Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
-
155_mm
#276 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
ja znam da je tesko podnijeti cinjenice. ali to je tvoj problem.
- prasoje
- BHCluster
- MorningStar
#279 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu

Ameri najludji... 120 komada oruzja na 100 drzavljana
- MorningStar
#280 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
I nove igracke:
The Northrop Grumman B-21 Raider is a proposed American heavy bomber under development by Northrop Grumman. As part of the Long Range Strike Bomber program (LRS-B), it is to be a very long-range, stealth strategic bomber for the United States Air Force capable of delivering conventional and thermonuclear weapons.
The bomber is expected to enter service by 2025. It is to complement existing Rockwell B-1 Lancer, Northrop Grumman B-2 Spirit,and Boeing B-52 Stratofortress bomber fleets in U.S. service and eventually replace these bombers.
A request for proposal to develop the aircraft was issued in July 2014. The Air Force initial plans were to acquire 80 to 100 LRS-B aircraft at a cost of $550 million per unit (2010) and envisions some 175 to 200 to be in service eventually.A development contract was awarded to Northrop Grumman in October 2015. A media report states that the bomber could also be used as an intelligence gatherer, battle manager, and interceptor aircraft.
At the 2016 Air Warfare Symposium, the LRS-B was formally designated "B-21", signifying the aircraft as the 21st century's first bomber.Then-Secretary of the Air Force Deborah Lee James stated that the B-21 is a fifth-generation global precision attack platform that will give the United States networked sensor-shoot capability, thus holding targets at risk. The head of the U.S. Air Force Global Strike Command expects that 100 B-21 bombers will be the minimum ordered and envisions some 175–200 bombers in service. Two internal USAF studies suggest that Air Force could increase its B-21 purchase from between 80 and 100 to as many as 145 aircraft. Initial operating capability is expected to be reached by 2030.
The Modular Advanced Armed Robotic System (MAARS) is a robot that is being developed by Qinetiq. A member of the TALON family, it will be the successor to the armed SWORDS robot. It has a different, larger chassis than the SWORDS robot, so has little physically in common with the SWORDS and TALON robots. The MAARS platform was designed for reconnaissance, surveillance, and target acquisition (RSTA) to increase security at forward locations. It can be configured for non-lethal, less-lethal, and lethal effects. The system weighs 369 lb fully loaded with sensors, weapons, and ammunition. Its battery can last 312 hours, with a sleep mode to last for up to one week. The MAARS can move at 7 mph and travel 8001000 meters from its controller. It has a seven cameras for driving, situational awareness, and for the weapon that can operate in daytime or thermal modes. MAARS is armed with an M240B machine gun and four M203 grenade launcher tubes on a 360 degree rotating turret. It carries 450 rounds of machine gun ammo and four grenade rounds. Grenades can include sponge, buckshot, and tear gas for less-lethal purposes, and explosive and airburst for lethal purposes. Each tube is loaded individually, allowing lethal and less-lethal capabilities to be available and selected when needed. Other features include an on-board loudspeaker to communicate, a siren, a laser dazzler, and a gunfire detection system. The weapons system can be replaced with a manipulator arm that can lift 120 lbs., making it able to pick up 155 mm artillery rounds, and can pull over 300 lbs.
- prasoje
#281 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
Koje je to izvlačenje državnog novca, bez presedana u istoriji. A sigurno mogu da ga naprave jeftinijeg, ali zašto bi.
- prasoje
-
155_mm
#283 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
ovaj prasoje se ponasa kao neki patoloski lazov. ovamo se predstavlja kao neko ko se veoma intrresuje za namEnsku a pitas ga koliko je tezak prazan najmocniji serijski proizvod iste, on se pravi mutav.

- MorningStar
#284 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
Inace ste obje teme sveli na nacionalizam,provokacije i ponekim ispadom u vidu info o tome za sto je tema napravljena.
- prasoje
#285 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
Ja nisam ništa sveo na to. Pitaj ovog iznad koji na svaki post odgovara vređanjem, pljuvanjem, trolovanjem i sl.MorningStar wrote: ↑09/02/2020 10:37 Inace ste obje teme sveli na nacionalizam,provokacije i ponekim ispadom u vidu info o tome za sto je tema napravljena.
Vređaj, sine, vređaj, ali dva puta sam ti odgovorio da ne znam. Ili nisi mnogo pametan ili ne znaš da čitaš.
Ali ti meni nisi odgovorio koliko je samohodnih haubica BiH izvezla?
-
The 51st State
#286 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
prasoje wrote: ↑09/02/2020 11:44Ja nisam ništa sveo na to. Pitaj ovog iznad koji na svaki post odgovara vređanjem, pljuvanjem, trolovanjem i sl.MorningStar wrote: ↑09/02/2020 10:37 Inace ste obje teme sveli na nacionalizam,provokacije i ponekim ispadom u vidu info o tome za sto je tema napravljena.
Vređaj, sine, vređaj, ali dva puta sam ti odgovorio da ne znam. Ili nisi mnogo pametan ili ne znaš da čitaš.
Nije nijednu, no izvesce se valjda nekad, neka nje i bez izvoza da se koze nastancati zlu ne trebalo.
Svaka cast namjenskoj industriji srbije, no nije to neki spektakl ni u odnosu na nas cim se mozemo uporedjivati, a kamo li na svjetwkom nivou.
Mi smo zadovoljni sto je twkva grana industrije uopste opstala i sto danas egzistira sa jasnom perspektivom.razvoja..
- mirsek
-
155_mm
#288 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
ti si nesto mnogo uvredljiv. ali tako je to kad te truju lazima razni miloradovici, vulini i kvazi analiticari kao onaj aleksandar radic. taj radic je lagao kako BiH nabavlja 2 helikoptera i za to daje oko 50 miliona dolara. da bi se ispostavilo da ce BiH kostati 4 helikoptera oko 5 miliona dolara a ostalo daju ameri.prasoje wrote: ↑09/02/2020 11:44Ja nisam ništa sveo na to. Pitaj ovog iznad koji na svaki post odgovara vređanjem, pljuvanjem, trolovanjem i sl.MorningStar wrote: ↑09/02/2020 10:37 Inace ste obje teme sveli na nacionalizam,provokacije i ponekim ispadom u vidu info o tome za sto je tema napravljena.
BiH nije do sad izvela ni jednu haubicu i niko nikad nije tvrdio suprotno. nije to kao kod vas da neki tvrde da je alzir kupio ogromnu kolicinu nori b52 a neki nikad culi za takvo nesto. ili bajke tipa "sreo ja nekog na baustelu u nEmacku i tako on meni pricao da je u BNT-u sve propalo"
te baustelske price i razne bajke ne prolaze na ovom forumu.
jadno je to glumiti ovdje nekog poznavalaca namEnske a ne znati koliko je teska nora b52. ipak je to najvazniji proizvod vase NI.
ili ti dobro znas zbog cega ja to pitam pa izbjegavas odgovor. bojis se neceg?
- prasoje
#289 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
E, onda je sve u redu.
Sine, čitavu dijareju gluposti si isprosipao, sa standardnim dodacima trolovanja, izmišljanja, ruganja, preslikavanja svojih manira na druge, ubacivanjem politike gde joj nije mesto. Da odgovaram na svaku tvoju glupost na pamet mi ne pada. Idi leči se.155_mm wrote: ↑09/02/2020 17:40 ti si nesto mnogo uvredljiv. ali tako je to kad te truju lazima razni miloradovici, vulini i kvazi analiticari kao onaj aleksandar radic. taj radic je lagao kako BiH nabavlja 2 helikoptera i za to daje oko 50 miliona dolara. da bi se ispostavilo da ce BiH kostati 4 helikoptera oko 5 miliona dolara a ostalo daju ameri.
BiH nije do sad izvela ni jednu haubicu i niko nikad nije tvrdio suprotno. nije to kao kod vas da neki tvrde da je alzir kupio ogromnu kolicinu nori b52 a neki nikad culi za takvo nesto. ili bajke tipa "sreo ja nekog na baustelu u nEmacku i tako on meni pricao da je u BNT-u sve propalo"
te baustelske price i razne bajke ne prolaze na ovom forumu.
jadno je to glumiti ovdje nekog poznavalaca namEnske a ne znati koliko je teska nora b52. ipak je to najvazniji proizvod vase NI.
ili ti dobro znas zbog cega ja to pitam pa izbjegavas odgovor. bojis se neceg?
-
155_mm
#290 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
@prasoje
jedini koji se ovdje lijeci si ti. odmah sam ti rekao ne lijecis svoje komplekse ovdje jer ti se moze dogoditi da odes sa ovog foruma sa vecim kompleksima nego sto si dosao.
kako mislis da je glupost podatak koliko je neko oruzje tesko prazno. to je nesto najnormalnije na svijetu. tako da mi nije jasno zbog cega bjezis od tog pitanja. sta je problem?
jedini koji se ovdje lijeci si ti. odmah sam ti rekao ne lijecis svoje komplekse ovdje jer ti se moze dogoditi da odes sa ovog foruma sa vecim kompleksima nego sto si dosao.
kako mislis da je glupost podatak koliko je neko oruzje tesko prazno. to je nesto najnormalnije na svijetu. tako da mi nije jasno zbog cega bjezis od tog pitanja. sta je problem?
- prasoje
#291 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
Da li si retardiran ili si slep pored očiju? Odgovaram ti 4-ti put da ne znam i da me nije briga a to tvoje farisejstvo gde ako ne znam taj detalj znači da bilo šta što kažem nije validno - to prodaj nekom drugom.155_mm wrote: ↑09/02/2020 18:27 @prasoje
-
155_mm
#292 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
pa kad ne znas takvu jednu banalnu stvar kako ti vjerovati za ostalo.
- prasoje
-
Tempo
- ZeModerator
#294 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
sisoje, evo ti ovdje cjene remonta poklonjenih migova:
https://obris.org/regija/koliko-srbiju- ... oplovstva/
ovdje jos bolje:
https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/18 ... -za-srbiju
- prasoje
#295 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
Omašio si temu.Tempo wrote: ↑09/02/2020 18:58sisoje, evo ti ovdje cjene remonta poklonjenih migova:
https://obris.org/regija/koliko-srbiju- ... oplovstva/
ovdje jos bolje:
https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/18 ... -za-srbiju
Ovde je bila priča o MiG-ovima.
srbija-se-expresno-naoruzava-t156797.html
-
155_mm
#296 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
@prasoje
gdje je zapelo?
hoces kopirati te dokaze o izvozu ovdje na odgovarajucoj temi pa da krenemo u raspravu o namEnskoj.
bojis se necega? ili je nesto drugo u pitanju?
gdje je zapelo?
hoces kopirati te dokaze o izvozu ovdje na odgovarajucoj temi pa da krenemo u raspravu o namEnskoj.
bojis se necega? ili je nesto drugo u pitanju?
- prasoje
#297 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
Zašto ih ti nisi kopirao ako si tako zapeo za njih. Znaš gde se nalaze:
bh-vojna-industrija-i-naoruzanje-t73756 ... #p16279669
-
155_mm
#298 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
@prasoje
to su tvoji "dokazi" pa bi bio red da ih ovdje konkretno postavis i pojasnis. da ne bi poslije bilo ja sam mislio ovako ili onako.
ne kontam cega te je strah?
to su tvoji "dokazi" pa bi bio red da ih ovdje konkretno postavis i pojasnis. da ne bi poslije bilo ja sam mislio ovako ili onako.
ne kontam cega te je strah?
- prasoje
-
doboj71
#300 Re: Namjenska industrija i naoruzanje u svijetu
Meni srce na mjestu .U proslom ratu ,1992, jedne prilike imao dvije rakete za rpg ,a cetiri , tenka idu na nas .od muke smo skoro bili spremni da skacemo na njih sa flasama benzina ko partizani u filmovima .
A sad kad vidim da mozemo proizvesti skoro pa neogranicene kolicine raketa ,rpg , nekakva me milina obuzme ,tacno se super osjecam.
Da ne razvodnjavam temu vise .
A sad kad vidim da mozemo proizvesti skoro pa neogranicene kolicine raketa ,rpg , nekakva me milina obuzme ,tacno se super osjecam.
Da ne razvodnjavam temu vise .