romim wrote: ↑08/02/2020 20:01
Ja grijem 2 sprata, korisnog prostora 130m2, a osnova je 8x10 metara (odbio sam garazu i povrsinu zidova).
Nemam izolaciju, a sa juzne strane je drugi objekat jer je kuca dupleks. Imam jos jedan sprat iznad, al ga ne grijem jer nije ispravljen.
Grijem se na pelet, od 07 00 do 22 00
U dnevnom je trenutno 24c, sobe oko 21c, kupatilo 22c, hodnik grijem povremeno zavisno od vanjske temperature (zbog potrosnje).
Za sezonu potrosim oko 3.5 do 4 tone peleta (cijena sa prevozom 350km).
Sad kad citam tako pojedine postove ispade da sam se zeznuo i da bacam pare na pelet, da sam mogao uzeti 4 invertera i da trosim 100km mjesecno.
I opet mi ta 4 invertera ne bi mogla pokriti sve prostorije zbog rasporeda i morao bih posebno grijati kupatilo.
Bez izolacije tesko da bi po inverteru mjesecno bilo manje od 50km.
Inverteri 4x50km = 200km x 6 mjeseci = 1200km
Ne racunam zagrijavanje kupatila.
Pelet 4t x 350km = 1400km
Namjeravam uzeti invertere u dnevni boravak za prelazni period jesen- proljece, kad je situacija grijati ili ne grijati, a i za hladjenje ljeti.
U prelaznom periodu kad je potrebno samo dogrijavanje i kad su temperature u plusu jeftinije je dogrijavati na invertere nego na pelet.
Poenta mog posta je da malo ko detaljno opise, koliko grije, kakva izolacija, kolika potrosnja itd.
I isti se savjeti daju i onom ko grije 40m2 i onom ko grije 200m2.
Isto i onom ko ima jedan vanjski zid i zivi u stanu, i onom ko zivi u kuci i ima vanjskih zidova sa svih strana.
Svima je isti savjet, kupi inverter ne trosi nista.
Evo sad je sezona grijanja, ja ne znam osim jednog korisnika da je neko prikazao rad klima, stvarnu potrosnju, da je postavio neku sliku ili video.
Na temi se frljaju neki Copovi, Scopovi, prema ovom, prema onom.
Ko hoce nesto da skonta mora postati serviser klima da uprati sve termine.
Citam postove i kaze:
Ne kupovati predimenzionisanu klimu jer ista ne moze raditi na maloj snazi, pa ce se cesto paliti i gasiti.
Udjem drugi dan na forum i citam:
18ka je bolja od 12ke jer ce raditi na manjoj snazi, a kad radi na manjoj snazi ima bolji Cop
Ko koristi kineze i ostale odma je lincovan.
Stani malo, pusti covjeka da napise sta grije, kako se klima pokazala, koliko trosi, pa onda sudi.