Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
CikCikCikPogodi

#4851 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CikCikCikPogodi »

Maraschino wrote: 07/02/2020 16:01
Ervin2 wrote: 07/02/2020 15:54 :-D ma naravno, rjesivo je to sto se tice ventila, nego ipak nekad ne treba poslusati majstore. Kaze on meni ma neka, ne treba ovdje ventil sa termoglavom, u kupatilu i treba da je vruce. To je skroz malo kupatilo, ne znam ima li 2m2 i uglavnom se koristi samo wc.
nas majstor :roll: ''moze dati ruku'' a jos je sigurno predimenzirao taj radijator za 2m².
Nesto se pitam. Zasto se ne bi ovdje sa forumasi organizuju kupe drobilicu za drva i peletarnicu. Ne bi trebalo sigrno preveliko zemljiste za toga. A sigurno kada se sve izracuna bit ce jeftiniji od Hifinog i od ostalih koje sam vidio da su suspendirani na listi u BiH.

Evo drobilica: https://autoline.info/-/sale/wood-chipp ... 4009524500

I evo peletarnica sa trakom, silom i valjda sa dijelom za pakovanje peleta.
https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 3c52JWlmER
Maraschino

#4852 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

CikCikCikPogodi wrote: 07/02/2020 21:04
Ervin2 wrote: 07/02/2020 15:54 :-D ma naravno, rjesivo je to sto se tice ventila, nego ipak nekad ne treba poslusati majstore. Kaze on meni ma neka, ne treba ovdje ventil sa termoglavom, u kupatilu i treba da je vruce. To je skroz malo kupatilo, ne znam ima li 2m2 i uglavnom se koristi samo wc.
nas majstor :roll: ''moze dati ruku'' a jos je sigurno predimenzirao taj radijator za 2m².
Nesto se pitam. Zasto se ne bi ovdje sa forumasi organizuju kupe drobilicu za drva i peletarnicu. Ne bi trebalo sigrno preveliko zemljiste za toga. A sigurno kada se sve izracuna bit ce jeftiniji od Hifinog i od ostalih koje sam vidio da su suspendirani na listi u BiH.

Proces pravljenja peleta je malo slozeniji.
Sve se mora samljeti na piljevinu pa kroz susionicu proci pa tek onda u masinu za presovanje.

Nas jedan kolega iz Zenice je jedno vrijeme sam proizvodio za sebe i nesto malo za prodaju. Sve je bilo dobro dok ovi na pilanama niu shvatili koliko vrijedi taj odpadak zvani piljevina i ranije nisu znali sta ce sa njom a onda su digli cijene da se covjeku nije isplatilo dalje proizvoditi pelet.

Ova masina za drobljenje drveta/sjecka je dobra ko ima kotao za tu vrstu goriva. to su posebni kotlovi koji koriste sjecku.
CikCikCikPogodi

#4853 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Maraschino wrote: 07/02/2020 21:19
CikCikCikPogodi wrote: 07/02/2020 21:04

Proces pravljenja peleta je malo slozeniji.
Sve se mora samljeti na piljevinu pa kroz susionicu proci pa tek onda u masinu za presovanje.

Nas jedan kolega iz Zenice je jedno vrijeme sam proizvodio za sebe i nesto malo za prodaju. Sve je bilo dobro dok ovi na pilanama niu shvatili koliko vrijedi taj odpadak zvani piljevina i ranije nisu znali sta ce sa njom a onda su digli cijene da se covjeku nije isplatilo dalje proizvoditi pelet.

Ova masina za drobljenje drveta/sjecka je dobra ko ima kotao za tu vrstu goriva. to su posebni kotlovi koji koriste sjecku.
Aaaa evo vidim bas sam sad naso tu susilicu.

https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 6d4f5MSMcG

Vidio da ima raznih. E sad koliko bi se isplatilo, na ovu industrijsku masineriju se ne placa carina, i jos sta rec ova drobilica sigurno moze balvane da melje, tako da ne znam koliko bi se to isplatilo.

Ja sam vise znam kako bi ovo prijustio i kako bi iskoristio i povratio pare. Ja brzo sebi sliku izradim u glavi.
Maraschino

#4854 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

Do sada je islo sve po planu, imamo sve masine i bruku para potrosenih ALI gdje naci repromaterijal kada svako selo ima jednu peletaru i hoce sirovinu?
zigzag

#4855 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zigzag »

Prakticne su te masine manjih kapaciteta ali malo ko je voljan da se u to upusti iako je za očekivati da i ovoga nekad bude.
Koliko ostataka drveta propada širom države.
Ja imam nešto zemlje pod voćnjakom i "zapuštenom ogradom" pa svake godine imam par m2 isječenog drveta koje uglavnom negdje ostane složeno i vremenom istruhne ili se zapali kada se čisti ograda.
A ima dosta ljudi koji imaju i svoju šumu i koji bi mogli maksimalno iskoristi sav "biootpad" osnosno peletirano granje i manje oblice. Tako nešto se ne može nikom prodati ali peletirano bi vjerovatno i moglo po 90-100 km
Maraschino

#4856 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

zigzag wrote: 07/02/2020 21:45 Prakticne su te masine manjih kapaciteta ali malo ko je voljan da se u to upusti iako je za očekivati da i ovoga nekad bude.
Ja imam nešto zemlje pod voćnjakom i "zapuštenom ogradom" pa svake godine imam par m2 isječenog drveta koje uglavnom negdje ostane složeno i vremenom istruhne ili se zapali kada se čisti ograda.
A ima dosta ljudi koji imaju i svoju šumu i koji bi mogli maksimalno iskoristi sav "biootpad" osnosno peletirano granje i manje oblice. Tako nešto se ne može nikom prodati ali peletirano bi vjerovatno i moglo po 90-100 km
Ako imas sumu ili ogradu sa rastinjem to mozes koristiti kod drugog kotla, na sjecku. samo se isjecka sa masinom, velikom ili malom nije bitno i ono isjeckano se koristi za lozenje kotlova. Tu se moze i ostaci od kukuruza(kukuruzovina, klasura) koristiti ali isjeckani.

Pelet trazi drobljenje u sitne komade(piljevina) pa susenje da bi se moglo presati.
zigzag

#4857 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zigzag »

Ne vidim smetnju da se i ovo drobi u piljevinu a u odnosu na neatraktivnost direktnog loženja bilo bi puno prihvatljivije to imati kao pelet.

Normalno, sječku već koriste u toplani u Prijedoru i oni koriste velike količine.
Privatne kuće vrlo malo koriste tu vrstu energenta ali peletirano bi bilo traženije.

Ovdje više mislim na potencijal te vrste peleta koji bi bio znatno jeftiniji. Pa možda u našim naseljenijim dijelovima je teže naći konstantnu količinu ali tamo gdje se žale da su sela pusta, da nema perspektive, takve manje peletarice bi imale smisla. Jer repromaterijala tamo ima napretek.
CikCikCikPogodi

#4858 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Maraschino wrote: 07/02/2020 22:14
zigzag wrote: 07/02/2020 21:45 Prakticne su te masine manjih kapaciteta ali malo ko je voljan da se u to upusti iako je za očekivati da i ovoga nekad bude.
Ako imas sumu ili ogradu sa rastinjem to mozes koristiti kod drugog kotla, na sjecku. samo se isjecka sa masinom, velikom ili malom nije bitno i ono isjeckano se koristi za lozenje kotlova. Tu se moze i ostaci od kukuruza(kukuruzovina, klasura) koristiti ali isjeckani.

Pelet trazi drobljenje u sitne komade(piljevina) pa susenje da bi se moglo presati.
Ma ovi Kinezi su ludi sta mogu sve izmisliti. Imaju cak i mobilna postrojenja za proizvodnju peleta, cak sa susilicama. Samo im je bitno da navedes kapacitet koji hoces. E sad ne znam koliko proces susenja traje, ali sigurno ima ljudi koji bi napravili i kamp samo da zarade pare.

E sad za drvo ipak bi bilo najbolje sam transportovati izrezane balvane, jer sam vidio da Ford ima pick-up dumpera koji moze podosta tereta podnijeti.
Maraschino

#4859 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

zigzag wrote: 07/02/2020 22:25 Ne vidim smetnju da se i ovo drobi u piljevinu a u odnosu na neatraktivnost direktnog loženja bilo bi puno prihvatljivije to imati kao pelet.

Normalno, sječku već koriste u toplani u Prijedoru i oni koriste velike količine.
Privatne kuće vrlo malo koriste tu vrstu energenta ali peletirano bi bilo traženije.

Ovdje više mislim na potencijal te vrste peleta koji bi bio znatno jeftiniji. Pa možda u našim naseljenijim dijelovima je teže naći konstantnu količinu ali tamo gdje se žale da su sela pusta, da nema perspektive, takve manje peletarice bi imale smisla. Jer repromaterijala tamo ima napretek.
Navodno da nove kotlane u gradu B.Luci isto koriste sjecku.

Pelet se moze praviti od svega samo sto mora proci svu proceduru. Cuo sam za travu, toz od kafe, ostaci od kukuruza, soja, ugljeni prah...ali sve je to drugacije toplotne vrijednosti i raznih primjesa.
Prosle godine nas kolega sa ovog foruma nije znao pa je naletio na onaj od soje. Muke zive dozivio dok je to potrosio. Cadj, masnoca, drugacije palenje, kaloricnost...tako da su to sve eksperimenti.
Ovi kotlovi(sa elektronikom) sto se sada rade za nasa trzista i trzista EU su namijenjena cisti drveni pelet. Cisti drveni pelet se radi od okorcanog drveta i on je svjetliji ali takav ide vani. Nama se prodaje od ostataka, kore, razne piljevine i svega onoga sto ne moze proci na trzistu EU.
zigzag

#4860 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zigzag »

Pa ok. Ali nema razlike između peleta iz pilana u kojem je bar 50%kore i ovog peleta od manjih grana koje nikad ne izađu iz šume.
Znajući ove lokalne ekipe koje dovlače drva direktno iz šume za prodaju u jednom manjem gradu oni uzimaju samo ono što mogu prodati. Sve ostalo ostaje a tu ima solidne količine drveta samo što se mora "obraditi". Ovako ostaje neiskorišteno a čisto je drvo, nije soja,nije ljuspica suncokreta,ostaci klipa kukuruza i sl.

Zato kažem iz zapuštenih dijelova države bi takvog jeftinog peleta moglo dosta doći.
mma5788

#4861 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mma5788 »

Pozdrav svima.. Da li iko od vas koji se grijete na pelet je probao da se grije na košpice od šljive ili višnje?
Magarece_godine

#4862 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

mma5788 wrote: 07/02/2020 23:11 Pozdrav svima.. Da li iko od vas koji se grijete na pelet je probao da se grije na košpice od šljive ili višnje?
Mi smo Pitari, jok kospicari :D
mma5788

#4863 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mma5788 »

Magarece_godine wrote: 07/02/2020 23:20
mma5788 wrote: 07/02/2020 23:11 Pozdrav svima.. Da li iko od vas koji se grijete na pelet je probao da se grije na košpice od šljive ili višnje?
Mi smo Pitari, jok kospicari :D
Haha :D kraju šala je li probao ko? Kod mene u firmi lozimo kospice od visnje..
MOKE_R

#4864 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MOKE_R »

Kataklinger wrote: 25/01/2020 00:59
MOKE_R wrote: 23/01/2020 11:14
Kataklinger wrote: 15/01/2020 00:26 Ima li neko ovdje Kovan Ekoline kotao (kod mene je 20kW)? U zadnje vrijeme cesto se ugasi i tesko ga je upalit. Probao sa onemogucavanjem ulaznog termostata, otvarao vrata gdje je gorionik ne bil se startalo(jer vise zraka ulazi) i slicno, jednostavno nece. Kotao se upali ali nece da starta gorionik niti da uvlaci pelet iz spremnika. Onda odjednom proradi nakon 2 sata ebavanja oko kotla. Da napomenem da najprije ocistim sve komore i gorionik od sljake. Zna li neko koje su optimalne postavke?
Optimalne postavke imas u knjizi koju si dobio uz kotao
Ako nemas knjigu napisacu ti ja koje su postavke
Mozes li mi napisati postavke? Je li ti imas istu pec? Desava mi se da se svako malo ugasi.
Ja tek sad vidio komentar haj napisem ti veceras kad dodjem kuci
MOKE_R

#4865 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MOKE_R »

Da li je neko koristio pelet od drvosjece interesuje me kvalitet i da li neko zna jel drvosjeca proizvodi pelet ili ga otkupljuje pa preprodaje,ako proizvodi gdje mu se nalazi fabrika peleta???
MOKE_R

#4866 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by MOKE_R »

MOKE_R wrote: 20/02/2020 15:16
Kataklinger wrote: 25/01/2020 00:59
MOKE_R wrote: 23/01/2020 11:14
Optimalne postavke imas u knjizi koju si dobio uz kotao
Ako nemas knjigu napisacu ti ja koje su postavke
Mozes li mi napisati postavke? Je li ti imas istu pec? Desava mi se da se svako malo ugasi.
Ja tek sad vidio komentar haj napisem ti veceras kad dodjem kuci
Temp vode 65
Doziranje paljenja 10%
Doziranje gorenja 25%
Doziranje gasenja 12%
Zrak paljenja 15%
Zrak gorenja 22%
Zrak gasenja 18%
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4867 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by konektovan »

MOKE_R wrote: 20/02/2020 15:20 Da li je neko koristio pelet od drvosjece interesuje me kvalitet i da li neko zna jel drvosjeca proizvodi pelet ili ga otkupljuje pa preprodaje,ako proizvodi gdje mu se nalazi fabrika peleta???
U Rogatici se pravi pelet za drvosjecu, tj. pakuje u njegovu ambalazu.
sbatke

#4868 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sbatke »

Kakav je po kvalitetu Drvosječa pelet a kakav Ramaž Čajniče?
saimidin

#4869 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saimidin »

zigzag wrote: 07/02/2020 22:50 Pa ok. Ali nema razlike između peleta iz pilana u kojem je bar 50%kore i ovog peleta od manjih grana koje nikad ne izađu iz šume.
Znajući ove lokalne ekipe koje dovlače drva direktno iz šume za prodaju u jednom manjem gradu oni uzimaju samo ono što mogu prodati. Sve ostalo ostaje a tu ima solidne količine drveta samo što se mora "obraditi". Ovako ostaje neiskorišteno a čisto je drvo, nije soja,nije ljuspica suncokreta,ostaci klipa kukuruza i sl.

Zato kažem iz zapuštenih dijelova države bi takvog jeftinog peleta moglo dosta doći.
Po zakonu grane I lisce, pa cak I kora, bi morala ostati u sumi, zbog obnove sumskog tla, I strogo je izabranjeno iznositi ih. Pokusati cu pronaci koji je najmanji precnik drveta koje se smije iznositi van sume.

Jedini je problem sto je ustavni sud oborio zakon o sumama fbih, jer su sume u nadleznosti kantona, a svi kantoni nisi donijeli svoje zakone.
:lol:
:bih:
saimidin

#4870 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saimidin »

CikCikCikPogodi wrote: 07/02/2020 22:27

Ma ovi Kinezi su ludi sta mogu sve izmisliti. Imaju cak i mobilna postrojenja za proizvodnju peleta, cak sa susilicama. Samo im je bitno da navedes kapacitet koji hoces. E sad ne znam koliko proces susenja traje, ali sigurno ima ljudi koji bi napravili i kamp samo da zarade pare.

E sad za drvo ipak bi bilo najbolje sam transportovati izrezane balvane, jer sam vidio da Ford ima pick-up dumpera koji moze podosta tereta podnijeti.
Imam komsiju koji je tako mislio da sa kineskim masinama pravi pelet, za sebe I ako jos sta proda komsiluku.

Odustao je posle godine, sve rasprodao, jer su te jeftine masine lose kvalitete, stalno se kvare. Moje misljenje je da mu je motor izgorio, jer je slaba struja, ali lezajevi su cesto stradali, nozevi u mlinu, matrica na presi su se stalno morali ostriti.
Kako nije imao dovoljno piljevine ni za sebe, krenuo je sa mljevenjem I presanjem grancica I slame, ali je pelet bio slab, malo toplote po kg.
Kad je malo izracunao koliko je vremena I para ulozio, trebalo bi mu vise od 15 godina da vrati ulozeno, racunao je 350km/t. Kad sam probao taj pelet, ja ne bi dao ni 200. Mislim da te masine ne mogu trajati toliko, I da bi posle 5-6 godina morao kupiti nove, tako da ih nikad ne bi otplatio.
CikCikCikPogodi

#4871 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

saimidin wrote: 23/02/2020 10:36
CikCikCikPogodi wrote: 07/02/2020 22:27

Imam komsiju koji je tako mislio da sa kineskim masinama pravi pelet, za sebe I ako jos sta proda komsiluku.

Odustao je posle godine, sve rasprodao, jer su te jeftine masine lose kvalitete, stalno se kvare. Moje misljenje je da mu je motor izgorio, jer je slaba struja, ali lezajevi su cesto stradali, nozevi u mlinu, matrica na presi su se stalno morali ostriti.
Kako nije imao dovoljno piljevine ni za sebe, krenuo je sa mljevenjem I presanjem grancica I slame, ali je pelet bio slab, malo toplote po kg.
Kad je malo izracunao koliko je vremena I para ulozio, trebalo bi mu vise od 15 godina da vrati ulozeno, racunao je 350km/t. Kad sam probao taj pelet, ja ne bi dao ni 200. Mislim da te masine ne mogu trajati toliko, I da bi posle 5-6 godina morao kupiti nove, tako da ih nikad ne bi otplatio.
Kada kupujes sa Alibabe moras malo sjesti i istraziti ponudu, ima tu svakve kvalitete od Africke pa do EU kvalitete. Najbolje je uvijek gledati one koji imaju najvise transakcije, sto upucuje na kvalitetu.
Dino79

#4872 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Dino79 »

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/14 ... u_bih.html

Nece da spuste cijenu prije ce zatvoriti fabriku.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#4873 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitar sa Kariba »

I Eco-energy iz Ilijasa ne radi vise sa peletom. Ja neki dan zvao.... :-)
the_hooligan_ec

#4874 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by the_hooligan_ec »

Pošto mi je ovo prva sezona sa peletom pa nisam baš iskusan, interesuje me čisto onako da li kojim slučajem se može namjestiti ova moja thermoflux interio 21kw čini mi se da kad je ugasim ne cirkulise pumpa nego da stane jer ovako cirkulise i čisti do nekih 47 stepeni i onda se komplet ugasi.. Da li ti treba ili se može regulisati to.. Lp
suit_up

#4875 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by suit_up »

the_hooligan_ec wrote: 07/03/2020 16:01 Pošto mi je ovo prva sezona sa peletom pa nisam baš iskusan, interesuje me čisto onako da li kojim slučajem se može namjestiti ova moja thermoflux interio 21kw čini mi se da kad je ugasim ne cirkulise pumpa nego da stane jer ovako cirkulise i čisti do nekih 47 stepeni i onda se komplet ugasi.. Da li ti treba ili se može regulisati to.. Lp
Kako kontrolišeš peć? Bežični termostat ili ručno?
Post Reply