Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#16576 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

pa demokratija je i brexit ili orban u mađarskoj, ne samo ovo u hameriki... :mrgreen:

čak i ovo kod nas :mrgreen:
omar little

#16577 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

ne postoje ekonomske motivacije?

kada su se birali tony blair ili gordon brown ili onaj svinjski drkadzija demokracija nije bila problem, ali postaje problem kada se izglasa brexit? kako?

to su kompleksne stvari i kako ko u odredjenim historijskim trenucima dolazi na vlast su stvari koje simplifikacija ne objasnjava. niti pomaze.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#16578 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

ne znam za ostale, meni je uvijek problem. Masa nema šta da odlučuje, samo privatluk :thumbup: :mrgreen:
sinuhe

#16579 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by sinuhe »

Nije sistem u Americi nikad zakazao da bi sad neko prozivao glasace.
I ovi primaries su jedna lijepa tradicija.
jeza u ledja

#16580 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

@ cyprus, nije pitanje demokracije izabiranje “najboljeg” vec biranje onog sto mislis da ti odgovara. poenta je da na drustvu lezi odgovornost. ako to drustvo izabere nekog debila, ono je to koje snosi posljedice.

mislim, u teoriji. u praksi svakako nemaju svi pojedinci isti uticaj, naravno.
madner

#16581 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by madner »

Mislim da je vise sirotinje glasalo za demokrate.

Drustvo je fragmentirano, ne samo u USA u grupe koje druge grupe vise ne percipiraju kao svoje nego kao protivnike.

To je problem post moderne i identinarnih pokreta koje su preuzele ljevicu.
jeza u ledja

#16582 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Da. Postoje grupe koje su donje i grupe koje uvjeravaju te donje da oni znaju najbolje sta njima treba. Te elite doduse postoje i na desnoj strani.
S obzirom na sve vecu ekonomsku i fizicku segregaciju tih grupa, nedostatak razumjevanja i ne cudi.
oaza85

#16583 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by oaza85 »

Challenger_ wrote: 09/02/2020 15:57 Njihov establišment je gurao bezumnu krezubu seljadiju u Afganistanu, Kavkazu, Magrebu, širom Bliskog istoka, ohrabrivao i podržavao poražene snage iz WW2 od Ukrajine preko Baltika do Balkana, sada je red da i njihovim društvom zajašu demoni.

Jer, karma je kurava.

Ko im *ebe mater.

Koje su to porazane snage iz ww2, Ameri ohrabrivali i podrzavali na Balkanu?
omar little

#16584 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

sve te gore nabrojane stvari nemaju veze sa demokracijom kao sistemom. za americku demokraciju je veci problem neravnomjerna raspodjela utjecaja i moci bazirana na parama nego sto neki antivekser ili krezubi rasista ima pravo glasa.
cyprus

#16585 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by cyprus »

oaza85 wrote: 09/02/2020 20:31
Challenger_ wrote: 09/02/2020 15:57 Njihov establišment je gurao bezumnu krezubu seljadiju u Afganistanu, Kavkazu, Magrebu, širom Bliskog istoka, ohrabrivao i podržavao poražene snage iz WW2 od Ukrajine preko Baltika do Balkana, sada je red da i njihovim društvom zajašu demoni.

Jer, karma je kurava.

Ko im *ebe mater.

Ustaše i handžar diviziju, to je valjda jasno :D

@Ostali, ma OK, nije ovo prvi put da glasno razmišljam na ovaj način, ni da se oko toga povede diskusija... Razumijem ja i uvažavam sve navedene kontraargumente, i šta god mogli pomislit o meni na osnovu prethodnih par postova, daleko sam ja od nekog elitiste i 'pišaj po sirotinji ' lika... Ja ovdje samo izražavam sa jedne strane bojazan od rastućeg talasa šovinističkog populizma, koji ima potencijal da dostigne neke nove katastrofične razmjere, a sa druge frustraciju činjenicom da se isti širi prvenstveno zahvaljujući kvantitetu zatucanog dijela glasačkog tijela... I to je manje-više globalni fenomen, kod nas prisutan od 1990-e, a evo kroz zadnju deceniju uviđamo da na njeg nisu imune ni razvijene demokratije... Pa zar nije onda logično postaviti pitanje - zar trenutni postulati demokratije, ovakvi kakvi jesu, zaista predstavljaju dostignuti vrhunac ljudske civilizacije, odnosno nešto što se ne može dalje usavršavati? Da li stvarno treba tek tako prihvatiti da istina i laž imaju jednak legitimitet?
oaza85

#16586 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by oaza85 »

cyprus wrote: 09/02/2020 21:19
oaza85 wrote: 09/02/2020 20:31

Jer, karma je kurava.

Ko im *ebe mater.

Ustaše i handžar diviziju, to je valjda jasno :D

@Ostali, ma OK, nije ovo prvi put da glasno razmišljam na ovaj način, ni da se oko toga povede diskusija... Razumijem ja i uvažavam sve navedene kontraargumente, i šta god mogli pomislit o meni na osnovu prethodnih par postova, daleko sam ja od nekog elitiste i 'pišaj po sirotinji ' lika... Ja ovdje samo izražavam sa jedne strane bojazan od rastućeg talasa šovinističkog populizma, koji ima potencijal da dostigne neke nove katastrofične razmjere, a sa druge frustraciju činjenicom da se isti širi prvenstveno zahvaljujući kvantitetu zatucanog dijela glasačkog tijela... I to je manje-više globalni fenomen, kod nas prisutan od 1990-e, a evo kroz zadnju deceniju uviđamo da na njeg nisu imune ni razvijene demokratije... Pa zar nije onda logično postaviti pitanje - zar su trenutni postulati demokratije, ovakvi kakvi jesu, zaista dostignuti vrhunac ljudske civilizacije, odnosno nešto što se ne može dalje usavršavati? Da li stvarno treba tek tako prihvatiti da istina i laž imaju jednak legitimitet?
Pripremaju nam teren za masovnu eksterminaciju, ima nas viska, ne znaju sta ce sa nama.
jeza u ledja

#16587 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote: 09/02/2020 21:19 @Ostali, ma OK, nije ovo prvi put da glasno razmišljam na ovaj način, ni da se oko toga povede diskusija... Razumijem ja i uvažavam sve navedene kontraargumente, i šta god mogli pomislit o meni na osnovu prethodnih par postova, daleko sam ja od nekog elitiste i 'pišaj po sirotinji ' lika... Ja ovdje samo izražavam sa jedne strane bojazan od rastućeg talasa šovinističkog populizma, koji ima potencijal da dostigne neke nove katastrofične razmjere, a sa druge frustraciju činjenicom da se isti širi prvenstveno zahvaljujući kvantitetu zatucanog dijela glasačkog tijela... I to je manje-više globalni fenomen, kod nas prisutan od 1990-e, a evo kroz zadnju deceniju uviđamo da na njeg nisu imune ni razvijene demokratije... Pa zar nije onda logično postaviti pitanje - zar trenutni postulati demokratije, ovakvi kakvi jesu, zaista predstavljaju dostignuti vrhunac ljudske civilizacije, odnosno nešto što se ne može dalje usavršavati? Da li stvarno treba tek tako prihvatiti da istina i laž imaju jednak legitimitet?
Taj populizam je poprimio katastroficne razmjere prije 100 godina, pa se eto nekako iskobeljasmo. Znaci ne bi bilo prvi put, a i sad znamo na sta to lici.
U pitanju su u razlicite stvari koje su povezane ali nisu iste kategorije. Demokracija je politicki sistem koji funkcionise pozitivno jedino ako je drustvo dovoljno svjesno njenih beneficija i ako postoji ekonomski i pravni sistem koji ekspresiju demokratske volje omogucava. Demokracija ti, barem teoretski, daje alatke u ruke. Ako ti tu nesto zabrljas ili ako gledas kako sve propada, a ti nista ne radis, nije do alatke problem, vec do tebe. Ovdje je rijec i odgovornosti drustva za sistem u kojem zive. Ta obaveza se uvijek iznova mora ljudima objasnjavati.

I to sto postoji veliki broj zatucanih, i to je dijelom odgovornost tog drustva. Znaci umjesto da lamentiras o corsokacima demokracije, ne ostaj ti drugo nego da radis na poboljsanju uslova zivota, edukaciji, ekonomskoj i drustvenoj pravicnosti.
Last edited by jeza u ledja on 10/02/2020 05:24, edited 1 time in total.
omar little

#16588 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

ali zasto je demokracija problem? demokracija je iznjedrila i progresivne i regresivne snage, ovisno o datim ekonomskim i drustvenim uvjetima. zasto bismo problematizirali demokraciju, a ne, na primjer, ekonomski sistem koji diktira uvjete zivota? ili obrazovni sistem koji kroji biracko tijelo?

kolekitvno smo proveli 80 godina studirajuci kako su nacisti i hitler dosli na vlast i zakljucak nije bio kriva je demokracija, zar ne?
oaza85

#16589 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by oaza85 »

Njuska koja stoji iza svog ovog ludila,

Image

...Himmler himself.

Donald je obicni pajac i instrument.
alijagoro

#16590 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by alijagoro »

Velkoski wrote: 09/02/2020 15:06 Do ovoga je dovelo preseravanje liberalnih i fokus na irelevantne stvari + outrage kultura. Stoga bruka "neutralnih" namjerno glasa za likove poput Trumpa čisto da se napravi haos (znam da se Jež neće složiti sa ovim, ali tako je :D).
Ja vise kontam da je do rasizma,zavisti i dezinformacija,ali uglavnom rasizam.
alijagoro

#16591 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by alijagoro »

oaza85 wrote: 09/02/2020 22:00 Njuska koja stoji iza svog ovog ludila,

Image

...Himmler himself.

Donald je obicni pajac i instrument.
Moscow Mitch :mrgreen:
GandalfSivi

#16592 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by GandalfSivi »

Jer, karma je kurava.

Ko im *ebe mater.
Vidis, ovo je jako opasno relativiziranje genocida, pravdajuci ga ulogom “velikih i zlih svetakih sila”.

A sto se tice toga sto nam je tesko, da vidis kako jeste, sve redovi pred ruskom ambasadom, mole za vizu samo da pobjegnu odavde...

Pozdrav sa krimskih plaza :izet:

Image
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#16593 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

Selebritiji opet iskorstili Oskar da nabiju još koji glas Trumpu :thumbup: :mrgreen:
alijagoro

#16594 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by alijagoro »

Velkoski wrote: 10/02/2020 03:05 Selebritiji opet iskorstili Oskar da nabiju još koji glas Trumpu :thumbup: :mrgreen:
To neka osjetljiva raja,malo im fali da glasaju za narandzu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#16595 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

Ako smatraju da će time "šuknuti" ovima onda vjerovatno da :mrgreen:

A i zar ne bi bilo sjajno još četiri godine čitati /r/politics :mrgreen:
alijagoro

#16596 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by alijagoro »

Inace ne bi glasali za Trumpa,ali natjeralo ih :D
MorningStar

#16597 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MorningStar »

alijagoro wrote: 10/02/2020 03:41 Inace ne bi glasali za Trumpa,ali natjeralo ih :D
Dosta vjerujem da nebi ali prijedlozi tipa - ajmo useliti beskucnike u prazne kuce i stanove :D voila
Point.

#16598 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

Strašno koliko još uvijek ima maloumnih koji gotive Trumpa.
alijagoro

#16599 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by alijagoro »

MorningStar wrote: 10/02/2020 08:48
alijagoro wrote: 10/02/2020 03:41 Inace ne bi glasali za Trumpa,ali natjeralo ih :D
Dosta vjerujem da nebi ali prijedlozi tipa - ajmo useliti beskucnike u prazne kuce i stanove :D voila
Obama je musliman i jos nije rodjen ovdje,imigranti dobijaju sve besplatno,rat na Bozic i tako dalje,su ja mislim izjave koje vise pale takve glasace nego izjave glumaca i njihovi prijedlozi.
omar little

#16600 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

Velkoski wrote: 10/02/2020 03:05 Selebritiji opet iskorstili Oskar da nabiju još koji glas Trumpu :thumbup: :mrgreen:
nisam gledala, jesu patetisali opet i glumatali heroje? virtue signaling level za povratit?
Post Reply