizma.
Hvala na čitanju. Lviv je jako lijep grad i dosta velik: mislio sam da je manji. U Ukrajini je jako poseban jer je najveći grad s vidnom austro-ugarskom arhitekturom, odmakni se par desetina kilometara i nalaziš samo sovjetsku arhitekturu.

U Lvivu imaš šta raditi i čilati koji dan. Puno kafića, restorana, centar lijep, jeftino za nas.

Moje prvo solo putovanje je bilo u daleko izazovnijem teritoriju tako da je ti je Ukrajina u cjelini, a Lviv posebno, sasvim ok. Engleski skoro niko ne govori (osim mlađih ljudi) pa nemoj tu imati velika očekivanja. BIlo bi poželjno da ne upotrebljavaš ruski na zapadu Ukrajine (ako ga imalo poznaješ), jako su osjetljivi i dosta su nacionalno nabrijani. Ostatak Ukrajine mi je bio iznenađenje jer ukrajinski sam malo gdje čuo izvan Lviva, svi govore ruski čak i oni koji Ruse ne vole. :D

Nemoj da te Masoch zavara, u pitanju je dosta konzervativna sredina, Masoch je dakako više turistička atrakcija i super stvar kojima treba doza fetiša ili imaju te "udari me, ponizi me" sklonosti. :D Meni bilo interesantno, kokteli su im odlični, u svakom slučaju preporučujem. Ljudi su ok, za naš balkanski ukus malo isuviše rezervirani s pokojim osmijehom. Malo se stide, misle da im je engleski loš (jeste), ali nisu neljubazni, samo su...drukčiji. :D

Jedina istinska opasnost su ti vozači maršrutki koji su manijaci.
Ramzess Veliki

#3456 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ramzess Veliki »

Citam ko mnogo putuje da ga izbjegavam sresti ... kakva putovanja vidi belaja napolju ... :run:
iceman ze

#3457 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by iceman ze »

Ma... bo strah.... sta nas nije strefilo u zadnjih 30 g, kao sto mi gazda na kipru rece kriza kriza, tj. spao sa 3 mercedesa na 2.....reko dodji kod nas i ponesi uze... samo opusteno :)
Vitezanin

#3458 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Ne nasjedajte na svecke zavere, kupite avio karte i raspalite. :D

Ok, problem postoji, ali ovo je sada van svake pameti, jeftin trik za mase (masovna kupovina po supermarketima i apotekama, dajte molim vas), jednostavno masovna panika je dobra za razne biznise, od medija pa nadalje. Koliko je bilo ovih ili sličnih virusa u zadnjih 10 godina? Svinjska gripa, ptičja gripa, H1N1 ili kako su se već zvali... Relax.
suit_up

#3459 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by suit_up »

Vitezanin wrote: 26/02/2020 08:38 Ne nasjedajte na svecke zavere, kupite avio karte i raspalite. :D

Ok, problem postoji, ali ovo je sada van svake pameti, jeftin trik za mase (masovna kupovina po supermarketima i apotekama, dajte molim vas), jednostavno masovna panika je dobra za razne biznise, od medija pa nadalje. Koliko je bilo ovih ili sličnih virusa u zadnjih 10 godina? Svinjska gripa, ptičja gripa, H1N1 ili kako su se već zvali... Relax.
Pošto dolazim iz farma biznisa, mogu samo da kažem da je kolaps što se tiče potražnje za maskama i dezinfekcionim sredstvima, nema nigdje za naručiti. Neću da prejudiciram stvari, ali odavno nisam vidio jaču moć medija na djelu.
Nothing

#3460 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Nothing »

Egipat ili Turska preko sol azur? Neko iskustva, preporuke? Hvala
exliberal-ex

#3461 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

suit_up wrote: 26/02/2020 09:24
Vitezanin wrote: 26/02/2020 08:38 Ne nasjedajte na svecke zavere, kupite avio karte i raspalite. :D

Pošto dolazim iz farma biznisa, mogu samo da kažem da je kolaps što se tiče potražnje za maskama i dezinfekcionim sredstvima, nema nigdje za naručiti. Neću da prejudiciram stvari, ali odavno nisam vidio jaču moć medija na djelu.
Djaba ljudi pricaju da vise ljudi umre od obicne gripe....panika.... :-)

Ja sam poceo da brojim....t minus 29....jedva cekam , samo moram da provjerim dal cijene smjestaja padaju.
Do 16 mogu da otkazem besplatno pa ako ispadne nesto bolje sto da ne... :D , jesam cifut ha!?
GandalfSivi

#3462 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

exliberal-ex wrote: 26/02/2020 23:59
suit_up wrote: 26/02/2020 09:24

Djaba ljudi pricaju da vise ljudi umre od obicne gripe....panika.... :-)

Ja sam poceo da brojim....t minus 29....jedva cekam , samo moram da provjerim dal cijene smjestaja padaju.
Do 16 mogu da otkazem besplatno pa ako ispadne nesto bolje sto da ne... :D , jesam cifut ha!?
Meni komsije bukvalno dvije godine pricaju kako planiraju put u Italiju za ovaj spring break. Bas ih moram pitati idu li :D
exliberal-ex

#3463 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

GandalfSivi wrote: 27/02/2020 01:32

Meni komsije bukvalno dvije godine pricaju kako planiraju put u Italiju za ovaj spring break. Bas ih moram pitati idu li :D
Kazu avio karte pojeftinile pravo :D
Dangubic

#3464 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dangubic »

Nadinka wrote: 18/01/2011 08:40 Mmmm putovanja..to je najljepse na sto covjek moze potrositi novac i slobodne dane (kad ima i jedno i drugo)
Pored forum.hr, odlican forum za putovanja je putovanja.info. To je zapravo portal gdje su objedinjene sve tursiticke ponude u Srbiji i uz to je to naravno i forum i ljudi su se straaasno naputovali, znaci putovanja od Grcke i Bugarske do Kube i Transibirske zeljeznice.
Imala sam priliku za neka zanimljiva putovanja, obisla sam Balkan od Ljubljane do Skoplja, pomalo po Evropi i zakljucak ej da su putovanja u samostalnoj reziji uvijek bolja, agencije te tako iznerviraju i naljute (bar nase) jer su uzasno neprofesionalne i bezobrazne).
Od putovanja bih definitivno izdvojila proslogodisnji obilazak Provanse. Isli smo dragi i ja u vlastitoj reziji, boravili kod njegove rodbine i obisli sve, od MArseja, Avinjona, Niema + azurne obale cijele, to je predivna oblast i definitivno cemo ponoviti putovanje jednog proljeca.
Drugo putovanje koje je bilo specificno i posebno je Jerusalem. Potpuno drukcije iskustvo, ali za ljude sa religioznim osjecajem, ogromno i divno i ujedno jako tuzno i tesko.
Najljepsi dio svakog putovanja nije razgledanje građevina, nego upoznavanje ljudi, promatranje njihovog ponasanja, navika. Po tom pitanju, Francuzi su me odusevili, tako lezerni, toliko uzivaju u svemu, podnevna pauza za rucak je ritual pa sve dalje.
Lista zelja mi je ogromna, ali da izdvojim samo one na najvisim pozicijama: Kuba, Moskva,Prag i Rim..
Ako vec ideš oko Avinjona odi pogledaj kanjon Verona prelijep je. Kuba mi nije nesto posebno. Obišao sam sve kontinente i veliki broj zemalja izvan Europe. Omiljene zemlje su mi Namibija i Bolivija.
Connaisseur Karlin

#3465 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

exliberal-ex wrote: 27/02/2020 02:20
GandalfSivi wrote: 27/02/2020 01:32

Kazu avio karte pojeftinile pravo :D
sad su napravili vecu paniku od znatno opasnijeg perioda Ebole , jer je corona stilga na "Savremeni Zapad" :)
splinter

#3466 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by splinter »

Ispuših ove godine za Italiju i Cortinu Dampezzo u drugoj polovini marta.
Taman sam se nameračio na skijanje na visinama preko 3000 metara i klik.
Ostaju mi naše olipmijske ljepotice do nove prilike . . .
:sad:
vjesticanametli

#3467 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

Lisabon danas
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
vjesticanametli

#3468 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Dangubic

#3469 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dangubic »

Vitezanin wrote: 17/01/2011 21:48 Pošto vidim da nema podforum "Turizam", a vidio sam na forum.hr da forumaši masovno pišu gdje su bili, kako im je bilo itd itd, evo da pokušamo nešto slično i ovdje. :-D
Eto: gdje ste bili? Kako vam je bilo? Na kakve probleme ste nailazili na putovanjima? Kako ispuniti formular za vizu? Kako dobiti vizu za neku zemlju? Koliko novca za neku destinaciju ponijeti? Gdje ste spavali? Čime putovati? Kako najjeftnije doći do neke destinacije? Koju avio-kompaniju izabrati za daleke destinacije? Imate li slike? Postavite ih! Ovo i slično- pišite. :-D
Izvol`te!
Dokažimo da ljudi iz BiH također putuju. :D :D :D :D :D
Pa ove neki mali opis sa nekoliko slicica.

Najljepse mjesto u Sjevernoj Americi(SAD) mi je Anthelope canyon i svi NP oko Grand canyon su fantasicni kao i sam Grand Canyon. San Francisco i Las Vegas su ineresantni gradovi a LA mozes preskociti.
Juzna Amerika : najljepsi mi je Salar de Uyuni u Boliviji. Igazu vodopadi i MAchu Picchu obavezno obici ako si u blizini. Ljudi su mi se najvise svidjeli u Urugvaju a kao grad Buenos Aires.
Karibi su uvjek dobri za odmor ali ako si mlad momak su nesto nezaboravno : (djevojke ,Salsa, more )
Afrika : Namibija , dead valei i NP etosha omiljena mjesta ,Botcvana i Juzna Afrika su lijepe, Kenija je previse turisticka ,ne mozes sam da vozis po Nacionalnim parkovima kao sto moze u Namibiji ili Bocvani(Bocvana je vise za avanturiste koji dobro upravljaju sa 4WD).Grad Cape town.
Azija : Maladivi za ronjenje ,cak i ako nisi ronioc su fantasticni. Kineski zid je impresivan a Indija je veoma interesantna zemlja.
Australija .omiljeno mjesto painted desert , great barrier reef se ne smije preskociti. Grad Sydney.

ImageImageImageImageImageImageImage
So What!

#3470 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by So What! »

Ja sam obećao na ovoj temi nešto napisati o svom putovanju u Portugal, tačnije Porto, pa evo došao je red da malo bolje predstavim taj grad kroz svoje putovanje. Ovo je prvi post na tu temu, a napisat ću ih još nekoliko ...

Meni je Portugal do odlaska manje više bio nepoznanica iz razloga što sam znao dosta o zemlji generalno, ali pojma nisam imao ništa o lifestyleu tih ljudi.

Portugal je najsiromašnija zemlja Zapadne Evrope i ja vjerujem da je to isključivo zbog mentaliteta, ali upravo zbog tog nešto laganijeg ritma života, dosta su zadržali autentičnost i putovanje tamo definitivno nije u fazonu tipičnih evropskih destinacija, jedne crkve sa velikim trgom i nekim parkovima i avenijama okolo.

U Porto sam otišao letovima Tuzla - Memmingen - Porto, a nazad sam išao varijantom Porto - Keln - Tuzla. Aerodrom u Portu je zaista moderan, a do njega vodi metro, što je ustvari lahka željeznica koja ide i podzemno i nadzemno.

Prve noći u Portu, je padala lagana kiša, ali se moglo šetati, moje društvo i ja smo pravili šetnje po Starom gradu gdje smo bili i smješteni, zatim smo se spustili do obala rijeke Duro, kako bi vidjeli most Ponte de Dom de Luis I. Prvi prijedlog za most je dao Gustave Eiffel (poznat naravno po tornju u Parizu), ali je prvobitni prijedlog odbijen zbog razloga što je smatrano da neće moći opsluživati potrebe ovog rastućeg grada. Stoga je Eiffelov učenik, Théophile Seyrig izradio novi projekat po kojem i izgrađen ovaj most. Dužina donjeg dijela mosta je 172 metra, a dužina gornjeg dijela mosta je 395 metara.

Image

Sljedeći dan je bio predviđen za temeljitije razgledanje Porta, a razgledanje smo započeli iz naselja u kojem smo bili smješteni Cedofeita.

Prva stvar koja je me je fascinirala u vezi Portugala je činjenica da fasade oblažu keramičkim pločicama. To je generalno neki poseban način ukrašavanja zgrada i kuća u Portugalu. Meni lično ovaj način ukrašvanja i nije nešto lijep, pogotovo iz razloga što se radi uglavnom o nekim retro dezenima, ali je svakako nešto što je unikatno.

Na modernijim zgradama i nije neki običaj više da se koristi ova tehnika, ali pojedine su malo modernizovale pristup ovom ukrasu kao što je slučaj na ovom restoranu na slici ispod.

Image

Image

Pored bogate historije i činjenice da grad obiluje nekim zanimljivostima, treba istaći da je Porto dom naljepšem McDonaldsu na svijetu, najljepšoj knjižari na svijetu (o njoj više u nekim od sljedećih postova) i dom je jednom od najvećih građevina vezanih za Gustave Eiffela.

Enterijer naljepšeg McDonaldsa možete vidjeti ispod, pa bi vas većina vjerovatno zaključila da i nije toliko poseban. Ono što je zanimljivo da za razliku od široko globalizovane Zapdne Evrope, gdje skoro svako selo ima McDonalds u Portugalu to nije slučaj.

Postoje gotovo si trgovački i prodajni lanci kao i fast food franšize, ali su sve istjerane na periferije gradova. Izgleda da postoji pravilo da u strogom centru grada može postojati po jedan McDonalds, ali to je u principu to, sve ostalo su domaće prodavnice uglavnom. Postoji po neka luksuznija prodavnica odjeće, nakita i satova i tu u centru grada postoje Vogue Cafe i Hard Rock Cafe.

Image

S obzirom da je Porto smješten na delti rijeke Duro, običaj za takve gradove u Evropi, kao što sam do sada vidio u Londonu i Rigi jeste da oni ustvari se i ne nalaze na obali mora, već su strateški izgrađeni da budu malo uvučeni.

Porto na svu sreću nije previše uvučen, pa se do obale može i prošetati, tačnije do grada Matosinhos koji je u principu sastavni dio Porta, ali se administrativno posmatra kao odvojen grad.

Tamo se nalazi prelijepa Praia de Matosinhos, ogromna pječana plaža, pored koje se nalazi šetalište, a taj dan je sve vrvilo od ljudi, dok je vrijeme na početku februara izgledalo kao rano ljetnje u Sarajevu. Okean i stijene pored plaže su toliko magični, da smo odlučili ispratiti zalazak sunca na stijenama i gledajući nemirni okean.

Image
vjesticanametli

#3471 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Hvala :thumbup: sutra idem u porto.... :thumbup:
Da plocice su cool na zgradama :) meni se jako sviDZa i def cu se vratiti veoma brzo
vjesticanametli

#3472 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Al vjetra ko u prici :)
Image
So What!

#3473 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by So What! »

S obzirom da smo u Portu boravili oko pet dana, jedan od mojih saputnika je predložio da obiđemo ponešto u blizini i jako temeljito je izabrao lokacije.

Porto je željeznički uvezan sa svim dijelovima Portugala, pa i Evrope, a lokalne vozne linije, obuhvataju radijus od 100 kilometara oko Porta, sa ukupno 82 stanice i 4 linije: Porto - Aveiro, Porto - Braga, Porto - Guimaraes i Porto - Marco de Canaveses.

Željeznička stanica Sao Bento je smještena u samom srcu grada, a toliko je blizu centra, da sarajevska željeznička stanica izgleda kao da je na periferiji grada. Ova željeznička stanica je izgrađena na mjestu istoimenog samostana, a razne legende se vezuju za njenu izgradnju.

Kupovina karti funkcioniše na osnovu kartica, koje se kupe jednom i dopunjuju preko automata, bez velikih problema. Vozovi su udobni, gužve su rijetke i voze predivnim krajolicima, uz obalu, kroz ruralna područja i manje gradove. Ne moram spominjati da je osoblje ljubazno, priča engleski i da vozovi odlaze i dolaze na vrijeme sa transparentno prikazanim vremenima polaska i dolaska.

Od četiri nabrojane linije, naš plan je išao da se jedan dan izdvoji da se posjeti Aveiro, grad koji nosi epitet portugalske Venecije, a koji je udaljen 75 kilometara južno od Porta, sa nekih sat vremena vožnje vozom u jednom smjeru.

Image

Putovanje do tamo je bilo idealno da se upozna zaleđe Porta, krajolici sjevernog Portugala, a sam odlazak u Aveiro je trebao da nam da uvid u život u prosječnom gradu u Portugalu.

Aveiro je nešto više od prosječnog grada u Portugalu, smješten je u laguni, sa gotovo 80 hiljada stanovnika, univerzitetom, katedralom, bogatom historijom i nekoliko kanala koji presijecaju grad.

Glavna ulica u gradu je avenija Dr. Lourenço Peixinho, na čijem početku se nalazi gradska željeznička stanica. Na prvu, prolazeći kroz ovu aveniju, grad je izgledao prosječno, zastarjelo, a standard života i nije izgledao kao nešto visok. Usudio bih se reći da ne izgleda mnogo razvijenije od nekog grada ovih dimenzija u našoj zemlji ili u najmanju ruku u Hrvatskoj.

Image

Image

Nakon što smo stigli do kraja avenije Dr. Lourenço Peixinho, dolazimo do kanala i pristaništa gondola gdje smo izrazili želju da se provozamo kanalom. U principu kada sa nam ispričali ustvari koliko je kanal mali, a ujedno i vožnja, te poredeći sa cijenom vožnje, shvatili smo da nam je ljepše da se prošetamo uz kanal.

Zanimljivo je da uz kanal, sve izgleda modernije, sređenije, zgrade su mnogo novije, ljepše i u ovom segmentu grad izgleda kao razvijeni europski gradovi.

Na kraju kanala se nalazi stambeno naselje i veliki park Cais da Fonte Nova, sa zanimljivim skulpturama, a iz parka se pruža pogled na hotel Melia Ria, i zgradu kongresnog centra u Aveiru koji je smješten u staroj zgradi fabrike keramike Jerónimo Pereira Campos.

Image

Image

Zatim smo se vratili na početak kanala gdje je smješten Forum Aveiro, najljepši shopping centar u kojem sam ikada bio. Smješten je ispod gradskog brežuljka, a izgrađen je u nekom mediteransko-rimskom stilu, bez kičeraja, sa šetalištem kroz sredinu i prodavnicama i restoranima pored. Baš je bilo ugodno hodati ovim shopping centrom, prodavnice su uglavnom iz Inditex grupacije, restorani su većinom franšize, domaće i lokalne.

Stariji i centralni dio grada je smješten na brežuljku iznad kanala kojem se pristupa, raznim stepeništima, između ostalog, a mi smo se odlučili za turističke i da ispoštujemo atrakciju "I love Aveiro".

Kroz centralni dio grada smo prošetali oko univerziteta, prošli kroz nekoliko naselja, posjetili katedralu, i spustili se nazad u Forum gdje smo se odmorili i oprostili od Aveira. Dalje smo otišli prema željezničkoj stanici, i vratili se u Porto.

Image

Image
drndalo

#3474 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by drndalo »

vjesticanametli wrote: 08/03/2020 21:51 Lisabon danas
Mrsh! :evil:

A i @SoWhat, mrsh i ti! :evil: :evil:
AmirBaa

#3475 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by AmirBaa »

Mrzim vas gore :D mi kupili karte za Madrid za 29.04. pa se mislili spustati prema jugu i onda se u Lisabon zaputiti. Ali evo digla se panika oko ove corone i pojma nemamo sta da radimo :-)
Post Reply