Najcesca imena u FBIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Blixen

#276 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Blixen »

sadie_forever wrote: 07/02/2020 13:13
Blixen wrote: 07/02/2020 13:09
Point. wrote: 07/02/2020 10:13 Većina Bošnjaka nisu vjernici
naravno da nisu, sve je to samo folklor
cast izuzuetcima, ali najveci broj nisu opste vjernici
Po popisu 98,4 % bosnjaka izjasnilo se islamske vjere ko si ti da ulazis u srca drugih :-) to niko ne moze ;)
sve je to satro. sve fol i sve je prevara
nidje veze
izadjes u grad 70% raje cuga
sex-a prije braka na sve strane
ja je ne jedem, ali ih znam masu da jedu i kupuju (klempo)
varanja u vezama i brakovima koliko hoces, prevara u poslu, otimacina na sve strane

sve bajni muslimani :D :D :D :D
kad ih pitas puna im usta alaha, vjere itd
nema tu 3% pravih vjernika
sve je ostalo predstava za okolinu
vjeshalica

#277 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by vjeshalica »

Point. wrote: 07/02/2020 08:52 . Da imam sina definitivno bih razmišljao o imenima poput Kulin ili Mak.
Zasto Mak?
geralt

#278 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by geralt »

sadie_forever wrote: 07/02/2020 11:24
Point. wrote: 07/02/2020 11:14
sadie_forever wrote: 07/02/2020 10:41 :run:
Nauci se par stvari
U krscanskom svijetu dominiraju hebrejska,latinska i grcka imena
U islamskom arapska
Hebrejski i arapski su jezici kurana i biblije
Hajde dosta ta vise
Je li BiH islamska zemlja pa da je pod moranje arapska imena?

Što u Indiji, Pakistanu, Maleziji, Afghanistanu, Indoneziji ne prevladavaju arapska imena nego njihova tradicionalna? Kad si tako pametna odgovori.
Pametnjakovicu preovladavaju arapska malo citajevo mohmed mahathir

Nadji top listu za pak i vid
Dosadan postajes jer sve jedno te isto pricamo
I ne mora arappsko dajr ko sta hoce. Eto moze prdimir ratomir
Dominiraju li arapska imena u Turskoj, i zasto ne? :)
sadie_forever

#279 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

geralt wrote: 07/02/2020 13:50

Što u Indiji, Pakistanu, Maleziji, Afghanistanu, Indoneziji ne prevladavaju arapska imena nego njihova tradicionalna? Kad si tako pametna odgovori.

Dominiraju redzep ali mehmed hasan zeyneb elif :)
sadie_forever

#280 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Blixen wrote: 07/02/2020 13:32

Po popisu 98,4 % bosnjaka izjasnilo se islamske vjere ko si ti da ulazis u srca drugih :-) to niko ne moze ;)
nidje veze
varanja u vezama i brakovima koliko hoces, prevara u poslu, otimacina na sve strane

Ok sve to ali ljudi sebe smatraju muslim tako da to mors prihvatit,nismo vehabije.ja recimo u istanbulu vidjela par cafea koji imaju natpis gay friendly...jbg takav vakat doso
Point.

#281 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

nidje veze

To je tačno.
Point.

#282 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

vjeshalica wrote: 07/02/2020 13:34
Point. wrote: 07/02/2020 08:52 . Da imam sina definitivno bih razmišljao o imenima poput Kulin ili Mak.
Zasto Mak?
Ne znam, ima nešto merhametli u sebi. Mada, bilo bi MakOvo MakOno zafrkavanja.
Point.

#283 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

skoronikako wrote: 07/02/2020 13:23
Point. wrote: 07/02/2020 10:55
skoronikako wrote: 07/02/2020 10:36 Da li su "Tvrtko" i slična imena izvorno "naša"?

P.s. slobodno ti promjeni svoje ime. "Prdimir" ti mislim odgovara pravo.
Šta je naše? Osnovnog znanja nemaš a prdiš bezveze. Tvrtko jeste naše, mašeš njegovim ljiljanima a ne smatraš mu ime naše. Bliža ti imena Mehmet ili Osman, imena koja su okupirala BiH. Kakav izliv mozgova ovih što su im turska i arapska govna slađa od bosanskog graha. BiH je postojala i prije dolaska Osmanlija na ove prostore. Onaj koji to zaboravi i misli da Bosna postoji od 1463 su i negatori današnje, moderne Bosne i Hercegovine.
Valjda je postojala i prije Tvrtka? :izet:

Opet ponavljam, po kojem je kriteriju Tvrtko naše? Koji kriteriji može reći da je neka riječ IZVORNO nastala u našem narodu? Ko može reći da to nije posuđeno od drugih naroda?

Ako gledamo "Omer" kao posuđenicu, možda je i "Tvrtko". U tom slučaju i jedna i druga nije naša. :D
Naravno da je bila, no teško ćeš recimo naći talijana sad da latinskim izvornim imenom kamoli nekoga sa naših prostora.

Kralj, u koga se kunemo i pod čijom smo zastavom smo dobili nezavisnost, se tako zvao, zašto ne bi bilo naše ime? Kako su se Arapi zvali prije Islama? Možemo ovako u nedogled
Point.

#284 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

sadie_forever wrote: 07/02/2020 10:41 :run:
Nauci se par stvari
U krscanskom svijetu dominiraju hebrejska,latinska i grcka imena
U islamskom arapska
Hebrejski i arapski su jezici kurana i biblije
Hajde dosta ta vise

Našao listu, trebala bi i ti.
vjeshalica

#285 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by vjeshalica »

Point. wrote: 07/02/2020 14:03
vjeshalica wrote: 07/02/2020 13:34
Zasto Mak?
Ne znam, ima nešto merhametli u sebi. Mada, bilo bi MakOvo MakOno zafrkavanja.
Jedno vrijeme bila ekspanzija i ucestalost davanja djeci imena Mak. Kao Mehmedalija Mak Dizdar. Samo sto ofucane fune nisu znale da je Mak njemu bio nadimak a ne ime. Uglavnom ocekivala sam odgovor da ne znas.
Jedna se dernjala po ulici doziva dijete, Aaakkkseelll samo sto nije usrala na usta od naprezanja da dozove dijete Aksel. Smijesno sta sve roditelji rade u ime pomodarstva i svoje licne velike glupoće
Point.

#286 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

Hank Paldum wrote: 07/02/2020 13:19 Preporučujem osobama koje će se prepoznati da se preimenuju u Radovana, ipak je bliže nama nego neko iz dalekog Tunisa, lakše je i za razumijeti.
Eno @Point. se na onoj temi slomi da Hrvate kurcem u čelu, valjda da nešto dokaže sebi i drugima a ovdje o okupatorima. Nema šta, kompleksi iz SFRJ ne može se od njih osloboditi preko noći, čak ni bošnjačkim patriotizmom na silu u vidu polnog organa.
Kakva hrpa gluposti i besmislica. Nikome se jarane nemam potrebe dokazivati, posebno ne na anonimnom forumu. Jesu li Osmanlije bili okupatori ili ne? Da ili ne, jednostavno pitanje.

Pa ćemo poslije o drugim nebulozama što si napisao.
kurty

#287 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by kurty »

Al hej... polemika o tome kakva imena daju roditelji djeci???
hej molim te lijepo...

i da...
gledaj... problem sto nece "Muhamed" dati svome sinu ime Radovan, Aleksandar, Slavisa... Aljosa, Zdravko, Jadranka, Nataša...
A što "Radovan" nece dati ime Muhamed, Am(m)ar, Ali, Emir, EMina, Amina, Lejla....

ipak, je i ime djetetu stvar dogovora... oca i majke... da sam se sam pitao zvao bi se kao ja, ili (da je bila djevojcica) kao supruga... Ipak sam, za svaki prijedlog prvo "gledao" vokativ...

Al hej, čega se lik sjetio (Mektić he he he)
raspravljat i imenima koju roditelji daju djeci, ali cisto sa pogleda vjere :run: :run: :run:
dobar osjecaj

#288 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by dobar osjecaj »

vjeshalica wrote: 07/02/2020 14:09 Jedno vrijeme bila ekspanzija i ucestalost davanja djeci imena Mak. Kao Mehmedalija Mak Dizdar. Samo sto ofucane fune nisu znale da je Mak njemu bio nadimak a ne ime.
Teško mi je povjerovati da postoji iko u BiH ko ne zna da se zvao Mehmedalija.

Meni lično se ne dopada ime a prije pomislim na ljepotu crvenih makova nego na pjesnika.

U mom okruženju je davano mahom u tzv. mješovitim brakovima.
basicm

#289 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by basicm »

Kad kazete tvrtko mene asocira na cunu. Ko bi se volio tako zvati?
vjeshalica

#290 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by vjeshalica »

dobar osjecaj wrote: 07/02/2020 14:15
vjeshalica wrote: 07/02/2020 14:09 Jedno vrijeme bila ekspanzija i ucestalost davanja djeci imena Mak. Kao Mehmedalija Mak Dizdar. Samo sto ofucane fune nisu znale da je Mak njemu bio nadimak a ne ime.
Teško mi je povjerovati da postoji iko u BiH ko ne zna da se zvao Mehmedalija.

Meni lično se ne dopada ime a prije pomislim na ljepotu crvenih makova nego na pjesnika.

U mom okruženju je davano mahom u tzv. mješovitim brakovima.
Znaju da se zvao Mehmedalija, ali misle da se zvao i Mak.
Ime i nadimak nisu isto. Ljudi ne znaju razliku.
Ima ime Jasmina, ali da dadnem djetetu svom ime Jaca jer neku neku Jasminu zove po nadimku, nigdje veze.
Helem ima gorih primjera od toga,imena bez ikakvog znacaja i porijekla formirana kod naseg tupog svijeta iz provincije.
hAZNADAR

#291 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

Point. wrote: 07/02/2020 10:23
Opet podvlačim da ne postoje muslimanska imena, nego Arapska. Zato i imaš Jusufa, Ibrahima kršćana, Arapa. Zato sam mišljenja da trebamo više gajiti imena bosanskog porijekla, nešto što nas veže za domovinu jednu jedinu. Šta me veže sa nekim Muhamedom ili Alijem iz Jemena ili Jordana pa da dajem svojoj djeci njihova imena? Malo je komična situacija gdje se zoveš Muhamed, prema Poslaniku, a cugaš, jedeš prasetinu, karaš okolo, kladionica kafana laganica.

I komična mi je situacija da je nama Bošnjacima bliže ime Osman ili Mustafa, koje više vuče na imena okupatora Osmanlija nego recimo Tvrtko ili Kulin, u koje se kunemo dok mašemo ljiljanima.
Ima nearapskih imena kod Albanaca, Turaka, mozda i jos nekog naroda a u stvari ti albanski Zetoni, Bljerimi, turski Uzguni,... su ipak u manjini,.. i kod njih kao kod nas preovladavaju imena koja su dosla sa Islamom a koja su arapskog, persijskog, hebrejsokog korijena,...
Islam je jednostavno takav - sa vjerom donosi i odredjenu kulturu i tu nema logike, kao uostalom u svim religijama gdje obicaji i tradicija nemaju nikakvu ni logiku ni pravilo. Bosnjaci su prihvatili nova imena, vjerovatno i da bi se distancirali od krscana sa kojima su bili stalno u sukobu,.. i poslije silnih vjekova takve tradicije - to je fakta, tradicija, default,...

Niko time ne dokazuje da je veci Arap od Arapa, da slavi Osmanlije, da je blizi nekom Jemencu, ono maksuz da nesto time dokaze,... u mojoj familiji je to samo bio default gdje su se uzmala imena koja su u opticaju u muslimanskoj kulturi i izabirala ona koja su se svidjala bez ikakvog znanja sta znace, cijeg korijena,... isl.
Islam je definitivno poslije silnih vjekova domaca religija, domaca kultura,... i svako potezanje pitanja okupatora - nuzno vodi ne samo u islamofobiju - vec i prosto pitanje koji ce nam q strana okupatorska vjera ovdje - najbolje je da je uopce i nema pa da se vratimo nekoj minuloj epohi koju samo poznajemo iz knjiga historije.

Pa i Arapi se mogu takvim slijedom logike vratiti u vrijeme paganizma, a mi svi na Balkanu vratiti Perunu i klanjati kamenu kupusaru. Mislim, ima li negdje granica u tom vracanju unazad i trazenju neceg autententicnijeg? Radi li to iko u svijetu? Sta mislis koja su imena u Juznoj Americi i kako su dosla? Koja u Pakistanu koji je nekada bio hindu, otkud imena korijena u engleskom jeziku kod miliona amerikanaca koji su drugih rasa inclusiv native Indijance,.....pa i u samoj Skandinaviji gdje imas silu engleskih imena? Ima li kod njih polemike oko okupatorskih imena, vracanja starih iz neke minule epohe jerbo je to vise domace, patriotski i sl.?
Okupatorska imena i okupatorska kultura je perverzija prosle drzava i danasnjeg fgr - u prijevodu islamofobija.

Imena trebaju jednostavno da su lijepa i lagana jer djetetu treba olaksati u zivotu a ne napraviti komplikaciju. A korijeni imena mogu biti koji god - svacije pravo da odluci. Niko nema pravo ljude kritikovati zbog toga i prisivati im okupatorstvo, prodanost, podanistvo, glumu,.... Ima naravno slucajeva pretjerivanja gdje roditelji ne razmisljaju o posljedicama pa djetetu prisivaju arapsko al- , ili dupla slova u imenu, slovo Y. Jedan moj Banjalucanin dao ime djetetu Bin Laden - a drugi Svemir. :-) Lik odrastao i zove se Svemir. Znao sam jednog Titoslava za kojeg sam cuo da je promijenio ime, citao o jednom Jugoslavu u Hrvatskoj koji je isto navodno promijenio ime, znao i jednog Rodio koji je traume dobio kada se pojavio deterdzent sa istim imenom,... naravno da ima slucajeva. Ali potezati uobicajeno muslimansko ime u negativnom kontekstu na ovim prostorima uvijek ima svoju adresu na kojoj se sigurno ne nalazis.

Svakako su se udomacila mnoga imena kod nas koje neces nigdje naci kod drugih muslimana. Armin, Indira, Dino, Sara, Sabina, Ervin, Denis, Maja, Sanela, Ema, Benjamin, Ibro, Haso, Beba, Suljo, Dino, Avdo, Jasminka, Edita, ... a i popularna imena danasnjice koja kao zvuce malo islamski sumnjam da postoje drugdje poput Ajdin, Amel, Nejla, Nezla, Ajla, Sandi, .... pa imamo cak i udomacena imena sa korijenom u nasem jeziku poput Bisera, Zlatko, Zlatan, Jasmin, .. Ako neko daje ime Muhamed, Osman,.. njegovo pravo i nicije nije da mu sudi i pripisuje stosta. Ne mozes ocekivati u muslimana koji i ne znaju gdje je Jemen, koji u svom zivotu nisu sreli Arapa i da im je sladje arapsko govno, koji nemaju pojma o historiji,.... da im je blize ime Radovan nego Husein jerbo je Radovan stariji. U vrijeme Tvrtka i Kulina si u Bosnjana isto imao i Radovan, Ratko, Miroslav, Ivan, Jeremija, Dragutin, Radosav,... dakle imena slavenskog i biblijskog korijena koja su se odrzala kod susjeda - pa sto bi samo Tvrtko pozirao kao simbol bosanstva?

Mozes li ti uopce definisati bosansko ime? Ne mislim nalaziti primjere sa stecaka - vec definisati bosansko ime. Jel to slavenski korijen, ilirski, romanski, biblijski,... a ako je samo slavensko - jel to neka jos detaljnija specificnost u odnosu na ostale slavenske kulture?
Last edited by hAZNADAR on 07/02/2020 14:55, edited 1 time in total.
sadie_forever

#292 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

hAZNADAR wrote: 07/02/2020 14:42
Opet podvlačim da ne postoje muslimanska imena, nego Arapska. Zato i imaš Jusufa, Ibrahima kršćana, Arapa. Zato sam mišljenja da trebamo više gajiti imena bosanskog porijekla, nešto što nas veže za domovinu jednu jedinu. Šta me veže sa nekim Muhamedom ili Alijem iz Jemena ili Jordana pa da dajem svojoj djeci njihova imena? Malo je komična situacija gdje se zoveš Muhamed, prema Poslaniku, a cugaš, jedeš prasetinu, karaš okolo, kladionica kafana laganica.

I komična mi je situacija da je nama Bošnjacima bliže ime Osman ili Mustafa, koje više vuče na imena okupatora Osmanlija nego recimo Tvrtko ili Kulin, u koje se kunemo dok mašemo ljiljanima.
Ima nearapskih imena kod Albanaca, Turaka, mozda i jos nekog naroda a u stvari ti albanski Zetoni, Bljerimi, turski Uzguni,... su ipak u manjini,.. i kod njih kao kod nas preovladavaju imena koja su dosla sa Islamom a koja su arapskog, persijskog, hebrejsokog korijena,...
Islam je jednostavno takav - sa vjerom donosi i odredjenu kulturu i tu nema logike, kao uostalom u svim religijama gdje obicaji i tradicija nemaju nikakvu ni logiku ni pravilo. Bosnjaci su prihvatili nova imena, vjerovatno i da bi se distancirali od krscana sa kojima su bili stalno u sukobu,.. i poslije silnih vjekova takve tradicije - to je fakta, tradicija, default,...

Niko time ne dokazuje da je veci Arap od Arapa, da slavi Osmanlije, da je blizi nekom Jemencu, ono maksuz da nesto time dokaze,... u mojoj familiji je to samo bio default gdje su se uzmala imena koja su u opticaju u muslimanskoj kulturi i izabirala ona koja su se svidjala bez ikakvog znanja sta znace, cijeg korijena,... isl.
Islam je definitivno poslije silnih vjekova domaca religija, domaca kultura,... i svako potezanje pitanja okupatora - nuzno vodi ne samo u islamofobiju - vec i prosto pitanje koji ce nam q strana okupatorska vjera ovdje - najbolje je da je uopce i nema pa da se vratimo nekoj minuloj epohi koju samo poznajemo iz knjiga historije.

Pa i Arapi se mogu takvim slijedom logike vratiti u vrijeme paganizma, a mi svi na Balkanu vratiti Perunu i klanjati kamenu kupusaru. Mislim, ima li negdje granica u tom vracanju unazad i trazenju neceg autententicnijeg? Radi li to iko u svijetu? Sta mislis koja su imena u Juznoj Americi i kako su dosla? Koja u Pakistanu koji je nekada bio hindu, otkud imena korijena u engleskom jeziku kod miliona amerikanaca koji su drugih rasa inclusiv native Indijance,.....pa i u samoj Skandinaviji gdje imas silu engleskih imena? Ima li kod njih polemike oko okupatorskih imena, vracanja starih iz neke minule epohe jerbo je to vise domace, patriotski i sl.?
Okupatorska imena i okupatorska kultura je perverzija prosle drzava i danasnjeg fgr - u prijevodu islamofobija.

Imena trebaju jednostavno da su lijepa i lagana jer djetetu treba olaksati u zivotu a ne napraviti komplikaciju. A korijeni imena mogu biti koji god - svacije pravo da odluci. Niko nema pravo ljude kritikovati zbog toga i prisivati im okupatorstvo, prodanost, podanistvo, glumu,.... Ima naravno slucajeva pretjerivanja gdje roditelji ne razmisljaju o posljedicama pa djetetu prisivaju arapsko al- , ili dupla slova u imenu, slovo Y. Jedan moj Banjalucanin dao ime djetetu Bin Laden - a drugi Svemir. :-) Lik odrastao i zove se Svemir. Znao sam jednog Titoslava za kojeg sam cuo da je promijenio ime, citao o jednom Jugoslavu u Hrvatskoj koji je isto navodno promijenio ime, znao i jednog Rodio koji je traume dobio kada se pojavio deterdzent sa istim imenom,... naravno da ima slucajeva. Ali potezati uobicajeno muslimansko ime u negativnom kontekstu na ovim prostorima uvijek ima svoju adresu na kojoj se sigurno ne nalazis.

Svakako su se udomacila mnoga imena kod nas koje neces nigdje naci kod drugih muslimana. Armin, Indira, Dino, Sara, Sabina, Ervin, Denis, Maja, Sanela, Ema, Benjamin, Ibro, Haso, Beba, Suljo, Dino, Avdo, Jasminka, Edita, ... a i popularna imena danasnjice koja kao zvuce malo islamski sumnjam da postoje drugdje poput Ajdin, Amel, Nejla, Nezla, Ajla, Sandi, .... pa imamo cak i udomacena imena sa korijenom u nasem jeziku poput Bisera, Zlatko, Zlatan, Jasmin, .. Ako neko daje ime Muhamed, Osman,.. njegovo pravo i nicije nije da mu sudi i pripisuje stosta. Ne mozes ocekivati u muslimana koji i ne znaju gdje je Jemen, koji u svom zivotu nisu sreli Arapa i da im je sladje arapsko govno, koji nemaju pojma o historiji,.... da im je blize ime Radovan nego Husein jerbo je Radovan stariji.

Mozes li ti uopce definisati bosansko ime? Ne mislim nalaziti primjere sa stecaka - vec definisati bosansko ime. Jel to slavenski korijen, ilirski, romanski, biblijski,... a ako je samo slavensko - jel to neka jos detaljnija specificnost u odnosu na ostale slavenske kulture?
E vala svaka cast
vjeshalica

#293 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by vjeshalica »

Benjamin sin Jakubov
Sara bila zena Ibrahima a.s.

Ibro je ipak kao skracenica od Ibrahim ili slicno
Avdo od Avdulah,Avdija ili slicno
Nesto kao Meho od Mehmed...itd
animals

#294 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by animals »

nidje veze

Peoblem nastaje kad najcesce strasno lose osobe pocnu drugima,
nametati pravila pravog vjernika..
pravi vjernik je onaj koji zivi u skladu sa prirodom i okolinom..
ostalo je sve ljudska podlost i egoisticnost..
hAZNADAR

#295 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

Point. wrote: 07/02/2020 14:07 Kralj, u koga se kunemo i pod čijom smo zastavom smo dobili nezavisnost, se tako zvao, zašto ne bi bilo naše ime? Kako su se Arapi zvali prije Islama? Možemo ovako u nedogled
Naravno da je Tvrtko nase ime ali je zastarilo i ne koristi se kod muslimana gdje je neka druga kultura imena. Medjutim i ta kultura nije nista manje danas bosanska nego krscanska, ili opcenito slavenska.

I usput - ako vec slavis Tvrtka red je da znas da nismo sa njim dobili nezavisnost vec status kraljevine. Nezavisnost je dosla prije njega.

A osim Tvrtka si imao tada i kralja Ostoju, Stjepana, a na listi djedova Crkve Bosanske imas i Radovan, Ratko, Jeremija, Radosav,... velike slavne vojvode Hrvoja i Vlatka,... sve su to bili velikani bosanske historije. Neka od tih imena su u opticaju kod drugih pa ih mitomani prisvajaju kao svoja - ali to su samo obicna imena slavenskog i biblijskog korijena kakva mozes naci diljem slavenskog svijeta.

Pa sto se bas Tvrtko poteze a ne neko drugi? Ban Stjepan II je uradio mnogo vise nego ijedan kralj i kljucna osoba u tom dijelu historije.

Po cemu je Ostoja ili Radovan nesto vise bosanko od recimo Huseina? I zar to mozes stvarno ocekivati da se neka muslimanska porodica na taj nacin dokazuje?
tvojkomsija

#296 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by tvojkomsija »

Hank Paldum wrote: 07/02/2020 09:40
Point. wrote: 07/02/2020 08:52 Znam Jusufa i Ibrahima, Arapi, a kršćani.

I većina Albanaca su muslimani pa daju tradicionalno albanska imena, nema kod njih puno arapizacije imena. Tu su Bljerim, Jeton, Žeton vaki naki. Ne vidim problem da se u BiH malo "bosnaizuju" da tako kažem neka imena arapskog porijekla. Vjerujem da većina Bošnjaka nisu vjernici u pravom smislu te riječi, većina ne klanja pet puta dnevno, cuga, kladara, puši i šta još što ne ide kod zadrtih vjernika, što bi onda davali "muslimanska" imena nema logike, ljepše mi i zvuče naše verzije imena. Da imam sina definitivno bih razmišljao o imenima poput Kulin ili Mak.
Albanija je dobar primjer gdje se vraćamo na ono da Bošnjaci danas daju više imena kao Osman a nikako Tvrtko i zašto su muslimanska imena iako nisu nikada vidjeli džamiju iznutra i provode više vremena u kladionici nego kod kuće
Čudi me čitajući tvoje ranije postove da baš ti ne znaš razlog zašto je došlo do toga kod Albanaca, tada je bio agresivno-ateistički sistem gdje su djeci bila zabranjena vjerska imena pa su se davala druga imena, taj period je dugo trajao pa su ta imena postala česta pa imamo danas Albanca katolika i muslimana koji se isto zovu.
SFRJ kakva god bila nisu se vjernici tretirali kao u Albaniji. Samim tim da je osoba zaslužna za taj period nosila ime Enver, sin Halila, samo govori kakva su bila mnoga imena na tim prostorima prije njegove ere

Problem je što i ovi što mašu ljiljanima ne razumiju tu priču. Imaš ih puno što mašu turskom zastavom i ljiljanima, ili dodaju polumjesec kao simbol. Ljiljani kroz historiju nikad, do rata 90ih, nisu označavali vjersku odrednicu. Pod ljiljanima se vojska zadnjeg kralja Tvrtka borila protiv osmanske okupacije.

Totalna šizofrenija, al nema veze, nek se maše. :lol:
Treba ljiljane Hrvatima vratit, mi smo taraba
Loki2k9

#297 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Loki2k9 »

geralt wrote: 07/02/2020 13:50

Mnoga arapska imena imaju svoje verzije u Turskoj.
Loki2k9

#298 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Loki2k9 »

tvojkomsija wrote: 07/02/2020 16:07
Hank Paldum wrote: 07/02/2020 09:40
Albanija je dobar primjer gdje se vraćamo na ono da Bošnjaci danas daju više imena kao Osman a nikako Tvrtko i zašto su muslimanska imena iako nisu nikada vidjeli džamiju iznutra i provode više vremena u kladionici nego kod kuće
Čudi me čitajući tvoje ranije postove da baš ti ne znaš razlog zašto je došlo do toga kod Albanaca, tada je bio agresivno-ateistički sistem gdje su djeci bila zabranjena vjerska imena pa su se davala druga imena, taj period je dugo trajao pa su ta imena postala česta pa imamo danas Albanca katolika i muslimana koji se isto zovu.
SFRJ kakva god bila nisu se vjernici tretirali kao u Albaniji. Samim tim da je osoba zaslužna za taj period nosila ime Enver, sin Halila, samo govori kakva su bila mnoga imena na tim prostorima prije njegove ere

Problem je što i ovi što mašu ljiljanima ne razumiju tu priču. Imaš ih puno što mašu turskom zastavom i ljiljanima, ili dodaju polumjesec kao simbol. Ljiljani kroz historiju nikad, do rata 90ih, nisu označavali vjersku odrednicu. Pod ljiljanima se vojska zadnjeg kralja Tvrtka borila protiv osmanske okupacije.

Ljiljane Hrvatima vratiti?
hAZNADAR

#299 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by hAZNADAR »

tvojkomsija wrote: 07/02/2020 16:07

Ljiljani su simbol drzavnopravne tradicije Bosne a ne religije i to je ljudima jasno.

Vratiti ih Hrvatima? Ako je opet neka fgr budalestina koja redovno minira temu - rado bi cuo odgovor na to na drugoj temi na politici.

Tema je o imenima .

Svasta :-)
dječak sa šibicama

#300 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by dječak sa šibicama »

Inace je cudno sto kod Bosnjaka ima jako malo bosnjackih imena (Matej, Stjepan, Tvrtko, Hrvoje, Ladislav i tako dalje) a turskih i arapskih pa jedno 99% plus ova nova izmisljena imena
Post Reply