Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
- exliberal-ex
#3401 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Sve su prilike da je Antigua krajem Marta...vec sam rezervisao smjestaj ..danas cu avio karte i auto. Nemam vise zivaca da se zajebavam sa milion kombinacija.
- Connaisseur Karlin
#3402 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
super, ali obarati paznju na periode nevremena i tornadaexliberal-ex wrote: ↑16/02/2020 16:53 Sve su prilike da je Antigua krajem Marta...vec sam rezervisao smjestaj ..danas cu avio karte i auto. Nemam vise zivaca da se zajebavam sa milion kombinacija.
- exliberal-ex
#3403 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Za mjesec dana idem...Mart i April su mirniConnaisseur Karlin wrote: ↑16/02/2020 17:06super, ali obarati paznju na periode nevremena i tornadaexliberal-ex wrote: ↑16/02/2020 16:53 Sve su prilike da je Antigua krajem Marta...vec sam rezervisao smjestaj ..danas cu avio karte i auto. Nemam vise zivaca da se zajebavam sa milion kombinacija.![]()
![]()
- Damir0406
#3404 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ove godine planiram Egipat, ima li ko kakva iskustva, savjete?
-
doboj71
#3405 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Da li si nasao air bnb,ili hotel?Istrazujem st ,maarten ,dosta je slicno .Za sada sam nasao avio karte i smjestaj u resort(bez hrane),900 $ us po osobi .malo sam gledao i vrbo opcije ,ima finih smjestaja.exliberal-ex wrote: ↑16/02/2020 16:53 Sve su prilike da je Antigua krajem Marta...vec sam rezervisao smjestaj ..danas cu avio karte i auto. Nemam vise zivaca da se zajebavam sa milion kombinacija.
- exliberal-ex
#3406 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Nasao sam par smjestaja, rezervisao sam jedan koji mogu otkazat bez problema ako nadjem nesto bolje. St marteen provjeri kazu da je francuska strana jos uvijek sjebana.doboj71 wrote: ↑16/02/2020 23:37Da li si nasao air bnb,ili hotel?Istrazujem st ,maarten ,dosta je slicno .Za sada sam nasao avio karte i smjestaj u resort(bez hrane),900 $ us po osobi .malo sam gledao i vrbo opcije ,ima finih smjestaja.exliberal-ex wrote: ↑16/02/2020 16:53 Sve su prilike da je Antigua krajem Marta...vec sam rezervisao smjestaj ..danas cu avio karte i auto. Nemam vise zivaca da se zajebavam sa milion kombinacija.
- So What!
#3408 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Svaka čast kada si stigla tako brzo sve pročitati ...Connaisseur Karlin wrote: ↑15/02/2020 11:23UK, Lindon, bila, vidjela, odlicni parkovi ; Temza se stlano izlijeva, a to o galebovima, oni se isto ponasaju bilo gdje na svijetu, grabe hranu iz ruke ; irski lokum je masniji i jako zut u poredjenju sa nasi jako ukusnim bosanskim lokumom; nasmijala sam se za Negro bonbone![]()
Air Baltic ima odlicnu reputaciju ; Riga mi nije intersantna, ali zelimm otici u znatno bolju lokaciju, Vilnus, Lituanija
Moskva, Muzje kozmonautike i zeljeznica, subway, fantasticno, Saborna dzamija je ziasta lijepa![]()
fotke aerodroma , iz zraka , fantazija![]()
Pomorskki Muzej u Talinbrod Suur Tõll
Jurmalas balticka obala
hhahhaa, zgrada vaseg hostela u St. Petersburg![]()
zanimljivo
Icelnad mi ne izgleda privlacan , a inace, je bezobrazno skup![]()
odlicno si obrazlozio svoja putovanja sa obje teme![]()
London i Temza su putovanje iz 2015. godine, nešto manje iskusan putnik sam tada bio, ali svakako sam ostao zaljubljen u Englesku od tada, kulturu, običaje, građevine i mislim da Velika Britanija i Irska svakako nisu klasična europska kultura.
Riga je meni poput Zagreba, jedan gospodski grad i prava metropola svoje regije, ali tipično Europski, zategnut i sređen, ali defintivno mjesto za lijep život, pa i dobar provod. Grad ima dugu historiju, ali tipičnu evropsku dosadnu.
Vilnius već nije tako ulickan, ali poput Sarajeva ima taj divlji duh, brežuljke i mješavina je katoličke, pravoslavne i dijelom orijentalne kulture. Orijentalne zbog kulture karaitskih jevreja i tatarskih muslimana. Vilnius je mnogo nemirnije historije i zanimljivih legendi.
Tallinn historijski nema veze sa Estoncima, i oni su kolonizovali taj grad prije stotinjak godina. Grad ima pravi srednjovjekovni duh i trudi se da ga očuva što više, ali jako malo estonske kulture ima u tom svemu. Kao veliki pomorci, imaju jaku tradiciju, i duh pomorstva je također primjetan.
Ovisno od osobe, do osobe šta voli, tako može i da pronađe favorit između ova tri grada.
Ja sam iznio nepopularno mišljenje da mi je Moskva ljepša od St. Petersburga, iako sam kraće boravio tamo, ali Moskva je svjetska metropola, dok mi je St. Petersburg zapušten ruski grad.
Aerodrome, željeznice, tramvaje, autoputeve, sve sam to pokušavao što više da obuhvatim, jer to inače volim, a time se i bavi Skyscrapercity forum koji je domaćin ovim reportažama.
Jurmala je predivno ljetovalište, meni je kao neka sjeverna Kalifornija, a inače ne volim Jadran i (pod-planinska) jadranska ljetovališta, pa mi je Jurmala bila bila istinsko osvježenje sa onim drvenim i originalni zgradama, pješčanim plažama itd ...
Island je meni predivan bio, odmor za oči, totalno drugačije putovanje. Island ima nerealno visok standard i odatle skupoća, treba zaboraviti na luksuze jedenja vani, ali isto tako ulazi na većinu prirodnih atrakcija, histrojiskih atrakcija, ceste (osim par tunela), odmarališta su potpuno besplatna, a ljudi su jako gostoljubljivi.
Rent-a-car nije skup, gorivo je prihvatljivo, a i AirBnB je sasvim prihvatljiv također. Plava laguna jeste skupa, ali je fenomenalna, a sve i da se ne može priuštiti ima još prirodnih termalnih bazena diljem zemlje, potpuno besplatnih.
- Connaisseur Karlin
#3409 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
hvalaSo What! wrote: ↑17/02/2020 11:55Svaka čast kada si stigla tako brzo sve pročitati ...Connaisseur Karlin wrote: ↑15/02/2020 11:23UK, Lindon, bila, vidjela, odlicni parkovi ; Temza se stlano izlijeva, a to o galebovima, oni se isto ponasaju bilo gdje na svijetu, grabe hranu iz ruke ; irski lokum je masniji i jako zut u poredjenju sa nasi jako ukusnim bosanskim lokumom; nasmijala sam se za Negro bonbone![]()
Air Baltic ima odlicnu reputaciju ; Riga mi nije intersantna, ali zelimm otici u znatno bolju lokaciju, Vilnus, Lituanija
Moskva, Muzje kozmonautike i zeljeznica, subway, fantasticno, Saborna dzamija je ziasta lijepa![]()
Jurmalas balticka obala
zanimljivo
![]()
London i Temza su putovanje iz 2015. godine, nešto manje iskusan putnik sam tada bio, ali svakako sam ostao zaljubljen u Englesku od tada, kulturu, običaje, građevine i mislim da Velika Britanija i Irska svakako nisu klasična europska kultura.
Riga je meni poput Zagreba, jedan gospodski grad i prava metropola svoje regije, ali tipično Europski, zategnut i sređen, ali defintivno mjesto za lijep život, pa i dobar provod. Grad ima dugu historiju, ali tipičnu evropsku dosadnu.
Vilnius već nije tako ulickan, ali poput Sarajeva ima taj divlji duh, brežuljke i mješavina je katoličke, pravoslavne i dijelom orijentalne kulture. Orijentalne zbog kulture karaitskih jevreja i tatarskih muslimana. Vilnius je mnogo nemirnije historije i zanimljivih legendi.
Tallinn historijski nema veze sa Estoncima, i oni su kolonizovali taj grad prije stotinjak godina. Grad ima pravi srednjovjekovni duh i trudi se da ga očuva što više, ali jako malo estonske kulture ima u tom svemu. Kao veliki pomorci, imaju jaku tradiciju, i duh pomorstva je također primjetan.
Ovisno od osobe, do osobe šta voli, tako može i da pronađe favorit između ova tri grada.
Ja sam iznio nepopularno mišljenje da mi je Moskva ljepša od St. Petersburga, iako sam kraće boravio tamo, ali Moskva je svjetska metropola, dok mi je St. Petersburg zapušten ruski grad.
Aerodrome, željeznice, tramvaje, autoputeve, sve sam to pokušavao što više da obuhvatim, jer to inače volim, a time se i bavi Skyscrapercity forum koji je domaćin ovim reportažama.
Jurmala je predivno ljetovalište, meni je kao neka sjeverna Kalifornija, a inače ne volim Jadran i (pod-planinska) jadranska ljetovališta, pa mi je Jurmala bila bila istinsko osvježenje sa onim drvenim i originalni zgradama, pješčanim plažama itd ...
Island je meni predivan bio, odmor za oči, totalno drugačije putovanje. Island ima nerealno visok standard i odatle skupoća, treba zaboraviti na luksuze jedenja vani, ali isto tako ulazi na većinu prirodnih atrakcija, histrojiskih atrakcija, ceste (osim par tunela), odmarališta su potpuno besplatna, a ljudi su jako gostoljubljivi.
Rent-a-car nije skup, gorivo je prihvatljivo, a i AirBnB je sasvim prihvatljiv također. Plava laguna jeste skupa, ali je fenomenalna, a sve i da se ne može priuštiti ima još prirodnih termalnih bazena diljem zemlje, potpuno besplatnih.
Moskva je Moskva, a St. Peresburg nema mnoog veze sa realnosti, osim sa umjtnosti i ubraznom izgdjanjom doticnih gradjevina od stranze bogate monarhije , a je i cilj izgradnje bio iskljucivo prezentirati bogatsvo doticnih vladara
da, ipak Vilnus je najbolja opcija za obilazak Baltika
ah, pa dobro, srecom, ima dijelova Jadrana koji nisu pod-planinski, ali u pod-planinskom dijelu, tu je bura najjaca
- dobar osjecaj
#3410 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Meni je London grad izvan svih kategorija i poređenja. Okruženje u kojem svaki dan možeš doživjeti nešto novo, rasti duhovno, istraživati, učiti, uživati. Nikad mi ne bi dosadio a još mi se nikad nije ni Temza izlila
Međutim, za žitelje BiH ako putuju o svom trošku, je daleko iznad mogućnosti prosječne osobe/porodice. Otići s porodicom turistički s bh. platom, čak i s boljom platom je poduhvat koji iziskuje duže vrijeme štednje i planiranja takvog putovanja. Polugodišnja viza (a kraća se ne izdaje) 400-440 KM po osobi, let eto i povoljan sa Austrian Airlines je oko 400 KM, smještaj ništa pristojno ispod 200 KM po noćenju, hrana i piće po restoranima uglavnom užasno skupi, ulaznice za sve sadržaje minimalno 50 KM po osobi. U London je lijepo putovati ako si na punoj stipendiji, kad ti firma plaća put ili kad imaš blisku rodbinu ili prijatelje koji te besplatno primaju na smještaj i hranu. Inače za turističko putovanje je u svakom smislu preskupo.
- Connaisseur Karlin
#3411 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Mene su Londonski Parkovi najvise odusevili, a potom mostovidobar osjecaj wrote: ↑17/02/2020 15:24Meni je London grad izvan svih kategorija i poređenja. Okruženje u kojem svaki dan možeš doživjeti nešto novo, rasti duhovno, istraživati, učiti, uživati. Nikad mi ne bi dosadio a još mi se nikad nije ni Temza izlila![]()
Međutim, za žitelje BiH ako putuju o svom trošku, je daleko iznad mogućnosti prosječne osobe/porodice. Otići s porodicom turistički s bh. platom, čak i s boljom platom je poduhvat koji iziskuje duže vrijeme štednje i planiranja takvog putovanja. Polugodišnja viza (a kraća se ne izdaje) 400-440 KM po osobi, let eto i povoljan sa Austrian Airlines je oko 400 KM, smještaj ništa pristojno ispod 200 KM po noćenju, hrana i piće po restoranima uglavnom užasno skupi, ulaznice za sve sadržaje minimalno 50 KM po osobi. U London je lijepo putovati ako si na punoj stipendiji, kad ti firma plaća put ili kad imaš blisku rodbinu ili prijatelje koji te besplatno primaju na smještaj i hranu. Inače za turističko putovanje je u svakom smislu preskupo.
- exliberal-ex
#3412 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Meni se London bas nije toliko svidio..ok nije los ali je nekao nabacan. Nemozes ga poredit sa drugim gradovima jer je prezivio dosta stete u WWll ali...neznam....nije mi lego.
@So What!...koliko znam na Icelandu su poceli naplacivat ulaze da bi odrzali infrastrukturu i odvratili masovni turizam. Moja je bolja polovina pricala sa svojim frizerom i nagovorila ga da ode na Iceland..sad ide 4 put i zove nas da mu se prudruzimo i on mi je rekao da su poceli naplacivat ulaze.
Ali vrijedi u svakom slucaju.
@So What!...koliko znam na Icelandu su poceli naplacivat ulaze da bi odrzali infrastrukturu i odvratili masovni turizam. Moja je bolja polovina pricala sa svojim frizerom i nagovorila ga da ode na Iceland..sad ide 4 put i zove nas da mu se prudruzimo i on mi je rekao da su poceli naplacivat ulaze.
- vjesticanametli
#3413 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Hvala lijepoSo What! wrote: ↑17/02/2020 11:55Svaka čast kada si stigla tako brzo sve pročitati ...Connaisseur Karlin wrote: ↑15/02/2020 11:23UK, Lindon, bila, vidjela, odlicni parkovi ; Temza se stlano izlijeva, a to o galebovima, oni se isto ponasaju bilo gdje na svijetu, grabe hranu iz ruke ; irski lokum je masniji i jako zut u poredjenju sa nasi jako ukusnim bosanskim lokumom; nasmijala sam se za Negro bonbone![]()
Jurmalas balticka obala
zanimljivo
![]()
- Connaisseur Karlin
#3414 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
exliberal-ex wrote: ↑17/02/2020 17:07 Meni se London bas nije toliko svidio..ok nije los ali je nekao nabacan. Nemozes ga poredit sa drugim gradovima jer je prezivio dosta stete u WWll ali...neznam....nije mi lego.

Virgin Bar moj Londonski lett
- GandalfSivi
#3415 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Za sta ulaze?exliberal-ex wrote: ↑17/02/2020 17:07 Meni se London bas nije toliko svidio..ok nije los ali je nekao nabacan. Nemozes ga poredit sa drugim gradovima jer je prezivio dosta stete u WWll ali...neznam....nije mi lego.
- exliberal-ex
#3416 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Navodno su poceli naplacivat ulaz kad obilazis gejzire, one vodopade prema Vik-u, ja mislim I onaj park kod blue laguna gdje se prelazi izmedju kontinenata...priliv turista postao bas veliki.GandalfSivi wrote: ↑18/02/2020 16:28Za sta ulaze?exliberal-ex wrote: ↑17/02/2020 17:07 Meni se London bas nije toliko svidio..ok nije los ali je nekao nabacan. Nemozes ga poredit sa drugim gradovima jer je prezivio dosta stete u WWll ali...neznam....nije mi lego.
Tako mi on rece , ja nisam bio tako da nemogu da potvrdim.
- Connaisseur Karlin
- Connaisseur Karlin
#3418 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
kao da nema jefitnijih gejzira u drugim dijelovima svijeta, ma bezveze , nista drugo ni nemaju osim toga, vjerovato zato tako skupo naplacujuexliberal-ex wrote: ↑18/02/2020 16:37Navodno su poceli naplacivat ulaz kad obilazis gejzire, one vodopade prema Vik-u, ja mislim I onaj park kod blue laguna gdje se prelazi izmedju kontinenata...priliv turista postao bas veliki.GandalfSivi wrote: ↑18/02/2020 16:28Za sta ulaze?exliberal-ex wrote: ↑17/02/2020 17:07 Meni se London bas nije toliko svidio..ok nije los ali je nekao nabacan. Nemozes ga poredit sa drugim gradovima jer je prezivio dosta stete u WWll ali...neznam....nije mi lego.
Tako mi on rece , ja nisam bio tako da nemogu da potvrdim.
- exliberal-ex
#3419 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ispravi me ako grijesim ali to su jedni od aktivnijih gejzira...mene nagovorise da idem da vidim gejzire Chile-u, mislio sam da cu unistit auto dok sam isao da ih vidim I u poredjenju sa ovim su ...smjesni a naplatise ulaz momackiConnaisseur Karlin wrote: ↑18/02/2020 16:45kao da nema jefitnijih gejzira u drugim dijelovima svijeta, ma bezveze , nista drugo ni nemaju osim toga, vjerovato zato tako skupo naplacujuexliberal-ex wrote: ↑18/02/2020 16:37
Navodno su poceli naplacivat ulaz kad obilazis gejzire, one vodopade prema Vik-u, ja mislim I onaj park kod blue laguna gdje se prelazi izmedju kontinenata...priliv turista postao bas veliki.
Tako mi on rece , ja nisam bio tako da nemogu da potvrdim.![]()
- Connaisseur Karlin
#3420 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
nisu, imma ih vise u svijetu , ali imas Pammukkaleexliberal-ex wrote: ↑18/02/2020 17:38Ispravi me ako grijesim ali to su jedni od aktivnijih gejzira...mene nagovorise da idem da vidim gejzire Chile-u, mislio sam da cu unistit auto dok sam isao da ih vidim I u poredjenju sa ovim su ...smjesni a naplatise ulaz momackiConnaisseur Karlin wrote: ↑18/02/2020 16:45kao da nema jefitnijih gejzira u drugim dijelovima svijeta, ma bezveze , nista drugo ni nemaju osim toga, vjerovato zato tako skupo naplacujuexliberal-ex wrote: ↑18/02/2020 16:37
Navodno su poceli naplacivat ulaz kad obilazis gejzire, one vodopade prema Vik-u, ja mislim I onaj park kod blue laguna gdje se prelazi izmedju kontinenata...priliv turista postao bas veliki.
Tako mi on rece , ja nisam bio tako da nemogu da potvrdim.![]()
-
Melo15
#3421 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Neko bio u Tunisu? Ima par finih ponuda sa Elite Travel agencijom iz SA, charter let, all inclusive, kakvo je stanje tamo i isplati li se ici na ljetovanje? 
-
DearJohn
#3422 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ja vala u zadnje vrijeme (ili valjda kako je čovjek stariji) uopšte ne osjećam neku potrebu da špartam i putujem. Grad, skijališta imam okolo i Jadran ljeti su mi sasvim dovoljni. Volio bih na hadž jednog dana otići doduše
- Damir0406
#3423 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Bio ja prošle godine, preko Elite Travel. Pronađi moj post nekoliko stranica ranije, ako stignem ubacim koju sliku.
- Damir0406
#3424 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
- Damir0406
#3425 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Sahara nezaboravno iskustvo
vožnja džipovima preko dina
vožnja kvadovima po Sahari
Pogled iz sobe na plažu, hotel je Sentido Rosa Beach, uredan čist.