Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mma5788

#9701 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mma5788 »

Abate Fetel wrote: 08/02/2020 20:14 Evo vam tog pritija i kod mene svake godine zapalim jednu vatru da se podsjetim 😂

Image
Kako se slazu macke sa psom? Ja imam problem s mojima? :sad:
romim

#9702 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

mma5788 wrote: 08/02/2020 20:15
romim wrote: 08/02/2020 20:13 @mma5788
Nazalost nemam kotlovnicu.
Koristim kamin na pelet Biodom h25 25kw
Nalazi se u prizemlju u dnevnom boravku.
Da li pec grije i prostor oko sebe?
Grije prostor oko sebe zracenjem toplote kroz staklo.
Kod mene stoji u prostoru od 25m2 i moze to zagrijati zracenjem. Za svaki slucaj u tom prostoru imam dva plocasta radijatora od 120cm, od cega je jedan upaljen zbog brzeg zagrijavanja, a i on ima termo glavu pa se ugasi kada se zagrije prostorija.
Abate Fetel

#9703 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

romim wrote: 08/02/2020 20:17 @Abate Fetel
Kad si rekao 140m2 mislio si na vanjske dimenzije?
Hvala na prikazanim informacijama. Realna potrosnja za neizolovan prostor i podrucje gdje zivis.
Meni bi bilo minimum 50km vise na mjesecnom nivou.
Evo moj post ovde pa čitaj grijanje-na-struju-da-ili-ne-t79741s9225.html
dadoka84

#9704 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

romim wrote: 08/02/2020 20:01 Svima je isti savjet, kupi inverter ne trosi nista.
Evo sad je sezona grijanja, ja ne znam osim jednog korisnika da je neko prikazao rad klima, stvarnu potrosnju, da je postavio neku sliku ili video.
Ja sam u više navrata pisao tačnu potrošnju i sve informacije, kačio račune. Kod mene je kinez i za sada sam izuzetno zadovoljan. Kako potrošnjom, tako i ponašanjem uređaja. Mana ove klime je izuzetno loša android aplikacija. Al nadam se kakvom apdejtu :)
Abate Fetel

#9705 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

dadoka84 wrote: 08/02/2020 20:25
romim wrote: 08/02/2020 20:01 Svima je isti savjet, kupi inverter ne trosi nista.
Evo sad je sezona grijanja, ja ne znam osim jednog korisnika da je neko prikazao rad klima, stvarnu potrosnju, da je postavio neku sliku ili video.
Ja sam u više navrata pisao tačnu potrošnju i sve informacije, kačio račune. Kod mene je kinez i za sada sam izuzetno zadovoljan. Kako potrošnjom, tako i ponašanjem uređaja. Mana ove klime je izuzetno loša android aplikacija. Al nadam se kakvom apdejtu :)
Gree+ i GreeSmart smeće

bolje uzeti sensibo ili melisu pa tako palit.
romim

#9706 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Abate Fetel
Kod tebe sobe kao garsonjera :-)
Realno to je to.
Obzirom na razliku u temperaturi Mostar, Sarajevo, meni trenutno bez izolacije ne bi nista bilo jeftinije od peleta.
Kad je dobra izolacija pa se samo dogrijava i odrzava sigurno je druga prica.
Klima je isplativija kad se treba samo malo dogrijavati, kada je toplije, jer pec na pelet nema potrebu da dugo radi, a potrosi prilicno dok se potpali i zagrije sistem dok pocnu grijati radijatori.
Imam dnevni, trpezariju i kuhinju 37m2 i tu mi je plan postaviti klimu za prelazni period, a u sobi ce biti dovoljno toplo za spavanje i bez grijanja.
romim

#9707 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@dadoka84
Nemoguce je procitati sve postove ko zna koliko unazad.
Mozes li samo ukratko napisati,
Koji Gree (model i jacina)
Stan ili kuca i povrsina grijanja
Kakva izolacija
Koja potrosnja
Gdje zivis
dadoka84

#9708 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

romim wrote: 08/02/2020 20:38 @dadoka84
Nemoguce je procitati sve postove ko zna koliko unazad.
Mozes li samo ukratko napisati,
Koji Gree (model i jacina)
Stan ili kuca i povrsina grijanja
Kakva izolacija
Koja potrosnja
Gdje zivis
Stan je u sarajevu, sjevero istok, sredina zgrade, sa jedne strane haustor sa druge stan u kojem niko ne boravi ispod i iznad su stanovi koji se griju. Zgrada je novogradnja sa solidnom termo izolacijom, stolarija plasticna rehau 6 komorna i sa 2 stakla. Nema argona i nema premaza.
Kod mene je dnevni boravak sa kuhinjom i hodnik zagrijan klimom, wc i spavaca nisu vec koristim plinsko grijanje ponekad. Doduse imam psa pa su vrata cesto zatvorena pa topao zrak i ne moze doci do tih prostorija. Ako je duze otvoreno onda i njih solidno zagrije. Stan je 50mkv a grije se sa inverterom 12, ACP-12CH35AUJI R32. Razmisljao sam da ubacim jos jednu manju 9 ili 12 i za spavacu sobu. Ali i ovako je vise nego lijepo i toplo uz moram priznati sasvim dobru izolaciju, stolariju i poziciju stana. Dnevni obično zagrijan na 24.3, spavaca na 22.5.

Evo, gledam 4 zadnja računa kombinovano struje za grijanje i plin. Iz ove cifre su izbijene cijene standardne potrosnje na mjesecnom nivou a koje ne ulaze u trosak grijanja:

Struja 7 + plin 10 = 17KM
Struja 15 + plin 10 = 25KM
Struja 36 + plin 15 = 51KM
Struja 60 + plin 15 = 75KM

Npr, ovih 75KM za zadnji mjesec = 130KM računa za plin koji je bio prošle godine u tom periodu a vremenski uslovi su bili uporedivi.
Last edited by dadoka84 on 08/02/2020 20:48, edited 1 time in total.
Abate Fetel

#9709 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Mislim da inverter svakoga iznenadi kako grije, svi pišu ne može kod mene, treba ovo treba ono, kad ona ugrije zidove druga je priča, kod mene u vikendici 18_ka grije kuhinju, dnevni, ulazni hodnik, ne vjeruju ljudi kada uđu kako je toplo, doduše sve je rigips, novi otvori, izolacija unutrašnja stropa, profili, vuna, rigips.

Vanjsku ću udarit stiropor 10__ku

barem tako planiram, jer gradim uz vikendicu još jedan mali objekat ovako za izdavanje, soba sa kuhinjom i wc, za turiste sleep and go fora.

nekih 35 kvadrata sve, nekad bila stara šupa i ostava za ugalj i drva imala je i kanal za auto, pa to polako radim.
dadoka84

#9710 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

Abate Fetel wrote: 08/02/2020 20:48 Mislim da inverter svakoga iznenadi kako grije, svi pišu ne može kod mene, treba ovo treba ono, kad ona ugrije zidove druga je priča, kod mene u vikendici 18_ka grije kuhinju, dnevni, ulazni hodnik, ne vjeruju ljudi kada uđu kako je toplo, doduše sve je rigips, novi otvori, izolacija unutrašnja stropa, profili, vuna, rigips.

Vanjsku ću udarit stiropor 10__ku

barem tako planiram, jer gradim uz vikendicu još jedan mali objekat ovako za izdavanje, soba sa kuhinjom i wc, za turiste sleep and go fora.

nekih 35 kvadrata sve, nekad bila stara šupa i ostava za ugalj i drva imala je i kanal za auto, pa to polako radim.
Meni su se čudili za novu godinu. Dolazilo nam bruka gostiju i svi tvrde da im je pretoplo. Ja sam navikao biti u sorcu i majici bez rukava, spavam pod laganim pokrivačem.
Felix77

#9711 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Jel zna netko valja li ovo
https://i.postimg.cc/hvRmVh36/Screensho ... 213734.png
Nije ova cjena ima na piku 9 tka 1500 sa ugradnjom, ako ima neki japanac za približno novca daj pomozite
Abate Fetel

#9712 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Felix77 wrote: 08/02/2020 21:41 Jel zna netko valja li ovo
Nije ova cjena ima na piku 9 tka 1500 sa ugradnjom, ako ima neki japanac za približno novca daj pomozite
Valja već sam postavljao slike

Image
piplica
Grijem se na: Ćumur

#9713 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

romim wrote: 08/02/2020 20:01
Ljenost je najgora bolest, vrati se 250 stranica unayad pa pricitaj sta, sigurno ces naci nesto korisno, i za tebe.
Na temi se frljaju neki Copovi, Scopovi, prema ovom, prema onom.
Opet isto, procitas pa nesto naucis, pa ti bude jasnije.
romim

#9714 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@piplica
Kad komentarises, komentarisi sve.
Prosvijetli nas svojom inteligencijom i rijesi misteriju.
Citam postove i kaze:
Ne kupovati predimenzionisanu klimu jer ista ne moze raditi na maloj snazi, pa ce se cesto paliti i gasiti.
Udjem drugi dan na forum i citam:
18ka je bolja od 12ke jer ce raditi na manjoj snazi, a kad radi na manjoj snazi ima bolji Cop
romim

#9715 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@dadoka84
Znaci Vivax grije.
Jeli ti ovo prva sezona?
Ovo 60km jeli za januar ili decembar?
Rekao sam vec stan je stan. Jedan vanjski zid, manja kvadratura, izolacija veoma bitna stavka.
Kod mene tri vanjska zida, prizemlje i sprat se griju, sprat iznad se ne grije, nema izolacije, veca kvadratura.
dadoka84

#9716 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dadoka84 »

romim wrote: 08/02/2020 22:49 @dadoka84
Znaci Vivax grije.
Jeli ti ovo prva sezona?
Rekao sam vec stan je stan. Jedan vanjski zid, manja kvadratura, izolacija veoma bitna stavka.
Kod mene tri vanjska zida, prizemlje i sprat se griju, sprat iznad se ne grije, nema izolacije, veca kvadratura.
Obračunski period: 22.12.2019 - 20.01.2020
Jest prva sezona. Do sada sam koristio samo plinsko etazno, i računi su bili preko 120 pa do 170 mjesečno, zavisno od vanjske temp. Doduše stan se obično grije na malo višu temp nego kod većine ljudi.
Ermin ZM

#9717 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Podne su dosta skuplje. Znam to jer ih i ja intenzivno trazim i pokusavam sto vise inf skupit. Sto se tice Gree Console imaju 2 opcije: 1 do -15, dosta je slabija, vanjska zavrsava sa oznakom 1B.
I druga, dosta jaca, ima daikinov kompresor, do -20, na
1C zavrsava. Sto se tice japanca imas fujitsu LVC, 2300 km je 12ka, dosta je skuplja al kazu da fino grije, najvjerovatnije cu je i uzet roditeljima.
Ako se ne varam tebi treba za 1 manje sobe? Ako je tako onda nmzs se zeznut, uzmes 9ku Console, ipak je dosta jeftinija.
Ermin ZM

#9718 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Znaci Vivax grije.
Jeli ti ovo prva sezona?
Pazi Vivax ne pravi svoje klime vec ih narucuje iz Kine. Predpost da to znas. Nekad je Gree, nekad Midea proizvodjac itd. Nekad ubodu na dobar model nekad je los. Cesce ovo drugo. Nor prije par godina prodavali su model Gexi, kopija jednog od Gree najboljeg modela, kazu ljudi da je jako se dobro pokazala. Koji je model kod dadoka84 nez, ako je on zadovoljan grijanjem to je najbitnije. Vivax ima jednu prednost, cuo sam da su dobri sa rezervnim dijelovima, imaju uglavnom sve na stanju ne ceka se dugo i daju podugu garanciju.
Abate Fetel

#9719 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Ermin ZM wrote: 09/02/2020 08:56
Znaci Vivax grije.
Jeli ti ovo prva sezona?
Pazi Vivax ne pravi svoje klime vec ih narucuje iz Kine. Predpost da to znas. Nekad je Gree, nekad Midea proizvodjac itd. Nekad ubodu na dobar model nekad je los. Cesce ovo drugo. Nor prije par godina prodavali su model Gexi, kopija jednog od Gree najboljeg modela, kazu ljudi da je jako se dobro pokazala. Koji je model kod dadoka84 nez, ako je on zadovoljan grijanjem to je najbitnije. Vivax ima jednu prednost, cuo sam da su dobri sa rezervnim dijelovima, imaju uglavnom sve na stanju ne ceka se dugo i daju podugu garanciju.
Ne znam otkud ti te informacije o Vivax klima uređajima, imao sam prilke da vidim kako rade i niko se ne žali, čak sam vidio na djelu i ovaj premium model Vivax Y design serija vrlo moćan uređaj.
Ermin ZM

#9720 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Abate Fetel wrote: 09/02/2020 09:04
Ermin ZM wrote: 09/02/2020 08:56
Znaci Vivax grije.
Jeli ti ovo prva sezona?
Ne znam otkud ti te informacije o Vivax klima uređajima, imao sam prilke da vidim kako rade i niko se ne žali, čak sam vidio na djelu i ovaj premium model Vivax Y design serija vrlo moćan uređaj.
Ovako sa foruma najvise, od drugih clanova(vise foruma). Da se ne grijesim, nez nmm licno iskustvo sa njima, mozda sam i u krivu. Samo ja bih opet isao na originalnog kineza nego na rebrendiranu robu. Razlog jednostavan, sigurno oni pristede na materijalima i kvaliteti da se proizvod pod njihovim imenom malo izdvoji u kvaliteti.
A za Vivax sam procitao slijedece zamjerke od clanova, neki su modeli glasniji, onda neka serija je imala problem sa ispuhom. Mada opet koliko para toliko muzike, sigurno ni njihovi premijum uredjaji nisu za bacit.
Evo dado kaze da mu dobro grije, i to treba uzet u razmatranje. Najmjerodavnija su iskustva onih koji zaista imaju taj brend(za svaki vazi).
Meni je za Gree receno ne valja, nmz to 20 kvadrata ugrijat, glasna dere se cim udje u minus a nista od tog nije tacno.
Felix77

#9721 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Ermin ZM wrote: 09/02/2020 07:52
Podne su dosta skuplje. Znam to jer ih i ja intenzivno trazim i pokusavam sto vise inf skupit. Sto se tice Gree Console imaju 2 opcije: 1 do -15, dosta je slabija, vanjska zavrsava sa oznakom 1B.
1C zavrsava. Sto se tice japanca imas fujitsu LVC, 2300 km je 12ka, dosta je skuplja al kazu da fino grije, najvjerovatnije cu je i uzet roditeljima.
Ako se ne varam tebi treba za 1 manje sobe? Ako je tako onda nmzs se zeznut, uzmes 9ku Console, ipak je dosta jeftinija.
Ne znam evo sad sam u dilemi, cuo sam od par likova da su ugradjivali ove zidne na metar visine od poda ili na plafon, a mozes kupiti daleko bolju klimu za manje para, od podne i kazu da radi super u grijanju ako je na metar od poda a hladjenje mi je nebitno zbog toga se i kaci na zid pod plafon
Ermin ZM

#9722 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Felix77 wrote: 09/02/2020 09:23
Ermin ZM wrote: 09/02/2020 07:52
Ne znam evo sad sam u dilemi, cuo sam od par likova da su ugradjivali ove zidne na metar visine od poda ili na plafon, a mozes kupiti daleko bolju klimu za manje para, od podne i kazu da radi super u grijanju ako je na metar od poda a hladjenje mi je nebitno zbog toga se i kaci na zid pod plafon
Mozes, ako se ne varam i obicna bolje radi u grijanju ako se spusti. Samo to jako ruzno izgleda po meni. Opet nez koliko ti je estetika bitna. A jedna prednost podnih je sto manje pusu, tako su konstruirane da ne moraju jako gurat zrak kao klasicne
Felix77

#9723 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Mozes, ako se ne varam i obicna bolje radi u grijanju ako se spusti. Samo to jako ruzno izgleda po meni. Opet nez koliko ti je estetika bitna. A jedna prednost podnih je sto manje pusu, tako su konstruirane da ne moraju jako gurat zrak kao klasicne
Sve znam al nemam izbora da je postavim gdje treba mogla bi na drugi zid al mi nece duvat prema vratima u hodnik, samo ispod prozora ili nekim L nosacima na plafon a to je spavaca ne ulazi se bas tamo toliko
romim

#9724 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@Ermin ZM
Napisao je dadoka84 u svom postu tacan model.
Upucen sam u dosta informacija o klimama preko raznih foruma.
Ovakvih postova treba biti vise, kao sto si postavio ti Abate Fetel i dadoka84, sa detaljnim informacijama, pa neka svako sam prosudi sta mu odgovara.
Naravno, koliko para toliko i muzike, mada ne mora uvijek biti tako.
Svjedoci smo da se sve vise desava da su noviji modeli losiji od starijih, i da se vise stedi na materijalu.
Proizvodjaci se sluze raznim trikovima, plusevima itd.
Koliko sam ja uspio procitati sa foruma, sluze se i trikovima kad je u pitanju Cop, pa sve to djeluje malo zbunjujuce, cak i dobrim poznavaocima.
Medjutim kada sam to pomenuo, neki se prave pametni, a i sami su zbunjeni.
Abate Fetel

#9725 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Abate Fetel »

Te tabele meni ne znače ništa niti gledam te kopove i skopove briga me.

Meni je važno da klima radi ono čemu je namjenjena tj da grije i hladi.

Prilikom kupovine klime trebaš znati neka pravila.

Kvadratura kuće/sobe/stana

vanjski zidovi i izolacija

Budžet i na kraju kupovina.

Ako na klima uređaju piše da grije 45 kvadrata to znači samo pod idealnim uslovima, ona će da ugrije bez problema i kada nema izolacije ali će da potroši više struje.

Svaki inverter je dobar i tu nema priče.Doduše pišem samo o onim uređajima koje posjedujem, tu mogu da napišem onako kako jeste, svaki drugi uređaj kojeg nemam i ne komentarišem u smislu da ga treba uzeti, kupiti, već samo na način da drugi kažu da im taj uređaj valja, koliko to važi kod onih koji žele da se odluče na kupovinu invertera nemam pojma i ne želim da ulazim u nečije mozgove.Za svoje pare uzmi šta hoćeš samo se prvo dobro informiši!
Post Reply