Najcesca imena u FBIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sadie_forever

#251 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Point. wrote: 07/02/2020 10:13
sadie_forever wrote: 07/02/2020 09:19
Point. wrote: 07/02/2020 08:52 Znam Jusufa i Ibrahima, Arapi, a kršćani.

I većina Albanaca su muslimani pa daju tradicionalno albanska imena, nema kod njih puno arapizacije imena. Tu su Bljerim, Jeton, Žeton vaki naki. Ne vidim problem da se u BiH malo "bosnaizuju" da tako kažem neka imena arapskog porijekla. Vjerujem da većina Bošnjaka nisu vjernici u pravom smislu te riječi, većina ne klanja pet puta dnevno, cuga, kladara, puši i šta još što ne ide kod zadrtih vjernika, što bi onda davali "muslimanska" imena nema logike, ljepše mi i zvuče naše verzije imena. Da imam sina definitivno bih razmišljao o imenima poput Kulin ili Mak.
Neces nam ti reci sta i kako,pogledaj listu iz rs i mostara sto ti ne smetaju bibliska imena kod njih? Dalje islmsko ime Nije odraz samo religije vec i kulture.nisu ni srbi i hrvati veliki krscani Pa daju ta imena,nisu ni njemci veliki krscani Pa i oni vecinom daju ta imena ;)

Albanci daju ta neislamska imena jer im je enver hodza zabranio...vracaju se tradicionalna bar sad znam par albanaca Sad cija se djeca zovu xheneta(dzeneta),amir itd
Kod tebe je problem što sve gledaš kroz religiju. Većina Bošnjaka nisu vjernici ako ćeš baš mak na konac iliti ako ćeš strogo gledati, zašto bi davali onda vjerska religiozna imena ako sami nisu toliki vjernici?
Pa upravo ti odgovorila,nisu ni njemci jos vise pa opet dominiraju njihova imena itd...jer je to ujedno i kultura

Na sve ti se odgovorilo ti opet lupas po svom
Point.

#252 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

Hank Paldum wrote: 07/02/2020 09:40

I većina Albanaca su muslimani pa daju tradicionalno albanska imena, nema kod njih puno arapizacije imena. Tu su Bljerim, Jeton, Žeton vaki naki. Ne vidim problem da se u BiH malo "bosnaizuju" da tako kažem neka imena arapskog porijekla. Vjerujem da većina Bošnjaka nisu vjernici u pravom smislu te riječi, većina ne klanja pet puta dnevno, cuga, kladara, puši i šta još što ne ide kod zadrtih vjernika, što bi onda davali "muslimanska" imena nema logike, ljepše mi i zvuče naše verzije imena. Da imam sina definitivno bih razmišljao o imenima poput Kulin ili Mak.
Albanija je dobar primjer gdje se vraćamo na ono da Bošnjaci danas daju više imena kao Osman a nikako Tvrtko i zašto su muslimanska imena iako nisu nikada vidjeli džamiju iznutra i provode više vremena u kladionici nego kod kuće
Čudi me čitajući tvoje ranije postove da baš ti ne znaš razlog zašto je došlo do toga kod Albanaca, tada je bio agresivno-ateistički sistem gdje su djeci bila zabranjena vjerska imena pa su se davala druga imena, taj period je dugo trajao pa su ta imena postala česta pa imamo danas Albanca katolika i muslimana koji se isto zovu.
SFRJ kakva god bila nisu se vjernici tretirali kao u Albaniji. Samim tim da je osoba zaslužna za taj period nosila ime Enver, sin Halila, samo govori kakva su bila mnoga imena na tim prostorima prije njegove ere
Opet podvlačim da ne postoje muslimanska imena, nego Arapska. Zato i imaš Jusufa, Ibrahima kršćana, Arapa. Zato sam mišljenja da trebamo više gajiti imena bosanskog porijekla, nešto što nas veže za domovinu jednu jedinu. Šta me veže sa nekim Muhamedom ili Alijem iz Jemena ili Jordana pa da dajem svojoj djeci njihova imena? Malo je komična situacija gdje se zoveš Muhamed, prema Poslaniku, a cugaš, jedeš prasetinu, karaš okolo, kladionica kafana laganica.

I komična mi je situacija da je nama Bošnjacima bliže ime Osman ili Mustafa, koje više vuče na imena okupatora Osmanlija nego recimo Tvrtko ili Kulin, u koje se kunemo dok mašemo ljiljanima.
sadie_forever

#253 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Point. wrote: 07/02/2020 10:23
Hank Paldum wrote: 07/02/2020 09:40

Albanija je dobar primjer gdje se vraćamo na ono da Bošnjaci danas daju više imena kao Osman a nikako Tvrtko i zašto su muslimanska imena iako nisu nikada vidjeli džamiju iznutra i provode više vremena u kladionici nego kod kuće
Čudi me čitajući tvoje ranije postove da baš ti ne znaš razlog zašto je došlo do toga kod Albanaca, tada je bio agresivno-ateistički sistem gdje su djeci bila zabranjena vjerska imena pa su se davala druga imena, taj period je dugo trajao pa su ta imena postala česta pa imamo danas Albanca katolika i muslimana koji se isto zovu.
SFRJ kakva god bila nisu se vjernici tretirali kao u Albaniji. Samim tim da je osoba zaslužna za taj period nosila ime Enver, sin Halila, samo govori kakva su bila mnoga imena na tim prostorima prije njegove ere
Opet podvlačim da ne postoje muslimanska imena, nego Arapska. Zato i imaš Jusufa, Ibrahima kršćana, Arapa. Zato sam mišljenja da trebamo više gajiti imena bosanskog porijekla, nešto što nas veže za domovinu jednu jedinu. Šta me veže sa nekim Muhamedom ili Alijem iz Jemena ili Jordana pa da dajem svojoj djeci njihova imena? Malo je komična situacija gdje se zoveš Muhamed, prema Poslaniku, a cugaš, jedeš prasetinu, karaš okolo, kladionica kafana laganica.

I komična mi je situacija da je nama Bošnjacima bliže ime Osman ili Mustafa, koje više vuče na imena okupatora Osmanlija nego recimo Tvrtko ili Kulin, u koje se kunemo dok mašemo ljiljanima.
Haha ti mozes bit politcar ljudi ti opovrgnu sve ti okrenes drugu pricu

Vole i skandinavci thora pa opet domnira biblijski stefan marija eva
A oni jos manji vjernici od balkanaca
Point.

#254 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

sadie_forever wrote: 07/02/2020 10:16
sadie_forever wrote: 07/02/2020 09:19

Neces nam ti reci sta i kako,pogledaj listu iz rs i mostara sto ti ne smetaju bibliska imena kod njih? Dalje islmsko ime Nije odraz samo religije vec i kulture.nisu ni srbi i hrvati veliki krscani Pa daju ta imena,nisu ni njemci veliki krscani Pa i oni vecinom daju ta imena ;)

Albanci daju ta neislamska imena jer im je enver hodza zabranio...vracaju se tradicionalna bar sad znam par albanaca Sad cija se djeca zovu xheneta(dzeneta),amir itd
Kod tebe je problem što sve gledaš kroz religiju. Većina Bošnjaka nisu vjernici ako ćeš baš mak na konac iliti ako ćeš strogo gledati, zašto bi davali onda vjerska religiozna imena ako sami nisu toliki vjernici?
Pa upravo ti odgovorila,nisu ni njemci jos vise pa opet dominiraju njihova imena itd...jer je to ujedno i kultura

Ova imena koja ti nabrajaš su arapskog porijekla. Ne moraju nužno značiti muslimanska. Nisu svi Arapi muslimani. Šta mi Bošnjaci imamo sa arapskom kulturom? Vjera, kojoj se teško prilagiđavamo u bukvalnom smislu i to je to.

Imaš u Maleziji, Bangladešu, Indiji, Pakistanu, Afghanistanu muslimana koliko hoćeš i to onih koji praktikuju Islamske zapovijedi na mnogo ozbiljnijem nivou od nas pa pretežno prevladavaju njihova nacionalna imena.
skoronikako

#255 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by skoronikako »

Da li su "Tvrtko" i slična imena izvorno "naša"?

P.s. slobodno ti promjeni svoje ime. "Prdimir" ti mislim odgovara pravo.
sadie_forever

#256 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

:run:
Point. wrote: 07/02/2020 10:33

Ova imena koja ti nabrajaš su arapskog porijekla. Ne moraju nužno značiti muslimanska. Nisu svi Arapi muslimani. Šta mi Bošnjaci imamo sa arapskom kulturom? Vjera, kojoj se teško prilagiđavamo u bukvalnom smislu i to je to.

Imaš u Maleziji, Bangladešu, Indiji, Pakistanu, Afghanistanu muslimana koliko hoćeš i to onih koji praktikuju Islamske zapovijedi na mnogo ozbiljnijem nivou od nas pa pretežno prevladavaju njihova nacionalna imena.
Nauci se par stvari
U krscanskom svijetu dominiraju hebrejska,latinska i grcka imena
U islamskom arapska
Hebrejski i arapski su jezici kurana i biblije
Hajde dosta ta vise
Alles-Tamam

#257 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Alles-Tamam »

@sadie_forever
A šta ako se neko zvao Muhamed ili Ivan prije nego su izmišljene religije?
:D
mouton noir

#258 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by mouton noir »

Kao sto gore vec Point rece, Mustafa, Husein, Hamza, Amir, Ibrahim su arapska imena i znace im nesto na njhovom jeziku. I ta imena nose i arapski muslimani i arapski krscani (koji ih ima puno na bliskom istoku). Samo kod nas je to postalo naopako (kao i puno toga drugog - jer smo jednostavno zatucana crna rupa vec vijekovima) i ako si musliman nemozes dati ime koje nesto znaci na maternjem slavenskom, bosnanskom jeziku...

hrvati i Srbi jeste daju biblijska, ali bar kod njih je sasvim ok da daju cista slavenska imena koja znace nesto na nasem jeziku

I sto je najgore, evo nas vec u 2020, svakom informacija dostupna jednim klikom, a bosnje idu retro pa sad imena Ali, Abu, pa jos i Ammar sa dva m :D :shock: :run:

Zatucanost nikad veca :lol:
Point.

#259 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

skoronikako wrote: 07/02/2020 10:36 Da li su "Tvrtko" i slična imena izvorno "naša"?

Šta je naše? Osnovnog znanja nemaš a prdiš bezveze. Tvrtko jeste naše, mašeš njegovim ljiljanima a ne smatraš mu ime naše. Bliža ti imena Mehmet ili Osman, imena koja su okupirala BiH. Kakav izliv mozgova ovih što su im turska i arapska govna slađa od bosanskog graha. BiH je postojala i prije dolaska Osmanlija na ove prostore. Onaj koji to zaboravi i misli da Bosna postoji od 1463 su i negatori današnje, moderne Bosne i Hercegovine.
sadie_forever

#260 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Esma bit ces pjesma :mrgreen: nice name
dobar osjecaj

#261 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by dobar osjecaj »

mouton noir wrote: 07/02/2020 10:49 hrvati i Srbi jeste daju biblijska, ali bar kod njih je sasvim ok da daju cista slavenska imena koja znace nesto na nasem jeziku

I sto je najgore, evo nas vec u 2020, svakom informacija dostupna jednim klikom, a bosnje idu retro pa sad imena Ali, Abu, pa jos i Ammar sa dva m :D :shock: :run:

Zatucanost nikad veca :lol:
Strahinja je jedno od staroslavenskih imena koje danas često čujem kod male djece. To je jedno od imena za koja nikako ne razumijem kako ga neko može dati djetetu koje voli. Kako se zagrli dijete koje voliš i kako ga s puno ljubavi možeš osloviti Straho ili Strahinja?!
Point.

#262 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Point. »

sadie_forever wrote: 07/02/2020 10:41 :run:

Nauci se par stvari
U islamskom arapska
Hajde dosta ta vise
Je li BiH islamska zemlja pa da je pod moranje arapska imena?

Što u Indiji, Pakistanu, Maleziji, Afghanistanu, Indoneziji ne prevladavaju arapska imena nego njihova tradicionalna? Kad si tako pametna odgovori.
sadie_forever

#263 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Point. wrote: 07/02/2020 11:14
sadie_forever wrote: 07/02/2020 10:41 :run:

Nauci se par stvari
U islamskom arapska
Hajde dosta ta vise
Je li BiH islamska zemlja pa da je pod moranje arapska imena?

Što u Indiji, Pakistanu, Maleziji, Afghanistanu, Indoneziji ne prevladavaju arapska imena nego njihova tradicionalna? Kad si tako pametna odgovori.
Pametnjakovicu preovladavaju arapska malo citajevo mohmed mahathir

Nadji top listu za pak i vid
Dosadan postajes jer sve jedno te isto pricamo
I ne mora arappsko dajr ko sta hoce. Eto moze prdimir ratomir
ćiribiribela

#264 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by ćiribiribela »

Katarina i Aleksandar :srce:
denimb

#265 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by denimb »

Ne znam Point sto ti treba da raspravljas sa ljudima kojima je hodza i historicar, i biolog, i profesor bosanskog...

Ograniceno ko balkon.
sadie_forever

#266 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

ćiribiribela wrote: 07/02/2020 11:44 Katarina i Aleksandar :srce:
Zasto ne nasa slavenska imena :mrgreen: salim se fina su
Blixen

#267 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Blixen »

Point. wrote: 07/02/2020 10:13 Većina Bošnjaka nisu vjernici
naravno da nisu, sve je to samo folklor
cast izuzuetcima, ali najveci broj nisu opste vjernici
Blixen

#268 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Blixen »

denimb wrote: 07/02/2020 11:55 Ne znam Point sto ti treba da raspravljas sa ljudima kojima je hodza i historicar, i biolog, i profesor bosanskog...

Ograniceno ko balkon.
a j... je svekrva :D :D :D :D
sadie_forever

#269 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Blixen wrote: 07/02/2020 13:09
Point. wrote: 07/02/2020 10:13 Većina Bošnjaka nisu vjernici
naravno da nisu, sve je to samo folklor
cast izuzuetcima, ali najveci broj nisu opste vjernici
Po popisu 98,4 % bosnjaka izjasnilo se islamske vjere ko si ti da ulazis u srca drugih :-) to niko ne moze ;)
Hank Paldum

#270 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Hank Paldum »

Preporučujem osobama koje će se prepoznati da se preimenuju u Radovana, ipak je bliže nama nego neko iz dalekog Tunisa, lakše je i za razumijeti.
Eno @Point. se na onoj temi slomi da Hrvate kurcem u čelu, valjda da nešto dokaže sebi i drugima a ovdje o okupatorima. Nema šta, kompleksi iz SFRJ ne može se od njih osloboditi preko noći, čak ni bošnjačkim patriotizmom na silu u vidu polnog organa.
sadie_forever

#271 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Hank Paldum wrote: 07/02/2020 13:19 Preporučujem osobama koje će se prepoznati da se preimenuju u Radovana, ipak je bliže nama nego neko iz dalekog Tunisa, lakše je i za razumijeti.
Eno @Point. se na onoj temi slomi da Hrvate kurcem u čelu, valjda da nešto dokaže sebi i drugima a ovdje o okupatorima. Nema šta, kompleksi iz SFRJ ne može se od njih osloboditi preko noći, čak ni bošnjačkim patriotizmom na silu u vidu polnog organa.
Sreca pa su manjina. I danasnja djeca se odgajaju da budu ponosna na bosnjacku tradiciju prihvatajuc svaki dio njene historije
skoronikako

#272 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by skoronikako »

Point. wrote: 07/02/2020 10:55
skoronikako wrote: 07/02/2020 10:36 Da li su "Tvrtko" i slična imena izvorno "naša"?

Šta je naše? Osnovnog znanja nemaš a prdiš bezveze. Tvrtko jeste naše, mašeš njegovim ljiljanima a ne smatraš mu ime naše. Bliža ti imena Mehmet ili Osman, imena koja su okupirala BiH. Kakav izliv mozgova ovih što su im turska i arapska govna slađa od bosanskog graha. BiH je postojala i prije dolaska Osmanlija na ove prostore. Onaj koji to zaboravi i misli da Bosna postoji od 1463 su i negatori današnje, moderne Bosne i Hercegovine.
Valjda je postojala i prije Tvrtka? :izet:

Opet ponavljam, po kojem je kriteriju Tvrtko naše? Koji kriteriji može reći da je neka riječ IZVORNO nastala u našem narodu? Ko može reći da to nije posuđeno od drugih naroda?

Ako gledamo "Omer" kao posuđenicu, možda je i "Tvrtko". U tom slučaju i jedna i druga nije naša. :D
Alles-Tamam

#273 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by Alles-Tamam »

sadie_forever wrote: 07/02/2020 13:21
Hank Paldum wrote: 07/02/2020 13:19 Preporučujem osobama koje će se prepoznati da se preimenuju u Radovana, ipak je bliže nama nego neko iz dalekog Tunisa, lakše je i za razumijeti.
Sreca pa su manjina. I danasnja djeca se odgajaju da budu ponosna na bosnjacku tradiciju prihvatajuc svaki dio njene historije
Pa u svako doba dana bih malom prije dao ime Radovan nego
Ammar
Alim
Almedin
Narocito sto se ta imena daju iz jednog jedinog razloga a to je da oznacis malog kao nekad sto su u getu ozacavali jevreje :thumbup:
PS: i ovo vazi za sva imena koja se daju samo iz razloga da bi nekog obiljezio da pripada odredjenoj vjerskoj skupini
sadie_forever

#274 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by sadie_forever »

Alles-Tamam wrote: 07/02/2020 13:27
sadie_forever wrote: 07/02/2020 13:21
Pa u svako doba dana bih malom prije dao ime Radovan nego
Ammar
Alim
Almedin
Narocito sto se ta imena daju iz jednog jedinog razloga a to je da oznacis malog kao nekad sto su u getu ozacavali jevreje :thumbup:
PS: i ovo vazi za sva imena koja se daju samo iz razloga da bi nekog obiljezio da pripada odredjenoj vjerskoj skupini
Halal ti vjera
skoronikako

#275 Re: Najcesca imena u FBIH

Post by skoronikako »

A zašto se miješate u to kakva ko daje imena?

Ti bi dao prije to, ja ne bih. Što si ti bolji od mene? I kako se to baš po imenu ocjenjuje?
Post Reply