Ne besplatno, dostupno, a meni nije dostupno. Ako zahtjeva za poslovni dio tipa 500 parking mjesta, oni moraju biti dostupni.azdralovic wrote: ↑06/02/2020 15:58ne kontam ? gdje pise da mora biti besplatno ?mk ultra wrote: ↑06/02/2020 13:55taj minimalan broj mjesta mora biti dostupan... otvori bilo koji RP sa tekstom, što bi bilo recimo kao importanne, naplata garaže i zakup/prodaja stambenom dijelu.azdralovic wrote: ↑06/02/2020 13:43
1450 ?
sadasnja garaza ima vise od 700, bez vanjskih mjesta a to je samo ispod 2 objekta![]()
al jebi ga, kad mu prođe gasna kotlovnica u visokom objektu ograđena rigipsom od stana, što ne bi i to, i onda kaže što se na nož dočeka...![]()
Sarajevo Construction
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#11851 Re: Sarajevo Construction
- Hajvan
#11852 Re: Sarajevo Construction
hahaha.
evo ga
evo jednog od problema…
nije ovom debilu bio problem Tibra dok je hakao Stup i Ilidzu, boli njega qurac obrezani za nehumane uslove zivota u mravinjacima od 200-300 stanova po jednoj zgradi.
problem je njemu sto mu se njegovim vlastitim interesima (Al Shiti i SCC) priblizio taj isti TIBRA i sad hoce poslovnjak da gradi u blizinimu ceda njegovog..
ostali problemi su ove razne NVO koje reketiraju koga stignu sa svojim priopcenjima
sve go licni interes
nidje borbe za opce, javno dobro… stvarne borbe za dobrobit sto sireg sloja gradjana.
evo ga
evo jednog od problema…
nije ovom debilu bio problem Tibra dok je hakao Stup i Ilidzu, boli njega qurac obrezani za nehumane uslove zivota u mravinjacima od 200-300 stanova po jednoj zgradi.
problem je njemu sto mu se njegovim vlastitim interesima (Al Shiti i SCC) priblizio taj isti TIBRA i sad hoce poslovnjak da gradi u blizinimu ceda njegovog..
ostali problemi su ove razne NVO koje reketiraju koga stignu sa svojim priopcenjima
sve go licni interes
nidje borbe za opce, javno dobro… stvarne borbe za dobrobit sto sireg sloja gradjana.
- drndalo
#11853 Re: Sarajevo Construction
Ja bih molio objasnjenje kako ce nova poslovna TIBRA zgrada na ono malo praznih kvadrata u Centru, rijesiti sve ove probleme koje si pobrojao?Hajvan wrote: ↑06/02/2020 18:26OK, u pravu sidrndalo wrote: ↑06/02/2020 18:16 I novi toranj ce to sve popraviti? Sam sebe ubijas sakama u glavu...
Sta radi Opstina vaznija od 10 drugih po tim tvojim pitanjima, osim post festum "javnih rasprava"?
Sta rade inspekcije? Sto to sve ne pozarvaraju i poskidaju? E, ne mere, ne valja zestit izborno tijelo...
Sta de stambene zgrade u poslovnom centru? Ko je stariji, ko je prije bio tu? Ili treba i sami Marijin Dvor dati Jaeanu Tihi da posadi Najnoviji M.dvor sa samo do 15 spratova?![]()
ja sam taj koji se zajebo pa pomislio da ce od ovog tzv grada nesto postat
neki prosperitet, neko ugodno mjesto za zivot
hoce qurac
dje kampus?!?
dje su transverzale, logitudiLale, GA?!?
dje su novi muzeji (opsada, moderna umjetnost)?!?
dje su pocket parkovi na svakih par stotina metara?!?
dje su biciklisticke staze?!?
dje su rekreacione zone najavljivane (jezero uz Zeljeznicu i slicno)?!?
dje su moderna naselja poput zapocetih, ni frtalj realiziranih Vrtova Riverine (naspram realiziranih idiotluka mesara iz Kiseljaka)?!?
dje su nove ulice?!?
dje su nove kvartovi sa isparcelisanim placevima za gradnju individualnih objekata?!?
dje je plan za smanjenje individualnih lozista u gradu/kantonu?!?
dje je plan za ukidanje i/ili reduciranje saobracaja osobnih vozila u starom, istorijskom dijelu grada…??
da darvin da da se svi pogusimo u smogu kojeg visoke zgrade proizvode.
![]()
Ovo tvoje mi lici kao slogan programa:"Sexom za nevinost!"...
Da te podsjetim kako je po iskustvima normalnih gradova trebalo probati graditi nesto na slobodnim teritorijama M.dvora. Neko je mogao prvo zaista okupiti i pitati stanare (da, stanare) sta to oni misle da njima treba i fali...Pa kada se iskristalise npr. Vrtic, parking, park, dudlaona, onda se napravi zakljucak o tome i zaduzi neko da pokusa napraviti idejni projekt koji bi to sve zadovoljio. I onda to isto pokazati ljudima, cuti primjedbe, ispravke, dorade ideja. Pa poboljsati. Tada bi sigurno bilo manje protivljenja. Pa bi to bilo npr. 3 sprata podzemne garaze gdje bi domaci imali mjesto po povlastenim cijenama, iznad povrsine, park koji bi uklonio vanjske parkirane aute. Dakle cijelom povrsinom izmedju zgrada, park. I u parku, vrtic, dudlaona i jos ponesto. To bi bio pokusaj pretezno JAVNOG interesa, a da to bude finansirano bar dijelom privatnim parama.
Javni interes znaci interes stanovnika, a ne interes kancelarija. Kancelarija moze biti i u Riverini, ko ce radit, radice...
- Hajvan
#11854 Re: Sarajevo Construction
ok, ovo je vec demagogija
kao sto rekoh, u pravu si
ne moras se truditi vise.
kao sto rekoh, u pravu si
ne moras se truditi vise.
- drndalo
#11855 Re: Sarajevo Construction
Sta je moje veca demagogija od tvoje? Pa ti si u 2 zadnja svoja posta rekao 80% istih stvari...
Samo mi nisi pojasnio kako bi Tibra poslovna 22 kata izgradila muzej u Vilsonovom ili biblioteku u kampusu?
Kako sto siri sloj gradjana moze profitirati od ovog poslovnog tornja?nidje borbe za opce, javno dobro… stvarne borbe za dobrobit sto sireg sloja gradjana.
- Hajvan
#11856 Re: Sarajevo Construction
drndalo wrote: ↑06/02/2020 19:18Sta je moje veca demagogija od tvoje? Pa ti si u 2 zadnja svoja posta rekao 80% istih stvari...
Samo mi nisi pojasnio kako bi Tibra poslovna 22 kata izgradila muzej u Vilsonovom ili biblioteku u kampusu?
Kako sto siri sloj gradjana moze profitirati od ovog poslovnog tornja?nidje borbe za opce, javno dobro… stvarne borbe za dobrobit sto sireg sloja gradjana.
nije tebi bitan ni grad, ni opce dobro...
tebi je bitno ovdje samo da ispadnes “pobjednik” u “debati"
u pravu si, po treci put ti pisem (a do tebe ne dopire jer ocigledno u vlastitoj samodopadnosti zelis da svog imaginarnog protivnika dotuces svojim “argumentima”)
pobjedio si
otisao si FOE.
- drndalo
#11857 Re: Sarajevo Construction
Jah, jako sam sretan i ponosan sto sam ti FOE... Da procitan sam, ja se zalazem za seljakizaciju Sarajeva, i protiv svih Opstih dobara... Od "pobjede" bih vise volio da si mi odgovorio kako to da cemo napredovati u svemu onome sto si pobrojao da nam fali, putem izgradnje novog/novih objekata na M.dvoru... Da naucim nesto novo...Hajvan wrote: ↑06/02/2020 19:33drndalo wrote: ↑06/02/2020 19:18Sta je moje veca demagogija od tvoje? Pa ti si u 2 zadnja svoja posta rekao 80% istih stvari...
nije tebi bitan ni grad, ni opce dobro...
tebi je bitno ovdje samo da ispadnes “pobjednik” u “debati"
u pravu si, po treci put ti pisem (a do tebe ne dopire jer ocigledno u vlastitoj samodopadnosti zelis da svog imaginarnog protivnika dotuces svojim “argumentima”)
pobjedio si
otisao si FOE.![]()
Last edited by drndalo on 06/02/2020 22:07, edited 1 time in total.
-
suit_up
#11858 Re: Sarajevo Construction
Ja rasprave o M. Dvoru, danas gledam onaj SCC od Parlamenta, izgleda kao da je s nebesa sletio ondje, hrpetina staklenih panela i oštrih linija u austrougarskom okružju, ne vidim šta može više pokvariti izgled od onog, ali hajde.
- MorningStar
#11859 Re: Sarajevo Construction
A parlament,zgrada institucija,stambene zgrade, momo i uzejr, vojna bolnica,filozofski fakultet,masinska skola, itd i tako sve gradjeno u starom austrougarskom stilu... i onda dodje scc... pu
-
suit_up
#11860 Re: Sarajevo Construction
Ma SCC je samo primjer jer je sagrađen ne tako davno, Unitic je opet simbol nekog vremena. Kažem da nema potrebe za tolikom dramom jer je šteta već počinjena. Jedina mi Alta na nešta liči ondje.
- Hajvan
#11861 Re: Sarajevo Construction
MorningStar wrote: ↑06/02/2020 21:27A parlament,zgrada institucija,stambene zgrade, momo i uzejr, vojna bolnica,filozofski fakultet,masinska skola, itd i tako sve gradjeno u starom austrougarskom stilu... i onda dodje scc... pu
baska, sto ovo boldirano ne postoji “nidje na svijetu”
- MorningStar
#11862 Re: Sarajevo Construction
SCC je dobio savrsenu lokaciju, zgrada izgleda lijepo i moderno ... barem centar grada pocinje liciti na nesto moderno. Kada su pravili momu i uzejra i slicno ne sumnjam da je bilo jao mao pao ovo i ono. Medjutim necemo praviti austrougarske zgrade u godini gospodnjoj 2020 .. arhitektura se mijenja kao i sve ostalo.
- MorningStar
#11863 Re: Sarajevo Construction
Necemo pocinjati oko baroka i tako dalje... ostanimo na austrougarska arhitektura da nebi samo vecu pometnju unijeliHajvan wrote: ↑06/02/2020 21:31MorningStar wrote: ↑06/02/2020 21:27A parlament,zgrada institucija,stambene zgrade, momo i uzejr, vojna bolnica,filozofski fakultet,masinska skola, itd i tako sve gradjeno u starom austrougarskom stilu... i onda dodje scc... pu
baska, sto ovo boldirano ne postoji “nidje na svijetu”![]()
-
Sociolog
#11864 Re: Sarajevo Construction
Nisi u pravu druze.MorningStar wrote: ↑06/02/2020 21:33SCC je dobio savrsenu lokaciju, zgrada izgleda lijepo i moderno ... barem centar grada pocinje liciti na nesto moderno. Kada su pravili momu i uzejra i slicno ne sumnjam da je bilo jao mao pao ovo i ono. Medjutim necemo praviti austrougarske zgrade u godini gospodnjoj 2020 .. arhitektura se mijenja kao i sve ostalo.
Pogledaj kad odes,ako odes u Opatiju i Lovran,kako hrvatski tajkuni prave zgrade i vile u austrougarskom stilu s kraja 19 vijeka..narocito prema Lungo Mare velikoom setalistu.
Nisam jos primjetio da kod nas je neko poceo praviti zgrade u retro stilu,ali doci ce i to kad papci provale.
- MorningStar
#11865 Re: Sarajevo Construction
Sociolog wrote: ↑06/02/2020 21:39Nisi u pravu druze.MorningStar wrote: ↑06/02/2020 21:33SCC je dobio savrsenu lokaciju, zgrada izgleda lijepo i moderno ... barem centar grada pocinje liciti na nesto moderno. Kada su pravili momu i uzejra i slicno ne sumnjam da je bilo jao mao pao ovo i ono. Medjutim necemo praviti austrougarske zgrade u godini gospodnjoj 2020 .. arhitektura se mijenja kao i sve ostalo.
Pogledaj kad odes,ako odes u Opatiju i Lovran,kako hrvatski tajkuni prave zgrade i vile u austrougarskom stilu s kraja 19 vijeka..narocito prema Lungo Mare velikoom setalistu.
Nisam jos primjetio da kod nas je neko poceo praviti zgrade u retro stilu,ali doci ce i to kad papci provale.

Ima i po albaniji tog kvazi austrougarskog stila .... kazem kvazi jer se radi o kicavim jeftinim zgradicama.
Nesto kao ovo kvazi..... neznam kako da okrarakterisem... srednjovjekovna arhitektura
Medjutim salu na stranu , razumio si poentu.. osim rekonstrukcije starih zdanja gdje se to grade gradjevine u arhitektonskim izvedbama starijim od 50 godina maks. (pojedinacni primjeri su upravo to)
- Hajvan
#11866 Re: Sarajevo Construction
i
hyg:Sociolog wrote: ↑06/02/2020 21:39
Nisi u pravu druze.
Last edited by Hajvan on 06/02/2020 21:49, edited 1 time in total.
-
Sociolog
#11867 Re: Sarajevo Construction
Ovo je kicasto..sabanski..
Mislio sam prave zgrade koji rade arhitek.biroi iz Austrije..s normalnim bojama fasade i odnosa svjetla..polozaja okolisa...nije kao ova ubleha.
Ja da imam mogucnost investiranja i milione kao ovaj iz Kiseljaka,angazovao bih makar neke austrijske arhitekte i projektante..
Mislio sam prave zgrade koji rade arhitek.biroi iz Austrije..s normalnim bojama fasade i odnosa svjetla..polozaja okolisa...nije kao ova ubleha.
Ja da imam mogucnost investiranja i milione kao ovaj iz Kiseljaka,angazovao bih makar neke austrijske arhitekte i projektante..
- Haris.ba
#11869 Re: Sarajevo Construction
Pošto vidim da postoje lutanja oko pojma javni interes u prostornom planiranju, evo iz KS zakona.
(
(
Načela prostornog planiranja)
Prostorno planiranje zasniva se na slijedećim načelima:
a) zaštite prostora u skladu s principima održivog razvoja;
b) integralnog planiranja koje objedinjuje sve značajne faktore razvoja uz sagledavanje dinamike potreba i promjena u prostoru i uz rješavanje sukoba interesa u prostoru usaglašavanjem funkcionalnih, estetskih, energetskih, ekonomskih i drugih kriterija u planiranju, projektovanju i građenju objekata;
c) usaglašavanje prirodnih vrijednosti sa ljudskim djelovanjem (upotrebom obnovljivih izvora energije, građenjem energetski efikasnih objekata, adekvatnim upravljanjem otpadom, pravilnim izborom lokacije i uključivanjem bioklimatskih faktora, uvažavanjem klimatskih promjena, zaštitom od zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa, tehničkih havarija i drugo);
d) zaštite okoliša;
e) zaštite prirodnih vrijednosti;
f) zaštite kulturno-historijskog nasljeđa;
g) usaglašavanja zakonitosti proisteklih iz prethodnih faza razvoja analizom stanja izgrađenog prostora;
h) uvažavanja potreba djece i lica s umanjenim tjelesnim sposobnostima;
i) usaglašavanja interesa korisnika prostora i prioriteta djelovanja od interesa za Kanton, Grad i općine;
j) usaglašavanja dokumenata prostornog uređenja Kantona sa dokumentima prostornog uređenja višeg reda;
k) ravnomjernog privrednog, društvenog i kulturnog razvoja Kantona uz poštivanje i razvijanje regionalnih prostornih specifičnosti;
l) usaglašavanja privatnog i javnog interesa;
m) usaglašavanja prostornog uređenja općina međusobno i sa prostornim uređenjem Kantona;
n) usaglašavanja prostornog uređenja Kantona sa prostornim uređenjem susjednih kantona i Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija BiH), kao i sa prostornim uređenjem Republike Srpske, odnosno njenih dijelova koji graniče sa Kantonom;
o) javnosti i slobodnog pristupa podacima i dokumentima značajnim za prostorno planiranje i uređenje u skladu sa ovim zakonom i posebnim propisima;
p) uspostavljanja jedinstvenog sistema informacija o prostoru Kantona u svrhu planiranja, korištenja i zaštite prostora Kantona.
-
neki
#11871 Re: Sarajevo Construction
Graditi neoklasične zgrade u 21 vijeku pored već postojećih-originalnih bi bio veći urbicid nego posaditi tibru na m.dvor..Sociolog wrote: ↑06/02/2020 21:48 Ovo je kicasto..sabanski..
-
breuer
#11872 Re: Sarajevo Construction
Leon Krier disagreesneki wrote: ↑06/02/2020 22:38Graditi neoklasične zgrade u 21 vijeku pored već postojećih-originalnih bi bio veći urbicid nego posaditi tibru na m.dvor..Sociolog wrote: ↑06/02/2020 21:48 Ovo je kicasto..sabanski..
-
azdralovic
#11873 Re: Sarajevo Construction
zato i nemasSociolog wrote: ↑06/02/2020 21:48 Ovo je kicasto..sabanski..
- saibaba
#11874 Re: Sarajevo Construction
Slazem se, to je ultmativni kic, poput oni objekata kojima su unakazili skoplje.neki wrote: ↑06/02/2020 22:38Graditi neoklasične zgrade u 21 vijeku pored već postojećih-originalnih bi bio veći urbicid nego posaditi tibru na m.dvor..Sociolog wrote: ↑06/02/2020 21:48 Ovo je kicasto..sabanski..
- Haris.ba
#11875 Re: Sarajevo Construction
Zamislite da su Austrougari došli u Sarajevo i rekli - gradimo samo osmansku arhitekturu. Ili da je došla Kraljevina i rekla ma kakav modernizam. Ili da su komunisti došli i rekli ne utjecajima brutalizma.
Pustite da se ide uz vrijeme. Sa svim minusima i plusevima. Drugo je šta ćemo sa lokacijom.
Pustite da se ide uz vrijeme. Sa svim minusima i plusevima. Drugo je šta ćemo sa lokacijom.