Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Kejn

#3501 Re: Viza za Njemacku

Post by Kejn »

Alles-Tamam wrote: 10/02/2020 18:50 Danas sam pričao sa Ausländerbehörde i postavio im 10 pitanja vezanih za novi zakon,izmedju ostalog i po njihovoj procjeni koji bi bio najbrži mogući period od aplikacije do dolaska u njemačku,i on je rekao u zavisnosti od države do države za Bosnu misle da su 4 mjeseca neki minimum, i to samo ako se ide na onu varijantu da poslodavac uplati 411 eura da se ide po ubrzanom postupku.
A tu mora nostrifikacija i ugovor o radu već biti spreman :)

https://www.make-it-in-germany.com/de/

Možete putem chata i sami pitati šta vas zanima, ja sam preko sat vremena pričao sa čovjekom na telefon i fakat su bili odlični sagovornici :thumbup:
Ček znači i sa nostrificiranom diplomom opet im treba 4 mjeseca? Majke mi bolje predati za američko državljanstvo onda.

P.S. ja sam pročitao na make it in germany ali i na stranici ambasade da se termin za predaju papira za vizu u ambasadi mora dati najkasnije 3 sedmice, a da se viza mora odobriti najaksnije također za 3 sedmice. Znači skoro mjesec i po max. smije trajati proces.
Alles-Tamam

#3502 Re: Viza za Njemacku

Post by Alles-Tamam »

Kejn wrote: 10/02/2020 21:07
Alles-Tamam wrote: 10/02/2020 18:50 Danas sam pričao sa Ausländerbehörde i postavio im 10 pitanja vezanih za novi zakon,izmedju ostalog i po njihovoj procjeni koji bi bio najbrži mogući period od aplikacije do dolaska u njemačku,i on je rekao u zavisnosti od države do države za Bosnu misle da su 4 mjeseca neki minimum, i to samo ako se ide na onu varijantu da poslodavac uplati 411 eura da se ide po ubrzanom postupku.

Možete putem chata i sami pitati šta vas zanima, ja sam preko sat vremena pričao sa čovjekom na telefon i fakat su bili odlični sagovornici :thumbup:
Ček znači i sa nostrificiranom diplomom opet im treba 4 mjeseca? Majke mi bolje predati za američko državljanstvo onda.

P.S. ja sam pročitao na make it in germany ali i na stranici ambasade da se termin za predaju papira za vizu u ambasadi mora dati najkasnije 3 sedmice, a da se viza mora odobriti najaksnije također za 3 sedmice. Znači skoro mjesec i po max. smije trajati proces.

Tako mi je rekao lik, a i oni sami kažu da ne može dat tacne rokove dok ne bude zakon stupio na snagu, jer i sami još ne znaju koliko će biti prijava.
Ali na osnovu iskustva sa ovim postojećim zakonom misle da je u startu 4 mjeseca realno.
Kejn

#3503 Re: Viza za Njemacku

Post by Kejn »

Alles-Tamam wrote: 10/02/2020 21:27

Tako mi je rekao lik, a i oni sami kažu da ne može dat tacne rokove dok ne bude zakon stupio na snagu, jer i sami još ne znaju koliko će biti prijava.
Ali na osnovu iskustva sa ovim postojećim zakonom misle da je u startu 4 mjeseca realno.
Ja opet mislim da malo ljudi ima ove preduslove, nostrificiranu ausbildungs diplomu samim tim i B2, jer se bez B2 ne moze okoncati Anerkennung (priznavanje) u 95% slucajeva.

Jedino ako naš narod ponovo ne usere i ove termine i počne termine onako uzimati da se nađe, pa kad dođe na termin nema nit priznate diplome niti B2 pa onda ide na nadopunu.
Last edited by Kejn on 10/02/2020 21:50, edited 1 time in total.
madridista15

#3504 Re: Viza za Njemacku

Post by madridista15 »

Mislim da taj informativni list što je objavila ambasada u Sarajevu nije potpun. Vjerujem da će ga ažurirati naknadno.

Na zvaničnoj web stranici njemačkog ministarstva vanjskih poslova piše da moraš imati certifikat o jeziku ako ideš na 6-mjesečnu vizu bez ugovora da tražiš posao (https://www.auswaertiges-amt.de/en/einr ... nthalt/feg):
Those with adequate German language skills and the financial means to make their living will also have the opportunity to apply for a six-month visa as job seekers. High school graduates under 25 years of age may come to Germany for up to six months in order to look for vocational training if their graduation certificate would allow them to study at a university, they are advanced German speakers (level B2) and they have the financial means to support themselves.
Zašto su objavili nešto što je suprotno od onog što MVP kaže, to samo ptice znaju :D

Također, zvanične stranice njemačke Vlade (kao i relevantni mediji poput DW-a) su objavile da IT stručnjaci mogu doći po specifičnim uslovima i pogodnostima po novom zakonu, a ovdje u ovom informativnom listu njih nikako nema. Lud zbunjenog.
Alles-Tamam

#3505 Re: Viza za Njemacku

Post by Alles-Tamam »

madridista15 wrote: 10/02/2020 21:48 Mislim da taj informativni list što je objavila ambasada u Sarajevu nije potpun. Vjerujem da će ga ažurirati naknadno.

Na zvaničnoj web stranici njemačkog ministarstva vanjskih poslova piše da moraš imati certifikat o jeziku ako ideš na 6-mjesečnu vizu bez ugovora da tražiš posao (https://www.auswaertiges-amt.de/en/einr ... nthalt/feg):
Those with adequate German language skills and the financial means to make their living will also have the opportunity to apply for a six-month visa as job seekers. High school graduates under 25 years of age may come to Germany for up to six months in order to look for vocational training if their graduation certificate would allow them to study at a university, they are advanced German speakers (level B2) and they have the financial means to support themselves.
Zašto su objavili nešto što je suprotno od onog što MVP kaže, to samo ptice znaju :D

Također, zvanične stranice njemačke Vlade (kao i relevantni mediji poput DW-a) su objavile da IT stručnjaci mogu doći po specifičnim uslovima i pogodnostima po novom zakonu, a ovdje u ovom informativnom listu njih nikako nema. Lud zbunjenog.
Kejn wrote: 10/02/2020 21:47
Alles-Tamam wrote: 10/02/2020 21:27

Ja opet mislim da malo ljudi ima ove preduslove, nostrificiranu ausbildungs diplomu samim tim i B2, jer se bez B2 ne moze okoncati Anerkennung (priznavanje) u 95% slucajeva.

Jedino ako naš narod ponovo ne usere i ove termine i počne termine onako uzimati da se nađe, pa kad dođe na termin nema nit priznate diplome niti B2 pa onda ide na nadopunu.

Nema vise dopune,sve sto se ne preda odmah smatrat ce se nepotpunim i odbijati,to mi je danas receno.
a vezano za IT bez diplome,svi koji su u zadnjih 7 godina radili bar 3 godine u toj struci ce moci bez diplome da dobiju vizu za trazenje tog posla.
naravno ako mogu dokazati da su to radili :D
Nisrin

#3506 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Image

Meni ne znaju ni na "make it germany" stranici reci kako se prebaciti na FEG kao IT strucnjak koji ispunjava uslove...TREBALO bi da ide spajanje porodice brze ko je na FEGu i da se unbefristet dobije nakon 4god boravka, sto je bolje nego kada je viza prema Odredbi Z. Balkan 26.2. Besch...
U Bg spajanje preko ovih odredaba ide brze, a kod nas nista ne spominju..
I da, ni u jednom info listu na stranici amb u Sa se ne spominje ovo za IT, ali su i dosad davali olaksice u slucaju da imas Vorabzsutimmung, a kad ga trazis od Agentur fur Arbeit, oni kazu "das ist nicht notwendig"...znaci, covjek da poludi...toliko nejasnoca i nije ni cudo sto veze nemaju ni sluzbenici po Auslenderbehorde...

Ja samo hocu sto prije da napustim teritorij Bosne, ali ne da se usranom do potoka :oops:

Meni je finale bilo kad je sluzbenica u ZAVu iz Bonna, zaduzena za IT derparment napisala "MORAT CETE NACI LEGALNI NACIN BORAVKA I OSTANKA U DE, JER VAM JE 26.2. BESCH VALIDAN DO KRAJA 2020"...tom logikom bi HILJADE ljudi moralo nazad na Balkan, non sens..ako si dosao po toj staroj odredbi po njoj ostajes sve dok radis i placas porez..kakve veze ima sto vise nece biti aktuelna, ti si dosao po tom zakonu...tako da i ti njihovi sluzbenici lupaju previse i veze nemaju sta pisu i govore...
escobar__

#3507 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

Nisrin wrote: 11/02/2020 09:53 Meni je finale bilo kad je sluzbenica u ZAVu iz Bonna, zaduzena za IT derparment napisala "MORAT CETE NACI LEGALNI NACIN BORAVKA I OSTANKA U DE, JER VAM JE 26.2. BESCH VALIDAN DO KRAJA 2020"...
Zamisli ovo izjavit na nekoj od grupa posvećenih njemačkim vizama, pa tamo bi nastao opšti haos. :D
Nisrin

#3508 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

escobar__ wrote: 11/02/2020 10:35
Nisrin wrote: 11/02/2020 09:53 Meni je finale bilo kad je sluzbenica u ZAVu iz Bonna, zaduzena za IT derparment napisala "MORAT CETE NACI LEGALNI NACIN BORAVKA I OSTANKA U DE, JER VAM JE 26.2. BESCH VALIDAN DO KRAJA 2020"...
Zamisli ovo izjavit na nekoj od grupa posvećenih njemačkim vizama, pa tamo bi nastao opšti haos. :D

Bi jer su svi ko zapete puske i stvarno se nista ne zna...evo ja bas se nakacila na chat i pitam za promjenu vize kaze "a zasto biste uopste mijenjali Titel?" :D I jos za kraj kaze "Die genauen Weisungen hat auch noch niemand bekommen. Da müssten Sie noch etwas warten." :D
escobar__

#3509 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

Nisrin wrote: 11/02/2020 11:27
escobar__ wrote: 11/02/2020 10:35

Bi jer su svi ko zapete puske i stvarno se nista ne zna...evo ja bas se nakacila na chat i pitam za promjenu vize kaze "a zasto biste uopste mijenjali Titel?" :D I jos za kraj kaze "Die genauen Weisungen hat auch noch niemand bekommen. Da müssten Sie noch etwas warten." :D
Ma birokratija kao i svuda, pa kad dođe nova regulativa to treba sve ukomponovat u postojeću i skužit gdje šta tačno može, a šta ne može. Dakle bitte warten Sie. :D
Nisrin

#3510 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Kein Stress, bitte :D
madridista15

#3511 Re: Viza za Njemacku

Post by madridista15 »

Koliko je pouzdan ovaj advokat Kasim Rašidović?
Za neke kategorije stanovništva taj novi zakon zaista podrazumijeva olakšice i generalno je bolji i nema dileme. Po prvi put Njemačka država želi da uredi migraciju. Biraju školovane, obrazovane i mlađe bračne parove s djecom. Ali je za neke kategorije tačnije za nekvalifikovane taj zakon lošiji. Najbolji njemački zakon za migraciju je bio ovaj koji ističe ove godine, a napravljen 2016. godine. Po tom zakonu su mogli da dođu ljudi sa Balkana koji ne znaju jezik i nemaju nikakvu diplomu. Prema medijskim izvještavanjima došlo je 180.000 ljudi u Njemačku što je prenapuhano, prema mojim gledanjima Google-a u njemačku je došlo 29.000 za dvije i po godine, podaci su od prije dva mjeseca – tvrdi Rašidović.
Slutim da će najveći problemi biti sa priznavanjem diploma. Kandidat prije nego što podnese zahtjev konzulatu mora da priloži papire o priznavanju jezika i diplome.
https://hayat.ba/rasidovic-u-dobar-dan- ... ro/109133/

Ako je ovo tačno, običnoj raji će biti teže doći do Njemačke po novom nego po starom zakonu.
escobar__

#3512 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

Nema potrebe slušat advokata kad te stvari objavljuje sâma njemačka ambasada na svom sajtu.

Smatram da tamo treba tražiti relevantne informacije, a preko njih i putem drugih izvora (npr. Make it in Germany) i sl.
Alles-Tamam

#3513 Re: Viza za Njemacku

Post by Alles-Tamam »

Evo sto su meni uposlenici sa make it in germani rekli,nakon sto smo se jucer i danas skoro 2 sata na telefonu druzili

1.Po novom zakonu kako aplicirati za termin?
Bitno je da prvo imate nostrifikaciju pa tek onda da aplicirate za termin.
Jer moze se desiti da da vam ne priznaju potpuno diplomu i onda vam termin automatski propada.
Na nostrifikaciju pored diplome posaljite i sve ostale dokumente koje imate od posla,kao sto je Arbeitszeugnis.

2.Koliko se ceka na nostrifikaciju?
U zavisnosti od obima na nostrifikaciju se ceka u normalnim uslovima 2 do 4 mjeseca.Sada je moguce da se ceka i duze jer misle da ce veliki broj ljudi iz cijelog svijeta aplicirati za vizu za trazenje posla i samim time ce i period cekanja biti duzi.

3.Koji nivo jezika ce biti potreban?
Minimalno B1,osim ako za taj posao nije drugacije naznaceno,kao sto je slucaj za poslove u recimo medicinskom sektoru gdje je B2 minimalan.
U specijalnim slucajevima,gdje poslodavac dostavi dokaz da je sluzbeni jezik na poslu neki drugi osim Njemackog moze i bez dokaza o poznavanju jezika.

4.Da li sam vezan za poslodavca po novom zakonu?
Ne,moguce je mijenjati posao ali samo ako se ostaje u istoj branzi.Znaci ukoliko recimo pravite auta za Mercedes mozete preci u BMW :) . Prije nego sto promjenite posao treba vam Zustimmung od Ausländerbehörde.
Nakon 2 godine odnosno 24 platne liste,moguce je mijenjati posao bez Zustimmunga.

5.Da li postoji mogucnost da se neki dokumenti naknadno dostave ambasadi kao sto je bio slucaj do sada?
Ne,naknadno dostavljanje dokumentacije vise nece biti moguce i zbog toga je jako bitno da sve imate unaprijed pripremljeno inace vam termin propada.

6.Kada dodjem u Njemacku sa vizom za trazenje posla i nadjem poslodavca,sta dalje?
Kada nadjete posao u Njemackoj,sve ostalo zavrsavate u Ausländerbehörde i nije potrebno da se vracate u zemlju porijekla.

7.Sta je sa radnicima koji su stariji od 45 godina?
Za sve ljude koji imaju vise od 45 godina bitno je da imaju platu vecu od 3.795,00 EUR brutto ili da imaju vec dovoljno godina radnog staza u zemlji odakle dolaze.Pri tome ne igra ulogu koliko godina su radili nego koliko im je uplaceno u penzioni fond.

8.Kako se vrsi spajanje porodice?
Spajanje porodice se vrsi tek kada se dobije ugovor o radu i ako su ispunjeni kriteriji kao velicina stana i dovoljna primanja.
Bracni drug mora imati A1,a djeca do 16 godina mogu bez kursa.Djeca od 16 do 18 godina moraju imati C1 ukoliko ne izvrse spajanje skupa sa jednim od roditelja nego predaju zasebno.

9.Da li je po novom zakonu moguce raditi neki drugi posao osim onog za koji imamo Anerkennung?
Moguce je samo za IT strucnjake i za nikog drugog.
Uslov je da su u zadnjih 7 godina,minimalno 3 godine radili u tom poslu i to mogu dokazati.

10.Sta je sa vozacima kamiona?
Za njih je trenutno prijedlog zakona kod Bundesrata i nemamo vise informacija za njih.

Pa eto budemo vidjeli :D
madridista15

#3514 Re: Viza za Njemacku

Post by madridista15 »

Alles-Tamam wrote: 11/02/2020 13:13 Evo sto su meni uposlenici sa make it in germani rekli,nakon sto smo se jucer i danas skoro 2 sata na telefonu druzili

Jer moze se desiti da da vam ne priznaju potpuno diplomu i onda vam termin automatski propada.
Na nostrifikaciju pored diplome posaljite i sve ostale dokumente koje imate od posla,kao sto je Arbeitszeugnis.

U zavisnosti od obima na nostrifikaciju se ceka u normalnim uslovima 2 do 4 mjeseca.Sada je moguce da se ceka i duze jer misle da ce veliki broj ljudi iz cijelog svijeta aplicirati za vizu za trazenje posla i samim time ce i period cekanja biti duzi.

Minimalno B1,osim ako za taj posao nije drugacije naznaceno,kao sto je slucaj za poslove u recimo medicinskom sektoru gdje je B2 minimalan.
U specijalnim slucajevima,gdje poslodavac dostavi dokaz da je sluzbeni jezik na poslu neki drugi osim Njemackog moze i bez dokaza o poznavanju jezika.

Ne,moguce je mijenjati posao ali samo ako se ostaje u istoj branzi.Znaci ukoliko recimo pravite auta za Mercedes mozete preci u BMW :) . Prije nego sto promjenite posao treba vam Zustimmung od Ausländerbehörde.
Nakon 2 godine odnosno 24 platne liste,moguce je mijenjati posao bez Zustimmunga.

5.Da li postoji mogucnost da se neki dokumenti naknadno dostave ambasadi kao sto je bio slucaj do sada?
Ne,naknadno dostavljanje dokumentacije vise nece biti moguce i zbog toga je jako bitno da sve imate unaprijed pripremljeno inace vam termin propada.

6.Kada dodjem u Njemacku sa vizom za trazenje posla i nadjem poslodavca,sta dalje?
Kada nadjete posao u Njemackoj,sve ostalo zavrsavate u Ausländerbehörde i nije potrebno da se vracate u zemlju porijekla.

Za sve ljude koji imaju vise od 45 godina bitno je da imaju platu vecu od 3.795,00 EUR brutto ili da imaju vec dovoljno godina radnog staza u zemlji odakle dolaze.Pri tome ne igra ulogu koliko godina su radili nego koliko im je uplaceno u penzioni fond.

Spajanje porodice se vrsi tek kada se dobije ugovor o radu i ako su ispunjeni kriteriji kao velicina stana i dovoljna primanja.
Bracni drug mora imati A1,a djeca do 16 godina mogu bez kursa.Djeca od 16 do 18 godina moraju imati C1 ukoliko ne izvrse spajanje skupa sa jednim od roditelja nego predaju zasebno.

9.Da li je po novom zakonu moguce raditi neki drugi posao osim onog za koji imamo Anerkennung?
Uslov je da su u zadnjih 7 godina,minimalno 3 godine radili u tom poslu i to mogu dokazati.

Za njih je trenutno prijedlog zakona kod Bundesrata i nemamo vise informacija za njih.

Aferim.

Biće zanimljivo vidjeti šta će biti sa građevinskim sektorom. Slutim da bi i u vezi njih mogli usvojiti neki poseban zakon ili odredbu. Jer ako misle da će im naši bauštelci ispuniti ove uslove po FEG-u, grdno su se prevarili :D
Nisrin

#3515 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Onaj advokat sto je gostovao kod Senada navodno je rekao /nisam ja licno sve pregledala, dosadan je/ da se NECE moci mijenjati poslodavac 2 godine, tj da ce svako biti vezan za poslodavca 2 godine...
Ja znam da su ljudi koji su otisli u Njemacku prije 2016. i stupanja na snagu Zapadnobalkanske odredbe morali biti vezani za poslodavca 3 godine cak..
I jucer je u FB grupi objavljen neciji Zusatzblatt uz vizu, gdje pise da 2 GODINE NE MOZE MIJENJATI POSLODAVCA...to dosad nije pisalo...pisalo je samo da si vezan za poslodavca , da ne mozes obavljati druge poslove...ali sad je jasno, koncizno naznaceno ne moze se mijenjati!
Bas bih voljela naci taj novi zakon, odredbu pa to sve iscitati...znam da je preko 70 strana...
nervoza

#3516 Re: Viza za Njemacku

Post by nervoza »

Alles-Tamam wrote: 11/02/2020 13:13 Evo sto su meni uposlenici sa make it in germani rekli,nakon sto smo se jucer i danas skoro 2 sata na telefonu druzili

Evo screnenshot mog dopisivanja od ponedjeljka prosle sedmice:

Image

Zato me iznenadila obavijest ambasade par dana poslije, i ovo iznad sto si napisao. Zakomplikovali su pretjerano. Kako god, vazi ono sto ambasada trazi ocigledno.
Alles-Tamam

#3517 Re: Viza za Njemacku

Post by Alles-Tamam »

Nisrin wrote: 11/02/2020 13:36 Onaj advokat sto je gostovao kod Senada navodno je rekao /nisam ja licno sve pregledala, dosadan je/ da se NECE moci mijenjati poslodavac 2 godine, tj da ce svako biti vezan za poslodavca 2 godine...
Ja znam da su ljudi koji su otisli u Njemacku prije 2016. i stupanja na snagu Zapadnobalkanske odredbe morali biti vezani za poslodavca 3 godine cak..
I jucer je u FB grupi objavljen neciji Zusatzblatt uz vizu, gdje pise da 2 GODINE NE MOZE MIJENJATI POSLODAVCA...to dosad nije pisalo...pisalo je samo da si vezan za poslodavca , da ne mozes obavljati druge poslove...ali sad je jasno, koncizno naznaceno ne moze se mijenjati!
Bas bih voljela naci taj novi zakon, odredbu pa to sve iscitati...znam da je preko 70 strana...
http://dip21.bundestag.de/dip21/btd/19/082/1908285.pdf
nervoza

#3518 Re: Viza za Njemacku

Post by nervoza »

Nisrin wrote: 11/02/2020 13:36 Onaj advokat sto je gostovao kod Senada navodno je rekao /nisam ja licno sve pregledala, dosadan je/ da se NECE moci mijenjati poslodavac 2 godine, tj da ce svako biti vezan za poslodavca 2 godine...
Ako je tako, onda su stvarno pretjerali. Ljudi da bi se docepali posla ce morati trositi dobre pare, prevodi, polaganje jezika, priznavanje diplome itd... i onda gore dodjes, moras dvije godine trpiti sta god da se na poslu desi
muzicar_iz_parka

#3519 Re: Viza za Njemacku

Post by muzicar_iz_parka »

Meni je nejasno za SSS. Piše da se mora imati diploma 4 godišnje srednje škole, mada većina zanata je trogodišnja, znači po tome zanatlije otpadaju od tog novog zakona.
Opet na nekom drugom papiru sam pročitao da je bitno da zanimanje mora odgovarati bar dvogodišnjem njemačkom ausbildungu. Lud zbunjenig izgleda. Odnosno njemačka ambasada u Sarajevu očito sopstvena pravila propisuje.
Alles-Tamam

#3520 Re: Viza za Njemacku

Post by Alles-Tamam »

muzicar_iz_parka wrote: 11/02/2020 14:18 Meni je nejasno za SSS. Piše da se mora imati diploma 4 godišnje srednje škole, mada većina zanata je trogodišnja, znači po tome zanatlije otpadaju od tog novog zakona.
Opet na nekom drugom papiru sam pročitao da je bitno da zanimanje mora odgovarati bar dvogodišnjem njemačkom ausbildungu. Lud zbunjenig izgleda. Odnosno njemačka ambasada u Sarajevu očito sopstvena pravila propisuje.
Pitao sam i to,sorry zaboravio sam prepisati sa papira,moze i 3 godine jer im je jasno da nisu u cijelom svijetu sistemi skolovanja ist.Bitno ce biti da recimo ukoliko imas skolu od 3 godine,posaljes na anerkennung sve sto ima veze sa tim poslom,praksa ili radno iskustvo.
escobar__

#3521 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

A bez radnog iskustva, ono samo škola i to? Pretpostavljam da ide dodatna obuka al' eto možda si i to pitao. :D
Alles-Tamam

#3522 Re: Viza za Njemacku

Post by Alles-Tamam »

escobar__ wrote: 11/02/2020 14:29 A bez radnog iskustva, ono samo škola i to? Pretpostavljam da ide dodatna obuka al' eto možda si i to pitao. :D
Tu ce Anerkennungsstelle individualno odlucivati od zanata do zanata,recimo moze priznati kuhara ali nece poslasticara i slicno.

zavisi koliko je uporedivo sa njihovim skolskim sistemom
muzicar_iz_parka

#3523 Re: Viza za Njemacku

Post by muzicar_iz_parka »

Alles-Tamam wrote: 11/02/2020 14:21
muzicar_iz_parka wrote: 11/02/2020 14:18 Meni je nejasno za SSS. Piše da se mora imati diploma 4 godišnje srednje škole, mada većina zanata je trogodišnja, znači po tome zanatlije otpadaju od tog novog zakona.
Pitao sam i to,sorry zaboravio sam prepisati sa papira,moze i 3 godine jer im je jasno da nisu u cijelom svijetu sistemi skolovanja ist.Bitno ce biti da recimo ukoliko imas skolu od 3 godine,posaljes na anerkennung sve sto ima veze sa tim poslom,praksa ili radno iskustvo.
Hvala na odgovoru, malo me to zbunilo.
Giancarlo

#3524 Re: Viza za Njemacku

Post by Giancarlo »

ibizza wrote: 10/02/2020 18:41Obavezno nam prenesi to sto ti jaran sazna :)
Nista posebno na kraju. Taj covjek/sef/poslodavac je mislio na varijantu da poslodavac uplati 411 eura, sto je neko vec ranije spomenuo. Oni tu urgiraju malo, kao trebas im npr. jer znas nas jezik i jer je to potrebno u toj firmi. Ali nista od sustinske vaznosti, svakako treba cekati na red u Ambasadi...

A sto se tice ove diskusije o novom zakonu, iako bi zakon trebao biti jasan kad je vec napisan crno na bijelo, mislim da je ocekivana ova situacija da je sada mnogo stvari u "sivoj zoni" ili da je pomalo mutno, nejasno i konfuzno. Razlog tome je sto jos uvijek nije krenula njegova primjena i tek kada se krenu prijave obradivati, mozemo postepeno ocekivati konkretne primjere iz prakse tj. Amabasade. Do tada se treba malo strpiti ybg.

Sve u svemu, mislim da ce opcenito biti teze otici obicnom covjeku. Dovoljno je da traze priznate diplome i certifikate za minimum nekog znanja jezika i eto vec problema za vecinu ljudi, realno. Sva sreca pa sam se davno prijavio po starom zakonu, nadam se da cu uspjeti na kraju otici preko njega kroz misiju rupu :D
JelenaS91

#3525 Re: Viza za Njemacku

Post by JelenaS91 »

Kakvo zvanje imamo mi koji smo zavrsili samo gimnaziju? Ja imam ugovor od firme koja se bavi ciscenjem i odrzavanjem objekata i radila bih kao sobarica, cistacica. Ne znam kako da navedem zanimanje koje sam stekla zavrsetkom skole, nemam nikakvo usmjereno obrazovanje.
Post Reply