Viza za Njemacku
- escobar__
#3477 Re: Viza za Njemacku
Doduše, tu je i ovaj informativni list, bit će da je ovaj po novom, a onaj po nekom ranijem zakonu. 
-
Alles-Tamam
#3478 Re: Viza za Njemacku
§ 17
Suche eines Ausbildungs- oder Studienplatzes
(1) Einem Ausländer kann zum Zweck der Suche nach einem Ausbildungsplatz zur Durchführung
einer qualifizierten Berufsausbildung eine Aufenthaltserlaubnis erteilt werden, wenn
1. er das 25. Lebensjahr noch nicht vollendet hat,
2. der Lebensunterhalt gesichert ist,
3. er über einen Abschluss einer deutschen Auslandsschule oder über einen Schulabschluss verfügt, der
zum Hochschulzugang in Deutschland berechtigt
Ovako stoji u novom zakonu,tako da je ovo sa 25 godina i sigurno
- escobar__
#3479 Re: Viza za Njemacku
Da, da, vidjeh poslije da ima i ovaj info-list. Onaj prvi je vjerovatno po nekom starijem zakonu ali ne znam što su ga uopšte stavljali pod ove od 01.03.
-
JelenaS91
#3481 Re: Viza za Njemacku
Koliko vremena treba nakon termina dok jave da li je ili nije odobrena radna viza?
-
MladaPartizanka
#3482 Re: Viza za Njemacku
Gledam info listove.
Za ove sto idu kao priznati strucni kadar stavili ugovor, jezik B1 i predsaglasnost savezne agencije za rad.
Prvo ne kontam ko ganja tu predasaglasnost sli zar nije neka poenta novog zakona bila da nema vise ganjanja tih zustimmunga?
A ovamo za vizu za trazenje posla sa SSS nema uopste stavke da treba jezik.
Za ove sto idu kao priznati strucni kadar stavili ugovor, jezik B1 i predsaglasnost savezne agencije za rad.
Prvo ne kontam ko ganja tu predasaglasnost sli zar nije neka poenta novog zakona bila da nema vise ganjanja tih zustimmunga?
A ovamo za vizu za trazenje posla sa SSS nema uopste stavke da treba jezik.
- vjesticanametli
#3483 Re: Viza za Njemacku
Treba im jeftina radna snaga pa jezik nije bitan.....uslove vizu poslom ako heknes i uzmes socijalu ukinu ti vizu....5 god krv da propisas ako se nisi dobro uvalio...a bez jezika neces sigurno...ono sto zaradis ode na stan u tom slucaju ako je posao slabo placen....ma nema te na mapi 
- Tony Soprano
-
ibizza
#3485 Re: Viza za Njemacku
Jesam li dobro skontao, ZA SSS je dovoljno naći ugovor /poslodavca i bez obzira ako ne znaš jezik, dobit ćeš vizu u roku od dvije sedmice?
Ako ovo bude istina, ima da ode bruka ljudi samo u ovoj godini.
Ako ovo bude istina, ima da ode bruka ljudi samo u ovoj godini.
-
MladaPartizanka
#3486 Re: Viza za Njemacku
Ne, treba jezik B1 i priznata diploma. Sam proces priznavanja traje 3-6 mjeseci.
Viza za trazenje posla za sss ne trazi jezik nego priznatu diplomu i 511eur na racunu
Prema novim info listovima na stranici ambasade koji vaze od 1.3.
A istovremeno, u clanku o novom zakonu na stranici ambasade pisu neke druge stvari. I opet nigdje nema kategorije it strucnjak bez formalnig obrazovanja u struci ali sa iskustvom, a to su reklamirali da ce biti.
Viza za trazenje posla za sss ne trazi jezik nego priznatu diplomu i 511eur na racunu
Prema novim info listovima na stranici ambasade koji vaze od 1.3.
A istovremeno, u clanku o novom zakonu na stranici ambasade pisu neke druge stvari. I opet nigdje nema kategorije it strucnjak bez formalnig obrazovanja u struci ali sa iskustvom, a to su reklamirali da ce biti.
- jasko_ja
- ćiribiribela
#3488 Re: Viza za Njemacku
Cekate li Sabine? 
- vjesticanametli
#3489 Re: Viza za Njemacku
Ubi....ne mozes izaci
- skafiskafsnjak
#3490 Re: Viza za Njemacku
Docekat cu je kuci, u krugu porodice
- Rockefeller
#3491 Re: Viza za Njemacku
Evo u nocnoj je cekam. Kisa pada, ne duvare vise
-
Sele996
#3492 Re: Viza za Njemacku
Dobar dan htjela bih vas pitat sto se tice viza za njemacku na 6 mjeseci u svrhu trazenja posla, da li mi kad im donosimo dokumente moramo predat orginal diplomu sa pecatom i prevedom ili mozemo to uradit na uvjerenju od diplomiranju, jer imaju fakulteti kojima jos nije dodjela diploma a diplomirali smo skoro ? Hvala na odgovoru
-
ibizza
#3493 Re: Viza za Njemacku
c c c pa odmori malo, ne moras odmah za DESele996 wrote: ↑10/02/2020 10:20 Dobar dan htjela bih vas pitat sto se tice viza za njemacku na 6 mjeseci u svrhu trazenja posla, da li mi kad im donosimo dokumente moramo predat orginal diplomu sa pecatom i prevedom ili mozemo to uradit na uvjerenju od diplomiranju, jer imaju fakulteti kojima jos nije dodjela diploma a diplomirali smo skoro ? Hvala na odgovoru
- Nisrin
#3494 Re: Viza za Njemacku
"Ovim novim pravilima se od sada ukida za sve kvalifikovane stručnjake tzv. Vorrangprüfung[1] 1] Kriterij prema kojem kompanija prvo mora pokušati da za određeno radno mjesto pronađe osobu u Njemačkoj ili u EU, pa tek onda dolaze u obzir kandidati izvan EU"
Ovo pise na stranici Ambasade, a onda u Info listu pise da treba Vorabzustimmung tj predsaglasnost Savezne Agencije za rad...
I nikakvih olaksica nema za spajanje- za razliku od BG...niti vidim u koju kategoriju mogu konkurisati IT strucnjaci kojima je potrebno samo iskustvo, ne i diploma
Da li neko zna koja je procedura prebacivanja sa vize na vizu--tzv Regelunga?!
Ovo pise na stranici Ambasade, a onda u Info listu pise da treba Vorabzustimmung tj predsaglasnost Savezne Agencije za rad...
I nikakvih olaksica nema za spajanje- za razliku od BG...niti vidim u koju kategoriju mogu konkurisati IT strucnjaci kojima je potrebno samo iskustvo, ne i diploma
- skafiskafsnjak
#3495 Re: Viza za Njemacku
Zar nisi jos otislaNisrin wrote: ↑10/02/2020 14:56 "Ovim novim pravilima se od sada ukida za sve kvalifikovane stručnjake tzv. Vorrangprüfung[1] 1] Kriterij prema kojem kompanija prvo mora pokušati da za određeno radno mjesto pronađe osobu u Njemačkoj ili u EU, pa tek onda dolaze u obzir kandidati izvan EU"
- Nisrin
#3496 Re: Viza za Njemacku
Samo zajebavaj, dok ne dobijes Abschiebung
Idi polazi taj B1, a sad cu ja u MinKen, ako me vjetar ne odnese
- skafiskafsnjak
#3497 Re: Viza za Njemacku
-
Giancarlo
#3498 Re: Viza za Njemacku
I mene ovo zivo zanima, jeli moguce da ce u nekim slucajevima biti tako lako sve izganjati ?
Ja da budem iskren, nemam pojma o pravilima i o ovom novom zakonu koji stupa na snagu od marta, jer ja sam sam prijavio termin po onom zakonu za Zapadni Balkan i samo sam to pratio i informisao se o njemu.
Imam havera koji trenutno radi na kruzeru zajednu njemacku firmu i dode njima na kruzer druga mjenacka firma da vrsi neke radove na samom kruzeru. Dio posla moraju odraditi i zaposlenici kruzera uz pomoc tih radnika koji su dosli iz te druge firme iz Njemacke. Eh sad, on tako radi to 2,3 dana i jednom naleti neki sef te njemacke firme sto su dosli za te radove, kad neki nas covjek. Haver sa njim u pricu hu ha i spomenu mu da planira da nakon zavrsetka ugovora da ide u Njemacku jer mu se vise ne radi na kruzerima. Ovaj covjek njemu spomenu da ce njemu u toj njegovoj firmi uskoro trebati radnika za taj posao koji oni trenutno rade na tom kruzeru. Haver zna da i ja cekam i dalje termin u ambasadi i spomene tako da bi i ja mozda radio taj posao, ali da necu jos par mjeseci dobiti termin za vizu. Taj sef, nas covjek mu odgovara da je on vec prije isao i kontaktirao taj njemacki Zavod za zaposaljavanje (ili koga je vec trebao) i da su mu tu rekli da ce od marta moci prilicno lako dovoditi radnike iz trecih zemalja. Navodno sa ugovorom odes u lokalnu opcinu u Njemacku gdje se uredno prijavis na adresu i sve sta ide.
Meni je ostao nejasan ovaj dio, a mozda ga moj haver nije najbolje shvatio, gdje je tu u citavoj prici ambasada ? Mene nerealno djeluje ybg da u citavoj toj jednacini nema ambasade ? A sve i da ima, jeli fakat moguce da ce to sve ici tako brzo, dakle da ce ti postupci u ambasadi trajati svega 2 sedmice (neka traju i malo duze od toga, svakako je krace nego sadasnjih 20tak mjeseci) ?
Mene je strah u ista se uspustati trenutno jer ne zelim da izgubim i termin na koji cekam, a i da eventualno popusim sa tom varijantom sa tim novim zakonom od marta. To bi mi bila potpuna katastrofa da preko noci bukvalno sve zayebem.
Hoce li postojati mogucnost da npr. pokusam sa tim novim zakon od marta da odem, bez da strorniram trenutni termin koji cekam ili se vec zna da to nece moci tako da se radi ?
Ko je upucen i prati ovaj zakon koji ce poceti vaziti od marta, molim nju ili njega da napise informaciju vise, jer ja sam tek zadnja 2,3 dana poceo to da vise citam i ne mogu pohvatati sve relevantne inforacije za tako malo vremena, jednostavno se pogubim u tom moru informacija.
Ovih dan-dva cu se opet cuti sa haverom na kruzeru, da vidim sta mu je taj covjek odgovorio, jer sam ga zamolio da ga pita za sto vise detalja.
-
ibizza
#3499 Re: Viza za Njemacku
Obavezno nam prenesi to sto ti jaran saznaGiancarlo wrote: ↑10/02/2020 15:15I mene ovo zivo zanima, jeli moguce da ce u nekim slucajevima biti tako lako sve izganjati ?
Ja da budem iskren, nemam pojma o pravilima i o ovom novom zakonu koji stupa na snagu od marta, jer ja sam sam prijavio termin po onom zakonu za Zapadni Balkan i samo sam to pratio i informisao se o njemu.
Imam havera koji trenutno radi na kruzeru zajednu njemacku firmu i dode njima na kruzer druga mjenacka firma da vrsi neke radove na samom kruzeru. Dio posla moraju odraditi i zaposlenici kruzera uz pomoc tih radnika koji su dosli iz te druge firme iz Njemacke. Eh sad, on tako radi to 2,3 dana i jednom naleti neki sef te njemacke firme sto su dosli za te radove, kad neki nas covjek. Haver sa njim u pricu hu ha i spomenu mu da planira da nakon zavrsetka ugovora da ide u Njemacku jer mu se vise ne radi na kruzerima. Ovaj covjek njemu spomenu da ce njemu u toj njegovoj firmi uskoro trebati radnika za taj posao koji oni trenutno rade na tom kruzeru. Haver zna da i ja cekam i dalje termin u ambasadi i spomene tako da bi i ja mozda radio taj posao, ali da necu jos par mjeseci dobiti termin za vizu. Taj sef, nas covjek mu odgovara da je on vec prije isao i kontaktirao taj njemacki Zavod za zaposaljavanje (ili koga je vec trebao) i da su mu tu rekli da ce od marta moci prilicno lako dovoditi radnike iz trecih zemalja. Navodno sa ugovorom odes u lokalnu opcinu u Njemacku gdje se uredno prijavis na adresu i sve sta ide.
Meni je ostao nejasan ovaj dio, a mozda ga moj haver nije najbolje shvatio, gdje je tu u citavoj prici ambasada ? Mene nerealno djeluje ybg da u citavoj toj jednacini nema ambasade ? A sve i da ima, jeli fakat moguce da ce to sve ici tako brzo, dakle da ce ti postupci u ambasadi trajati svega 2 sedmice (neka traju i malo duze od toga, svakako je krace nego sadasnjih 20tak mjeseci) ?
Mene je strah u ista se uspustati trenutno jer ne zelim da izgubim i termin na koji cekam, a i da eventualno popusim sa tom varijantom sa tim novim zakonom od marta. To bi mi bila potpuna katastrofa da preko noci bukvalno sve zayebem.
Hoce li postojati mogucnost da npr. pokusam sa tim novim zakon od marta da odem, bez da strorniram trenutni termin koji cekam ili se vec zna da to nece moci tako da se radi ?![]()
Ko je upucen i prati ovaj zakon koji ce poceti vaziti od marta, molim nju ili njega da napise informaciju vise, jer ja sam tek zadnja 2,3 dana poceo to da vise citam i ne mogu pohvatati sve relevantne inforacije za tako malo vremena, jednostavno se pogubim u tom moru informacija.
Ovih dan-dva cu se opet cuti sa haverom na kruzeru, da vidim sta mu je taj covjek odgovorio, jer sam ga zamolio da ga pita za sto vise detalja.
-
Alles-Tamam
#3500 Re: Viza za Njemacku
Danas sam pričao sa Ausländerbehörde i postavio im 10 pitanja vezanih za novi zakon,izmedju ostalog i po njihovoj procjeni koji bi bio najbrži mogući period od aplikacije do dolaska u njemačku,i on je rekao u zavisnosti od države do države za Bosnu misle da su 4 mjeseca neki minimum, i to samo ako se ide na onu varijantu da poslodavac uplati 411 eura da se ide po ubrzanom postupku.
A tu mora nostrifikacija i ugovor o radu već biti spreman
https://www.make-it-in-germany.com/de/
Možete putem chata i sami pitati šta vas zanima, ja sam preko sat vremena pričao sa čovjekom na telefon i fakat su bili odlični sagovornici
A tu mora nostrifikacija i ugovor o radu već biti spreman
https://www.make-it-in-germany.com/de/
Možete putem chata i sami pitati šta vas zanima, ja sam preko sat vremena pričao sa čovjekom na telefon i fakat su bili odlični sagovornici