CikCikCikPogodi wrote: ↑07/02/2020 22:27
Maraschino wrote: ↑07/02/2020 22:14
zigzag wrote: ↑07/02/2020 21:45
Prakticne su te masine manjih kapaciteta ali malo ko je voljan da se u to upusti iako je za očekivati da i ovoga nekad bude.
Koliko ostataka drveta propada širom države.
Ja imam nešto zemlje pod voćnjakom i "zapuštenom ogradom" pa svake godine imam par m2 isječenog drveta koje uglavnom negdje ostane složeno i vremenom istruhne ili se zapali kada se čisti ograda.
A ima dosta ljudi koji imaju i svoju šumu i koji bi mogli maksimalno iskoristi sav "biootpad" osnosno peletirano granje i manje oblice. Tako nešto se ne može nikom prodati ali peletirano bi vjerovatno i moglo po 90-100 km
Ako imas sumu ili ogradu sa rastinjem to mozes koristiti kod drugog kotla, na sjecku. samo se isjecka sa masinom, velikom ili malom nije bitno i ono isjeckano se koristi za lozenje kotlova. Tu se moze i ostaci od kukuruza(kukuruzovina, klasura) koristiti ali isjeckani.
Pelet trazi drobljenje u sitne komade(piljevina) pa susenje da bi se moglo presati.
Ma ovi Kinezi su ludi sta mogu sve izmisliti. Imaju cak i mobilna postrojenja za proizvodnju peleta, cak sa susilicama. Samo im je bitno da navedes kapacitet koji hoces. E sad ne znam koliko proces susenja traje, ali sigurno ima ljudi koji bi napravili i kamp samo da zarade pare.
E sad za drvo ipak bi bilo najbolje sam transportovati izrezane balvane, jer sam vidio da Ford ima pick-up dumpera koji moze podosta tereta podnijeti.
Imam komsiju koji je tako mislio da sa kineskim masinama pravi pelet, za sebe I ako jos sta proda komsiluku.
Odustao je posle godine, sve rasprodao, jer su te jeftine masine lose kvalitete, stalno se kvare. Moje misljenje je da mu je motor izgorio, jer je slaba struja, ali lezajevi su cesto stradali, nozevi u mlinu, matrica na presi su se stalno morali ostriti.
Kako nije imao dovoljno piljevine ni za sebe, krenuo je sa mljevenjem I presanjem grancica I slame, ali je pelet bio slab, malo toplote po kg.
Kad je malo izracunao koliko je vremena I para ulozio, trebalo bi mu vise od 15 godina da vrati ulozeno, racunao je 350km/t. Kad sam probao taj pelet, ja ne bi dao ni 200. Mislim da te masine ne mogu trajati toliko, I da bi posle 5-6 godina morao kupiti nove, tako da ih nikad ne bi otplatio.